10 πόλεις για να γιορτάσουμε τις απόκριες στην Ελλάδα

Έχετε σκεφτεί που θα γιορτάσετε το τριήμερο της Αποκριάς δηλαδή το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας; Έχετε σκεφτεί τι θα ντυθείτε φέτος στο καρναβάλι; Μήπως μου είστε ακόμα σκεπτικοί και αναποφάσιστοι; Εμείς θα σας προτείνουμε διάφορες πόλεις για να γιορτάσετε τις απόκριες στην Ελλάδα και εσείς θα πάρετε την απόφασή σας: Από άκρη σε άκρη η Ελλάδα έχει γιορτές του καρναβαλιού. Βρείτε μια πόλη που βρίσκεται κοντά σας και αποδράστε, χαρείτε, διασκεδάστε, χορέψτε και αφήστε πίσω τις έγνοιες σας. Τι και αν δεν μπορείτε να πάτε στο Ρίο ντε Τζανέιρο ή στη Βενετία! Η Ελλάδα μάς προσφέρει αυτή την χαρά της διασκέδασης σε πολλές πόλεις, αρκεί να έχετε εσείς βρει το βασικό συστατικό της χαράς. Βγάλτε τον άλλο σας εαυτό, αυτόν που έχετε κρυμμένο όλον τον άλλο χρόνο και δείτε τον κόσμο αλλιώς. Τότε είναι που θα περάσετε καλά!


Έχετε σκεφτεί ποτέ από πού προέρχονται όλα αυτά τα έθιμα που γιορτάζουμε  τις Απόκριες σε διάφορες περιοχές της χώρας; Λένε πως η αρχή τους είναι οι διονυσιακές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων ή πως τα αποκριάτικα έθιμα έχουν ρίζες από τις γιορτές των Ρωμαίων. Οι Απόκριες όμως, όπως τις ξέρουμε σήμερα, καθιερώθηκαν περί που τον 6ο  αι. Η λέξη Αποκριά σημαίνει το τέλος της κρεατοφαγίας, και προέρχεται από το λατινικό carnen levare, δηλαδή καρναβάλι και κρατάει τρεις εβδομάδες. Η πρώτη βδομάδα του Τριωδίου ονομάζεται Προφωνή, η δεύτερη Κρεατική και η τρίτη Τυρινή.


Από τις πολλές ελληνικές πόλεις που γιορτάζουν την Αποκριά και γλεντούν όλοι με τα αποκριάτικά έθιμα, εμείς διαλέξαμε δέκα από αυτές και σας τις προτείνουμε. Δέκα πόλεις για να γιορτάσουμε την Αποκριά στην Ελλάδα, που οι κάτοικοί τους για πολλούς μήνες εργάστηκαν ομαδικά και ετοίμασαν τον δικό τους πολύχρωμο πρόσωπο και σας περιμένουν για ένα αποκριάτικο ξεφάντωμα! Δεν θα ιεραρχήσω για το πιο είναι το μεγαλύτερο ή το καλύτερο καρναβάλι, παρά θα ξεκινήσω από τη Θράκη μας και με το Θρακιώτικο καρναβάλι της Ξάνθης. Μπορεί βέβαια η επιλογή μου αυτή να έχει να κάνει και για το ότι είμαι Ξανθιώτισσα και είμαι περήφανη για το Καρναβάλι της Ξάνθης, αλλά και ίσως πάλι γιατί θέλησα να σας τα προσφέρω από Βορρά προς Νότο.

Απόκριες στην Ελλάδα

ellinikes_poleis_apokries_ethima

ΞΑΝΘΗ – «Ξανθιώτικο Καρναβάλι»

Το καρναβάλι της Ξάνθης είναι το μεγαλύτερο της Βορείου Ελλάδας και φέτος το θέμα του είναι ο «Έρωτας». Το Ξανθιώτικο Καρναβάλι έχει συμπληρώσει μισό αιώνα διοργάνωσης και η  πανέμορφη πόλη της Ξάνθης συγκεντρώνει χιλιάδες επισκέπτες τις ημέρες εκείνες της Αποκριάς. Η κεντρική πλατεία της γίνεται ο τόπος συγκέντρωσης και διασκέδασης. Οι εκδηλώσεις έχουν λαογραφικό χαρακτήρα και παραδοσιακοί  χοροί από συλλόγους των κοντινών χωριών και πόλεων της Θράκης δίνουν το παρόν τους καθημερινά ανάβοντας το γλέντι για όλους. Καθ΄ όλη τη διάρκεια των γιορτών γίνονται εικαστικές εκθέσεις, διάφορα δρώμενα και συναυλίες από σπουδαίους καλλιτέχνες.

Karnavali_Xanthis
Καρναβάλι της Ξάνθης

Πάνω από τριάντα σύλλογοι έχουν ετοιμάσει εδώ και καιρό τις στολές τους  και την Κυριακή της Αποκριάς γίνεται η μεγάλη φαντασμαγορική Καρναβαλική Παρέλαση  με δεκάδες άρματα και χιλιάδες καρναβαλιστές με τις πολύχρωμες στολές τους να χορεύουν και να μας μεταφέρουν το  κέφι και τη ζωντάνια τους. Το γλέντι όμως δεν τελειώνει με την παρέλαση των καρναβαλιών, γιατί το βράδυ το κέφι ανάβει περισσότερο στο κάψιμο του Τζάρου, του βασιλιά καρνάβαλου, στο συνοικισμό Σαμακώβ. Είναι η κορυφαία στιγμή του καρναβαλιού, γιατί είναι ένα ιδιαίτερα παλαιό λαογραφικό  έθιμο που το φέρανε οι Θρακιώτες πρόσφυγες από το Σαμακώβ της Ανατολικής Θράκης. Αφού ολοκληρωθεί και το κάψιμο του Τζάρου το φαντασμαγορικό θέαμα που θα ακολουθήσει με τα πυροτεχνήματα θα σας μείνει αξέχαστο.

xanthi_Panorama
Η Ξάνθη από ψηλά

Η όμορφη Ξάνθη όμως στο ταξίδι σας αυτό, δεν σας αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις μόνο από το καρναβάλι της, αλλά θα σας ξελογιάσει και από την ομορφιά της. Πάτε τη βόλτα σας στην πανέμορφη Παλιά Πόλη και περπατήστε στα πλακόστρωτα δρομάκια ανάμεσα  στα όμορφα αρχοντικά και φτάστε έως και τον ποταμό Κόσυνθο περνώντας μέσα από ανατολίτικους μαχαλάδες. Θα σας πρότεινα επιπλέον  εάν έχετε χρόνο πριν γυρίσετε στο σπιτικό σας να επισκεφτείτε τα Πομακοχώρια για να γνωρίσετε και  μια άλλη Ελλάδα, αλλά  και το χωριό Τοξότες με τα φημισμένα Τέμπη του ποταμού Νέστου. Εάν κάνετε και μια παράκαμψη επάνω στο βουνό θα απολαύσετε την θέα του ποταμού με τους φιδογυριστούς σχηματισμούς του.

Το Ξανθιώτικο Καρναβάλι διοργανώνεται από τις 4 έως τις 10 Μαρτίου 2019.


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Ξάνθη, την γύρω περιοχή αλλά και τα καταλύματα που εμπιστευτήκαμε εμείς, διαβάστε τις αναρτήσεις του Ανθομέλι:


ΝΑΟΥΣΑ – «Γενίτσαροι και μπούλες»

Στις 10 του Μάρτη, στην τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, θα αναβιώσει και πάλι φέτος στην όμορφη μακεδονίτικη πόλη της Νάουσας, το έθιμο «Γενίτσαροι και Μπούλες». Είναι ένα παραδοσιακό δρώμενο στη Νάουσα που με τον  χαρακτηριστικό ήχο του ζουρνά και του νταουλιού, χορεύουν στους δρόμους της Νάουσας, τα μπουλούκια δηλαδή ομάδες νεαρών Ναουσαίων. Κάθε χρόνο αναβιώνουν  το ιδιαίτερο αυτό έθιμο της Αποκριάς, που χρονολογείται από τον 18ο αι., ενώ άλλοι λένε πως έχει τις ρίζες του από τις διονυσιακές γιορτές του θεού Διόνυσου και δίνουν ένα έντονο παραδοσιακό χρώμα στο καρναβάλι της Νάουσας. Όλη η Νάουσα μαζί με τους επισκέπτες της είναι στους δρόμους και γλεντάει με το  Ναουσαίικο κρασί να ρέει άφθονο και με ένα έθιμο… αποκλειστικά μόνο για άνδρες!

Apokria_Naousa
Αποκριά στη Νάουσα

Νεαροί άνδρες μεταμφιέζονται σε «Γενίτσαρους» φορώντας φουστανέλα, ασημένια κοσμήματα και καλύπτουν  το πρόσωπό τους με ένα κέρινο προσωπείο.  Χορεύουν στους δρόμους και μαζεύουν από τα σπίτια τους τις «Μπούλες» δηλ. τις νύφες που και αυτοί είναι νεαροί ντυμένοι με γυναικεία φαρδιά ρούχα και βέβαια φορώντας και αυτοί τις κέρινες μάσκες. Οι μάσκες δεν πέφτουν και όλοι μαζί «μπουλούκια» χορεύουν στους δρόμους με τα νταούλια και τους ζουρνάδες , έως ότου έρθει το απόγευμα και… πέσουν οι μάσκες.

Naiusa_Genitsari_kai_Mpoules
Αποκριά στη Νάουσα

Την Κυριακή της Αποκριάς, σύμφωνα με το πρόγραμμα,  το πρωί γίνεται το ντύσιμο του Γενίτσαρου και το μάζεμα του μπουλουκιού. Πριν το μεσημέρι, μαζεύονται στο δημαρχείο για να χορέψουν στην πόλη παίρνοντας την άδεια του Δημάρχου. Συνεχίζουν με χορό στους δρόμους και το απόγευμα γίνεται το βγάλσιμο της μάσκας. Την χαρακτηριστική μάσκα του Γενίτσαρου την περίοδο της αποκριάς πολλοί την κρεμούν στα μπαλκόνια τους και θα την δείτε όταν θα κάνετε τη βόλτα σας στα παραδοσιακά μακεδονίτικα σπίτια στις συνοικίες Αλώνια και Μεταμόρφωση. Εκείνο όμως που θα σας κάνει εντύπωση είναι  ο χαιρετισμός των Γενίτσαρων. Εάν συναντήσετε Γενίτσαρο και θελήσετε να τον χαιρετίσετε δεν θα σας κάνει την συνηθισμένη χειραψία, αλλά θα αναπηδήσει ολόκληρο το σώμα του με τα ασημένια κοσμήματα που φοράει να χτυπούν,  ενώ το χέρι του θα παραμένει σταθερό!


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Νάουσα, την γύρω περιοχή αλλά και τα καταλύματα που εμπιστευτήκαμε εμείς, διαβάστε τις αναρτήσεις του Ανθομέλι:


ΚΟΖΑΝΗ- «Οι φανοί της Κοζάνης»

Βρέθηκα κατά καιρούς σε πολλές  πόλεις γιορτάζοντας την Αποκριά. Όμως τη διασκέδαση, το γλέντι και τη συμμετοχή ως επισκέπτρια  σε αυτά, δεν την έζησα πουθενά αλλού παρά μόνο στο Καρναβάλι της Κοζάνης!  Καρναβάλια περιφέρονται στους δρόμους, μπάντες με κλαρίνα και νταβούλια ηχούν σε όλη την πόλη και δίνουν τον ρυθμό. Όλοι με ένα ποτήρι στο χέρι συμμετέχουν σε αυτά και οι χοροί στήνονται από τους ίδιους τους κατοίκους και τους ξένους επισκέπτες σε κάθε γωνιά της πόλης. Στη μεγάλη κεντρική πλατεία σύλλογοι με τις παραδοσιακές τους φορεσιές χορεύουν με τις ώρες διασκεδάζοντας τον κόσμο με τα τραγούδια τους παρασέρνοντάς όλους εμάς που τους παρακολουθούμε στον δικό τους παραδοσιακό ρυθμό.

Fanoi_tis_Kozanis
Αποκριά στην Κοζάνη

Το μεσημέρι της Κυριακής της Αποκριάς πραγματοποιείται η καρναβαλική παρέλαση με τους συλλόγους που οι περισσότεροι φορούν τις παραδοσιακές τους φορεσιές, με το χαρακτηριστικό άρμα τους και με συνοδεία λαϊκών οργάνων. Τα κομφετί και οι σερπαντίνες, οι ντουντούκες και το γέλιο από τα λαϊκά σκέτς που πολλές φορές γίνονται και μπροστά σου, φτάνουν για να ανάψουν το κέφι και να σας παρασύρουν  σε αυτό το λαϊκό γλέντι.

Apokries_Kozani
Αποκριά στην Κοζάνη

Ουσιαστικά είναι οι γειτονιές,  όπου το βράδυ ο κόσμος θα τους ακολουθήσει στο «άναμμα των φανών». Όσες γειτονιές συμμετέχουν στην Αποκριά τόσοι είναι και οι φανοί που θα ανάψουν το βράδυ. Ποιος φανός θα είναι ο πιο μεγάλος; Ποιος φανός θα συγκεντρώσει τον πιο πολύ κόσμο; Αφού όλοι μαζευτούν το βράδυ της Αποκριάς στην πλατεία και ανάψει ο μεγάλος φανός και χορέψουν  σε κυκλωτικούς χορούς έρχεται και η ώρα για τους «Φανούς».

Apokria_Fanoi_tis_kozanis
Αποκριά στην Κοζάνη

Κάτοικοι και επισκέπτες αρχίζουν να μαζεύονται  στη γειτονιά της επιλογής τους και αρχίζουν οι χοροί.  Χορεύουν, τρώνε, πίνουν γύρω από τη μεγάλη φωτιά με τον πρώτο  να σέρνει τον χορό και να τραγουδάει τα λεγόμενα «ξιανέντροπα» ή «νοικουκυρίσια» σκωπτικά τραγούδια. Το κέφι ανεβαίνει στα ύψη, το κρασί και τα κεράσματα προς τους επισκέπτες της πόλης δίνουν και παίρνουν και η συμμετοχή του κόσμου μεγάλη. Η διασκέδαση και οι χοροί κρατάνε έως το πρωί… μέχρι τελικής πτώσεως.


Διαβάστε επίσης στο Ανθομέλι: 


ΙΩΑΝΝΙΝΑ- «Τζαμάλες»

Σε πολλές πόλεις της Ελλάδας την Αποκριά γίνονται παρελάσεις με άρματα και μασκαράδες, στα Ιωάννινα όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Εκεί  οι πολιτιστικοί σύλλογοι την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς δεν κάνουν παρελάσεις παρά αναβιώνουν το έθιμο «Τζαμάλες». Μόλις δύσει ο ήλιος της ημέρας της Αποκριάς, ανάβουν τις μεγάλες  φωτιές που καίνε μέχρι το πρωί της Καθαράς Δευτέρας και γύρω από αυτές όλοι χορεύουν, με το γλέντι να κρατάει μέχρι το πρωί! Τα κλαρίνα και εδώ δίνουν τον τόνο της διασκέδασης και το κρασί, το τσίπουρο και η ζεστή φασολάδα μαζί με τις φλόγες ζεσταίνουν τις καρδιές. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, το αποκριάτικο αυτό έθιμο στηρίζεται στην πίστη των ανθρώπων  που έχει η δύναμη της φωτιάς να “ξορκίζει το κακό”.

Ioannina_Limni
Η λίμνη των Ιωαννίνων

Όλοι παραδίδονται σε ένα ξενύχτι, που κρατάει μέχρι το ξημερώματα γιατί οι «Τζαμάλες» είναι μια καλή ευκαιρία για τους Γιαννιώτες, αλλά και για τους επισκέπτες, να περπατήσουν μέσα στις γειτονιές της πόλης, να χαρούν, να γλεντήσουν και να ξεφύγουν από τα προβλήματα της καθημερινότητας. Εάν θέλετε και εσείς να ξεφύγετε από αυτήν δώστε μια ευκαιρία στον εαυτό σας και ζήστε μια διαφορετική Αποκριά μακριά από τους λάτιν χορούς και κοντά στη  παράδοση. Εξ άλλου και το γαϊτανάκι που στήνεται στην πλατεία είναι μια διασκέδαση για μικρούς και μεγάλους.

Ioannina
Η πόλη των Ιωαννίνων

Εάν έχετε και χρόνο κάντε και μια θαυμάσια εκδρομή και ανεβείτε έως τα Ζαγοροχώρια και θαυμάστε τα πέτρινα γεφύρια τους. Εάν πάλι δεν σας περισσεύει ο χρόνος τότε μια ξενάγηση στην Καστροπολιτεία των Ιωαννίνων σίγουρα θα πρέπει να την συμπεριλάβετε σε αυτό σας το ταξίδι.


Διαβάστε επίσης στο Ανθομέλι: 


ΤΥΡΝΑΒΟΣ Κ. Δευτέρα –«Μπουράνι»

Στον Τύρναβο, σε αυτήν την όμορφη Θεσσαλική κωμόπολη τα αποκριάτικα έθιμα είναι πολύ παλιά. Πολλές φορές απαγορεύτηκαν γιατί είπαν πως έβλαπταν τα χρηστά ήθη, πολλές φορές γιορτάζονταν κρυφά, όμως ξαναγύριζαν και  εν τέλει στις μέρες μας μεταμορφώθηκαν σε ένα πολύχρωμο πανηγύρι με παρελάσεις και καρναβαλιστές. Η  Μεγάλη Παρέλαση της Κυριακής της Αποκριάς είναι η κορύφωση των εκδηλώσεων, όμως η διασκέδαση δεν τελειώνει με αυτήν, γιατί την Καθαρά  Δευτέρα γίνεται το «Μπουρανί». Το έθιμο «Μπουρανί» τελείται κάθε χρόνο στον Τύρναβο και αν είστε εκεί ως επισκέπτης  μη ξαφνιαστείτε από  τα «πειράγματα» εκείνης της ημέρας και να είστε προετοιμασμένοι… για όλα! Σήμερα γύρω από το «μπουρανί» στήνεται ένα σκηνικό παιχνιδιού με φαλλικά σύμβολα και τολμηρά λογοπαίγνια.

Το τσίπουρο Τυρνάβου ρέει άφθονο, τα δημοτικά τραγούδια με συνοδεία από χάλκινα όργανα καθώς και ένα είδος σπανακόρυζου που ετοιμάζουν οι κάτοικοι του Τυρνάβου, θα σας βάλουν σε ένα διαφορετικό Καθαραδευτεριάτικο κλίμα. Το Καρναβάλι του Τυρνάβου αρχίζει ένα μήνα περίπου πριν την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς με τον «όρκο του γλεντιού» και κορυφώνεται την Καθαρά Δευτέρα.


Για την διαμονή σας κάντε αναζήτηση του καταλύματος που σας ταιριάζει από τον παρακάτω χάρτη:Booking.com


ΧΑΛΚΙΔΑ- «Θαλασσινό καρναβάλι»

Ανάμεσα στους αποκριάτικους προορισμούς της χώρας θέλησα να συμπεριλάβω και το Θαλασσινό Καρναβάλι στη Χαλκίδα, που είναι σχετικά νέο και ίσως δεν το γνωρίζετε, που είναι και το μοναδικό θαλασσινό καρναβάλι στην Ελλάδα, προσφέροντας ένα πολύ διαφορετικό αποκριάτικο θέαμα. Ξεκινάει από το απόγευμα του Σαββάτου της Αποκριάς  με τη Μεγάλη Παρέλαση των Καρναβαλιστών και των Αρμάτων, η οποία έχει ως τερματισμό την παραλία και όχι μια πλατεία. Τη νύχτα αυτή όλα τα μαγαζιά είναι ανοικτά στα πλαίσια της  «Λευκής Νύχτας» και στους δρόμους της πόλης γίνεται ένα πανηγύρι με φωτιές, μπάντες, παιχνίδια, κεράσματα, ακόμα και με θεατρικά δρώμενα του δρόμου. Ξενυχτήστε, γλεντήστε και ζήστε αυτή τη νύχτα της Αποκριάς χορεύοντας στους δρόμους και ξεφαντώνοντας μέχρι τις πρωινές ώρες.

Xalkida_Evia
Χαλκίδα

Την Κυριακή το απόγευμα θα γιορτάσετε την Αποκριά με ένα ιδιαίτερο θαλασσινό δρώμενο. Ο κόλπος του Ευβοϊκού, μετατρέπεται σε μια υδάτινη θεατρική σκηνή, όπου κυριαρχούν η φωτιά, το νερό, τα πυροτεχνήματα, τα μεγάλα αυτοσχέδια σκηνικά και τα οπτικοακουστικά εφέ. Μια διαφορετική εικόνα Αποκριάς που θα την ζήσετε όλοι μαζί ντόπιοι και επισκέπτες! Οι Απόκριες θα τελειώσουν με το κάψιμο του Καρνάβαλου στη παραλία της Χαλκίδας, ενώ μετά θα είστε όλοι καλεσμένοι στο μεγάλο γλέντι που θα ακολουθήσει, με άφθονο τραγούδι και χορό μέχρι τις πρωινές ώρες. Την επόμενη ημέρα εάν μπορέσετε να σηκωθείτε από το ξενύχτι και το χορό πάτε μια βόλτα έως τη Λίμνη Ευβοίας και απολαύστε το μεσημεριανό σας στα ταβερνάκια του χωριού και καλή σας επιστροφή.

Apokria_Xalkida
Χαλκίδα

ΘΗΒΑ Κ.Δευτέρα – «Βλάχικος Γάμος» 

Στη Στερεά Ελλάδα επέλεξα να σας ταξιδέψω για την Καθαρά Δευτέρα. Η πρώτη μου επιλογή είναι η Θήβα. Εκεί διαδραματίζεται ένα έθιμο που διατηρήθηκε μέσα στους αιώνες από τους Βλάχους- ποιμένες που κατέβηκαν από την περιοχή του Ασπροποτάμου της Πίνδου, την απάτητη περιοχή από Τούρκους και από άλλους κατακτητές. Είναι το έθιμο του Βλάχικου γάμου. Η όλη διαδικασία του βλάχικου γάμου ξεκινάει από την Τσικνοπέμπτη με χορούς και πανηγύρια, όπου πιάνονται τα προζύμια του γάμου. Την Κυριακή της Τυρινής οι «Καπεταναίοι» μαζεύουν σε μπουλούκια τα παλικάρια και πάλι το ρίχνουν στη διασκέδαση και στο ξενύχτι. Την Καθαρά Δευτέρα όμως από το πρωί ετοιμάζονται για το γάμο. Ψήνουν την πίτα της νύφης και χορεύουν τον πυρρίχιο χορό γύρω από μια φωτιά, ένα χορό που είναι μόνο για άντρες. Στις τρεις το μεσημέρι ξεκινάνε με τον «γαμπρό και τη νύφη» -νύφη είναι βέβαια ντυμένος άντρας – που είναι ανεβασμένοι επάνω σε μια άμαξα με άλογα και πηγαίνουν  στα κονάκια των συμπέθερων. Την πομπή την ακολουθούν όλοι ντόπιοι και επισκέπτες  από πίσω με χορούς και τραγούδια έως ότου να φτάσουν στους «συμπέθερους» για να γίνει ο γάμος. Εκεί γίνεται και ο χαμός με τα διάφορα που ανταλλάσσουν οι συμπέθεροι για το ποιόν του γαμπρού και της νύφης. Ένας σκωπτικός διάλογος, αστείος και με πειράγματα  που ανταλλάσσουν οι συμπέθεροι του γαμπρού και της νύφης χρησιμοποιώντας την ιδιαίτερη βλάχικη προφορά. Το έθιμο ολοκληρώνεται το επόμενο Σάββατο στην γιορτή των Αγίων Θεοδώρων, όταν η νύφη επιστρέφει στο σπίτι των γονιών της για να τους επισκεφθεί και γίνεται και πάλι η αφορμή για νέους χορούς και τραγούδια.

mask

Ελληνικά παραδοσιακά έθιμα που αξίζει κανείς να τα μάθει και να περάσει την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας διαφορετικά από άλλες χρονιές! 


ΓΑΛΑΞΙΔΙ Καθαρά Δευτέρα – «Αλευρομουτζουρώματα»

Η τελευταία επιλογή μου για μια αποκριάτικη ταξιδιωτική εξόρμηση της Καθαράς Δευτέρας, είναι το Γαλαξίδι. Μπορείτε να περάσετε εκεί όλο το τριήμερο της Αποκριάς, να ξεκουραστείτε, να βολτάρετε, να φάτε τα κρεατικά σας την Αποκριά, αλλά και τους ψαρομεζέδες ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας. Όμως οι λόγοι δεν είναι μόνο αυτοί για τους οποίους σας προτείνω ταξίδι στο Γαλαξίδι.

Galaxidi_Apokria
Γαλαξίδι

Είναι τα περίφημα «αλευρομουτζουρώματα»! Ξεκινούν μετά το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας και μικροί και μεγάλοι, νέοι και… μεγαλύτεροι, όλοι καλυμμένοι με τις ολόσωμες φόρμες με μαντήλια στο κεφάλι τους αλλά  και  με τα «πολεμοφόδια» στα χέρια κατεβαίνουν τα στενά δρομάκια του Γαλαξιδίου, πετώντας ο ένας στον άλλο  αλεύρι, μέχρι να γίνουν όλοι και όλα πολύχρωμοι! Στην πορεία αυτή αδιακρίτως πετάνε το αλεύρι και μουτζουρώνουν όποιον βρεθεί στο δρόμο τους, γιατί δεν υπάρχουν εδώ γνωστοί και άγνωστοι. Στα «αλευρομουτζουρώματα» όλοι γίνονται μια παρέα! Η μουσική, αλλά και οι καραμούζες με τις κουδούνες απαραίτητη επένδυση στο όλο σκηνικό μέχρι να φτάσουν στο λιμάνι, όπου η «μάχη» κρατάει μέχρι το βράδυ. Τα «αλευρομουτζουρώματα» δεν σταματούν, έως ότου βαφτούν όλοι και όλα και γίνουν πολύχρωμα ακόμα το λιμάνι και η θάλασσα!

Galaxidi
Αλευρομουτζουρώματα στο Γαλαξίδι

Εσείς εάν δεν θέλετε να βαφτείτε και να συμμετάσχετε ενεργά,  μπορείτε να παρακολουθήσετε από μακριά  δηλαδή από την απέναντι πλευρά του λιμανιού. Εάν όμως είστε τολμηροί και θέλετε να διασκεδάσετε εσείς και η παρέα σας με έναν αληθινό αλευροπόλεμο, μπορείτε να προμηθευτείτε ολόσωμες φόρμες μιας χρήσης αλλά και  μάσκες από τα καταστήματα.  Όσο για τα εφόδια του πολέμου δηλαδή το αλεύρι και τα σχετικά, είναι προσφορά του Δήμου. Πάρτε μπόλικο αλεύρι, φούμο, ώχρα, λουλάκι και ξεκινήστε αυτόν τον υπέροχο… πόλεμο! Είναι σίγουρο πως αυτό το ξεφάντωμα θα το θυμάστε για πολλά χρόνια!


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Γαλαξίδι και το που να μείνετε, διαβάστε τις παρακάτω αναρτήσεις: 

https://www.anthomeli.com/2018/02/oikogeneiako-taksidi-sto-mageftiko-ga.html

ΠΑΤΡΑ- «Πατρινό Καρναβάλι»

Η Πάτρα είναι η βασίλισσα του ελληνικού καρναβαλιού και το Πατρινό καρναβάλι είναι η μεγαλύτερη και η παλιότερη αποκριάτικη εκδήλωση στην Ελλάδα, αφού η ιστορία του είναι 180 χρόνων! Εδώ και χρόνια συγκεντρώνει τα βλέμματα όλων με την ευρηματικότητά του, το κέφι του, τους χιλιάδες καρναβαλιστές που παίρνουν μέρος, τη φαντασία του και την ανεμελιά του. Οι εκδηλώσεις αρχίζουν στις 17 Ιανουαρίου  και διαρκούν μέχρι την Καθαρά Δευτέρα, αφού είναι ένα σύνολο εκδηλώσεων και όχι μεμονωμένο γεγονός κάποιων μόνο ημερών. Καθ’ όλη τη διάρκειά του περιλαμβάνει χορούς, παρελάσεις μικρών καρναβαλιστών, το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού, διάφορα δρώμενα, συναυλίες κ. άλ.

Patra_Apokria
Αποκριά στην Πάτρα

Όμως το κέφι και η μεγάλη διασκέδαση με την συμμετοχή και χιλιάδων επισκεπτών ξεκινάει από την Παρασκευή το βράδυ με την Παρέλαση των Αρμάτων στο κέντρο της πόλης και συνεχίζεται την επομένη με τη ποδαράτη  Παρέλαση  του Σαββάτου, όπου καρναβάλια και θεατές μπλέκονται σε ένα ξέφρενο πάρτυ  στους δρόμους και στα κέντρα διασκέδασης όλη τη νύκτα. Την επόμενη ημέρα, Κυριακή της Αποκριάς, στον κεντρικό δρόμο της Πάτρα γίνεται η Μεγάλη Παρέλαση αρμάτων με τους καρναβαλιστές  που φτάνουν περίπου  τα  30.000 άτομα. Ακούραστοι, με αμείωτο κέφι και χορεύοντας κάτω από τους ήχους των λάτιν και βραζιλιάνικων ρυθμών  μας παίρνουν μαζί τους σε αυτή τη διασκέδαση της χαράς και της ξεγνοιασιάς. Τα άρματα που συνοδεύουν τους καρναβαλιστές συναγωνίζονται με την ομορφιά της κατασκευής τους και την ευρηματικότητά τους το ένα το άλλο. Η  μεγάλη Παρέλαση της Κυριακής είναι και η κορύφωση της διασκέδασης.

Patra
Αποκριά στην Πάτρα

Το βράδυ όμως, όπως το θέλει και η παράδοση γίνεται το κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου στον μόλο της Αγίου Νικολάου στο λιμάνι της Πάτρας. Φυσικά τα πυροτεχνήματα που ακολουθούν και φωτίζουν τον Πατρινό νυκτερινό ουρανό, σφραγίζουν με το θέαμα που προσφέρουν το τέλος της Αποκριάς.


ΡΕΘΥΜΝΟ – «Ρεθυμνιώτικο Καρναβάλι»

Με τον τελευταίο προορισμό  για την Αποκριά που σας προτείνω θα σας ταξιδέψω και λίγο μακρύτερα, τουλάχιστον για εμάς που ζούμε στην ηπειρωτική Ελλάδα. Ταξιδέψτε έως την όμορφη Κρήτη μας για να διασκεδάσετε με το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι που είναι το τρίτο μεγαλύτερο καρναβάλι στην Ελλάδα μετά από εκείνα της Πάτρας και της Ξάνθης. Έχει κλείσει πάνω από 100 χρόνια ζωής και μας μεταφέρει σε Απόκριες μιας άλλης εποχής.  Οι  κανταδόροι θα σας ταξιδέψουν με τη μουσική τους  μέσα στο χρόνο και σε άλλες εποχές. Η Κρητική καντάδα ακούγεται παντού αφού οι κανταδόροι  ξεχύνονται στους δρόμους του ιστορικού κέντρου παίζοντας τα μαντολίνα, τις λύρες και τα λαούτα τους και  πλημμυρίζουν την πόλη με παραδοσιακούς ήχους. Οι Ρεθυμνιώτες φοράνε την πιο χρωματιστή αποκριάτικη στολή τους και παρέα με την καλύτερη διάθεσή τους ξεχύνονται και αυτοί στους δρόμους της πόλης. Το Κρητικό Γλέντι της Παρασκευής στην πλατεία θα σας μείνει αξέχαστο! Τα πάρτι και η διασκέδαση βρίσκονται παντού και όλοι διασκεδάζουν μέχρι τα ξημερώματα. 

Η μεγάλη διασκέδαση ξεκινάει με την Παιδική Παρέλαση το πρωί του Σαββάτου και συνεχίζεται  με τη  Νυχτερινή Παρέλαση του Σαββάτου. Την επομένη το πρωί Κυριακής της Αποκριάς  έως ότου αρχίσει η Μεγάλη Παρέλαση αφού κάνετε τη βόλτα σας στο παλιό λιμάνι και στη γραφική Παλιά Πόλη με τα όμορφα σοκάκια της, ενωθείτε με τους ντόπιους που πίνουν τις τσικουδιές τους στα καφενεία της πόλης και δοκιμάστε τους κρητικούς μεζέδες. Όλο και θα ακούσετε τις κρητικές μαντινάδες που οι κρητικοί σκαρφίζονται στη στιγμή, που θα σας ξαφνιάσουν από την ευρηματικότητα τους και τη γρηγοράδα τους να τις λένε. Αφού απολαύσετε και χορέψετε μαζί με τους καρναβαλιστές στη Μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση την Κυριακή Πληρωμάτων και Αρμάτων και ζήσετε και εσείς στους έντονους ρυθμούς του κεφιού και του γλεντιού, το βράδυ μην παραλείψετε να παρακολουθήσετε το κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου και τα πυροτεχνήματα που θα ακολουθήσουν στην τελετή Λήξης.

Apokries

Μπορεί εμείς ως Ανθομέλι να σας προτείναμε 10 Αποκριάτικους ταξιδιωτικούς προορισμούς, όμως για να είμαστε σωστοί πρέπει να σημειώσουμε πως αποκριάτικες εκδηλώσεις  και έθιμα με ρίζες από την αρχαιότητα, γίνονται και σε πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας αλλά και σε νησιά, γιατί όλη η Ελλάδα γιορτάζει αυτές τις μέρες!  Εμείς σας δώσαμε απλά το ερέθισμα, σε εσάς μένει να τις ανακαλύψετε και να κάνετε και τις δικές σας επιλογές. Οι απόκριες είναι μια ευκαιρία για όλους μας να νοιώσουμε καλύτερα, να διασκεδάσουμε και να ξεχαστούμε. Από την Καρναβάλι της Πάτρας, το Ξανθιώτικο Καρναβάλι, έως τους «Φανούς της Κοζάνης», τις «Τζαμάλες» στα Γιάννενα, τα «Αλευρομουτζουρώματα» στο Γαλαξίδι, όποιον τόπο και να διαλέξετε για να περάσετε την Αποκριά, φροντίστε να περάσετε καλά και να έχετε πάντα πολύτιμο σύμμαχό σας την χαρά και το κέφι, ώστε να σας μείνουν αυτές οι Απόκριες χαραγμένες για πάντα στο μυαλό σας!


Info: Εάν και πάλι δεν σας πείσαμε να μείνετε  στην Ελλάδα για τις Απόκριες και θέλετε να ταξιδέψτε στο εξωτερικό, δεν σας προτείνω το Ρίο Ντε Τζανέιρο γιατί θα σας βγει λίγο ακριβούτσικο, αλλά σας προτείνω ένα ταξίδι έως τη μαγευτική Βενετία, για ένα κοσμοπολίτικο καρναβάλι άλλων εποχών!

Βίβα Βενετία!!!

Apokries_Ellada

Καλά σας ταξίδια και Καλή Αποκριά!

Μαμά Μαρία

Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook. Βρείτε όλους τους διαγωνισμούς που τρέχουν στο Ανθομέλι εδώ.

Ⓘ Η ανάρτηση ενδέχεται να περιέχει affiliate links τα έσοδα των οποίων βοηθούν στη συντήρηση του blog. Δεν σας επιβαρύνουν εξτρά σε περίπτωση που κάνετε κάποια αγορά μέσω αυτών. Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την υποστήριξη.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Είχα ξεχάσει να σχολιάσω σε αυτό το άρθρο πως είναι από τα αγαπημένα μου στο Ανθομέλι και κάθε χρόνο τέτοια εποχή το μελετώ και παίρνω ιδέες!! Πλήρες και πολύ χρήσιμο. Και θεματικό για μια πολύ ιδιαίτερη εορταστική περίοδο στην Ελλάδα, με πλήθος εθίμων ανά περιοχή στην Ελλάδα. Πόσο πλούσια πολιτιστική κληρονομιά έχουμε τελικά σκέφτομαι… Καλές απόκριες! Ολυμπιάννα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Πρόσφατα Άρθρα

Εγγραφείτε στο newsletter!

Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας, τις καινούργιες αναρτήσεις, δωρεάν εκτυπώσιμα και τους τρέχοντες διαγωνισμούς.
Διαβάστε Επίσης