ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

  Μπολόνια: 14+1 αξιοθέατα που αξίζει να δείτε

  Σε ένα μας ταξίδι στη Βόρεια Ιταλία με το αυτοκινούμενο επισκεφθήκαμε εκτός των άλλων πόλεων και την Μπολόνια, την πρωτεύουσα της επαρχίας Εμίλια-Ρομάνα. Η Μπολόνια είναι γνωστή για τα παλάτια, τα ιστορικά κτίρια, το πιο καλοδιατηρημένο ιστορικό κέντρο με τους δυο Πύργους να δεσπόζουν σε αυτό και να σχίζουν τον ουρανό με το ύψος τους, τα δεκάδες αξιοθέατα και φυσικά για τις μακαρονάδες μπολονέζ. Το ταξίδι στην Μπολόνια ήταν μια βουτιά στην ιστορία του Μεσαίωνα, ειδικά όταν περιηγηθήκαμε στην καρδιά της πόλης, στην Piazza Maggiore (Πιάτσα Ματζόρε) που τα κτίριά της χρονολογούνται από το 1200.

  Info: Το άρθρο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως ταξιδιωτικός οδηγός ξενάγησης των αξιοθέατων της πόλης

  Μπολόνια: 14+1 αξιοθέατα που αξίζει να δείτε 1
  Μπολόνια! Οι δρόμοι σχεδόν άδειοι. Όλοι περπατούν κάτω από τις στοές!

  La Dotta, La Grassa ή La Rossa Bologna?

  Κατά τη διάρκεια των αιώνων η Μπολόνια απέκτησε πολλά ονόματα με τα οποία είχε γίνει γνωστή, όπως «La Dotta, η μορφωμένη», εξαιτίας του παλαιότερου εν λειτουργία πανεπιστήμιου που διαθέτει από το 1088! Σε αυτό φυσικά χρωστάει τη ζωντάνια ως πόλη γιατί είναι γεμάτη από νέους ανθρώπους που φοιτούν στο πανεπιστήμιο (οι φοιτητές είναι σχεδόν το 20% των κατοίκων της).

  Ένα άλλο όνομα είναι και το «La Grassa, η Παχιά», λόγω της πλούσιας κουζίνας της με ζυμαρικά αφού η Μπολόνια είναι η γενέτειρα της μακαρονάδας μπολονέζ, της ταλιατέλας και του τορτελίνι.

  Το πιο χαρακτηριστικό της όμως όνομα είναι το «La Rossa, η Κόκκινη» που πολλοί λένε πως το πήρε από το κόκκινο χρώμα των σπιτιών από τερακότα και των κόκκινων κεραμιδιών των στεγών του ιστορικού κέντρου.

  Μπολόνια: 14+1 αξιοθέατα που αξίζει να δείτε 3
  Η Μπολόνια «La Rossa, η Κόκκινη» είναι γνωστή για την καλοδιατηρημένη μεσαιωνική αρχιτεκτονική του ιστορικού κέντρου της

  Προγραμματίστε ένα ταξίδι στην Ιταλία: Ενοικίαση αυτοκινήτου για 7 ρομαντικά road trip στην Ιταλία

  Ξενάγηση στην Μπολόνια

  Μπήκαμε στο ιστορικό κέντρο της Μπολόνια από την όμορφη μπαρόκ πύλη Porta Galliera. Είναι μια από τις μεσαιωνικές πύλες εισόδου της πόλης που διασώθηκε μετά το γκρέμισμα των τειχών. Ανακατασκευάστηκε τον 17ο αιώνα και είναι η ομορφότερη από όσες έχουν απομείνει σήμερα. Δίπλα στην πύλη υπάρχουν τα ερείπια του κάστρου (Castello di Galliera) που δεν έχουν κάποιο τουριστικό ενδιαφέρον. Μπορείτε όμως να επισκεφθείτε στο σημείο αυτό το μεγάλο πάρκο με το όνομα Montagnola, που όπως λένε το υπερυψωμένο πάρκο οφείλεται στα ερείπια που συσσωρεύτηκαν από το γκρέμισμα των τειχών της μεσαιωνικής πόλης.

  Στο σημείο αυτό της Porta Galliera βρίσκεται και ο παλιός σταθμός αυτοκινήτων και ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός από τον οποίο μπορείτε να πάρετε λεωφορείο ή τρένο και να μετακινηθείτε σε οποιοδήποτε σημείο της πόλης.

  Κλείστε μια ξενάγηση με πιστοποιημένο ξεναγό στο κέντρο της Μπολόνια. Περιλαμβάνει είσοδο στο Archiginnasio* και είσοδο στη Βασιλική του San Petronio*.

  Εισιτήριο για είσοδο στο Archiginnasio

  Ανακαλύψτε την πόλη της Μπολόνια με το City Red Bus και το San Luca Express για πιο γρήγορη ξενάγηση.

  Τα 14+1 σημαντικότερα αξιοθέατα της Μπολόνια

  1. Το ιστορικό κέντρο της Μπολόνια

  Η Μπολόνια είναι μια μεσαιωνική πόλη που καθώς την περπατούσαμε ήταν σαν να ζούσαμε μέσα στο παρελθόν, αφού έχει το μεγαλύτερο καλοδιατηρημένο μεσαιωνικό ιστορικό κέντρο της Ευρώπης. Ως ιστορική αξία το μεσαιωνικό κέντρο της Μπολόνια έρχεται δεύτερο μετά από αυτό της Βενετίας με την χαρακτηριστική αρχιτεκτονική των κτιρίων και των παλατιών του να αφηγούνται την ιστορία της εποχής τους. Ακόμη και σήμερα χαρακτηριστικό της πόλης είναι οι ψηλοί πύργοι-σπίτια φεουδαρχικών οικογενειών (έχουν απομείνει μόνο 22 από τους 180 που είχαν χτιστεί), βρίσκονται διάσπαρτοι μέσα στην παλιά πόλη και είναι από τα σημαντικά αξιοθέατα της Μπολόνια.

  Το ιστορικό κέντρο της Μπολόνια συγκαταλέγεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO αφού σε αυτό υπάρχουν σημαντικά αξιοθέατα, όπως η πανέμορφη Piazza Maggiore, η Βασιλική di San Petronio, οι πανύψηλοι πύργοι Torre Asinelli και Torre Garisenda και οι στοές μήκους 38 χλμ.

  2. Piazza Maggiore (Πιάτσα Ματζόρε)

  Ξεκινήσαμε την ξενάγησή μας στην Μπολόνια από την Πιάτσα Ματζόρε, την κεντρική πλατεία του ιστορικού κέντρου. Η πλατεία έχει ορθογώνιο σχήμα και περιβάλλεται από μεσαιωνικά κτίρια με σημαντικότερα το Παλάτι, το Δημαρχείο και τον Ναό του Αγίου Πετρόνιου. Το πιο σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο όμως της πλατείας είναι το Σιντριβάνι του Ποσειδώνα. Στην Piazza Maggiore χτυπάει η καρδιά της Μπολόνια γιαυτό και χιλιάδες κόσμου περπατούσαν, γελούσαν, μιλούσαν ή φωτογράφιζαν τα υπέροχα κτίρια, ενώ οι καφετέριες κάτω από τις στοές της πλατείας ήταν γεμάτες κόσμο.

  Για μια στιγμή είπαμε να πιούμε και εμείς ένα εσπρεσάκι αλλά εν τέλει προτιμήσαμε να συνεχίσουμε την ξενάγηση λέγοντας πως θα έχουμε αρκετό χρόνο για ξεκούραση αργότερα. Μήπως δεν θα βρίσκαμε κάποιο μπαράκι στη συνέχεια; Μάθετε λοιπόν πως σε κάθε 230 κατοίκους της Μπολόνια αντιστοιχεί και ένα μπαρ! Αυτό δεν συμβαίνει σε καμία άλλη πόλη της Ιταλίας!

  Μπολόνια: 14+1 αξιοθέατα που αξίζει να δείτε 5
  Στην Piazza Maggiore πολύ συχνά τη διάρκεια του καλοκαιριού φιλοξενούνται πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

  Η Piazza Maggiore στην Μπολόνια ήταν πραγματικά μια πλατεία που μας ενθουσίασε. Στα μεγάλα παλάτια που την περιτριγυρίζουν, που το κάθε ένα από αυτά είναι μοναδικό, γράφεται όλη η ιστορία της πόλης και εμείς οι ταξιδιώτες μπορούσαμε να διακρίνουμε επάνω τους τα σημάδια της. Εξαιρετική ήταν και η ένωση του παλιού και του νέου, που ενώ βρισκόμασταν ανάμεσα σε όλα αυτά τα κτίρια του παρελθόντος χωρίς κανένα νέο οικοδόμημα, η πλατεία δεν ήταν καθόλου καταθλιπτική ενώ αντιθέτως η έντονη ζωή, οι πλανόδιοι μουσικοί και η πολυκοσμία που υπήρχε μας γύριζαν με μεγάλη ευκολία και πάλι στο παρόν.

  Ταξιδέψτε στη Φλωρεντία: 15 κορυφαία αξιοθέατα και μουσεία στη Φλωρεντία

  3. I portici di bologna (Οι στοές της Μπολόνια)

  Η Μπολόνια φημίζεται για τις στοές της. Είναι οι στεγασμένοι διάδρομοι και την κάνουν μοναδική πόλη στον κόσμο που το ιστορικό της κέντρο έχει στοές μήκους άνω των 38 χιλιομέτρων! Η κατασκευή των  στοών με τις καμάρες στη Μπολόνια χρονολογείται από τον 11ο – 13ο αιώνα και σχηματίζουν μια δαιδαλώδη διαδρομή μέσα στην παλιά πόλη που παρέχουν σκιά το καλοκαίρι και προστασία από τη βροχή τον χειμώνα (μάλλον σε αυτή την πόλη δεν πουλάνε ομπρέλες…) Αναγεννησιακές, γοτθικές ακόμα και μοντέρνες στοές που η κάθε μια από αυτές έχει αποτυπωμένη επάνω της την ιστορία της εποχής της και αποτέλεσαν υπέροχο φόντο για τις φωτογραφίες μας.

  Σήμερα οι στοές είναι ένα άκρως τουριστικό αξιοθέατο και επιβάλλεται να περπατήσετε μέσα σε αυτές και θα διαπιστώσετε πως η κάθε μια από αυτές έχει και τα δικά της χαρακτηριστικά. Από το 2001 είναι στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.

  Μπολόνια: 14+1 αξιοθέατα που αξίζει να δείτε 7
  Η μακρύτερη στοά στον κόσμο είναι η στοά του Σαν Λούκα, μήκους 3,7 χιλιομέτρων, με 666 καμάρες!

  4. Fontana dell Nettuno (Σιντριβάνι του Ποσειδώνα)

  Δίπλα στην Piazza Maggiore, στην μικρότερη πλαϊνή πλατεία Piazza del Nettuno και μπροστά από το Palazzo Re Enzo βρίσκεται το σιντριβάνι του Ποσειδώνα που όπως διαπιστώσαμε όποια ώρα και να βρεθήκαμε εκεί τα σκαλιά του ήταν πάντα γεμάτα κόσμο. Το σύμπλεγμα του σιντριβανιού που απεικονίζει τον Ποσειδώνα με τρίαινα και με διάφορες μορφές να ακουμπούν στα πόδια του κατασκευάστηκε το 1563, ως σύμβολο για την εκλογή του Πάπα Πίου IV.

  Μπολόνια: 14+1 αξιοθέατα που αξίζει να δείτε 9
  Για να τοποθετηθεί το σιντριβάνι του Ποσειδώνα στο συγκεκριμένο σημείο της πλατείας Piazza del Nettuno κατεδαφίστηκε ένα ολόκληρο κτίριο.

  5. Basilica di San Petronio (Η Βασιλική του Αγίου Πετρόνιου)

  Σημαντικό αξιοθέατο στην πλατεία Ματζόρε είναι η εκκλησία του Αγίου Πετρόνιου που είναι και ο πολιούχος της πόλης. Είναι η 5η μεγαλύτερη εκκλησία του κόσμου αν και είναι μισοτελειωμένη… Ο ναός του Αγίου Πετρόνιου, άρχισε να κατασκευάζεται το 1390 με σχέδια δύσκολα και μεγαλοπρεπή από τον αρχιτέκτονα Arduino degli Arriguzzi, δεν ολοκληρώθηκε όμως ποτέ γιατί όπως λέγεται, ο Πάπας Πίος Δ΄ δεν επέτρεψε να ολοκληρωθεί για να μην υπάρξει ναός μεγαλύτερος από τον Άγιο Πέτρο της Ρώμης! Παρόλη την μισοτελειωμένη πρόσοψή του ο Ναός μας εντυπωσίασε τόσο με το μέγεθός του, όσο και με την επένδυση από λευκό και ροζ μάρμαρο που έχει σχεδόν έως το μέσον του. Εντυπωσιακές είναι και οι τρεις πύλες εισόδου.

  Μπολόνια: 14+1 αξιοθέατα που αξίζει να δείτε 11
  Η Βασιλική του Αγίου Πετρόνιου

  Όταν όμως μπήκαμε στο εσωτερικό του εκεί είπαμε ουάου! Θαυμάσαμε το μέγεθος (ο Ναός έχει 6 ορόφους) αλλά και τα πολύ ενδιαφέροντα έργα τέχνης στα 22 παρεκκλήσια του. Ένα σημαντικό έργο που έχει ο ναός είναι και το ηλιακό ρολόι του μεγάλου μαθηματικού και αστρονόμου Giovanni Domenico Cassini που μέτρησε την ταχύτητα της γης γύρω από τον ήλιο. Το ηλιόμετρο είναι χτισμένο μέσα στην εκκλησία από το 1655 και είναι η μεγαλύτερη γραμμή μεσημβρινού στον κόσμο: 66,8 μέτρα, ίσο ακριβώς με το εξακοσιοστό χιλιοστό της περιφέρειας της γης! Μην φύγετε εάν δεν το δείτε. Η είσοδος στον Ναό είναι ελεύθερη.

  Η πιο διάσημη πόλη της Ιταλίας που όλοι θέλουν να ταξιδέψουν σε αυτήν είναι η Βενετία: Βενετία η βασίλισσα των νερών

  6. Palazzo d’Accursio ή Palazzo Comunale (Το Δημαρχείο)

  Ένα ακόμα εντυπωσιακό κτίριο που κοσμεί την πλατεία Ματζόρε είναι το Palazzo Comunale. Το εξαιρετικό αυτό κτίριο άρχισε να χτίζεται το 1287 και ήταν η κατοικία του Accursio, νομοθέτη της εταιρείας της Μπολόνια, από τον οποίο πήρε και το όνομά του. Ο πύργος με το ρολόι, Torre dell’Orologio, σχεδιάστηκε το 1773 και ο ένας από τους δύο μαρμάρινους αετούς που υπάρχουν πάνω από την είσοδο λέγεται πως είναι έργο του Μιχαήλ Άγγελου. Στο άγαλμα που είναι μπροστά από το Δημαρχείο είναι του Πάπα Γρηγόριου 13ου, ο οποίος καταγόταν από την Μπολόνια. Στο Palazzo d’Accursio σήμερα εδρεύει το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.

  Μπολόνια: 14+1 αξιοθέατα που αξίζει να δείτε 13
  Ο πύργος με το ρολόι του Δημαρχείου, Torre dell’Orologio, στην Piazza Maggore

  Ο πύργος με το ρολόι έχει ύψος 36 μέτρα και εάν θέλετε, μπορείτε να ανεβείτε στον πύργο για μια θέα στην πλατεία και στο κέντρο της πόλης. Η είσοδος έχει εισιτήριο και μπορείτε με αυτό να επισκεφθείτε και το Μουσείο Δημοτικής Συλλογής Τέχνης για να δείτε ενδιαφέροντα έργα τέχνης.

  7. Palazzo del Podestà και ο πύργος Torre dell’ Arengo

  Την Piazza Maggiore την κοσμούν και τρία παλάτια που το καθένα έχει τη δική του ιστορία. Το Palazzo dei Notai ήταν το κτίριο των συμβολαιογράφων του Μεσαίωνα και η κατασκευή του είχε ξεκινήσει το 1381. Το Palazzo del Podestà ήταν η έδρα του ανώτατου διοικητή της πόλης και είναι πραγματικά πολύ όμορφο. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό ήταν και το βράδυ που λαμπύριζε από τον φωτισμό που έβγαινε από τις καμάρες της μεγάλης στοάς που βρίσκεται κάτω από το κτίριο. Εξωτερικά το παλάτι έχει αναγεννησιακό στυλ. Ανακατασκευάστηκε στο τέλος του 15ου αιώνα, ενώ ο πύργος του ο Torre dell’ Arengo που διακρίνεται από παντού (έχει ύψος 47 μέτρα) είχε κατασκευαστεί στα μέσα του 13ου αιώνα.

  Εμείς δεν ανεβήκαμε επάνω στον Πύργο αν και βλέπαμε πως πολύ κόσμος απολάμβανε τη θέα από ψηλά γιατί ο καιρός ήταν θαυμάσιος εκείνη τη μέρα. Εάν θέλετε όμως εσείς μπορείτε να ανεβείτε στον πύργο για να απολαύσετε τη μαγευτική θέα των κόκκινων στεγών της πόλης. Υπάρχει είσοδος καθημερινά από τις 9 π. μ έως και τις 7 μ.μ.

  8. Palazzo Re Enzo

  Πίσω από το Palazzo del Podestà είναι το Palazzo Re Enzo (1244) όπου κατοικούσε ο Βασιλιάς Enzo αλλά που η τύχη του δεν ήταν βασιλική!  Σε μια μάχη που έλαβε μέρος το 1249 νικήθηκε, τον αιχμαλώτισαν και κρατήθηκε φυλακισμένος στο ίδιο του το παλάτι επί 23 χρόνια, ώσπου και πέθανε. Το Παλάτι μας ενθουσίασε τόσο εξωτερικά γιατί είναι ένα επιβλητικό κτίριο αλλά και εσωτερικά με την κομψότητα και την μεγαλοπρέπεια που το διακρίνει.

  Μπολόνια: 14+1 αξιοθέατα που αξίζει να δείτε 15
  Το Palazzo della Mercanzia χτισμένο σε γοτθικό ρυθμό του 1391 (σήμερα ανακατασκευασμένο) είναι ένα ιστορικό κτίριο πολύ κοντά στους πύργους της Μπολόνια. Είναι μια ακόμα πλατεία της Μπολόνια πλούσια σε ιστορία και πολιτισμό που πρέπει να δείτε.

  9. Palazzo dei Notai και Palazzo dei Banchi

  Τα δύο αυτά παλάτια βρίσκονται δίπλα από τη Βασιλική του Αγίου Πετρόνιου στην Piazza Maggiore. Το Palazzo dei Notai είναι ένα επιβλητικό κτίριο αφού ήταν το κτίριο των πλούσιων τραπεζιτών του 15ου και 16ου αιώνα. Όμως σήμερα κάτω από τις στοές του στο ισόγειο βρίσκονται τα πιο ακριβά μαγαζιά της πόλης και εστιατόρια οπότε καταλαβαίνετε πόσο κόσμο συγκεντρώνει! Το κτίριο είναι αναστηλωμένο στις αρχές του 20ου αι. με μια εξαιρετική πρόσοψη από τούβλα και διακοσμητικές επάλξεις.

  Μπολόνια: 14+1 αξιοθέατα που αξίζει να δείτε 17
  Περπατήστε κάτω από τις στοές της Μπολόνια για να νιώσετε τον παλμό της πόλης και να αισθανθείτε ως αυθεντικοί Ιταλιάνοι!

  Πολύ εντυπωσιακό κτίριο είναι και το Palazzo dei Banchi του 16ου αιώνα που κατά τον Μεσαίωνα στεγάζονταν σε αυτό γραφεία για ανταλλαγές χρημάτων. Στην πραγματικότητα το κτίριο έγινε ως πρόσοψη για να καλύψει τους δρόμους της αγοράς που υπήρχαν από πίσω. Σήμερα η πρόσοψή του με δεκαπέντε καμάρες και στοές όπου υπάρχουν μπαρ, εστιατόρια και καταστήματα είναι εκπληκτική!

  Ταξιδέψτε στη ρομαντική Βερόνα την πόλη του αιώνιου έρωτα: Βερόνα, η πόλη του έρωτα

  10. Οι Πύργοι της Μπολόνια, Torre Asinelli και Torre Garisenda

  Βγήκαμε από την πλατεία του Ποσειδώνα και πήραμε την οδό Via Rizzoli, τον πιο πολυσύχναστο δρόμο της Μπολόνια τον γεμάτο ζωή, με πληθώρα καταστημάτων, καφέ και εστιατορίων. Αμέσως διακρίναμε στο βάθος του δρόμου τους Δύο Πύργους που είναι τα πιο χαρακτηριστικά αξιοθέατα της πόλης. Η Via Rizzoli, είναι ένας από τους πιο πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους της Μπολόνια. Στους παράδρομους του θα βρείτε όμορφοι εστιατόρια για να γευματίσετε ενώ τα Σαββατοκύριακα γίνεται πεζόδρομος για να απολαύσετε τις βόλτες σας ανενόχλητοι από τα αυτοκίνητα.

  Οι Asinelli άρχισαν να χτίζουν τον πύργο τους το 1109. Βλέποντας τον πύργο η οικογένεια Garisendas αποφάσισαν να χτίσουν και αυτοί έναν πύργο που το ύψος του θα ξεπερνούσε το σπίτι του γείτονα! Έτσι άρχισε ένα «παιχνίδι» μεταξύ τους με τις δύο οικογένειες να προσπαθούν να ξεπεράσουν σε ύψος τον δικό τους πύργο προσθέτοντας λίγα μέτρα περισσότερα κάθε φορά. Η προσπάθεια αυτή όμως έλαβε τέλος όταν ο πύργος των Garisendas άρχισε να παίρνει κλίση.

  Μπολόνια: 14+1 αξιοθέατα που αξίζει να δείτε 19
  Στον Μεσαίωνα οι πλούσιοι της Μπολόνια έχτιζαν τα σπίτια τους υπό μορφή πύργων για να δείξουν τη ισχύ τους. Όσο πιο ψηλός ήταν ο πύργος τους, τόσο πιο δυνατή άρα και πλούσια ήταν η οικογένεια.

  Στον Torri degli Asinelli εάν θέλετε και αντέχετε μπορείτε να ανεβείτε τα 498 σκαλιά του για να θαυμάσετε την πανοραμική θέα της πόλης. Υπάρχει εισιτήριο

  Σύμβολα κατατεθέν της πόλης είναι οι δύο πύργοι, Torre Asinelli και Torre Garisenda που απέμειναν από τους 180 πύργους που είχε κατά τον Μεσαίωνα η Μπολόνια. Ανήκαν σε δύο πλούσιες οικογένειες της πόλης και αυτό το λέμε γιατί εκείνη την εποχή των μεσαιωνικών χρόνων το ύψος των πύργων-σπιτιών δήλωνε τον πλούτο, την ισχύ και τη δύναμη που είχε η κάθε οικογένεια. Ο μεγαλύτερος ο πύργος ύψους 102 μέτρων είναι της οικογένειας Asinelli (102 μέτρα ύψος) και ο μικρότερος με ύψος 49 μέτρων είναι των Garisendas.

  Σήμερα μετά τόσα χρόνια ο Torri degli Asinelli γέρνει περίπου 2,5 μ. και ο Torri degli Garisendas έχει πάρει κλίση 3 μέτρα.

  11. Cattedrale Metropolitana di San Pietro

  Από την Πλατεία με το σιντριβάνι του Ποσειδώνα πάρτε την Via dell’ Indipendenza και θα συναντήσετε στα δεξιά σας τον μεγάλο Καθεδρικό Μητροπολιτικό Ναό της Μπολόνια. Τον ναό του San Pietro. Επιβλητικός ναός, ένα αρχιτεκτονικό έργο τέχνης που αξίζει να τον επισκεφθείτε για να θαυμάσετε το εσωτερικό του, αλλά και για να πάρετε μια ανάσα μετά από την περιήγησή σας στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Κατόπιν εάν θέλετε μπορείτε να συνεχίσετε το περπάτημα σε αυτόν τον μεγάλο εμπορικό δρόμο και να φτάσετε στο Μνημείο Τζουζέπε Γκαριμπάλντι όπου ο Ιταλός πατριώτης, ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ενοποίηση της Ιταλίας, απεικονίζεται πάνω στο άλογο.

  Μπολόνια: 14+1 αξιοθέατα που αξίζει να δείτε 21
  Εντυπωσιακός πεζόδρομος στη Μπολόνια με τις στοές και τα στιβαρά κτίρια του ιστορικού κέντρου

  12. Basilika santuario Santo Stefano (Συγκρότημα εκκλησιών του Αγίου Στέφανου)

  Σας προτείνω να επισκεφθείτε και το συγκρότημα των τεσσάρων εκκλησιών που βρίσκεται στην Piazza Santo Stefano σε μικρή απόσταση από τους δύο Πύργους. Το συγκρότημα που κάποτε αποτελούνταν από 7 εκκλησίες (σήμερα έχουν απομείνει μόνο 3) είναι ένα από τα καλύτερα αξιοθέατα του ιστορικού κέντρου της Μπολόνια που σίγουρα θα σας αποζημιώσει για την δεκαπεντάλεπτη πεζοπορία σας. Τα κτίσματα των εκκλησιών χρονολογούνται από τον 11ο έως τον 14ο αιώνα και είναι κτισμένα με διαφορετικούς ρυθμούς. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των τριών εκκλησιών που τις κάνει περισσότερο ενδιαφέρουσες είναι πως για να τις δείτε εσωτερικά θα βρεθείτε ουσιαστικά σε έναν λαβύρινθο διαδρόμων, αφού οι εκκλησίες επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω αυτών. Η είσοδος είναι δωρεάν.

  Road trip σε πόλεις και χωριά της Τοσκάνης: Το ταξίδι των ονείρων μου στην Τοσκάνη (Μέρος 1ο) και Το ταξίδι των ονείρων μου στην Τοσκάνη (Μέρος 2ο) και To ταξίδι των ονείρων μου στην Τοσκάνη (Μέρος 3ο)

  13. I canali di Bologna (Το κανάλι της Μπολόνια)

  Το ξέρετε πως η Μπολόνια έχει και κανάλια; Εξάλλου ούτε καν θα μπορούσατε να φανταστείτε πως στην Μπολόνια υπάρχει ποτάμι. Είναι το καλά κρυμμένο μυστικό της. Τον 12ο αιώνα στην Μπολόνια είχαν δημιουργηθεί πολλά κανάλια μέσω των οποίων μετέφεραν οι κάτοικοι υλικά στα εργαστήρια όλης της πόλης. Αυτά τα κανάλια υπάρχουν ακόμα και σήμερα και βρίσκονται υπογείως της πόλης, άρα δεν τα βλέπετε, τα οποία μάλιστα μπορεί κανείς να τα επισκεφθεί με ξεναγό.

  Μπολόνια: 14+1 αξιοθέατα που αξίζει να δείτε 23
  Εδώ θα καταλάβετε το πώς ήταν πολύ παλιά η Μπολόνια όταν είχε κανάλια, όπως η Βενετία. Φωτογραφηθείτε στο πιο ρομαντικό σημείο της πόλης.

  Υπάρχει όμως μόνο ένα μικρό παράθυρο στο μικρό δρόμο Via Piella, το οποίο μπορείτε να το ανοίξετε και να θαυμάσετε ένα τμήμα καναλιού, το Canale delle Moline, με το νερό να κυλάει ακουμπώντας τα θεμέλια των σπιτιών. Ίσως σας θυμίζει λίγο Βενετία, αφού και το όνομα του παράθυρου είναι la Finestrela alla piccola Venezia.

  14. Μουσεία στην Μπολόνια

  Μέσα στο ιστορικό κέντρο της Μπολόνια υπάρχουν πάνω από 30 Μουσεία όλα πολύ ενδιαφέροντα που μπορεί κάποιο από αυτά να σας ενδιαφέρει και να το επισκεφθείτε. Πρόταση μου είναι να επισκεφθείτε το Palazzo Pallavicini και την Εθνική Πινακοθήκη της Μπολόνια. Το Palazzo Pallavicini είναι ένα παλάτι του 15ου αιώνα που φιλοξενεί εναλλασσόμενες εκθέσεις τέχνης. Θα σας εντυπωσιάσουν οι υπέροχες τοιχογραφίες στις οροφές των αιθουσών του, τα αγάλματα αλλά και η μεγαλοπρεπής εσωτερική σκάλα. Η Εθνική Πινακοθήκη της Μπολόνια ιδρύθηκε το 1808 και στη συλλογή της περιλαμβάνονται σημαντικοί πίνακες από τον 13ο  αιώνα έως και τον 18ο αιώνα συμπεριλαμβανόμενης και της Αναγέννησης. Θα σας εντυπωσιάσουν μεταξύ άλλων, οι πίνακες του Ραφαήλ και του Τιτσιάνο.

  Αναζητήστε τα μουσεία στην παρακάτω πλατφόρμα.

  15. Santuario Madonna di San Luca

  Μπορεί να είναι μία κουραστική εμπειρία το να αποφασίσετε να ανεβείτε στο λόφο για να δείτε την εκκλησία Madonna di San Luca αλλά και την όμορφη θέα της πόλης, όμως στο τέλος θα αποδειχθεί μια πολύ όμορφη εμπειρία. Βάλτε ελαφριά ρούχα, αθλητικά παπούτσια και νεράκι και μπείτε στη μεγαλύτερη σε μήκος στοά του κόσμου μήκους 3, 5 χιλιομέτρων με τις 666 καμάρες, που οδηγεί στην εκκλησία. Η εκκλησία είναι εντυπωσιακή χτισμένη και αυτή με κόκκινα τούβλα και έναν εντυπωσιακό τρούλο που με ένα μικρό εισιτήριο μπορείτε να ανεβείτε έως την κορυφή του. Είναι ένας από τους πιο όμορφους ναούς της Μπολόνια!

  Μπολόνια: 14+1 αξιοθέατα που αξίζει να δείτε 25
  Η Madonna di San Luca στον λόφο της Μπολόνια

  Ιnfo: Μπορείτε να ανεβείτε στο λόφο με το αυτοκίνητό σας ή με το τρένο εξπρές (ακριβό το εισιτήριο) ή να πάρετε το αστικό λεωφορείο Νο 58 ( εισιτήριο 1,5 ευρώ) και να φτάσετε έως και την εκκλησία χωρίς να κουραστείτε καθόλου. Όμως οι ντόπιοι λένε πως για να πραγματοποιηθεί η ευχή που θα κάνετε στην Παναγία θα πρέπει να ανεβείτε με τα πόδια… Εναλλακτικά σας προτείνω με όποιο μεταφορικό μέσον και αν επιλέξετε για να ανεβείτε, να κατεβείτε με τα πόδια για να λέτε όταν επιστρέψετε στην Ελλάδα πως περπατήσατε στην μεγαλύτερη στοά του κόσμου!

  Διαμονή στη Μπολόνια

  Στη Μπολόνια διανυκτερεύσαμε με το αυτοκινούμενο στο Camping Città di Bologna, μέσα σε έναν όμορφο χώρο δενδροφυτεμένο λίγο έξω από το ιστορικό κέντρο της Μπολόνια. Στο χώρο αυτό υπάρχει και ξενοδοχείο για όσους επιζητούν μια φθηνότερη λύση. Εμείς μετακινηθήκαμε με το 50ράκι μας όμως υπάρχει και στάση λεωφορείου (Νο 68) με το οποίο μπορείτε να φτάσετε εύκολα στο κέντρο της πόλης μέσα σε 15 λεπτά.

  Για πληροφορίες ξενοδοχείων ή διαμερισμάτων περιηγηθείτε τον χάρτη της booking και κλείστε το δωμάτιό σας από τώρα.

   

  Η Μπολόνια μας άρεσε πάρα πολύ. Την ευχαριστηθήκαμε μέσα από τις ατελείωτες βόλτες μας στις πλατείες θαυμάζοντας τα ιστορικά κτίρια, στους πεζοδρόμους με τα καταστήματα και στις στοές της προφυλαγμένοι πάντα από τον καυτό ήλιο του καλοκαιριού αλλά και από την ξαφνική μπόρα που είχε ξεσπάσει κάποια στιγμή. Ήταν για εμάς μια από τις πιο ενδιαφέρουσες πόλεις του ιταλικού βορρά, γεμάτη αξιοθέατα, πάρκα και καλό φαγητό. Εξ άλλου η  Μπολόνια είναι και η γενέτειρα της «Μπολονέζ» της γνωστής σε όλους μας μακαρονάδας (προσοχή ταλιατέλες και όχι σπαγγέτι) με κιμά, χωρίς να ξεχνάμε πως και τα τορτελίνια προέρχονται από την Μπολόνια και από το 1974 καταχωρήθηκαν ως παραδοσιακή σπεσιαλιτέ της πόλης.

  Μπολόνια: 14+1 αξιοθέατα που αξίζει να δείτε 27
  Η Μπολόνια θα μας μείνει αξέχαστη!

  Εσείς έχετε επισκεφθεί την Μπολόνια; Εάν ναι γράψτε μου τις εντυπώσεις σας από το ταξίδι σας. Θα χαρώ να τις διαβάσω και εάν έχω παραλείψει κάποιο αξιοθέατο που είδατε επιπλέον εσείς να το προσθέσω στην ανάρτηση. Εάν και πάλι όχι, τότε ανεπιφύλακτα σας προτείνω η Μπολόνια να είναι ο επόμενος ταξιδιωτικός προορισμός σας.

  Τα λέμε σύντομα και πάλι στην επόμενη ταξιδιωτική μου ανάρτηση.

  Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

  Με αγάπη μαμά Μαρία από το Ανθομέλι

  Pin it for later

  Η Μπολόνια είναι γνωστή για τους ψηλούς Πύργους, τις στοές, τα υπέροχα παλάτια της και το μεγαλύτερο καλοδιατηρημένο μεσαιωνικό ιστορικό κέντρο της Ευρώπης

  Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

  mama Maria
  mama Maria
  Γεια σας! Είμαι η Μαρία, μητέρα της Κατερίνας και της Κάλης Εδώ και και χρόνια ταξιδεύουμε με το σύζυγό μου σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα με το αυτοκινούμενό μας. Έχουμε επισκεφθεί μεγάλες και μικρές πόλεις, χωριά απόμερα και χωριά διάσημα, έχουμε γνωρίσει αξιοθέατα και μνημεία που δεν θα μπορούσαμε να τα γνωρίσουμε με διαφορετικό τρόπο. Τις ταξιδιωτικές αυτές εμπειρίες, πλαισιωμένες με δικές μας φωτογραφίες, ιστορικά στοιχεία και εξτρά πληροφορίες τις γράφω με το όνομα μαμά Μαρία και θα τις βρείτε στην κατηγορία ΤΑΞΙΔΙΑ του blog anthomeli

  1 ΣΧΟΛΙΟ

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  Διαβάστε Επίσης