ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Πεντανόστιμη τυρόπιτα με κανταΐφι

    Η τυρόπιτα είχε στο σπίτι μας πάντα την πρώτη θέση στα τραπέζια μας. Είτε αυτά ήταν οικογενειακά, είτε τραπέζια εορτών, είτε φιλικά τραπέζια. Τη συνήθεια αυτή την έχω πάρει από την μητέρα μου η οποία ήταν μικρασιάτισσα που είχαν ως συνήθεια την πίτα να τη σερβίρουν ως πιάτο καλωσορίσματος. Αργότερα όταν εγώ έκανα τη δική μου οικογένεια τήρησα αυτή τη συνήθεια και τώρα η πίτα δεν λείπει από κανένα τραπέζι μας ως ορεκτικό. Ακόμα και σε μια απλή επίσκεψη φίλων στο σπίτι μου συνηθίζω να τους καλωσορίζω με μια πίτα. Σήμερα η συνταγή που έχει κερδίσει όλους μας, γευστικά αλλά και εμφανισιακά, είναι η πεντανόστιμη τυρόπιτα με κανταΐφι.

    Το έθιμο που έφερε η Σμυρνιά μητέρα μου να βάζουν την Πρωτοχρονιά το νόμισμα της τύχης στην τυρόπιτα αντί για τη βασιλόπιτα το τηρούμε ακόμα έως σήμερα και εγώ και οι κόρες μου.

    Με τα χρόνια ως νοικοκυρά κάποιες συνταγές για παρασκευή πίτας τις κράτησα ως αυθεντικές ενώ άλλες τις εξέλεξα ή τις τροποποίησα σύμφωνα με τα νέα προϊόντα της εποχής μας. Το να παρασκευάσω μια πίτα είναι για μένα κάτι πολύ εύκολο. Στα προηγούμενα χρόνια έκανα και το δικό μου σπιτικό φύλο και οι πίτες που έφτιαχνα ήταν αριστούργημα.

    Πεντανόστιμη τυρόπιτα με κανταΐφι 1
    Η τυρόπιτα ήταν το πρώτο πιάτο σε ένα τραπέζι που το σερβίραμε μαζί με τους μεζέδες.

    Τα τελευταία όμως χρόνια τα φύλλα που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ είναι άριστα, οπότε η παρασκευή μιας πίτας έγινε ακόμα πιο εύκολη υπόθεση για όλους μας. Αφήστε που βγήκαν και αυτές οι έτοιμες πίτες που ψήνονται στα ειδικά ταψάκια και είναι για όλες τις μαμάδες η πιο γρήγορη και εύκολη λύση για το πρόβλημα των παιδιών που ρωτάνε «τι θα φάμε μαμά;». Ακόμα είναι μια λύση για το βραδινό όλης της οικογένειας, για το πρωινό ακόμα και για το σνακ στο σχολείο των παιδιών.

    Συνταγές από πίτες στο Ανθομέλι

    Πέρασαν από τα χέρια μου τυρόπιτες, κιμαδόπιτες, κοτόπιτες, πρασόπιτες, χορτόπιτες, γκιουσλεμέδες που τις έφτιαχνα πάντα με  συνταγές που έχω στο βιβλίο συνταγών μου αλλά και με οποιαδήποτε συνταγή που θα μάθαινα. Πολλές φορές με μια παραλλαγή που έκανα την έφερνα στα δικά μας γούστα και έτσι γινόταν η δικά μας νέα πίτα.

    Κατά διαστήματα έπαιρνα και φύλλο προψημένο και έφτιαχνα τυρόπιτες για ένα γρήγορο σνακ ή ένα απλό βραδινό φαγητό. Και βέβαια πάντα υπήρχε  για κάθε περίπτωση φύλλο πίτας στη κατάψυξη για παν ενδεχόμενο.


    Διαβάστε εδώ κάποιες από τις δοκιμασμένες και αγαπημένες μας συνταγές για πίτες που έχουμε μέσα στο Ανθομέλι:

    Η παστουρμαδόπιτα της πολίτισσας πεθεράς

    Τυροπιτούλα! Έτσι απλά!

    Συνταγή για εύκολη σπανακόπιτα και τυρόπιτα

    Περέκ! Νόστιμα και υγιεινά στον φούρνο, στο τηγάνι και στο τεπανγιάκι

    Εύκολη τυρόπιτα χωρίς φύλλο

    Τυρόπιτα πλισέ! Εύκολη και πεντανόστιμη!

    Πεντανόστιμη κοτόπιτα σε φάκελο με σφολιάτα

    Πιτάκια με τυρί! Το τέλειο κολατσιό για όλες τις ώρες!!


    Κανταΐφι με τυριά

    Τα τελευταία χρόνια, τουλάχιστον ως εορταστικό πιάτο, την πίτα την έχω φέρει σε άλλο επίπεδο. Τώρα φτιάχνω την τυρόπιτα με κανταΐφι με προσθήκη διάφορων τυριών ή και αλλαντικών ανάλογα με το τι έχω στο ψυγείο μου ή με τα γούστα των καλεσμένων μου. Η μυρωδιά καθώς ψήνεται αλλά και η πλούσια τυρένια γεύση της την κάνουν ξεχωριστή και μπορώ να πω και εορταστική. Γιαυτό η τυρόπιτα με κανταΐφι δεν λείπει και από κανένα χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας

    Πεντανόστιμη τυρόπιτα με κανταΐφι 3
    Υπέροχη εύκολη τραγανή τυρόπιτα με κανταΐφι που μοιάζει με σουφλέ τυριών

    Έχω φανατικούς οπαδούς αυτής της τυρόπιτας με κανταΐφι όπως μεταξύ άλλων είναι και τα εγγόνια μου, που μου ζητάνε να την φτιάξω και σε ένα απλό κυριακάτικο τραπέζι όταν βρεθούμε όλοι μαζί. Η μεγαλύτερη fan της τυρόπιτας με κανταΐφι είναι η μικρή μου εγγονή η Μελίτα η οποία μου ζητάει ανελλιπώς να της την φτιάξω όποτε πηγαίνω στο σπίτι τους στην Αθήνα. Μου τη ζητάει μάλιστα εκ των προτέρων ως την κύρια παραγγελιά των φαγητών που θέλει να της κάνω όταν βρεθούμε μαζί.

    Πεντανόστιμη τυρόπιτα με κανταΐφι 5
    Αποφασίστε να κάνετε και εσείς μια τυρόπιτα με κανταΐφι βάσει της συνταγής μου και είμαι σίγουρη πως θα ξετρελάνετε τους αγαπημένους σας

    Ακολουθήστε μας στο instagram.

    Συνταγή τυρόπιτα με κανταΐφι (ποικιλία τυριών)

    Υλικά

    1 πακέτο κανταΐφι

    350 γραμμάρια φέτα

    350 γραμμάρια διάφορες γραβιέρες γλυκές

    Προαιρετικά λίγο ζαμπόν ή μπέικον ή ροκφόρ

    6 αυγά

    1 κούπα βούτυρο (αγελαδινό + μαργαρίνη)

    400 γραμμάρια γάλα

    1 κρέμα γάλακτος 3,5%

    Λίγο πιπέρι

    Εκτέλεση της συνταγής

    Τρίβουμε όλα τα τυριά και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. (Χρησιμοποιήστε ό,τι τυρί έχετε μέσα στο ψυγείο σας. Κεφαλογραβιέρα, Γκούντα, Έμενταλ… Όχι κεφαλοτύρι γιατί θα γίνει αλμυρή. Απαραίτητη όμως είναι η φέτα).

    Χτυπάμε ξεχωριστά τα 3 αυγά πολύ καλά και τα ρίχνουμε μέσα στο μείγμα των τυριών, δημιουργώντας ένα σφικτό μείγμα (δεν θέλουμε να είναι ρευστό για να μην πανιάσει το κανταΐφι). Βουτυρώνουμε με λίγο βούτυρο το ταψί μας (διαστάσεις ).

    Ανοίγουμε το πακέτο με το κανταΐφι και το σκεπάζουμε αμέσως με μια βρεγμένη και καλά στραγγισμένη πετσέτα για να μην ξεραθεί. Ξεχωρίζουμε τη μισή ποσότητα και αρχίζουμε να την ξάνουμε, ώστε να ανοίξουν οι ίνες του κανταϊφιού και το στρώνουμε μέσα στο ταψί. (Οι ίνες του κανταϊφιού είναι κολλημένες μεταξύ τους μέσα στο πακέτο και για να το απλώσουμε θέλει καλό άνοιγμα ώστε να αποκτήσει τον όγκο που χρειάζεται). Το υπόλοιπο οπωσδήποτε το κρατάμε κάτω από την βρεγμένη πετσέτα.

    Εν τω μεταξύ έχουμε λιώσει τα δύο βούτυρα και παίρνουμε τη μισή ποσότητα. Περιχύνουμε καλά όλη τη στρώση του κανταϊφιού. Ρίχνουμε το μείγμα των τυριών σε όλη τη επιφάνεια και τελειώνουμε με το υπόλοιπο κανταΐφι το οποίο έχουμε και πάλι ανοίξει τις ίνες του.

    Κόβουμε την τυρόπιτα σε μικρά κομμάτια (ας μην ξεχνάμε πως σε ένα τραπέζι θα σερβιριστεί ως ορεκτικό) και περιχύνουμε σε κάθε κομμάτι από μια κουταλάκι του γλυκού λιωμένο βούτυρο.

    Για το τέλος χτυπάμε τα υπόλοιπα 3 αυγά πολύ καλά και ρίχνουμε μέσα το γάλα και την κρέμα γάλακτος. Με αυτό το μείγμα περιχύνουμε όλη την τυρόπιτα προσέχοντας να πάει σε κάθε σημείο της. Σε αυτό το στάδιο αφήνουμε την τυρόπιτα με κανταΐφι να απορροφήσει καλά το μείγμα περίπου 1 ώρα.

    Την ψήνουμε σε προ θερμασμένο φούρνο στου 180ο C για περίπου 30 λεπτά σκεπασμένη με αλουμινόχαρτο. Την ξεσκεπάζουμε και την ψήνουμε άλλα 20 λεπτά περίπου ή έως ότου πάρει αυτό το υπέροχο χρυσαφένιο χρώμα. Η τυρόπιτα με κανταΐφι είναι έτοιμη και λαχταριστή!

    Σημειώσεις

    Η τυρόπιτα με κανταΐφι τρώγεται προτιμότερο ζεστή μόλις βγει από το φούρνο. Είναι μια γευστική απόλαυση! Τρώγεται όμως και κρύα οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Εάν θέλετε να τη ζεστάνετε μπορείτε να το κάνετε είτε στην τοστιέρα, είτε στον φούρνο, είτε στο airfryer (επιλογή ζέσταμα) αλλά όχι στο φούρνο μικροκυμάτων γιατί θα χαθεί η τραγανότητα.

    Πεντανόστιμη τυρόπιτα με κανταΐφι 7
    Τυρόπιτα με κανταΐφι! Μια εύκολη και πεντανόστιμη πίτα

    Σας υπενθυμίζω πως την τυρόπιτα με κανταΐφι αλλά και οποιαδήποτε τυρόπιτα δεν πρέπει να τη σκεπάζετε με πετσέτα ενώ την έχετε στο ταψί γιατί επίσης χάνει είτε το φύλλο είτε το κανταΐφι αυτό το υπέροχο κριτσάνισμα.

    Εάν θέλετε μπορείτε με αυτή τη δοσολογία να κάνετε δυο μικρότερες τυρόπιτες και τη μια να τη βάλετε στην κατάψυξη. Στην παρασκευή τους θα έχετε φτάσει ως το σημείο λίγο πριν την βάλετε στο φούρνο.

    Κάρτα συνταγής

    Πατήστε print για να την εκτυπώσετε!

    Πεντανόστιμη τυρόπιτα με κανταΐφι 9

    Πεντανόστιμη τυρόπιτα με κανταΐφι

    Cook Time 50 minutes
    Total Time 1 hour 10 minutes
    Course Brunch, Αλμυρά, Κολατσιό, Μπουφές
    Servings 9 servings

    Ingredients
      

    • 1 πακέτο κανταΐφι 350 γραμμάρια φέτα 350 γραμμάρια διάφορες γραβιέρες γλυκές Προαιρετικά λίγο ζαμπόν ή μπέικον ή ροκφόρ 6 αυγά 1 κούπα βούτυρο (αγελαδινό + μαργαρίνη) 400 γραμμάρια γάλα 1 κρέμα γάλακτος 3,5% Λίγο πιπέρι

    Instructions
     

    • Τρίβουμε όλα τα τυριά και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. (Χρησιμοποιήστε ό,τι τυρί έχετε μέσα στο ψυγείο σας. Κεφαλογραβιέρα, Γκούντα, Έμενταλ… Όχι κεφαλοτύρι γιατί θα γίνει αλμυρή. Απαραίτητη όμως είναι η φέτα).
    • Χτυπάμε ξεχωριστά τα 3 αυγά πολύ καλά και τα ρίχνουμε μέσα στο μείγμα των τυριών, δημιουργώντας ένα σφικτό μείγμα (δεν θέλουμε να είναι ρευστό για να μην πανιάσει το κανταΐφι). Βουτυρώνουμε με λίγο βούτυρο το ταψί μας (διαστάσεις ).
    • Ανοίγουμε το πακέτο με το κανταΐφι και το σκεπάζουμε αμέσως με μια βρεγμένη και καλά στραγγισμένη πετσέτα για να μην ξεραθεί. Ξεχωρίζουμε τη μισή ποσότητα και αρχίζουμε να την ξάνουμε, ώστε να ανοίξουν οι ίνες του κανταϊφιού και το στρώνουμε μέσα στο ταψί. (Οι ίνες του κανταϊφιού είναι κολλημένες μεταξύ τους μέσα στο πακέτο και για να το απλώσουμε θέλει καλό άνοιγμα ώστε να αποκτήσει τον όγκο που χρειάζεται). Το υπόλοιπο οπωσδήποτε το κρατάμε κάτω από την βρεγμένη πετσέτα.
    • Εν τω μεταξύ έχουμε λιώσει τα δύο βούτυρα και παίρνουμε τη μισή ποσότητα. Περιχύνουμε καλά όλη τη στρώση του κανταϊφιού. Ρίχνουμε το μείγμα των τυριών σε όλη τη επιφάνεια και τελειώνουμε με το υπόλοιπο κανταΐφι το οποίο έχουμε και πάλι ανοίξει τις ίνες του.
    • Κόβουμε την τυρόπιτα σε μικρά κομμάτια (ας μην ξεχνάμε πως σε ένα τραπέζι θα σερβιριστεί ως ορεκτικό) και περιχύνουμε σε κάθε κομμάτι από μια κουταλάκι του γλυκού λιωμένο βούτυρο.
    • Για το τέλος χτυπάμε τα υπόλοιπα 3 αυγά πολύ καλά και ρίχνουμε μέσα το γάλα και την κρέμα γάλακτος. Με αυτό το μείγμα περιχύνουμε όλη την τυρόπιτα προσέχοντας να πάει σε κάθε σημείο της. Σε αυτό το στάδιο αφήνουμε την τυρόπιτα με κανταΐφι να απορροφήσει καλά το μείγμα περίπου 1 ώρα.
    • Την ψήνουμε σε προ θερμασμένο φούρνο στου 180ο C για περίπου 30 λεπτά σκεπασμένη με αλουμινόχαρτο. Την ξεσκεπάζουμε και την ψήνουμε άλλα 20 λεπτά περίπου ή έως ότου πάρει αυτό το υπέροχο χρυσαφένιο χρώμα. Η τυρόπιτα με κανταΐφι είναι έτοιμη και λαχταριστή!

    Σας εύχομαι καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

    Με αγάπη

    μαμά Μαρία από το Ανθομέλι

    Pin it for later

    Η τυρόπιτα με κανταΐφι είναι από τις αγαπημένες μου πίτες που μπορούν να σερβιριστούν και σε ένα απλό κυριακάτικο τραπέζι, αλλά και σε ένα εορταστικό.

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    mama Maria
    mama Maria
    Γεια σας! Είμαι η Μαρία, μητέρα της Κατερίνας και της Κάλης Εδώ και και χρόνια ταξιδεύουμε με το σύζυγό μου σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα με το αυτοκινούμενό μας. Έχουμε επισκεφθεί μεγάλες και μικρές πόλεις, χωριά απόμερα και χωριά διάσημα, έχουμε γνωρίσει αξιοθέατα και μνημεία που δεν θα μπορούσαμε να τα γνωρίσουμε με διαφορετικό τρόπο. Τις ταξιδιωτικές αυτές εμπειρίες, πλαισιωμένες με δικές μας φωτογραφίες, ιστορικά στοιχεία και εξτρά πληροφορίες τις γράφω με το όνομα μαμά Μαρία και θα τις βρείτε στην κατηγορία ΤΑΞΙΔΙΑ του blog anthomeli

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    Βαθμολογία Συνταγής




    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης