Go Back

Συνταγή για μελομακάρονα με σίγουρη επιτυχία

Total Time 1 hour 10 minutes
Course Γλυκά, Χριστούγεννα

Ingredients
  

  • -7 ποτήρια αλεύρι (το μπλε το απλό) κοσκινισμένο -1 ποτήρι ζάχαρη -1 κ.γ. σόδα -1 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ κοσκινισμένο -1 κ.σ κανέλα -1/4 κ.σ. γαρύφαλο -ξύσμα από 2 πορτοκάλια -2 ποτήρια σπορέλαιο (στο τέλος η ζύμη θα πρέπει να γυαλίζει, οπότε μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε λίγο ακόμα) -1/2 ποτήρι κονιάκ -3/4 ποτηριού χυμό πορτοκάλι -καρύδια (για το πασπάλισμα)
  • Για το σιρόπι: - 1 ποτήρι μέλι - 2 ποτήρια ζάχαρη - 2 ποτήρια νερό

Instructions
 

  • Κοσκινίζετε το αλεύρι. Ρίχνετε όλα τα στέρεα υλικά (ξύσμα, ζάχαρη, κανέλα, γαρύφαλο, σόδα, μπέικιν κοσκινισμένο) Προσθέτε σιγά-σιγά τα υγρά ανακατεύοντας ελαφρά. Όταν θα προσθέσετε το χυμό πορτοκάλι μην φοβηθείτε αν αφρίσει το μείγμα. Θα είναι λόγω της ένωσής του με τη σόδα. Ανακατέψτε μέχρι να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα. Μην το ζυμώσετε πολύ για να μην σκληρύνει. Αφήστε το σκεπασμένο να σταθεί για δέκα λεπτά.
  • Πλάστε τα μελομακάρονα σε ότι σχήμα θέλετε. (Φέτος έκανα το εξής: Μέτρησα την κάθε μπαλίτσα ζύμης να είναι 30γρ. ώστε να υπάρχει ομοιομορφία στα μελομακάρονα και είχα δίκαιο. Είναι το απόλυτο μέγεθος). Πριν τα βάλετε στον φούρνο κάντε ελαφριές χαρακιές με ένα μαχαίρι χιαστή. Να ξέρετε ότι θα φουσκώσουν ελάχιστα μέσα στο φούρνο.
  • Ψήστε στους 170 βαθμούς για 30 λεπτά (ειδικά εάν είναι 30 γρ. το κάθε ζυμάρι αρκεί)
  • Μόλις τα βγάλετε αφήστε τα να κρυώσουν και αφού κρυώσουν ετοιμάστε το σιρόπι. Βράστε το για 4 λεπτά και ενώ είναι ζεστό βουτήξτε τα κρύα μελομακάρονα. (Καλό θα είναι να χρησιμοποιήσετε μια μεγάλη κατσαρόλα για να τελειώσετε πολύ πιο γρήγορα). Επίσης μην ξεχνάτε να ξαναζεσταίνετε το σιρόπι γιατί αν κρυώσει δεν απορροφάται καλά. Αφήστε για 3 λεπτά (ανάλογα και πόσο παχιά τα έχετε κάνει) και στρώστε τα στην πιατέλα. Προαιρετικά πασπαλίστε με χοντροκομμένο καρυδάκι