ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Tik Tok, η νέα τρέλα των εφήβων!

    Αρχικά το γνωρίσαμε ως Musically (musical.ly) αλλά μέχρι να το μάθουμε και να το γνωρίσουμε μετονομάστηκε σε Tik Tok. Είναι η εφαρμογή που αγαπάνε οι έφηβοι σε όλον τον κόσμο. Πάμε να τη γνωρίσουμε ακόμα καλύτερα παρέα και να δούμε πώς μπορούμε να συμβουλεύσουμε τα παιδιά μας για μια πιο ασφαλή χρήση του.

    musically_asfaleia (1)

    Πώς περνάνε τα χρόνια! Πόσο γρήγορα! Ίσως ακούγεται γλαφυρό αυτό αλλά είναι η πραγματικότητα! Σαν χτες μου φαίνεται που έγραφα στο Ανθομέλι για το πώς η κόρη μου σταμάτησε την πιπίλα ή πώς οργανώσαμε το πάρτυ της στο νηπιαγωγείο. Και να ‘μαι σήμερα εδώ να γράφω για τις ανησυχίες μου! Αυτές που έχει κάθε μάνα με παιδί που μπαίνει στην εφηβεία. Είναι όλα τόσο καινούρια κι ας τα έχω περάσει κι ας έχω διαβάσει γι αυτά. Ωστόσο δεν αγχώνομαι γιατί για την ώρα όλα έρχονται σταδιακά και μπορώ να τα αντιμετωπίσω. Αν έχετε κι εσείς παιδιά γύρω στα 12 τότε σίγουρα με νιώθετε.

    Μέσα σε όλες αυτές τις αλλαγές που συμβαίνουν περνάμε και τη φάση που αρχίζουν και μπαίνουν στη ζωή τους τα τάμπλετ και τα κινητά, ή έστω για κάποια παιδιά να μπαίνουν πιο έντονα ή με διαφορετικό τρόπο απ’ ότι ήταν ως τώρα! Σωτήρια τα κινητά κάποιες φορές και μη μου πείτε όχι! Γιατί φανταστείτε με τους κινδύνους της σημερινής εποχής να μην υπήρχαν! Τουλάχιστον έχουμε ένα μέσω επικοινωνίας όταν λείπουν από το σπίτι. Τις προάλλες είχαμε στο σπίτι κάποιο τεχνικό πρόβλημα και δεν είχαμε wifi! Ένιωθαν σαν λιοντάρια σε κλουβί ένα πράγμα! Μα να μην μπορούν να κάνουν τίποτε χωρίς αυτό κι όλα να οδηγούν εκεί;

    Τα παιδιά μας μεγαλώνουν με το ίντερνετ και με όλα αυτά που συνδέονται γύρω από αυτό. Ξέρουν αυτά από επικοινωνία με σταθερό τηλέφωνο; Μπααα! Μάλλον η δική τους επικοινωνία γίνεται πιο γρήγορη με το viber ή τo messenger. Κι αν πάω και σε μεγαλύτερες ηλικίες να βάλω στην παρέα και Instagram αλλά και το facebook. Κάπως έτσι μπήκε στη δική μας ζωή και το musically (musical.ly).

    Αν και είμαι από τις μαμάδες, που ως blogger αλλά και λάτρης της τεχνολογίας γνωρίζω αρκετά από εφαρμογές και social media… εδώ πιάστηκα αδιάβαστη! Και όχι μόνο δεν χρησιμοποιούσα την εφαρμογή αλλά δεν τη γνώριζα κιόλας. Και κάπου εκεί έρχεται η κοράκλα μου να μου βάλει τα γυαλιά. Κι έτσι γίνεται αυτό κι έτσι γίνεται εκείνο, κι έλα μαμά να μου κρατήσεις το τάμπλετ για να βγάλω το βιντεάκι. Κι ενώ όλα πήγαιναν καλά κι εγώ ζούσα στην κοσμάρα μου ήρθε και η επίμαχη φράση “Μαμά να το κάνω δημόσιο το βιντεάκι μου;”. Τι να πει κι η μάνα, είπε το ναι! Αλλά το σκέφτηκα από δω το σκέφτηκα από κει και νομίζω πως δεν έκανα καλά! Γιατί παιδιά είναι και κακά τα ψέματα ενθουσιάζονται με μια ακόμη καρδούλα (βλ. like) και με 10 νέους ακόλουθους! Ξέρουμε ότι όλα αυτά μπορεί να μην είναι και τόοοσο αθώα. Όχι από την πλευρά των παιδιών μας, αλλά από τους άλλους. Γι’ αυτό και άρχισα να το ψάχνω λίγο ακόμη ώστε να ασχολείται με αυτό που της αρέσει αλλά να είναι και ασφαλής.


    Τι είναι το Tik Tok (πρώην Musical.ly)

    Το Tik Tok είναι μια εφαρμογή στο κινητό/τάμπλετ. Πρόκειται για μια πρωτότυπη πλατφόρμα όπου οι χρήστες, musers τους λένε, δημιουργούν βιντεάκια διάρκειας 15 δευτερολέπτων που μπορούν να τα δημοσιεύσουν. Συνήθως τα βιντεάκια αυτά βασίζονται πάνω στο απόσπασμα ενός τραγουδιού που επιλέγουν οι χρήστες, είτε από άλλους χρήστες, είτε από το αρχείο της εφαρμογής.
    Ο muser καλείται να συγχρονίσει τις κινήσεις του σώματός του (να κάνει μια τύπου χορογραφία) αλλά και των χειλιών του (lip-syncing) με τη μουσική. Η χρήση εφέ και φίλτρων, το γνωστό pause button αλλά και η δυνατότητα να παίζει το τραγούδι αργά ή γρήγορα βοηθάει τους musers στην ολοκλήρωση του βίντεο. Πραγματικά θεωρώ πως πολλά από αυτά τα βιντεάκια είναι πολύ αξιόλογα!
    Όπως κι όλες οι εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης δίνει τη δυνατότητα να σχολιάσεις τα δημοσιευμένα βιντεάκια, να κάνεις like (καρδούλα), να στείλεις μηνύματα μέσω μιας ενσωματωμένης εφαρμογής (direct.ly) αλλά και να κάνεις live σύνδεση (live.ly). Επίσης δίνεται η δυνατότητα στους musers να βλέπουν από έναν πίνακα κατάταξης τα πιο δημοφιλή βιντεάκια και να βλέπουν την καρτέλα “Τάσεις” με τα πιο δημοφιλή #hashtags.

    Η χρήση της εφαρμογής δεν επιτρέπεται από χρήστες κάτω των 13 ετών.


    musically_asfaleia (2)

    Όταν κάποιος δημιουργεί ένα προφίλ στο Tic Toc αυτόματα αυτό είναι δημόσιο. Βέβαια έχει την επιλογή να φτιάχνει βιντεάκια και να μη τα κάνει δημόσια αλλά να τα κρατάει για τον εαυτό του. Ποιο παιδί όμως δεν θέλει να δείξει στους φίλους του αυτό που έκανε; Ποιο παιδί δεν θέλει μια καρδούλα παραπάνω; Νομίζω πως όλα θέλουν πολλέεεες καρδούλες! Γι αυτό για μεγαλύτερη ασφάλεια είναι προτιμότερο να κάνουν το προφίλ τους ιδιωτικό κι έτσι να μπορούν τα ίδια τους να επιλέγουν ποιοι θα τα ακολουθούν. Αν ήδη έχουν ακόλουθους αυτοί θα συνεχίσουν να υπάρχουν και δεν θα τους χάσουν! Τα δημοσιευμένα βιντεάκια τους θα μπορούν να τα βλέπουν μόνο οι φίλοι τους. Είναι μια πολύ εύκολη ρύθμιση που μπορεί να γίνει σε λίγα δευτερόλεπτα. Το ίδιο εύκολα όμως αναιρείται οπότε θα πρότεινα να συζητήσετε πρώτα με τα παιδιά για να καταλάβουν πόσο σημαντική είναι αυτή η ρύθμιση και να το κάνετε παρέα. Μια ακόμη σημαντική ρύθμιση είναι να δέχεται το παιδί μηνύματα μόνο από φίλους και όχι από αγνώστους. Τι κάνουμε για να γίνουν όλα αυτά; 

    Πώς κάνουμε το προφίλ του Tic Toc ιδιωτικό

    • Πατάμε το εικονίδιο της εφαρμογής για να ανοίξει
    • Πατάμε το ανθρωπάκι που βρίσκεται κάτω δεξιά στην οθόνη για να μπούμε στο προφίλ.
    • Πατάμε το γρανάζι που βρίσκεται πάνω δεξιά για να μπούμε στις ρυθμίσεις (settings). Τότε εμφανίζεται ένα παραθυράκι και πατάμε ρυθμίσεις (settings).
    • Στην λίστα με επικεφαλίδα ΑΠΟΡΡΗΤΟ (private) τσεκάρουμε τα Μόνο οι φίλοι μου στέλνουν μήνυμα (only friends can direct.ly message me) και το Ιδιωτικός Λογαριασμός (private account).
      Ίσως σε κάποιες αναβαθμίσεις υπάρχει και το Να μην κοινοποιείται η περιοχή. Στο δικό μας που είναι στα ελληνικά όμως δεν υπάρχει.
      Τόσο απλά και γρήγορα!
    musically_asfaleia (3)

    Αναφορά/Block

    Ενημερώστε τα παιδιά σας ότι μπορούν να μπλοκάρουν κάποιον χρήστη σε περίπτωση που γίνεi κάποιον ενοχλητικός ή να τον αναφέρουν σε περίπτωση για παράδειγμα που δουν ότι ανεβάζει κάτι ανήθικο ή γίνεται φορτικός. Για να γίνει αυτό ενώ είμαστε στο προφίλ του άλλου χρήστη πατάμε στις 3 τελίτσες στην επάνω δεξιά γωνία του προφίλ τους. Στη συνέχεια, επιλέγουμε Αναφορά (report abuse) ή Αποκλεισμός αυτούς του χρήστη (block the user). Λογικά στην πρώτη περίπτωση θα ζητηθεί να επιλέξουμε τον λόγο για τον οποίο κάνουμε την αναφορά. Οι διάφορες επιλογές δίνονται για να περιγράψουμε τη φύση της αναφερόμενης συμπεριφοράς.

    Λίγη περισσότερη προσοχή στις λεπτομέρειες των βίντεο

    Σημαντικό είναι επίσης να μιλήσετε με τα παιδιά για το ότι πρέπει να είναι πολύ προσεχτικά σχετικά με το φόντο (backround) του βίντεο που ανεβάζουν αλλά και με τις κινήσεις που κάνουν ή ακόμα και με το τι φοράνε. Εμείς μπορεί να θεωρούμε κάποια πράγματα αυτονόητα αλλά ίσως όχι τα παιδιά μας που όλα τα βλέπουν με την αθώα τους ματιά. Επίσης καλό θα είναι να προσέχουν στις κοινοποιήσεις βίντεο με φίλους που ίσως να μη θέλουν να δημοσιεύσουν το βίντεο.

    Δεν θέλω να φανώ υστερική ούτε χρειάζεται να τα τρομοκρατήσουμε αλλά καλό θα είναι να τα γνωρίζουν όλα αυτά. Μείνετε δίπλα στα παιδιά σας είτε γνωρίζετε από ίντερνετ είτε όχι. Κι αν δεν γνωρίζετε τότε ενημερωθείτε! Μη μένετε αμέτοχοι. Κάντε τα να σας εμπιστευτούν και να ξέρουν πως ό,τι και να τους συμβεί μέσα στο διαδίκτυο θα είστε δίπλα τους και όχι απέναντί τους. Ειδικά αν είναι εκείνα που έκαναν το λάθος (αν το έχουν κάνει). 

    Για όσους δεν τη γνωρίζουν προτείνουμε τη σελίδα saferinternet4kids για περισσότερη ενημέρωση που αφορά το διαδίκτυο σε σχέση με τα παιδιά μας και όχι μόνο! 

    Σχετικά με το Tik ToK μπορείτε να επισκεφθείτε το κέντρο αναφοράς του TIK TOK

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    Kathy
    Kathyhttps://www.anthomeli.com
    Είμαι η Κατερίνα, μουσικός στο επάγγελμα και ζω με την οικογένειά μου στη Θεσσαλονίκη. Λατρεύω ό,τι έχει να κάνει με τις τέχνες και τα ταξίδια και το Ανθομέλι είναι η μεγάλη μου αδυναμία.

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης