ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Πώς να φτιάξετε ένα ξύλινο αεροπλανάκι

    Πριν λίγο καιρό είχα την τιμή και τη χαρά να συμμετέχω στην παρουσίαση του παιδικού βιβλίου “Αμέλια, το κορίτσι που έμαθε να πετάει” των εκδόσεων Φουρφούρι που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη και πιο συγκεκριμένα στον νέο παιδικό Ιανό. Το δικό μου σκέλος στην παρουσίαση ήταν η κατασκευή ενός ξύλινου αεροπλάνου το οποίο θα σας δείξω παρακάτω πώς μπορείτε κι εσείς να φτιάξετε, αφού το βιβλίο, όπως σας είχα πει κι εδώ, έχει άμεση σχέση με τα αεροπλάνα. Η πρωταγωνίστρια του βιβλίου είναι ένα πρόσωπο υπαρκτό και μέσα από τις σελίδες αυτού του τα παιδιά όχι μόνο γνωρίζουν αυτή την ξεχωριστή γυναίκα, την Αμέλια Έρχαρτ, αλλά τους δίνεται η ευκαιρία να συζητήσουν με τους γονείς τους για τα δικά τους όνειρά. Γιατί ποιος μπορεί να μας σταματήσει από το να κάνουμε όνειρα; Και τι ομορφότερο από το μπορέσουμε να τα πραγματοποιήσουμε;

    xilino_aeroplano_diy

    Τι ωραίο να μπορείς να κάνεις τα όνειρά σου πραγματικότητα… έστω και αν πρέπει να αντιμετωπίσεις πολλές δυσκολίες! Προσωπικά πιστεύω πως όταν θέλεις κάτι πάρα πολύ και δουλέψεις για αυτό το καταφέρνεις τελικά! Έτσι και η Αμέλια! Από μικρό παιδί ονειρευόταν να πετάξει, ήθελε να είναι μοναδική και ξεχωριστή! Κι έστω κι αν οι επιλογές στη ζωή της δεν ήταν πάντοτε σχετικές με το όνειρό της στο τέλος τα κατάφερε! Ο λόγος φυσικά για την Αμέλια Έρχαρτ, την πρώτη γυναίκα που διέσχισε πετώντας μόνη τον Ατλαντικό Ωκεανό το 1932!

    Η παρουσίαση του βιβλίου στον Ιανό

    amelia_parousiasi
    amelia_parousiasi_2

    Η παρουσίαση ξεκίνησε με τμηματική διήγηση του παραμυθιού από τη γλυκιά Μελένια (Μαγδαληνή Λουκά), επαγγελματία ανιματέρ που έχω την τύχη να γνωρίζω προσωπικά και να την έχω δει σε πολλές εκδηλώσεις με παιδιά (εδώ κι εδώ) και είναι πραγματικά καταπληκτική. Η παραμυθένια της εμφάνιση και η ζεστασιά στη φωνή της έκανε τα παιδιά να θέλουν να ακούσουν το παραμύθι και οι έξυπνες ατάκες τους στις ερωτήσεις της μας εξέπληξαν! Τι αυθόρμητα που είναι όλα τους!


    Το βιβλίο «Αμέλια, το κορίτσι που έμαθε να πετάει» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Φουρφούρι κι όπως προδίδει και το εξώφυλλό του έχει υπέροχη εικονογράφηση την οποία επιμελήθηκε η Ντανιέλα Βολπάρι. Είναι ένα βιβλίο που θα γίνει αφορμή για να μιλήσετε με τα παιδιά σας για τα όνειρά τους, για όσα μπορούν να καταφέρουν,  για τον φεμινισμό αλλά και για τη διάσημη πρωτοπόρο γυναίκα, την Αμέλια Έρχαρτ. Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά 3-7 ετών!

    Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε με έκπτωση και εδώ αλλά και εδώ.


    amelia_parousiasi_4

    Μετά από ένα σύντομο κινητικό παιχνίδι με τη συμμετοχή των γονιών τους, όμως, ανυπομονούσαν να φτιάξουν με τη βοήθειά μου το ξύλινο αεροπλανάκι που τους είχα δείξει. Κι αφού επέλεξαν τα χρώματα των υλικών τους με τη βοήθεια του γιου μου Θάνου, ήρθαν κοντά σε μένα και στη Μαρία, την κόρη μου, για να τους βοηθήσουμε να το κολλήσουν. Έχω καταπληκτικούς βοηθούς όσο να πείτε!

    amelia_parousiasi_5
    amelia_parousiasi_6
    amelia_parousiasi_7

    Αμέσως μετά γράψαμε επάνω στο μανταλάκι το όνομα της Αμέλια ή το δικό τους όνομα. Κάποια από αυτά ήξεραν να γράφουν το όνομά τους ενώ σε άλλα το γράφαμε εμείς. Ανάμεσα στα παιδιά της παρουσίασης ήταν κι ένα μικρό κοριτσάκι! Όταν τη ρώτησα πως τη λένε για να γράψω το όνομά της στο αεροπλανάκι, μου είπε… Αμέλια! Νόμιζα πως άκουσα λάθος αλλά τελικά δεν είχα κάνει λάθος. Η μικρούλα δεν πήρε το όνομά της από τη γιαγιά της αλλά από την Αμέλια Έχαρτ την οποία θαύμαζε ο πατέρας του μικρού κοριτσιού! Μα τέτοια σύμπτωση; Ήταν πραγματικά συγκινητικό!!

    amelia_parousiasi

    Για μένα που είμαι εκπαιδευτικός αλλά κι ένας άνθρωπος που αγαπώ τις χειροτεχνίες δεν είχα καμία δυσκολία για τη διαδικασία αυτή και μάλιστα το απόλαυσα πραγματικά! Ήταν μεγάλη μου η χαρά να βλέπω τα παιδιά να φεύγουν από κοντά μου χαμογελαστά κρατώντας στα χέρια τους τη μικρή και εύκολη αυτή κατασκευή που θα τους τους θύμιζε ίσως αργότερα πως όλα τα όνειρα τους μπορούν να γίνουν πραγματικότητα αν πραγματικά το θελήσουν, όπως κάποτε συνέβη και με την Αμέλια! Πως ονειρεύομαι δεν σημαίνει πετάω στα σύννεφα αλλά είμαι άνθρωπος και κανείς δεν μπορεί να μου τα στερήσει!

    Αυτό που επίσης με εντυπωσίασε ήταν η προσέλευση των γονιών. Τόσοι γονείς που Σάββατο πρωί αντί να μείνουν στο σπίτι προτίμησαν να πάνε με τα παιδιά τους σε μια παρουσίαση βιβλίου. Γονείς με μικρά παιδιά, γιαγιάδες με μωρά στην αγκαλιά, μπαμπάδες με καροτσάκια, μαμάδες με το δεύτερο παιδί στον μάρσιπο ήταν εκεί μαζί μας στην προσπάθειά μας να κάνουμε τα παιδιά να αγαπήσουν τα βιβλία. Σε όλη αυτή την προσπάθεια φυσικά δίπλα μας ήταν το χαμογελαστό και εξυπηρετικό προσωπικό του νέου παιδικού Ιανού στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ένα κατάστημα που κάνει μικρούς και μεγάλους να μη θέλουν να βγουν από εκεί!

    *Το Παδικό Ιανό θα τον βρείτε στην οδό Μητροπόλεως 73, απέναντι από τη Μητρόπολη στο ύψος της οδού Αγίας Σοφίας.

    Πώς να φτιάξετε ένα ξύλινο αεροπλανάκι

    Κι επειδή αυτή η κατασκευή του ξύλινου αεροπλάνου αγαπήθηκε τόσο πολύ αποφάσισα να τη μοιραστώ μαζί σας. Τα υλικά είναι απλά και πολύ φθηνά και είμαι σίγουρη πως πολλοί από εσάς που ασχολείστε με τις χειροτεχνίες τα έχετε ήδη στο σπίτι σας.

    xylino-aeroplanaki_diy

    Το αεροπλανάκι αυτό μπορεί να έχει χρήση διακοσμητικού, παιχνιδιού για το παιδί ή να γίνει μαγνητάκι στο ψυγείο σας. Μάλιστα μπορείτε αν βάλετε τον έλικα και την χάντρα στο πάνω μέρος από το μανταλάκι να το χρησιμοποιήσετε και ως πιαστράκι για λογαριασμούς στο ψυγείο.

    Για ένα αεροπλανάκι θα χρειαστείτε:

    1 ξύλινο μανταλάκι μήκους περίπου 9 εκ. (προαιρετικά με μαγνήτη)

    2 ξυλάκια χειροτεχνίας (γλωσσοπίεστρα) μεγάλα τα φαρδιά

    2 ξυλάκια χειροτεχνίας (γλωσσοπίεστρα) μικρά στενά

    1 μικρή ξύλινη χάντρα

    Πιστόλι σιλικόνης/στικ σιλικόνης (θερμόκολλας)

    μαγνήτη (προαιρετικά)

    1. Ενώ έχετε το μανταλάκι ξαπλωτό με τη φαρδιά πλευρά από πάνω κολλήστε τα δύο μεγάλα γλωσσοπίεστρα πάνω και κάτω από το μανταλάκι περίπου στο κέντρο του και λίγο προς το μπροστινό του μέρος.
    2. Κολλήστε στο πάνω και πίσω μέρος από το μανταλάκι ένα μικρό γλωσσοπίεστρο σαν ουρά του αεροπλάνου.
    3. Κολλήστε στο μπροστινό μέρος και ελαφρώς διαγώνια το δεύτερο μικρό γλωσσοπίεστρο ώστε να μοιάζει με έλικας.
    4. Κολλήστε στο κέντρο του έλικα μία μικρή χάντρα.

     Δεν είναι πολύ εύκολο; Ακόμη και βλέποντας την εικόνα μπορείτε να το φτιάξετε.

    Tip 1: Αν έχετε ξυλάκια χειροτεχνίας στο χρώμα του ξύλου μπορείτε επίσης να βάλετε τα παιδιά να τα χρωματίσουν με νερομπογιές σε διάφορα χρώματα πριν τα κολλήσετε και το αποτέλεσμα θα είναι ακόμη πιο παλ.

    Tip 2: Χρησιμοποιήστε πολλά αεροπλανάκια για να φτιάξετε ένα μόμπιλε για το παιδικό δωμάτιο!

    Ένα μεγάλο ευχαριστώ στις εκδόσεις Fourfoyri που εμπιστεύθηκε το Ανθομέλι!

    Κατερίνα

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    Kathy
    Kathyhttps://www.anthomeli.com
    Είμαι η Κατερίνα, μουσικός στο επάγγελμα και ζω με την οικογένειά μου στη Θεσσαλονίκη. Λατρεύω ό,τι έχει να κάνει με τις τέχνες και τα ταξίδια και το Ανθομέλι είναι η μεγάλη μου αδυναμία.

    2 ΣΧΟΛΙΑ

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης