ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Πως φτιάξαμε τη σχολική εφημερίδα του δημοτικού μας

    Η ιδέα για τη δημιουργία μιας σχολικής εφημερίδας δημοτικού γυρνούσε στο μυαλό μου ήδη από την εποχή της καραντίνας για αυτό και είχαμε φτιάξει με λίγα παιδάκια/συμμαθητές της Μελίτας ένα τεύχος στο Power Point που τους είχε δώσει μεγάλη χαρά. Εκεί ήταν που είχα πάρει και το πρώτο θετικό feedback. Κάθε πράγμα στον καιρό του όμως και τελικά η ΣΤ’ τάξη ήταν η κατάλληλη εποχή για μια σχολική εφημερίδα που θα άφηνε εποχή. Το όνομα της σχολικής εφημερίδας μας το επέλεξαν το παιδιά και ήταν The S-Cool Paper, ένας έξυπνος τίτλος που ήταν άμεσος και ευφυής.

    Ως γνωστόν όμως, it takes two to tango! Αν δεν είχαμε ενώσει τις δυνάμεις μας, με καρμικό σχεδόν τρόπο, με τη μαμά Μαρίνα δεν θα γινόταν τίποτα από όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα που έγιναν αυτή την χρονιά. Βλέπετε, με την Μαρίνα γνωριζόμασταν από τον παλιότερο Σύλλογο Γονέων και ξέραμε ότι υπάρχει μία συμπάθεια και ένας κοινός τρόπος αντιμετώπισης των πραγμάτων. Λίγο τρελή και παρορμητική εγώ, δημιουργική και οργανωτική η Μαρίνα… και το πείραμα δεν έτυχε, πέτυχε! Ο σεβασμός στην προσωπικότητα της καθεμιάς, μια πηγαία τάση για “δεν έχω χρόνο αλλά θα τα προλάβω όλα” και μια διάθεση για προσφορά ήταν τα βασικά μας στοιχεία!

    The S-Cool Paper, η σχολική εφημερίδα του δημοτικού μας
    Εξαιρετικά χαρούμενες με το πρώτο τεύχος της εφημερίδας μας τον Δεκέμβριο 2022

    ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ

    Η αρχή έγινε τον Οκτώβρη 2022 όπου έγινε κάλεσμα συμμετοχής στα παιδιά και των 2 τμημάτων της έκτης. Ξεκινήσαμε λοιπόν με περίπου 16 παιδιά και φτάσαμε έως και τα 22. Διόλου άσχημα φυσικά, και να μην σας πω ότι αν ήταν και παραπάνω θα είχαμε και πρόβλημα διαχείρισης. Όλοι οι γονείς μπήκαν σε μια ομάδα viber για να μπορούμε να συνεννοούμαστε και κάπως έτσι, δειλά-δειλά, ορίστηκε το Σάββατο το απόγευμα ως μέρα συνάντησης της Ομάδας Δημοσιογραφίας του σχολείου μας. Το πλαίσιο της εφημερίδας ήταν εθελοντικό, χωρίς χρηματική συμμετοχή των παιδιών, υπό την αιγίδα του Συλλόγου/Σχολείου μας καθώς μας προσφέρθηκε μια σχολική αίθουσα για τα “μαθήματά” με τα παιδιά.

    ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ

    Αρχικά, η οργάνωση απαιτούσε την ενημέρωση των παιδιών για το πως θα δράσουμε, ποιος είναι ο σκοπός, πως πρέπει να δουλεύουν αλλά και πως λειτουργεί μια εφημερίδα. Πολύ σημαντικός ήταν και ο καθορισμός των θεματικών ενοτήτων της εφημερίδας μας ώστε τα παιδιά να “έχουν έναν μπούσουλα” όταν αναζητούν θέμα. Αυτό τους βοήθησε πολύ όλους! Μάλιστα ανατρέχαμε στις θεματικές ενότητες σε κάθε τεύχος καθώς έτσι δεν γινόταν επανάληψη των θεμάτων ή δεν υπερτερούσε κάποια θεματική ενότητα σε σχέση με τις υπόλοιπες. Όπως σε κάθε εφημερίδα έτσι και στη δικιά μας έπρεπε να υπάρχει ισορροπία.

    Βασικό ωστόσο στοιχείο όσον αφορά στα θέματα ήταν το Θέμα-Αφιέρωμα, όπου οι πρώτες σελίδες ήταν αφιερωμένες σε κάθε εποχή (Χριστούγεννα, Απόκριες, Πάσχα και Καλοκαίρι) αλλά και το Fun Zone όπου υπήρχαν ανέκδοτα, κουίζ, σπαζοκεφαλιές κ.α.

    Δείτε παρακάτω μερικά από τα θέματα των παιδιών:

    The S-Cool Paper, η σχολική εφημερίδα του δημοτικού μας
    Η μουσική και το διαδίκτυο, προτάσεις για video games, ταινίες και σειρές στο netflix
    The S-Cool Paper, η σχολική εφημερίδα του δημοτικού μας
    Ανθρωποι πρότυπα για τα επιτεύγματά τους, αθλητισμός, ταξίδια, αξιοθέατα αλλά και αξιοπερίεργα έθιμα από όλο τον κόσμο.

    Όταν τα παιδιά διάλεγαν θεματική ενότητα (πχ. Ζώα), έπρεπε στη συνέχεια να το κάνουν πιο συγκεκριμένο και να διαλέξουν ακριβώς το θέμα του άρθρου τους (π.χ. Τα ζώα του βυθού), να βρούνε τίτλο και να συμπεριλάβουν αυτό το κάτι συγκεκριμένο που θα κάνει το θέμα τους πιο ενδιαφέρον και ελκυστικό (π.χ. Ζώα του βυθού που δεν πιστεύεις ότι υπάρχουν). Πολλά παιδιά επέλεγαν και το φωτογραφικό υλικό ή έφτιαχναν χειρόγραφα μια ζωγραφιά ή κάποιο σχέδιο για να συνοδεύσει το άρθρο τους. Στη συνέχεια μας το έστελναν δακτυλογραφημένο μέσω email και ξεκινούσαν οι διορθώσεις.

    The S-Cool Paper, η σχολική εφημερίδα του δημοτικού μας
    Οικολογία, μόδα, νοσταλγία για το παρελθόν, ανέκδοτα, κουίζ αλλά και φύση και ζώα.
    The S-Cool Paper, η σχολική εφημερίδα του δημοτικού μας
    Θεματικές ενότητες, συνταγές, γκάλοπ στους συμμαθητές τους, ρεκόρ γκίνες και άλλα πολλά

    EDITING/ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

    Οι διορθώσεις γίνονταν και από εμένα και την Μαρίνα (μεταξύ μας αλλά μην το πείτε σε κανέναν… κυρίως από την Μαρίνα, η οποία βρίσκει λάθος στο χιλιόμετρο) είτε παρουσία των παιδιών (διά ζώσης ή online) είτε αν δεν υπήρχε χρόνος το κάναμε μόνες μας. Αρκετά χρονοβόρα διαδικασία (μην την υποτιμήσετε) καθώς θέλαμε να διατηρήσουμε το στυλ των παιδιών, τις ιδέες τους και τις επιλογές τους αλλά από την άλλη έπρεπε να κρατήσουμε μια ισορροπία στο μέγεθος των κειμένων αλλά και να βεβαιωθούμε ότι τα άρθρα θα είναι ευκολοδιάβαστα και ενδιαφέροντα. Δύσκολη δουλειά! Ωστόσο, ένα από τα πιο σημαντικά σχόλια που λάβαμε από τα παιδιά ήταν ότι σε αυτή την ομάδα “ένιωθαν ελεύθερα να εκφραστούν χωρίς λογοκρισία”.

    The S-Cool Paper, η σχολική εφημερίδα του δημοτικού μας
    Τεύχος Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου
    The S-Cool Paper, η σχολική εφημερίδα του δημοτικού μας
    Τεύχος Απριλίου και Ιουνίου

    ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ/ΣΤΗΣΙΜΟ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ

    Το τρίτο και τελευταίο στάδιο δημιουργίας ήταν το στήσιμο της εφημερίδας που γινόταν από εμένα. Η αλήθεια είναι ότι έπειτα από αρκετή έρευνα για το τι πρόγραμμα θα χρησιμοποιήσουμε… κατέληξα στο πολυαγαπημένο μου canva.com που με έβγαλε για ακόμη μια φορά ασπροπρόσωπη. Βέβαια το τελικό αποτέλεσμα πιο πολύ για περιοδικό το λες και όχι για εφημερίδα αλλά αυτό ήταν νομίζω που κέρδιζε τους αναγνώστες. Το χρώμα, οι εικόνες, το στήσιμο που ήταν αρκετά ελκυστικά.

    Φυσικά το τελικό αποτέλεσμα δεν έφευγε από τα χέρια μου χωρίς να το δούμε μαζί με την Μαρίνα και για την αποφυγή ορθογραφικών λαθών αλλά και γιατί θέλαμε να υπάρχει μια κοινή αισθητική. Συνήθως λοιπόν τις 2 τελευταίες μέρες βλέπαμε λεπτομέρειες κυρίως στην αρχική σελίδα αλλά και στην επιλογή των φωτογραφιών ή σε άρθρα που με δυσκόλευαν στο στήσιμο. Είναι σημαντικό να υπάρχει και μια δεύτερη άποψη στο πόσο ευκολοδιάβαστο είναι το τελικό αποτέλεσμα.

    ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ

    Όσο για την εκτύπωση, είχαμε τη βοήθεια και τις προνομιακές τιμές ενός μπαμπά του Συλλόγου μας και έτσι δεν ξοδεύαμε όλα τα χρήματα στην εκτύπωση. Αν αποφασίσετε να κάνετε κι εσείς σχολική εφημερίδα στο δημοτικό σας θα πρέπει εξαρχής να κάνετε μια καλή έρευνα τιμών, χαρτιού και μεγέθους ώστε να μην έρθετε προ εκπλήξεως. Εμείς μείναμε στα 3 από τα 4 τεύχη στις 16 σελίδες (ένα μόνο τεύχος είχε 20 σελίδες) για να έχουμε ένα συγκεκριμένο κόστος και φυσικά να μένει και κέρδος στα παιδιά.

    The S-Cool Paper, η σχολική εφημερίδα του δημοτικού μας
    Ο πάγκος που φτιάξαμε την πρώτη φορά, θύμιζε λίγο σταντ για πώληση λεμονάδας σύμφωνα με τα παιδιά οπότε και τις επόμενες φορές καταλήξαμε σε κάτι πιο λιτό!

    ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ

    Η εκπαιδευτική όμως χροιά της όλης διαδικασίας δεν σταματούσε εκεί καθώς τα παιδιά έπρεπε να πουλήσουν και την εφημερίδα τους. Ανέλαβαν να πουλήσουν τα φύλλα κατά τη διάρκεια των σχολικών γιορτών του σχολείου ή/και εντός διαλειμμάτων στους δασκάλους τους και στους συμμαθητές τους αλλά και στους συγγενείς τους. Τι εμπειρία και αυτή. Η πώληση ήταν από τις αγαπημένες τους διαδικασίες. Σε κάθε γιορτή υπήρχε ένα σταντ με τα τεύχη και είχαμε και 2 φορητά κουτιά που τα παιδιά τριγυρνούσαν με αυτά για να πουλήσουν σε όσους δεν περνούσαν από το σταντ!

    Εναλλακτικά, προς το τέλος της χρονιάς που δεν είχαμε γιορτές) τα παιδιά πουλούσαν μέρος των τευχών μέσα στο σχολείο (έπειτα από ενημέρωση του διευθυντή αλλά και των γονιών κάθε τμήματος ώστε να έχουν τα παιδιά χρήματα μαζί τους).

    Τα τεύχη όντως πουλήθηκαν όλα. Συγκεκριμένα 4 τεύχη με σχεδόν 500 αντίτυπα συνολικά προσέφεραν στα παιδιά ένα σημαντικό ποσό που είχαν ήδη αποφασίσει τι θα το κάνουν. Έπειτα από “διαβουλεύσεις” αποφάσισαν να τα διαθέσουν σε όλη την ΣΤ τάξη (και όχι μόνο στην ομάδα τους). Μα πόσο υπέροχα πλάσματα! Να κι ένα ακόμα μάθημα: ανιδιοτέλεια.

    The S-Cool Paper, η σχολική εφημερίδα του δημοτικού μας
    Φτιάξαμε για τα παιδιά και καρτελάκια με τα ονόματά τους (σαν διαπιστευτήρια) για να δημιουργήσουμε ένα πιο επαγγελματικό εφέ!

    ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

    Η σχολική εφημερίδα κατάφερε όχι μόνο να βγάλει τα έξοδα της εκτύπωσης αλλά να επιφέρει και ένα πολύ σεβαστό έσοδο, το οποίο θα πήγαινε στην έκτη τάξη. Η αρχική πρόταση να χρησιμοποιηθεί από τον Σύλλογο για την τελική γιορτή της έκτης δεν έγινε δεκτή από τα μέλη του Συλλόγου και έτσι είχαμε ως ομάδα το ελεύθερο να τα κάνουμε ό,τι θέλουμε.

    Έπειτα από συζητήσεις μεταξύ των μελών της δημοσιογραφικής ομάδας αλλά και με τους γονείς, καταλήξαμε να οργανώσουμε ένα καλοκαιρινό πάρτυ για τα παιδιά σε έναν χώρο με πισίνα. Η γιορτή της σχολικής εφημερίδας έγινε στο τέλος της χρονιάς με κολύμπι, παιχνίδια, φαγητό, ποτό και φυσικά την ελευθερία να διασκεδάσουν και να γιορτάσουν την αποφοίτησή τους. Ισως και να καταφέρω να κάνω ένα αφιέρωμα σε αυτό το πάρτυ σε μια άλλη ανάρτηση.

    Προς το παρόν: ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΠΕΡΑΣΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΑΣ ΣΤΟ YOUTUBE

    The S-Cool Paper, η σχολική εφημερίδα του δημοτικού μας
    Τόσο γεμάτες και χαρούμενες που αυτό το ταξίδι έφτανε στο τέλος του με τον καλύτερο τρόπο!

    Εκτός όμως από το πάρτυ, κάναμε δώρο στα παιδιά και μία αναμνηστική κούπα με την φωτογραφία όλης της ομάδας (πήγαμε κάμποσες φορές στο σχολείο για να τα βρούμε όλα μαζί!) και ένα βραβείο συμμετοχής. Η “βράβευση” τους έγινε κατά τη διάρκεια της τελικής γιορτής αποφοίτησης της έκτης και χαίρομαι πολύ που καταφέραμε να τιμήσουμε την ομάδα μπροστά σε όλους τους συμμαθητές τους και τους δασκάλους τους. Τους άξιζε γιατί τόλμησαν να αφιερώσουν προσωπικό χρόνο για μια ομαδική δραστηριότητα που εκτός από την προσωπική τους ανάπτυξη βοήθησε και στο γενικό σχολικό σύνολο!

    The S-Cool Paper, η σχολική εφημερίδα του δημοτικού μας. Δώρα για τους μικρούς δημοσιογράφους
    Η κούπα που πήραν όλα τα παιδιά ως αναμνηστικό για τη συμμετοχή τους στην Δημοσιογραφική Ομάδα
    The S-Cool Paper, η σχολική εφημερίδα του δημοτικού μας Βραβείο για τους μικρούς δημοσιογράφους
    Και το Δίπλωμα συμμετοχής τους.
    The S-Cool Paper, η σχολική εφημερίδα του δημοτικού μας. Στιγμές από την βράβευσή τους.
    Στιγμιότητα κατά την βράβευση των παιδιών

    ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ

    Highlight του club δημοσιογραφίας, τα event και οι εκδρομές που διοργανώσαμε για τα παιδιά ως μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας αλλά και ως διασκέδαση. Αρχικά τα παιδιά έγιναν δημοσιογράφοι και πήραν συνέντευξη από τον δήμαρχο της πόλης μας, κ. Κονδύλη. Έπειτα έζησαν την μαγεία του ραδιοφώνου και έδωσαν συνέντευξη στο Alimos Web Radio. Μπήκαμε όμως και σε eco-friendly mood με τα παιδιά να γνωρίζουν το έργο της Anima και της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας με εκδρομές στο Αισθητικό Δάσος Καισαριανής και στην Βραυρώνα (αξίζει να διαβάσετε και αυτές τις αναρτήσεις πατώντας τα λινκ).

    Και τέλος γνώρισαν και τον Αρχαιολογικό χώρο της Βραυρώνας και τους 3 αρχαίους λόφους της Αθήνας, Φιλοπάππου, Μουσών και Πνύκας. Η αλήθεια είναι ότι η Μαρίνα είναι αστείρευτη και αυτή σε ιδέες και πολλές από αυτές τις εκδρομές τις χρωστάμε σε αυτήν και στην οργάνωσή της. Μας “χρωστάει” μία και στο Αστεροσκοπείο… αλλά ποιος ξέρει… ίσως το παρεάκι αυτό ξαναβρεθεί για ένα reunion στο Γυμνάσιο.

    The S-Cool Paper, η σχολική εφημερίδα του δημοτικού μας. Δράσεις και εκδηλώσεις .
    Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που πήραμε στο Δήμαρχο της πόλης μας
    The S-Cool Paper, η σχολική εφημερίδα του δημοτικού μας. Δράσεις και εκδηλώσεις .
    Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που έγινε στα παιδιά στο Web Radio του Αλίμου
    The S-Cool Paper, η σχολική εφημερίδα του δημοτικού μας. Δράσεις και εκδηλώσεις .
    Κατά τη διάρκεια της εκδρομής μας με την Anima
    The S-Cool Paper, η σχολική εφημερίδα του δημοτικού μας. Δράσεις και εκδηλώσεις .
    Κατά τη διάρκεια της εκδρομής στην με την Ελληινική Ορνιθολογική εταιρεία
    The S-Cool Paper, η σχολική εφημερίδα του δημοτικού μας. Δράσεις και εκδηλώσεις .
    Κατά τη διάρκεια της ξενάγησής μας στους λόφους Φιλοπάππου

    ΤΕΛΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ

    Πραγματικά δεν θα άλλαζα αυτή την εμπειρία που έζησα φέτος με τίποτα. Πρώτον έκανα μια καλή φίλη. Δεύτερον είμαι περήφανη που πρόσφερα στην κόρη μου μια ξεχωριστή εμπειρία και της έδωσα χώρο να εκφραστεί και να σκεφτεί εναλλακτικά επαγγέλματα. Και τρίτον, νιώθω τόσο γεμάτη και ευγνώμων που ήρθα σε επαφή με 22 δοτικά παιδιά, με τόσο διαφορετική προσωπικότητα το καθένα. Έναν έναν σας ευχαριστώ που με το τρόπο σας προσφέρατε το δικό σας λιθαράκι στην δική μου προσωπική ανάπτυξη. Αλλά κι εσάς μαμάδες σας ευχαριστώ που ήσασταν δίπλα μας να στηρίζετε τις κοινές μας αποφάσεις και να έρχεστε όπου ήταν δυνατόν για να περάσουμε όλοι μαζί ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά μας!

    Εάν σκέφτεστε κι εσείς να δημιουργήσετε τη δική σας σχολική εφημερίδα, είτε είστε εθελόντρια μαμά, είτε μέλος του Συλλόγου είτε ακόμα και δασκάλα/δάσκαλος μην διστάσετε να μου στείλετε τις ερωτήσεις σας. Θα προσπαθήσω να σας ενημερώσω με λεπτομέρεια για το πως έγιναν ορισμένα πράγματα (δεν ήθελα να κουράσω παραπάνω μέσα στην ανάρτηση) και να σας βοηθήσω όσο μπορώ με καθοδήγηση και συμβουλές. Αν ωστόσο θέλετε να μάθετε και να δείτε περισσότερα, μπορείτε να δείτε και τη σελίδα της εφημερίδας στο FB.

    Αλήθεια πως σας φάνηκε η σχολική εφημερίδα μας;

    Κάλη

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    Callie
    Callie
    Γεια σας! Είμαι η Κάλη και αγαπώ να γεμίζω τη ζωή μου με μικρές όμορφες στιγμές! Και είμαι εδώ για να εμπνεύσω κι εσάς, ως δασκάλα, μαμά, σύζυγος, αδερφή, κόρη και φίλη. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να γκρινιάζουμε οπότε και της χαρίζουμε απλόχερα το χαμόγελό μας. Will you follow me?

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης