ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

  Ταξίδι 5 ημερών στην Οχρίδα

  Η απόφασή μας να κάνουμε αρχές Οκτώβρη ένα ταξίδι με το αυτοκινούμενο στη λίμνη της Οχρίδας αποδείχθηκε η καλύτερη επιλογή μας τόσο από άποψη του καιρού, όσο και από την άποψη πως τουριστικά δεν είχε πολύ κόσμο η περιοχή, οπότε ήταν πιο άνετη η διαμονή μας. Η Οχρίδα είναι ένας αποκλειστικά τουριστικός προορισμός κάποιων ημερών ακόμα και ενός τριημέρου για να μπορέσει κανείς να δει όλα τα αξιοθέατα και να απολαύσει τη γοητεία και την ησυχία της. Ελάτε μαζί μου σε αυτό το δικό μας ταξίδι για να σας γνωρίσω την Οχρίδα και τη λίμνη της.

  Περιεχόμενο

  Ταξίδι 5 ημερών στην Οχρίδα
  Η Οχρίδα με τα 30 πολιτιστικά μνημεία είναι πόλος έλξης πολλών επισκεπτών

  Ποια έγγραφα χρειάζονται για το ταξίδι στη Β. Μακεδονία

  Όσον αφορά για τα έγγραφα διέλευσης των συνόρων τώρα πλέον έχουν απλοποιηθεί παρόλο που η Βόρεια Μακεδονία δεν ανήκει στην ΕΕ, οπότε δεν χρειάζεται έκδοση διαβατηρίου.

  Κατά τον συνοριακό έλεγχο από την ελληνική πλευρά μας ζητήθηκε μόνο η ταυτότητά μας, ενώ στα σύνορά της Β. Μακεδονίας επιδείξαμε εκτός από την ταυτότητα, το ασφαλιστήριο συμβόλαιο και την πράσινη κάρτα του οχήματος. Τελωνειακός έλεγχος δεν μας έγινε. Απλά στην επιστροφή μας ρώτησαν μόνο στα ελληνικά σύνορα εάν έχουμε αγοράσει τσιγάρα ή ποτά, χωρίς όμως να μας γίνει έλεγχος.

  Επιπλέον είχαμε φροντίσει να περάσει το όχημα από ΚΤΕΟ και να έχουμε και την κάρτα καυσαερίου, για καλό και κακό. Επίσης επειδή εμείς έχουμε ως “φύλακα άγγελο” και την εξτρά ασφάλεια ατυχημάτων για όλη την Ευρώπη, τη γερμανική ADAC, επικοινώνησα με τον εκπρόσωπο στην Ελλάδα εάν ισχύει η οδική βοήθεια και για τη Β. Μακεδονία και πήρα τη θετική τους απάντηση.

  Ταξίδι 5 ημερών στην Οχρίδα
  Η Οχρίδα σήμερα είναι ένας από τους διασημότερους τουριστικούς προορισμούς της Βόρειας Μακεδονίας

  Διαβάστε ποια έγγραφα χρειάζεστε για ένα ταξίδι στην Ευρώπη: Η προετοιμασία ενός οδικού ταξιδιού στην Ευρώπη

  Ετοιμασία ταξιδιού

  Θέλαμε πολλά χρόνια να επισκεφθούμε την Οχρίδα αλλά οι ταξιδιωτικοί δρόμοι πάντα μας έβγαζαν προς τα Σκόπια και από εκεί σε άλλους προορισμούς της Ευρώπης. Αποφασίσαμε “εν ριπεί οφθαλμού” και “εν μια νυκτί” που λέει ο λόγος, αυτό το ταξίδι στην Οχρίδα και γι’ αυτό η ενημέρωση που πήρα από το διαδίκτυο ήταν πολύ λίγη. Απλά βρήκα τα σημαντικότερα αξιοθέατα, σημείωσα σε ποιες πόλεις θα κάνουμε επιπλέον στάση και φυσικά το κάμπινγκ που θα διανυκτερεύαμε αυτές τις ημέρες. Επιπλέον είδα και την ισοτιμία νομισμάτων.

  Δηνάριο-Ευρώ (στις 5/10/2023  1 ευρώ =61,622 δηνάρια)

  Ταξίδι 5 ημερών στην Οχρίδα
  “Επί χάρτου”

  Την προηγούμενη ημέρα του ταξιδιού μας πήρα πρόγνωση καιρού για τις προσεχείς 10 ημέρες για την Οχρίδα που ήταν και ο καθοριστικός παράγοντας του ταξιδιού μας. Οι θερμοκρασίες που μου έδειχναν τα προγνωστικά ήταν 23 έως 11 βαθμούς Κελσίου και χωρίς βροχή. Ιδανικές συνθήκες για μια διαβίωση μέσα στο αυτοκινούμενο. Το μόνο για το οποίο είχα ένα μικρό ενδοιασμό ήταν ο τρόπος που θα μετακινούμασταν από το κάμπινγκ που είχα κλείσει μέσω διαδικτύου που απείχε 6 χλμ. από την πόλη γιατί αυτή τη φορά δεν θα είχαμε το πενηνταράκι μας μαζί. Όμως το άφησα στην τύχη και είπα δεν μπορεί, κάποια λύση θα βρεθεί.

  Διαδρομή προς τα σύνορα Ελλάδας – Β. Μακεδονίας (Νίκη)

  Πρώτη ημέρα του ταξιδιού

  Ξεκινήσαμε χαλαρά δίχως βιασύνη γύρω στις 10 το πρωί. Εξάλλου η χιλιομετρική απόσταση από την Θεσσαλονίκη έως και την πόλη της Οχρίδας είναι μόνο 265 χλμ.! Μια απόσταση την οποία είχαμε αποφασίσει να κάνουμε μέσω Γιαννιτσών, Έδεσσας, Φλώρινας και να περάσουμε από τα σύνορα της Νίκης. Η διαδρομή για εμάς είναι πολύ γνωστή όμως για όποιους την κάνουν πρώτη φορά είναι μια όμορφη διαδρομή ειδικά στη δασωμένη περιοχή της Έδεσσας. Ο δρόμος σχεδόν άδειος μετά τις στροφές της Έδεσσας (χωρίς διόδια)και μέσα σε δύο ωρίτσες ήδη είχαμε φτάσει στα σύνορα.

  Γνωρίστε, πως αν περάσετε από τα σύνορα των Ευζώνων-Γευγελή για να κατευθυνθείτε προς το Μοναστήρι και μετά Οχρίδα ή Σκόπια υπάρχει γραφείο συναλλάγματος και βενζινάδικο. Επίσης ο αυτοκινητόδρομος εκείνος έχει διόδια.

  Ταξίδι 5 ημερών στην Οχρίδα
  Ο δρόμος που οδηγεί στη λίμνη Οχρίδα

  Ένα απλός και γρήγορος έλεγχος από την αστυνομία και από τις δύο πλευρές των συνόρων και από τη μια στιγμή στην άλλη βρεθήκαμε στα χώματα της Βόρειας Μακεδονίας και με διαφορά μιας ώρας πίσω στο ρολόι μας. Θελήσαμε να κάνουμε αμέσως συνάλλαγμα αλλά επειδή δεν υπήρχε γραφείο συναλλάγματος και βενζινάδικο εκ των πραγμάτων κατευθυνθήκαμε στην πρώτη μεγάλη πόλη μετά τα σύνορα, το Μοναστήρι (Bitola) που απέχει μόνο 16 χλμ. Εξάλλου ήταν και η πρώτη πόλη που είχαμε προγραμματίσει να επισκεφθούμε στο ταξίδι μας.

  Εάν δεν θέλετε να κάνετε συνάλλαγμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στις συναλλαγές σας ευρώ ή και χρεωστική κάρτα που είναι από όλους δεκτά ακόμα και για την πιο μικρή συναλλαγή σας.

  Στάση στο Μοναστήρι της Βόρειας Μακεδονίας (Bitola)

  Βάλαμε τις συντεταγμένες του μεγάλου πάρκινγκ της πόλης, που είχα αποθηκεύσει στο GPS ήδη από το σπίτι μου και χωρίς άγχος απολαμβάναμε το αεράκι της διαδρομής. Ο δρόμος μονής κατεύθυνσης με καινούργια άσφαλτο αλλά χωρίς διαγράμμιση. Η κίνηση αυξημένη λόγω των φορτηγών για τα σύνορα και λίγο περισσότερη προσοχή χρειαζόταν. Περάσαμε τα χωριά που ήταν στη διαδρομή μας και αφού εφοδιαστήκαμε με πετρέλαιο (86 δηνάρια το λίτρο) φτάσαμε με ευκολία στο πάρκινγκ της πόλης που ήταν πολύ κοντά στο ιστορικό κέντρο.

  Το όριο ταχύτητας στο δρόμο προς Οχρίδα είναι 80 χλμ. και μέσα στα χωριά 50 χλμ. την οποία τηρήσαμε αυστηρά γιατί υπήρχαν πολλά μπλόκα από την τροχαία. Ήταν πολύ εύκολο να την ξεπεράσουμε, ευτυχώς όμως είχαμε το GPS που σε τυχόν αύξηση του ορίου ταχύτητας μας υπενθύμιζε με τον βόμβο.

  Ταξίδι 5 ημερών στην Οχρίδα
  Στο κεντρικό πάρκο στο Μοναστήρι (Bitola) όπου και τα γράμματα της πόλης

  Οχρίδα: Οχρίδας: Ξενάγηση στο οινοποιείο της Μονής και γευσιγνωσία κρασιού

  Στο Μοναστήρι περάσαμε όλο το πρωινό μας περπατώντας αμέριμνα στον πεζόδρομο Σιρόκ σοκάκ της παλιάς πόλης που ήταν γεμάτος από καφετέριες. Φωτογραφήσαμε, φάγαμε το μεσημέρι (για μια πίτσα και δυο μπύρες πληρώσαμε περίπου 12 ευρώ) και αγοράσαμε φιστίκια που τα είχανε ζεστά επάνω σε ταβά, που σας διαβεβαιώ ήταν τα πιο νόστιμα που έχω φάει στη ζωή μου! ( Το ¼ είχε 1,5 ευρώ). (Την πόλη Bitola (Μοναστήρι) της Β. Μακεδονίας θα σας την γνωρίσω μέσα από τις δικές μου ταξιδιωτικές εμπειρίες και φωτογραφίες σε μια άλλη ανάρτηση).

  Ταξίδι 5 ημερών στην Οχρίδα
  Γεύμα στον κεντρικό πεζόδρομο Sirok Sokak της Bitola

  Ταξιδέψτε στη γειτονική Σερβία και επισκεφθείτε το Νόβι Σαντ: 2 μέρες στο Νόβι Σαντ της Σερβίας

  Η διαδρομή προς Οχρίδα

  Ο δρόμος προς την Οχρίδα ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για εμάς. Το τοπίο μετά το Μοναστήρι άρχισε να γίνεται ορεινό με πολύ πράσινο και δέντρα. Όποτε είχαμε ανηφόρες (10%κλίση) οι λωρίδες του δρόμου γίνονταν δύο ενώ στην αντίθετη κατεύθυνση γινόταν μια. Μια υπέροχη διαδρομή μέσα σε ένα υπέροχο φυσικό τοπίο.Καθώς ταξιδεύαμε σκεφτόμουν μέσα μου το γιατί άραγε τόσα χρόνια δεν είχαμε αποφασίσει να κάνουμε αυτό το ταξίδι σε αυτόν τον τόσο κοντινό προορισμό σε εμάς; Έχουμε κάνει χιλιόμετρα και χιλιόμετρα για να δούμε αξιοθέατα και ομορφιές και αγνοήσαμε αυτές τις ομορφιές που κυριολεκτικά βρίσκονταν δίπλα μας. Όμως ποτέ δεν είναι αργά.

  Ταξίδι 5 ημερών στην Οχρίδα
  Πανοραμική άποψη της Οχρίδας

  Το κάμπινγκ Camper Stop K’j Divono στην Οχρίδα

  Πότε πέρασε η ώρα ούτε που το καταλάβαμε. Εξ άλλου η απόσταση Μπίτολα –Οχρίδα είναι μόνο 70 χλμ. Το GPS του τηλεφώνου μου αυτή τη φορά, μας καθοδηγούσε προς τον προορισμό που είχα βάλει και ήταν το κάμπινγκ Camper Stop K’j Divono όπου θα διανυκτερεύαμε. Περάσαμε έξω από την πόλη και φτάσαμε σε μια ξενοδοχειακή μονάδα όπου δίπλα του βρισκόταν το κάμπινγκ μέσα σε ένα ειδυλλιακό τοπίο με ψηλά δέντρα και μπροστά στη λίμνη.

  Ταξίδι 5 ημερών στην Οχρίδα
  Ταξίδι 5 ημερών στην Οχρίδα 60

  Camper Stop K’j Divono  GPS   41.09161  20.89942

  Πριν φύγετε εάν χρησιμοποιείτε εξτρά GPS αυτοκινήτου (εμείς έχουμε το GARMIN) κάντε αναβάθμιση και προσθέστε και τη Β. Μακεδονία ως χώρα για να έχετε σωστή πλοήγηση στους χάρτες. Ειδάλλως πρέπει να οδηγηθείτε με το GPS του τηλεφώνου σας όπου και αν θέλετε να μετακινηθείτε.

  Ταξίδι 5 ημερών στην Οχρίδα
  Το καλοκαίρι μπορείτε να κολυμπήσετε στη λίμνη και να βάλετε την ξαπλώστρα σας και να απολαύσετε το υπέροχο ηλιοβασίλεμα.

  Η θερμή φιλοξενία τους φάνηκε από την αρχή. Μας υποδέχτηκαν με τα καλύτερα λόγια και μας άφησαν να διαλέξουμε όποια θέση θέλαμε. Μας έδωσαν τον κωδικό του Wi-Fi και τον κωδικό για τις τουαλέτες και τις ντουζιέρες. Φυσικά για εμάς τους αυτοκινούμενους το κάμπινγκ είχε παροχή καθαρού νερού όπως και ανάλογη δομή για τα λύματα και τα βρώμικα νερά. Η διαμονή μας στο κάμπινγκ όσες ημέρες μείναμε ήταν άριστη.

  Ταξίδι 5 ημερών στην Οχρίδα
  Η θέα της Οχρίδας από το κάμπινγκ Camper Stop K’j Divono. Διακρίνεται το κάστρο στην κορυφή του λόφου.

  Μάθετε πως και που μπορείτε να παρκάρετε και να διανυκτερεύσετε με αυτοκινούμενο στην Ευρώπη: Διαμονή με αυτοκινούμενο στην Ευρώπη. Camper Stop ή Park and Ride (P+R)

  Μετακίνηση με ταξί από το camping προς την Οχρίδα

  Λύθηκε άμεσα και το πρόβλημα της μετακίνησής μας προς την πόλη με ένα τηλεφώνημα που κάνανε οι ίδιοι και κλείσαμε ραντεβού με έναν ταξιτζή να έρχεται το πρωί να μας παίρνει και το απόγευμα να μας γυρίζει πίσω. Συμφωνήσαμε και την τιμή (300 δηνάρια= 5 ευρώ  το δρομολόγιο). Ο Γκότσε (το όνομα του ταξιτζή) αποδείχτηκε ο καλύτερος επαγγελματίας τόσο στη συμπεριφορά του όσο και στην εξυπηρέτηση αλλά και στην ακρίβεια των ραντεβού μας.

  Το κάμπινγκ απέχει από το κέντρο της Οχρίδας 6 χλμ. και μόνο με δικό σας μέσον ή με ταξί μπορείτε να μετακινηθείτε. Δεν υπάρχει στάση λεωφορείου. Το κάμπινγκ είναι το πιο κοντινό στην πόλη της Οχρίδας.

  Ταξίδι 5 ημερών στην Οχρίδα
  Το κάμπινγκ Camper Stop K’j Divono στην Οχρίδα

  Μπορεί να σας ενδιαφέρει: Σκόπια-Οχρίδα ή αντίστροφα (Ιδιωτική μεταφορά με ταξί)

  Περιήγηση στο ιστορικό κέντρο της Οχρίδας

  Δεύτερη ημέρα του ταξιδιού

  Η επόμενη μέρα ξεκίνησε με έναν θαυμάσιο καιρό, με έναν ήλιο ολόλαμπρο και με την καλύτερη θερμοκρασία για την περιήγηση που είχαμε προγραμματίσει να κάνουμε στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Ενώ κινούμασταν προς το λιμάνι της πόλης με το ταξί πολύ μεγάλη εντύπωση μου έκαναν κάποια πράγματα που είδα και με έκαναν να αγαπήσω αυτή την πόλη από την πρώτη στιγμή. Να αγαπήσω την καθαριότητά της, την ησυχία και την τάξη της.

  Ταξίδι 5 ημερών στην Οχρίδα
  Η κεντρική πλατεία της Οχρίδας με το άγαλμα του Αγίου Κλήμεντα προστάτη της πόλης

  . Στην πόλη δεν κυκλοφορούν αστικά λεωφορεία (δεν ξέρω εάν έχουν γιατί δεν είδα πουθενά)

  . Δεν έχουν σηματοδότες παρά μόνο στρογγυλά πάρκα στις διασταυρώσεις των δρόμων όπου έχουν ΠΑΝΤΑ προτεραιότητα τα αυτοκίνητα που κινούνται μέσα σε αυτά. Αυτό το τηρούν με απίστευτη προσοχή.

  . Τα αυτοκίνητα κινούνται με χαμηλή ταχύτητα και σταματούν ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ στις διαβάσεις των πεζών, δίνοντας προτεραιότητα σε αυτούς.

  . Επίσης ο μοναδικός κεντρικός δρόμος που καταλήγει στο λιμάνι και στο ιστορικό κέντρο είναι κλειστός με ΜΠΑΡΕΣ. Στην περιοχή δεν μπορούν να μπουν αυτοκίνητα παρά μόνο αυτά που διαθέτουν μια ειδική κάρτα για το αυτόματο μηχάνημα και μπορούν να παραμείνουν στην περιοχή του λιμανιού μόνο για μισή ώρα.

  Ταξίδι 5 ημερών στην Οχρίδα
  Η παλιά πόλη της Οχρίδας

  Η παλιά πόλη της Οχρίδας

  Η παλιά πόλη της Οχρίδας φάνηκε στα μάτια μας μαγευτική και τα γραφικά λιθόστρωτα δρομάκια μας ξετρέλαναν. Μπήκαμε μέσα στην παλιά μεσαιωνική πόλη με τα σπίτια του 18ου και 19ου αιώνα και ανάμεσα στον κόσμο χαθήκαμε και εμείς στα ανηφορικά δαιδαλώδη στενά.

  Ταξίδι 5 ημερών στην Οχρίδα
  Το παλαιό μεσαιωνικό κέντρο της πόλης.

  Ανάμεσα στα παλιά σπίτια ξεφύτρωναν όμορφα στέκια για καφέ, πίτσα ή και πολλές φορές για φαγητό. Μαγευτικές εικόνες για τα μάτια μας αλλά και εικόνες υπέροχες για τα κλικ της φωτογραφικής μας.

  Ταξίδι 5 ημερών στην Οχρίδα
  Ένα από τα πολλά εστιατόρια που βρίσκονται χωμένα μέσα στα δρομάκια της παλιάς πόλης

  Κλείστε στην Οχρίδα μία ξενάγηση με τα πόδια στην Παλιά Πόλη διάρκειας 2,5 ωρών

  Αξιοθέατα του ιστορικού κέντρου της Οχρίδας

  Η Οικία Ρόμπεφ

  Σημαντική στάση στην περιήγησή μας όπου και σταματούσαν όλα τα ταξιδιωτικά γκρουπ, ήταν η Οικία Ρόμπεφ. Ένα ιστορικό κτίριο σήμερα, που είχε χτιστεί το 1827 σύμφωνα με την παραδοσιακή οθωμανική τουρκική αρχιτεκτονική. Η διάσημη οικογένεια εμπόρων Ρόμπεφ που κατάγονταν από την Οχρίδα έζησε στο σπίτι αυτό 35 χρόνια, έως τη στιγμή που το 1862 ένα διάσημος εγκληματίας της Οχρίδας, το έκαψε ολοκληρωτικά. Ανοικοδομήθηκε από την αρχή το 1864 και σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο.

  Ταξίδι 5 ημερών στην Οχρίδα
  Η οικία Ρόμπεφ είναι ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα που φιλοξενεί την αρχαιολογική κληρονομιά της περιοχής Οχρίδας και Στρούγκας από την Προϊστορία μέχρι σήμερα

  Η Οικία Ρόμπεφ αποτελεί προστατευόμενο πολιτισμικό μνημείο. Ανήκει στο Ινστιτούτο Προστασίας Πολιτισμικών Μνημείων και Εθνικών Μουσείων Οχρίδας.

  Το Μουσείο αποτελείται από τρεις ορόφους στους οποίους εκτίθενται αρχαιολογικά ευρήματα, πολύτιμα αντικείμενα της περιοχής από την αρχαιότητα και τον Μεσαίωνα, όπως και ορισμένα αντικείμενα ιδιοκτησίας της οικογένειας Ρόμπεφ.

  Ταξίδι 5 ημερών στην Οχρίδα
  Στα δαιδαλώδη πλακόστρωτα στενά δρομάκια της παλιάς πόλης κάτω από την οικία Ρόμπεφ

  Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου

  Η Οχρίδα είχε άλλοτε 365 εκκλησίες, μια για κάθε μέρα του χρόνου και έχει αποκτήσει το όνομα «Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων». Μέσα στο ιστορικό κέντρο είδαμε πολλές μικρές ορθόδοξες εκκλησιές στριμωγμένες ανάμεσα στα σπίτια που δεν ξέρω βέβαια εάν σήμερα λειτουργούν ή απλά βρίσκονται εκεί ως απομεινάρια της παλιάς εποχής. Η πιο εμφανής από όλες ήταν η εκκλησία του Αγίου Νικολάου που η πόρτα της ήταν κλειστή για να μπορέσουμε να την επισκεφθούμε.

  Η εκκλησία της Αγίας Σοφίας

  Η περιήγηση της πρώτης ημέρας στην παλιά πόλη της Οχρίδας θα τέλειωνε με την επίσκεψή μας στην ορθόδοξη εκκλησία της Αγίας Σοφίας (1035) που σήμερα λειτουργεί ως Εθνικό Μουσείο της πόλης.

  Ταξίδι 5 ημερών στην Οχρίδα
  Η Αγία Σοφία στην Οχρίδα, είναι μια εκκλησία απαράμιλλης ομορφιάς με τις τοιχογραφίες να παραμένουν ανά τους αιώνες αναλλοίωτες, ώστε να μπορούν να τις θαυμάζουν οι νεότερες γενιές

  Οι τοιχογραφίες της Αγίας Σοφίας θεωρούνται από τα πιο πολύτιμα παραδείγματα της μακεδονικής ζωγραφικής του Μεσαίωνα.

  Ταξίδι 5 ημερών στην Οχρίδα
  Η εκκλησία της Αγίας Σοφίας είναι ένα Εθνικό Μουσείο της πόλης της Οχρίδας που ως ορθόδοξοι νομίζω πως ήταν το καλύτερο μνημείο που προσκυνήσαμε.

  Ένα ανεπανάληπτο μνημείο που μας άφησε άφωνους με τις πολλές και υπέροχες τοιχογραφίες που διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση από τον 11ο, 12ο και 13ο αι. (Είσοδος 150 δηνάρια= 2,50 ευρώ)

  Ταξίδι 5 ημερών στην Οχρίδα
  Το εσωτερικό του Ναού της Αγίας Σοφίας στην Οχρίδα με μέρος των τοιχογραφιών

  Βγαίνοντας από την εκκλησία-μουσείο αισθάνθηκα μια γαλήνη και ευφορία στην ψυχή μου και παρόλο που η εκκλησία ήταν μεγάλη και άδεια οι τοιχογραφίες και μόνο μου ανύψωσαν το ορθόδοξο θρησκευτικό αίσθημα. Εκείνη τη στιγμή αισθάνθηκα ευτυχής και υπερήφανη που είδα αυτό το μεγαλείο της Ορθοδοξίας.

  Ταξίδι 5 ημερών στην Οχρίδα
  Η εκκλησία της Αγίας Σοφίας Οχρίδας

  Η Εκκλησία της Αγίας Σοφίας είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Βόρειας Μακεδονίας που δεν είναι μόνο ένα ιστορικό ορόσημο αλλά και ένα ιερό μέρος. Κάθε χρόνο χιλιάδες προσκυνητές από όλο τον κόσμο έρχονται εδώ με οργανωμένες περιηγήσεις προσκυνήματος.

  Τι αξίζει να αγοράσετε από την Οχρίδα

  Μαργαριτάρια της Οχρίδας

  Δεν γνώριζα τίποτε για το εντυπωσιακό μαργαριτάρι που είναι ο θησαυρός της Οχρίδας και έχει γίνει ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα εμπορικά σήματα της περιοχής. Υπέροχα κοσμήματα, από μαργαριτάρια ή φίλντισι συνδυασμένα με ασήμι 925 στολίζουν τις βιτρίνες των καταστημάτων του ιστορικού κέντρου και όχι μόνο. Παντού θα βρείτε σημεία πώλησης. Είναι η καλύτερη αγορά για τις γυναίκες και το πιο εντυπωσιακό δώρο που θα μπορούσατε να κάνετε.

  Τα μαργαριτάρια της Οχρίδας είναι από τα πιο διάσημα και ιδιαίτερα μαργαριτάρια στον κόσμο που τα επιλέγουν και βασιλικοί οίκοι της Ευρώπης για τα κοσμήματά τους.

  Ταξίδι 5 ημερών στην Οχρίδα
  Βιτρίνα με κολιέ από πέρλες μαργαριταριών σε κατάστημα της παλιάς πόλης της Οχρίδας

  Η κατασκευή τους είναι μυστική και το μόνο που είναι γνωστό είναι πως τα μαργαριτάρια που κατασκευάζουν οι τεχνίτες επικαλύπτονται από ένα τελικό στρώμα γαλακτώματος που περιέχει κελύφη από το σκιάχτρο, που αλιεύεται από τη λίμνη και είναι γνωστός, ως κυπρίνος της λίμνης Οχρίδας. Το κέλυφος του σκιάχτρου είναι το βασικό συστατικό για τη δημιουργία των μαργαριταριών της Οχρίδας.

  Κοσμήματα Φιλιγκράν

  Με εντυπωσίασαν ιδιαίτερα και τα κοσμήματα που η τεχνική τους είναι μέρος της μακεδονικής πολιτιστικής κληρονομιάς,τα ονομαζόμενα φιλιγκράν κοσμήματα. Την  τεχνική αυτή τη δουλεύουν ακόμα κάποιοι τεχνίτες φτιάχνοντας κοσμήματα από σύρματα με χειροποίητο τρόπο. Στρίβουν τα σύρματα μεταξύ τους σαν κοτσίδα, τα κολλάνε πάνω σε ένα μοτίβο και κατόπιν τα διακοσμούν με πέρλες, πέτρες, φυλλαράκια κ.αλ. Σήμερα βέβαια τα περισσότερα κοσμήματα φιλιγκράν λόγω κόστους, συνήθως δεν παράγονται χειροποίητα, αλλά χρησιμοποιούνται άλλες μέθοδοι παραγωγής (χυτά ή πρεσαριστά).

  Ταξίδι 5 ημερών στην Οχρίδα
  Μια ιδιαίτερη χειροποίητη κατασκευή με την τεχνική φιλιγκράν ήταν αυτά με σχήμα πεταλούδας

  Φαγητό στην Οχρίδα

  Δεν θα μπορούσε βέβαια να τελειώσει η μέρα μας, μετά από τόσο ποδαρόδρομο, με καλό φαγητό. Είχαμε πάρει τις συστάσεις από τον ιδιοκτήτη του κάμπινγκ και πήγαμε «καρφωτοί» στο εστιατόριο DALGA που μας είχε συστήσει για να φάμε το περιβόητο ψάρι ohridska pastrmka (πέστροφα) που ζει μόνο στη λίμνη της Οχρίδας και στη λίμνη της Βαϊκάλης.

  Η λίμνη της Οχρίδας χαρακτηρίστηκε από την UNESCO Μνημείο Φυσικής Παγκόσμιας Κληρονομιάς το 1979, λόγω του μοναδικού της υδάτινου χαρακτήρα στον οποίο ζούνε πάνω από 200 ενδημικά είδη.

  Ταξίδι 5 ημερών στην Οχρίδα
  Μετά το τέλος του γεύματος στο εστιατόριο DALGA μας προσέφεραν καρυδόπιτα συνοδευόμενη με παγωτό. Ήταν ένα δώρο από αυτούς προς εμάς!

  Η πέστροφα της Οχρίδας ή καφετιά πέστροφα είναι ένα ενδημικό είδος πέστροφας που ζει και αναπαράγεται στη λίμνη, στους παραποτάμους και στον ποταμό Μαύρο Δριν, στη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Στα μακεδονικά το ψάρι είναι γνωστό ως ohridska pastrmka και στα αλβανικά ως κοράνι.

  Το εστιατόριο DALGA μέσα στην παλιά πόλη της Οχρίδας βρισκόταν δίπλα στη λίμνη. Ένα εστιατόριο που μόνο καλά λόγια έχω να πω για αυτό αλλά και για τους ανθρώπους που μας σέρβιραν. Δεν ήταν από τα φθηνά που όπως διαβάζω λένε πως «φάγαμε πολύ φθηνά στην Οχρίδα» με «10 ευρώ το άτομο» και άλλα τέτοια. Εάν θέλετε να πάρετε μια πίτσα ή ένα σάντουιτς μπορεί να τη βγάλετε οικονομικά. Αλλά εάν θέλετε να φάτε καλά, καθαρά και νόστιμα θα το πληρώσετε και στην Οχρίδα.

  Ταξίδι 5 ημερών στην Οχρίδα
  Στην Οχρίδα όταν ζητούσες μπύρα σου έφερναν την τοπική τους μπύρα με το όνομα CKOΠCKO

  Η συμβουλή μου είναι να ζητάτε πάντα τιμοκατάλογο πριν παραγγείλετε αν και όλα τα καλά εστιατόρια έχουν το μενού τους αναρτημένο με τιμές και φωτογραφίες στην είσοδο του μαγαζιού τους οπότε μπορείτε να πάρετε μια εικόνα πριν αποφασίσετε που να καθίσετε. Μπορείτε παντού να πληρώσετε με κάρτα ακόμα και με ευρώ.

  Ταξίδι 5 ημερών στην Οχρίδα
  Το ήσυχο λιμανάκι της Οχρίδας

  Κρουαζιέρα στη λίμνη της Οχρίδας

  Τρίτη ημέρα του ταξιδιού μας

  Η σημερινή μας ημέρα είχε πρωινό ξύπνημα. Έπρεπε να πάμε στο λιμάνι γιατί το πλοίο έφευγε στις 10 για το μοναστήρι του Αγίου Ναούμ. Η κρουαζιέρα που είχαμε αποφασίσει να κάνουμε θα διαρκούσε από τις 10 το πρωί έως τις 15.30 μ.μ. Ο ταξιτζής μας όπως πάντα ήταν στην ώρα του για να μας μεταφέρει και εμείς στην ώρα μας κόψαμε το εισιτήριο του πλοίου (1800 δηνάρια τα δύο άτομα= 30 ευρώ). Ακριβώς στην ώρα του ξεκίνησε το πλοίο και εμείς ανεβασμένοι και περιχαρείς με τη φωτογραφική και τα κινητά μας ανά χείρας αποφασισμένοι να μην χάσουμε ούτε μια εικόνα.

  Κλείστε εδώ: Οχρίδα: Πανοραμική κρουαζιέρα με σκάφος στην Παλιά Πόλη

  Ταξίδι 5 ημερών στην Οχρίδα
  Τα σπίτια της Οχρίδας με τις κόκκινες στέγες κτισμένα πάνω στον λόφο

  Φυσικά το πρώτο αξιοθέατο που δεν έπρεπε να χάσουμε πριν απομακρυνθούμε από το λιμάνι ήταν να φωτογραφήσουμε την πιο γραφική τοποθεσία με την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στο Kaneo. Και επειδή όπως όλοι καλά ξέρουμε πως καλές είναι οι λέξεις της περιγραφής αλλά η εικόνα, όπως λέει και το ρητό, ισούται με χίλιες λέξεις. Οπότε ας αφήσω να μιλήσουν οι εικόνες!

  Ταξίδι 5 ημερών στην Οχρίδα
  Το πανέμορφο εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου που είναι μια μακεδονική ορθόδοξη εκκλησία που βρίσκεται στον βράχο πάνω από την παραλία Kaneo με θέα στη λίμνη Οχρίδα στην πόλη της Οχρίδας
  Ταξίδι 5 ημερών στην Οχρίδα
  Άποψη της Οχρίδας από το λιμάνι

  Η Οχρίδα χτισμένη αμφιθεατρικά καθώς απομακρυνόμασταν από αυτήν και τη βλέπαμε από μακριά έμοιαζε με ένα νησί. Μια πανοραμική εικόνα της πόλης, πραγματικά πολλή όμορφη σε όλη την έκτασή της. Καθώς απομακρυνόμασταν μου ήρθαν στο μυαλό μου τα σχόλια που είχα διαβάσει σχετικά με την προέλευση του ονόματός της πόλης.

  Ταξίδι 5 ημερών στην Οχρίδα
  Κρουαζιέρα στη λίμνη της Οχρίδας

  «Λυχνίς» ήταν το όνομά της στην αρχαιότητα που στα λατινικά σημαίνει «πόλη του φωτός» και στα ελληνικά «πολύτιμη πέτρα που εκπέμπει φως». Αργότερα (879μ.Χ.) οι Σλάβοι την ονόμασαν Όχριντ που σημαίνει «στο λόφο». Όποιο όνομα όμως και να είχε η πόλη είμαι σίγουρη θα είχε αυτό το φως που την κάνει μαγική έως και σήμερα.

  Ταξίδι 5 ημερών στην Οχρίδα
  Οχρίδα!!!

  Σε λίγο η εικόνα της πόλης χάθηκε και εμείς μετά από τη χαρά των πρώτων στιγμών αρχίσαμε να αισθανόμαστε το κρύο καθώς το πλοίο έσκιζε τα νερά της λίμνης. Όμως δεν λέγαμε να φύγουμε από το κατάστρωμα γιατί δεν θέλαμε να χάσουμε την όμορφη εικόνα που ανοιγόταν μπροστά στα μάτια μας. Η απεραντοσύνη της λίμνης καθώς δεν βλέπαμε την απέναντι όχθη μας φάνηκε σαν θάλασσα. Όμως δεν είχε τον κυματισμό της θάλασσας παρά μια ηρεμία στα νερά της που σου έδινε και το αίσθημα της ασφάλειας καθώς το πλοίο πήγαινε δίπλα από τις ακτές της λίμνης.

  Ταξίδι 5 ημερών στην Οχρίδα
  Η λίμνη Οχρίδα είναι μία από τις παλαιότερες και βαθύτερες λίμνες στην Ευρώπη με 294 μέτρα βάθος

  Πολλά μικρά χωριά, άλλα σκαρφαλωμένα στα βουνά και άλλα χαμηλά στις όχθες που το καλοκαίρι σφύζουν από ζωή, αφού στα πεντακάθαρα και διαυγή νερά της το καλοκαίρι κολυμπούν, γιαυτό και τα ξενοδοχεία και τουριστικές εγκαταστάσεις έχουν καλύψει μεγάλο μέρος των ακτών της. Σημάδι του τουρισμού ακόμα και μήνα Οκτώβρη οι ομπρέλες που βλέπαμε κατά μήκος των ακτών της.

  Ταξίδι 5 ημερών στην Οχρίδα
  Τα χωριουδάκια της λίμνης έλαμπαν επάνω στο νερό της λίμνης σαν μικρά διαμαντάκια

  Λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν ότι λίμνη με το ίδιο όνομα υπάρχει και στον Τιτάνα, το μεγαλύτερο φυσικό δορυφόρο του πλανήτη Κρόνου.

  Το πλωτό Μουσείο “The Bay of Bones”

  Γύρω στις 11 το πλοίο άρχισε να προσεγγίζει την ακτή. Από μακριά ήδη διακρίναμε την πρώτη στάση που θα έκανε το πλοίο, όπως ήταν προγραμματισμένο. Θα βλέπαμε το Museum “The Bay of Bones” (είσοδος 150 δηνάρια=2.50 ευρώ). Η πρώτη εντύπωσή μας ήταν πως το μουσειακό αξιοθέατο ήταν στημένο άψογα και άρρηκτα συνδεδεμένο μέσα σε ένα υπέροχο φυσικό τοπίο.

  Ταξίδι 5 ημερών στην Οχρίδα
  Το πλωτό Μουσείο στη λίμνη της Οχρίδας. Εντυπωσιακά ήταν τα καταπράσινα νερά, πεντακάθαρα και κρυστάλλινα νερά της λίμνης.

  Ο νεολιθικός καταυλισμός είναι ένα Πλωτό Μουσείο, που όπως λένε και οι πληροφορίες μου είναι ένα εξαιρετικό αρχαιολογικό συγκρότημα μοναδικό στο είδος του. Ο οικισμός αποτελείται από 24 αυθεντικά αντίγραφα προϊστορικών σπιτιών, του 1200-700 π.Χ. που αφηγούνται την καθημερινότητα των ανθρώπων που ζούσαν στο χώρο αυτόν.

  Οι αρχαιολόγοι τοποθετούν τον οικισμό στο τέλος της Εποχής του Χαλκού και στην αρχή της Εποχής του Σιδήρου, καθιστώντας τον ουσιαστικά ηλικίας άνω των 3000 ετών

  Πριν μπούμε στο χώρο του οικισμού περάσαμε από το  μικρό μουσείο όπου βρίσκονται αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής με υπολείμματα ζώων, καλά διατηρημένα αγγεία και μια εντυπωσιακή υδάτινη παράσταση των πασσάλων του οικισμού.

  Ταξίδι 5 ημερών στην Οχρίδα
  Τα χρόνια που πέρασαν από τότε είναι πάρα πολλά, όμως και η εξέλιξη των ανθρώπων είναι πάρα πολλή μεγάλη

  Τα αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν πως εδώ βρισκόταν ένας οικισμός, που στηριζόταν επάνω σε 10.000 ξύλινους πασσάλους βυθισμένους στον πυθμένα της λίμνης. Τα ερείπια του οικισμού ανακαλύφθηκαν και ανασκάφτηκαν σταδιακά από μια υποβρύχια ομάδα αρχαιολόγων μεταξύ 1997 και 2005 που παρέμειναν μέχρι σήμερα κάτω από το νερό της λίμνης λόγω των διαφόρων συνθηκών στο παρελθόν.

  Ταξίδι 5 ημερών στην Οχρίδα
  Μια αυθεντική ανακατασκευή του οικισμού παλαιολιθικών κατοικιών, ένας από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς στην Οχρίδα

  Το πλωτό μουσείο “The Bay of Bones” είναι μια ανακατασκευή του οικισμού που οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι θα έμοιαζε με τον οικισμό του 1200 – 600 π.Χ.

  Πολλή εντυπωσιακή η αναπαράσταση του προϊστορικού χωριού. Στο κάθε σπίτι που μπαίναμε βλέπαμε και μια διαφορετική εικόνα της ζωής των ανθρώπων εκείνης της εποχής.Που και πως κοιμόντουσαν, που νανούριζαν το μωρό τους πως ήταν ο αργαλειός που υφαίνανε τα στρωσίδια με τα καλάμια, που τρώγανε, πως ζεσταίνονταν….

  Ταξίδι 5 ημερών στην Οχρίδα
  Η καθημερινότητα του 1200 600 π.Χ.

  Τόσο πολύ με συνεπήρε η όλη ατμόσφαιρα που στο τέλος τρέχαμε για να προλάβουμε το πλοίο που είχε σφυρίξει ήδη τρεις φορές για να αναχωρήσει. Μας περιμένανε γιατί ήμασταν οι τελευταίοι που ανεβήκαμε στο πλοίο και μετά αναχώρησε! (Μάλλον μας είχαν σταμπάρει τις φυσιογνωμίες μας όταν αργήσαμε, γιαυτό στην επόμενη στάση ο καπετάνιος έβγαλε μια ταμπέλα με την ώρα της αναχώρησης για να τη δούμε όλοι και βέβαια και εμείς ρίχνοντας μας συνάμα και ένα γελάκι γεμάτο υπονοούμενα. Χα χα)

  Ταξίδι 5 ημερών στην Οχρίδα
  Ένα πολύ γραφικό σημείο που αξίζει να το δείτε. Ένα φανταστικό αξιοθέατο συνδεδεμένο με τη παράδοση που βρίσκεται σε ένα υπέροχο φυσικό τοπίο

  Η Μονή του Οσίου Ναούμ

  Καθώς πλησιάζαμε στην τελευταία στάση της μίνι κρουαζιέρας μας στη λίμνη η εικόνα που αντικρίζαμε από μακριά ήταν εκπληκτική. Το Μοναστήρι του Αγίου Ναούμ σκαρφαλωμένο επάνω στο βράχο της ακτής και περιτριγυρισμένο από ένα όμορφο καταπράσινο περιβάλλον. Κατεβήκαμε από το πλοίο και το πρώτο πράγμα και μας καλωσόρισε ήταν ένα μεγάλο άγαλμα, κακότεχνο κατά εμένα, που έσκυψα στην ταμπέλα να δω τι γράφει. Ήταν το άγαλμα του Οσίου Ναούμ!

  Ταξίδι 5 ημερών στην Οχρίδα
  Η Μονή του Οσίου Ναούμ με την ξενοδοχειακή μονάδα που είναι χτισμένη δίπλα της

  Οδικώς το Μοναστήρι του Οσίου Ναούμ από την πόλη της Οχρίδας απέχει 29 χλμ.

  Ανεβήκαμε ένα ανηφορικό μονοπάτι γιατί η μονή είναι χτισμένη σε ένα μικρό ύψωμα. Δίπλα της λειτουργεί και μια ξενοδοχειακή μονάδα για όποιον θέλει να μείνει εδώ. Μπήκα μέσα στον μικρό ναό του Οσίου Ναούμ και με συνεπήρε μια μυστήρια μυσταγωγία καθώς διέκρινα τις εκπληκτικές τοιχογραφίες που είναι ζωγραφισμένος όλος ο μικρός ναός. Σε αυτό συνετέλεσε και η απόλυτη ησυχία που επικρατούσε από τους επισκέπτες μέσα στο σκοτεινό ναό. Κάθισα στα ξύλινα στασίδια και άκουγα τις ψαλμωδίες που ακούγονταν στο εσωτερικό του ναού εκστασιασμένη, χωρίς να θέλω να φύγω.

  Ταξίδι 5 ημερών στην Οχρίδα
  Μοναστήρι Οσίου Ναούμ. Είσοδος

  Ο Όσιος Ναούμ ήταν μαθητής του Κύριλλου, Μεθόδιου και Κλήμη που αγωνίστηκαν για τη διάδοση του χριστιανισμού σε όλα τα Βαλκάνια, αλλά και να διαδώσουν την Κυριλλική γραφή που είχαν εφεύρει ώστε να μπορούν οι κάτοικοι να διαβάζουν τα βιβλία της Αγίας Γραφής. Στο χώρο του μοναστηριού είναι θαμμένος ο Όσιος Ναούμ, ο οποίος ίδρυσε την μονή το 905 μ.Χ. που ο θρύλος λέει πως αν σκύψει κανείς πάνω από τον τάφο του θα ακούσει την καρδιά του να χτυπάει. Από τον 16ο αιώνα στο μοναστήρι λειτούργησε και ελληνικό σχολείο

  Ταξίδι 5 ημερών στην Οχρίδα
  Η όμορφη εκκλησίτσα που ίδρυσε ο Όσιος Ναούμ μέσα στο Μοναστήρι

  Έξω από το μοναστήρι του Οσίου Ναούμ σε μια όμορφη δασώδη περιοχή βρίσκεται και το καινούργιο εκκλησάκι της Παναγίας. Ένα μικρό στολίδι γεμάτο από τοιχογραφίες μέσα και έξω. Τον περιβάλλοντα χώρο του Μοναστηριού και όλης της περιοχής τον έχουν περιποιηθεί πάρα πολύ. Πάρκα, πέργκολες, συστάδες δέντρων και πολλά φυτά. Βέβαια στην όμορφη εικόνα που αντικρίσαμε συντελεί και από μόνο του το φυσικό περιβάλλον. Επίσης υπάρχουν και πολλά εστιατόρια για να απολαύσετε το γεύμα σας σε ένα από αυτά που σε καλούν να καθίσεις και να γευτείς την τοπική νοστιμιά τους, την πέστροφα της λίμνης.

  Ταξίδι 5 ημερών στην Οχρίδα
  Ένα καταπράσινο στολίδι ο περιβάλλοντας χώρος του Μοναστηριού

  Στην όμορφη αυτή περιοχή υπάρχουν βάρκες που κάνουν το γύρω μιας υδάτινης περιοχής φθάνοντας μέχρι το σημείο που αναβλύζουν οι πηγές του ποταμού γιατί εδώ βρίσκονται οι φυσικές πηγές που τροφοδοτούν τη λίμνη της Οχρίδας και μέσω του ποταμού Drim συνδέονται με τα νερά της Λίμνης Πρέσπας. Πραγματικά μετανιώσαμε που δεν πήραμε τη βάρκα να κάνουμε αυτή την όμορφη βαρκάδα. Εσείς μην το αμελήσετε!

  Ταξίδι 5 ημερών στην Οχρίδα
  Ένα υπέροχο καταπράσινο τοπίο με τα κλαδιά των δέντρων να φτάνουν τα νερά της λίμνης και να καθρεπτίζονται στα πεντακάθαρα νερά.

  Στη βόλτα που κάναμε μας λύθηκε και το μυστήριο το γιατί η λίμνη είναι τόσο καθαρή και μάλιστα χιλιάδες κόσμος έρχεται να κολυμπήσει στα νερά της. Συνήθως οι λίμνες έχουν στάσιμο νερό. Εδώ όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Πάνω από το 20% του νερού της λίμνης προέρχεται από τη λίμνη Πρέσπα, που βρίσκεται 150 μ ψηλότερα από τη Λίμνη της Οχρίδας. Το νερό κυλάει από τη Λίμνη Πρέσπα και μέσα από υπόγεια ρεύματα αναδύεται σε πολυάριθμες πηγές που βρίσκονται κατά μήκος της  όχθης και κάτω από την επιφάνεια του νερού της λίμνης της Οχρίδας.

  Ταξίδι 5 ημερών στην Οχρίδα
  Τα νερά του ποταμού ενώνονται με ορμή με τα νερά της λίμνης Οχρίδας στην τοποθεσία του Μοναστηριού

  Το νερό ΔΙΕΡΧΕΤΑΙ από τη Λίμνη Οχρίδα και μέσω του ποταμού Μαύρου Δρίνου που πηγάζει από τη λίμνη, περνάει από την πόλη Στρούγκα της λίμνης στην Αλβανία και στη συνέχεια χύνεται στην Αδριατική θάλασσα. Άρα τα νερά της λίμνης Οχρίδας ανανεώνονται συνεχώς και δεν είναι στάσιμα γιαυτό και η λίμνη έχει πεντακάθαρα νερά.

  Το ορμητικό πέρασμα των νερών του ποταμού προς τη λίμνη το είδαμε στο σημείο αυτό και την έξοδο των νερών της λίμνης προς το ποτάμι την είδαμε όταν επισκεφθήκαμε την πόλη Στρούγκα όπως θα διαβάσετε παρακάτω

  Επιστρέψαμε στην Οχρίδα στις 15.30 μ.μ. Το πλοίο τώρα είχε βάλει στο φουλ τις μηχανές του και έφτασε στο λιμάνι της Οχρίδας στην ώρα του. Εμείς στο άνετο εσωτερικό του πλοίου αναπολήσαμε τις όμορφες ώρες που περάσαμε στην πεντέμισι ωρών κρουαζιέρας μας.

  Στην Οχρίδα αξίζει ακόμα να επισκεφθείτε

  Τέταρτη ημέρα του ταξιδιού μας

  Και πάλι αυτή τη μέρα ξεκινήσαμε νωρίς την ξενάγησή μας. Ο ταξιτζής που είχαμε, που τώρα πλέον έγινε και ξεναγός, μας οδήγησε στα αξιοθέατα που του είχαμε πει να μας πάει. Θέλαμε να δούμε το Αρχαίο Θέατρο και την εκκλησία Παναγία Περίβλεπτος που βρίσκονται και τα δύο στο άνω ιστορικό κέντρο της πόλης κάτω από τη μεγάλη Πύλη των τειχών του κάστρου  Σαμουήλ.

  Ταξίδι 5 ημερών στην Οχρίδα
  Η παλιά πόλη της Οχρίδας

  Το Αρχαίο Θέατρο της Οχρίδας

  Το αρχαίο θέατρο χτίστηκε το 200 π.Χ. Είναι το μοναδικό ελληνιστικού τύπου θέατρο στη Β. Μακεδονία. Κατά την διάρκεια της ρωμαϊκής περιόδου, το θέατρο ήταν αρένα για μονομαχίες αλλά και χώρος εκτελέσεων Χριστιανών από τους Ρωμαίους. Στα χρόνια μετατράπηκε σε σημείο μίσους από τους κατοίκους με αποτέλεσμα το θέατρο να εγκαταλειφθεί και να επιχωματωθεί μετά την κατάρρευση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Καλυμμένο από χώματα διατηρήθηκε σε πολλή καλή κατάσταση το μεγαλύτερο μέρος του θεάτρου

  Ταξίδι 5 ημερών στην Οχρίδα
  Το αρχαίο θέατρο στην Οχρίδα με την ενδιαφέρουσα νέα προσθήκη, το μεταλλικό σκέπαστρο της σκηνής

  Κάποιες εργασίες ανοικοδόμησης που γινόταν σε σπίτια της περιοχής έγιναν η αιτία και ανακαλύφθηκαν μεγάλες πέτρες με ανάγλυφες αναπαραστάσεις του θεού Διονύσου και των μουσών του. Τα ευρήματα αυτά οδήγησαν τους αρχαιολόγους πως κάποιο θέατρο πιθανώς θα βρισκόταν στην συγκεκριμένη τοποθεσία και άρχισαν τις ανασκαφές που έφεραν και πάλι το αρχαιοελληνικό θέατρο στο φως.

  Από το 1980 μετά από ανακατασκευή το θέατρο και λόγω της τέλειας ακουστικής του, χρησιμοποιείται για δημόσιες εκδηλώσεις όπως θεατρικές παραστάσεις, μουσικές συναυλίες, όπερες, καθώς και μπαλέτα.

  Παναγία η Περίβλεπτος

  Ο Καθεδρικός Ναός Παναγίας της Περιβλέπτου είναι ένα από τα σημαντικότερα μεσαιωνικά μνημεία της Οχρίδας με τις εξαιρετικές τοιχογραφίες της βυζαντινής τέχνης και φυσικά ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα αυτής της πόλης που οπωσδήποτε έπρεπε να δούμε. Η εκκλησία χτίστηκε το 1295 επί των βυζαντινών αυτοκρατόρων Παλαιολόγων. Η εκκλησία μάθαμε πως σήμερα χρησιμοποιείται τόσο ως ναός που λειτουργεί όσο και ως μουσείο για τις υπέροχες τοιχογραφίες που διαθέτει. Η είσοδος είναι δωρεάν.

  Ταξίδι 5 ημερών στην Οχρίδα
  Παναγία η Περίβλεπτος. Οχρίδα

  Η επίσκεψή μας όμως στην εκκλησία της Παναγίας είχε και έναν άλλο σκοπό. Η τοποθεσία της είναι ιδανική για πανοραμικές φωτογραφίες της Οχρίδας αλλά και για το κάστρο της πόλης. Και επειδή δεν θα ανεβαίναμε στο κάστρο λόγω του ανηφορικού δρόμου που έπρεπε να κάνουμε με τα πόδια αρκεστήκαμε μόνο να το φωτογραφίσουμε από το προαύλιο του ναού. Νομίζω πως ήταν αρκετό!

  Ταξίδι 5 ημερών στην Οχρίδα
  Η θέα του κάστρου ήταν καταπληκτική, αλλά η πρόσβαση σε αυτό με τα πόδια σίγουρα θα ήταν κουραστική

  Το κάστρο του βασιλιά Σαμουήλ ανακαινίστηκε το 2003. Πιστεύεται πως ανεγέρθηκε από τον βασιλιά Φίλιππο Β΄της Μακεδονίας.

  Καφέ στο κέντρο της πόλης

  Η πιο όμορφη στιγμή ενός ταξιδιού πιστεύω για όλους μας είναι η στιγμή του καφέ που καθισμένοι σε μια αναπαυτική πολυθρόνα της καφετέριας απολαμβάνουμε τον καφέ μας χωρίς να μας νοιάζει και να μας περιμένει κανένας.  Και εμείς τέτοιες στιγμές στο ταξίδι μας στην Οχρίδα είχαμε πάρα πολλές. Είτε πίναμε καφέ ή μπύρα ή κόκα κόλα, είτε τρώγαμε μια πίτα ντονέρ. Απολαυστικές στιγμές που τις ζήσαμε στο 5νθήμερο ταξίδι μας στην Οχρίδα.

  Ταξίδι 5 ημερών στην Οχρίδα
  Αναμνηστική φωτογραφία από το ταξίδι μας στην Οχρίδα. Οκτώβρης 2023

  Φωτογραφίζοντας τη νέα πόλη της Οχρίδας

  . Η πόλη είχε πολλά σημεία φωτογράφησης. Ένα από όλα ήταν όταν περάσαμε την προβλήτα που μπαίνει μέσα στη λίμνη και είχαμε αποκλειστικές πανοραμικές φωτογραφίες της πόλης.

  Ταξίδι 5 ημερών στην Οχρίδα
  Η Οχρίδα είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στις όχθες της ομώνυμης λίμνης και έχεις την εντύπωση πως βρίσκεσαι σε νησί.

  . Δεν πρέπει βέβαια να αμελήσω να σας πω για τα τεράστια αγάλματα που έχουν στηθεί στο κέντρο της πόλης του Αγίου Κλήμεντα και των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου. Δεν νομίζω πως είναι κομψοτεχνήματα, όμως επιβάλλονται με τον όγκο τους και θέλεις δε θέλεις τα φωτογραφίζεις.

  Ταξίδι 5 ημερών στην Οχρίδα
  Το μνημείο του Κυρίλλου και Μεθοδίου

  . Ένας περίπατος στον παραλιακό πεζόδρομο είναι αναζωογονητικός και νομίζω πως επιβάλλεται για να δείτε και από μακριά την όμορφη Οχρίδα.

  Ταξίδι 5 ημερών στην Οχρίδα
  Σε όλο το μήκος της παραλίας της λίμνης στην Οχρίδα υπάρχει περιπατητικός και ποδηλατικός δρόμος

  .  Μια φωτογραφία όταν κάνετε βόλτα στον κεντρικό πεζόδρομο θα σας θυμίζει για πάντα τον πολύχρωμο δρόμο της πόλης. Περπατήστε μέσα στην καρδιά της νέας πόλης της Οχρίδας και εάν είστε διατεθειμένοι να ψωνίσετε μπορείτε να βρείτε τα πάντα. Τα περισσότερα καταστήματα έχουν επώνυμα ρούχα, τσάντες, κοσμήματα με μαργαριτάρια, φίλντισι και κοσμήματα με την τεχνική φιλιγκράν, παπούτσια και όλα αυτά σε πολύ λογικές τιμές λόγω του χαμηλού ΦΠΑ που έχουν ως χώρα.

  Ταξίδι 5 ημερών στην Οχρίδα
  Η κεντρική πλατεία της Οχρίδας με τα καφέ από όπου ξεκινάει και ο εμπορικός δρόμος της πόλης

  . Στο τέλος του πεζόδρομου θα βρεθείτε και στο Τζαμί του Αλή Πασά ένα μνημείο ισλαμικής αρχιτεκτονικής του 16ου αι. Στην κεντρική πλατεία της περιοχής σίγουρα θα φωτογραφήσετε τον μεγάλο υπεραιωνόβιο πλάτανο ηλικίας 900 ετών που είναι και ένα σήμα κατατεθέν της περιοχής και ο τόπος των ραντεβού ή της κουβέντας.

  Ταξίδι 5 ημερών στην Οχρίδα
  Ο εμπορικός πεζόδρομος της πόλης είναι πάντα γεμάτος από κόσμο

  . Από εκεί ξεκινάει και ο δρόμος με τα δικά τους μαγαζάκια, με τα χρωματιστά στρωσίδια, τις πολύχρωμες καραμέλες και τα φιστίκια, τα ρούχα τα κρεμασμένα στις εισόδους των μαγαζιών. Γενικά ένα πολύβουο παζάρι με ανθρώπους να περπατάνε, να ψωνίζουν, να συναλλάσσονται, να χαμογελούν. Εικόνες που μου θύμισαν κατά πολύ τη δική μας Κομοτηνή.

  Ταξίδι 5 ημερών στην Οχρίδα
  Ένα από τα πιο φωτεινά και εντυπωσιακά μαγαζιά του εμπορικού δρόμου της Οχρίδας για να αγοράσει κανείς ξηρούς καρπούς, μαντολάτα, γλυκά πακεταρισμένα ή χύμα αλλά διακοσμητικά και αναμνηστικά δωράκια.

  . Αγαπημένο μέρος των κατοίκων και των τουριστών είναι τα παραλιακά τραπεζάκια για καφέ και φαγητό που όλες τις στιγμές της ημέρας ήταν πάντα κατειλημμένα.

  Ταξίδι 5 ημερών στην Οχρίδα
  Η Οχρίδα είναι η όμορφη πόλη της Β. Μακεδονίας που αποπνέει μια γαλήνη ώστε να μην κάνεις τίποτα παρά μόνο να απολαμβάνεις το τοπίο αλλά και ταυτόχρονα μια πόλη που σε ξεσηκώνει ώστε να μην αφήσεις τίποτα ανεξερεύνητο σε αυτήν.

  Στο ταξίδι μας παραλείψαμε να επισκεφθούμε το εκκλησάκι του Ιωάννη Θεολόγου και την εκκλησία του Αγίου Κλήμη. Αυτό έγινε εν γνώσει μας γιατί η τοποθεσία που βρίσκονται θα έπρεπε να πάμε με τα πόδια και εμείς δεν είχαμε τις αντοχές. Εσείς όμως μην παραλείψετε να τις επισκεφθείτε. Αξίζει τον κόπο.

  Γνωριμία με την πόλη Στρούγκα στη λίμνη της Οχρίδας

  Πέμπτη ημέρα του ταξιδιού μας

  Την τελευταία ημέρα του ταξιδιού μας στην Οχρίδα τη διαθέσαμε για να γνωρίσουμε τη γειτονική πόλη Στρούγκα που βρίσκεται και αυτή στις όχθες της λίμνης. Αλλά για αυτήν την πόλη και για να μην σας κουράσω περισσότερο, θα γράψω μια ιδιαίτερη ανάρτηση.

  Ταξίδι 5 ημερών στην Οχρίδα
  Ο ποταμός Drin διασχίζει την πόλη Στρούγκα, ερχόμενος από την Λίμνη Οχρίδα, διασχίζει την Αλβανία και χύνεται στην Αδριατική θάλασσα.

  Χάρτης

  Τέλος του ταξιδιού μας

  Τα παραδοσιακά κτίρια, τα υπαίθρια καφέ, οι ψαροταβέρνες, τα μικρά καταστήματα, οι κομψές μπουτίκ, τα μαγευτικά τοπία, αλλά και τα γραφικά στενά δρομάκια και οι εκκλησιές με τη μακραίωνη ιστορία θα μας μείνουν αλησμόνητα. Ήταν ότι ακριβώς ζητούσαμε. Ένα πακέτο ταξιδιού που τα είχε όλα. Μπορεί πολλές φορές να κάνουμε πίσω για κάποιες πόλεις επειδή μπαίνει στη μέση η πολιτική όμως εγώ έχω να σας πω πως εκεί θα βρείτε φιλικούς και χαμογελαστούς ανθρώπους έτοιμους να σας εξυπηρετήσουν και τις περισσότερες φορές να σας μιλήσουν πως και εκείνοι έχουν έρθει στην Ελλάδας και κάνανε διακοπές στη ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ!

  Ταξίδι 5 ημερών στην Οχρίδα
  Άποψη της Οχρίδας

  Φύγαμε από την Οχρίδα μπορώ να σας πω με βεβαιότητα με στενοχώρια. Ήταν τόσο ιδιαίτερες οι μέρες μας εκεί και τόσο άνετες, και τόσο ξεκούραστες και τόσο ενδιαφέρουσες και τόσο απίστευτα όμορφες! Τι θέλει εξ άλλου ο ταξιδιώτης για να περάσει καλά στις διακοπές του. Λίγα και καλά. Αξιοθέατα, ιστορία, φυσικές ομορφιές, νόστιμο και καθαρό φαγητό, αγορές και ασφάλεια. Και όλα αυτά τα βρήκαμε λίγα χιλιόμετρα έξω από τα σύνορά μας. Στην Οχρίδα, την πόλη της Βόρειας Μακεδονίας, την πόλη με τις 365 εκκλησιές!

  Με αγάπη

  μαμά Μαρία από το Ανθομέλι

  Pin it for late

  Η Οχρίδα είναι μια πόλη για ένα ταξίδι λίγων ημερών. Απολαύστε αξιοθέατα, γευτείτε την πέστροφα της λίμνης, επισκεφθείτε το μοναστήρι του Οσίου Ναούμ, κάντε κρουαζιέρα στη λίμνη και αγοράστε μαργαριτάρια.
  Ταξίδι 5 ημερών στην Οχρίδα 61

  Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

  mama Maria
  mama Maria
  Γεια σας! Είμαι η Μαρία, μητέρα της Κατερίνας και της Κάλης Εδώ και και χρόνια ταξιδεύουμε με το σύζυγό μου σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα με το αυτοκινούμενό μας. Έχουμε επισκεφθεί μεγάλες και μικρές πόλεις, χωριά απόμερα και χωριά διάσημα, έχουμε γνωρίσει αξιοθέατα και μνημεία που δεν θα μπορούσαμε να τα γνωρίσουμε με διαφορετικό τρόπο. Τις ταξιδιωτικές αυτές εμπειρίες, πλαισιωμένες με δικές μας φωτογραφίες, ιστορικά στοιχεία και εξτρά πληροφορίες τις γράφω με το όνομα μαμά Μαρία και θα τις βρείτε στην κατηγορία ΤΑΞΙΔΙΑ του blog anthomeli

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  Διαβάστε Επίσης