ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Σχολική τσάντα: τι πρέπει να προσέξω και ποια να επιλέξω

    Τελικά ποια είναι τα κριτήρια για να επιλέξουμε και τελικά να αγοράσουμε στο παιδί μας την κατάλληλη σχολική τσάντα; Σίγουρα όχι το χρώμα ή το σχέδιο, αν και σίγουρα παίζει κι αυτό σημαντικό ρόλο – ειδικά για τα παιδιά. Πριν πάμε στα μαγαζιά, θα πρέπει να συζητήσουμε με τα παιδιά μας ή να ρίξουμε όλοι μαζί μια ματιά σε κάποια eshop ώστε να μη βρεθούμε τελικά να διαφωνούμε λίγο πριν την αγορά της σχολικής τσάντας Τα κριτήρια αλλάζουν ανάλογα με την ηλικία του παιδιού αλλά και το σωματότυπό του. Πάμε να δούμε αναλυτικά ποια είναι αυτά.

    Όσα πρέπει να προσέξετε για σωστή επιλογή στη σχολική τσάντα

    Σωματότυπο παιδιού

    Η επιλογή της τσάντας έχει να κάνει σίγουρα και με το σωματότυπο ενός παιδιού. Ένα μικροκαμωμένο ή αδύνατο παιδιάκι δεν μπορεί να κουβαλάει στην πλάτη του μια τεράστια τσάντα. Επίσης καλό θα ήταν να δοκιμάσει το παιδί την τσάντα στους ώμους του για να δούμε πώς του ταιριάζει ή πόσο χαμηλά κάτω από τη μέση του φτάνει. Και μην σκεφτείτε… ας την πάρω μεγάλη για να την έχει πολλά χρόνια. Τα παιδιά μεγαλώνουν μεν αλλά μέχρι να γίνει αυτό πρέπει να σκεφτούμε τις ανάγκες που έχει τώρα.

    Υλικό σχολικής σάκας

    Προσέξτε το υλικό της τσάντας να είναι γερό για να αντέξει τουλάχιστον για περισσότερες από μία χρονιά. Δώστε σημασία στις ραφές αλλά και στο εσωτερικό της. Επίση σημαντικό είναι να είναι το υλικό της αδιαβροχοποιημένο ώστε να μην γίνονται τα βιβλία λούτσα σε περίπτωση βροχής.

    Ιμάντες σχολικής τσάντας

    Οι ιμάντες είναι ένα χαρακτηριστικό της τσάντας που πρέπει να προσέξουμε σε όλες τις ηλικίες. Προτιμήστε φαρδιούς ιμάντες με μαξιλαράκια για να μην κόβουν τους ώμους του παιδιού. Αν φυσικά υπερβούμε τα όρια σε βάρος ακόμη και αυτοί δεν μπορούν να κάνουν κάτι.

    Οι καλές σχολικές τσάντες έχουν πάντα δύο ιμάντες. Τσάντες με έναν ιμάντα που περνιέται διαγώνια είναι καλό να αποφεύγονται για το σχολείο, ειδικά στις μικρές τάξεις. Προτιμήστε τες μόνο για τσάντες βόλτας ή έστω φροντιστηρίου.

    Πολλές φορές οι ιμάντες ενώνονται μεταξύ τους και με άλλους ιμάντες που δένουν μπροστά. Αυτό βοηθάει την τσάντα να είναι πιο σταθερή στο περπάτημα ή αν το παιδί χρησιμοποιεί ποδήλατο για την επιστροφή του από το σχολείο.

    Tip: Η ρύθμιση των ιμάντων πρέπει να είναι τέτοια ώστε να εφάπτει σωστά στους ώμους και στην πλάτη των παιδιών. Πολύ σφιχτοί ιμάντες δεν βοηθούν στην σωστή κυκλοφορία του αίματος. Επίσης, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία μόδα ειδικά στους εφήβους να είναι οι ιμάντες πολύ ανοιχτοί και η τσάντα να κρέμεται στο ύψος των γοφών ή να φοριέται στον έναν ώμο (κι εμείς το κάναμε αυτό). Τι να πω τώρα! Συζήτηση, συζήτηση, συζήτηση κι ό,τι καταφέρουμε εμείς οι γονείς!


    Αν και η εφηβική σκολίωση δεν οφείλεται στο βάρος της τσάντας διαβάστε στο Ανθομέλι σχετικό άρθρο:

    Eφηβική σκολίωση: πως την αντιμετωπίζουμε εμείς


    Σχολική τσάντα: τι πρέπει να προσέξω και ποια να επιλέξω - Pelikan - Herlitz
    Σχολική τσάντα από την Herlitz. Ποιο χρώμα προτιμάτε;

    Ανατομική πλάτη στη σχολική τσάντα

    Η πλάτη της τσάντας που έρχεται σε επαφή με την πλάτη του παιδιού είναι προτιμότερο να είναι μαλακιά και ανατομική. Έτσι εφάπτει καλύτερα στην πλάτη, αποφεύγεται η επαφή με μυτερά αντικείμενα μέσα σε αυτή και το κυριότερο είναι πιο γερή ώστε να προστατεύεται από σκισίματα. Τα τελευταία χρόνια απ’ όσο είδα και στα παιδιά μου οι καθηγητές συμβουλεύουν τα παιδιά και τα μαθαίνουν να αφήνουν στο σχολείο κάποια βιβλία που δεν τους χρειάζονται και τους υπενθυμίζουν να τα πάρουν μαζί τους κάποια άλλη μέρα. Αυτό βοηθάει πολύ αλλά έτυχε στα παιδιά μου να αρρωστήσουν και μετά να δυσκολευτούμε με το διάβασμα (μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα). Αχ αυτό το σύστημα!

    Tip: Ελέγχετε κι εσείς το περιεχόμενο της τσάντας του παιδιού αν την βρίσκετε πολύ γεμάτη (δημοτικού αλλά και γυμνασίου θα έλεγα σε κάποιες περιπτώσεις) γιατί συχνά από τεμπελιά δεν βγάζουν τα βιβλία που δεν έχουν την άλλη μέρα. Άδικα, λοιπόν, κουβαλάνε ένα σωρό βιβλία και τετράδια.

    Βάρος

    Η τσάντα από μόνη της δεν πρέπει να είναι βαριά εκτός κι αν είναι με ροδάκια που περιλαμβάνει ολόκληρο σύστημα τρόχισης! Υπολογίστε όμως πόσο βαριά θα γίνει αν προσθέσουμε τα βιβλία και τα τετράδια. Χώρια το νερό, η κασετίνα και το κολατσιό!

    Μέγεθος

    Το μέγεθος της τσάντας εξαρτάται εκτός από το σωματότυπο του παιδιού και από την ηλικία-τάξη του. Καλό θα είναι να μην ξεπερνάει σε μήκος την πλάτη του παιδιού γιατί θα το δυσκολεύει στο περπάτημα. Εξαρτάται φυσικά και από την τάξη. Όσο πάμε προς το Λύκειο τα βιβλία μικραίνουν σε μέγεθος, άρα δεν χρειάζεται πολύ ψηλή τσάντα αλλά ο όγκος συνεχίζει να είναι σημαντικός. Ειδικά όταν οι καθηγητές υποχρεώνουν τα παιδιά να παίρνουν μόνο σπιράλ ο όγκος του περιεχομένου της τσάντας αυξάνεται αισθητά.

    Από τις πιο ποιοτικές τσάντες που έχουμε δει όλα αυτά τα χρόνια είναι οι τσάντες της εταιρείας Pelikan. H εταιρεία Pelikan έχει δύο ειδών τσάντες, τις Herlitz και τις Be.Bag. Oi Herlitz ανταποκρίνονται περισσότερο στις ανάγκες του προνηπίου, νηπιαγωγείου και του δημοτικού. Είναι από τις πιο στιβαρές και ταυτόχρονα ελαφριές τσάντες που έχω δει. Απίστευτη εργονομία και ιδανικές για να προσαρμόζονται στο σωματότυπο του κάθε παιδιού. Οι Be Bag είναι η σειρά με τσάντες που ταιριάζουν περισσότερα σε μεγαλύτερα παιδιά. Μοντέρνα σχέδια, μεγαλύτερο μέγεθος και λεπτομέρειες που εξυπηρετούν περισσότερο τους εφήβους. Αναζητήστε τες σε μεγάλα αλλά και μικρά βιβλιοπωλεία.

    Διαβάστε ακόμα στο Ανθομέλι:

    14 συμβουλές πριν τις προαγωγικές εξετάσεις στο σχολείο

    Συμβουλές για την οργάνωση του γραφείου και της γραφικής ύλης των παιδιών

    1 κουτί δώρου με υλικά ζωγραφικής για παιδιά

    Ιδέα για δώρο δασκάλου και δωρεάν εκτυπώσιμα καρτελάκια

    Χώροι

    Οι χώροι σε μια σχολική τσάντα είναι επίσης σημαντικοί. Από προσωπική εμπειρία θα πρέπει να υπάρχουν δύο ξεχωριστά τμήματα για βιβλία και τετράδια μία ή δύο μπροστά θήκες για κασετίνα και κολατσιό και οπωσδήποτε πλαϊνές θήκες για ένα μπουκάλι νερό. Ακόμα και τα παιδιά του γυμνασίου και του Λυκείου θα πρέπει να το προσέξουν αυτό γιατί οι τσάντες συνήθως είναι πιο μικρές, τα βιβλία αρκετά και τελικά χώρος για νερό μέσα στην τσάντα δεν υπάρχει. Επίσης έτσι υπάρχει κίνδυνος να βραχούν τα βιβλία.

    Tip: Συμβουλεύστε τα παιδιά να βάζουν στις πίσω θήκες τα πιο βαριά και ψηλά βιβλία τους για κατανομή του βάρους και για να μην τους ενοχλεί όταν βάζουν την τσάντα στην πλάτη τους.

    Λάβετε μέρος στον διαγωνισμό μας με δώρο σχολική τσάντα Herlitz στο προφίλ του Ανθομέλι στο instagram.

    Σχολική τσάντα με ροδάκια ή χωρίς για τους μαθητές του δημοτικού;

    Η επιλογή αυτής την τσάντας εξαρτάται από το σχολείο και τον αν είναι σε όροφο η τάξη. Συνήθως τις μικρές τάξεις τις βάζουν στο ισόγειο – όταν το σχολείο έχει περισσότερους ορόφους – οπότε η τσάντα τρόλεϊ ενδείκνυται. Θα ήταν πολύ άσχημο να κουβαλάει ένα πρωτάκι για έναν όροφο στην πλάτη του μια τσάντα με ροδάκια. Αν πάλι την έσερνε στα σκαλιά σίγουρα θα χαλούσε γρηγορότερα. Οπότε μιλήστε και με το σχολείο μήπως καταφέρετε να μάθετε κάτι πριν την αγορά της σχολικής τσάντας. Κάτι ακόμα που πρέπει να σκεφτείτε είναι ο τρόπος που πηγαίνει το παιδί στο σχολείο. Το πάτε με το αυτοκίνητο ή με τα πόδια;

    Σχολική τσάντα για τα νήπια

    Οι τσάντες για τα νήπια ή τον παιδικό είναι συνήθως μικρές σε μέγεθος οπότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε μία βόλτα ή ένα ταξίδι. Πολλές φορές έχουν και ροδάκια. Υπολογίστε ότι πρέπει να χωράει το κολατσιό, το νερό και ίσως μία αλλαξιά που θα τοποθετήσετε σε ένα σακουλάκι για προστασία από το νερό.

    Τσάντα ισοθερμική για το κολατσιό

    Για τα παιδιά που μένουν στο ολοήμερο αξίζει να αγοράσετε και μια εξτρά ισοθερμική τσαντούλα. Εκεί μπορείτε να βάζετε το σνακ, το νερό αλλά και το μεσημεριανό του παιδιού. Η μεταφορά του φαγητού ως το σχολείο γίνεται σε πιο κατάλληλες θερμοκρασίες και το περιεχόμενό τους δεν βαραίνει εξτρά τη σχολική τσάντα.

    Σχολική τσάντα: τι πρέπει να προσέξω και ποια να επιλέξω - Pelikan - Herlitz
    Σχολική τσάντα για το δημοτικό σχολείο από Herlitz και σχολικά είδη από την Pelikan

    Τελικά να επιλέξω μία ακριβή τσάντα ή τζάμπα τα χρήματα;

    “Ό,τι πληρώνεις παίρνεις” λέει μία φράση! Αν συνυπολογίσουμε το υλικό, τους ιμάντες, την ανατομική πλάτη, τα τυχόν ροδάκια της να είναι καλής ποιότητας αλλά και την μάρκα, που σε πολλές περιπτώσεις δίνουν και εγγύηση, η σχολική σάκα σίγουρα είναι ένα διόλου ευκαταφρόνητο έξοδο στην αρχή της σχολικής χρονιάς.

    Ωστόσο επειδή έχουμε να κάνουμε με παιδιά και τα παιδιά συγκρίνονται με τους φίλους τους που πήραν καινούρια τσάντα (που πολλές φορές μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι εκείνοι οι γονείς δεν πήρα την ποιοτική τσάντα ή δεν έγινε σωστή χρήση από το παιδί και γι’ αυτό χάλασε) είθιστε να αλλάζουν οι τσάντες κάθε δύο χρόνια. Κάποιες φορές μπορεί να οφείλεται και στους ήρωες που έχουν επάνω οι τσάντες. Κι ενώ είναι πολύ δημοφιλείς στις μικρές ηλικίες θα πρότεινα να επιλέξετε μια πιο ουδέτερη.

    Κάντε την αναζήτησή σας και βρείτε την καλύτερη και ομορφότερη τσάντα για τα παιδιά σας. Εξάλλου εκείνα θα τη μεταφέρουν όλη τη χρονιά! Καλές αγορές!

    Κατερίνα

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    Kathy
    Kathyhttps://www.anthomeli.com
    Είμαι η Κατερίνα, μουσικός στο επάγγελμα και ζω με την οικογένειά μου στη Θεσσαλονίκη. Λατρεύω ό,τι έχει να κάνει με τις τέχνες και τα ταξίδια και το Ανθομέλι είναι η μεγάλη μου αδυναμία.

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης