ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Tips για ένα τέλειο παστίτσιο!

    Παστίτσιο! Το κλασσικό φαγητό όλων των ελληνικών οικογενειών! Ξέρω, ξέρω, σας ανοίγω την όρεξη τώρα! Υπάρχει κάποιος που να μην του αρέσει αυτό το φαγητό; Δεν νομίζω! Αν και πολλοί το θεωρούν λίγο μπελαλίδικο, νομίζω τελικά πως αν  σου αρέσει ένα φαγητό ξεπερνάς όλες τις δυσκολίες και τελικά το καταφέρνεις! 

    Προσωπικά για να μην μου τρώει πολύ χρόνο η εκτέλεση της συνταγής φροντίζω όταν αγοράζω κιμά να παίρνω διπλάσια ποσότητα. Ετοιμάζω τον κιμά μου και μετά τον βάζω σε 2 ταπεράκια στην κατάψυξη. Έτσι όταν είναι η μέρα να κάνω το παστίτσιο χρειάζεται μόνο να φτιάξω τα μακαρόνια, την μπεσαμέλ, να “χτίσω” το φαγητό στο πυρέξ και φυσικά να το ψήσω. 

    Όμως σήμερα μην περιμένετε να σας δώσω την συνταγή του παστίτσιου. Θεωρώ πως την ξέρετε! Αυτό που θα σας πω είναι μερικά μικρά tip που κάποιες νοικοκυρές δεν τα γνωρίζουν (τουλάχιστον έτσι έχω καταλάβει έως τώρα). 

    1) Καταρχάς να σας θυμίσω ότι τα μακαρόνια δεν πρέπει να τα βράσετε τόσο όσο αν θα τα τρώγατε σκέτα. Εννοείται πως θα ψηθούν και στον φούρνο μετά.Οπότε αν το παρακάνετε στην κατσαρόλα θα φάτε λαπά και όχι παστίτσιο!

    2) Επίσης θα πρέπει να τα βουτυρώσετε κανονικά με μαργαρίνη λιωμένη και αμέσως να κλείσετε το καπάκι για να μην ξεραθούν. 
    Τα έχουμε ξαναπεί αυτά κι εδώ.Tips για ένα τέλειο παστίτσιο! 1

    3) Μόλις τελειώσουμε με το βουτύρωμα, χωρίζουμε τον κρόκο και το ασπράδι από 2 αυγά και χτυπάμε τ΄ ασπράδια  με τον αυγοδάρτη ή με ένα πηρούνι ώσπου να αφρίσει και όταν σηκώνουμε τον αυγοδάρτη να στέκεται χωρίς να στάζει. Με τα ασπράδια περιχύνουμε και ανακατεύουμε τα μακαρόνια μας και ξανακαπακώνουμε ώσπου να είμαστε έτοιμοι να τα βάλουμε στο πυρέξ. 

    Φυσικά ξεκινάμε με τα 2/3 των μακαρονιών συνεχίζουμε με μια στρώση κιμά, πάλι μακαρόνια και στο τέλος την μπεσαμέλ. 

    Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε. Θα παρατηρήσετε ότι τα μακαρόνια δεν κολλάνε μεταξύ τους και το παστίτσιο γίνεται πιο αφράτο. 

    Καλά μαγειρέματα,
    Kathy 

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    Kathy
    Kathyhttps://www.anthomeli.com
    Είμαι η Κατερίνα, μουσικός στο επάγγελμα και ζω με την οικογένειά μου στη Θεσσαλονίκη. Λατρεύω ό,τι έχει να κάνει με τις τέχνες και τα ταξίδια και το Ανθομέλι είναι η μεγάλη μου αδυναμία.

    10 ΣΧΟΛΙΑ

    1. εντάξει ,τελικά είμαι Νοικοκυρά! τα ήξερα και τα εφαρμόζω αυτά ,απο ενα παλιό βιβλίο της μαμάς μου ,της Σοφίας Σκούρα!
      Έχω μάθει αρκετά από εκεί …
      φιλάκια!

    2. Και εγώ έτσι κάνω Κατερινάκι. Φτιάχνω κιμά, τον έχω έτοιμο και μετά μου είναι πιο εύκολο και γρήγορο το παστίτσιο και δεν λερώνω συγχρόνως 10 σκεύη:)
      Τη μπεσαμέλ την κάνω χωρίς αυγά. Με βούτυρο, αλεύρι, γάλα, μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι.
      Μετά παίρνω μια-δυο κουταλιές μπεσαμέλ και τη ρίχνω στα βρασμένα μακαρόνια καθώς και μια χούφτα τυρί και "δένουν" στο πυρέξ.
      Είμαστε παστιτσόβια φαμίλια!!!!

    3. Εγώ πάλι, δεν τα καταφέρνω με το παστίτσιο…… Φυσικά δεν ήξερα τίποτα από τα παραπάνω αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα μου είναι ότι εξαφανίζεται η μπεσαμέλ…
      και έχω δοκιμάσει διάφορες συνταγές… τελευταία πιστεύω ότι φταίει το ταψί που χρησιμοποιώ και είναι πολύ μεγάλο!!! Καμιά άλλη συμβουλή????

      • Αν μου επιτρέπεις Irene, θα ήθελα να σε εμψυχώσω και να σου πω ότι το πιο εύκολο πράγμα είναι να κάνεις μπεσαμέλ! Θα λιώσεις περίπου 100 γρ βούτυρο και σ αυτό θα προσθέσεις 8 κουτ.σούπας αλεύρι. Θα το δουλέψεις με το σύρμα για λίγο χωρίς να καεί και θα έχεις έτοιμες 4 κούπες γάλα που θα ριχνεις στο αλεύρι ανακατεύοντας με το σύρμα συνεχώς.Προσθέτει αλάτι και αν θέλεις και μοσχοκάρυδο.Πήζει γρηγορα! Μόλις πήξει απομακρύνεις από τη φωτιά και σε λίγο ρίχνεις ένα αυγό, ή τους δύο κρόκους όπως προτείνουν τα κορίτσια αν βάλεις τα ασπράδια στα μακαρόνια..Ανακατεύεις γρήγορα και το βάζεις πάνω στα μακαρόνια..κι όχι μέσα! Θα σταθεί να είσαι βέβαιη! Καλή επιτυχία!

      • Ευχαριστούμε Giorgina! Αν και στόχος αυτής της ανάρτησης δεν ήταν η κύρια συνταγή της μπεσαμέλ είναι ωραίο να την έχουμε εδώ στα σχόλια γραμμένη μάλιστα από μια αγαπημένη αναγνώστρια!
        Εγώ την κάνω ανάποδα.Πρώτα χλιαρίζω 1 λίτρο γάλα. Προσθέτω 12 κουταλιές αλεύρι (εξω από την φωτιά) και ανακατεύω μέχρι να πήξει στην ένταση 6-7 με το σύρμα. Μετά προσθέτω αλάτι πιπέρι και στο τέλος, έξω πάλι από το μάτι, 2 αυγά. Το μυστικό είναι να μην αφήσεις το γάλα να ζεσταθεί πολύ για να μην σβολιάσει το αλεύρι!
        Kathy

      • Επιτέλους μετά από 11 χρόνια έκανα σφιχτή μπεσαμέλ!!!!!!!!! Είμαι πολύ ενθουσιασμένη!!! Μάλλον έβαζα λίγο αλεύρι και ίσως την έβγαζα νωρίς από το μάτι!!! Ανυπομονώ να δοκιμάσουμε το παστίτσιο και κυρίως ο άντρας μου που είχε και το μεγαλύτερο πρόβλημα!!!! Ευχαριστώ πολύ!!!!

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης