ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Το φαινόμενο Colleen Hoover και οι έφηβοι του #BookTok

    Το τελευταίο διάστημα η ενασχόλησή μου με το TikTok με έφερε κοντά με μια μερίδα εφήβων που το χρησιμοποιούν και δείχνουν αρκετό ενδιαφέρον για βίντεο, χορό, διασκέδαση αλλά και βιβλία μέσα από το #Booktok. Το Booktok αποτελεί ουσιαστικά ενα online “δίκτυο” για προτάσεις βιβλίων από αναγνώστες και ευκαιρία για συζήτηση ανάμεσα σε αυτούς. Κάπως έτσι έγιναν viral βιβλία όπως “Tο Τραγούδι του Αχιλλέα” αλλά και τα βιβλία της Colleen Hoover.

    Φυσικά δεν έχασα την ευκαιρία να ενημερωθώ σχετικά και να διαβάσω κάποια από αυτά ώστε και ως καθηγήτρια να έχω μια εικόνα για τα trend της νεολαίας και των αναγνωσμάτων των μαθητών μου αλλά και να ξέρω από πρώτο χέρι ποιά τελικά είναι τα βιβλία που επιλέγουν ορισμένοι έφηβοι σήμερα. Το φαινόμενο Colleen Hoover, που έχει κατακλύσει τις βιβλιοθήκες των εφήβων, κυκλοφορούν από της Εκδόσεις Διόπτρα και πάμε να δούμε παρέα τι παρατήρησα.

    3 βιβλία της Colleen Hoover που διάβασα

    Τα βιβλία της Hoover που διάβασα το τελευταίο διάστημα είναι τρία. Το “Τελειώνει με Εμάς“, το “Πληγωμένες Καρδιές” και το “Σκοτεινή Αγάπη“. Κάνοντας μάλιστα γκάλοπ στο TikTok με ένα βιντεάκι για τα βιβλία της πολλά παιδιά απάντησαν στην ερώτηση “ποια έχετε διαβάσει” καθιστώντας βέβαιο ότι δεν είμαι η μόνη που τα έχει διαβάσει. Τα βιβλία αυτά έχουν μπει σε πάρα πολλά σπίτια και έχουν διαβαστεί από πολλά παιδιά σημειώνοντας τρελή επιτυχία, ειδικά το Τελειώνει με Εμάς. Δεν σας κρύβω ωστόσο ότι προβληματίστηκα αρκετά καθώς τα βιβλία αυτά αποτελούν για εμένα ένα ανάγνωσμα για εφήβους άνω των 16 ετών. Τι συμβαίνει λοιπόν με το φαινόμενο Collen Hoover;

    @anthomeli_k_c

    Ελπίζω τουλάχιστον να είσαι άνω των 16 αν τα έχεις διαβάσει! #anthomeli #colleenhoover #booktok #bookworm #fy #fyp #μπεστφοργιου

    ♬ original sound – 🙂

    Το φαινόμενο Collen Hoover και προβληματισμοί για έφηβους αναγνώστες

    Τα βιβλία της Hoover αφορούν σχέσεις ζευγαριών που για κάποιον λόγο είναι δυσλειτουργικές. Στο “Τελειώνει με Εμάς” ζούμε τη σχέση ενός ζευγαριού και η πρωταγωνίστρια βιώνει ενδοοικογενειακή βία, στο “Πληγωμένες Καρδιές” το νεαρό ζευγάρι βιώνει την οικονομική ανέχεια, το ψέμα και τα λάθη των γονιών τους και στο “Σκοτεινή Αγάπη” το ζευγάρι προσπαθεί να έρθει κοντά αλλά τα τραύματα του παρελθόντος δεν τους το επιτρέπει. Όπως καταλαβαίνετε και τα 3 βιβλία έχουν ένα στοιχείο που μπορεί να προσελκύσει το νεαρό κοινό. Αγάπη, νεανικοί έρωτες, τραύματα, δάκρυα, καυγάδες, συμφιλιώσεις, ανατρεπτικό τέλος (όχι σε όλα), χτυποκάρδι αλλά και σεξ!

    Ω ναι! Πολύ σεξ και μάλιστα σε βαθμό που με έκανε να αναρωτηθώ πόσο τελικά είναι εκτεθειμένα τα παιδιά μας στο σεξ και από ποια ηλικία; Θα μου πεις, κοπελιά, στην εποχή του Netflix, του Elit, του Euphoria και όλων αυτών των σειρών που έχουν κάνει πάταγο, η Hoover σε πείραξε! Όχι, μη με παρεξηγείτε! Δεν με πείραξε τίποτα. Τροφή για σκέψη δίνω και αναφέρομαι στα σημείων των καιρών.

    Η ίδια η Colleen Hoover ταξινομεί τα βιβλία της με βάση την κατάλληλη ηλικία προς ανάγνωση. Κάτι ξέρει!!

    Σκεφτείτε το 12 χρονο παιδί σας. Αρχές γυμνασίου, δηλαδή που ακόμα σκέφτεστε πως και αν θα του μιλησετε για τις σεξουαλικές σχέσεις, να παίρνει το βιβλίο της Hoover “Σκοτεινή Αγάπη” (πείτε ότι το δανείζετε και από την φίλη του) και να διαβάζει με όλες τις λεπτομέρειες για το πως κάνει σεξ ένα ενήλικο ζευγάρι αλλά όχι από εσάς από την Hoover! Χαχα! Μου θυμίζει λίγο την δεκαετία του ’80 που τα αγόρια έμαθαν τα πάντα μέσα από τις ταινίες και τα περιοδικά. Τελικά οι εποχές επαναλαμβάνονται!

    Τέλος πάντων, για να μην μακρυγορώ η Hoover μια χαρά τα γράφει! Το θέμα είναι ποιος τα διαβάζει και πώς τα φιλτράρει. Έχε πίστη στα παιδιά και στους εφήβους ή ενημερωσε τους εσύ πριν την Colleen! To δεύτερο θα έλεγα! Μην περιμένεις και πολύ γιατί το BookTok και το Netflix θα σε φάνε στην στροφή!

    Διαβάστε περισσότερα

    Τελειώνει με Εμάς

    Από τα 3 βιβλία θεωρώ ότι το Τελειώνει με Εμάς είναι μέχρι στιγμής το καλύτερό της βιβλίο από αυτά που διάβασα μιας και το έγραψε αφού και η ίδια είχε ζήσει ως παιδί παρόμοιες καταστάσεις και στηρίζεται σε προσωπικά της βιώματα. Μπορεί να πιάνει αρκετά ελαφριά και μονοδιάστατα το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας αλλά μέσα από αυτή την “ελαφριά” ματιά φέρνει τους εφήβους κοντά σε ένα θέμα που καίει.

    Τροφή για σκέψη και συζήτηση (αν φυσικά το έχετε διαβάσει κι εσείς ή αν το παιδί σας σας ανοιχτεί!). Προχθές μάλιστα έκανα μια ολόκληρη συζήτηση με μια μικρή αναγνώστρια φίλη μας που τη στιγμάτισε το βιβλίο και το πόσο μονοδιάστατα κοιτάμε την ενδοοικογενειακή βία, δηλαδή μόνο από την πλευρά του θύματος και όχι από την θεραπεία του θύτη. Η συζήτησή μας πήρε μεγάλες διαστάσεις και συνειδητοποίησα ότι κανένα βιβλίο δεν πρέπει να περνάει τελικά χωρίς συζήτηση καθώς είναι πολύ εύκολο ένα νέο παιδί να αποκτά “λάθος” γνώμη λόγω της συμπάθειας σε έναν από τους πρωταγωνιστές του βιβλίου.

    Coleen Hoover - Τελειώνει με Εμάς
    Τελειώνει με εμάς από Εκδόσεις Διόπτρα

    Πληγωμένες Καρδιές

    Το Πληγωμένες Καρδιές δεν είναι από τα αγαπημένα μου καθώς είναι αρκετά νεανικά για τα γούστα και την ηλικία μου! Ωστόσο είχε ένα twist στο τέλος που με εντυπωσίασε. Σίγουρα αυτό που θα πρότεινα λιγότερο σε σχέση με τα υπόλοιπα. Ωστόσο είναι για ηλικίες 14+.

    Colleen Hoover - Πληγομένες Καρδιές
    Πληγωμένες Καρδιές από Εκδόσεις Διόπτρα

    Σκοτεινή Αγάπη

    Το Σκοτεινή Αγάπη θεωρώ ότι είναι από τα τρία το πιο σκληροπυρηνικό όσον αφορά στις σεξουαλικές σχέσεις και πραγματικά θα το συνιστούσα για παιδιά άνω των 16 ετών. Εγώ φυσικά ως ενήλικη αναγνώστρια το απόλαυσα. Ξέρετε τα βιβλία της μου θυμίζουν λίγο άρλεκιν του 21ου αιώνα και δεν το λέω καθόλου με αρνητική διάθεση. Ένα καλό άρλεκιν είναι καλύτερο από ένα κακό μυθιστόρημα. Οπότε ειδικά για στιγμές που αναγνωστικά χρειάζεστε κάτι που να σας πάρει το μυαλό από τη βαβούρα της καθημερινότητας, γιατί όχι!

    Ημερολόγιο της Βέριτι

    Τελικά δεν ξέρω αν σας μπέρδεψα ή αν σας διαφώτισα με τα βιβλία της Collen Hoover. Προσωπικά θα διαβάσω και το Ημερολόγιο της Βέριτι αφού οι νεαροί φίλοι μου στο TikTok μου είπαν ότι είναι ακόμα καλύτερο από τα άλλα τρία και θα βρεθώ ξανά με τον έφηβο εαυτό μου να καρδιοχτυπά για το love story των 2 πρωταγωνιστών.

    Όπως καταλαβαίνετε εγώ σε καμία περίπτωση δεν είμαι εδώ για να δαιμονοποιήσω κανένα βιβλίο. Είμαι εδώ όμως για να σας υπενθυιμίσω για ακόμη μία φορά ότι τα παιδιά και οι έφηβοι μόνα τους είναι σαν βαρκούλα στον ωκεανό. Ακόμα κι όταν πρόκειται για το ανάγνωσμα ενός βιβλίου. Διαβάστε μαζί τους, συζητήστε, αναζητήστε κατάλληλα για την ιδιοσυγκρασία τους βιβλία και βρείτε τη λύση που θα κάνει όλους ευχαριστημένους. Σίγουρα δεν τους επιβάλλουμε τη γνώμη μας αλλά από την άλλη καλό είναι να υπάρχει και ένα φιλτράρισμα των αναγνωσμάτων τους το οποίο εξαρτάται από την ηλικία, την προσωπικότητα και την οικογένεια κάθε παιδιού.

    Κάλη

    If you like it, pin it!

    Το φαινόμενο Colleen Hoover και οι έφηβοι του #BookTok μέσα από την ματιά του Ανθομέλι. Τελειώνει με εμάς, Πληγωμένες καρδιές, Σκοτεινή αγάπη

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    Callie
    Callie
    Γεια σας! Είμαι η Κάλη και αγαπώ να γεμίζω τη ζωή μου με μικρές όμορφες στιγμές! Και είμαι εδώ για να εμπνεύσω κι εσάς, ως δασκάλα, μαμά, σύζυγος, αδερφή, κόρη και φίλη. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να γκρινιάζουμε οπότε και της χαρίζουμε απλόχερα το χαμόγελό μας. Will you follow me?

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης