Βέρνη, η γραφική πρωτεύουσα της Ελβετίας

Η Βέρνη είναι μια από τις ωραιότερες καταπράσινες πόλεις της Ελβετίας και μια από τις μικρότερες αλλά και πιο γραφικές πρωτεύουσες της Ευρώπης. Η τοποθεσία στην οποία βρίσκεται η Βέρνη είναι μαγευτική και τα υπέροχα κτίρια μέσα στους πλακόστρωτους δρόμους του μεσαιωνικού κέντρου της, την κάνουν πολύ γραφική και όμορφη. Παρόλο που η Βέρνη  είναι η πρωτεύουσα της Ελβετίας έχει μια ατμόσφαιρα επαρχιακής πόλης και παντού επικρατεί μια ηρεμία.

Ταξίδι στη Βέρνη: ξενάγηση, αξιοθέατα, μουσεία, εκδρομές

Βέρνη, η πρωτεύουσα της Ελβετίας

Τη Βέρνη την επισκεφθήκαμε πριν χρόνια, όταν κάναμε τον γύρο της Ελβετίας. Να σας ομολογήσω πως για πολλά χρόνια είχα στο μυαλό μου πως πρωτεύουσα της Ελβετίας, είναι η Ζυρίχη. Δεν ξέρω πως και από πού μου είχε κολλήσει αυτή η ιδέα! Πες γιατί η Ζυρίχη είναι πιο μεγάλη πόλη, πες πως είναι πιο ξακουστή, πες από δικό μου λάθος σε γεωγραφική ενημέρωση. Τέλος πάντων! Τώρα πλέον όμως το έχω μάθει πολύ καλά το μάθημά μου. Πρωτεύουσα της Ελβετίας είναι η Βέρνη, την οποία όταν την περπατήσαμε μας εξέπληξε πολύ θετικά, γιατί  ανακαλύψαμε  μια πανέμορφη μεσαιωνική και ήσυχη μικρή πόλη, που ως πρωτεύουσα που είναι της χώρας, καμία σχέση δεν έχει με την πολύβουη και αγχωτική καθημερινότητα άλλων ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων. Δεν έχει πολλά  νέα κτίρια που να καταστρέφουν την εικόνα της και να την παραπέμπουν σε μια μεγαλούπολη που επικρατούν άναρχη δόμηση και νεωτερισμοί. Έχει κρατήσει, έως και σήμερα, μια μεσαιωνική ατμόσφαιρα και μας ήταν  σχεδόν απίστευτο αυτό που ζούσαμε. Πως μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα μπορεί είναι τόσο χαλαρή και ήσυχη;

Το πιο όμορφο σημείο της Βέρνης επάνω στον ποταμό Aare

Πώς πήρε το όνομά της;

Η Βέρνη ιδρύθηκε το 1191 από τον δούκα Μπέρτολντ τον Ε’. Σύμφωνα με τον θρύλο της πόλης, ο δούκας αναζητώντας πως θα ονομάσει τον οικισμό που είχε ιδρύσει, αποφάσισε να του δώσει το όνομα του ζώου που θα σκότωνε στο επόμενο κυνήγι του. Το ζώο που σκότωσε ήταν η αρκούδα και έτσι την πόλη την ονόμασε Μπερν. Μετά από πυρκαγιά που είχαν καεί πολλά παλιά  σπίτια του πρώτου οικισμού, η πόλη ξανακτίστηκε γύρω στο 1400 και από εκείνη την εποχή χρονολογούνται πολλά σημερινά της κτίρια. Η Βέρνη σήμερα είναι μια πόλη περίπου 130.000 κατοίκων και  το 1848 έγινε πρωτεύουσα της Ελβετίας, με έμβλημα την αρκούδα.


Βρείτε στον χάρτη όλα τα αξιοθέατα και τα μουσεία του άρθρου

Κάντε like στη σελίδα του Ανθομέλι στο Facebook, follow στο προφίλ μας στο Instagram και ακολουθήστε μας στο Pinterest.

Η παλιά πόλη της Βέρνης

Η παλιά πόλη της Βέρνης έχει το καλύτερο αυτούσιο διατηρημένο μεσαιωνικό ιστορικό κέντρο σε όλη την Ελβετία και είναι χτισμένη σαν σε ακρόπολη επάνω σε μια χερσόνησο, σε μια βραχώδη λωρίδα γης και την περιβάλλει ο ποταμός Aare (Άαρε), σε μορφή πετάλου. Η ιστορική μεσαιωνική παλαιά πόλη της Βέρνης έχει ανακηρυχθεί από το 1983 Μνημείο  Παγκόσμιας Κληρονομιάς  από την UNESCO.

Οι σημαίες κυματίσουν στα κτίρια κατά μήκος των οδών του ιστορικού κέντρου της Βέρνης

Ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο της Βέρνης

Ξεκινήσαμε την περιήγησή μας στο ιστορικό κέντρο της Βέρνης από την πλατεία Barenplatz (Μπέρενπλατς) που καλύπτει την περιοχή που κάποτε ήταν τάφρος,  δηλαδή το τέλος της πόλης, όπου υπήρχαν αρκούδες, εξού και το όνομά της. Η πλατεία αυτή επικοινωνεί με μια άλλη πλατεία την Bundesplatz (Μπούντενπλατς) και δημιουργούν μαζί μια μακρόστενη περιοχή γεμάτη ζωή. Φυσικά το κτίριο που δεσπόζει και τραβάει τα βλέμματα όλων, είναι το Bundenhaus (Μπουντενχάους), το επιβλητικό Ομοσπονδιακό μέγαρο της Ελβετίας, δηλαδή το Κοινοβούλιο, όπου γίνεται η Ομοσπονδιακή Συνέλευση όλων των καντονίων της χώρας. Στην πλατεία αυτή υπάρχουν πολλές καφετέριες, νεολαία, τουρίστες, όμως επικρατεί τέτοια ηρεμία που μόνο οι πρεσβείες και το επιβλητικό κτίριο του Κοινοβουλίου σου θυμίζουν ότι εδώ βρίσκεται η έδρα του κράτους.

Bundenhaus. Η επιβλητική έδρα της ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ελβετίας που κτίστηκε το 1902

Ο πύργος της φυλακής

Μπήκαμε στην παλιά Πόλη της Βέρνης, στο όμορφο ιστορικό της κέντρο από την παλιά πύλη της πόλης περνώντας τον πύργο Kafigturm (Κέφιγκτουρμ) που ήταν κατά τον Μεσαίωνα η Δυτική πύλη της Πόλης. Ονομάζεται και Πύργος της φυλακής, γιατί κατά τα μετέπειτα χρόνια χρησιμοποιήθηκε και ως φυλακή. Μαζί με εμάς πέρασε και το κόκκινο τραμ της πόλης. Διότι όλοι οι δρόμοι της παλιάς πόλης προορίζονται μόνο για τους πεζούς και τα δημόσια μέσα συγκοινωνίας. Έτσι εύκολα και ευχάριστα αρχίσαμε να κινούμαστε με τα πόδια, δίνοντας βέβαια πάντα προτεραιότητα και προσοχή στα τραμ που περνούσαν πολύ τακτικά σχεδόν από δίπλα μας. 

Η παλιά πόλη αρχίζει από τον Πύργο Kafigturm και εκτείνεται έως τη γέφυρα Nydeggbtucke  του ποταμού Aare

Μπροστά από τον Πύργο και μέσα στον δρόμο είδαμε και την πρώτη κρήνη, με ένα άγαλμα μιας γυναικείας μορφής. Να σημειώσω εδώ πως σε όλο το μήκος του δρόμου, από εδώ έως και το ποτάμι, αλλά και σε όλη την πόλη υπάρχουν διάσπαρτες πολύχρωμες κρήνες  σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο της πόλης που παραμένει σχεδόν ανέπαφο από τις αρχές του 15ου αι.

Σχεδόν μπροστά στον πύργο της φυλακής υπάρχει μια κρήνη προς τιμή της Anna Seiler πού ίδρυσε το πρώτο νοσοκομείο στη Βέρνη το 1354. Το άγαλμα κατασκευάστηκε σχεδόν διακόσια χρόνια μετά.

Ο κεντρικός δρόμος, η Marktgasse, που ανοίχτηκε μπροστά μας είναι ένας πολύ εντυπωσιακός δρόμος με ψηλά κτίρια και με τις σημαίες να κυματίζουν στα περισσότερα από αυτά. Αυτό το σκηνικό του δρόμου, με το κόκκινο χρώμα της Ελβετικής σημαίας, του κόκκινου τραμ και των κόκκινων λουλουδιών που ήταν στα συντριβάνια, ήταν πραγματικά ένα σκηνικό φωτογραφίας μιας υπέροχης καρτ ποστάλ. Περπατούσαμε άλλοτε μέσα στον δρόμο για να βγάλουμε τις φωτογραφίες μας και άλλοτε κάτω από τις αψιδωτές στοές των κτιρίων βλέποντας τα μαγαζιά που έχουν δημιουργηθεί στα ισόγεια των κτιρίων αυτών. Πραγματικά η ατμόσφαιρα μεσαιωνική, λίγο σκοτεινή, αλλά ευχάριστα σκιερή και εμείς παίκτες μέσα σε αυτήν,  σαν να θέλουμε να ανακαλύψουμε τα αιώνια μυστικά που κρύβουν βαθιά μέσα τους από τον 15ο αι..

Ο πύργος Kafigturm που κατασκευάστηκε τον 13ο και τον 14ο αι. και ήταν η δυτική πύλη της πόλης.

Ο πύργος του ρολογιού

Τελειώνοντας τον περίπατό μας στη Marktgasse, μπροστά μας υψώθηκε ένας ακόμα πύργος, που ήταν και το αξιοθέατο που είχαμε σημειώσει να δούμε, ως το πιο σημαντικό κατά την ξενάγησή μας, ο περίφημος Πύργος του Ρολογιού, το Zytglogge, του 16ου αι. Ο Πύργος του Ρολογιού είναι το σήμα κατατεθέν της Βέρνης. Ήταν η παλιά δυτική πύλη της πόλης από το 1191 μέχρι το 1250, όταν την παραγκώνισε η νέα πύλη με τον Πύργο Kafigturm, που κατασκευάστηκε για να μεγαλώσει η πόλη.

Η Kramgasse ο πιο κεντρικός δρόμος στην παλιά πόλη της Βέρνης και το διάσημο ρολόι Zytglogge, ο Πύργος του Ρολογιού.

Είναι ένα περίτεχνο αστρονομικό ρολόι, στολισμένο με θεαματικές παραστάσεις με κλόουν, κούκλες, πετεινούς και αρκούδες. Το χαρακτηριστικό του όμως είναι πως όλες αυτές οι περιστρεφόμενες φιγούρες αρχίζουν τον χορό τους λίγο πριν το ακριβώς, με την ακρίβεια τέσσερα λεπτά πριν από κάθε ώρα και όλο αυτό το σόου το  επαναλαμβάνουν 24 φορές την ημέρα εδώ και αιώνες. Όταν η ώρα γίνει ακριβώς, ο χτύπος μιας καμπάνας από ψηλά την επισημαίνει. Το αστρονομικό ρολόι δείχνει επίσης τον μήνα, τη μέρα, τα ζώδια και τη θέση της σελήνης. Σταματήσαμε, όπως και όλοι οι επισκέπτες,  για να θαυμάσουμε και να φωτογραφίσουμε το θαυμάσιο αυτό αξιοθέατο που πραγματικά μας ενθουσίασε με την ομορφιά του, την τεχνική του και τον ακριβή μηχανισμό του.

Zytglogge (Τσίτγκλογκε) Το ρολόι κατασκευάστηκε το 1530 και ήταν το κύριο ρολόι της πόλης. Οι καμπάνες του σημαίνουν τέσσερα λεπτά πριν από την ώρα.

Κλείστε το εισιτήριό σας για να επισκεφθείτε τον πύργο με το διάσημο ρολόι και δείτε τον μηχανισμό του αλλά και την υπέροχη θέα από της πόλης ως και τις Άλπεις. Παρακολουθήστε μια παράσταση κουκλοθέατρου. Πατήστε εδώ για περισσότερες λεπτομέρειες.

Μπροστά από τον Πύργο του Ρολογιού, απλώνεται η οδός Kramgasse ο πιο κεντρικός δρόμος της πόλης, η συνέχεια ουσιαστικά της Marktgasse, που παραδοσιακά είναι και το εμπορικό κέντρο της Βέρνης. Ο γραφικός αυτός πλακόστρωτος δρόμος, ο γεμάτος κόσμο, με τα εντυπωσιακά κτίρια και τις στοές με τα μαγαζιά μας έδωσε την αίσθηση και την ατμόσφαιρα μιας  μεσαιωνικής πόλης. Ανακατεμένοι και εμείς ανάμεσα σε ντόπιους και σε επισκέπτες θαυμάζαμε τα στιβαρά πέτρινα κτίρια, αλλά και τις υπέροχες κρήνες-συντριβάνια τις στολισμένες με γλυπτά λαϊκής τεχνοτροπίας από μορφές της ιστορίας  και της μυθολογίας, αλλά και γεμάτες με λουλούδια. Στοιχεία βέβαια που φθάνουν έως σήμερα και είναι μάρτυρες πόσο πλούσια και ένδοξη ήταν η πόλη της Βέρνης κατά τον 16ο αι.

Το Schutzenbrunnen είναι ένα εκπληκτικό άγαλμα πάνω σε μια κρήνη στην οδό Kramgasse μπροστά από τον πύργο του Ρολογιού με ένα εκπληκτικό άγαλμα του ιδρυτή της Βέρνης, του Δούκα Berchtold von Zahringen, να κρατάει το λάβαρό του με  την αρκούδα ανάμεσα στα πόδια του  

Το σπίτι και του Μουσείο του Αϊνστάιν

Συνεχίσαμε να περπατάμε επάνω στην Kramgasse, ώσπου φτάσαμε στον αριθμό 49. Εκεί είναι το Einsteinhaus. Στο σπίτι αυτό του δευτέρου ορόφου, έζησε από το 1903 μέχρι το 1905, ο μεγάλος Γερμανός φυσικός  Άλμπερτ Αϊνστάιν που είχε ήδη πάρει την Ελβετική υπηκοότητα και εργαζόταν στο γραφείο Ευρεσιτεχνιών της Βέρνης. Εδώ θεμελίωσε τη θεωρία της σχετικότητας και διατύπωσε τη διάσημη εξίσωση Ε= mc2. Σήμερα το σπίτι του έχει μετατραπεί σε μουσείο, όπου υπάρχει το γραφείο του, βιβλία, φωτογραφίες και άλλα προσωπικά του αντικείμενα. Όμως εγώ θα σας πρότεινα εάν θέλετε να μάθετε πολλά περισσότερα για αυτόν τον νομπελίστα του 20ου αι. τον Άλμπερτ Αϊνστάιν,  να επισκεφθείτε το Ιστορικό Μουσείο της Βέρνης, το Bernisches Historisches Museum. Στο Μουσείο αυτό που στεγάζεται σε ένα νεογοτθικό κτίριο επτά ορόφων και θυμίζει μεσαιωνικό κάστρο, λειτουργεί η παγκοσμίως μοναδική μόνιμη έκθεση που είναι αφιερωμένη στον Αϊνστάιν

Το σπίτι που έζησε ο Άλμπερτ Αϊνστάιν κατά την παραμονή του στη Βέρνη είναι στην οδό Kramgasse

Περπατώντας στα γραφικά σοκάκια της παλιάς πόλης νιώθαμε την απαράμιλλη γοητεία της πόλης να μας κυριεύει. Η πόλη των συντριβανιών, όπως την ονομάζουν από τις πολλές κρήνες που υπάρχουν σε όλη την πόλη, ήδη είχε πάρει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας.

Η κρήνη Pfeifer Bruunnen είναι μια από τις πολλές που υπάρχουν μέσα στην πόλη της Βέρνης

Φανταστείτε δεν είχαμε ακόμα φτάσει και στο πιο μαγευτικό της τοπίο της πόλης που είναι ο ποταμός Άαρε. Ήμασταν στο τέλος της οδού Kramgasse και θαυμάζαμε το υπέροχο κτίριο του Δημαρχείου της πόλης. Εγώ ανεβασμένη στη σκάλα του κτιρίου περίμενα με ανυπομονησία τον προσωπικό μου φωτογράφο, δηλαδή τον Χρήστο, να αποθανατίσει το στιγμιότυπο! Κοντά στο δημαρχείο είδαμε και  την εκκλησία των Αγίων Πέτρου και Παύλου, του 1858.

Το Δημαρχείο (Ράτχαους) της Βέρνης. Χτίστηκε το 1406, αλλά κάηκε και  ξαναχτίστηκε το 1939. Ωστόσο έχουν διατηρήσει τα Γοτθικά στοιχεία του.
Ο Ναός Αγίων Πέτρου και Παύλου στο ιστορικό κέντρο της Βέρνης

Η Βέρνη είναι μια υπέροχη πρωτεύουσα που είναι γεμάτη με γραφικά σοκάκια, σπίτια στολισμένα με λουλούδια, πύργους-πύλες, συντριβάνια, κρήνες, δεκάδες αξιοθέατα, αλλά έχει όμως και ένα ποτάμι  που  περνά γύρω απ΄ αυτήν και της δημιουργεί ένα τοπίο… μοναδικό!! Σίγουρα είχαμε έως τώρα εντυπωσιαστεί από την καλοδιατηρημένη Μεσαιωνική παλιά πόλη, αλλά τώρα βλέποντας τη θέα που ανοιγόταν μπροστά στα μάτια μας  ήταν βέβαιο πως είχαμε συγκλονιστεί από το τοπίο.

Ο κατηφορικός δρόμος μας οδήγησε έως και την γέφυρα Nydeggbrucke του ποταμού Aare,

Η περιοχή που την περιβάλλει είναι μια περιοχή τέτοιου φυσικού κάλλους που νομίζω πως είναι από τις πιο ωραιότερες περιοχές της Ελβετίας που περιτριγυρίζουν μια πόλη. Μόλις λίγες εκατοντάδες μέτρα είχαμε περπατήσει από το κέντρο της πόλης και είχαμε φτάσει στον ποταμό Aare και σε ένα ειδυλλιακό τοπίο που ήταν περιτριγυρισμένο από μια καταπράσινη φύση. Μια εικόνα που θα μας μείνει στο μυαλό μας αξέχαστη.

Προνομιούχα σπίτια και πολυφωτογραφημένα στην απέναντι πλευρά του ποταμού Aare της πόλης Βέρνης

Φτάνοντας στη γέφυρα Nydeggbrucke είχαμε φτάσει σε ψηλότερο σημείο και από την ίδια την πόλη και οι φωτογραφίες που βγάζαμε ήταν σχεδόν πανοραμικές, γιατί η γέφυρα του ποταμού Aare, που περιβάλλει την πόλη είναι κτισμένη σε ύψωμα. H γέφυρα είναι ένα κομμάτι της πόλης που μας εντυπωσίασε και μας έδωσε την ευκαιρία να βγάλουμε άπειρες φωτογραφίες αυτού του σημείου της πόλης που είναι χτισμένο στις όχθες του ποταμού. 

Η νέα γέφυρα Nydeggbrucke στον ποταμό Aare, στη Βέρνη

Αποτυπώσαμε με τον φωτογραφικό μας φακό πρώτα από όλα τους εαυτούς μας προς ανάμνηση αυτής της όμορφης πόλης και μετά τα πανέμορφα σπίτια δίπλα στο ποτάμι, την παλιά γέφυρα του ποταμού, τις κόκκινες στέγες των σπιτιών που είναι χαμηλότερα χτισμένα από τη γέφυρα, το ψηλό καμπαναριό του καθεδρικού ναού που διακρίνεται πάνω από τα σπίτια, το τοπίο κατά μήκος του ποταμού με τη μοναδική γραφικότητά του και φυσικά το μεγαλύτερο αξιοθέατο της Βέρνης, το πάρκο των αρκούδων (Barengraben), που βρίσκεται ακριβώς στην απέναντι όχθη.  

Η γέφυρα Untertorbrucke  είναι η παλιότερη γέφυρα της Βέρνης. Κατασκευάστηκε μεταξύ 1461 και 1489 και ήταν η μοναδική γέφυρα της πόλης μέχρι τον 19ο αι.
Το παλιό κέντρο της πόλης μπροστά και στο βάθος η νέα επέκταση της πόλης μέσα σε καταπράσινη περιοχή

Το πάρκο των αρκούδων

Βγαίνοντας έξω από τα όρια της παλιάς πόλης και περνώντας το ποτάμι, φτάσαμε στο αξιοθέατο της Βέρνης, που είναι και το έμβλημά της, στο Barengraben (το πάρκο των αρκούδων αλλά λέγεται και “Ο Λάκκος με τις αρκούδες“). Εδώ και αιώνες τις καφέ αρκούδες, που ταυτίζονται με την ίδρυση της Βέρνης, ήδη από τις αρχές του 16ου αι. τις κρατούσαν σε τάφρους. Πολλά χρόνια αργότερα οι κάτοικοι για να τιμήσουν τις αρκούδες, αλλά και γιατί εντωμεταξύ είχαν γίνει  ένα δημοφιλές αξιοθέατο για τους τουρίστες, τις έβαλαν να ζήσουν σε έναν χώρο πολύ μικρό και κατηφορικό στην όχθη του ποταμού  κι έτσι όλοι μπορούσαν να τις δουν από κοντά και να τις ταΐσουν. Όμως οι αρκούδες στον μικρό χώρο ασφυκτιούσαν και παρ΄όλες τις διαμαρτυρίες των φιλόζωων να κλείσει το αξιοθέατο, σήμερα  ο χώρος εκείνος έχει αντικατασταθεί, ευτυχώς με  ένα πάρκο ακριβώς δίπλα, σαφώς πιο μεγάλο για τα μεγαλόσωμα αυτά τετράποδα, με το Πάρκο των αρκούδων.

Οι αρκούδες θεωρούνται πολύ σημαντικές για τη Βέρνη καθώς σε αυτές οφείλεται το όνομα της πόλης, ενώ αποτελούν και το έμβλημά της.
Οι κόκκινες στέγες των σπιτιών στη Βέρνη είναι χαρακτηριστικό στοιχείο της πόλης

Περπατώντας στις όχθες του ποταμού ήταν σαν να βρισκόμασταν σε ένα μικρό ειδυλλιακό χωριό και όχι στην πρωτεύουσα της Ελβετίας. Πραγματικά αυτή η πόλη είναι τόσο διαφορετική! Σε όλους τους δρόμους, που περπατήσαμε μέσα στο κέντρο της υπήρχε τόση πολλή ησυχία, που λες και βολτάραμε πολλούς αιώνες πριν μέσα σε ένα ήσυχο χωριουδάκι  του Μεσαίωνα. Όλα γύρω μας ήταν ήρεμα, γαλήνια και χαλαρωτικά. Μόνο τα νερά του ποταμού ακούγονταν από τους μικρούς καταρράκτες που δημιουργήθηκαν στο σημείο αυτό για να δαμάσουν ίσως τα ορμητικά του νερά. Η άγρια ομορφιά του  ποταμού μας καθήλωσε μαζί με την καταπράσινη φύση τη γεμάτη πανύψηλα δέντρα, αλλά και τα όμορφα σπίτια που είναι κτισμένα στις όχθες του.


Διαβάστε στο Ανθομέλι και άλλα ταξίδια από την περιήγησή μας στην Ελβετία


Ο καθεδρικός Munster, σύμβολο της πόλης

Αρχίσαμε να παίρνουμε τον δρόμο της επιστροφής μας γεμάτοι ενθουσιασμό από όλα αυτά τα θαυμάσια και μαγευτικά αξιοθέατα που γνωρίσαμε στην βόλτα μας στη Βέρνη. Δεν έπρεπε όμως να παραλείψουμε να επισκεφθούμε και τον Καθεδρικό ναό της πόλης, τον Munster.Είχαμε διαβάσει πολλά για αυτό τον ναό και πραγματικά δεν αποδείχθηκε κατώτερος των προσδοκιών μας.  Ένας ναός σύμβολο της πόλης που άρχισε να χτίζεται από το 1420 και τελείωσε περίπου 450 χρόνια μετά, το 1893. Είναι η ψηλότερη εκκλησία της Ελβετίας με ύψος 100 μέτρα. Εμείς βέβαια δεν τολμήσαμε να ανεβούμε τα 344 σκαλοπάτια έως και την κορυφή του καμπαναριού για να απολαύσουμε τη θέα της Βέρνης, αλλά εσείς εάν αντέχετε μπορείτε να το τολμήσετε. Έτσι θα έχετε και την τύχη να δείτε και τις 3 τεράστιες καμπάνες βάρους 10 τόνων η καθεμιά τους. Στην κεντρική είσοδο του ναού υπάρχει μια εξαιρετική ανάγλυφη παράσταση της Δευτέρας Παρουσίας που απεικονίζει τους κολασμένους να βρίσκονται στην αριστερή πλευρά και τους εκλεκτούς του Θεού να βρίσκονται στη δεξιά πλευρά.

Ο καθεδρικός ναός και το Δημαρχείο είναι και τα δυο σύμβολα της πόλης της Βέρνης.
Η ανάγλυφη παράσταση της Δευτέρας Παρουσίας στην είσοδο του Καθεδρικού Ναού της Βέρνης

Φύγαμε από τη Βέρνη γεμάτοι από όμορφες εικόνες της πόλης και ευχόμασταν να μπορούσαμε στη συνέχεια του ταξιδιού μας να γνωρίζαμε και άλλες τέτοιες πόλεις. Μάλλον η ευχή μας εισακούστηκε, γιατί γνωρίσαμε και άλλες σπουδαίες Ελβετικές πόλεις  και  καλύτερα να μη το ρίξω στον Θεό, αλλά σωστότερα στους ίδιους τους Ελβετούς που έχουν κατορθώσει να ζουν σε μια μαγευτική χώρα με υπέροχες ήσυχες και καθαρές πόλεις κυριολεκτικά μέσα στο πράσινο. Έχουν ξεπεράσει ακόμα και το δύσκολο κομμάτι της Ελβετίας που είναι το ορεινό τοπίο της και έχουν διαμορφώσει ένα τέλειο οδικό δίκτυο που δεν καταλαβαίνει κανείς πως η οδήγησή του είναι επάνω στα βουνά και συγκεκριμένα πως περνάει μέσα από τις Άλπεις.

Ξεναγήσεις: Αν δεν θέλετε να οργανώσετε μόνοι σας την ξενάγηση στην πόλης της Βέρνης τότε μπορείτε να κλείσετε μια 90λεπτη ξενάγηση (tour) με ξεναγό ή μια ξενάγηση με ipod για να ακούτε (στα αγγλικά) για τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης. Εναλλακτικά μπορείτε να επιλέξετε μίας ώρα ξενάγηση με τα πόδια με τοπικό ξεναγό στα κυριότερα αξιοθέατα αλλά και σε κρυμμένα σημεία της πόλης και να πάρετε πληροφορίες για ωραία στέκια για φαγητό ή ποτό.

Πληροφορίες για ακόμα περισσότερα αξιοθέατα και μουσεία της Βέρνης.

Εδώ σας προτείνω μερικά από τα αξιοθέατα της Βέρνης που θέλαμε να επισκεφθούμε, αλλά δεν τα είδαμε, λόγω το ότι οι μέρες μας ήταν περιορισμένες και μετανιώνω για αυτό, γιατί θα μπορούσαμε να είχαμε διαμορφώσει το πρόγραμμά μας διαφορετικά. Εάν και εσείς δεν μπορείτε να δείτε όλα αυτά που σας προτείνω, επιλέξτε έστω κάποιο από αυτά, ανάλογα με τις επιθυμίες σας και θέλετε γράψτε μας και τις εντυπώσεις σας.

  1. Summer City Beach Είναι μια τεχνητή παραλία με πισίνες και ξαπλώστρες που έχει δημιουργηθεί στην καρδιά της Βέρνης από τον Δήμο. Διαθέτει και μεγάλη οθόνη για ταινίες. Μια χαλαρωτική όαση υψηλών προδιαγραφών για τους Ελβετούς που η χώρα τους δεν διαθέτει θάλασσα.
  2. Rosengarden Φεύγοντας από το πάρκο των αρκούδων και μετά από μια όχι και τόσο εύκολη ανηφόρα θα φτάσετε στον κήπο των ρόδων. Εναλλακτικά εάν δεν θέλετε να κουραστείτε, μπορείτε να πάρετε λεωφορείο από τον κεντρικό σταθμό που βρίσκετε πολύ κοντά στο ιστορικό κέντρο και να φτάσετε με την άνεσή σας. Εάν είναι η εποχή των τριαντάφυλλων είναι σίγουρο πως θα μαγευτείτε από τα χρώματα τις ποικιλίες και τις μυρωδιές των ρόδων, εάν πάλι δεν είναι η εποχή των τριαντάφυλλων τότε θα χαρείτε τη δροσιά των μεγάλων δέντρων του κήπου και θα αποζημιωθείτε για την καλύτερη θέα της πόλης που θα απολαύσετε. Από τον κήπο των ρόδων θα βγάλετε τις καλύτερες φωτογραφίες αποτυπώνοντας την παλαιά πόλη, τις γέφυρες και το ποτάμι.
  3. Στην πλατεία Bundesplatz υπάρχει η αφετηρία του τελεφερίκ Marzilibahn, ενός μικρού κόκκινου βαγονιού, που μπορείτε να το πάρετε και να κάνετε μια διαφορετική βόλτα μέσα στη Βέρνη. Θα ανεβείτε μια ανηφορική πλαγιά και θα δείτε καθημερινές  εικόνες γειτονιών της Βέρνης. Μια διαφορετική μετακίνηση που θα σας μείνει αξέχαστη και ένας πολύ καλός τρόπος να φτάσετε γρήγορα στον ποταμό Aare από το Κοινοβούλιο!!
  4. Λόφος Gurten Υπάρχει ακόμα ένα τελεφερίκ, πολύ μεγαλύτερο, που μπορείτε να το πάρετε και  να φτάσετε στο λόφο Gurten, όπου υπάρχει ένα υπέροχο διαμορφωμένο πάρκο με εστιατόρια, παιχνίδια για τα παιδιά και λούνα παρκ. Μπορείτε όταν φτάσετε να κάνετε πεζοπορία, αλλά κυρίως να απολαύσετε την καταπληκτική θέα της  πόλης της Βέρνης. Εάν δε, η μέρα που θα πάτε έχει και καλή ορατότητα θα μπορέσετε  να δείτε ακόμα και τις χιονισμένες διάσημες κορυφές των Άλπεων. Μια αξέχαστη εμπειρία για εσάς αλλά και για τα παιδιά σας!
  5. Bernese Hammam Βυθιστείτε σε μια ανατολίτικη εμπειρία και απολαύστε ένα μοναδικό τελετουργικό κολύμβησης στο Hammam and Spa Oktogon ένα οκταγωνικό 4ώροφο κτίριο και απολάυστε το τελετουργικό με 2000 χρόνια παράδοσης. Για να κλείσετε αυτή την εκπληκτική εμπειρία πατήστε εδώ.

Hammam and Spa Oktogon Το τελετουργικό βασίζεται στη σταδιακή θέρμανση και καθαρισμό του σώματος. Ξεκινάει με το λεγόμενο “pestemal”, ένα βαμβακερό ύφασμα που δεσμεύεται στο σώμα στο πρώτο δωμάτιο ατμού βοτάνων. Μετά το σώμα σας καθαρίζεται με ένα τραχύ γάντι για να αφαιρέσει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος στο δεύτερο δωμάτιο. Το “Sicaklik” είναι το κεντρικό δωμάτιο στη μέση του οκταγώνου με το ζεστό λουτρό χαλάρωσης. Μετά το μπάνιο, το επόμενο βήμα είναι το ατμόλουτρο. Στο “Bingül” οι πόροι σας ανοίγουν στον ζεστό βοτανικό ατμό στους 48 ° C. Στο πέμπτο δωμάτιο, “Lif”, λαμβάνει χώρα η δεύτερη απολέπιση με σαπούνι. Σε μια μεγάλη θερμαινόμενη πέτρα αφήστε το σώμα σας να χαλαρώσει και να βουτήξει στην άνεση του χαμάμ.


Μουσεία

Περνώντας τη γέφυρα Kirchenfeldbrucke του ποταμού Άαρε θα φτάσετε στην περιοχή της πόλης, όπου βρίσκονται πολλά από τα μουσεία της Βέρνης.

  • Το Kunsthalle Bern  ιδρύθηκε από το 1918 και αποτελεί τη βιτρίνα της μοντέρνας τέχνης.
  • To Zentrum Paul Klee που αξίζει να το επισκεφθείτε. Διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή με έργα του διάσημου Ελβετού εξπρεσιονιστή ζωγράφου Πωλ Κλέε. Ένας άλλος όμως λόγος είναι και για να θαυμάσετε την εξωτερική μοντέρνα αρχιτεκτονική κατασκευή του, «το κύμα» όπως ονομάζεται, του Renzo Piano, του αρχιτέκτονα που σχεδίασε και το δικό μας ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το Kindermuseum ένα διαδραστικό μουσείο για παιδιά
  • Naturhistorisces Museum Bern Το μουσείο φυσικής ιστορίας είναι ένα από τα παλιότερα της Ελβετίας. Μεταξύ πολλών ταριχευμένων άγριων ζώων που ζουν στις Άλπεις θα δείτε και το ταριχευμένο σώμα του Μπάρι του σκύλου του Αγίου Βερνάρδου που είχε σώσει πολλούς ανθρώπους που είχαν παγιδευτεί στα χιονισμένα βουνά των Άλπεων κατά τον 19ο αι.
  • Bernisches Historisches Museum Το Ιστορικό Μουσείο της Βέρνης  που μεταξύ άλλων θα δείτε και την παγκοσμίως μόνιμη έκθεση για το Άλμπερτ Αϊνστάιν.

Εκδρομές σε μικρές διάσημες πόλεις κοντά στη Βέρνη

Για εκδρομές σε πόλεις της Ελβετίας που μπορείτε να κάνετε με έδρα τη Βέρνη, θα μπορούσα να σας προτείνω τη Γενεύη, τη Ζυρίχη και άλλες γνωστές και όμορφες πόλεις. Αυτές όμως μπορεί να τις έχετε στο πρόγραμμά σας. Εγώ όμως θα σας κάνω μια πρόταση για εκδρομή σε 3 μικρές πόλεις που είναι φημισμένες για αυτά που παράγουν για να ζήσετε και να δείτε κάτι διαφορετικό. Εάν έχετε λοιπόν χρόνο, ώστε να πραγματοποιήσετε κάποιες κοντινές εκδρομές, οι τρεις αυτές μικρές πόλεις, θα σας ενθουσιάσουν. Εξ άλλου στην Ελβετία βρίσκεστε! Δεν θα αγοράσετε μερικές σοκολάτες και ένα ελβετικό ρολόι ως δώρο;

Neuchâtel, η πόλη της σοκολάτας

Με το τρένο θα φτάσετε στη γραφική πόλη Neuchâtel, όπου μπορείτε να επισκεφθείτε την σοκολατοβιομηχανία Suchard και να ξεναγηθείτε μικροί και μεγάλοι λάτρεις της σοκολάτας στους χώρους του εργοστασίου. Θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε σοκολάτες και να φτιάξετε τα δικά σας σοκολατένια γλειφιτζούρια. Η οδική απόσταση Βέρνης-Neuchatel είναι 50 χλμ.

La Chaux-de-Fonds: Η βασίλισσα της ωρολογοποιίας

Γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής ομάδας "Ταξιδεύοντας με το Ανθομέλι" στο Facebook και ακολουθήστε μας στο "greek_travel_family" στο Instagram.

Η Chaux-de-Fonds, είναι χτισμένη στα 1.000 μ. υψόμετρο, λίγα χιλιόμετρα πριν από τα σύνορα με τη Γαλλία. Η πόλη είναι διάσημη γιατί εδώ ξεκίνησε η ωρολογοποιία και από το 1900 παρήγαγε τα μισά ρολόγια του κόσμου, δηλαδή 2 εκατομμύρια συνολικά. Όλα τα κτίρια έχουν προσανατολισμό στην ανατολή για να κερδίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο φως, που είναι πολύ σημαντικό για την κατασκευή των ρολογιών. Για το αστικό της τοπίο από το 2009 ανήκει στον κατάλογο της UNESCO. Η οδική απόσταση Βέρνης- La Chaux-de-Fonds είναι 70 χλμ.

Biel, η πόλη των διάσημων ρολογιών

Μια ακόμα πόλη, που αξίζει να επισκεφθείτε είναι η όμορφη Biel, μια πόλη που συνδυάζει άριστα τη νέα μοντέρνα πόλη με τη γοητευτική παλιά. Η πόλη του Biel είναι η μητρόπολη του ρολογιού και εδώ βρίσκονται τα εργοστάσια ρολογιών όπως Swatch, Rolex, Omega, Tissot και άλλα. Επισκεφθείτε το Μουσείο της Omega και δείτε το πρώτο ρολόι που ταξίδεψε στο φεγγάρι, ρολόγια διάσημων ανδρών, όπως του Τζον Κένεντι, αλλά και τα ρολόγια που χρησιμοποιούνται στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η οδική απόσταση Βέρνης-Biel είναι 40 χλμ.

Οικογενειακές εξορμήσεις των Ελβετών στις όχθες του ποταμού Aare στη Βέρνη

Μπορεί εμείς από αυτά που σας προτείνω να μην τα έχουμε επισκεφθεί όλα, γιατί η κατεύθυνση του ταξιδιού μας ήταν διαφορετική, αλλά θεώρησα καλό να σας κάνω έναν πλήρη οδηγό της Βέρνης, ώστε όταν ταξιδέψετε εσείς σε αυτήν να μπορέσετε να την απολαύσετε και να δείτε όσα περισσότερα αξιοθέατα της πόλης και των κοντινών πόλεων, μπορέσετε. Προγραμματίστε ανάλογα με τον χρόνο σας και μην αφήνετε τίποτε για άλλη φορά. Οι ευκαιρίες μια φορά μας δίνονται και αποτελούν εμπειρίες ζωής. Και μη ξεχνάτε να παίρνετε μαζί σας και τα παιδιά σας για να αποκτήσουν και αυτά εμπειρίες, αλλά και γνώσεις μέσα από τα ταξίδια σας.

Διαβάστε και για άλλους δύο προορισμούς στην Ελβετία:

https://www.anthomeli.com/2018/01/stein-rhein-zografisti-poli-tis-elvetias.html
https://www.anthomeli.com/2018/01/stein-rhein-zografisti-poli-tis-elvetias.html

Σε αυτό μας το ταξίδι στην Ελβετία επισκεφθήκαμε κι άλλες πόλεις στις οποίες θα σας ταξιδέψω εν καιρώ μέσω του Ανθομέλι. Καλά ταξίδια να έχετε πάντα, είτε ο προορισμός σας είναι κοντινός, είτε μακρινός.

Μαμά Μαρία

If you like it pin it

Ⓘ Η ανάρτηση ενδέχεται να περιέχει affiliate links τα έσοδα των οποίων βοηθούν στη συντήρηση του blog. Δεν σας επιβαρύνουν εξτρά σε περίπτωση που κάνετε κάποια αγορά μέσω αυτών. Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την υποστήριξη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Πρόσφατα Άρθρα

Χριστουγεννιάτικες κάλτσες: 7 τρόποι να τις προσφέρετε ως δώρο τις γιορτές

7 ιδέες για να προσφέρετε κάλτσες ως δώρο σε ένα πρωτότυπο αμπαλάζα, μια πρωτότυπη συσκευασία από τα χεράκια σας!

20 νέες χριστουγεννιάτικες οικογενειακές παραδόσεις για να ομορφύνετε τις γιορτές σας

Φέτος τα Χριστούγεννα η ανάγκη να νιώσουμε την αγάπη, τη θαλπωρή, την αγκαλιά και τα φιλιά θα είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη...

Εκτυπώσιμες κάρτες με δραστηριότητες για το advent calendar

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και στο μυαλό μας γυρίζουν ένα σωρό ιδέες για να κάνουμε εκπλήξεις στα παιδιά. Πολλά είναι τα έθιμα και...

Μοναδικό μας Ανθομέλι έγινες 9!

Πως γίνεται κάτι τόσο μικρό όσο η λέξη "Ανθομέλι" να μπορεί να γυρνάει όλο τον κόσμο σου; Πόση δύναμη κρύβεται πίσω από...

Σλοβακία Βλκόλινετς (Vlkolinec), ένα χωριό υπαίθριο μουσείο

Η Σλοβακία βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης, είναι χώρα κυρίως ορεινή και το φυσικό περιβάλλον της είναι εκπληκτικό. Οι οροσειρές της είναι...

Διαβάστε Επίσης