Βιβλία για να γίνουμε καλύτεροι γονείς

Kathy

Αναρωτιώμαστε πολλές φορές: «Τελικά είμαι καλός γονιός;».  Νομίζω πως μόνο που το ρωτάμε αυτό στον εαυτό μας μας κάνει καλούς γονείς γιατί σίγουρα πίσω από αυτό κρύβεται η αναζήτηση για τη γνώση αλλά και τους σωστούς τρόπους με τους οποίους θα μεγαλώσουμε τα παιδιά μας. Νομίζω πως η αναζήτηση αυτή ξεκινάει από τη στιγμή που αρχίζουν τα παιδιά να μεγαλώνουν στην κοιλιά της μαμάς. Καθώς μεγαλώνουν, οι ανάγκες τους διαφοροποιούνται κι εμείς οι γονείς δεν σταματάμε να μελετάμε, να ρωτάμε, να μαθαίνουμε, να δοκιμάζουμε τρόπους προσέγγισης ή ακόμη και να δοκιμαζόμαστε. Σήμερα επέλεξα να σας προτείνω δύο βιβλία που διάβασα πρόσφατα και νομίζω πως μπορούν να μας κάνουν καλύτερους γονείς ή τουλάχιστον να μας ενημερώσουν για θέματα που αφορούν τον κάθε γονέα και να μας αλλάξουν έστω και λίγο προς το καλύτερο. 

Οι γονείς διαβάζουν για την εφηβεία

Η εφηβεία είναι μια ακόμη περίοδος κατά την οποία δοκιμαζόμαστε. Το πόσο ακριβώς θα κρατήσει και πόσο έντονη θα είναι αυτή η περίοδος δεν το ξέρουμε και εξαρτάται από το παιδί και τη σχέση του με τους γονείς του αλλά φυσικά και τους ίδιους τους γονείς. 

Το βιβλίο της ψυχολόγου και παιδοψυχολόγου Αλεξάνδρας Καππάτου «Παιδιά στην εφηβεία, Γονείς σε κρίση» από τις εκδόσεις Μίνωας, είναι ένα πολύ καλό βιβλίο για τους γονείς και νομίζω πως πρέπει να διαβαστεί ακόμη κι από γονείς που τα παιδιά τους είναι στη προεφηβεία ώστε να είναι προετοιμασμένοι. Μπορεί ακόμα να διαβαστεί και από εκπαιδευτικούς, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, κοινωνιολόγους, παιδιάτρους και φοιτητές ανάλογων σχολών. paidi_efibeia_goneis

Ξεκινάει με πολλές πληροφορίες για την εφηβεία και τα για τα σημάδια της εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους αντιδρούν τα παιδιά με κάποιους συγκεκριμένους τρόπους. Η αλήθεια είναι πως δεν γνώριζα πολλούς από αυτούς! Δοσμένα όλα με απλό και κατανοητό τρόπο σε σελίδες καλά δομημένες και καθόλου πυκνογραμμένες με έκανε να δικαιολογήσω δικές μου αντίδράσεις κατά την εφηβεία αλλά και των γονιών μου και να τις δω με διαφορετική ματιά. Το βιβλίο δίνει απαντήσεις με κατανοητό και πρακτικό τρόπο στους γονείς που θέλουν να καταλάβουν τα παιδιά τους σε αυτή τη δύσκολη  φάση που περνάνε με στόχο να κρατήσουν δυνατή τη σχέση τους. Προτείνει επίσης τρόπους να να πλησιάσουν οι γονείς τα παιδιά τους ή να διαχειριστούν μια δύσκολη ή νέα για κατάσταση, όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ, την έμμυνο ρύση, την ακμή, την ερωτική απογοήτευση, θέματα που αφορούν το σχολείο, προβλήματα συμπεριφοράς και πολλά άλλα. Το βιβλίο αγγίζει επίσης και άλλα πιο δύσκολα θέματα όπως την εγκυμοσύνη κατά την εφηβεία, τα ναρκωτικά, την ομοφυλοφιλία, τον εκφοβισμό, την σεξουαλική κακοποίηση κ.α.

Κάντε like στη σελίδα του Ανθομέλι στο Facebook, follow στο προφίλ μας στο Instagram και ακολουθήστε μας στο Pinterest.

Το βιβλίο πρωτοκυκλοφόρησε το 2007 και επανεκδίδεται ανανεωμένο και ενημερωμένο σύμφωνα με νεότερες επιστημονικές προσεγγίσεις. Ξεφυλλίστε το εδώ!

Θέλετε να το κερδίσετε; Θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης τους όρους του διαγωνισμού και τη φόρμα συμμετοχής. 


Βρείτε πατώντας στην πιο κάτω εικόνα κι άλλα βιβλία σχετικά με την εφηβεία που κυρίως όμως μπορούν να διαβαστούν από τα παιδιά και να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους, να κατανοήσουν τις αλλαγές στο σώματα τους και να αιτιολογήσουν ίσως και συμπεριφορές τους: 

Στο κατώφλι της εφηβείας, βιβλία για κορίτσια και αγόρια


Μπορούμε να γίνουμε σοφότεροι;

Ένα ακόμη βιβλίο που ήθελα πολύ να διαβάσω είναι το παγκόσμιο best seller του Robin Sharma «Η σοφία του Γονέα-Καλλιεργήστε τη νοοτροπία του νικητή στο παιδί σας» από τις εκδόσεις διόπτραsofia_gonea

Ο συγγραφέας είναι από τους παγκοσμίως κορυφαίους συμβούλους σχετικά με θέματα προσωπικής επιτυχίας και καλλιέργειας των ηγετικών ικανοτήτων. Στις σελίδες αυτού του βιβλίου που περισσότερο μοιάζει με μυθιστόρημα μας δείχνει τρόπους να αφυπνήσουμε τις ηγετικές ικανότητες των παιδιών, να αναδείξουμε τα ταλέντα τους, να τους διδάξουμε να κάνουν μεγαλόπνοα σχέδια ώστε να φτάσουν στην πραγματική ευτυχία και ταυτόχρονα να αποκαταστήσουμε τη δική μας ισορροπία, ευτυχία και εσωτερική γαλήνη. Εύκολο; Δύσκολο; Ας στραφούμε στα σημαντικότερα πράγματα της ζωής και ας απολαύσουμε τα πλουσιότερα δώρα της κι ας αφήσουμε κατά μέρους τις σκέψεις για το πόσο υλικά αγαθά έχουμε. 

Ξεφύλλισέ το εδώ


Πάμε στους διαγωνισμούς μας!

Όπως κάθε φορά που κάνουμε τη μικρή μας κριτική για ένα βιβλίο που διαβάσαμε σας έχουμε και διαγωνισμό. Δεν χρειάζεται να έχετε προφίλ στο facebook! Απλά συμπληρώστε να στοιχεία σας στις αντίστοιχες φόρμες! Μπορείτε να συμμετέχετε στην κλήρωση και για τα δύο βιβλία.

1ος Διαγωνισμός

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΦΟΡΜΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ BLOG

Οι Εκδόσεις Μίνωας σας κάνουν δώρο 1 αντίτυπο του βιβλίου «Παιδιά στην εφηβεία, Γονείς σε κρίση» έπειτα από κλήρωση. paidi_efiveia_goneis

Συμπληρώστε τη φόρμα συμμετοχής και πατήστε Υποβολή στο τέλος της φόρμας.

2ος Διαγωνισμός

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΦΟΡΜΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ BLOG

Οι Εκδόσεις Διόπτρα σας κάνουν δώρο 1 αντίτυπο του βιβλίου «Η σοφία του γονέα» έπειτα από κλήρωση. i_sofia_tou_gonea

Συμπληρώστε τη φόρμα συμμετοχής και πατήστε Υποβολή στο τέλος της φόρμας.

  • Οι συμμετοχές θα γίνονται δεκτές από τις 7 Οκτωβρίου 2017 ως τις 15 Οκτωβρίου 2017 στις 12 το βράδυ.
  • Στην κλήρωση μπορούν να συμμετέχουν οι αναγνώστες μας από Ελλάδα
  • Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σε αυτή εδώ την ανάρτηση. Οι νικητές θα ενημερωθούν με e-mail και θα πρέπει να απαντήσουν σε αυτό μέσα σε δύο μέρες αλλιώς η κλήρωση επαναλαμβάνεται.  
  • Τα σχόλια κάτω από την παρούσα ανάρτηση είναι ευπρόσδεκτα αλλά δεν μετράνε ως συμμετοχή στο διαγωνισμό.
  • Οι νικητές από επαρχία παραλαμβάνουν τα δώρα τους με κούριερ ενώ οι νικητές από Αθήνα από τα βιβλιοπωλεία των εκδότικών.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας. Καλή επιτυχία!

ΝΙΚΗΤΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Σοφία του Γονέα: Βάσω Μπίθα

Παιδιά στην Εφηβεία – Γονείς σε κρίση: Κώτσου Ανίτα (Έπειτα από επανακλήρωση η νέα τυχερή είναι η κ. Πλουμιστή Τσουπλάκη)