ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Τότε, τώρα και για πάντα, Άλκη Ζέη

    Η αλήθεια είναι πως ήθελα εδώ και πάρα πολύ καιρό να γράψω αυτή την ανάρτηση. Πολλοί οι λόγοι που άργησα να την ξεκινήσω αλλά ένας και μοναδικός ο λόγος που ήθελα να τη γράψω, να μιλήσω για τα βιβλία της μοναδικής Άλκης Ζέη. Το μόνο που λυπάμαι είναι που δεν πρόλαβα να την γράψω πριν τον θάνατό της. Πιθανότατα να τη διάβαζε και να ένιωθε χαρούμενη και περήφανη που ακόμα δυο παιδιά θα ένιωθαν τα ευεργετικά οφέλη της ανάγνωσης των ιστοριών της!

    Βιβλία της Άλκης Ζέης, Ένα παιδί από το πουθενά, Το καπλάνι της βιτρίνας κ.α.

    Αφορμή για να την ξεκινήσω τελικά ήταν μια τηλεφωνική συζήτηση που είχαμε με την Κάλη. Εκείνη μου έλεγε πως θέλησε να μυήσει την 9 χρονη Μελίτα στην Άλκη Ζέη διαβάζοντας ένα από τα αγαπημένα της βιβλία όταν ήταν εκείνη μικρή, το Καπλάνι της Βιτρίνας. Με έκπληξη της είπα πως πριν λίγο καιρό και ο Θάνος, ο 12χρονος γιος μου, ρούφηξε στην κυριολεξία το τελευταίο της βιβλίο Ένα παιδί από το πουθενά (αυτά τα ξαδέρφια ταιριάζουν σε πολλά τελικά)! Δύο παιδιά διαφορετικού φύλου και διαφορετικής ηλικίας έκαναν το “ντεμπούτο” τους στο φανταστικό κόσμο της Άλκης Ζέη, έναν κόσμο που έχει επηρεάσει χιλιάδες παιδιά όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο! Έναν κόσμο που μόνο θετικά μπορεί να τους προσφέρει, να τους γεμίσει τη ζωή με όμορφες εικόνες και δυνατά μηνύματα!

    Πάμε λοιπόν να δούμε το κάθε βιβλίο ξεχωριστά μέσα από τη δική μας ιστορία για την ανάγνωσή του, τη γνώμη των ίδιων των παιδιών αλλά κι εμάς των μαμάδων τους. 

    Ένα παιδί από το πουθενά

    • Συγγραφέας Άλκη Ζέη
    • Εκδόσεις Μεταίχμιο
    • Ηλικίες 9+
    Ένα παιδί από το πουθενά, Άλκη Ζέη
    Ένα παιδί από το πουθενά, Άλκη Ζέη

    Κατερίνα: Όταν κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο της Άλκης Ζέη Ένα παιδί από το πουθενά διάβασα τις καλύτερες κριτικές. Μα φυσικά αφού το έγραφε η Άλκη Ζέη. Το απέκτησα και μάλιστα με την αφιέρωση της συγγραφέως! Τι ήταν όμως εκείνο που το έκανε ξεχωριστό; Νομίζω πως ένας από τους βασικούς λόγους είναι πως μία σχετικά ηλικιωμένη συγγραφέας κατάφερε να γράψει ένα σύγχρονο μυθιστόρημα για παιδιά και να αναφέρεται μέσα στις σελίδες του για σύγχρονα θέματα. Μήπως τελικά κατάφερε να γεφυρώσει το χάσμα των γενεών; Αυτό δεν το ξέρω! Αυτό που ξέρω είναι πως σίγουρα κατάφερε να κερδίσει τον γιο μου και να διαβάσει με ευχαρίστηση το βιβλίο σε δύο μόνο μέρες και μάλιστα να το παρουσιάσει και στην τάξη του μέσα από μία περίληψή του. Συγκινήθηκε πολύ όταν λίγες μέρες αργότερα έμαθε για τον θάνατό της. Αυτό αλλά και η ιδιόχειρη αφιέρωση της συγγραφέως σε αυτό νομίζω πως έκανε αυτό το βιβλίο να έχει ξεχωριστή θέση στη βιβλιοθήκη του.

    Αυτό που με χαροποίησε ιδιαίτερα είναι πως ήταν από τα βιβλία που επέλεξε να δανείσει στον φίλο του για να το διαβάσει.

    Δείτε εδώ ένα υπέροχο βίντεο στο οποίο μιλάει η ίδια για το βιβλίο της και την περιπέτεια που έζησε λίγο πριν την έκδοσή του και τον άνθρωπο που την ενέπνευσε για τη δημιουργία του ήρωά της.

    Ο ήρωας του βιβλίου είναι ένα 10χρονο παιδί που μένει με τη θεία του στην Αθήνα του σήμερα. Δυστυχώς δεν ξέρει πολλά για την οικογένειά του, για τους γονείς του και μαθαίνει κάποιες πληροφορίες για την ιστορία του κάθε Πέμπτη όταν έρχονται οι φίλες της θείας του για μπιρίμπα στο σπίτι του και τις ακούει να συζητάνε.

    Διαβάστε και άλλες βιβλιοπροτάσεις μας εδώ

    Το Καπλάνι της Βιτρίνας

    Κάλη: Δεν θυμάμαι πόσο χρονών ήμουν όταν διάβασα το Καπλάνι της Βιτρίνας. Σίγουρα μετά τα 9-10 για να έχω μνήμες. Το διάβασμα για μένα εκείνη την εποχή ήταν πολύ σημαντικό μιας και ήταν μια από τα βασικά μου χόμπυ και το ίδιο ισχύει μέχρι και σήμερα. Ωστόσο όπως όλα τα παιδιά, διάβαζαν περισσότερο το καλοκαίρι. Δεν υπήρχαν τότε τα παιδικά κανάλια στην τηλεόραση, τα τάμπλετ και οι υπολογιστές… Έτσι, έχω συνδυάσει και αυτό το βιβλίο με τη θέρμη του καλοκαιριού, τα δροσερά μπέιμπι-ντολ και το παιδικό μου δωμάτιο. Τα ζεστά μεσημέρια που το σπίτι ηρεμούσε και με λίγο κλειστά τα ξύλινα πατζούρια (για να μην μπαίνει όλη η ζέστη) ρουφούσα τις σελίδες του βιβλίου μου. Ακόμα και στο χωριό μου που όλα τα παιδιά έτρεχαν και έπαιζαν εγώ, επειδή δεν είχα φίλους εκεί τότε, θυμάμαι να διαβάζω και να ακούω τα τζιτζίκια και τις δεκαοχτούρες ως παράλληλη ορχήστρα στη ανάγνωσή μου.

    Αγοράστε το από εδώ

    Εκείνη την εποχή ήταν τόσο εύκολο να ταυτιστείς με τη Μέλια και την Μυρτώ και τη ζωή τους στο νησί. Δεν υπήρχαν τάμπλετ και τόσες οθόνες, οπότε η περιπλάνησή τους στους δρόμους του νησιού, το καπλάνι της βιτρίνας και οι ιστορίες που σκάρωναν αυτές αλλά και όλα όσα τους έλεγε ο παππούς του ήταν κάτι που ήταν πολύ πιθανό να ζήσει κάποιος (και σαν παιδί θέλεις να ταυτίζεσαι με τον πρωταγωνιστή άλλωστε!). Ομολογώ ότι το ΕΥ-ΠΟ και το ΛΥ-ΠΟ στο οποίο αναφέρονταν όλοι μετά τον θάνατο της Άλκης Ζέη δεν το θυμόμουν! Ναι, η μνήμη μου με απάτησε, αλλά η καρδιά μου όχι για αυτό και θα ήθελα να διαβάσω αυτό το βιβλίο μαζί με την Μελίτα και εύχομαι να τη μεταφέρει και την ίδια στον ίδιο μαγικό κόσμο που μετέφερε κι εμένα τότε!

    Άλλα βιβλία της Άλκης Ζέη:

    (Πατήστε εδώ για να τα δείτε αναλυτικά)

    • Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου
    • Ο ψεύτης παππούς
    • Η μοβ ομπρέλα
    • Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της
    • Μια Κυριακή του Απρίλη
    • Κοντά στις ράγιες
    • Ο θείος Πλάτων

    Πολλές φορές αναρωτιέμαι για το πόσο ελεύθερα πρέπει να αφήσουμε τα παιδιά μας να διαβάζουν αυτά που πραγματικά θέλουν. Θα διάλεγαν άραγε ποτέ ένα βιβλίο της Αλκης Ζέη μόνα τους μέσα σε ένα βιβλιοπωλείο.; Ίσως μόνο, αν για παράδειγμα τους το είχε ζητήσει η δασκάλα τους. Αλλά μόνα τους; Αν λοιπόν πιστεύετε κι εσείς ότι δεν θα το διάλεγαν γιατί τα καινούργια βιβλία είναι πιο πιασάρικα και πιο φανταχτερά, τότε μην κάθεστε, επιλέξτε το εσείς για αυτά! Η παρότρυνση στο διάβασμα είναι κάτι σαν την υγιεινή διατροφή. Σπάνια θα πάρει το παιδί μόνο του να φάει ένα φρούτο αλλά αν του το δώσεις θα το καταβροχθίσει με ευχαρίστηση!

    Κατερίνα και Κάλη

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    1. Πόσο ωραία τα είπατε κορίτσια μου! Κάπως έτσι ξεκινούν όλα από την παιδική ηλικία. Μπράβο σε εσάς αλλά και μπράβο σε όλες τις μαμάδες που μυουν τα παιδιά τους στο διάβασμα των εξωσχολικων βιβλίων. Εκεί θα βρουν ανεκτιμητους θησαυρούς και αξίες που θα τουςκαθοδηγουν στη ζωή τους.

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης