Εργαλεία για νέους και προχωρημένους μοντελιστές

Kathy
Για το μπαμπάκα μας σας έχουμε μιλήσει κι άλλη φορά. Σίγουρα έχετε δει πινακάκια και πίνακές του (εδώ, εδώ, εδώ), φωτιστικά που έχει φτιάξει, το μπαούλο, τις καρέκλες, το κρεβατάκι της ανιψιάς μου και άλλα.
Είναι ένας άνθρωπος με πολλά ταλέντα! Έχει ασχοληθεί με την ζωγραφική, την κεραμική, με την κατασκευή επίπλων, φωτιστικών…και τι δεν έχει κάνει! Εκπαιδευτικός στην τεχνική εκπαίδευση και τώρα πια συνταξιούχος, ήταν και είναι ένας άνθρωπος που κατά διαστήματα κολλάει με τα χόμπι του. 
Η ζωγραφική είναι και θα είναι πάντα το αγαπημένο του (έχει άλλωστε αρκετές εκθέσεις ατομικές και ομαδικές στο ενεργητικό του), αλλά παλαιότερα ασχολήθηκε με το ψάρεμα, το κυνήγι, τις συλλογές διαφόρων αντικειμένων αλλά και τον μοντελισμό.  Θυμάμαι όταν ακόμα μέναμε στο μικρό μας διαμέρισμα, η τραπεζαρία στο σαλόνι ήταν πάντα γεμάτη με τα είδη του εκάστοτε χόμπι του. 

Αργότερα όταν κατάφεραν με την μαμά να κάνουν ένα μεγαλύτερο σπίτι μπόρεσε και πραγματοποίησε το όνειρό του. Να έχει το δικό του χώρο! Ένας μεγάλος χώρος με ξυλουργείο, χώρο για ζωγραφική, μοντελισμό, εκθετήριο για τις συλλογές και τα έργα του. 

Σήμερα θα μοιραστεί μαζί μας τις γνώσεις του γύρω από τον μοντελισμό. Και πιο συγκεκριμένα το τι εργαλεία χρειάζεται να έχει κανείς είτε είναι αρχάριος είτε είναι προχωρημένος για να μπορέσει να συναρμολογήσει ένα ξύλινο καράβι υπό κλίμακα (μικρογραφία).

Ξεκινάμε από τα πιο βασικά. Κάποια από αυτά μπορείτε να τα βρείτε στην υπάρχουσα εργαλειοθήκη σας ή γενικότερα μέσα στο σπίτι. Ένας μοντελιστής πρέπει να μπορεί να σκεφτεί τρόπους για να καταφέρει να ολοκληρώσει το έργο του. Σιγά σιγά ανάλογα με το μοντέλο του θα χρειαστεί πιο εξειδικευμένα εργαλεία.

Κάντε like στη σελίδα του Ανθομέλι στο Facebook, follow στο προφίλ μας στο Instagram και ακολουθήστε μας στο Pinterest.

(από αριστερά προς τα δεξιά)
Πριονάκι, μυτοτσίμπιδα, κόφτης, γωνία, λίμα, σφυράκι, γυαλόχαρτο, κόλλα στιγμής .
Σύρμα για πιάτα, τριβεία, κοπίδι, σφιγκτήρες, μυτοτσίμπιδο, σμυριδόπανο σε πλαστική βάση(σαν το γυαλόχαρτο για σίδερο)

Κόλλα στιγμής,  κόλλα στικ,  ξυλόκολλα, ψαλίδι, πινέλα, κοπίδι λάμα, τρυπανάκια, ίσκα (σκόνη για το λουστράρισμα και δυαλείτα σε χλιαρό νερό).
 
ΣΕΤ τριβείων, τρυπανιών και φρεζών (εργαλείο κοπής), μίνι ηλεκτροδράπανο, κοπίδι

 
Μηχανική σέγα (για κοπή ξύλου), πριονάκια, καρφωτικό για μικρά καρφάκια, πιστολάκι θερμοκόλλησης, θερμοπιστολάκι χάραξης ξύλου (για σχέδια στο ξύλο)

 Σέγα παλινδρομικό πριόνι (για προχωρημένους)
για κοπή ξύλου σε ευθείες αλλά και καμπύλες

 

Μικροκομπρεσέρ με αερογράφο (για βαφή)

 
Νήματα διάφορα σε χρώματα και πάχη

 Κολλητήρι μετάλλων

 Μετασχηματιστής 12V για την λειτουργία μικροσυσκευών κοπής ξύλου και μετάλλου.

 

Το μόνο που χρειάζεστε μετά και πριν ξεκινήσετε, είναι να μελετήσετε καλά το σχέδιο.
 

Χρειάζεστε να οπλιστείτε με πολύ υπομονή και θα καταφέρετε να φτιάξετε το δικό σας καράβι.
 

Εκτός από το ότι θα περάσετε ευχάριστα και δημιουργικά  τον ελεύθερο χρόνο σας, και το ότι θα νιώσετε τεράστια ψυχική ικανοποιηση με όσα θα φτιάξετε με τα χεράκια σας, με αυτά τα έργα τέχνης, θα μπορέσετε να διακοσμήσετε και το σπίτι σας. 

Ένα ράφι ή μια βιβλιοθήκη,

ή ακόμα και μια σκάλα!

Εδώ βλέπετε ένα καράβι σε γυάλινη προσθήκη που έγινε με ειδική παραγγελία για να αντικαταστήσει το κάγκελο στο πλατύσκαλο της εσωτερικής σκάλας του σπιτιού των γονιών μου.

Θα μου πείτε  δύσκολο αυτό για να το φτιάξει ένα παιδί ή ένας έφηβος ίσως! Κι όμως υπάρχουν μοντέλα για όλες τις ηλικίες! Κι εξάλλου στην αρχή θα τα φτιάχνετε παρέα! Τι πιο όμορφο ο γονιός με το παιδί του να μοιράζονται στιγμές δημιουργίας!

Ψάχνοντας για σχετικά site  έπεσα στην ανάρτηση του Πανταζή από τους KaPa (και μία πιο πρόσφατη εδώ) την οποία αγνοούσα παρόλο που είναι ένα από τα αγαπημένα μου blog! 
Να λοιπόν που από μικρά μπορούμε να ωθήσουμε τα παιδιά μας σε κάτι δημιουργικό! Κάτι που θα τους κρατήσει μακριά από άσχημες συνήθειες και θα τους κάνει να αποκτήσουν ένα ωραίο χόμπυ! 

Ανυπομονώ να μεγαλώσει και ο δικός μου για να τον μυήσει ο παππούς του και αυτόν στον μοντελισμό! 

Κathy