ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Εκμάθηση και εξάσκηση στην πληκτρολόγηση με τυφλό σύστημα

    Θέλετε να μάθετε να πληκτρολογείτε γρήγορα στο πληκτρολόγιο του υπολογιστή σας; Σας προτείνουμε δύο site όπου μπορείτε να μάθετε και να εξασκηθείτε στην πληκτρολόγηση είτε έχετε υπολογιστή, είτε στο laptop. Κι αν εσάς δεν σας ενδιαφέρει να μάθετε εσείς να πληκτρολογείτε, τότε παροτρύνετε τα παιδιά σας, είτε είναι στο δημοτικό είτε είναι έφηβοι, να μάθουν από νωρίς τη σωστή χρήση του πληκτρολογίου. Δεν είναι απαραίτητο να ασχοληθεί κανείς επαγγελματικά με τους υπολογιστές για να γνωρίζει τυφλό σύστημα. Η τεχνολογία έχει μπει στη ζωή μας και κυρίως στη ζωή των παιδιών μας και να είστε σίγουροι πως αυτή η δεξιότητα θα τους είναι πολύ χρήσιμη, όχι μόνο στο βιογραφικό τους αλλά και στην καθημερινότητά τους, από το να γράψουν ένα e-mail ως μία εργασία για το σχολείο.

    Ασχολούμαι καθημερινά με τον υπολογιστή και το γράψιμο στο πληκτρολόγιό του ήταν ένα από τα πρώτα πράγματα που έμαθα όταν πήρα τον πρώτο μου ηλεκτρονικό υπολογιστή, γύρω στα 19 μου χρόνια. Στα δικά μου σχολικά χρόνια το μάθημα της πληροφορικής δεν διδάσκονταν στο σχολείο. Ότι έμαθα το έμαθα μόνη μου και αργότερα μέσα από κάποια μαθήματα για να πάρω το πτυχίο ecdl, το οποίο στην ουσία σου δίδασκε το office και βασικές αρχές χρήσης του υπολογιστή. Ωστόσο, δεν σταματώ ποτέ να μαθαίνω νέα πράγματα καθημερινά, πολλές φορές κι από ανάγκη για να μπορέσω να χρησιμοποιήσω διάφορες εφαρμογές.

    Είναι κρίμα που ενώ στα σχολεία έχουν το μάθημα της πληροφορικής από το δημοτικό δεν μαθαίνεται στα παιδιά από νωρίς η σωστή πληκτρολόγηση. Έτσι βλέπουμε πολλούς νέους ανθρώπους που πληκτρολογούν με δύο δάχτυλα και φυσικά αυτό δεν είναι ούτε αποδοτικό ούτε γρήγορο. Τα παιδιά μου, έφηβοι πια, βλέποντας εμένα αλλά και τη θεία τους να πληκτρολογούμε τόσο γρήγορα θέλησαν από πολύ νωρίς να μάθουν κι εκείνα να πληκτρολογούν. Τα ενθάρρυνα πολύ και τους έδειξα τον σωστό τρόπο. Τα site που σας προτείνουμε παρακάτω θα σας βοηθήσουν να μάθετε δωρεάν να πληκτρολογείτε γρήγορα, φτάνει να διαθέσετε λίγο χρόνο, είτε ως “σπουδή” είτε ως παιχνίδι αν πρόκειται για μικρά παιδιά.

    Εκμάθηση τυφλό σύστημα πληκτρολόγησης

    Τοποθέτηση δαχτύλων στο πληκτρολόγιο

    Το βασικότερο όταν ξεκινάς να μαθαίνεις το τυφλό σύστημα είναι να τοποθετήσεις σωστά τα δάχτυλά σου στο πληκτρολόγιο. Πρέπει οι δύο δείκτες μας να είναι στα πλήκτρα F και J, τα οποία αν παρατηρήσετε συνήθως έχουν και κάποιο εξογκωμένο διακριτικό για να τα νιώθουμε μόνο την αφή. Μην ξεχνάτε ότι στην ουσία κατά την πληκτρολόγηση δεν πρέπει να κοιτάμε τα χέρια μας αλλά την οθόνη. Τα υπόλοιπα δάχτυλα πρέπει να ακουμπάνε στα πλήκτρα δεξιά και αριστερά από αυτά τα δύο γράμματα σε σειρά.

    Στην πληκτρολόγηση βοηθάει πολύ να έχετε κοντά νύχια για να είναι σταθερά τα δάχτυλα στα πλήκτρα χωρίς να γλιστράνε. Να και κάτι που βοήθησαν τα κοντά νύχια που έχω εξαιτίας του πιάνου! Άλλωστε λένε πως οι πιανίστες έχουν περισσότερες ελπίδες να μάθουν τυφλό σύστημα, αφού η στάση των δαχτύλων είναι κοντά σε αυτή που πρέπει να έχουν παίζοντας πιάνο αλλά και είναι εξασκημένοι στο ανεξάρτητο πάτημα κάθε δαχτύλου και στα δυο τους χέρια. Χαχα!

    Ξεκινήστε την εξάσκηση από το παρακάτω link αλλά πρώτα ρίξτε μια ματιά και στα tips που θα βρείτε παρακάτω:

    Ξεκινήστε την εκμάθηση στο ελληνικό πληκτρολόγιο.

    Εκμάθηση και εξάσκηση στην πληκτρολόγηση με τυφλό σύστημα online
    Θέλεις να μάθεις τυφλό σύστημα online;

    Κενό, διαγραφή, κεφαλαία

    • Το κενό ανάμεσα στις λέξεις γίνεται πατώντας με τον δεξί μας αντίχειρα το πλήκτρο space, δηλαδή το μακρόστενο μεγάλο πλήκτρο στο κάτω μέρος του πληκτρολογίου.
    • Με το αριστερό μικρό δάχτυλο μπορείτε να πατάτε στο πλήκτρο shift και αμέσως μετά το γράμμα που θέλετε για να το γράψετε με κεφαλαία
    • Με το 4ο δάχτυλο του δεξιού χεριού πατάτε το πλήκτρο backspace για να διαγράψετε κάποιο λάθος γράμμα μετακινώντας τον κέρσορα προς τα πίσω.

    Τα σημεία στίξης

    • Ο τόνος μπαίνει πατώντας με το μικρό δεξί δάχτυλο το πλήκτρο που βρίσκεται δεξιά από το L (Λ) αμέσως πριν το γράμμα που θέλετε.
    • Η τελεία μπαίνει με το 4ο δάχτυλο του δεξιού χεριού σας πατώντας το πλήκτο που βρίσκεται δίπλα από το κόμμα και κάτω δεξιά από το Λ.
    • Το ελληνικό ερωτηματικό μπαίνει πατώντας με το μικρό δάχτυλο του αριστερού χεριού το πλήκτρο Q.
    • To κόμμα είναι το πλήκτρο δεξιά από το γράμμα Μ και το πατάμε με το 3ο δάχτυλο του δεξιού χεριού.

    Στο παρακάτω site υπάρχουν 16 μαθήματα τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όσες φορές θέλετε ώστε να μην κάνετε κανένα λάθος. Τα νέα γράμματα και τα σημεία στίξης μπαίνουν σταδιακά. Στο τέλος υπάρχει κι ένα μάθημα με κείμενο. Μπορείτε, δηλαδή, να αντιγράψετε από κάπου ένα κείμενο, να το επικολλήσετε στο ειδικό κενό που υπάρχει και πατώντας έναρξη να ξεκινήσετε την πληκτρολόγησή του.

    Εξάσκηση τυφλό σύστημα πληκτρολόγησης

    Η κόρη μου λατρεύει τους υπολογιστές και το διαδίκτυο, δεν κρύβει την ιδιαίτερη αγάπη της για τα προϊόντα της apple και αναζητά συνεχώς νέες εφαρμογές για υπολογιστές και κινητά. Άλλες από αυτές έχουν σχέση με την οργάνωση της καθημερινότητάς της, άλλες με το σχολείο και τα μαθήματα ενώ κάποιες άλλες έχουν καλλιτεχνικό ενδιαφέρον!

    Η φετινή χρονιά με τα online μαθήματα την ανάγκασε να χρησιμοποιήσει τον υπολογιστή και το τάμπλετ πολύ περισσότερο και προσπαθούσε να μάθει να τα χειρίζεται όσο τον δυνατόν καλύτερα. Δεν ήταν λίγες οι φορές που βοηθούσε και τους καθηγητές της δίνοντάς τους tips για τη χρήση του webex αλλά και προτείνοντάς site, εφαρμογές και εργαλεία. Μέσω της αναζήτησης, λοιπόν, έπεσε και σε ένα ενδιαφέρον site για εξάσκηση στην πληκτρολόγηση με τυφλό σύστημα σε πολλές γλώσσες. Λέγεται monkey type και μπορείτε να το βρείτε πατώντας στο παρακάτω link:

    Ξεκινήστε την εξάσκηση τώρα

    Εκμάθηση και εξάσκηση στην πληκτρολόγηση με τυφλό σύστημα online
    Μαθαίνοντας τυφλό σύστημα online. Λίγη εξάσκηση χρειάζεται μόνο και πολύ θέληση!

    Μπαίνοντας στο site πατήστε επάνω στο μενού το εικονίδιο με το γρανάζι για να κάνετε κάποιες ρυθμίσεις:

    Αλλαγή γλώσσας: Από το behaviour μπορείτε να αλλάξετε το επίπεδο δυσκολίας (test difficulty) αλλά και τη γλώσσα (language groups).

    Ενδιαφέρον έχει και η αλλαγή του χρώματος στο φόντο της σελίδας (theme), της γραμματοσειράς (appearence>font) αλλά και η προσθήκη ήχου κατά την πληκτρολόγηση (sound).

    Με τις ρυθμίσεις, κυρίως της γλώσσας που μας ενδιαφέρει, μπορούμε να ξεκινήσουμε την εξάσκηση πατώντας το εικονίδιο του πληκρολογίου στο κεντρικό μενού (κοντά στο γρανάζι).

    Υπάρχουν κι άλλες ρυθμίσεις που όμως δεν χρειάστηκε για την ώρα να αλλάξουμε αλλά μπορείτε αν θέλετε να πειραματιστείτε.


    Για τους αρχάριους να τονίσω πως είναι καλύτερο να ξεκινήσετε με το πρώτο site που σας προτείνουμε και να συνεχίσετε μετά με το δεύτερο site για να γράφετε λέξεις υπαρκτές κι όχι μόνο γράμματα.

    Εσείς ξέρετε να πληκτρολογείτε στον υπολογιστή; Γνωρίζετε κάποια άλλη εφαρμογή που σας βοήθησε; Γράψτε μας το σχόλιό σας.

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    Kathy
    Kathyhttps://www.anthomeli.com
    Είμαι η Κατερίνα, μουσικός στο επάγγελμα και ζω με την οικογένειά μου στη Θεσσαλονίκη. Λατρεύω ό,τι έχει να κάνει με τις τέχνες και τα ταξίδια και το Ανθομέλι είναι η μεγάλη μου αδυναμία.

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης