ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Παιδοδοντίατρος: 3 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις

    Παιδοδοντίατρος είναι ο οδοντίατρος που εξειδικεύεται στα παιδιά. Είναι ο εξειδικευμένος γιατρός για τη στοματική υγεία των παιδιών ό,τι δηλαδή είναι και ο παιδίατρος στη γενική ιατρική. Μας είναι απολύτως εξίσου απαραίτητος, δεν νομίζετε; Πιο συγκεκριμένα, ένας παιδοδοντίατρος έχει κάνει μετεκπαίδευση για 3 έτη σε προγράμματα ειδίκευσης στην παιδοδοντιατρική ώστε να είναι σε θέση να ασχολείται αποκλειστικά με τα οδοντιατρικά προβλήματα σε παιδιά και εφήβους έως την ηλικία των 18 ετών αλλά και σε άτομα με αναπηρίες, παιδιά με οδοντιατρική φοβία ή με αυξημένο άγχος και φόβο για τον οδοντίατρο και παιδιά με ιατρικά προβλήματα ή ιατρικά σύνδρομα.

    Διαβάστε στο Ανθομέλι: Τι είναι το πελματογράφημα και πότε πρέπει να το κάνετε στα παιδιά σας

    Παιδοδοντίατρος VS Γενικός Οδοντίατρος

    Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ένας γενικός οδοντίατρος μπορεί να αναλάβει το παιδί σας και να συνεργαστεί άψογα μαζί του. Είναι σαφώς καλύτερο όμως να επιλέξετε έναν παιδοδοντίατρο. Προτιμήστε να επισκεφθείτε κάποιον παιδοδοντίατρο ειδικά αν τα παιδιά είναι μικρής ηλικίας! Αν μάλιστα πρόκειται για την πρώτη επαφή του παιδιού με τον οδοντίατρο, μιας και η εμπειρία της πρώτης επίσκεψης θα το ακολουθεί σε όλη του τη ζωή, τότε προτείνουμε με κλειστά μάτια έναν παιδοδοντίατρο!

    Η διαχείριση του παιδιού από τον παιδοδοντίατρο

    Ο παιδοδοντίατρος διαθέτει τις απαραίτητες γνώσεις για να μπορεί να διαχειριστεί όχι μόνο τις φοβίες των παιδιών αλλά και τις πρακτικές δυσκολίες που συνοδεύουν τη διαχείρισή τους. Για παράδειγμα, η διαχείριση ενός παιδιού 3 με 4 ετών που πρέπει να μείνει ακίνητο, προκειμένου να του γίνει με ασφάλεια η ένεση για αναισθησία ή να πραγματοποιηθεί σφράγισμα ή απονεύρωση χωρίς να κλαίει και χωρίς να κινείται, είναι σαφέστατα μια πρόκληση στην οποία δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν όλοι οι οδοντίατροι με επιτυχία.

    Ο χώρος του ιατρείου

    Επίσης, ιδιαίτερη σημασία για την ψυχολογία των παιδιών έχει και ο χώρος του παιδοδοντιατρείου που είναι κατάλληλα διαμορφωμένος ώστε να αποτελεί έναν ευχάριστο και χαλαρωτικό χώρο, μειώνοντας το στρες και προϊδεάζοντάς τα θετικά για την επαφή με τον παιδοδοντίατρο.

    Διαβάστε στο Ανθομέλι: Πως να αντιμετωπίσετε τις ραγάδες στην εφηβεία

    Τι πρέπει να ξέρεις για την πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο

    Η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον παιδοδοντίατρο πρέπει να γίνει, ιδανικά, στον πρώτο χρόνο της ζωής του με την «ανατολή» του πρώτου του δοντιού.

    Ο παιδοδοντίατρος θα αξιολογήσει την οδοντική ανάπτυξη του παιδιού, θα εντοπίσει τυχόν προβλήματα στην ανάπτυξη των δοντιών και θα σας ενημερώσει σχετικά με τη διαφύλαξη των νεογιλών δοντιών μέχρι την εμφάνιση των μόνιμων. Σημαντική είναι και ενημέρωση, η δική σας αλλά κυρίως των παιδιών, σχετικά με τη διατήρηση της σωστής στοματικής υγιεινής.

    Παράλληλα θα σας συμβουλεύσει για τη διακοπή βλαβερών για τα δόντια συνηθειών, όπως η χρήση πιπίλας και ο θηλασμός του δακτύλου, ενώ θα εκπαιδεύσει το παιδί στο σωστό βούρτσισμα για την πρόληψη της τερηδόνας και της ουλίτιδας. Ο επόμενος έλεγχος καλό είναι να προγραμματιστεί όταν το παιδί είναι στην ηλικία των 3 ετών οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί η νεογιλής οδοντοφυΐα.

    Παιδοδοντίατρος: 3 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις
    Ο παιδοδοντίατρος ασχολείται αποκλειστικά με τα οδοντιατρικά προβλήματα σε παιδιά και εφήβους έως την ηλικία των 18 ετών

    Διαβάστε στο Ανθομέλι: Κάνε σύμμαχο σου τον λογοθεραπευτή ή τον λογοπεδικό

    Συχνότητα επισκέψεων στον παιδοδοντίατρο

    Η επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο δεν είναι επισκεψη που την κάνεις μια φορά και τέλος. Δεν είναι μια υποχρέωση! Προκειμένου ο παιδοδοντίατρος να επεμβαίνει διορθωτικά σε καταστάσεις που έχουν ήδη δημιουργηθεί και θα ταλαιπωρούν τα παιδιά και στην ενήλικη ζωή τους, είναι αναμφίβολα προτιμότερο να είστε τυπικοί στα ραντεβού που θα συστήσει ο παιδοδοντίατρος και να μην αμελείτε τον ετήσιο έλεγχο των δοντιών των παιδιών σας.

    Ο παιδοδοντίατρος έχει ως έργο πέρα από την προαγωγή της στοματικής υγείας των παιδιών, την αντιμετώπιση τυχόν τραυματισμών των δοντιών λόγω ατυχημάτων και τη συμβουλευτική για την αποφυγή τους. Επίσης, ο παιδοδοντίατρος συμβάλλει στον έγκαιρο εντοπισμό προβλημάτων για τη σωστή ανάπτυξη των δοντιών καθώς και στην πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση ορθοδοντικών ανωμαλιών αλλά και προβλημάτων με τις γνάθους.

    Ο παιδοδοντίατρος μπορεί να φέρει εις πέρας, φυσικά, όλες τις κλασικές οδοντιατρικές εργασίες αλλά δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη της τερηδόνας, παρέχοντας αποτρύγωση (καθαρισμό)φθορίωση και προληπτικές εμφράξεις (τα λεγόμενα sealants) και εμμένοντας στην εκπαίδευση των παιδιών για σωστό βούρτσισμα των δοντιών 2 φορές την ημέρα.

    Μπορεί να σας ενδιαφέρει:

    Pin it for later

    Παιδοδοντίατρος: Τι πρέπει να γνωρίζεις. Τι πρέπει να ξέρεις για την πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο. Κάθε πότε πρέπει να πηγαίνεις το παιδί.
    Παιδοδοντίατρος: 3 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις 3

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    Kathy
    Kathyhttps://www.anthomeli.com
    Είμαι η Κατερίνα, μουσικός στο επάγγελμα και ζω με την οικογένειά μου στη Θεσσαλονίκη. Λατρεύω ό,τι έχει να κάνει με τις τέχνες και τα ταξίδια και το Ανθομέλι είναι η μεγάλη μου αδυναμία.

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης