Το στήσιμο του τροχόσπιτου και 2 εύκολες κατασκευές (α’ μέρος)

Kathy

Τελείωσαν και τα σχολεία και σχεδόν όλες οι εκδηλώσεις που σχετίζονται με αυτά αλλά και με τις εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών. Κι εμείς χορεύουμε πλέον σε ρυθμούς καλοκαιρινούς! Το τελευταίο μήνα βέβαια τα μυαλά μας είχαν πάρει αέρα και περιμέναμε με ανυπομονησία να έρθει το Σαββατοκύριακο για να φύγουμε στο camping και να απολαύσουμε το παιχνίδι στην εξοχή και στη θάλασσα έστω και για λίγο. Τώρα όμως που τελείωσαν τα σχολεία δεν μας κρατάει σχεδόν τίποτα! Τελειώνουμε κάποιες δουλίτσες και επισκέψεις σε γιατρό για εμβόλια και φύγαμε! Οι διαδικασίες για το στήσιμο του τροχόσπιτου έχουν τελειώσει και θα δείτε αμέσως παρακάτω τι εννοώ.

Όταν λέω σε φίλους ότι έχουμε τροχόσπιτο συνήθως ενθουσιάζονται. Αρχίζουν και με ρωτάνε πώς είναι η ζωή στο κάμπιγκ και αν έχουμε όλες τις ανέσεις, πόσο κοστίζει ένα τροχόσπιτο και ο εξοπλισμός του κλπ. 

 
Εκτός, λοιπόν, απ΄ όλα τα θετικά που θα μπορούσα να απαριθμήσω για τις διακοπές στο κάμπιγκ θα πρέπει να τονίσω ιδιαίτερα πόσο σημαντική διαδικασία είναι αυτή του στησίματος του τροχόσπιτου. Ο καθένας βέβαια στήνει το τροχόσπιτο διαφορετικά ανάλογα με τις ανάγκες του, την θέση του στο κάμπιγκ, την οικονομική του άνεση, το πόσες μέρες θα μείνει, και φυσικά ανάλογα με την τρέλα του! Γιατί όσοι κάνουμε κάμπιγκ χρόνια μια τρέλα την έχουμε! Κάμπιγκ για μας δεν είναι παίρνω μια σκηνούλα, ένα φουσκωτό στρώμα, ένα φακό κι έφυγα. Προσπαθούμε να στήσουμε το τροχόσπιτο τόσο καλά ώστε να έχουμε όλες τις ανέσεις, ιδίως αν πρόκειται να μείνουμε για όλη την σεζόν (Μάιο-Σεπτέμβριο), έστω κι αν πηγαίνουμε μόνο για τα Σαββατοκύριακα.
 
Πίσω από ένα στημένο τροχόσπιτο υπάρχει μια αρκετά μεγάλη διαδικασία στησίματος από τους ιδιοκτήτες (πολλές φορές και από ανθρώπους του κάμπιγκ για όσους βαριούνται και θέλουν να πληρώσουν).
 
Αφού βρούμε μια θέση στο κάμπιγκ τοποθετούμε το τροχόσπιτο και κατεβάζουμε τα ποδαρικά στήριξης. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να ελέγξουμε αν είναι ευθυγραμμισμένο κατά μήκος και κατά πλάτος για να περπατάμε σε ευθεία αλλά περισσότερο για να λειτουργούν σωστά το ψυγείο και το υγραέριο.
 
Δεύτερο βήμα να στρώσουμε ένα ειδικό χαλί ως πάτωμα (Δίχτυ Σκίασης). Το τεντώνουμε και το καρφώνουμε στις άκρες με ειδικά καρφιά.  
Τρίτο βήμα στο στήσιμο της τέντας ή της τροχοσκηνής. Η επιλογή είναι προσωπικό του καθενός. Εμείς επιλέγουμε την περίπτωση της τροχοσκηνής γιατί κρύβει αρκετό τσιμπράγκαλο και σε περίπτωση κακού καιρού δεν χρειάζεται να περιοριζόμαστε μόνο στο εσωτερικό του τροχόσπιτου. 
 
Αρχικά και αφού περάσουμε τη σκηνή στο τροχόσπιτο, συναρμολογούμε τον σκελετό. 
Μετά ενώνουμε τα γύρω κομμάτια της σκηνής (παράθυρα, πόρτες) με τα φερμουάρ, τεντώνουμε καλά, και πακτώνουμε στο έδαφος με ειδικά πασαλάκια (τα ίδια που χρησιμοποιήσαμε και για το πράσινο στο δάπεδο). 
Καλό θα είναι να γεμίσουμε με άμμο τις ειδικές ναύλον θήκες για να είναι πιο σταθερή. 
Μια κουρτίνα στην πόρτα για να εμποδίζουμε τις μύγες και τα κουνούπια είναι απαραίτητη. Μια αντίστοιχη χρειάζεται να υπάρχει και στην πόρτα του τροχόσπιτου εκτός αν δε διαθέτει σίτα. Παρόμοιες κουρτίνες υπάρχουν και από δερματίνη. 
Εσωτερικά της σκηνής μπορείτε να κρατήσετε το «πράσινο χαλί» ή να βάλετε κάποιο πάτωμα ειδικό που θα βρείτε σε καταστήματα με είδη κάμπιγκ. (Αρκετά υψηλό το κόστος). Εμείς πέρυσι βρήκαμε σε προσφορά το ξύλινο πάτωμα του ΙΚΕΑ για εξωτερικούς χώρους και πραγματικά το αποτέλεσμα μας δικαίωσε. 
Εξωτερικά της σκηνής μπαίνει ένα νέο κομμάτι πράσινο για να είναι πιο μαλακό και παχύ για τα πόδια μας και να μην περνάνε τα χώματα. Υπάρχουν βέβαια κι άλλες επιλογές αλλά εγώ σας λέω τα δικά μας.
Φέτος αλλάξαμε κάμπιγκ και στη θέση που επιλέξαμε ο χώρος μπροστά από την τροχοσκηνή είναι αρκετά στενός. Οπότε δεν μπορέσαμε να χρησιμοποιήσουμε τη τέντα-κατασκευή που είχαμε παλιότερα.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποια ομπρέλα ή αν υπάρχουν δέντρα ακόμα και τίποτα. Υπάρχουν και τέντες σετ με την τροχοσκηνή που κουμπώνουν πάνω σε αυτή ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κι ένα κιόσκι. Λύσεις υπάρχουν πολλές αλλά πολλές φορές κοστίζουν.
Και τώρα που είπα κοστίζουν μη νομίζετε πως οι διακοπές στο κάμπιγκ είναι φτηνές. Ο εξοπλισμός είναι ακριβός αλλά ευτυχώς δεν χρειάζεται να αγοράσει κανείς τα πάντα από την πρώτη χρονιά! Στην αρχή θα πάρει τα βασικά και θα χρησιμοποιήσει κάποια αντικείμενα του σπιτιού του. Αργότερα μπορεί να αγοράσει καινούργια τα οποία θα έχει πάντα μέσα στο τροχόσπιτο. 
 
Για να τελειώσουμε με τα βασικά του εξωτερικού χώρου να πω ότι προαιρετικά μπορείτε να βάλετε τεντάκια στα πλαϊνά μεγάλα παράθυρα του τροχόσπιτου για εξτρά σκίαση.
 
Επιπρόσθετα θα χρειαστείτε αρκετά μέτρα λάστιχου με βρυσάκι ή ντουζ ρυθμιζόμενο για να πάρετε παροχή από κοντινή βρύση ώστε να έχετε νερό για πλύσιμο ποδιών και χεριών στο εξωτερικό του τροχόσπιτου αν φυσικά το επιτρέπου οι κανονισμοί του camping.  
 
Η «αυλή» του τροχόσπιτου είναι έτοιμη! Τοποθετούνται τραπέζι με καρέκλες ίσως κάποια αιώρα και διάφορα διακοσμητικά. 
Κατασκευές για το εσωτερικό της τροχοσκηνής
 
Το σημαντικότερο πράγμα που θα χρειαστείτε να βάλετε στην τροχοσκηνή είναι ένα σκαλοπάτι για να ανεβαίνετε στο τροχόσπιτο. Το δικό μας όμως απλό πλαστικό σκαλοπάτι ήταν λίγο χαμηλό για το ύψος των παιδιών και πάνω στο ξύλινο πάτωμα γλιστρούσε και ήταν επικίνδυνο. Γι αυτό και για να μην αγοράζουμε καινούργιο ο Γιώργος έφτιαξε ένα ξύλινο στο πλάτος και ύψος που θέλαμε.
Εγώ πάλι (μη χάσω) έβαλα το χεράκι μου και το διακόσμησα λιγουλάκι. Ξέρετε μ΄ εκείνα τα αυτοκόλλητα που χρησιμοποίησα για να μετατρέψω τα 3 τραπεζάκια. Κάποια είχαν περισσέψει κι είπα να μην πάνε χαμένα!   
 
Έτοιμο το σκαλοπάτι!
Δεύτερη μικρή απλή αλλά χρήσιμη κατασκευή είναι μια βάση για το ψυγείο που έχουμε στην τροχοσκηνή. Και ψυγείο θα πείτε τώρα; Μην τα συζητάτε! Κι αυτό δεν είναι τίποτα. Προχθές είδα στο κάμπιγκ ακόμα και ηλεκτρική κουζίνα και καταψύκτη! Σε αυτό το σημείο ευτυχώς δεν έχουμε φτάσει! 
Η κουζίνα του τροχόσπιτου έχει μέσα και κουζίνα υγραερίου, απορροφητήρα, ψυγείο και νεροχύτη. Αλλά εγώ δεν τα χρησιμοποιώ πάντα.
  • Το ψυγείο είναι μικρό και χωράει τα βασικά. Συνήθως έχω χυμούς και νερά για τα παιδιά και ρυθμίζω τη θερμοκρασία ώστε να μην είναι πολύ κρύα. Έτσι ένα δεύτερο ψυγείο με κατάψυξη είναι απαραίτητο. 
  • Από την άλλη τις εστίες της κουζίνας τις χρησιμοποιώ μόνο αν έχει κακοκαιρία. Προτιμώ να μαγειρεύω σε εστίες υγραερίου έξω από το τροχόσπιτο ώστε να αποφεύγω τις μυρωδιές στο εσωτερικό του αλλά και για να μην ζεσταίνομαι. Αν και τα τελευταία χρόνια με έχει σώσει το αγαπημένο μου τεπανγιάκι και φυσικά η ψησταριά υγραερίου που έχουμε. 
  •  Όσο για το πλύσιμο των πιάτων προτιμώ τις κοινόχρηστες βρύσες για πλύσιμο των πιάτων. Το μόνο που χρειάζομαι είναι μια μεγάλη λεκάνη για να τα κουβαλήσω μέχρι εκεί και μετά τα αφήνω και στραγγίζουν εκεί.  
Φέτος βάλαμε κι ένα μικρό τραπέζι για να παίζουν τα παιδιά με τους φίλους τους επιτραπέζια και να ζωγραφίζουν ώστε να μην κάνουν κατάληψη το εξωτερικό τραπέζι.

Τελευταία λεπτομέρεια οι θήκες για τα παπούτσια, τα μικροαντικείμενα και για τα άπλυτα. 

Α! Και φυσικά να μην ξεχάσω το εσωτερικό του τροχόσπιτου που πρέπει κι αυτό να καθαριστεί. 

Κάντε like στη σελίδα του Ανθομέλι στο Facebook, follow στο προφίλ μας στο Instagram και ακολουθήστε μας στο Pinterest.

Να καθαριστούν τα ντουλάπια και να τακτοποιηθούν πιατικά (τα οποία κι αυτά πρέπει να πλυθούν) και ρούχα, να τιναχτούν τα στρώματα, ίσως να πλυθούν τα κουρτινάκια, να καθαριστεί η κουζίνα και το μπάνιο, τα παράθυρα οι σίτες, κλπ. Δουλειές οι οποίες μπορούν να γίνουν και πριν πάει το τροχόσπιτο στο κάμπιγκ σε περίπτωση που δεν το παρκάρετε για τον χειμώνα εκεί. 

Όλα αυτά πρέπει να πλυθούν;

  

Όλοι βοηθάνε με τον τρόπο τους….και το κάνουμε όλοι με χαρά!

Μετά απ όλα αυτά τα κουραστικά αλλά απαραίτητα (ίσως να τα κάνετε σταδιακά τις πρώτες μέρες που θα πάτε) έρχεται πάντα η ώρα του παιχνιδιού μαζί με τα παιδιά. Γιατί μπορεί να κάνουν πολλή υπομονή ώσπου να τελειώσουμε παίζοντας τα δικά τους αλλά μετά δικαιούνται να τους αφιερώσουμε χρόνο! Χρόνο μόνο γι αυτά!
Το τηλεκατευθυνόμενο που χάρισε στον μικρό μας ένας καλός μας φίλος ήταν το highlight του Σαββατοκύριακου. Το παιχνίδι στην αμμουδιά με τα πλαστικά παιχνίδια είναι επίσης καθημερινό παιχνίδι.
 

Τα παιδιά όμως σκαρφίζονται διάφορα όπως το παιχνίδι με φακό και τις σκιές μέσα στο δωμάτιο του τροχόσπιτου με κλειστά «πατζούρια»

 
 
Συνεχίζεται…
Kathy