ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Ψείρες οι ανεπιθύμητες και πως θα τις διώξουμε μακριά

    Ψείρες οι ανεπιθύμητες και πως θα τις διώξουμε μακριά. Συμβουλές από μία παθούσα μαμά για να διώξουμε τις ψείρες μακριά. Έλεγχος, ξεψείρισμα με χτενάκι, προϊόντα για πρόληψη και θεραπεία από τις ψείρες.

    Πριν από λίγες ημέρες μας ζήτησε η δασκάλα του σχολείου να κάνουμε – τον καθιερωμένο πια – έλεγχο για ψείρες! Μόνο που ακούς τη λέξη φαγουρίζεσαι και αρχίζεις να ξύνεσαι! Δεν είναι όμως μόνο αυτό! Μπορώ να ξεχάσω εγώ πως εξαιτίας τους μού έκοψε η μαμά τα μαλλιά μου “αγορέ” στη β’ δημοτικού κι από τότε για να καταφέρω να τα μακρύνω πέρασαν χρόνια και τελικά έφτασα στο Λύκειο; Τι άχτι το είχα να τα μακρύνω! Τελικά τα κατάφερα και τα κράτησα μακριά έως και τη γέννηση του δεύτερου παιδιού μου οπότε και τα έκοψα ασύμμετρο καρέ. 

    Θυμάμαι επίσης όταν, λίγα χρόνια μετά την πρώτη μου εμπειρία με τις ψείρες, κόλλησε στο τέλος όλη η οικογένεια! Και μην μου πείτε! Ταμπού οι ψείρες από παλιά! Τότε μάλιστα μ’ εκείνες τις άχαρες δύσοσμες σκόνες δεν μπορούσες καν να βγεις από το σπίτι! Τυλίγαμε τα κεφάλια μας οικογενειακώς με τα λευκά τσεμπέρια και μετά χτένισμα με το χτενάκι! Άδικος κόπος να χτυπάει η γειτόνισσα την πόρτα για καφέ! Εμείς “λείπαμε”! Χαχα! 

    Ψείρες, οι ανεπιθύμητες και πως θα τις διώξουμε μακριά
    Ψείρες οι ανεπιθύμητες και πως θα τις διώξουμε μακριά 7

    Είναι ταμπού οι ψείρες;

    Όχι ότι τώρα, βέβαια, είναι καλύτερα τα πράγματα! Αλλά τουλάχιστον υπάρχει το τακτ να ενημερωθεί η δασκάλα ώστε διακριτικά και με τρόπο να ενημερώσει και τους υπόλοιπους γονείς για να μεριμνήσουν για τον έλεγχο στα κεφάλια των δικών τους παιδιών (το σωστό είναι να γίνεται συγχρονισμένα ο έλεγχος π.χ. ένα συγκεκριμένο σαββατοκύριακο). Βέβαια υπάρχουν και οι περιπτώσεις των γονιών που θα δουν το σημείωμα και δεν θα δώσουν σημασία λες και τα δικά τους παιδιά δεν θα κολλήσουν ψείρες ποτέ! Οι ψείρες δεν έχουν σχέση με την καθαριότητα! Άσε που έχουν και τις εξάρσεις τους ανά εποχή! Άνοιξη και φθινόπωρο είναι οι χειρότερες εποχές! 

    Διαβάστε στο Ανθομέλι:

    Οδοντίατρος: πως έμαθε η Μελίτα να μην φοβάται

    Τι ιατρικές εξετάσεις πρέπει να κάνουν τα παιδιά πριν αρχίσει το σχολείο

    Κάνε σύμμαχο σου τον λογοθεραπευτή ή τον λογοπεδικό

    Πρώτη περίοδος: Κουτί δώρου με προϊόντα φροντίδας για έφηβα κορίτσια

    Θα μπορέσω να βρω τις ψείρες;

    Στην περίπτωσή μας, ωστόσο, αυτό δεν ίσχυσε γιατί η κόρη μου κόλλησε τα Χριστούγεννα! Σοκ εγώ! Πίστευα πως δεν θα τις αναγνωρίσω ανάμεσα στις τρίχες αλλά τελικά… αν έχει το παιδί, μια χαρά τις ξεχωρίζεις από την ξηροδερμία! Καταρχάς οι κόνιδες δεν ξεκολλάνε όταν κουνάς τα μαλλιά αλλά είναι κολλημένες στην τρίχα (όχι απαραίτητα πολύ κοντά στο δέρμα). Φαντάζομαι γνωρίζετε πως οι ψείρες προτιμούν  να γεννούν τ΄ αυγά τους (τις κόνιδες) στην περιοχή του αυχένα και πίσω από τ΄αυτιά. Αλλά φυσικά αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να υπάρχουν και αλλού.

    Ψείρες, οι ανεπιθύμητες και πως θα τις διώξουμε μακριά
    Ψείρες οι ανεπιθύμητες και πως θα τις διώξουμε μακριά 8

    Έχετε υποψίες για ψείρες; Πρώτο βήμα έλεγχος!

    Αν δείτε τα παιδιά να ξύνονται συχνά κάντε έναν έλεγχο στις ρίζες των μαλλιών με τα χέρια σας – σε στεγνά μαλλιά – κι αν πάρει το μάτι σας… κατευθείαν Apaisyl! Τη συγκεκριμένη λοσιόν την εφάρμοσα σε στεγνά μαλλιά, έκανα ελαφρύ μασάζ, την άφησα για 15 μόνο λεπτά και μετά την ξέβγαλα.

    Ψείρες, οι ανεπιθύμητες και πως θα τις διώξουμε μακριά
    Ψείρες οι ανεπιθύμητες και πως θα τις διώξουμε μακριά 9

    Η Apaisyl Poux είναι ένα φυτικό και ήπιο θεραπευτικό προϊόν χωρίς τοξικές και χημικές ουσίες που καταπολεμά ψείρες και κόνιδα, ενδείκνυται και για πολύ μικρές ηλικίας, ενώ αρκεί μία 15λεπτη εφαρμογή (αν και καλό είναι να γίνονται και επαναληπτικές αν κριθεί αναγκαίο μετά από κάποιες μέρες. Βλέπε συσκευασία).

    Τι γίνεται αν οι ψείρες επιμένουν;

    Όμως οι άτιμες επέμεναν και εμφανίστηκαν και πάλι μετά από 10 μέρες. Τότε η φαρμακοποιός μου μού πρότεινε ένα άλλο προϊόν ακόμη πιο δραστικό!

    Το Apaisyl Expert, μετά από 1 ώρα εφαρμογή, σκοτώνει και τα αυγά! Ενδείκνυται για μεγαλύτερα παιδιά (10 – 11  χρονών και πάνω) που όμως θέλουν άμεσα να απαλλαγούν από τις ψείρες. Συνήθως τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να κάτσουν μία ώρα αν και εφόσον το αποτέλεσμα θα είναι αυτό που θέλουν καθώς καταλαβαίνουν περισσότερο τι σημαίνει να έχεις ψείρες και ίσως ντρέπονται. 

    Το Apaisil Expert είναι ένα προϊόν, που με απλά λόγια, σκοτώνει ψείρες και κόνιδες και με τη βοήθεια ενός ελαίου που περιέχει, βοηθάει στη διάλυση της χιτίνης στο κέλυφος της ψείρας και διαλύει την κόλλα της κόνιδας, με αποτέλεσμα οι ψείρες και οι κόνιδες να σκοτώνονται και να απομακρύνονται εύκολα με την ειδική χτένα. Επίσης δημιουργεί ένα προστατευτικό φιλμ, το οποίο διευκολύνει το φορμάρισμα των μαλλιών.

    Χωρίς χτενάκι γίνεται;

    Από κει και πέρα σκοτώνονται μεν οι ψείρες και οι κόνιδες αλλά μην περιμένετε και θαύματα! Αν δεν μπει το χτενάκι (αυτό το Άγιο χτενάκι) σε συνδυασμό πάντα με το Apaisyl, δεν υπάρχει σωτηρία! Κι είναι κρίμα να ταλαιπωρούνται τα παιδιά αλλά και να κολλάνε και τα υπόλοιπα.

    Συμβουλές για ξεψείρισμα 

    Συμβουλή 1: Εάν κολλήσουν ψείρες μην επαναπαυτείτε σε έναν και μόνο έλεγχο με το χτενάκι αλλά επαναλάβετε καθημερινά όσο επίπονο κι αν είναι για τα παιδιά και όσο κι αν γκρινιάζουν. Τα αντιφθειρικά προϊόντα συνήθως επαναλαμβάνονται 7 μέρες μετά την πρώτη εφαρμογή. Αυτές τις μέρες εκμεταλλευτείτε τες για να βρείτε, να αφαιρέσετε και να σπάσετε τα αυγά τους πριν γεννηθούν κι άλλες ψείρες (θα σας πω παρακάτω πώς).

    Συμβουλή 2: Μην χρησιμοποιείτε το χτενάκι σπασμωδικά ενώ το παιδί είναι στην μπανιέρα (ένα άγχος μας πιάνει ειδικά την πρώτη φορά). Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να το κρυώσετε, ειδικά αν είναι χειμώνας! 

    Το σχέδιο ενάντια στις ψείρες ξεκινάει

    Τώρα, ας υποθέσουμε πως την πρώτη μέρα βάζετε το φάρμακο και είναι να χρησιμοποιήσετε το χτενάκι (Θα το βρείτε εδώ), Τοποθετήστε στα πόδια σας μια πετσέτα και μια λευκή μαξιλαροθήκη/ύφασμα και βάλτε το παιδί να καθίσει απέναντί σας.  

    Ψείρες, οι ανεπιθύμητες και πως θα τις διώξουμε μακριά
    Ψείρες οι ανεπιθύμητες και πως θα τις διώξουμε μακριά 10

    Χωρίστε τα μαλλιά, ειδικά αν είναι μακριά, σε 4 τουλάχιστον ομάδες με κλάμερ ή με λαστιχάκια.

    Ψείρες, οι ανεπιθύμητες και πως θα τις διώξουμε μακριά
    Ψείρες οι ανεπιθύμητες και πως θα τις διώξουμε μακριά 11

    Αρχίστε τον έλεγχο με το χτενάκι ενώ είναι ακόμη βρεγμένα τα μαλλιά. Περάστε κάθε τούφα από τις ρίζες προς τις άκρες με 1 συνεχόμενη κίνηση

    Τι χτενάκι να χρησιμοποιήσω; Υπάρχουν δύο ειδών χτενάκια στο εμπόριο. Τα πλαστικά ή κοκάλινα (τα προϊόντα Apaisyl περιλαμβάνουν ένα μέσα στη συσκευασία) και τα μεταλλικά (που τα βρίσκετε μεμονωμένα στα φαρμακεία). Αν χρησιμοποιήσετε τα μεταλλικά θα χρειαστείτε ίσως και μια καρφίτσα για να αφαιρέσετε τις κόνιδες γιατί σφηνώνουν και δεν βγαίνουν εύκολα από τα «δοντάκια» τους. Είναι πιο εύχρηστα γιατί έχουν “χερουλάκι” για να τα κρατάτε όπως στις χτένες.

    Οι ψείρες είναι εύκολες γιατί είναι μεγάλες και συνήθως πιάνονται πρώτες. Στόχος μας είναι να βρούμε γρήγορα και τις κόνιδες και να τις αφαιρέσουμε. Σκουπίστε το χτενάκι μετά από κάθε χτένισμα τούφας πάνω στη λευκή μαξιλαροθήκη και ελέγξτε συγχρόνως προσεκτικά τα «δοντάκια» του μήπως έχει μείνει κάτι! Εν ανάγκη βγάλτε τις κόνιδες μία μία με τη βοήθεια μιας καρφίτσας. Μετά καλό θα είναι να τις… σκάσετε.

    Συμβουλή για ενδιάμεσους επανελέγχους

    Τις επόμενες μέρες, που δεν μπορείτε να βάλετε λοσιόν, βρέξτε τα μαλλιά και απλώστε μπόλικη μαλακτική (ε, μην τα ταλαιπωρήσουμε τα καημένα τα παιδάκια μας!). Επαναλάβετε την παραπάνω διαδικασία του χτενίσματος και μετά λούστε κανονικά. Με αυτόν τον τρόπο γλιστράνε εύκολα τα… ανεπιθύμητα! Μέρα με την ημέρα θα δείτε πως λιγοστεύουν. 

    Ψείρες, οι ανεπιθύμητες και πως θα τις διώξουμε μακριά
    Ψείρες οι ανεπιθύμητες και πως θα τις διώξουμε μακριά 12

    Της νύχτας τα καμώματα…

    Προσωπικά είχα πάθει αμόκ όταν κόλλησε η κόρη μου κι επειδή ήταν να φύγουμε και στην Αθήνα έπρεπε να το επισπεύσω! Οπότε όταν η μικρή κοιμόταν έβαζα ένα λαμπατερ με led κοντά στο κρεβάτι της και της καθάριζα τα μαλλιά βγάζοντας μία μία τις κόνιδες με τα νύχια σε στεγνά μαλλιά! Είχα βρει πάνω από 10 ψείρες τότε! Μπορεί να σας φαίνεται υπερβολικό αλλά μόνο έτσι τελειώνουν! Αλλιώς… θα κολλήσει κι άλλα παιδιά και πάει λέγοντας! Δεν δέχομαι αυτό που λένε κάποιες μαμάδες ότι είναι γεμάτο κόνιδες το μαλλί και δεν πειράζει ζούφιες είναι!Και πού ξέρω εγώ ότι δεν είναι κάποια ενεργή και τσουπ θα μου ‘ρθει πάλι η ψειρούλα! 

    Πρόληψη από τις ψείρες

    Κι όσο κι αν λένε ότι οι ψείρες έχουν πάθει ανοσία στο προληπτικά αντιφθειρικά προϊόντα μην παραλείψετε κάθε πρωί όταν έχουν σχολείο να ψεκάζετε τα μαλλιά των παιδιών! Προτείνουμε:

    Apaisyl Poux Prevention Spray (για ενήλικες και παιδιά από 3 ετών):

    • Διατηρεί τις ψείρες μακριά
    • Αποδεδειγμένη δράση & προστασία για 12 ώρες (όλη μέρα στο σχολείο)
    • Προλαμβάνει την επανεμφάνιση μετά από θεραπεία
    • Πρακτικό: Σε μορφή σπρέι – Στεγνώνει γρήγορα – Δεν λεκιάζει – Δεν αφήνει λιπαρότητα – Δεν κολλάει τα μαλλιά

    Επίσης 1-2 φορές την εβδομάδα κάντε έναν έλεγχο είτε με χτενάκι είτε με το μάτι! 

    Α, και για να μην το ξεχάσω! Για τις μακρυμαλλούσες… μαζεμένα μαλλιά στο σχολείο όταν υπάρχει έξαρση αν κολλάνε εύκολα ή αν βρίσκονται σε θεραπεία!

    Αχρείαστη να είναι η αναρτησούλα μου για όσους δεν έχουν ανεπιθύμητες κεφαλοεπισκέψεις, αν και ποτέ δεν ξέρεις! Καλά ξεμπερδέματα σε όσους κόλλησαν! 

    Kathy

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    Kathy
    Kathyhttps://www.anthomeli.com
    Είμαι η Κατερίνα, μουσικός στο επάγγελμα και ζω με την οικογένειά μου στη Θεσσαλονίκη. Λατρεύω ό,τι έχει να κάνει με τις τέχνες και τα ταξίδια και το Ανθομέλι είναι η μεγάλη μου αδυναμία.

    5 ΣΧΟΛΙΑ

    1. κΑΛΗΜΕΡΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ, ΕΓΩ ΟΤΑΝ ΕΙΧΑ ΚΟΛΛΗΣΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ, ΜΕ ΕΙΧΕ ΒΑΛΕΙ Η ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ ΜΙΑ ΣΑΚΟΥΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΒΑΜΒΑΚΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΚΑΙ ΜΠΟΛΙΚΟ ΞΥΔΙ,. ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΤΣΙ ΗΜΟΥΝ. ΑΛΛΑ ΤΑ ΜΑΚΡΙΑ ΜΑΛΛΙΑ ΤΑ ΓΛΙΤΩΣΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΕ ΝΑ ΜΟΥ ΤΑ ΚΟΨΟΥΝΕ

    2. Έχουν γίνει πολύ ανθεκτικές οι ψείρες σήμερα! Κι εγώ είχα πλήρη άγνοια του θέματος καθώς η μεγάλη μου δεν είχε κολλήσει ποτέ όσα κρούσματα κι αν υπήρχαν κατά καιρούς στην τάξη. Την πρώτη γνωριμία με τις ψείρες τις είχα με τη μικρή μου πριν 2 χρόνια αν θυμάμαι, απελπισία σκέτη. Τώρα βάζουμε προληπτικά σπρέι για να μην κολλήσουμε ξανά κι ένα μυστικό: λίγη καμφορά μέσα σε ένα υφασμάτινο μικρό πουγκάκι που το κρεμάω με παραμάνα στο μπλουζάκι της.

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης