Go Back

Κοτόπουλο γεμιστό στη γάστρα με γέμιση που θα σας ξετρελάνει

Cook Time 2 hours
Total Time 1 hour 10 minutes
Course Αλμυρά, Χριστούγεννα
Servings 4 servings

Ingredients
  

1 κοτόπουλο περίπου 1.800 γρ. Συκωτάκια  κοτόπουλου 300 γρ. κιμά μοσχαρίσιο 150 γρ ρύζι νυχάκι ή μπασμάτι 1 κρεμμύδι μέτριο 1 πράσο (το άσπρο μέρος) 200 γρ κάστανα προβρασμένα 1 πακετάκι κουκουνάρια Μερικά βερίκοκα 1 μήλο Χυμό από ½ πορτοκάλι και ½ λεμόνι Βούτυρο φρέσκο Αλάτι-Πιπέρι

    Instructions
     

    • Πλένουμε πολύ καλά το κοτόπουλο που πρέπει να είναι μεγαλούτσικο για να πάρει αρκετή γέμιση. Ανασηκώνουμε προσεκτικά με τα δάκτυλά μας την πέτσα του στήθους του κοτόπουλου και τοποθετούμε κομμάτια βούτυρου, που το έχουμε ανακατέψει με αλάτι και πιπέρι, ώστε  να αποκτήσει γεύση και αυτό το μέρος (το στήθος) του κοτόπουλου που στεγνώνει πολύ γρήγορα. Κόβουμε τον λαιμό,  για να ανοίξουμε χώρο στην περιοχή εκείνη και να την προετοιμάσουμε να δεχθεί τη γέμιση ανασηκώνοντας και πάλι την πέτσα όσο μπορούμε με προσοχή. Εάν θέλετε βράστε το λαιμό της κότας με λίγο νερό και αλατάκι για να πάρετε το ζωμό του και αντί για νερό προσθέστε τον ζωμό αυτόν στη γέμιση.
    • Κατόπιν, ρίχνουμε τα συκωτάκια σε νερό και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση για να βγει ο αφρός τους. Τα στραγγίζουμε και τα κόβουμε σε κομμάτια. Στο μπλεντεράκι ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το πράσο. Στο τηγάνι βάζουμε λαδάκι και βούτυρο και σοτάρουμε κρεμμύδι και πράσο. Μόλις πάρουν χρώμα, ρίχνουμε τον κιμά και τα συκωτάκια. Τα γυρίζουμε έως ότου το μείγμα μας αρχίζει να μοσχομυρίζει. Ρίχνουμε το ρύζι αφού το έχουμε πλύνει καλά, 1 κούπα ζεστό νερό και χυμό από  ½  πορτοκάλι. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά αμέσως και αφήνουμε να τραβήξει το μείγμα από μόνο του το ζεστό νερό. Προσοχή σε αυτό το σημείο! Δεν βράζουμε καθόλου τη γέμιση, γιατί εάν θα τη βράσουμε στο τέλος και με το ψήσιμο του κοτόπουλου το ρύζι θα λαπαδιάσει. Εν τω μεταξύ, σε ένα άλλο μικρό τηγανάκι βάζουμε βούτυρο φρέσκο και γυρίζουμε για πολύ λίγο τα κουκουνάρια (προσοχή δεν θέλουμε να καούν, θέλουμε λίγο να μοσχομυρίσουν), κατόπιν ρίχνουμε τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα, που τα έχουμε κόψει σε τέταρτα, τα κομματάκια του μήλου και στο τέλος τα κάστανα. Αφού έχουν πάρει νοστιμιά από το καλό βούτυρο, τα ρίχνουμε μέσα στη γέμιση και την ανακατεύουμε ελαφρά. Αλατοπιπερώνουμε και δοκιμάζουμε τη γεύση της. Εάν όλα είναι έτοιμα ξεκινάμε να γεμίζουμε το κοτόπουλο.
    • Πριν δεχθεί το κοτόπουλο τη γέμιση, αλείφουμε το εξωτερικό και το εσωτερικό του με το μείγμα του αλατοπιπερωμένου βούτυρου, όπως και τον χώρο που έχουμε ανοίξει στο λαιμό. Με ένα κουτάλι γεμίζουμε το κοτόπουλο και στο τέλος με τη σακοράφα και ένα βαμβακερό νήμα πλεξίματος ράβουμε τα ανοίγματα. Κόβουμε τις πατάτες σε μεγάλα κομμάτια (κυδωνάτες) και τις ραντίζουμε με χυμό από ½ λεμόνι. Τις ανακατεύουμε με αλάτι, πιπέρι και λάδι.
    • Σε μια γάστρα τοποθετούμε το γεμιστό κοτόπουλο και τις πατάτες. Ρίχνουμε 2 κούπες νερό. Κλείνουμε με το καπάκι και ψήνουμε σε φούρνο με αέρα στους 180ο  C γύρω στις μιάμιση με δύο ώρες ανάλογα με το φούρνο σας. Κατά διαστήματα ελέγχουμε μήπως μας τελείωσε το νερό και όταν τρυπήσουμε το άσπρο μέρος του κοτόπουλου και δεν βγαίνει υγρό ή και όταν τα πόδια του κοτόπουλου έχουν ξεχωρίσει από το σώμα, τότε το κοτόπουλό μας έχει ψηθεί. Βγάζουμε το καπάκι στο τελευταίο τεταρτάκι όταν το κοτόπουλό μας έχει ροδοκοκκινίσει, για να πάρουν ωραίο χρώμα και οι πατάτες.

    Notes

    Με τα ίδια υλικά μπορείτε να γεμίσετε και τη γαλοπούλα σας. Προσθέστε εάν θέλετε σταφίδες, δαμάσκηνα, αμύγδαλα καβουρντισμένα, καρύδια αντί για κουκουνάρια. Ακόμα αντί για ρύζι μπορείτε, αφού ψήσετε με λίγο βουτυράκι στο φούρνο κομματάκια ψωμιού (κρουτόν), να τα βάλετε στη γέμιση. Διαλέξτε εσείς ποια γέμιση θέλετε να κάνετε ανάλογα με τις γεύσεις σας και τα υλικά σας.