ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Στο κατώφλι της εφηβείας, βιβλία για κορίτσια και αγόρια

    Απ΄ όσο θυμάμαι το εαυτό μου ήμουν με ένα βιβλίο στο χέρι! Άλλα από αυτά μου κράτησαν συντροφιά, άλλα μου πρόσφεραν γνώσεις, αλλά δεν μου άρεσαν καθόλου ενώ κάποια από αυτά με βοήθησαν σε φάσεις της ζωής μου που ήταν άγνωστες για μένα και την άλλαξαν. Στην εγκυμοσύνη μου, ως νέα μαμά, ως δασκάλα… Αυτό ήταν κάτι που ήθελα να περάσω στα παιδιά μου γιατί ωραία και τα μυθιστορήματα αλλά υπάρχουν και τα βιβλία που περνάνε κι άλλα μηνύματα. Κι αφού είναι ακόμη μικρά, επιλέγω γι αυτά τα βιβλία που θεωρώ ότι θα τους περάσουν το μήνυμα που θέλω με τον τρόπο που θεωρώ πως μου ταιριάζει. Κανένα βιβλίο δεν μπορεί να αντικαταστήσει τους γονείς! Όμως ένα βιβλίο μπορεί να γίνει αφορμή για συζήτηση. Μπορεί από τη μία να κάνει τα παιδιά στην εφηβεία να καταλάβουν ότι δεν υπάρχουν ταμπού για κάποια θέματα, που ίσως ντρέπονται να τα συζητήσουν, αλλά και από την άλλη να βοηθήσει τους γονείς να εξηγήσουν στα παιδιά τους κάποιες αναμενόμενες απορίες τους με εύκολο τρόπο. Βιβλία για την εφηβεία, λοιπόν για παιδιά και για γονείς!

    updated 19/6/2022

    Βιβλία για την προεφηβεία και εφηβεία για κορίτσια και αγόρια

    Σήμερα επέλεξα βιβλία, νέας κυκλοφορίας, που απευθύνονται σε παιδιά 9-16χρονών τα οποία αφορούν στην προεφηβεία και την εφηβεία. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να διαβαστούν από παιδιά γύρω στην Ε’ δημοτικού που βρίσκονται στο κατώφλι της εφηβείας και ήδη άρχισαν να βλέπουν τα σημάδια της αλλά και από μεγαλύτερα παιδιά που τη διανύουν ήδη. Αποτελούν έναν οδηγό που μπορούν να συμβουλεύονται συχνά και για πολλά θέματα που τα απασχολούν σχετικά με τις αλλαγές στο σώμα τους ή τη συμπεριφορά τους ή ακόμη και τις καθημερινές τους συνήθειες, όπως για παράδειγμα η καθαριότητα του σώματος. Γιατί μπορεί εμείς να τους λέμε πως πρέπει να πλένουν τα χέρια τους, τις μασχάλες τους, τα δόντια τους ή την ευαίσθητη περιοχή αλλά από εμάς…. τα ακούνε και λίγο βερεσέ. Αν όμως αυτά που τους λέμε τους τα επιβεβαιώσει το βιβλίο; Νομίζω πως παρόλο που δεν θα το παραδεχτούν θα πούνε πως δίκιο είχε η μαμά μου τελικά… Άλλα θέματα είναι η σχέση τους με το άλλο φύλλο, η περίοδος για τα κορίτσια, οι αλλαγές στο σώμα τους, η αντισύλληψη κ.α. Επέλεξα τα συγκεκριμένα γιατί πιστεύω πως είναι με τέτοιον τρόπο δοσμένα που θα είναι ευχάριστα για τα παιδιά να τα διαβάσουν χωρίς να νιώθουν πως διαβάζουν ένα δύσκολο βιβλίο ψυχολογίας που απλά τους αγόρασαν οι γονείς τους. Κάποια από αυτά μοιάζουν με κόμικ ενώ άλλα έχουν ωραίες φωτογραφίες. Επιλέξτε εσείς αυτό που πιστεύετε ότι θα τραβούσε το ενδιαφέρον του δικού σας παιδιού. 

    Τα βιβλία αυτά μπορεί να μην απευθύνονται άμεσα προς τους γονείς αλλά μπορούν να διαβαστούν κι από εμάς. Είναι πράγματα που γνωρίζουμε αλλά ίσως δεν ξέρουμε πώς να τα εκφράσουμε κάποιες φορές. Διαβάζοντας η κόρη μου ένα τέτοιο βιβλίο με ρώτησε τι είναι οι ορμόνες. Κόλλησα για μια στιγμή… ωστόσο το βιβλίο το εξηγούσε με πολύ ωραίο τρόπο και με έβγαλε από την άβολη θέση. 

    Γονείς προετοιμαστείτε! Θα περιμένετε να δείτε τις αλλαγές στο σώμα και στην ψυχοσύνθεση του παιδιού σας για να συζητήσετε μαζί του; Εγώ είμαι της γνώμης πως πρέπει να είναι προετοιμασμένα κι εκείνα γι αυτά που πρόκειται να τους συμβούν και είναι φυσικά αναπόφευκτα. Και μάλιστα επειδή δεν ξέρουμε το πότε θα τους συμβούν καλό θα είναι να βρούμε αφορμή για συζήτηση με τα παιδιά μας. Τι καλύτερο από ένα βιβλίο; 

    Θα χαρούμε να ρίξετε μια ματιά στη νέα στήλη του Ανθομέλι για την εφηβεία πατώντας εδώ.

    Βιβλία για την προεφηβεία και την εφηβεία που απευθύνονται σε αγόρια και κορίτσια

    Βιβλία για κορίτσια

    Πολύ ωραίο βιβλίο, περιεκτικό, με ωραία εικονογράφηση. Θα το πρότεινα ανεπιφύλακτα για παιδιά στην προεφηβεία.  

    • Το να είσαι κορίτσι (Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2016)

    Για το βιβλίο αυτό σας έχουμε γράψει την κριτική μας και σε παλαιότερη ανάρτηση. Είναι ένας οδηγός για την εφηβεία από ένα κορίτσι προς ένα κορίτσι. 

    vivlia_efiveia

    Βιβλία για αγόρια 

    • Οδηγός επιβίωσης για αγόρια στην εφηβεία (Ψυχογιός, 2020)
    • Το να είσαι αγόρι (Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2016) – Είναι το αντίστοιχο βιβλίο με το παραπάνω για τα κορίτσια. Καλύπτει πολλά θέματα. Αλλά κι εσείς μπαμπάδες… τι κάθεστε; Ξεκινήστε την μελέτη! Όλο οι μαμάδες θα βγάζουν το φίδι από την τρύπα;
    vivlia_efiveia_agoria

    Βιβλία και για αγόρια και για κορίτσια

    Ειδικά για οικογένειες που έχουν και κορίτσια και αγόρια.

    Προσωπικά θα πρότεινα τα παραπάνω βιβλία και ως δώρο σε παιδιά. Βέβαια, ίσως σε κάποιους φανεί τολμηρό αλλά εγώ το βρίσκω άκρως φυσιολογικό και χρήσιμο δώρο. 

    Βιβλία που απευθύνονται σε γονείς

    Το νέο βιβλίο της ψυχολόγου/παιδοψυχολόγου Αλεξάνδρας Καππάτου “Παιδιά στην εφηβεία, Γονείς σε κρίση” θα βοηθήσει όλους εμάς τους γονείς αυτή τη δύσκολη περίοδο που τα παιδιά μας αναπτύσσονται και γίνονται ενήλικοι. Δεν είναι απαραίτητο να το διαβασετε με μιας αλλά να το συμβουλεύεστε κατά περιόδους ανάλογα με τα αυτά που σας προβληματίζουν με τα παιδιά και τη σχέση σας ή το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσετε μια κατάσταση.

    paidi_efibeia_goneis

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΓΙΑ ΗΛΙΚΙΕΣ 4-14

    κι ένα σούπερ δωρεάν εκτυπώσιμο καλοκαιρινό βιβλιοchallenge! 

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    Kathy
    Kathyhttps://www.anthomeli.com
    Είμαι η Κατερίνα, μουσικός στο επάγγελμα και ζω με την οικογένειά μου στη Θεσσαλονίκη. Λατρεύω ό,τι έχει να κάνει με τις τέχνες και τα ταξίδια και το Ανθομέλι είναι η μεγάλη μου αδυναμία.

    3 ΣΧΟΛΙΑ

      • Άννα μου σε ευχαριστούμε πολύ! Πάντα κάνουμε προτάσεις αφού διαβάσουμε τα βιβλία για να είμαστε σίγουρες ότι αξίζουν τον κόπο! Και πίστεψέ με υπήρχαν βιβλία που δεν σας έχουμε δείξει. Αυτό είναι το blogging!

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης