ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    14 συμβουλές πριν τις προαγωγικές εξετάσεις στο σχολείο

    Αυτό το διάστημα είναι ανάμικτα τα συναισθήματα των μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου αν κρίνω από τα δικά μου παιδιά αλλά και τους μαθητές μου. Με εξαίρεση τους μαθητές της Γ΄Λυκείου που παίζουν σε διαφορετικό ταμπλό οι υπόλοιποι μαθητές νιώθουν κουρασμένοι λίγο πριν το τέλος της σχολικής χρονιάς, αγχωμένοι, εντάξει όχι και όλοι, για τις ενδοσχολικές εξετάσεις, ενθουσιασμένοι που σε λίγο καιρό τα σχολεία κλείνουν και ξεκινάνε οι καλοκαιρινές διακοπές. Με υποστηρικτή την εταιρεία Pelikan πάμε να δούμε κάποιες συμβουλές που θα βοηθήσουν στην καλύτερη οργάνωση πριν τις εξετάσεις για καλύτερα αποτελέσματα χωρίς άγχος.

    Οργάνωσε τον χώρο μελέτης

    Τακτοποίησε τον χώρο μελέτης σου για αποδοτικότερο διάβασμα. Μόλις τελειώνεις με το μάθημα που έδωσες το πρωί βάλε στην άκρη τα βιβλία και βγάλε “φόρα παρτίδα” αυτά που θα χρειαστείς για το επόμενο μάθημα που δίνεις. Φρόντισε να έχεις σωστό φωτισμό και να αερίζεις τακτικά τον χώρο σου. Ο φρέσκος αέρας βοηθάει και το μυαλό!

    Αν δεν έχεις την ύλη για τις εξετάσεις ακόμα ξεκίνα οργάνωση των φωτοτυπιών που έχεις ανά μάθημα. Αν είναι όλα αχταρμάς τότε χώρισέ τα. Πέτα ό,τι δεν θα χρειαστείς για τις εξετάσεις ή την επόμενη χρονιά. Αν είχες ήδη οργανωθεί τότε ίσως τα έχεις ήδη σε φακέλους ή ντοσιέ οπότε δεν χρειάζεσαι τίποτε άλλο.

    Στο Ανθομέλι θα βρεις: Συμβουλές για την οργάνωση του γραφείου και της γραφικής ύλης των παιδιών

    14 συμβουλές πριν τις προαγωγικές εξετάσεις στο σχολείο 1
    Το τετράδιο που βλέπετε είναι οι σημειώσεις τις κόρης μου. Όλα τα τετράδιά της είναι κάπως έτσι! Όλα όμορφα και οργανωμένα.
    Στην φώτο: Στυλό διαρκείας PELIKAN, κύβος με αυτοκόλλητα χαρτάκια σημειώσεων, μακρόστενα αυτοκόλλητα χαρτάκια σημειώσεων, μαρκαδοράκια fine liner, μολύβι με υψηλής ποιότητας γραφίτη, απαλή γόμα για μολύβια που δεν αφήνει χρώμα, Blanco διορθωτικό roller σε πορτοκαλί χρώμα.

    Φτιάξε ένα πλάνο

    Φτιάξε ένα πλάνο για όλες τις μέρες των εξετάσεων. Υπάρχουν έτοιμα εβδομαδιαία αλλά και μηνιαία στο διαδίκτυο ή μπορείς να φτιάξεις ένα στο canva.com ή ακόμα κι ένα απλό χειρόγραφο. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις διαφορετικά χρώματα στυλό για κάθε τι που έχεις να κάνεις κάθε μέρα. Ποιες μέρες γράφεις στο σχολείο; Ποιες μέρες έχεις φροντιστήριο; Έχεις κάποια άλλη δραστηριότητα όπως κάποιο άθλημα ή μαθαίνεις κάποιο μουσικό όργανο; Όταν τα δεις όλα γραμμένα μπορεί να ζαλιστείς γιατί φαίνονται πολλά αλλά είναι σίγουρο πως θα σου φανεί πολύ χρήσιμο.

    Οργάνωσε τον χρόνο σου

    Δες την ύλη σου και ανάλογα με το πόσο μεγάλη είναι υπολόγισε ποιες μέρες θα διαβάσεις για το κάθε μάθημα και σημείωσέ το στο πλάνο σου. Άλλο να δίνεις αγγλικά κι άλλο ιστορία. Στην ιστορία χρειάζεσαι περισσότερες μέρες για μελέτη. Όσο καλά κι αν είχες διαβάσει μέσα στη χρονιά σίγουρα θα χρειαστείς κάποιες μέρες για το φρεσκάρισμα των κεφαλαίων.

    Έχεις την ύλη; Ξεκινά οργάνωση

    Μόλις πάρεις την ύλη βρες τις σελίδες του βιβλίου που θα πρέπει να μάθεις ή αυτές που θα χρειαστεί να κάνεις ασκήσεις. Οι αυτοκόλλητοι σελιδοδείκτες αλλά και οι συνδετήρες είναι μεγάλη βοήθεια για να μην χάνεις χρόνο ξεφυλλίζοντας το βιβλίο. Τσάκισε στα δύο τα φύλλα του βιβλίου που δεν έχεις στην ύλη. Αυτό βοηθάει στο να νιώθεις ότι δεν έχεις πολλά να διαβάσεις. Οι σελίδες φαίνονται λιγότερες ειδικά αν πρόκειται για μάθημα όπως αυτό της ιστορίας.

    14 συμβουλές πριν τις προαγωγικές εξετάσεις στο σχολείο
    Σπιράλ τετράδιο με καρό σελίδες PELIKAN. Στυλό διαρκείας Pelikan. Αυτοκόλλητοι σελιδοδείκτες Herlitz σε παλ χρώματα

    Προϊόντα της Pelikan μπορείς να βρεις σε επιλεγμένα καταστήματα και βιβλιοχαρτοπωλεία. Εμείς σου προτείνουμε να ρίξεις μια ματιά εδώ αλλά και εδώ.

    Χρησιμοποίησε την τεχνική pomodoro για τη μελέτη σου

    Για τη πιο αποδοτικότερη μελέτη χωρίς πολύ κούραση σου προτείνω την τεχνική pomodoro. Περισσότερα γι’ αυτήν αλλά και τα βίντεο study with me μπορείς να βρεις στο άρθρο μας εδώ:

    Συγκέντρωση στη μελέτη με βίντεο study with me και τεχνική pomodoro

    Επίσης, μπορείς να σου φανεί χρήσιμο να διαβάσεις το παρακάτω άρθρο στο Ανθομέλι:

    Κάνε την μέρα σου παραγωγική! Be productive!

    Υπογράμμισε

    Υπογράμμισε τα σημαντικά σημεία ή τις λέξεις κλειδιά με υπογραμμιστικά φωσφορούχα ή σε παλ χρώματα. Αυτό βοηθάει στο να ανατρέχεις στο σημείο πολύ γρήγορα χωρίς να πρέπει να διαβάζεις κάθε φορά όλη την παράγραφο. Αν είσαι της οργάνωσης και της σωστής μελέτης σίγουρα το έχεις κάνει αυτό κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Προσωπικά προτιμώ την υπογράμμιση με μολύβι και περισσότερο με μηχανικό αλλά τα παιδιά μου λατρεύουν τα υπογραμμιστικά. Εσύ;

    14 συμβουλές πριν τις προαγωγικές εξετάσεις στο σχολείο
    Στην φώτο: Αυτοκόλλητοι σελιδοδείκτες Herlitz σε παλ χρώματα και Pelikan σε έντονα χρώματα, αυτοκόλλητα χαρτιά σημειώσεων Pelikan, μαρκαδόρος υπογράμμισης με βάση το νερό σε παλ απόχρωση pelikan, στυλό διαρκείας INEO (νέο προϊόν), mix box με αναδιπλούμενα κλιπ, συνδετήρες και πινέζες, λευκή σβήστρα pelikan.

    Σημείωσε τα σημαντικά σημεία

    Προσωπικά με βοηθούσε πάρα πολύ να σημειώνω σημαντικούς κανόνες και γενικά να γράφω σε φύλλα ή κάποιο τετράδιο έστω και επιγραμματικά όσα είχα να μάθω για τις εξετάσεις. Έτσι είχα όλα όσα έπρεπε να μάθω μαζεμένα και δεν χανόμουν στις σελίδες του βιβλίου. Η κόρη μου γράφει το κάθε μάθημα της ιστορίας και της βιολογίας σε χαρτί σε κάθε μάθημα ενώ το μαθαίνει ή στο επαναληπτικό διαγώνισμα. Τα τοποθετεί σε ξεχωριστά ντοσιέ ή φακέλους. Αυτό στις εξετάσεις την βοηθάει για να τα έχει όλα όπως τα θέλει και να μην χάνει χρόνο.

    14 συμβουλές πριν τις προαγωγικές εξετάσεις στο σχολείο
    Στην φώτο: Τετράδιο σπιράλ pelikan καρό, μακρόστενα αυτοκόλλητα χαρτάκια για σημειώσεις, μαρκαδοράκι fineliner (σετ με διάφορα χρώματα), φωσφορούχο υπογραμμιστικό, RPA γόμα καθαρισμού για μολύβι για όλες τις επιφάνειες χωρίς PVC (φιλική στο χαρτί), συνδετήρες σε μεταλλιζέ μπλε (σετ), μαρκαδόρος γραφής FINE LINER με σταθερή μύτη και εργονομικά σχεδιασμένη λαβή, μαρκαδοράκια γραφής INKY με σταθερή μύτη και εργονομικά σχεδιασμένη λαβή σε παστέλ χρώματα, κύβος με αυτοκόλλητα χαρτάκια σημειώσεων σε παστέλ αποχρώσεις.

    Γράφημα ή σκίτσο για να μάθεις εύκολα

    Μήπως θα σε βοηθούσε ένα γράφημα ή ένα σκίτσο σε ένα μάθημα όπως η βιολογία; Σίγουρα μπορείς να βρεις και έτοιμα στο ίντερνετ αλλά μπορείς να φτιάξεις κι εσύ κάποιο αν για παράδειγμα πρέπει να μάθεις τα μέρη της καρδιάς.

    14 συμβουλές πριν τις προαγωγικές εξετάσεις στο σχολείο
    Αυτό είναι ένα σχέδιο που είχε φτιάξει η κόρη μου για το μάθημα της Βιολογίας της Α’ Λυκείου. Έπρεπε να μάθει τα μέρη της καρδιάς και ήταν ο μόνος τρόπος για να τα αποκωδικοποιήσει και να τα απομνημονεύσει.

    Η ανάρτηση αυτή γράφτηκε με την υποστήριξη της εταιρείας Pelikan, που με τα ποιοτικά προϊόντα γίνεται το διάβασμα των παιδιών πιο εύκολο και αποδοτικό. Την ευχαριστούμε που είναι στο πλάι των παιδιών μας όλα αυτά τα χρόνια. Αναζητήστε τα προϊόντα της σε όλα τα καταστήματα γραφικής ύλης και βιβλιοπωλεία.

    Flash Cards

    Η κόρη μου χρησιμοποιεί πολύ τη μέθοδο με τις flash cards. Είτε πρόκειται για ξένη γλώσσα είτε για μαθηματικά ή φυσική και χημεία χρησιμοποιήσει καρτέλες ή χαρτάκια για να βοηθήσει τον εαυτό της να αφομοιώσει κανόνες, σύμβολα, λέξεις κ. α. Μπορεί να είναι γραμμένες μόνο από την μία μεριά, όπως αυτές τις φωτογραφίας που έχουν τύπους αλλά μπορεί και από τις δύο. Για παράδειγμα από την μία να γράφει την άγνωστη λέξη και από πίσω την μετάφρασή της ή τον ορισμό.

    14 συμβουλές πριν τις προαγωγικές εξετάσεις στο σχολείο, flash cards
    Φτιάξε δικές σου flash cards για να απομνημονεύσεις τύπους, λέξεις κα. Στην φώτο: Flash cards ομαδοποιημένα με κλιψάκια pelikan μεταλλιζέ μπλε, συνδετήρες μεταλλιζέ, κύβος σε παλ αποχρώσεις με αυτοκόλλητα χαρτάκια σημειώσεων, μακρόστενα αυτοκόλλητα χαρτάκια σημειώσεων.

    Τράπεζα Θεμάτων

    Αν είσαι στο Λύκειο σίγουρα η τράπεζα θεμάτων θα σε βοηθήσει πολύ. Αφού μάθεις τη θεωρία, βρες ασκήσεις και θέματα που μπορεί να πέσουν από το site της τράπεζας.

    Ζήτησε βοήθεια

    Τα άφησες τελευταία στιγμή και έχεις πελαγώσει; Δυσκολεύεσαι με κάποιες ασκήσεις; Μην διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια από κάποιο μέλος της οικογένειάς σου, από τον καθηγητή σου ή από κάποιον φίλο. Πέρυσι η κόρη μου δεν είχε διαβάσει μέσα στη χρονιά πολύ καλά ιστορία. Στις εξετάσεις βρέθηκε με πολλά κεφάλαιο άγνωστα εντελώς. Ζήτησε βοήθεια από τη γιαγιά που είναι είναι άσος στην ιστορία και τα κατάφερε να γράψει πολύ καλά. Κουράστηκαν πολύ και οι δύο αλλά τι μπορούμε να καταφέρουμε χωρίς κόπο και προσπάθεια;

    Ξύπνα νωρίς

    Μπορεί να σου φαίνεται δύσκολο γιατί σίγουρα έχεις ανάγκη λίγο πρωινό ύπνο μετά από μια φουλ σχολική χρονιά αλλά καλύτερα είναι να κάνεις λίγη ακόμα υπομονή. Το πρωί ο οργανισμός μας λειτουργεί πιο καλά και είναι καλό να συνεχίσει να λειτουργεί όπως κι όταν πήγαινες σχολείο. Κάπου διάβασα πως τα πρωινά μπορείς να μάθεις ευκολότερα τη θεωρία ή κείμενο με καινούριες έννοιες, γεγονότα και λεπτομέρειες Αντίθετα τα απογεύματα μπορείς να λύσεις ασκήσεις και να κάνεις επαναλήψεις. Αν το δοκιμάσεις πες μου αν ισχύει!

    Διάβασε επίσης: Νικήστε τη μέρα με ένα διαφορετικό πρωινό ξύπνημα!

    Φρόντισε τη διατροφή και την ενυδάτωση του οργανισμού σου

    Οι εξετάσεις ξεκίνησαν αλλά δεν ήρθε και η συντέλεια του κόσμου! Φάε σωστά και υγιεινά. Η σοκολάτα λένε πως βοηθάει στη μνήμη αλλά μην το παρακάνεις με τις γάλακτος. Μερικά κομματάκια μαύρη σοκολάτα αρκούν! Φάε φρούτα ή χυμούς φυσικούς και λαχανικά. Πιες πολύ νερό και κάνε συχνά διαλείμματα. Αν νιώθεις πως δεν μπορείς να συνεχίσεις είναι προτιμότερο να κοιμηθείς λίγη ώρα και να συνεχίσεις με περισσότερη ζωντάνια μετά από το να έχεις έναν εκνευρισμό από την κούραση και να μην αποδίδεις τελικά.

    Να ακούω μουσική ενώ διαβάζω;

    Λένε ότι η κλασική μουσική, και ειδικά η μπαρόκ, βοηθάει στη μάθηση γιατί ο ρυθμός της είναι σαν αυτόν της καρδιάς μας. Αλλά αν δεν είσαι τόσο εξοικειωμένος με αυτά τα είδη μουσικής μπορείς να βρεις μια πιο ήσυχη μουσική για να σου κρατάει συντροφιά σε σιγανή ένταση ενώ διαβάζεις. Καθένας μας είναι διαφορετικός και αποδίδει καλύτερα σε διαφορετικές συνθήκες. Δεν έχεις παρά να το δοκιμάσεις.

    Κινητό και βόλτες απαγορεύονται;

    Εξετάσεις δεν σημαίνει πως θα μείνεις σπίτι και θα βγαίνεις μόνο για να γράψεις στο σχολείο. Εννοείται πως θα βγεις αλλά πρωτίστως πρέπει να οργανωθείς και μετά είναι σίγουρο πως θα σου μείνει χρόνος για μια σύντομη βόλτα με τους φίλους σου. Από την άλλη το κινητό καλό θα είναι να το έχεις κλειστό για να μην σου αποσπά την προσοχή για όση ώρα μελετάς. Σε αυτό θα σε βοηθήσει και η τεχνική pomodoro που ανέφερα πιο πάνω.

    Διαβάστε ακόμα στο Ανθομέλι: 1 κουτί δώρου με υλικά ζωγραφικής για παιδιά

    Το προηγούμενο βράδυ της εξέτασης

    Το προηγούμενο βράδυ ετοίμασε τα ρούχα που θα φορέσεις το πρωί, ξεχώρισε τα στυλό διαρκείας και βρες ένα αναλογικό ρολόι αν η τάξη σου δεν έχει κάποιο ρολόι τοίχου γιατί δεν επιτρέπονται τα smart wathes. Κοιμήσου νωρίς για να ξεκουραστείς.

    Μην ξεχνάς πως στις εξετάσεις δεν θα πρέπει να έχεις τίποτε άλλο μαζί σου από στυλό διαρκείας και αν χρειάζεται για το μάθημα κάποια όργανα όπως διαβήτη, χάρακες κλπ.

    Εμείς δοκιμάσαμε τα νέα στυλό INEO της PELIKAN και ενθουσιαστήκαμε με την μοντέρνα γραμμή τους τα πανέμορφα μεταλλικά χρώματα και το mat φινίρισμα. Ανοίγουν με πρακτικό μηχανισμό περιστροφής και έχουν δυνατότητα μεμονωμένης εκτύπωσης και χάραξης με laser. Θα τα βρείτε μεμονωμένα σε κόκκινο, μπλε, ασημί, και λαχανί χρώμα αλλά και σε μεταλλική συσκευασία δώρου.

    14 συμβουλές πριν τις προαγωγικές εξετάσεις στο σχολείο
    Στην φώτο: Στυλό διαρκείας INEO σε κόκκινο και μπλε χρώμα, σπιράλ τετράδιο pelikan, φάκελος με κουμπί HERLITZ έντονο ροζ, συνδετήρες μεταλλιζέ και κλιψάκια μεταλλιζέ, blanco fancy roller μπλε

    Καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά! Καλή δύναμη σε γονείς και καθηγητές!

    Κατερίνα και Κάλη

    Pin for later

    Με υποστηρικτή την Pelikan 14 συμβουλές για καλύτερη οργάνωση πριν τις προαγωγικές εξετάσεις και καλύτερα αποτελέσματα χωρίς άγχος.
    14 συμβουλές πριν τις προαγωγικές εξετάσεις στο σχολείο 10

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης