ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Κοτόπουλο γεμιστό στη γάστρα

    Ήρθανε τα φώτα και φωτισμοί και χαρές μεγάλες και αγιασμοί. Σφάξαμε τον πετεινό βρήκαμε τα φώτα, δώστε το μπαξίσι μας να πάμε σε άλλη πόρτα.”. Κάλαντα, έθιμα, στολισμοί, παραδόσεις που καλούμαστε να τα κρατήσουμε την περίοδο των εορτών και να τα περάσουμε και στις επόμενες γενιές. Πολλά άλλαξαν με την πάροδο των χρόνων, όπως τα κάλαντα των Φώτων που τα λέγανε τα παιδιά την παραμονή των Φώτων να έχουν αδρανήσει και πλέον τα λένε όλο και λιγότερα παιδιά. Όμως, το έθιμο να μαγειρεύουμε κοτόπουλο γεμιστό την ημέρα των Φώτων, ας το κρατήσουμε! Ας συνεχίσουμε την παράδοση που μάθαμε από τους γονείς μας και ας τη μεταφέρουμε στα παιδιά μας.

    Το να κρατάμε τα έθιμα με τα οποία μεγαλώσαμε το χρωστάμε στους γονείς μας και το οφείλουμε στα παιδιά μας.

    Κοτόπουλο γεμιστό στη γάστρα με γέμιση που θα σας ξετρελάνει
    Κοτόπουλο γεμιστό στη γάστρα

    Τα Φώτα μαγειρεύουμε κοτόπουλο γεμιστό

    Το κοτόπουλο μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους και έχει μπει στη διατροφή μας, που πιστεύω δεν υπάρχει εβδομάδα που να μη μαγειρέψουμε έστω και μια συνταγή με κοτόπουλο. Ας μη το παραλείψουμε να το μαγειρέψουμε κατά το έθιμο και την ημέρα των Θεοφανείων. Εσείς έχετε αυτό το έθιμο;

    Εγώ, ως Ξανθιώτισσα, προσπαθώντας να κρατήσω τα έθιμα της πατρίδας μου, θα σας μαγειρέψω τη δικιά μου συνταγή για κοτόπουλο γεμιστό. Σαν αυτή που έφτιαχνε η μάνα μου κι εγώ μικρό παιδί πήγαινα με μεγάλη χαρά το ταψί με το φαγητό στον φούρνο της γειτονιάς μας για να ψηθεί. Βέβαια, η συνταγή της γέμισης που θα σας δώσω είναι νεότερης έκδοσης, έχουν προστεθεί και νέα υλικά από εμένα, ώστε να την κάνουν ακόμα πιο νόστιμη.

    Διαβάστε επίσης: Ήρθαν τα Φώτα, φεύγουν οι καλικάντζαροι

    Συνταγή για κοτόπουλο γεμιστό στη γάστρα

    Υλικά για κοτόπουλο γεμιστό

    • 1 κοτόπουλο περίπου 1.800 γρ.
    • Συκωτάκια  κοτόπουλου
    • 300 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
    • 150 γρ ρύζι νυχάκι ή μπασμάτι
    • 1 κρεμμύδι μέτριο
    • 1 πράσο (το άσπρο μέρος)
    • 200 γρ κάστανα προβρασμένα
    • 1 πακετάκι κουκουνάρια
    • Μερικά βερίκοκα
    • 1 μήλο
    • Χυμό από ½ πορτοκάλι και ½ λεμόνι
    • Βούτυρο φρέσκο
    • Αλάτι-Πιπέρι

    Εσείς ψωνίζετε online από σούπερ μάρκετ; Εγώ, αν και εξοικειωμένη με πληρωμές από τον υπολογιστή μου, δεν έχω ξεκινήσει. Αλλά οι κόρες μου, η Κατερίνα και οι Κάλη, ως πιο νέες και φουλ εργαζόμενες επιλέγουν να κάνουν τα ψώνια τους και διαδικτυακά από online σούπερ μάρκετ. Μάλιστα, για να μη χάνουν χρόνο με τις λίστες αγορών, το ΑΒ Eshop προσφέρει τη δυνατότητα δημιουργίας λίστας. Επιπρόσθετα, μπορούν να προσθέσουν στο καλάθι τους προϊόντα από προηγούμενες παραγγελίες τους. Κι όλα αυτά από το γραφειάκι του σπιτιού τους!

    Η ετοιμασία του κοτόπουλου

    Πλένουμε πολύ καλά το κοτόπουλο που πρέπει να είναι μεγαλούτσικο για να πάρει αρκετή γέμιση. Ανασηκώνουμε προσεκτικά με τα δάχτυλά μας την πέτσα του στήθους του κοτόπουλου και τοποθετούμε κομμάτια βουτύρου, που το έχουμε ανακατέψει με αλάτι και πιπέρι. Έτσι, θα αποκτήσει γεύση και αυτό το μέρος, το στήθος του κοτόπουλου που στεγνώνει πολύ γρήγορα.

    Κόβουμε τον λαιμό, για να ανοίξουμε χώρο στην περιοχή εκείνη και να την προετοιμάσουμε να δεχθεί τη γέμιση, ανασηκώνοντας την πέτσα όσο μπορούμε, με προσοχή. Εάν θέλετε, βράστε τον λαιμό της κότας με λίγο νερό και αλάτι για να πάρετε τον ζωμό του και αντί για νερό προσθέστε τον ζωμό αυτόν στη γέμιση.

    Με τα ίδια υλικά μπορείτε να γεμίσετε και τη γαλοπούλα σας. Προσθέστε εάν θέλετε σταφίδες, δαμάσκηνα, αμύγδαλα καβουρντισμένα, καρύδια αντί για κουκουνάρια. Ακόμα αντί για ρύζι μπορείτε, αφού ψήσετε με λίγο βουτυράκι στο φούρνο κομματάκια ψωμιού (κρουτόν), να τα βάλετε στη γέμιση. Διαλέξτε εσείς ποια γέμιση θέλετε να κάνετε ανάλογα με τις γεύσεις σας και τα υλικά σας.

    Κοτόπουλο γεμιστό – γέμιση για κοτόπουλο ή γαλοπούλα

    Στη συνέχεια ρίχνουμε τα συκωτάκια σε νερό και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση για να βγει ο αφρός τους. Τα στραγγίζουμε και τα κόβουμε σε κομμάτια. Στο μπλεντεράκι ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το πράσο. Στο τηγάνι βάζουμε λαδάκι και βούτυρο και σοτάρουμε κρεμμύδι και πράσο. Μόλις πάρουν χρώμα, ρίχνουμε τον κιμά και τα συκωτάκια. Τα γυρίζουμε έως ότου το μείγμα μας αρχίζει να μοσχομυρίζει.

    Σας περιμένουμε και στην σελίδα του Ανθομέλι στο facebook.

    Ρίχνουμε το ρύζι αφού το έχουμε πλύνει καλά, 1 κούπα ζεστό νερό και χυμό από  ½  πορτοκάλι. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά αμέσως και αφήνουμε να τραβήξει το μείγμα από μόνο του το ζεστό νερό. Προσοχή σε αυτό το σημείο! Δεν βράζουμε καθόλου τη γέμιση, γιατί αν τη βράσουμε στο τέλος με το ψήσιμο του κοτόπουλου το ρύζι θα λαπαδιάσει.

    Εν τω μεταξύ, σε ένα άλλο μικρό τηγανάκι βάζουμε βούτυρο φρέσκο και γυρίζουμε για πολύ λίγο τα κουκουνάρια. Προσοχή δεν θέλουμε να καούν, θέλουμε λίγο να μοσχομυρίσουν, κατόπιν ρίχνουμε τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα, που τα έχουμε κόψει σε τέταρτα, τα κομματάκια του μήλου και στο τέλος τα κάστανα. Αφού έχουν πάρει νοστιμιά από το καλό βούτυρο, τα ρίχνουμε μέσα στη γέμιση και την ανακατεύουμε ελαφρά. Αλατοπιπερώνουμε και δοκιμάζουμε τη γεύση της. Εάν όλα είναι έτοιμα ξεκινάμε να γεμίζουμε το κοτόπουλο.

    Κοτόπουλο γεμιστό στη γάστρα με γέμιση που θα σας ξετρελάνει
    Κοτόπουλο γεμιστό στη γάστρα.

    Περισσότερες συνταγές μπορείτε να βρείτε εδώ. Εμείς προτείνουμε:

    Το κοτόπουλο γεμιστό θέλει μαεστρία στο γέμισμα και στο ράψιμο

    Πριν δεχθεί το κοτόπουλο τη γέμιση, αλείφουμε το εξωτερικό και το εσωτερικό του με το μείγμα του αλατοπιπερωμένου βούτυρου, όπως και τον χώρο που έχουμε ανοίξει στο λαιμό. Με ένα κουτάλι γεμίζουμε το κοτόπουλο και στο τέλος με τη σακοράφα και ένα βαμβακερό νήμα πλεξίματος ράβουμε τα ανοίγματα.

    Κόβουμε τις πατάτες σε μεγάλα κομμάτια (κυδωνάτες) και τις ραντίζουμε με χυμό από ½ λεμόνι. Τις ανακατεύουμε με αλάτι, πιπέρι και λάδι.

    Σε μια γάστρα τοποθετούμε το γεμιστό κοτόπουλο και τις πατάτες. Ρίχνουμε 2 κούπες νερό. Κλείνουμε με το καπάκι και ψήνουμε σε φούρνο με αέρα στους 180ο C γύρω στις μιάμιση με δύο ώρες, ανάλογα με το φούρνο. Κατά διαστήματα ελέγχουμε μήπως τελείωσε το νερό. Όταν τρυπήσουμε το άσπρο μέρος του κοτόπουλου και δεν βγαίνει υγρό ή όταν τα πόδια του κοτόπουλου έχουν ξεχωρίσει από το σώμα, τότε το κοτόπουλο έχει ψηθεί. Βγάζουμε το καπάκι στο τελευταίο τεταρτάκι για να ροδοκοκκινίσει το κοτόπουλο και να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα και οι πατάτες.

    Κοτόπουλο γεμιστό στη γάστρα με γέμιση που θα σας ξετρελάνει
    Κοτόπουλο γεμιστό στη γάστρα

    Καρτέλα συνταγής για κοτόπουλο γεμιστό

    Κοτόπουλο γεμιστό στη γάστρα 4

    Κοτόπουλο γεμιστό στη γάστρα με γέμιση που θα σας ξετρελάνει

    Cook Time 2 hours
    Total Time 1 hour 10 minutes
    Course Αλμυρά, Χριστούγεννα
    Servings 4 servings

    Ingredients
      

    1 κοτόπουλο περίπου 1.800 γρ. Συκωτάκια  κοτόπουλου 300 γρ. κιμά μοσχαρίσιο 150 γρ ρύζι νυχάκι ή μπασμάτι 1 κρεμμύδι μέτριο 1 πράσο (το άσπρο μέρος) 200 γρ κάστανα προβρασμένα 1 πακετάκι κουκουνάρια Μερικά βερίκοκα 1 μήλο Χυμό από ½ πορτοκάλι και ½ λεμόνι Βούτυρο φρέσκο Αλάτι-Πιπέρι

      Instructions
       

      • Πλένουμε πολύ καλά το κοτόπουλο που πρέπει να είναι μεγαλούτσικο για να πάρει αρκετή γέμιση. Ανασηκώνουμε προσεκτικά με τα δάκτυλά μας την πέτσα του στήθους του κοτόπουλου και τοποθετούμε κομμάτια βούτυρου, που το έχουμε ανακατέψει με αλάτι και πιπέρι, ώστε  να αποκτήσει γεύση και αυτό το μέρος (το στήθος) του κοτόπουλου που στεγνώνει πολύ γρήγορα. Κόβουμε τον λαιμό,  για να ανοίξουμε χώρο στην περιοχή εκείνη και να την προετοιμάσουμε να δεχθεί τη γέμιση ανασηκώνοντας και πάλι την πέτσα όσο μπορούμε με προσοχή. Εάν θέλετε βράστε το λαιμό της κότας με λίγο νερό και αλατάκι για να πάρετε το ζωμό του και αντί για νερό προσθέστε τον ζωμό αυτόν στη γέμιση.
      • Κατόπιν, ρίχνουμε τα συκωτάκια σε νερό και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση για να βγει ο αφρός τους. Τα στραγγίζουμε και τα κόβουμε σε κομμάτια. Στο μπλεντεράκι ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το πράσο. Στο τηγάνι βάζουμε λαδάκι και βούτυρο και σοτάρουμε κρεμμύδι και πράσο. Μόλις πάρουν χρώμα, ρίχνουμε τον κιμά και τα συκωτάκια. Τα γυρίζουμε έως ότου το μείγμα μας αρχίζει να μοσχομυρίζει. Ρίχνουμε το ρύζι αφού το έχουμε πλύνει καλά, 1 κούπα ζεστό νερό και χυμό από  ½  πορτοκάλι. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά αμέσως και αφήνουμε να τραβήξει το μείγμα από μόνο του το ζεστό νερό. Προσοχή σε αυτό το σημείο! Δεν βράζουμε καθόλου τη γέμιση, γιατί εάν θα τη βράσουμε στο τέλος και με το ψήσιμο του κοτόπουλου το ρύζι θα λαπαδιάσει. Εν τω μεταξύ, σε ένα άλλο μικρό τηγανάκι βάζουμε βούτυρο φρέσκο και γυρίζουμε για πολύ λίγο τα κουκουνάρια (προσοχή δεν θέλουμε να καούν, θέλουμε λίγο να μοσχομυρίσουν), κατόπιν ρίχνουμε τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα, που τα έχουμε κόψει σε τέταρτα, τα κομματάκια του μήλου και στο τέλος τα κάστανα. Αφού έχουν πάρει νοστιμιά από το καλό βούτυρο, τα ρίχνουμε μέσα στη γέμιση και την ανακατεύουμε ελαφρά. Αλατοπιπερώνουμε και δοκιμάζουμε τη γεύση της. Εάν όλα είναι έτοιμα ξεκινάμε να γεμίζουμε το κοτόπουλο.
      • Πριν δεχθεί το κοτόπουλο τη γέμιση, αλείφουμε το εξωτερικό και το εσωτερικό του με το μείγμα του αλατοπιπερωμένου βούτυρου, όπως και τον χώρο που έχουμε ανοίξει στο λαιμό. Με ένα κουτάλι γεμίζουμε το κοτόπουλο και στο τέλος με τη σακοράφα και ένα βαμβακερό νήμα πλεξίματος ράβουμε τα ανοίγματα. Κόβουμε τις πατάτες σε μεγάλα κομμάτια (κυδωνάτες) και τις ραντίζουμε με χυμό από ½ λεμόνι. Τις ανακατεύουμε με αλάτι, πιπέρι και λάδι.
      • Σε μια γάστρα τοποθετούμε το γεμιστό κοτόπουλο και τις πατάτες. Ρίχνουμε 2 κούπες νερό. Κλείνουμε με το καπάκι και ψήνουμε σε φούρνο με αέρα στους 180ο  C γύρω στις μιάμιση με δύο ώρες ανάλογα με το φούρνο σας. Κατά διαστήματα ελέγχουμε μήπως μας τελείωσε το νερό και όταν τρυπήσουμε το άσπρο μέρος του κοτόπουλου και δεν βγαίνει υγρό ή και όταν τα πόδια του κοτόπουλου έχουν ξεχωρίσει από το σώμα, τότε το κοτόπουλό μας έχει ψηθεί. Βγάζουμε το καπάκι στο τελευταίο τεταρτάκι όταν το κοτόπουλό μας έχει ροδοκοκκινίσει, για να πάρουν ωραίο χρώμα και οι πατάτες.

      Notes

      Με τα ίδια υλικά μπορείτε να γεμίσετε και τη γαλοπούλα σας. Προσθέστε εάν θέλετε σταφίδες, δαμάσκηνα, αμύγδαλα καβουρντισμένα, καρύδια αντί για κουκουνάρια. Ακόμα αντί για ρύζι μπορείτε, αφού ψήσετε με λίγο βουτυράκι στο φούρνο κομματάκια ψωμιού (κρουτόν), να τα βάλετε στη γέμιση. Διαλέξτε εσείς ποια γέμιση θέλετε να κάνετε ανάλογα με τις γεύσεις σας και τα υλικά σας.

      Σας εύχομαι καλή επιτυχία στο μαγείρεμα και καλή όρεξη σε όλους σας!

      Χρόνια πολλά,  Χρόνια καλά!!!

      Με αγάπη μαμά Μαρία

      Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

      mama Maria
      mama Maria
      Γεια σας! Είμαι η Μαρία, μητέρα της Κατερίνας και της Κάλης Εδώ και και χρόνια ταξιδεύουμε με το σύζυγό μου σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα με το αυτοκινούμενό μας. Έχουμε επισκεφθεί μεγάλες και μικρές πόλεις, χωριά απόμερα και χωριά διάσημα, έχουμε γνωρίσει αξιοθέατα και μνημεία που δεν θα μπορούσαμε να τα γνωρίσουμε με διαφορετικό τρόπο. Τις ταξιδιωτικές αυτές εμπειρίες, πλαισιωμένες με δικές μας φωτογραφίες, ιστορικά στοιχεία και εξτρά πληροφορίες τις γράφω με το όνομα μαμά Μαρία και θα τις βρείτε στην κατηγορία ΤΑΞΙΔΙΑ του blog anthomeli

      ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

      Βαθμολογία Συνταγής




      εισάγετε το σχόλιό σας!
      παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

      Διαβάστε Επίσης