Go Back
melitzanosalata_3

Μικρασιάτικη μελιτζανοσαλάτα της γιαγιάς

Prep Time 30 minutes
Cook Time 40 minutes
Total Time 1 hour 10 minutes
Course Αλμυρά
Servings 4 servings
Calories 300 kcal

Ingredients
  

  • 1 μελιτζάνα, φλάσκια (στρογγυλή) ψητή 1 μέτριο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο με το μαχαίρι και όχι στο μούλτι) 1 σκελίδα σκόρδο χοντροκομμένη (βγάζω φίτρα) 1 πιπεριά κέρατο ή στρογγυλή πιπεριά πράσινη (σε λεπτές ροδέλες) Κόκκινη πιπεριά φλωρίνης από βάζο 3-4 κλωνάρια μαιντανό (μόνο τα φυλλαράκια χοντροκομμένα) αλάτι ξίδι λάδι 1 μέτρια ντομάτα κομμένη σε μικρά κομμάτια Λίγη φέτα σε μικρά κυβάκια λίγες ελιές (όσες μας αρέσει για ντεκόρ κυρίως)

Instructions
 

  • Ψήνουμε τη μελιτζάνα στα κάρβουνα ή στο γκριλ του φούρνου, αφαιρούμε τη φλούδα και τα πολλά σπόρια και την κόβουμε με ένα μαχαίρι (ή μικρό μπαλταδάκι) πάνω σε μία επιφάνεια κοπής. Η γιαγιά μου έλεγε χαρακτηριστικά, ότι πρέπει να την u0022κιλντίσουμεu0022 δηλαδή να την κόψουμε σε κομμάτια κι όχι να γίνει αλοιφή. Tip: Αν την ψήσετε στον φούρνο (γκριλ) βάλτε την μέσα σε ένα ταψάκι και τρυπήστε την με ένα πιρούνι. Tip: Για να καθαρίσουμε ευκολότερα τις μελιτζάνες μόλις ψηθούν τις βάζουμε σε μια νάιλον σακούλα και την δένουμε σφιχτά. Μετά από 10-15 λεπτά την ανοίγουμε και η μελιτζάνα ξεφλουδίζεται πιο εύκολα.
  • Αφού κόψουμε την μελιτζάνα, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, την πράσινη και την κόκκινη πιπεριά, τον μαϊντανό, αλάτι, ξίδι και λάδι. Ανακατεύουμε ελαφριά με ένα κουτάλι χωρίς όμως να λιώσουμε την μελιτζάνα.
  • Λίγο πριν την σερβίρουμε προσθέτουμε την ντομάτα, τις ελιές και λίγη φέτα σε μικρά κυβάκια από πάνω.

Notes

u003cliu003eTip: Αν σας περισσέψει διατηρείται 1-2 μέρες στο ψυγείο σε τάπερ.u003c/liu003eu003cliu003eTip: Αν φτιάξετε μεγαλύτερη ποσότητα και θέλετε να την διατηρήσετε μέρες κρατήστε την μελιτζάνα σε ένα τάπερ στο ψυγείο (ή και στην κατάψυξη) και προσθέστε τα υλικά λίγο πριν την σερβίρετε. Ο λόγος είναι πως το κρεμμύδι θα μυρίσει αρκετά έντονα και η ντομάτα θα νερώσει τη σαλάτα αν μείνει για πολλές μέρες στο ψυγείο με τα υλικά ενωμένα.u003c/liu003e