ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Παιχνίδια ρόλων… ή αλλιώς “Καλημέλα”!

    Καλησπέρα!!!

    Σήμερα η ανάρτηση είναι αφιερωμένη σε όλες εμάς τις μαμάδες αλλά και τους μπαμπάδες που ξεπερνώντας όλη την κούραση της καθημερινότητας βρισκόμαστε δίπλα στα παιδιά μας (και!) ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ!!! 

    Και φυσικά όπως συνήθως… ας ξεκινήσουμε με μερικές αναμνήσεις!

    Ανάμνηση Νο 1:
    Πριν χρόνια όταν μετέφραζα τα βιβλία της Τζο Φροστ, έπεφτα συνέχεια πάνω στον όρο role playing, τον οποίο ομολογώ ότι τότε, σαν άπειρη σε σχέση με τα παιδιά 25χρονη, δυσκολεύτηκα να μεταφράσω (τώρα βέβαια που φαίνεται αστείο)… παίζω παιχνίδια με ρόλους, παίζω θέατρο, παιχνίδια ρόλων. Πώς να μεταφράσω κάτι που ναι μεν καταλάβαινα τι είναι αλλά δεν είχα ιδέα πώς το αποκαλούμε αυτό στα ελληνικά… καθώς φαντάζομαι ότι σε κάθε οικογένεια το συγκεκριμένο παιχνίδι το αποκαλούν κάπως διαφορετικά! Εγώ τότε θα έλεγα απλά… παίζουμε θέατρο!Ανάμνηση Νο 2: 
    Όταν σπούδαζα στην Αγγλία (220-3) γελούσα απίστευτα με τα παιδάκια που έβλεπα ντυμένα με στολές (τύπου αποκριάτικες) να κυκλοφορούν αδιάφορα στο δρόμο ενώ ούτε Halloween ήτανε, ούτε τίποτα άλλα. Πόσο παράξενο μου φαινόταν και τι δούλεμα έριχνα στις μαμάδες τους!

    Παρόν 2004: 
    Πλέον τίποτα από τα δύο δεν μου φαίνονται παράξενo! Πόσο φυσικό μου φαίνεται να βλέπω την Μελίτα να φοράει τις αποκριάτικες στολές της και να το παίζει “μπαλαλίνα”. Φυσικά, εννοείται, πώς δεν τις “σηκώνω” καθόλου και τις έχω μέσα στην ντουλάπα της σε περίπτωση που θελήσει να παίξει μαζί τους. Και ναι, τις φοράει πολύ συχνά… βλέποντας τις 12 Βασιλοπούλες ή το Μυστικό της Νεράιδας ή ακόμα και ακούγοντας τραγούδια!

     Παιχνίδια ρόλων... ή αλλιώς

    Φυσικά, το ντύσιμο και το παιχνίδι δεν σταματάει εκεί… πόσες φορές την ημέρα θα παίξουμε τον “γιατό Μάνο”, το μανάβικο (οποιοδήποτε παιχνίδι έχει να κάνει με μαγαζί ξεκινάει με το Καλημέλαγιατί ό,τι ακούσει το παιδί κάνει!!!), το κομμωτήριο ή την μανικιουρίστ

    Παιχνίδια ρόλων, λοιπόν, και πάμε να δούμε μερικές ιδέες, με ή χωρίς εξοπλισμό (θα έλεγα κυρίως για τα νήπια αλλά όχι μόνο)

    Για μικρές κυρίες:

    Τσάι με τις κούκλες μου
    Εντάξει πιο κλασσικό δεν γίνεται! Ουσιαστικά το κάνουν όλα τα παιδιά. Πηγαίνετέ το ένα βήμα παρακάτω και καλέστε τα σε ένα τσάι που έχετε ετοιμάσει εσείς για αυτά όπως είχα κάνει εγώ για την Μελίτα. Έκπληξη!!!

    Παιχνίδια ρόλων... ή αλλιώς  

    Στην κουζίνα με την μαμά μου
    Και όχι δεν εννοώ απλά να τους δώσετε ένα μπωλ να παίξουν… γυρίστε μια εκπομπή (must για μεγαλύτερα παιδιά)! Θυμάμαι με την Κατερίνα να φτιάχνουμε τοστ σαν να γυρίζουμε εκπομπή στην τηλεόραση! Ζητήστε να σας λένε τι κάνουνε και γιατί όχι…μαγνητοσκοπήστε τα κιόλας!

    Παιχνίδια ρόλων... ή αλλιώς

    Βόλτα στο μανάβη, σούπερ-μάρκετ ή άλλο κατάστημα
    Επίσκεψη σε ταβέρνα ή εστιατόριο
    Το γνωστό Καλημέλα. Τι κάνετε; Τι θέλετε; Πόσο κάνει; Μάθετε στο παιδί σας πως να συμπεριφέρεται στα καταστήματα  με ευγένεια. Όχι ότι θα το κάνει αμέσως στην πραγματικότητα αλλά εν καιρώ θα μάθει τρόπους καλής συμπεριφοράς.
    Παιχνίδια ρόλων... ή αλλιώς

    Όταν μεγαλώσω θα γίνω γιατρός 
    Κλασσικό μας παιχνίδι για φέτος….μια εγώ η ασθενής και μία η Μελίτα. Υπέροχο παιχνίδι για να εξοικειωθεί το παιδί με τα εργαλεία του γιατρού και τον ίδιο τον γιατρό! Δεν ξέρω αν ήταν αυτό… η Μελίτα είχε φοβερή αλλαγή στην συμπεριφορά της μετά τα Χριστούγεννα που μας έφεραν αυτό το σετ! Τέρμα στο κλάμα και στην αντίδραση!

     Παιχνίδια ρόλων... ή αλλιώς

    Ραντεβού στο κομμωτήριο (μανικιούρ-πεντικιούρ-μέηκαπ)
    Εδώ θέλει βέβαια λίγη προσοχή γιατί η ανιψιά μου στα 4 και περίπου, θέλοντας να παίξει κομμωτήριο με τον αδερφό  έκοψε θεόστραβα την φράντζα της και γουλί την φράντζα του αδερφού της! Πάνε η μπουκλίτσες του! Οπότε μόνο ψεύτικα ψαλίδια!

    Παιχνίδια ρόλων... ή αλλιώς

     Κάνω δουλειές του σπιτιού
    Ανάλογα με τα παιχνίδια που έχετε μπορείτε να κάνετε μαζί με το παιδί κάποιες δουλειές. Αλλά μπορεί και μόνο του. Πλέον στην αγορά υπάρχουν τα πάντα. Σκούπα/φαράσι, σφουγγαρίστρα/κουβάς, σίδερο, ηλεκτρική σκούπα κλπ. Αλλά προσωπικά δεν την ζορίζω. Όποτε θέλει βλέπω ότι το κάνει μόνη της!

     Παιχνίδια ρόλων... ή αλλιώς "Καλημέλα"! 13 

    Το παίζω μαμά με τις κούκλες μου
    Τι να πω τώρα για αυτό! Νομίζω ότι τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται! Ωστόσο αυτό το παιχνίδι είναι ιδιαίτερα σημαντικό για παιδάκια που περιμένουν δεύτερο ή τρίτο (και πάει λέγοντας) αδερφάκι! Λίγη προετοιμασία δεν βλάπτει!

     

    Παιχνίδια ρόλων... ή αλλιώς

    Το παίζω δασκάλα
    Αυτό μην σας πω πως το παίζουν και σε μεγαλύτερη ηλικία όταν αρχίζουν το δημοτικό και η δασκάλα λειτουργεί ακόμα πιο έντονα ως πρότυπο. Tα ανίψια μου το παίζουν και με τους φίλους τους!

     Παιχνίδια ρόλων... ή αλλιώς

    Για μικρούς κυρίους

    Κλέφτες και αστυνόμοι/Ινδιάνοι/νίντζα/χελονονιτζάκια κλπ κλπ
    Και ενώ οι φώτος σίγουρα δεν αντιπροσωπεύουν αυτό που θέλω να σας πω… το πιάσατε το νόημα! Δεν θα ξεχάσω ποτέ όταν με τα ξαδέρφια μας τον Δημήτρη και την Μαρία παίζαμε κλέφτες και αστυνόμους στο σπίτι τους… σε έναν μακρύ διάδρομο σκοτεινό που είχαν… μέχρι που φοβόμουνα να φαναστείτε… το ζούσα!!!

    Παιχνίδια ρόλων... ή αλλιώς Παιχνίδια ρόλων... ή αλλιώς

     









     Όταν μεγαλώσω θα γίνω….αστυνόμος, κτηνίατρος, σεφ, μετεωρολόγος… 
    και ότι άλλο τραβάει η ψυχή του παιδιού σας! Δώστε του ερεθίσματα και ποτέ δεν ξέρετε τι μπορεί να αγαπήσει!
    Μικρές με την Κατερίνα κι όταν πια ξέραμε να διαβάζουμε, παίζαμε τους εκφωνητές ειδήσεων ή την κοπέλα που τότε προλογούσε το πρόγραμμα της τηλεόρασης.  

    Παιχνίδια ρόλων... ή αλλιώς

     Η ζωή στο κάμπινγκ
    Σε εμάς αυτό το παιχνίδι παίζει σε όλες τις βερσιόν… ακόμα και με την ελληνική σημαία ως τέντα!!! Μας βλέπω το καλοκαίρι να κοιμάται και στο μπαλκόνι!χεχε! Τι θα λέγατε να στήσετε και μια ιγκλού σκηνή στον κήπο ή στο μπαλκόνι τώρα το καλοκαίρι;

    Παιχνίδια ρόλων... ή αλλιώς

    Μικροί Ντετέκτιβ
    Αααα, για αυτό δεν έχω εμπειρία εγώ αλλά τα ανήψια μου! Επί ένα καλοκαίρι παίζανε αυτό το παιχνίδι στο κάμπινγκ με τους φίλους τους! Με τους φακούς στο χέρι έψαχναν στο κάμπινγκ αφού νύχτωνε… ότι μπορείτε να φανταστείτε! Τελικά τους αγοράσαμε ως δώρο και τα walkie talkie για να ολοκληρωθεί ο εξοπλισμός!

     Παιχνίδια ρόλων... ή αλλιώς

    Μουσικό συγκρότημα
    Η Μελίτα είναι ένα συγκρότημα από μόνη της. Με συνοδεία της τηλεόρασης, του ραδιοφώνου ή και μόνη της… τα παίζει όλα και συμφέρει! Εννοείται πως τραγουδάει κιόλας. Άλλες φορές ντύνεται και ποπ σταρ!!!

    Παιχνίδια ρόλων... ή αλλιώς
    Και τώρα θα μου πείτε (πάλι!) μα καλά για τί μαμάδες μας πέρασες… εννοείται πως τα κάνουμε όλα αυτά! Λυπάμε κυρίες μου αλλά τελικά έχω καταλάβει ότι τίποτα δεν εννοείται!!! Εχω δει μαμάδες που ακόμα χτυπάνε τα παιδιά τους, μαμάδες που αδιαφορούν για τα παιδιά τους, μαμάδες που πιστεύουν ότι το χρήμα είναι αυτό που μπορεί να τις αντικαταστήσει, μαμάδες που απλά δεν ξέρουν πως να είναι μαμάδες! Και θα μου πείτε, καλά εσύ θα τις διορθώσεις; Οχι, δεν έχω σκοπό αλλά ούτε και την ικανότητα! Εγώ δίνω απλά μερικές ωραίες ιδέες! Από εσάς περιμένω να τις απογειώσετε! 

    Εσείς ποια άλλα παιχνίδια ρόλων έχετε παίξει ως παιδιά ή έχετε δει να παίζουν τα δικά σας παιδιά; 

    Να μην ξεχάσω να σας πω ότι απόψε είμαστε στην ευχάριστη θέση να είμαστε καλεσμένες της Aspa Online και του Xρήστου (βλ. Μικροί Μεγάλοι, Μαμά…δες Μπαμπά…δες και Ψηφιακές Γειτονιές) στην εκπομπή τους στον Ifeelkid στις 22.00 το βράδυ! 
    Θα μιλήσουμε για τις Γειτονιές των Blogs και για πολλά ακόμα! 
    Σας περιμένουμε και στο chat!

    Μην ξεχνάτε βέβαια τον διαγωνισμό με δώρο παιδικά ρούχα For Funky Kids Collection για 2 τυχερούς που τρέχει ακόμη στο Ανθομέλι


    Καλή σας ημέρα!
     

    Callie and Kathy

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    7 ΣΧΟΛΙΑ

    1. Καλή, αυτή σου η ανάρτηση μου είχε ξεφύγει και δεν την είχα διαβάσει.Πόσο μου άρεσε! Είσαι τόσο αληθινή, είσαι η Καλή που όσα γράφεις τα εννοείς και φυσικά τα έχεις ζήσει και όχι μόνο χάριν της φωτογράφισης. Τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι βιώνουν ρόλους που αργότερα όποιος ρόλος τους στιγματίσει αρνητικά ή θετικά θα ακολουθήσουν και θα διαμορφώσουν και τον χαρακτήρα τους. Εν τέλει πραγματικά η ανανέωση του blog μου έδωσε την ευκαιρία να σας διαβάσω και να σας ευχαριστηθώ.

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης