ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Φιλανθρωπικές και εθελοντικές δράσεις για σχολεία και Συλλόγους Γονέων

    Εσείς αλήθεια πόσες φιλανθρωπικές και εθελοντικές δράσεις έχετε δει να λαμβάνουν χώρα στο σχολείο των παιδιών σας και σε πόσες από αυτές έχετε πάρει ενεργό μέρος; Σε αυτή την ανάρτηση δεν είμαι εδώ για να πω πόση λίγη κοινωνική ευθύνη δείχνουν ότι έχουν τα δημόσια σχολεία ούτε να συγκρίνω τα δημόσια με τα ιδιωτικά σχολεία και την πληθώρα των επιπλέον φιλανθρωπικών και εθελοντικών δραστηριοτήτων που προσφέρουν τα δεύτερα. Ούτε φυσικά για να σας κουνήσω το δάχτυλο σε περίπτωση που δεν είστε αυτό που λέμε “ενεργοί” γονείς στο σχολείο των παιδιών σας. Είμαι εδώ για να εμπνεύσω και να προσφέρω μια λίστα επιλογών για όσα σχολεία, δασκάλους αλλά και Συλλόγους γονέων επιθυμούν να δείξουν το κοινωνικό τους πρόσωπο και να παροτρύνουν τους μαθητές τους να ασχοληθούν με τα κοινά. Για να δούμε πόσες ιδέες για φιλανθρωπικές και εθελοντικές δράσεις για σχολεία μπορούμε να βρούμε;

    ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ

    Είχα την τύχη να αποτελώ μέρος δύο πολύ ενεργών Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό της κόρης μου και γνωρίζω από πρώτο χέρι τις δυσκολίες διοργάνωσης ενός φιλανθρωπικού ή εθελοντικού project. Είχα όμως και ταυτόχρονα την τύχη να είναι και οι δύο γεμάτοι από άτομα με πάθος και προσφορά. Απελευθερωμένα τα μέλη από πολιτικές πεποιθήσεις αλλά και κοινωνική ανέλιξη, πρόσφεραν όσα μπορούσαν από τον ελεύθερο τους (τον ανύπαρκτο) χρόνο για τα παιδιά και τους γονείς και πάντα προσπαθούσαμε να εντάξουμε στη λίστα των ευθυνών μας μια δραστηριότητα που να ήταν προς όφελος του κοινού καλού.

    Ωστόσο αυτό που κρατάω για τώρα είναι ότι υπάρχει δυνατότητα να βοηθήσουμε όλοι μας, είτε είμαστε μέλη του Συλλόγου είτε όχι. Μέσα από τις γιορτές (bazaar) που διοργανώνονται, μέσα από τα μαθήματα που αφορούν στην τέχνη, στην οικολογία ή την ελεύθερη ζώνη. Το βιβλίο της Μελέτης στην τετάρτη δημοτικού π.χ. είχε πολλά μαθήματα που θα μπορούσαν να συνδυαστούν με μια δράση προσφοράς και γνωριμίας των παιδιών με οργανισμούς που εργάζονται για το κοινό καλό. Φαντάζομαι λοιπόν ότι κάτι αντίστοιχο θα ισχύει και για άλλες τάξεις και για άλλα βιβλία. Οργάνωση και θέληση θέλει και επιτέλους λίγη διάθεση να ξεφύγουμε από τη στείρα μάθηση. Δεν θα χαθεί ο κόσμος αν μείνει πίσω λίγο η ύλη!

    Τα δημόσια σχολεία δεν πρέπει να είναι μόνο για τα μπλε καπάκια και για 2-3 κάδους ανακύκλωσης! Πρέπει να δείξουν ενεργά πόσο ευαισθητοποιημένα είναι (ή πρέπει να είναι) και πως η ανιδιοτελής προσφορά είναι μεγάλο προτέρημα για έναν άνθρωπο.

    Εθελοντικές και φιλανθρωπικές δράσεις για σχολεία

    Ιδέες για φιλανθρωπικές και εθελοντικές δράσεις

    Και αφού τα είπα και ξεσπάθωσα, πάμε να δούμε μερικές δράσεις που μπορούν να οργανωθούν από τα σχολεία, τους δασκάλους και τους Συλλόγους Γ. & Κ. ώστε να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν τους μαθητές για τον εθελοντισμό, την κοινωνική δράση και την ενεργή συμμετοχή τους στα κοινά.

    • Φιλοξενήστε διαφορετικές ΜΚΟ στο σχολείο σας μέσω σταντ που μπορείτε να έχετε σε γιορτές ή bazaar ή και πρωτότυπες παρουσιάσεις.
    • Στηρίξτε άπορες οικογένειες της περιοχής σας (σε συνεργασία με τον Δήμο σας) συγκεντρώνοντας είδη πρώτης ανάγκης.
    • Συγκεντρώστε είδη πρώτης ανάγκης για πρόσφυγες ή αστέγους.
    • Συγκεντρώστε είδη πρώτης ανάγκης ή βιβλία και/ή παιχνίδια για ιδρύματα που φροντίζουν παιδιά στην περιοχή σας
    • Συγκεντρώστε ξηρά τροφή και φάρμακα για το καταφύγιο αδέσποτων ζώων στην περιοχή σας
    • Επισκεφτείτε έναν οίκο ευγηρίας για να τους τραγουδήσετε ή να παίξουν τα παιδιά μια παράσταση
    • Συγκεντρώστε φάρμακα για ευπαθείς ομάδες
    • Διοργανώστε αιμοδοσία για εκπαιδευτικούς, υπαλλήλους, γονείς και φίλους του σχολείου.
    • Συμμετάσχετε ως σχολείο ή τάξη σε έναν μαραθώνιο ή ημιμαραθώνιο της περιοχής σας (τα χρήματα της συμμετοχής μπορούν να πάνε σε κάποια φιλανθρωπική οργάνωση.)
    • Οργανώστε ή συμμετάσχετε σε καθαρισμό παραλιών ή/και δεντροφυτεύσεις.
    • Συγκεντρώστε πλαστικά καπάκια
    • Προωθήστε την ανακύκλωση μέσα στο σχολείο.
    • Υιοθετήστε κάποιο παιδί (Αction Αid) η κάποιο ζώο (WWF greece) ως τάξη

    Με τον δικό μας Σύλλογο και την συμβολή ενεργών γονέων είχαμε οργανώσει bazzaar μεταχειρισμένων ρούχων και τα χρήματα δόθηκαν σε ίδρυμα παίδων που υπάρχει στην περιοχή μας. Επίσης είχαμε συγκεντρώσει χρήματα για το Make a Wish Greece. Είχαμε πάγκο για πώληση second hand βιβλίων για ενίσχυση πάλι κάποιου ιδρύματος. Επίσης είχαμε πει τα κάλαντα σε γηροκομεία της περιοχής με την χορωδία παίδων του Συλλόγου μας κ.α. Γενικά εμάς ήταν να μην μας δώσεις πρότζεκτ και γιορτή! χεχε! Το σχολείο μας εκτός από την κλασσική ανακύκλωση και τα καπάκια, συγκεντρώνει τρόφιμα Χριστούγεννα και Πάσχα για οικογένειες που έχουν ανάγκη (not bad).

    Εύχομαι το συγκεκριμένο ποστ με τις ιδέες για φιλανθρωπικές και εθελοντικές δράσεις να σας εμπνεύσει και να σας παρακινήσει αν είστε δάσκαλος ή μέλος Σ.Γ.Κ. ώστε τα παιδιά να μάθουν από μικρά τι σημαίνει προσφορά! Περιμένω φυσικά και τις δικές σας ιδέες!

    Κάλη

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    Callie
    Callie
    Γεια σας! Είμαι η Κάλη και αγαπώ να γεμίζω τη ζωή μου με μικρές όμορφες στιγμές! Και είμαι εδώ για να εμπνεύσω κι εσάς, ως δασκάλα, μαμά, σύζυγος, αδερφή, κόρη και φίλη. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να γκρινιάζουμε οπότε και της χαρίζουμε απλόχερα το χαμόγελό μας. Will you follow me?

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης