ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Μια χριστουγεννιάτικη βιβλιοθήκη στο σπίτι για τα παιδιά

    Εσείς έχετε χριστουγεννιάτικη βιβλιοθήκη; Τώρα θα μου πείτε τι ακριβώς είναι αυτό; Πρόκειται για τα χριστουγεννιάτικα βιβλία που έχουμε αγοράσει τα προηγούμενα χρόνια στα παιδιά και βγαίνουν μαζί με το χριστουγεννιάτικο δέντρο από την αποθήκη στις γιορτές. Το σπίτι γεμίζει χριστουγεννιάτικες αναμνήσεις και η φαντασία καλπάζει ακόμα και για εμάς που δεν είμαστε πλέον παιδιά. Κάθε χρόνο αγοράζουμε καινούρια βιβλία και την εμπλουτίζουμε. Θέλετε να δείτε πώς έχουμε δημιουργήσει τη δική μας βιβλιοθήκη των Χριστουγέννων; Θέλετε να δείτε τις προτάσεις μας για παιδικά βιβλία για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά; Μην μείνετε όμως σε αυτή την ανάρτηση. Μπείτε και σε όλα τα λινκ που σας δίνουμε για να δείτε ακόμα περισσότερες προτάσεις.

    Η βιβλιοθήκη των Χριστουγέννων

    Κάθε Χριστούγεννα από τότε που γεννήθηκαν τα παιδιά μου τους αγοράζω κάποια χριστουγεννιάτικα βιβλία. Ξεκινήσαμε από τα πρώτα τους βιβλία με τις χοντρές σελίδες που απλά είχαν μία εικονίτσα και μία λεξούλα, συνεχίσαμε με μικρά παραμυθάκια που μπορεί να είχαν τρισδιάστατες ή ανάγλυφες εικόνες και λίγο αργότερα με παραμύθια και ιστορίες για μεγαλύτερα παιδιά φτάνοντας στο σήμερα που πλέον διαβάζουν grafic novel και μυθιστορήματα για παιδιά. Αν εξαιρέσετε τα πρώτα και πολύ μπεμπέ βιβλία που τα στείλαμε στην ανιψιά μου για να εμπλουτίσει τη δική της χριστουγεννιάτικη βιβλιοθήκη τα υπόλοιπα τα έχουμε σπίτι και για να σας πω την αλήθεια ακόμη κι εγώ η ίδια δυσκολεύομαι να τα αποχωριστώ. Μου θυμίζουν τόσα πολλά και με κάνουν να ταξιδεύω στην παιδικότητα! 

    Μια χριστουγεννιάτικη βιβλιοθήκη στο σπίτι
    Photo by Andreea Radu on Unsplash

    Τις ημέρες των γιορτών, τα χριστουγεννιάτικα βιβλία μας δεν βρίσκονται στο ράφι των βιβλιοθηκών των παιδιών στα δωμάτιά τους παρέα με τα υπόλοιπα παιδικά βιβλία αλλά έχουν εξέχουσα θέση στο σαλόνι μας, στο τραπεζάκι ή κάτω από το δέντρο, ώστε τα παιδιά να τα διαβάζουν όποτε θέλουν. Φυσικά όταν τα παιδιά ήταν μικρότερα είχαμε τη συνήθεια να διαβάζουμε ένα παραμύθι ή μια μικρή ιστοριούλα κάθε βράδυ ή τις ώρες που είχαμε χρόνο για χουχούλιασμα στον καναπέ. Τώρα απλά από μόνα τους επιλέγουν αυτά που θέλουν να διαβάσουν ή να ξεφυλλίσουν. Κάθε χρόνο μαζεύονται μαζί με το δέντρο και την υπόλοιπη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση και ξαναεπιστρέφουν πριν τις γιορτές θυμίζοντάς μας παλιότερα Χριστούγεννα. 

    Φέτος, η χριστουγεννιάτικη βιβλιοθήκη των παιδιών και η αντίστοιχη της ανιψιάς μου της Μελίτας, εμπλουτίστηκε με καινούρια βιβλία και θέλουμε πολύ να σας τα δείξουμε γιατί είναι πραγματικά αξιόλογα.


    H Χριστουγεννιάτικη Βιβλιοθήκη μας (μέρος αυτής!)

    Οδός Χριστουγέννων

    Ηλικίες:3+

    Συγγραφέας: Τζόναθαν Έμετ – Αντζελ Π. Αρχένιους

    Εκδόσεις: Ψυχογιός Παιδί

    Τι χαριτωμένο αυτό το βιβλίο! Πραγματικά θα ήθελα τόσο να έχω ένα μικρό παιδάκι για να το “διαβάσουμε”/παίξουμε μαζί. Πρόκειται για ένα βιβλίο “ακορντεόν” που ουσιαστικά σχηματίζει ένα υπέροχο γιορτινό σκηνικό που θα μπορείτε ακόμα και να το βάλετε κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Είναι μια μικρή πόλη στολισμένη για τις γιορτές και κάθε σπιτάκι κρύβει και pop-up παράθυρα. Σούπερ για τα μικράκια μας!

    Μια χριστουγεννιάτικη βιβλιοθήκη στο σπίτι
    Μια χριστουγεννιάτικη βιβλιοθήκη στο σπίτι για τα παιδιά 16

    Χριστούγεννα στον Κόσμο

    Ηλικίες: 4+

    Εκδόσεις: Ψυχογιός

    Αααα, αυτό το βιβλίο το λατρέψαμε. Ξέρετε άλλωστε ότι έχουμε μια ιδιαίτερη σχέση με τα ταξίδια και τους πολιτισμούς. Αγαπώ να βλέπω τα ήθη και έθιμα έχουν σε ολόκληρο τον κόσμο και το ίδιο και η Μελίτα. Όσο για την εικονογράφιση μοναδική, με έντονα χρώματα, χαρούμενη και τόσο χαρωπή. Τα κείμενα απλά και κατανοητά για παιδιά από 4 έως 6-7 χρονών αλλά σίγουρα τα έθιμα που θα δείτε θα προσελκύσουν και ακόμη μεγαλύτερα (απλά θα τους φανεί παιδική η εικονογράφηση αν είναι μεγαλύτερα) Δεν θα πω πολλά ξεφυλλίστε στο σε ένα βιβλιοπωλείο και θα το ερωτευτείτε κι εσείς. 

    Μια χριστουγεννιάτικη βιβλιοθήκη στο σπίτι

    Ρούντολφ το ελαφάκι

    Ηλικίες: 4+

    Συγγραφέας: Ρόμπερτ Λ. Μέι

    Eκδόσεις: Μίνωας

    Εντάξει δεν ξέρω για τα δικά σας τα παιδιά αλλά ο αγαπημένος ήρωας των Χριστουγέννων της Μελίτας είναι ο Ρούντολφ. Όταν μάλιστα διάβασα ότι αυτό το βιβλίο ισχυρίζεται ότι θα μας διηγηθεί την αληθινή ιστορία του Ρούντολφ δεν υπήρχε περίπτωση να μην το αποκτήσουμε. Η Μελίτα βούτηξε στην ιστορία και την απόλαυσε πραγματικά. Αν την διανθίσετε μάλιστα με το ομώνυμο τραγούδι, τους πείτε τα παράξενα ονόματα των ταράνδων του Άι Βασίλη είναι σίγουρο ότι θα περάσετε διασκεδαστικά και ποιοτικά τον χρόνο σας μαζί του.  

    Μια χριστουγεννιάτικη βιβλιοθήκη στο σπίτι

    Ο Καρυοθραύστης

    Ηλικίες: 5+

    Διασκευή: Γκρέις Μακαρόνε

    Εκδόσεις: Μίνωας

    Για αυτό το βιβλίο οι γνώμες διχάζονται. Προσωπικά αν με ρωτήσετε δεν είναι καθόλου αγαπημένη μου ιστορία. Με μπερδεύει, έχω διαβάσει πολλές παραλλαγές της και να σας πω την αλήθεια δεν ξέρω καν ποια είναι η πρώτη της έκδοση. Ωστόσο, της Μελίτας της άρεσε πολύ. Η εικονογράφηση είναι πολύ ωραία και η ροή της ιστορίας κυλάει πολύ όμορφα. Οπότε αν είστε φαν των κλασσικών ιστοριών αυτή η έκδοση θα σας αρέσει πολύ!

    Μια χριστουγεννιάτικη βιβλιοθήκη στο σπίτι


    Χριστουγεννιάτικη ιστορία 

    Ηλικίες: 5+

    Συγγραφέας: Κάρολος Ντίκενς 

    Εκδόσεις: Μεταίχμιο

     Άλλη μία κλασσική χριστουγεννιάτικη ιστορία, Και ποιος δεν ξέρει τον Σκρουτζ, το μεγαλύτερο τσιγγούνη όλων των εποχών. Ε, η Μελίτα. Κι όμως δεν τον ήξερε! Οπότε μας δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσουμε για αυτόν, για την τσιγγουνιά της τσέπης αλλά και της ψυχής. Με μόνο μεμπτό την λίγο “αγορίστικη” όπως είπε η Μελίτα εικονογράφηση, αν είστε λάτρεις των κλασσικών ιστοριών, αυτό το βιβλίο είναι must. 

    Μια χριστουγεννιάτικη βιβλιοθήκη στο σπίτι

    Έξι στολίδια ταξιδεύουν

    Ηλικίες: 5+

    Συγγραφέας: Ευγένιος Τριβιζάς

    Εκδόσεις: Διόπτρα

    Για τον Ευγένιο Τριβιζά τι να πω. Υπάρχετε πολύ εκεί έξω που δεν χάνεται κανένα νέο του βιβλίο, οπότε δεν μπορείτε να χάσετε και αυτή την Χριστουγεννιάτικη ιστορία του με τις περιπέτειες έξι στολιδιών. Φυσικά υπάρχει ειδικό τμήμα μέσα στο βιβλίο με δραστηριότητες για τα παιδιά και… μια καινούργια προσθήκη ειδικά για δασκάλους… η ιστορία προσαρμοσμένη για να παιχτεί σε θεατρικό έργο. Καλό ε; Εμείς οικογενειακώς, παρόλο που θαυμάζουμε το ταλέντο του συγγραφέα, δεν είμαστε φαν των βιβλίων του. Ωστόσο οι δραστηριότητες μας κράτησαν και θα μας κρατήσουν και τις υπόλοιπες μέρες πολύ καλή παρέα! 

    Μια χριστουγεννιάτικη βιβλιοθήκη στο σπίτι

    Όταν ο Άι-Βασίλης ήταν μωρό

    Ηλικία 4+

    Συγγραφέας: Λίντα Μπέιλι & Ζενεβιέβ Γκότμπουτ

    Εκδόσεις: Κλειδάριθμος

    Τι γλυκό βιβλία ήτα αυτό και τι όμορφη εικονογράφηση! Οι συγγραφείς φαντάστηκαν τον Αγιο Βασίλη ως ένα όμορφο στρουμπουλό μωράκι που η πρώτη του κουβέντα δεν ήταν μαμά ή μπαμπάς αλλά Χο, Χο, Χο! Δεν του άρεσε η ζέστη και είχε περιέργεια για το πως φτιάχνονται τα παιχνίδια! Ε ήταν μονόδρομος νομίζω να γίνει ο Άγιος Βασίλης που ξέρουμε και αγαπάμε. Μια γλυκιά ιστορία για μικρά παιδιά!

    Μια χριστουγεννιάτικη βιβλιοθήκη στο σπίτι

    To Φαρδύ Πουλόβερ

    Ηλικίες: 4+

    Συγγραφέας: Αρμέλ Μοντερέ & Ζορ

    Εκδόσεις: Μεταίχμιο

    Αυτή τη ιστορία μου άρεσε πολύ γιατί έχει και τα ηθικά διδάγματα που τόσο αγαπώ (εγώ όχι η κόρη μου!) Ποιο ήταν το ηθικό δίδαγμα: Το καλό που κάνεις επιστρέφει πάντα σε σένα κάποια στιγμή! Ένα φαρδύ πουλόβερ και η δύναμη της προσφοράς είναι που κάνει αυτό το βιβλίο τόσο ξεχωριστό. Μιλήστε στα παιδιά σας για το πόσο σημαντικό είναι να προσφέρουμε και ότι κάθε καλό που κάνουμε γεμίζει με θετικότητα την αύρα της ζωής μας.

    Μια χριστουγεννιάτικη βιβλιοθήκη στο σπίτι

    Το μυστήριο του πραγματικού Άι Βασίλη

    Ηλικίες 6+

    Συγγραφέας: Ελένη Ρένεση

    Εκδόσεις Ωρίωνας

    Ένα βιβλίο με μια απλή αλλά υπέροχη ιστορία για να βοηθήσει τα παιδιά να δεχτούν την αλήθεια για τον Άγιο Βασίλη αλλά και να διευκολύνει και τους γονείς να τους την πουν μέσα από τις σελίδες του. Μου θύμισε τόσο πολύ το γράμμα που έστειλα κι εγώ στην κόρη μου πέρυσι για να της πω για την αλήθεια αυτή (μάλιστα της είχα φτιάξει κι ένα βιντεάκι τότε). Η συγγραφέας Ελένη Ρένεση προτείνει κι ένα πρωτότυπο κυνήγι θησαυρού μετά το τέλος της ιστορίας! Στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου θα βρείτε κι ένα επιστολόχαρτο για να γράψουν γράμμα τα παιδιά στο Άγιο! Γιατί θα περάσει πολύς καιρός μετά την αποκάλυψη της αλήθειας για να σταματήσουν να τους γράφουν!! 

    Μια χριστουγεννιάτικη βιβλιοθήκη στο σπίτι

    Διαβάστε για άλλα βιβλία που έχουμε στην Χριστουγεννιάτικη βιβλιοθήκη μας:


    Το Χριστουγεννιάτικο γουρουνάκι

    Ηλικίες: 7+

    Συγγραφέας: Τζ. Κ. Ρόουλινγκ

    Εκδόσεις: Ψυχογιός

    Μπορεί αυτή η ιστορία της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ να μην έγινε η αγαπημένη μας καθώς ήταν μεγάααλη η σύγκριση με τον Χάρι Πότερ αλλά αν μπορέσετε να την διαβάσετε αποδεσμευμένη από το όνομα της συγγραφέως και την προηγούμενη επιτυχία της ίσως της δώσετε μια καλύτερη ευκαιρία απ’ ότι της δώσαμε εμείς. Πρόκειται για μια περιπέτεια φαντασίας που για ακόμη μία φορά αποδεικνύει πόση αστείρευτη φαντασία έχει η Ρόουλινγκ. Ωστόσο θα την πρότεινα για παιδιά στις αρχές του δημοτικού καθώς η Μελίτα, πέμπτη τάξη όταν την διάβασε, θεώρησε ότι ήταν λίγο παιδική για αυτήν. Οπότε ναι για τις πρώτες τάξεις του δημοτικού είτε αν διαβάζουν μόνα τους είτε μαζί σας!

    Μια χριστουγεννιάτικη βιβλιοθήκη στο σπίτι

    Δόκτωρ Πορδαλός – Η συνομωσία των Χριστουγέννων

    Ηλικία 9+

    Συγγραφέας: Jo Nesbo

    Εκδόσεις: Μεταίχμιο

    Το ξέρατε ότι ο Jo Nesbo, ο Νορβηγός συγγραφέας των αστυνομικών μυθιστορημάτων για ενήλικες, έχει γράψει και πολλά μυθιστορήματα για παιδιά; Για να σας πω την αλήθεια δεν  γνώριζα για την σειρά του Δόκτορ Πορδαλός, παρόλο που έχει γράψει 5 βιβλία ως τώρα και κυκλοφορούν μάλιστα μεταφρασμένα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Ήταν μεγάλη η περιέργειά μου, μιας κι έχω διαβάσει πολλά από τα βιβλία του για ενήλικες, να διαβάσω (ναι κι εγώ το διάβασα) το νέο του παιδικό βιβλίο Δόκτωρ Πορδαλός-Η συνωμοσία των Χριστουγέννων. 

    Στην έκδοση μου άρεσαν τα μεγάλα και καθαρά γράμματα του κειμένου ενώ δεν με ενθουσίασε τόσο η εικονογράφηση παρόλο που ήταν χρωματιστή. Η ιστορία ωστόσο έχει ενδιαφέρον και κινείται μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας.

    Μια χριστουγεννιάτικη βιβλιοθήκη στο σπίτι

    Πένι Πέπερ – Σαμποτάζ τα Χριστούγεννα

    Ηλικίες 9+

    Συγγραφέας: Ουρλρίκε Ράιλανς

    Εκδόσεις: Μεταίχμιο

    Για την Πένι σας έχουμε μιλήσει και σε παλιότερη ανάρτηση στις αρχές του σχολικού έτους όταν λάβαμε τη σχολική ατζέντα της που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.  Και τώρα λίγο πριν τις γιορτές κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία η νέα της χριστουγεννιάτικη περιπέτεια με τίτλο Σαμποτάζ τα Χριστούγεννα. Η Πένυ είναι ένα κορίτσι που της αρέσουν τα μυστήρια ή μάλλον δεν της αρέσουν και θέλει να βρίσκει της λύση τους. Έτσι και τώρα, ψάχνει να βρει στοιχεία για τα εξαφανισμένα χριστουγεννιάτικα δέντρα γιατί Χριστούγεννα χωρίς αυτά δεν είναι Χριστούγεννα! 

    Το βιβλίο δεν είναι ένα απλό μυθιστόρημα αλλά περιλαμβάνει σκίτσα που το κάνουν να μοιάζει με grafic novel. Αυτό το κάνει πιο ευχάριστο και γρήγορο στην ανάγνωση ακόμη και για παιδιά που δεν έχουν τόση άνεση στην ανάγνωση ή απλά την βαριούνται!

    Μια χριστουγεννιάτικη βιβλιοθήκη στο σπίτι
    Δείτε κι άλλα χριστουγεννιάτικα βιβλία από Εκδόσεις Μεταίχμιο που προτείνουμε εμείς και άλλες 19 φίλες bloggers

    Το Μαγικό Ζαχαροπλαστείο – Μαγεία τις γιορτές

    Ηλικία 9+

    Συγγραφέας: Κάθριν Λίτλγουντ

    Εκδόσεις Ψυχογιός

    Αυτή η σειρά βιβλίων είναι η αγαπημένη χιλιάδων παιδιών σε ολόκληρο τον κόσμο. Σε αυτό το μαγικό Ζαχαροπλαστείο συμβαίνουν πολλά παράξενα πράγματα. Μερικά από αυτά συμβαίνουν όταν τα παιδιά της οικογένειας ανοίγουν τον μαγικό τσελεμεντέ των γονιών τους για να εντυπωσιάσουν την cool θεία που θα τους επισκεφτεί. Τότε το αληθομπισκότα και τα αγαποκεκάκια θα κάνουν το θαύμα τους.

    Μια χριστουγεννιάτικη βιβλιοθήκη στο σπίτι για τα παιδιά 14


    Αυτές τις γιορτές χαρίστε κι εσείς βιβλία στα αγαπημένα σας πρόσωπα! Είναι τόσο όμορφο δώρο! Κι αν νομίζετε ότι το παιδάκι που θα το πάτε δεν του αρέσει να διαβάζει ίσως γελιέστε! Ίσως δεν του δόθηκε η ευκαιρία να βρει κάτι που τους ταιριάζει ή ίσως οι γονείς του δεν προσπάθησαν τόσο ώστε να του κάνουν το διάβασμα μια ωραία συνήθεια! 

    Κατερίνα

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    Callie
    Callie
    Γεια σας! Είμαι η Κάλη και αγαπώ να γεμίζω τη ζωή μου με μικρές όμορφες στιγμές! Και είμαι εδώ για να εμπνεύσω κι εσάς, ως δασκάλα, μαμά, σύζυγος, αδερφή, κόρη και φίλη. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να γκρινιάζουμε οπότε και της χαρίζουμε απλόχερα το χαμόγελό μας. Will you follow me?

    2 ΣΧΟΛΙΑ

    1. Τα παιδιά μου πριν ανοίξουν δώρο μου ξέρουν από πριν ότι θα είναι βιβλίο.
      Απλά αναρωτιούνται για το πιο.
      & για μένα ένα βιβλίο είναι εξαιρετικό δώρο
      (μόνο που ο μικρός μου γιος που πήγε σε γενέθλια φίλου του με δώρο βιβλίο δεν τον ξανακαλέσανε στα επόμενα γιατί όπως του είπε ο φίλος του, δεν τους άρεσε το δώρο)

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης