ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    2 μέρες στην πόλη Ουλμ της Γερμανίας

    Την πόλη Ουλμ τη γνωρίσαμε σε ένα ταξίδι μας με το αυτοκινούμενο στη Γερμανία. Δεν την είχαμε επιλέξει ως προορισμό όμως επειδή βρισκόταν επάνω στο δρόμο μας προς Γαλλία αποφασίσαμε να κάνουμε μια στάση. Η στάση μας αυτή έγινε διαμονή 2 ημερών γιατί μας ενθουσίασε τόσο πολύ ως πόλη που στο τέλος δεν θέλαμε να φύγουμε. Με την ξενάγησή μας στην Ουλμ πραγματικά μάθαμε πολλά πράγματα γι αυτήν και απολαύσαμε τα αξιοθέατά της. Η πόλη είναι γνωστή για τον γοτθικό ναό Μίνστερ της παλιάς πόλης που έχει το ψηλότερο καμπαναριό στον κόσμο, ύψους 162 μέτρων και για το ότι είναι η γενέτειρα του Άλμπερτ Αϊνστάιν.

    Περιεχόμενα Απόκρυψη
    2 μέρες στην πόλη Ουλμ της Γερμανίας
    Πανοραμική φωτογραφία της πόλης Ουλμ. Στο κέντρο ο Ναός Ulm Mnister ανάμεσα στα σπίτια της παλιάς πόλης Ουλμ

    Ουλμ, η γενέτειρα του Αϊνστάιν

    Η Ουλμ είναι η πόλη που γεννήθηκε ο πιο σημαντικός φυσικός του 20ού αιώνα, Άλμπερτ Αϊνστάιν, στις 14/3/1879. Βραβεύτηκε με το Νόμπελ Φυσικής το 1921 για το Φωτοηλεκτρικό φαινόμενο και είναι παγκοσμίως γνωστός με τη θεωρία της σχετικότητας και για τον τύπο του Ε=mc² που αναφέρεται από πολλούς ως «η πιο διάσημη εξίσωση στη φυσική».

    Εξτρά πληροφορία

    Η ημερομηνία γέννησης του Άλμπερτ Αϊνστάιν συμπίπτει με την παγκόσμια ημέρα της σταθεράς π που γιορτάζεται από τους μαθηματικούς. Στην Αμερική η 14/3 γράφεται 3-14 που είναι και η τιμή της σταθεράς (π=3,14). Η γιορτή γίνεται σε πολλές μαθηματικές σχολές στις 11,59 το μεσημέρι γιατί το 1,5,9 είναι οι τρεις αριθμοί που ακολουθούν τη σταθερά (π=3,14159..)

    2 μέρες στην πόλη Ουλμ της Γερμανίας
    Τα κανάλια και ο παραπόταμος του ποταμού Δούναβη περνούν ανάμεσα από τα σπίτια της παλιάς πόλης που συνδέονται μεταξύ τους με μικρές γέφυρες.

    Ο Αϊνστάιν το 1902 προσλήφθηκε ως εξεταστής στο Γραφείο Ευρεσιτεχνιών της Βέρνης. Διαβάστε την ανάρτηση και επισκεφθείτε το μουσείο-σπίτι του που βρίσκεται στην παλιά πόλη της Βέρνης στην Ελβετία: Βέρνη, η γραφική πρωτεύουσα της Ελβετίας

    Ταξίδι στην Ουλμ

    Η Ουλμ βρίσκεται στη Νότια Γερμανία και είναι χτισμένη στις όχθες του ποταμού Δούναβη. Ο ποταμός χωρίζει την Ουλμ σε δυο ουσιαστικά πόλεις και αποτελεί το φυσικό σύνορο ανάμεσα στην Παλιά και τη Νέα Πόλη. Χαρακτηριστικό των δύο πόλεων είναι το ότι η Νέα Πόλη (Neu/Ulm) ανήκει στο κρατίδιο της Βαυαρίας, ενώ η Παλαιά Πόλη ανήκει στο κρατίδιο της Βάδης – Βυρτεμβέργης! Στην καθημερινή τους ζωή φυσικά οι κάτοικοι αντιλαμβάνονται τις δύο πόλεις ως μια πόλη.

    2 μέρες στην πόλη Ουλμ της Γερμανίας
    Ο Δούναβης ποταμός χωρίζει την Ουλμ στα δύο. Από τα αριστερά η παλιά πόλη και στα δεξιά η Neu/Ulm

    Οι δύο πόλεις Παλιά και Νέα Ουλμ ενώνονται μεταξύ τους με γέφυρες. Οι δίδυμες πόλεις Νέα/Ουλμ και Ουλμ δεν είναι πολύ μεγάλες. Οι μόνιμοι κάτοικοι και στις δυο πόλεις είναι 130.000.

    2 μέρες στην πόλη Ουλμ της Γερμανίας
    Στην απέναντι όχθη του Δούναβη ξεπρόβαλε η Νέα πόλη της Ουλμ με  μια διαφορετική μοντέρνα εικόνα.

    Διαβάστε πως θα ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι σας στην Ευρώπη: Η προετοιμασία ενός οδικού ταξιδιού στην Ευρώπη

    Ξενάγηση στην Ουλμ

    Αφού βρήκαμε τη θέση πάρκινγκ για το αυτοκινούμενο (δείτε παρακάτω τις συντεταγμένες του πάρκινγκ) ξεκινήσαμε για την ξενάγηση στα αξιοθέατα της Ουλμ. Η αρχική μας σκέψη ήταν να πάρουμε το τραμ για να κατευθυνθούμε στο κέντρο της παλιάς πόλης αλλά στο τέλος αλλάξαμε γνώμη γιατί από την πρώτη ματιά η πόλη μας ενθουσίασε. Δεν θέλαμε να χάσουμε ούτε σπιθαμή της χωρίς να τη δούμε.

    2 μέρες στην πόλη Ουλμ της Γερμανίας
    Το κυριότερο μέσον μετακίνησης στην Ουλμ είναι το τραμ

    Δεν μπορώ να πω πως η πλατεία με τον Ναό που ήταν ο προορισμός μας ήταν και πολύ κοντά. Η απόσταση ήταν γύρω στα 2,5 χλμ. Όμως αυτό δεν μας ενόχλησε καθόλου. Χωθήκαμε στα στενά πλακόστρωτα δρομάκια της πόλης εξερευνώντας και κοιτάζοντας τα εκπληκτικά παλιά κτίρια, τα τόσο όμορφα.

    2 μέρες στην πόλη Ουλμ της Γερμανίας
    Η παλιά πόλη Ουλμ έχει μόνο πεζόδρομους στρωμένους με πλακάκια και είναι γεμάτη με ανθισμένες γλάστρες μπροστά στα σπίτια και αναρριχώμενες τριανταφυλλιές στους τοίχους.

    Μπορεί πολλά από αυτά να είναι ανακαινισμένα λόγω του ότι το ιστορικό κέντρο της Ουλμ είχε ισοπεδωθεί με τους βομβαρδισμούς του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όμως στα δικά μας μάτια ήταν υπέροχα δίνοντας μας την εικόνα ενός μεσαιωνικού χωριού. Και αυτό ήταν μόνο η αρχή! Εκείνη τη στιγμή δεν ξέραμε ακόμα πόσες άλλες ομορφιές έκρυβε αυτή η πόλη.

    2 μέρες στην πόλη Ουλμ της Γερμανίας
    Η Ουλμ είναι γεμάτη από τέτοιες λουλουδιασμένες εικόνες!

    Γνωρίστε τη διάσημη οδική διαδρομή της Γερμανίας: Ο ρομαντικός δρόμος της Γερμανίας. Aξέχαστο road trip σε 12 μεσαιωνικές πόλεις.

    Αξιοθέατα στην Ουλμ

    Grabenhäusle, τα μικρά διατηρητέα σπιτάκια της παλιάς πόλης

    Περάσαμε από μια όμορφη γειτονιά και ήταν η πρώτη μας έκπληξη! Μικρά χαμηλά σπιτάκια, γλάστρες με λουλούδια στις πόρτες τους, αναρριχώμενα φυτά στους τείχους και πλακόστρωτα δρομάκια. Διαβάζοντας τον ταξιδιωτικό μου οδηγό έμαθα πως τα σπίτια αυτά είχαν χτιστεί το 1610 σε σειρές δίπλα στα τείχη της οχυρωμένης πόλης και έμεναν σε αυτά δωρεάν στρατιώτες που έλεγχαν την τάφρο που περιέβαλε την πόλη για άμυνα από εχθρικές επιδρομές.

    2 μέρες στην πόλη Ουλμ της Γερμανίας
    Τα διασωθέντα σπίτια της παλιάς πόλης της Ουλμ
    2 μέρες στην πόλη Ουλμ της Γερμανίας
    Μια όαση λουλουδιών και φυτών μέσα στην παλιά πόλη Ουλμ

    Αργότερα όταν η Ουλμ έπαψε να είναι αυτοκρατορική πόλη άλλα σπίτια από αυτόν τον συνοικισμό ιδιωτικοποιήθηκαν και άλλα κατοικήθηκαν στη συνέχεια από τις οικογένειες των στρατιωτών. Οι συνθήκες όμως που ζούσαν ήταν άθλιες με το να μένουν πολλά άτομα στα πολύ μικρά σπίτια και να χρησιμοποιούν κοινές τουαλέτες. Στο τέλος η περιοχή κατέληξε να είναι η κοροϊδία όλων των άλλων κατοίκων της πόλης και αυτούς να τους αποκαλούν «ψείρες της τάφρου».

    2 μέρες στην πόλη Ουλμ της Γερμανίας
    Παλιό σπίτι με μπαγδατί ανακαινισμένο βέβαια όπως και τα περισσότερα σε αυτήν την περιοχή της παλιάς πόλης της Ουλμ

    Στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα, η περιοχή αυτή ήδη είχε υποβαθμιστεί πάρα πολύ λόγω φτώχειας. Ευτυχώς που στη δεκαετία του 1980 τα 35 σπίτια που είχαν σωθεί τα ανέλαβε μια δημοτική εταιρεία και τώρα κατοικούνται από ιδιώτες που προσέχουν πολύ την περιοχή κατορθώνοντας να την κάνουν αξιοθέατο δίνοντας σε όλους εμάς τους επισκέπτες μια γραφική εικόνα της παλιάς εποχής.

    Ulm City Card – Κάρτα πόλης Ulm

    Επωφεληθείτε από τα πολυάριθμα πλεονεκτήματα της Ulm City Card για να εξοικονομήσετε χρήματα και να απολαύσετε εξαιρετικές εκπτώσεις και δωρεάν είσοδο σε πολλά τουριστικά αξιοθέατα και μουσεία καθώς και μια δωρεάν ξενάγηση με τα πόδια. Υπάρχει κάρτα της μίας μέρας ή των δύο ημερών. Δεν είναι καθόλου άσχημα τα όσα προσφέρει σε σχέση με την τιμή της.

    Αγοράστε την κάρτα ULM CITY CARD πατώντας εδώ. Μόλις φτάσετε στην Ulm θα ανταλάξετε το voucher με την σκληρή κάρτα από το tourist-information office στην Münsterplatz 50.

    Τι περιλαμβάνει η κάρτα:

    Ξενάγηση και μουσεία

    • Δωρεάν ξενάγηση στην πόλη συμπεριλαμβανομένου του minster (προς το παρόν μόνο στα γερμανικά)
    • Ulm Minster: δωρεάν εισιτήριο εισόδου για να ανεβείτε στον πύργο του Minster (πιθανό μέχρι την πρώτη πλατφόρμα σε ύψος 70 μέτρων)
    • Δωρεάν είσοδος στις συλλογές του Museum Ulm + γκαλερί weishaupt, στο Museum of Bread Culture, στο Edwin Scharff Museum, στο Danube Swabian Museum, στο Archive of the Ulm School of Design, στο Natural History Education Centre και στο Rococo βιβλιοθήκη και μουσείο στο μοναστήρι Wiblingen
    • Δωρεάν χρήση όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς εντός των ορίων της πόλης του Ulm και του Neu-Ulm (DING)

    Ελεύθερος χρόνος

    Ulm Minster: απολαύστε μια δωρεάν συναυλία οργάνων το μεσημέρι (τρέχον πρόγραμμα ›Punkt zwölf – Wort und Musik zur Mittagszeit‹, 03.07.–25.09.2021, Τρίτη–Σάββατο)
    Τουριστικές πληροφορίες: 1 ποδήλατο πόλης δωρεάν για μία ημέρα (Απρ.–Οκτ.)
    Πισίνα αναψυχής Bad Blau: δωρεάν είσοδος στο τοπίο της πισίνας για μία ώρα
    Πισίνα αναψυχής Donaubad: 1 ώρα δωρεάν είσοδος και για τις τρεις ώρες: πισίνα και τοπίο σάουνας (χωρίς ειδικές τιμές, εκδηλώσεις και πρόσθετες εκπτώσεις)
    Κρουαζιέρα με σκάφος ›Ulmer Spatz‹: 1 αναψυκτικό στο πλοίο
    Ζωολογικός Κήπος Ulm: δωρεάν εισιτήριο εισόδου

    Αναμνηστικά

    Haus der Stadtgeschichte‹: μία καρτ ποστάλ με ιστορικό κίνητρο
    Stadthaus Ulm: ένα δωρεάν κουμπί Stadthaus
    Τουριστικές πληροφορίες: απολαύστε μια μικρή έκπληξη χαρακτηριστική της περιοχής Ulm
    Ochsen Shop – Gold Ochsen σπεσιαλιτέ: λάβετε ένα δωρεάν ποτήρι μπύρας
    Kolibri Ulm – Fashion & Jewellery: πάρτε μια καρτ ποστάλ με το πιο όμορφο πουλί του Ulm δωρεάν

    Θέατρο

    KCC Εστιατόριο θέατρο: 1 prosecco
    Θέατρο Neu-Ulm: 1 ποτό καλωσορίσματος δωρεάν
    Theatre Ulm: 1 βιβλίο προγράμματος δωρεάν

    Γαστρονομία

    Crêperie Kornhäusle: 1 ποτήρι (0,25 l) μηλίτη δωρεάν
    Café Tröglen: 1 ›Einsteinköpfle‹ (Ulm speciality ›spirit‹ σοκολάτα) δωρεάν (κλειστό)
    fruchtrausch – The Smoothie Bar: Ανανεωθείτε με μια δωρεάν Energy Ball
    Josi by Meinl: 1 φλιτζάνι εσπρέσο δωρεάν (κλειστό)
    Εστιατόριο ›Zur Lochmühle‹: one ›Apfelküchle‹ (τηγανιά μήλου)
    Restaurant Hacker Pschorr: μικρή μερίδα Obazda (τυρί κρέμα της Βαυαρίας) με κουλούρι (προς το παρόν κλειστό)
    DonauWelle: δωρεάν φλιτζάνι φρεσκοαλεσμένο καφέ από τους φούρνους καφέ Samocca

    2 μέρες στην πόλη Ουλμ της Γερμανίας
    Τα χαμηλά σπίτια των στρατιωτών του Μεσαίωνα ανακαινισμένα σύμφωνα με το παλιό στυλ είναι ένα αξιοθέατο της Ουλμ
    2 μέρες στην πόλη Ουλμ της Γερμανίας
    Σε ένα σπίτι από αυτά μια κυρία, ιδιοκτήτρια του σπιτιού, θέλησε να φωτογραφηθεί μαζί μου στο παγκάκι της. Για μένα η φωτογραφία αυτή είναι μια ιδιαίτερη ανάμνηση της στιγμής εκείνης

    Το κτίριο Kornhaus Ulm

    Βγαίνοντας από την όμορφη γειτονιά ένα εντυπωσιακό κτίριο μας εντυπωσίασε. Ο ταξιδιωτικός οδηγός μου έγραφε πως ήταν το Kornhaus. Χτίστηκε το 1594 και σε αυτό συγκεντρώνονταν τα σιτηρά όταν η πόλη ήταν ελεύθερη αυτοκρατορική. Στον πόλεμο δεν καταστράφηκε, όμως κάηκε ολοσχερώς το εσωτερικό του. Σήμερα το ανακαινισμένο πανύψηλο αυτό κτίριο είναι ένα στολίδι της πόλης και στεγάζεται σε αυτό το Συνεδριακό Κέντρο της Ουλμ όπου διοργανώνονται συναυλίες, διαλέξεις, συνέδρια, δεξιώσεις όπως επίσης και διάφορες εκθέσεις.

    2 μέρες στην πόλη Ουλμ της Γερμανίας
    Το Kornhaus Ulm, ένα εντυπωσιακό κτίριο στην παλιά πόλη της Ουλμ

    Διαβάστε για μια ακόμα αυτοκρατορική πόλη που βρίσκεται επάνω στον ρομαντικό δρόμο της Γερμανίας: Augsburg (Άουγκσμπουργκ) η αυτοκρατορική πόλη στον ρομαντικό δρόμο της Γερμανίας

    Τι είναι σχολείο Ulmer Volkshochschule 

    Καθώς περπατούσαμε στα στενά δρομάκια βρεθήκαμε ξαφνικά σε μια πλατεία όπου ήταν πολλά παιδάκια συγκεντρωμένα. Μας τράβηξαν την περιέργεια και πήγαμε κοντά για να δούμε. Αυτό που είδαμε ήταν εκπληκτικό και πρωτόγνωρο για εμάς. Μια ομάδα ενηλίκων καθοδηγούσαν τα παιδιά να τοποθετήσουν μακέτες σπιτιών της Ουλμ και να φτιάξουν την πόλη τους! Με τους δρόμους, τον Δούναβη, τις γέφυρες, τα κύρια σπίτια και φυσικά τον ναό.

    2 μέρες στην πόλη Ουλμ της Γερμανίας
    Εξαιρετική δράση και μπράβο στα παιδιά και στους ενήλικες που συμμετείχαν.

    Στην ανωτέρω πλατεία βρίσκεται το Κέντρο Εκπαίδευσης Ενηλίκων Ulmer Volkshochschule στο οποίο συμμετέχουν ενήλικες και παρακολουθούν σεμινάρια και μαθήματα ώστε να συμβάλουν στη διαμόρφωση της πολιτικής, κοινωνικής, πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής της πόλης τους. Κάθε χρόνο περίπου 20.000 άτομα συμμετέχουν και «η εκπαίδευσή τους» περιλαμβάνει πάνω από 3000 εκδηλώσεις με περίπου 55.000 ώρες διδασκαλίας ετησίως.

    Η πόλη της Ουλμ διαθέτει και πανεπιστήμιο που αν και είναι ένα από τα μικρότερα πανεπιστήμια στη Γερμανία (7.000 φοιτητές) είναι ένα από τα κορυφαία. Οι σχολές του είναι οι φυσικές επιστήμες, η ιατρική, οι επιστήμες των μαθηματικών, της οικονομίας καθώς και η επιστήμη των υπολογιστών.

    2 μέρες στην πόλη Ουλμ της Γερμανίας
    Να και ένα ελληνικό εστιατόριο με το όνομα “alexis_zorbas” στην παλιά πόλη της Ουλμ!

    Διαβάστε για την πόλη που έχει Πανεπιστήμιο από το 1400 και σήμερα είναι το 6ο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Γερμανίας: Würzburg (Βίρτσμπουργκ), στον ρομαντικό δρόμο της Γερμανίας.

    Ο Ναός της Ουλμ – Ulm Minster   

    Πότε περπατήσαμε όλη αυτή την απόσταση από το πάρκινγκ έως και την πλατεία, ούτε που το καταλάβαμε! Φθάνοντας στην πλατεία της Παλιάς Πόλης ήδη από μακριά διακρίνονταν το ψηλό καμπαναριό του Ναού της πόλης. Η διαδρομή που είχαμε πάρει μας είχε οδηγήσει στο πίσω μέρος του ναού. Θεέ μου πόσο ψηλός ήτανε!

    ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΛΜ: Ανακαλύψτε το ιστορικό κέντρο της πόλης του Ουλμ σε περιήγηση με τα πόδια με εξειδικευμένο ξεναγό. Επισκεφθείτε το υπέροχο Ulm Minster, το αποκορύφωμα της πόλης. Πατήστε εδώ για λεπτομέρειες.

    2 μέρες στην πόλη Ουλμ της Γερμανίας
    Το Ulm Minster είναι η μεγαλύτερη γοτθική εκκλησία στη νότια Γερμανία και μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της Γερμανίας.

    Μπροστά του αισθανθήκαμε τόσο μικροί! Αλήθεια τόσα χρόνια πριν πώς χτίσανε οι άνθρωποι αυτόν τον ναό; Χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, χωρίς τις ευκολίες που υπάρχουν σήμερα και μάλιστα δημιουργώντας αυτόν τον βαρύ γοτθικό αρχιτεκτονικό ρυθμό με τα εξωτερικά διακοσμητικά στοιχεία που έχει!

    2 μέρες στην πόλη Ουλμ της Γερμανίας
    Το Ulm Minster έχει τον ψηλότερο καμπαναριό εκκλησίας στον κόσμο μέχρι σήμερα, ύψους 161,53 μ.

    Σίγουρα ο Ναός είναι το κυρίαρχο αξιοθέατο στο κέντρο της πόλης της Ουλμ. Μεγάλος και επιβλητικός, σήμερα είναι ο ψηλότερος στον πλανήτη με την κορυφή του καμπαναριού του να φτάνει τα 161,53 μέτρα. Να σημειώσω εδώ πως το Ulm Minster θα χάσει τα πρωτεία όταν ολοκληρωθεί ο Ναός της Sagrada Familia στη Βαρκελώνη αφού θα τον ξεπεράσει σε ύψος.

    Διαβάστε για την Σαγκράδα Φαμίλια και γνωρίστε όλα τα αξιοθέατα της Βαρκελώνης:

    Το ταξίδι μου στη Βαρκελώνη

    Δωρεάν ξενάγηση στη Βαρκελώνη, μοντέρνα συνοικία Εσάμπλε

    Ξενάγηση στο Camp Nou, το γήπεδο της Barcelona

    Το εσωτερικό του Ναού Ulm Minster

    Εξωτερικά ο Ναός είναι εκπληκτικός με τις γοτθικές διακοσμήσεις του. Όταν όμως μπήκαμε στο εσωτερικό του διαπιστώσαμε πως είναι ιδιαίτερα λιτός. Αυτή η λιτότητα του ναού ήταν που μας καθήλωσε και που τον έκανε ακόμα πιο εντυπωσιακό. Στο σημείο αυτό επειδή δεν είμαι ειδικός για να μιλήσω περισσότερο για τα χαρακτηριστικά του ναού, τους βωμούς, τα βιτρό παράθυρα, τα εκκλησιαστικά όργανα που διαθέτει θα αφήσω να μιλήσουν από μόνες τους οι φωτογραφίες μας

    2 μέρες στην πόλη Ουλμ της Γερμανίας
    Το μεγάλο ύψος του ναού Minster μας άφησε άφωνους
    2 μέρες στην πόλη Ουλμ της Γερμανίας
    Τα βιτρό παράθυρα και ο κεντρικός βωμός του Ναού ήταν πολύ εντυπωσιακά

    Διαβάστε την ανάρτηση του Στρασβούργου και δείτε τον υπέροχο μεγάλο ναό του: 2 ημέρες στο Στρασβούργο

    2 μέρες στην πόλη Ουλμ της Γερμανίας
    Η Ουλμ είναι παγκοσμίως γνωστή για τον γοτθικό ναό της, το Μίνστερ της Ουλμ

    Μπορείτε τον χειμώνα να ανεβείτε στο καμπαναριό έως και τα 70 μ. ανεβαίνοντας 392 σκαλοπάτια. Την άνοιξη και το καλοκαίρι όμως μπορείτε να φτάσετε στα 102 μ. με 560 σκαλοπάτια ή εάν αντέχετε να ανεβείτε στα 143 μ., έχετε μπροστά σας 768 σκαλοπάτια! Η θέα από κει πάνω φαντάζομαι πως θα είναι εντυπωσιακή.

    Ο ναός είναι επισκέψιμος κάθε μέρα από τις 10 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα ενώ στο καμπαναριό μπορείτε να ανεβείτε από τις 10 έως και τις 4 μετά το μεσημέρι και για το οποίο πληρώνετε εισιτήριο.

    Δωρεάν είσοδο και πρόσβαση στην κορυφή του καμπαναριού, μαζί με πολλά άλλα προνόμια που αναφέρω παραπάνω, έχετε με την ULM CARD.

    Ο εμπορικός πεζόδρομος Hirschstrasse

    Ο πεζόδρομος Hirschstrasse που ξεκινάει από την πλατεία Μίνστερ είναι ο πιο δημοφιλής εμπορικός δρόμος της Ουλμ και ένας από τους δέκα πιο δημοφιλείς στη Γερμανία. Είναι γεμάτος από καταστήματα, καφέ, εστιατόρια και πάντα γεμάτος από κόσμο. Φυσικά η στάση μας σε ένα από αυτά ήταν απαραίτητη για ένα σνακ και καφεδάκι ώστε να πάρουμε τις ανάσες μας και να ξεκινήσουμε αργότερα για την εξερεύνηση της αυθεντικής παλιάς πόλης, που μας είχαν πει πως εκεί θα δούμε γραφικές γειτονιές μέσα σε ένα παραμυθένιο σκηνικό.

    2 μέρες στην πόλη Ουλμ της Γερμανίας
    Ο πεζόδρομος Hirschstrasse στην παλιά Ουλμ. Πίσω μου ο ναός Ulm Minster με το ψηλότερο καμπαναριό στον κόσμο!

    Για ακόμα μεγαλύτερο shopping therapy επισκεφθήκαμε αργότερα το Blautalcenter, το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στο κρατίδιο της Βάδης – Βυρτεμβέργης, με περισσότερα από 100 καταστήματα και εστιατόρια να υπάρχουν μέσα σε αυτό.

    Απαραίτητη στάση κάναμε και στο κατάστημα με τις τουριστικές πληροφορίες της πόλης (με το γνωστό σήμα) που βρίσκονταν σε ένα μοντέρνο κτίριο μέσα στην κεντρική πλατεία Münsterplatz δίπλα από το ναό και πήραμε τον χάρτη της πόλης για να εντοπίσουμε όλα τα αξιοθέατα.

    2 μέρες στην πόλη Ουλμ της Γερμανίας
    Μια μοντέρνα παρέμβαση μέσα στην πλατεία του γοτθικού μεγάλου ναού στην παλιά πόλη της Ουλμ, όπου βρίσκεται και το γραφείο πληροφοριών της πόλης.

    Αξιοθέατα της παλιάς πόλης Ουλμ

    Από την πλατεία του Ναού συνεχίσαμε την ξενάγησή μας προς στην παλιά πόλη της Ουλμ και πήραμε το δρόμο Lautenberg και περάσαμε κάθετα τον δρόμο Neu str. Τότε μπήκαμε στην άλλη πλευρά της παλιάς πόλης και αρχίσαμε να περπατάμε δίπλα από το ποταμάκι που κυλούσε πλάι στα σπίτια.

    2 μέρες στην πόλη Ουλμ της Γερμανίας
    Τα πανύψηλα σπίτια της παλιάς πόλης της Ουλμ ουσιαστικά βρίσκονται μέσα στο νερό!

    Το Fishermen’s Quartier

    Το “τετράγωνο της ψαράδικης συνοικίας” χτίστηκε κυριολεκτικά επάνω στον μικρό ποταμό Blau και στα κανάλια που δημιουργούνται από τον Δούναβη. Για να είμαι ειλικρινής, από την πρώτη ματιά μας εξέπληξε η γραφικότητα της μικρής αυτής πόλης που νομίζαμε πως βρισκόμασταν σε ένα μικρό χωριουδάκι, κάπου αλλού και όχι πως ήμασταν μέσα στην Ουλμ. Μου θύμισε λίγο από Κολμάρ, λίγο από Τρεβίζο, λίγο από Βενετία, λίγο από όλα αυτά, αλλά σε μικρογραφία!

    2 μέρες στην πόλη Ουλμ της Γερμανίας
    Το “τετράγωνο του Ψαράδων” κατοικούνταν από ψαράδες και βυρσοδέψες, σήμερα όμως εκτός από τα γραφικά σπίτια υπάρχουν και πολλά εστιατόρια, γκαλερί και μικρά καταστήματα

    Ήταν ένα πολύ όμορφο μέρος που απολαύσαμε το περπάτημα βλέποντας τα μικρά σπίτια κυριολεκτικά να είναι μέσα στο νερό. Πολλά από αυτά ήταν ανακαινισμένα, αλλά δεν μας ξένισαν καθόλου γιατί έδεναν απόλυτα με το περιβάλλον. Ο τόπος ήταν γεμάτος με κανάλια και γέφυρες που περνούσαν δίπλα από τα γραφικά σπιτάκια και τους λουλουδιασμένους κήπους τους.

    2 μέρες στην πόλη Ουλμ της Γερμανίας
    Ξεναγηθήκαμε στην Fishermen’s Quartier  χάριν στον λεπτομερή χάρτη που είχαμε πάρει από το τουριστικό γραφείο.

    Το τετράγωνο του Ψαράδων το βολτάραμε όλο! Δεν είναι βέβαια και πολύ μεγάλο, όμως ήταν τόσο όμορφο μέρος που δεν σταματούσαμε να βγάζουμε φωτογραφίες ανακαλύπτοντας συνεχώς απίθανες γωνιές. Μια πάρα πολύ γραφική συνοικία της Ουλμ με λιθόστρωτα δρομάκια, σπίτια με γραφικές αυλές στο ποτάμι και κουκλίστικα μαγαζάκια με σουβενίρ κρυμμένα παντού!!!

    2 μέρες στην πόλη Ουλμ της Γερμανίας
    Το Fishermen’s Quartier είναι μια πολύ ήσυχη και ευχάριστη τοποθεσία, ένα μικρό χωριό μέσα στη μεγάλη πόλη της Ουλμ.

    Η παλιά Πόλη της Ουλμ ιδρύθηκε το 850 μ.Χ. και έχει μια πλούσια ιστορία. Ήταν μία από τις ελεύθερες πόλεις της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και έτσι είχε αποκτήσει αυτονομία και προνόμια. Το ιστορικό κέντρο της παλιάς πόλης είχε ισοπεδωθεί στους βομβαρδισμούς του 1944. Πολλά σπίτια ανακαινίστηκαν, άλλα ξαναχτίστηκαν και άλλα παρέμειναν όπως ήταν και έτσι εμείς σήμερα έχουμε την ευχαρίστηση να απολαμβάνουμε τη βόλτα μας σε μια μεσαιωνική μικρή παλιά πόλη. Το Fishermen’s Quartier είναι το πιο σημαντικό μέρος του ιστορικού κέντρου της πόλης.

    2 μέρες στην πόλη Ουλμ της Γερμανίας
    Παραμυθένιο το σκηνικό με τις γραφικές γειτονιές, τα παραδοσιακά σπίτια με τα παραθυρόφυλλα τα γεμάτα λουλούδια, να ξεπροβάλλουν ανάμεσα στα λιθόστρωτα δρομάκια και τα υδάτινα κανάλια που διασχίζουν την Παλιά Πόλη

    Τι είναι το Ulmer Sparrow;

    Το σπουργιτάκι (Ulmer Sparrow) είναι ορόσημο και σύμβολο της πόλης Ulm. Βρίσκεται σε πολλά σημεία της πόλης, ακόμα και επάνω στο Ναό, αλλά σε αυτό το σημείο, όπως φαίνεται στη φωτογραφία, είναι πολύ εμφανές. Το σπουργιτάκι το ακολουθεί ένας μύθος:

    Όταν οι κάτοικοι θέλανε να περάσουν κάθετα από την πύλη των τειχών μια μεγάλη δοκό για το χτίσιμο του Ναού επειδή δεν μπορούσαν, σκεπτόμενοι κουτά, θελήσανε να γκρεμίσουν την πύλη. Τότε όμως είδαν ένα σπουργίτι πως κουβαλούσε με το ράμφος του ένα μακρύ άχυρο για να κτίσει την φωλιά του. Πήραν την ιδέα και πέρασαν κατά μήκος το μακρύ δοκάρι από την Πύλη. Από τότε το σπουργιτάκι έγινε το σύμβολο της πόλης.

    2 μέρες στην πόλη Ουλμ της Γερμανίας
    Όμορφη βόλτα στο Ulm. Παλιά σπίτια, καλά διατηρημένα σε μια πολύ ωραία και ήρεμη συνοικία που μοιάζει με ένα μικρό χωριό μέσα στο city του Ulm. Το σύμβολο της πόλης Ulm, το σπουργιτάκι (Ulmer Sparrow) μέσα στο κανάλι και μπροστά σε ένα αυθεντικό μεσαιωνικό σπιτάκι

    Σήμερα το μήνυμα αυτού του μύθου τον χρησιμοποιούν οι κάτοικοι έμπρακτα διοργανώνοντας μια εκδήλωση με μια απονομή βραβείου, στο άτομο που κατά τη γνώμη του πλασάρει μια “σημαντική ιδέα” η οποία όμως στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου σημαντική, αντιθέτως είναι περιττή. Τότε του απονέμεται ως βραβείο ένα σπουργίτι! Ουσιαστικά η απονομή είναι χιουμοριστική αλλά το μήνυμα που στέλνεται είναι ξεκάθαρο: «ας μην σπαταλάμε την προσπάθεια στα ασήμαντα και μη απαραίτητα. Ας επικεντρωθούμε σε αυτό που πραγματικά έχει σημασία»

    Το Schiefes Haus, το “στραβό σπίτι”

    Αυτή η ιστορική γειτονιά της παλιάς πόλης της Ουλμ ήταν ένα πανέμορφο και εξαιρετικό μέρος που για εμάς ήταν μια έκπληξη! Πραγματικά χαρήκαμε τη βόλτα μας σε αυτό το απίθανο μέρος που δεν περιμέναμε να δούμε όταν αρχίσαμε την ξενάγησή μας στην Ουλμ. Το αξιοθέατο όμως στην ψαράδικη γειτονιά που τραβάει τα βλέμματα όλων και εντυπωσιάζει τους επισκέπτες είναι το «στραβό σπίτι», το Schiefes Haus. Σήμερα είναι το δημοφιλέστερο σημείο για φωτογράφηση στην παλιά πόλη Ουλμ.

    Το Schiefes Haus βρίσκεται στο βιβλίο Γκίνες ως το πιο “στραβό σπίτι του κόσμου

    2 μέρες στην πόλη Ουλμ της Γερμανίας
    Αξιοθέατο στην παλιά πόλη Ουλμ είναι το στραβό σπίτι, με το όνομα Schiefes Haus

    Το Schiefes Haus χτίστηκε το 1406 μέσα στον ποταμό Blau. Η κλίση του οφείλεται στις εξαιρετικά μεγάλες κεκλιμένες δοκούς στήριξης. Το 1873 τα θεμέλια του σπιτιού ενισχύθηκαν από σκυρόδεμα. Από το 1995, το σπίτι ανακαινίστηκε πλήρως και από τότε λειτουργεί ως ξενοδοχείο με το όνομα Hotel Schiefes Haus. Δείτε το εσωτερικό του ή κάντε κράτηση εδώ. Είναι τόσο όμορφο και εσωτερικά!

    2 μέρες στην πόλη Ουλμ της Γερμανίας
    Το ξενοδοχείο Schiefes Haus hotel.

    Ξεναγηθείτε στην πιο αυθεντική μεσαιωνική πόλη στο ρομαντικό δρόμο της Γερμανίας: Ταξίδι στο Rothenburg ob der Tauber, μια πόλη σαν παραμύθι.

    Βόλτα στο Δούναβη ποταμό

    Μετά από την υπέροχη βόλτα μας στα κανάλια της ψαράδικης γειτονιάς φτάσαμε στα τείχη της πόλης που είναι χτισμένα κατά μήκος του Δούναβη. Από ψηλά και από τις θέσεις θέασης που έχει ο μικρός πλακόστρωτος δρόμος των τειχών η θέα ήταν εκπληκτική.

    2 μέρες στην πόλη Ουλμ της Γερμανίας
    2 μέρες στην πόλη Ουλμ της Γερμανίας 47
    2 μέρες στην πόλη Ουλμ της Γερμανίας
    Ποδηλατάδα και περίπατος κάτω από τα τείχη της πόλης και δίπλα στον Δούναβη παγωτό

    Χαρακτηριστικά σπίτια με τις τριγωνικές στέγες τους και τα μπαγδατί, που σίγουρα ήταν ανακαινισμένα, όμως τόσο όμορφα που μας έδωσαν ακόμα μια νότα πως ήταν η παλιά πόλη.

    2 μέρες στην πόλη Ουλμ της Γερμανίας
    2 μέρες στην Ουλμ της Γερμανίας
    2 μέρες στην πόλη Ουλμ της Γερμανίας
    Η παλιά πόλη της Ουλμ. Διακρίνονται ο Ναός Μinster, η γυάλινη τριγωνική βιβλιοθήκη και ο Πύργος του χασάπη που γέρνει.

    Ο Πύργος του χασάπη, Metzgerturm

    Ο περίπατος στα τείχη ήταν από τις πιο όμορφες στιγμές που ζήσαμε στην Ουλμ. Ο πύργος που συναντήσαμε μας εντυπωσίασε και αυτός. Ο πύργος Metzgerturm όπως ονομάζεται, ήταν μια πύλη από τις μεσαιωνικές οχυρώσεις της πόλης στον Δούναβη που χτίστηκε το 1340 και έχει διατηρηθεί έως σήμερα. Με έκπληξη όμως είδαμε πως έγερνε!  

    2 μέρες στην πόλη Ουλμ της Γερμανίας
    Ο Πύργος του χασάπη έχει ύψος 36 μ. και έχει κλίση 3,3 μοίρες σε σύγκριση με τον Πύργο της Πίζας που έχει κλίση 3,97μοίρες.

    Σύμφωνα με το μύθο, ο δήμαρχος της πόλης είχε κλείσει τους κρεοπώλες στον πύργο γιατί είχαν εξαπατήσει τον κόσμο σε στιγμές ανάγκης τους δίνοντάς τους πολύ μικρά λουκάνικα με σκοπό το κέρδος τους. Ενώ ήταν φυλακισμένοι απειλήθηκαν με θανατική ποινή. Τότε αυτοί σοκαρισμένοι έπεσαν σε μια γωνία του πύργου από το φόβο μήπως τους σκοτώσει ο θυμωμένος δήμαρχος και από το βάρος των υπέρβαρων χασάπηδων έγειρε ο Πύργος!! Η πραγματική όμως αιτία που γέρνει ο Πύργος Metzgerturm είναι το ελώδες υπέδαφος.

    Δεύτερη μέρα ξενάγησης στη Neu/Ulm

    Είχαμε αποφασίσει τη δεύτερη ημέρα της διαμονής μας στην Ουλμ να την αφιερώσουμε στην ξενάγηση της Νέας Πόλης. Το Neu/Ulm μας εντυπωσίασε με την καθαριότητα και τις πολύ προσεγμένες κατασκευές των σπιτιών, πράγμα το οποίο έχουν πετύχει, γιατί μετά τον πόλεμο η περιοχή επανασχεδιάστηκε. Όλες οι εγκαταστάσεις, όπου στη διάρκεια του πολέμου υπήρχαν στρατόπεδα, γκρεμίστηκαν και χτίστηκαν σύγχρονες κατοικίες, έγιναν πάρκα αναψυχής και μεγάλοι δρόμοι. Όλα τα μεγάλα εμπορικά κέντρα και τα πολυκαταστήματα βρίσκονται συγκεντρωμένα εκτός της πόλεως.

    2 μέρες στην πόλη Ουλμ της Γερμανίας
    Άποψη της Neu/Ulm

    Εμείς για να είμαι ειλικρινής δεν την γυρίσαμε πολύ, διότι μας τραβούσε σαν μαγνήτης και πάλι η παλιά πόλη. Πριν φύγουμε από το Neu-Ulm όμως δεν αμελήσαμε να κατεβούμε στην όχθη του Δούναβη και να βγάλουμε υπέροχες φωτογραφίες με σκηνικό τα σπίτια της απέναντι παλιάς πόλης.

    2 μέρες στην πόλη Ουλμ της Γερμανίας
    Φωτογραφία από τη γέφυρα του Δούναβη της παλιάς πόλης της Ουλμ

    Περάσαμε τη γέφυρα του Δούναβη από το Neu-Ulm και χαθήκαμε και πάλι στα πλακόστρωτα καλντερίμια, στις γεφυρούλες και στα κανάλια της παλιάς Ουλμ. Αυτή τη φορά όμως η κατεύθυνσή μας ήταν διαφορετική από τη χθεσινή ώστε να δούμε και τα υπόλοιπα αξιοθέατα της παλιάς πόλης. Κατευθυνθήκαμε στην πλατεία του Δημαρχείου που εκεί μας περίμεναν κυριολεκτικά και άλλες εκπλήξεις.

    Το Δημαρχείο της Ουλμ

    Το εντυπωσιακό κτίριο του Δημαρχείου που βρίσκεται όχι πολύ μακριά από τον Ναό Ulm Minster, σας προτείνω να το δείτε οπωσδήποτε. Φτάσαμε σχετικά γρήγορα σε μια μικρή πλατεία και εκεί αντικρίσαμε ένα πολύ εντυπωσιακό κτίριο από όλες τις πλευρές του. Ένα πραγματικά μοναδικό καλοδιατηρημένο μνημείο που αν και υπάρχουν και πολλά όμορφα κτίρια στην Ουλμ, το Δημαρχείο ήταν το πιο όμορφο από όλα.

    2 μέρες στην πόλη Ουλμ της Γερμανίας
    Το Δημαρχείο της Ουλμ έχει υπέροχες τοιχογραφίες από όλες της πλευρές του

    Την αναγεννησιακή πρόσοψη του Δημαρχείου με τις υπέροχες τοιχογραφίες μου είναι δύσκολο να την περιγράψω με τις σωστές λέξεις. Ούτε και την ομορφιά του μεγάλου αστρονομικού ρολογιού που τράβηξε αμέσως την προσοχή μας. Αφήνω να σας μιλήσουν οι φωτογραφίες μας!

    Το κτίριο του Δημαρχείου της Ουλμ χτίστηκε το 1370, ενώ το ρολόι εγκαταστάθηκε το 1520.

    2 μέρες στην πόλη Ουλμ της Γερμανίας
    Εκπληκτικής ομορφιάς το αναγεννησιακό κτίριο του Δημαρχείου στην Ουλμ με τις τοιχογραφίες

    Η βιβλιοθήκη της Ουλμ, Ulm City Library

    Μέσα στην πλατεία του Δημαρχείου χτίστηκε ένα εντυπωσιακό κτίριο που φυσικά μας προξένησε την περιέργεια. Το ιδιαίτερο αυτό κτίριο ήταν η Δημόσια Βιβλιοθήκη της πόλης. Πως σκέφτηκαν να κάνουν ένα τέτοιο μοντέρνο κτίριο μέσα σε μια διατηρητέα παλιά πόλη; Πως θα έδεναν αυτοί οι δύο αρχιτεκτονικού ρυθμοί; Ήταν μια τολμηρή ιδέα. Και όμως πέτυχε! Μπορεί να χάθηκε ουσιαστικά η πλατεία του Δημαρχείου όμως σε εμάς το μοντέρνο αυτό κτίριο με τη γυάλινη πρόσοψη και το σχήμα της πυραμίδας μας προκάλεσαν θετική εντύπωση.

    2 μέρες στην πόλη Ουλμ της Γερμανίας
    Το γυάλινο κτίριο της δημόσιας βιβλιοθήκης της Ουλμ αξίζει να το δείτε. Είναι από μόνη της ένα ακόμα αξιοθέατο της Ουλμ

    Διακρίνονταν όλο το εσωτερικό του κτιρίου, τα βιβλία, τα τραπέζια, οι άνθρωποι. Στα κυκλικά σκαλιά της βιβλιοθήκης που οδηγούσαν στο υπόγειο του κτιρίου καθόντουσαν πολλοί νεαροί, αλλά και τα καφέ που ήταν γύρω από τη βιβλιοθήκη ήταν και αυτά γεμάτα κόσμο. Η πλατεία του παλαιού Δημαρχείου και της μοντέρνας βιβλιοθήκης ήταν μια πλατεία που έσφυζε από ζωή.

    Μουσείο Ψωμιού στην Ουλμ

    Στο γερμανικό Μουσείο Ψωμιού που λειτουργεί στην πόλη Ουλμ, τα ωραιότερα εκθέματα είναι τέσσερα ελληνικά ειδώλια του 5ου αιώνα π.Χ., προερχόμενα από τη Βοιωτία, με γυναικείες μορφές. Στα ειδώλια εικονίζεται το άλεσμα του σταριού σε γουδί, το πλάσιμο της ζύμης, το ψήσιμο του ψωμιού και οι άρτοι έτοιμοι προς πώληση και βρώση. Εμείς δεν το επισκεφθήκαμε. Τα σχόλια όμως είναι θετικά από άλλους επισκέπτες. Εάν έχετε χρόνο μπορείτε να το επισκεφθείτε.

    Δωρεάν είσοδο θα έχετε με την ULM CITY CARD. Δείτε αναλυτικά τα όσα αναφέρουμε για τα προνόμια της κάρτας.

    Φεστιβάλ της πόλης Ουλμ

    Η ιστορία του Ουλμ διαιωνίζεται μέσα από τα ιστορικά φεστιβάλ που λαμβάνουν χώρα σε διάφορες εποχές του χρόνου με συμμετοχή όλων των κατοίκων της πόλης αλλά και με την προσέλευση πολλών επισκεπτών.

    Schwörhaus, το «Σπίτι του Όρκου»

    Στη διπλανή πλατεία με την πλατεία του Δημαρχείου υπάρχει και το «Σπίτι του Όρκου», το Schwörhaus. Στο κτίριο αυτό κάθε προτελευταία Δευτέρα του Ιουλίου, που είναι και επίσημη αργία στο Ουλμ, ο δήμαρχος κάνει μια ομιλία από το μπαλκόνι του σπιτιού και ανανεώνει τον ιστορικό όρκο που δόθηκε όταν έγινε το πρώτο Σύνταγμα της πόλης το 1397, αρχίζοντας με την πρόταση «να είσαι ένας απλός άνθρωπος σε πλούσιους και φτωχούς, σε όλα τα πράγματα εξίσου κοινός και έντιμος, χωρίς επιφυλάξεις».

    2 μέρες στην πόλη Ουλμ της Γερμανίας
    Το μπαλκόνι του Schwörhaus από όπου ο δήμαρχος ανανεώνει τον όρκο του Συντάγματος

    Διεθνές Φεστιβάλ Δούναβη

    Κάθε τέσσερα χρόνια, τις δύο Κυριακές πριν από την ημέρα του όρκου, γίνεται μια μεγάλη γιορτή στο Δούναβη, ένα είδος καρναβαλικής πομπής στον Δούναβη, που ονομάζεται η Nabada (λούσιμο). Σε αυτή τη γιορτή που οργανώθηκε για πρώτη φορά το 1927 συμμετέχουν τα επίσημα θεματικά σκάφη, τα λεγόμενα ελεύθερα ή άγρια ​​«Nabaders» και από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 επιτρέπεται να συμμετέχουν και όσοι θέλουν με βάρκες και σχεδίες. Αυτή η παράδοση μπορεί να έχει τις ρίζες της στους χρόνους των αυτοκρατορικών πόλεων.

    Πως θα πάτε στην Ουλμ 

    Η πόλη Ουλμ είναι ένα ιδανικό σημείο για να ανακαλύψετε την Ευρώπη. Μπορεί η πόλη να μην διαθέτει αεροδρόμιο όμως υπάρχουν πολύ κοντά αεροδρόμια τριών μεγάλων πόλεων (Στουτγάρδη, Μόναχο, Μέμινγκεν). Φυσικά εάν έχετε το δικό σας αυτοκίνητο ή ενοικιαζόμενο με αφετηρία το Ουλμ μπορείτε να γνωρίσετε τις μεγάλες πόλεις της Βαυαρίας και Βάδης – Βυρτεμβέργης. Ένας άλλος τρόπος βέβαια για την μετακίνησή σας είναι και η χρήση των τρένων και των λεωφορείων.

    ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ: Για να βρείτε τις χαμηλότερες τιμές ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων χρησιμοποιήστε την πλατφόρμα Discover Cars ή την πλατφόρμα Car n motion (χωρίς χρήση πιστωτικής).

    Χιλιομετρικές αποστάσεις από τις μεγάλες πόλεις της περιοχής

    Μόναχο – Ουλμ 160 χλμ. μέσω αυτοκινητόδρομου Α8. Διαβάστε: Μόναχο: ξενάγηση σε 16 αξιοθέατα της πόλης

    Στουτγκάρδη – Ουλμ 90 χλμ.

    Νυρεμβέργη – Ουλμ 200 χλμ. Διαβάστε: Νυρεμβέργη: Ξενάγηση στα αξιοθέατα της γερμανικής πόλης

    Φούσεν (κάστρο Νοϊσβανστάιν ) – Ουλμ μέσω αυτοκινητόδρομου Α7 130 χλμ. Διαβάστε:

    Füssen, η πολύχρωμη πόλη της Βαυαρίας στον ρομαντικό δρόμο

    Το κάστρο Νοϊσβανστάιν (Neuschwanstein) στη Γερμανία

    2 μέρες στην πόλη Ουλμ της Γερμανίας
    Πραγματικά ζηλεύω όλες τις πόλεις που έχουν ασφαλείς ποδηλατοδρόμους και η πόλη Ουλμ διαθέτει τους καλύτερους κάτω από τη σκιά και δίπλα στο ποτάμι

    Διαμονή για αυτοκινούμενα στην Ουλμ

    Ο χώρος στάθμευσης park platz που είχαμε παρκάρει τις μέρες που μείναμε στην Ουλμ ήταν ένας υπαίθριος δημοτικός χώρος πάρκινγκ της πόλης όπου μαζί με πολλά αυτοκινούμενα είχαμε μια ασφαλή διαμονή. Εύκολα προσβάσιμος από τον αυτοκινητόδρομο Α8. Υπήρχαν πολλές ελεύθερες θέσεις πάρκινγκ και μάλιστα ειδικές για αυτοκινούμενα. Ο χρόνος παραμονής στο πάρκινγκ είναι το μάξιμουμ 3 ημέρες και παρέχεται δωρεάν. Αν και εμείς ποτέ δεν πήραμε το τραμ για να πάμε στην πόλη, εάν θέλετε εσείς να μετακινηθείτε με το τραμ υπάρχει στάση ακριβώς δίπλα στο πάρκινγκ.

    2 μέρες στην πόλη Ουλμ της Γερμανίας
    Το μεγάλο δημοτικό πάρκινγκ της Ουλμ είναι ιδανικό και για εσάς που έχετε φτάσει στην πόλη με το δικό σας ΙΧ

    P+R Friedrichsau Wielandstrasse Ulm GPS 48.40663   10.00919

    Ο χώρος πρασίνου που συνόρευε με το πάρκινγκ ήταν ένας χώρος που μας έδωσε τη δυνατότητα να μην μένουμε μέσα στο αυτοκινούμενο και απολαύσαμε το φαγητό μας αλλά και τη δροσιά του και ξεκουραστήκαμε μετά από τις πολλές ώρες περπατήματος στην πόλη.

    2 μέρες στην πόλη Ουλμ της Γερμανίας
    Η ξεκούραση στο “σπιτάκι¨μας απαραίτητη μετά από το πολύωρο περπάτημα στην Ουλμ

    Διαβάστε και ενημερωθείτε για τα πάρκινγκ της Ευρώπης: Διαμονή με αυτοκινούμενο στην Ευρώπη. Camper Stop ή Park and Ride (P+R)

    Για τη διαμονή σας σε ξενοδοχείο, σπίτι ή διαμέρισμα συμβουλευτείτε τον παρακάτω χάρτη:



    Booking.com

    Και τις δύο ημέρες που μείναμε στην Ουλμ απολαύσαμε τη διαδρομή της επιστροφής μας το απογευματάκι στο πάρκινγκ από την πόλη περπατώντας κάτω από τα ψηλά δένδρα στο πλάι του Δούναβη. Πιστέψτε με ήταν φανταστικά!

    2 μέρες στην πόλη Ουλμ της Γερμανίας
    Μπορείτε εάν θέλετε να κάνετε μια βόλτα στον Δούναβη ποταμό να πάρετε το καραβάκι και να απολαύσετε την πόλη από μια άλλα άποψη

    Την επόμενη ημέρα φύγαμε άκρως ενθουσιασμένοι από την πόλη Ουλμ. Μια ακόμα αξιόλογη πόλη της Γερμανίας είχαμε προσθέσει στη λίστα μας με τις ομορφότερες πόλεις της Ευρώπης.

    Με αγάπη

    μαμά Μαρία από το Ανθομέλι

    Pin it for later

    Ταξίδι στην πανέμορφη Ουλμ στη Γερμανία. Αξιοθέατα στην Ουλμ. Ο ναός Μίνστερ που έχει το ψηλότερο καμπαναριό στον κόσμο. Ξενάγηση στην Ουλμ

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    mama Maria
    mama Maria
    Γεια σας! Είμαι η Μαρία, μητέρα της Κατερίνας και της Κάλης Εδώ και και χρόνια ταξιδεύουμε με το σύζυγό μου σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα με το αυτοκινούμενό μας. Έχουμε επισκεφθεί μεγάλες και μικρές πόλεις, χωριά απόμερα και χωριά διάσημα, έχουμε γνωρίσει αξιοθέατα και μνημεία που δεν θα μπορούσαμε να τα γνωρίσουμε με διαφορετικό τρόπο. Τις ταξιδιωτικές αυτές εμπειρίες, πλαισιωμένες με δικές μας φωτογραφίες, ιστορικά στοιχεία και εξτρά πληροφορίες τις γράφω με το όνομα μαμά Μαρία και θα τις βρείτε στην κατηγορία ΤΑΞΙΔΙΑ του blog anthomeli

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης