ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Οικογενειακό ταξίδι: Ναύπακτος, Δελφοί, Μεσολόγγι, Πάτρα

    Σκεφτόμασταν καιρό ποιος θα είναι ο επόμενος οικογενειακός ταξιδιωτικός προορισμός μας. Οι ιδέες πολλές αλλά τελικά η ζυγαριά έγειρε προς τη Στερεά Ελλάδα. Αποφασίσαμε να φύγουμε για 5 μέρες με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη για Στερεά Ελλάδα και με βάση μας τη Ναύπακτο να επισκεφτούμε τους Δελφούς, το Μεσολλόγι και την Πάτρα. Φορτωμένο το πρόγραμμα, δε λέω, αλλά τι να αφαιρέσεις; Ευτυχώς, τα παιδιά, έφηβοι πια, συμφωνούν μαζί μας πως ένα ταξίδι εκτός από χαλάρωση μπορεί κάλιστα να μας προσφέρει και γνώσεις. Να ανοίγει τους ορίζοντές τους και να μαθαίνουν για τη χώρα τους αλλά και τον κόσμο γενικότερα. Βέβαια χρειάζεται προσοχή για την οργάνωση του ταξιδιού και σε αυτό η αλήθεια είναι πως έκανα τις υπερβολές μου, όπως γράφω παρακάτω.

    Οικογενειακό ταξίδι στη Στερεά Ελλάδα

    Διαδρομή Θεσσαλονίκη Ναύπακτος

    Ξεκινήσαμε νωρίς από Θεσσαλονίκη μέσω της εθνικής οδού Ιωαννίνων. Από εκεί και μετά η Ιονία οδός, στην οποία πρώτη φορά ταξιδεύαμε, έκανε το ταξίδι μας ξεκούραστο και άνετο. Σε 5 ώρες περίπου ήμασταν στην υπέροχη Ναύπακτο για την οποία είχαμε τόσα ακούσει από την Κάλη και προηγούμενο οικογενειακό τους ταξίδι εκεί. Είχε έρθει η ώρα να την επισκεφτούμε κι εμείς!

    Διαβάστε ακόμα στο Ανθομέλι:

    Tip: Ανάλογα με το πλάνο του ταξιδιού σας και τις μέρες που έχετε στη διάθεσή σας και αν φυσικά ξεκινάτε από τη Θεσσαλονίκη όπως εμείς, προτείνουμε να κάνετε μία στάση και στην Άρτα για να δούν τα παιδιά, αλλά κι εσείς εννοείται, το πολυτραγουδισμένο γεφύρι της Άρτας.

    Ναύπακτος

    Οικογενειακό ταξίδι: Ναύπακτος, Δελφοί, Μεσολόγγι, Πάτρα- Βόλτα στη Ναύπακτο
    Η Ναύπακτος είναι πανέμορφη και θα βρείτε πολλά όμορφα στέκια για φαγητό, καφέ και γλυκό. Πραγματικά αξίζει να διαθέσετε χρόνο για βόλτα. Το κέντρο της πόλης είναι εύκολο να το περπατήσετε με τα πόδια.

    Διαμονή στη Ναύπακτο

    Ως μια τετραμελή οικογένεια θέλουμε για τη διαμονή μας έναν άνετο χώρο. Προτιμούμε να είμαστε “και μαζί και χώρια” και αναζητούμε κάτι οικονομικό αλλά ταυτόχρονα ευπρεπές και άνετο. Επίσης, λόγω covid, δεν προτιμούμε την πολυκοσμία. Έτσι, επιλέγουμε να μένουμε σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα. Η σοφίτα στην οποία μείναμε στη Ναύπακτο ήταν υπέροχη, καθαρή και άνετη με μονά κρεβάτια για τα παιδιά σε ξεχωριστό δωμάτιο από εμάς, άνετο σαλόνι και πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα.

    Οικογενειακό ταξίδι: Ναύπακτος, Δελφοί, Μεσολόγγι, Πάτρα -Διαμονή
    Τα παιδιά απόλαυσαν το σπίτι ξαπλώνοντας στον άνετο καναπέ βλέποντας τηλεόραση ή παίζοντας με το tablet.
    Οικογενειακό ταξίδι: Ναύπακτος, Δελφοί, Μεσολόγγι, Πάτρα - Διαμονή
    Αν θέλετε ένα πιο οικονομικό ταξίδι, ειδικά όταν πρόκειται για οικογένεια προτιμήστε κάποια γεύματα να τα κάνετε στο σπίτι. Το πρωινό και το βραδυνό είναι τα πιο εύκολα ώστε να μειώσετε το κόστος του ταξιδιού. Εμείς ψωνίσαμε από ένα κοντινό σούπερ μάρκετ και φτιάξαμε τα πρωινά ομελέτες και τοστάκια. Επίσης μπορείτε την πρώτη μέρα να έχετε φαγητό έτοιμο από το σπίτι σας. Τα γεμιστά ή το παστίτσιο φτουράνε για οικογένεια.

    ‘Ενα ξενοδοχείο που θα προτείναμε είναι το Battaglia di Lepanto που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης στο οποίο πρώτον δεν βρήκαμε δωμάτια και δεύτερον θα έπρεπε να κοιμόμαστε σε ξεχωριστά δωμάτια με τα παιδιά ή σε ενιαίο χώρο. Επίσης πρότασεις για διαμονή στη Ναύπακτο με οικογένεια είναι και τα Roloi suites και Efi’s appartement.

    Αξιοθέατα στη Ναύπακτο

    Η περιήγησή μας στην περιοχή ξεκίνησε και τελείωσε με τη Ναύπακτο. Από τη μία το παλιό ενετικό λιμάνι κι από την άλλη ψηλά στο βουνό το κάστρο της Ναυπάκτου (Ακρόπολη) την οποία αφήσαμε για την τελευταία μέρα του ταξιδιού μας και λυπηθήκαμε που δεν είχαμε τον χρόνο να κατέβουμε από αυτή προς την παλιά πόλη και να χαζέψουμε τα παλιά σπίτια και τα μαγαζάκια, να δούμε το παλιό ρολόι και Σπίτι του Μπότσαρη που λειτουργεί ως Ναυτικό Μουσείο ώστε να φτάσουμε τελικά ως το παλιό λιμάνι που είναι κόσμημα για την πόλη. Η θέα προς το παλιό λιμάνι, ψηλά από την Ακρόπολη, είναι μοναδική!

    Το ενετικό κάστρο της Ναυπάκτου

    Το κάστρο της Ναυπάκτου ανήκει στα ωραιότερα και πιο καλοδιατηρημένα δείγματα οχυρωματικής αρχιτεκτονικής. Τα παλιά τείχη του φρουρίου της πόλης εκτείνονται από το λιμάνι μέχρι το κάστρο. Βρίσκεται στον λόφο που δεσπόζει πάνω από την πόλη.

    Οικογενειακό ταξίδι: Ναύπακτος, Δελφοί, Μεσολόγγι, Πάτρα 4
    Το μικρό ενετικό λιμάνι με τους δύο προμαχώνες όπως φαίνεται από την Ακρόπολη της Ναυπάκτου
    Οικογενειακό ταξίδι: Ναύπακτος, Δελφοί, Μεσολόγγι, Πάτρα - Στο φρούριο της Ναυπάκτου
    Μια οικογενειακή φωτογραφία επιβάλεται και το κάστρο της Ναυπάκτου είναι αξιοθέατο της πόλης.
    Οικογενειακό ταξίδι: Ναύπακτος, Δελφοί, Μεσολόγγι, Πάτρα - Κάστρο Ναυπάκτου
    Το φρούριο της Ναυπάκτου. Υπολογίστε ένα γύρω στα 45 λεπτά τη διαμονή σας στο συγκεκριμένο αξιοθέτα γιατί έχει ανάβαση αλλά και πολλά σημεία για φωτογραφίες. Η είσοδος για παιδιά είναι δωρεάν και το εισιτήριο για τους ενήλικες 3 ευρώ. (ενημερωθείτε για μειωμένα εισιτήρια εδώ).

    Tip: Η Ναύπακτος έχει μόνο δυο κεντρικούς δρόμους μονής κυκλοφορίας που ουσιαστικά δημιουργούν έναν νοητό κύκλο. Αυτό δημιουργεί κίνηση στους δρόμους και δεν δίνει ευελιξία στην οδήγηση. Έτσι, χάνεις πολύ χρόνο όταν χρησιμοποιείς το αυτοκίνητο. Γι αυτό ετοιμαστείτε για περπάτημα! Αν πάλι δεν μένετε στο κέντρο της πόλης, προτιμήστε να χρησιμοποιήσετε ένα ταξί για να ανεβείτε στο κάστρο και να κατέβετε με τα πόδια ως το παλιό λιμάνι.

    Οικογενειακό ταξίδι: Ναύπακτος, Δελφοί, Μεσολόγγι, Πάτρα Κάστρο Ναυπάκτου, προφήτης Ηλίας
    Ιερό Παρεκκλήσιο του Προφήτη Ηλία, μέσα στο κάστρο της Ναυπάκτου

    Φαγητό στη Ναύπακτο

    Εμείς προτείνουμε δύο μέρη για φαγητό στην πόλη όπου φάγαμε και μείναμε πολύ ικανοποιημένοι. Το ένα είναι το Hot & Crispi το οποίο δεν είναι μεν στο κέντρο της πόλης αλλά δεν είναι και εκτός της πόλης. Μπορείτε να φάτε μακαρονάδες, πίτσες και αμερικάνικο ή μεξικάνικο φαγητό. Είναι φαγητό εύκολο και σίγουρο για τα παιδιά. Το άλλο είναι το Απίκο Μεζεδοτεχνείο στο κέντρο της πόλης. Παραδοσιακό και σύγχρονο ταυτόχρονα με πρωτότυπα πιάτα. Η διακόσμηση του μαγαζιού στο εσωτερικό του είναι πολύ πρωτότυπη και ήταν κάτι που επίσης μέτρησε για εμάς.

    Tip: Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε τα χειροποίητα παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού τα οποία θα βρείτε σε πολλά καταστήματα στην πόλη.


    Επίσκεψη στους Δελφούς

    Η επόμενη μέρα του ταξιδιού μας ήταν αφιερωμένη στους Δελφούς. Θέλαμε καιρό να κάνουμε την επίσκεψη αυτή στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο των Δελφών. Τα παιδιά είχα μάθει τόσα για το μαντείο των Δελφών στο σχολείο και ήταν πολύ σημαντικό να δούμε αυτό το ξεχωριστό μέρος της Ελλάδας από κοντά.

    Οικογενειακό ταξίδι: Ναύπακτος, Δελφοί, Μεσολόγγι, Πάτρα - αρχαίο θέατρο Δελφοί
    Το θέατρο των Δελφών, βρίσκεται μέσα στον ιερό του Θεού Απόλλωνα, στους αρχαίους Δελφούς. Η χωρητικότητά του φθάνει τους 5.000 θεατές. 

    Ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών απέχει μιάμισυ ώρα με αυτοκίνητο από την Ναύπακτο. Ο δρόμος είναι πολύ καλός. Αλλά αν πραγματικά με ρωτάτε τώρα, ίσως δεν θα έπρεπε να συμπεριλάβω τους Δελφούς σε αυτό το 5ήμερο ταξίδι μας. Ισως θα έπρεπε να το συνδυάσω με κάποια άλλη ταξιδιωτική διαδρομή. Γιατί;

    Γιατί με όσα ακόμα είχα συμπεριλάβει σε αυτό το ταξίδι η μια μέρα μας έφυγε αρκετά κουραστικά με 3 ώρες πήγαινέλα και με 3-4 ώρες σε αρχαιολογικό χώρο και μουσείο. Βάλε και κάποιες μικρές στάσεις στο χωριό Δελφοί αλλά και ένα μικρό πέρασμα από Γαλαξίδι και από Ιτέα, πάει η μέρα! Στο σύνολο, λοιπόν, των ημερών πρόσθεσα παραπάνω κούραση στον Γιώργο, που οδηγούσε, με τα χιλιόμετρα που διανύσαμε, ενώ θα μπορούσαμε αυτές τις ώρες να ζήσουμε λίγο πιο χαλαρά στην πόλη της Ναυπάκτου.

    Από την άλλη βέβαια δεν μετανιώνω για την επιλογή μας γιατί άξιζε κάθε λεπτό η επίσκεψη μας στους Δελφούς! Θα μπορούσα να μείνω ώρες στον αρχαιολογικό χώρο (καλά λένε πως σε μαγνητίζει), να χαζεύω τα εκθέματα στο μουσείο (αγαπημένα μου είναι ο Ινίοχος και ο Αντίνοος και να έχω τον χρόνο να δω και τον Θόλο της Αθηνάς Προναίας. Η ζέστη όμως για Νοέμβρη μήνα, τα ζεστά ρούχα που φορούσαμε, ο covid που μας κάνει πιο σύντομους σε όλα για να αποφεύγουμε τον συνοστισμό αλλά και ο δρόμος της επιστροφής δεν μας το επέτρεψε.


    Tip: Για την επίσκεψή σας στον Αρχαιολογικό χώρο των Δελφών αλλά και το μουσείο μπορείτε να διαβάσετε την εξαιρετική ανάρτηση της μαμά Μαρίας στο Ανθομέλι. Εγώ είχα κρατήσει σημειώσεις και τις χρησιμοποίησα στην ξενάγησή μας με τα παιδιά! Έτσι η περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο συνδυάστηκε με τις δικές μου πληροφορίες, των παιδιών που γνώριζαν από το σχολείου τους και φυσικά με τις πληροφορίες που υπήρχαν κοντά σε κάθε σημείο ενδιαφέροντος.

    Οικογενειακό ταξίδι: Ναύπακτος, Δελφοί, Μεσολόγγι, Πάτρα - Στάδιο Δελφοί
    Αξίζει τον κόπο της ανάβασης για να δείτε και το στάδιο που βρίσκεται στο πιο ψηλό σημείο του αρχαιολογικού χώρου των δελφών και είναι το καλύτερα σωζόμενο στάδιο του ελλαδικού χώρου. 

    Tip: Εάν πάτε στην περιοχή καλοκαίρι σας προτείνω να επισκεφτείτε ή και να μείνετε ακόμα και για λίγες μέρες στο μικρό νησάκι Τριζόνια! Από τα όσα διάβασα από την αδερφή μου αλλά και τα όσα μου περιέγραψαν φίλοι μας που έχουν σπίτι εκεί αξίζει!


    Οικογενειακό ταξίδι: Ναύπακτος, Δελφοί, Μεσολόγγι, Πάτρα - Ναός Απόλλωνα, Δελφοί
    Ο Ναός του Απόλλωνα στους Δελφούς

    Πάτρα και γέφυρα Ρίο Αντίριο

    Για μας τους βορειοελλαδίτες που θέλουμε να επισκεφτούμε τη νότια Ελλάδα είναι ένα μεγάλο ταξίδι. Γι αυτό και συνήθως προσπαθούμε να επωφεληθούμε τις λίγες μέρες που έχουμε στη διάθεσή μας και να επισκεφτούμε όσο περισσότερα μέρη μπορούμε στην περιοχή που επισκεπτόμαστε. Γι αυτό τον λόγο σκεφτήκαμε να συνδυάσουμε την επίσκεψή μας στη Ναύπακτο και με το πέρασμά μας από τη γέφυρα Ρίου-Αντιρίου στην Πάτρα. Τα παιδιά είχαν παλιότερα περάσει στην Πελοπόνησο από τον ισθμό της Κορίνθου και ήρθε η ώρα να περάσουν σε αυτή και μέσω της μεγαλύτερης σε μήκος καλωδιωτής γέφυρας πολλαπλών ανοιγμάτων σε όλον τον κόσμο, τη γέφυρα “Χαρίλαος Τρικούπης”.

    Οικογενειακό ταξίδι: Ναύπακτος, Δελφοί, Μεσολόγγι, Πάτρα - Γέφυρα Ρίου Αντιρίου, Χαρίλαος Τρικούπης
    Η Γέφυρα Χαρίλαος Τρικούπης

    Πριν 100 χρόνια ο Χαρίλαος Τρικούπης, ο τότε Πρωθυπουργός της Ελλάδας, οραματίστηκε τη γεφύρωση του στενού θαλάσσιου περάσματος μεταξύ του Ρίου και του Αντίρριου έτσι ώστε να ενωθεί το Μεσολλόγγι, η ιδιαίτερη πατρίδα του, με την Πελοπόνησο. Δυστυχώς, για οικονομικούς αλλά φυσικά και τεχνικούς λόγους δεν είδε το όραμά του να γίνεται πραγματικότητα αλλά τελικά το 2004 το έργο της κατασκευής αυτής της γέφυρας ολοκληρώθηκε βελτιώνοντας τις μετακινήσεις ανθρώπων και αγαθών. Η γέφυρα περιλαμβάνει και πεζόδρομο/ποδηλατόδρομο, η χρήση των οποίων απαλλάσσεται πληρωμής διοδίων. Τις τιμές για το πέρασμά της οδικώς μπορείτε να τις βρείτε εδώ.

    Πάτρα

    Αν κι εμείς είχαμε επισκεφτεί την Πάτρα πριν κάποια χρόνια η αλήθεια είναι πως δεν τη θυμόμασταν. Έτσι μαζί με τα παιδιά μας δόθηκε η ευκαιρία να την εξερευνήσουμε αρχίζοντας από το κάστρο της. Στη συνέχεια αφού κατεβήκαμε από τα σκαλοπάτια του Αγίου Νικολάου είχαμε τον χρόνο να κάνουμε βόλτα στην αγορά της πόλης και να φωτογραφηθούμε στα συντριβάνια της πλατείας Β. Γεωργίου Α’. Φάγαμε το παγωτάκι μας και αργότερα προς το μεσημέρι κάναμε στάση για μεσημεριανό σε γνωστή αλυσίδα fast food. Αν εσείς έχετε περισσότερο χρόνο θα προτείναμε και επίσκεψή στο αρχαιολογικό μουσείο Πατρών.

    Οικογενειακό ταξίδι: Ναύπακτος, Δελφοί, Μεσολόγγι, Πάτρα - Βόλτα στην Πάτρα
    Οικογενειακή βόλτα στα μαγαζιά της Πάτρας

    Κάστρο Πάτρας

    Το Κάστρο της Πάτρας είναι ένα παλιό φρούριο της πόλης και χτίστηκε τον 6ο μ.Χ. αιώνα επί Ιουστινιανού. Η κατασκευή του πραγματοποιήθηκε με οικοδομικό υλικό της αρχαίας Ακρόπολης που βρισκόταν στο ίδιο σημείο και είχε ήδη καταρρεύσει.

    Οικογενειακό ταξίδι: Ναύπακτος, Δελφοί, Μεσολόγγι, Πάτρα - Κάστρο Πάτρας
    Η είσοδος στο κάστρο είναι ελεύθερη. Εξτρά πληροφορίες εδώ.

    Σε ειδική εσοχή στην τοιχοποιία, είναι εντοιχισμένος κορμός αγάλματος και κεφάλι ανδρός των ρωμαϊκών χρόνων. Το παραμορφωμένο αυτό άγαλμα πήρε μυθικές διαστάσεις στα μάτια των κατοίκων της Πάτρας. Έγινε το στοιχειό της πόλης, η «Πατρινέλα». Η τοπική παράδοση λέει ότι ήταν γυναίκα μεταμορφωμένη σε άντρα στα χρόνια της Τουρκοκρατίας που φυλάει την πόλη από επιδημίες και κλαίει τις νύχτες, όταν πεθαίνει κάποιος επιφανής Πατρινός.

    Σκαλιά Αγίου Νικολάου

    Οικογενειακό ταξίδι: Ναύπακτος, Δελφοί, Μεσολόγγι, Πάτρα - Σκαλοπάτια Αγίου Νικολάου Πάτρα
    Τα σκαλοπάτια του Αγίου Νικολάου μας οδήγησαν από το φρούριο στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου και τελικά στην αγορά της πόλης.

    Αρχαιολογικό Μουσείο

    Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας είναι μουσείο στην Πάτρα που επικεντρώνεται στην έκθεση διαφόρων αρχαιολογικών ευρημάτων, από τη Μυκηναϊκή μέχρι και την Ύστερη Ρωμαϊκή εποχή, που ανακαλύφθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας. Για εισιτηρια ενημερωθείτε εδώ.

    Οικογενειακό ταξίδι: Ναύπακτος, Δελφοί, Μεσολόγγι, Πάτρα - Αρχαιολογκό μουσείο Πάτρας
    Το αρχαιολογικό μουσείο της Πάτρας

    Παραδοσιακά προιόντα Πάτρας

    Δοκιμάστε λικέρ τεντούρα (είναι από κανέλα) και σκληρά λουκούμια με γεύση τεντούρα (στη βόρεια Ελλάδα τα λέμε ματζούνια). Εμείς επιλέξαμε μετά από πρόταση γνωστών μας στην Πάτρα την ποτοποιία Castro spirits Hahalis και δεν το μετανιώσαμε. Σε αυτή την ελληνική ποτοποιία που κρατάει τα μυστικά των συνταγών από πάππου προς πάππου μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία σε λικέρ, κρασιά, ούζο, μπράντι κ.α.

    Οικογενειακό ταξίδι: Ναύπακτος, Δελφοί, Μεσολόγγι, Πάτρα - ποτοποιοία Castro spirits Hahalis
    Αξίζει να δοκιμάσετε και να αγοράσετε λικέρ τεντούρα!

    Επιστροφή στη βάση μας, τη Ναύπακτο για βόλτα στο παλιό λιμάνι. Μετά από λίγη ώρα ξεκούρασης στο διαμέρισμα το βράδυ μας βρήκε στο ψαροχώρι Μοναστηράκι να τρώμε ψάρι και συγκεκριμένα κέφαλο “πετάλι”, που είναι ένας χαρακτηριστικός τρόπος ψησίματος του ψαριού στην περιοχή, παρέα με φίλους μας από την Πάτρα που ήρθαν να μας συναντήσουν. Κουβεντούλα, αστεία, καλό φαγητό και λίγο κρασάκι και η μέρα έκλεισε θεσπέσια!


    Μεσολόγγι

    Η επόμενη μέρα ήταν αφιερωμένη στο Μεσολόγγι. Το Μεσολόγγι είναι ένας προορισμός με πολύ ιστορία, με πολλά αξιοθέατα και κυρίως ένας τόπος που μπορεί να έλξει τον ταξιδιώτη του για τη γεωφυσική του θέση, αφού είναι ένας από τους μεγαλύτερους υγροβιότοπους στη Μεσόγειο! Όπως σας έγραψα κι εδώ στο instagram σημαντική βοήθεια για την επιλογή των όσων είδαμε και κάναμε στο Μεσολόγγι μας προσέφερε η ομάδα των Messolonghi by locals. Αρχικά επικοινωνήσαμε μαζί τους με μέιλ και μας έκαναν τις προτάσεις τους. Όταν φτάσαμε εκεί τους γνωρίσαμε και από κοντά ευχαριστώντας τους για την πολύτιμη βοήθειά τους.

    Μessolonghi by locals (To Μεσολόγγι των ντόπιων): Νέοι με όραμα δημιούργησαν έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό με σκοπό την ενίσχυση της συλλογικότητας στην τοπική κοινότητα του Μεσολογγίου μέσω της συμμετοχικής χαρτογράφησης της πόλης με τη μορφή πολιτιστικών διαδρομών αλλά και μέσα από τη δημιουργία και προώθηση πολιτιστικών δράσεων. Στον χώρο τους, ένα πανέμορφο γωνιακό διώροφο σπίτι διακοσμημένο με πολύ φροντίδα και αγάπη, στέγασαν τις ιδέες τους. Εκεί, ο επισκέπτης μπορεί να βρει δωρεάν τους χάρτες που σχεδίασαν παρέα με πολλούς συντοπίτες τους και να εξερευνήσει το Μεσολόγγι από την ιστορική, την αρχιτεκτονική είτε ακόμα και από την οικολογική του πλευρά. Φυσικά οι ντόπιοι αλλά και οι ταξιδιώτες στην περιοχή μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον χώρο για να διαβάσουν, να βρουν wifi, αλλά και να κοινωνικοποιηθούν μέσα από συμμετοχή σε εργαστήρια αλλά και δράσεις της ομάδας ώστε να γνωρίσουν καλύτερα τον ξεχωριστό αυτόν τόπο.

    Οικογενειακό ταξίδι: Ναύπακτος, Δελφοί, Μεσολόγγι, Πάτρα - Μεσολόγγι, Messologgi by locals
    Παρέα με τον Αλέξανδρο οργανώνουμε τις δραστηριότητες της ημέρας στο Μεσολόγγι

    Δραστηριότητες στο Μεσολόγγι

    Ο χρόνος που είχαμε στην πόλη δεν ήταν πολύς! Έτσι όπως το σκέφτομαι τώρα δεν μπορώ να πιστέψω το πόσα πολλά κάναμε εκείνη την ημέρα στην περιοχή. Νομίζω όμως πως θα έπρεπε να έχω αφιερώσει στην πόλη 2 μέρες για να απολαύσουμε περισσότερο τις δραστηριότητές μας χωρίς το άγχος να τα προλάβουμε όλα. Καμιά φορά αυτή είναι η παράνοια του travel blogger! Χαχα! Να δει πολλά για να σας πει πολλά! Ευτυχώς οι Μessolonghi by locals μάς έδωσαν σωστές οδηγίες για να τα κάνουμε όλα γρήγορα και φύγαμε με τις καλύτερες αναμνήσεις!

    Tip: Το ότι οργανώνει κάποιος ένα ταξίδι δεν σημαίνει πως τα κάνει όλα σωστά. Κάνει και λάθος επιλογές. Τη μία σας την είπα πιο πάνω. Η άλλη είναι ότι θα έπρεπε να κάνουμε και μία διανυκτέρευση στο Μεσσολόγγι.

    Διαμονή στο Μεσολόγγι

    Για τη διαμονή σας στο Μεσολόγγι μπορείτε να κάνετε την αναζήτησή σας από τον παρακάτω χάρτη.



    Booking.com

    Οικογενειακό ταξίδι: Ναύπακτος, Δελφοί, Μεσολόγγι, Πάτρα, Μεσολλόγγι
    Άποψη της πόλης του Μεσολογγίου

    Αρχαιολογικός Χώρος Πλευρώνας

    Αν οδηγείτε από τη Ναύπακτο προς το Μεσολόγγι λίγα χιλιόμετρα μετά την πόλη βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος αρχαίας Πλευρώνας. Η θέα προς τη λιμνοθάλασσα και την πόλη του Μεσολογγίου είναι εξαιρετική και θα δώσει στα παιδιά μια καλύτερη εικόνα της περιοχής. Όταν θα ανεβείτε με το αυτοκίνητο προς τον αρχαιολογικό χώρο θα συναντήσετε μία καγγελόπορτα. Αν είναι κλειστή, πατήστε το κουδούνι και θα σας ανοίξουν για να ανέβετε πιο ψηλά όπου είναι και οι κύρια είσοδος και το ταμείο. Είναι πάρα πολύ περιποιημένο το σημείο αυτό με πάρκινγκ, φυτά, σκαλοπάτια, παγκάκια που μας έκανε πολύ εντύπωση μιας και δεν περιμέναμε σε έναν αρχαιολογικό χώρο που δεν είναι τόσο γνωστός, τουλάχιστον όχι για μας ως τότε, να είναι τόσο φροντισμένος! Μπράβο! Προχωρώντας πιο ψηλά θα μπείτε μέσω μιας μεγάλης πύλης μέσα στα τείχη που περικλείουν την αρχαία Πλευρώνα.

    Οικογενειακό ταξίδι: Ναύπακτος, Δελφοί, Μεσολόγγι, Πάτρα- Μεσολόγγι, Αρχαία Πλευρώνα
    Η πύλη των τειχών της πόλης, Αρχαία Πλευρώνα στο Μεσολόγγι
    Οικογενειακό ταξίδι: Ναύπακτος, Δελφοί, Μεσολόγγι, Πάτρα - Μεσολόγγι Αρχαία Πλευρώνα
    Η θέα πραγματικά σου κόβει την ανάσα! Το Μεσολόγγι από την αρχαία Πλευρώνα
    Οικογενειακό ταξίδι: Ναύπακτος, Δελφοί, Μεσολόγγι, Πάτρα - Μεσολόγγι Αρχαία Πλευρώνα, αρχαίο Θέατρο
    Το αρχαίο θέατρο εντός των τειχών στην αρχαία Πλευρώνα είναι μικρό μεν αλλά καλοδιατηρημένο και χρονολογείται στα μέσα περίπου του 3ου π.Χ. αιώνα.

    Δείτε τα φλαμίνγκο

    Από τον αρχαιολογικό χώρο φτάσαμε στην πόλη μέσω της περιμετρικής της Πλώσταινας. Επιλέξαμε αυτόν τον δρόμο ώστε να μπορέσουμε να δούμε τα φλαμίνγκο. Δυστυχώς για εμάς αυτή την εποχή, Οκτώβρη μήνα, τα περισσότερα φλαμίνγκο ήταν μωράκια και ήταν αρκετά μακριά μας για να τα δούμε πολύ καθαρά. Επίσης, δεν υπήρχαν σημεία που να μπορείς να σταματήσεις το αυτοκίνητό σου για να τα δεις καλύτερα. Αν όμως μείνετε στην πόλη, θα σας πρότεινα να περπατήσετε προς τα εκεί γιατί έχει πολύ μεγάλα πεζοδρόμια που είναι ιδανικά για βόλτα.

    Οικογενειακό ταξίδι: Ναύπακτος, Δελφοί, Μεσολόγγι, Πάτρα - Μεσολόγγι ΄λιμνοθάλασσα φλαμίγκο
    Τα πανέμορφα φλαμίνγκο είναι μόνιμοι κάτοικοι και σε παλαιότερη μέτρηση που είχε γίνει από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία είχαν καταμετρηθεί 7.500 φλαμίνγκο στη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού!

    Κάντε μια διαδρομή στη πόλη

    Προμηθευτείτε έναν δωρεάν χάρτη από τους Μessolonghi by localsκαι εξερευνήστε την πόλη και τα αξιοθέατά της. Θα βρείτε διαδρομές με επίκεντρο την αρχιτεκτονική, ιστορική ή την πολιτιστική πλευρά της πόλης. Μέσα από τη σύντομη δική μας βόλτα είχαμε την ευκαιρία να δούμε την κεντρική πλατεία της πόλης με το δημαρχείο και το Μουσείο Ιστορίας Και Τέχνης Δήμου Ι Π Μεσολογγίου, την ποτοποιία Τρικενέ, την οικία του Κωστή Παλαμά, που λειτουργεί ως μουσείο και το μουσείο της οικογένειας Τρικούπη που βρίσκονται το ένα πολύ κοντά στο άλλο. Δυστυχώς για εμάς δεν υπήρχε ο χρόνος να τα επισκεφτούμε και εσωτερικά.

    Οικογενειακό ταξίδι: Ναύπακτος, Δελφοί, Μεσολόγγι, Πάτρα - Μεσολόγγι, Μουσείου Παλαμά
    Μουσείο Παλαμά, Μεσολόγγι
    Μουσείο Τρικούπη
    Μουσείο Τρικούπη, Μεσολλόγι

    Tip: Στη βόλτα σας μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τις θεσπέσιες χειροποίητες πίτες από τον φούρνο/εργαστήριο Χωριάτικη Πίτα. Μας το πρότειναν οι ντόπιοι και δεν είχαν άδικο!

    Οικογενειακό ταξίδι: Ναύπακτος, Δελφοί, Μεσολόγγι, Πάτρα - Μεσολόγγι
    Βόλτα στα σοκάκια της πόλης του Μεσολογγίου

    Κήπος των Ηρώων

    Η κήπος αυτός καταλαμβάνει περίπου 14 στρέμματα και είναι γεμάτος δέντρα και φοίνικες. Εκεί θάφτηκαν μαχητές της φρουράς της Ιερής Πόλης του Μεσολογγγίου. “Ισως μια απλή βόλτα μέσα στον Κήπο τον Ηρώων να σας φανεί… ανούσια. Αν όμως έχετε την ευκαιρία να κάνετε αυτή τη βόλτα με ξεναγό τότε θα σας συγκινήσει απίστευτα!”, με συμβούλεψε η αδερφή μου Κάλη η οποία στο δικό της ταξίδι στο Μεσολόγγι επισκέφθηκε τον Κήπο των Ηρώων με γκρουπ.

    Ο Κήπος των Ηρώων πήρε τη σημερινή του μορφή μετά από απόφαση του Όθωνα και της Αμαλίας. Το 1838 έγινε η ανακομιδή των οστών των ηρώων και ανακατασκευάστηκε το πέτρινο τείχος περιμετρικά του Κήπου. Εκεί μεταφέρθηκαν και τα οστά του Μάρκου Μπότσαρη, που σκοτώθηκε πριν τη Δεύτερη Πολιορκία. Το 1858 η εικόνα του Κήπου ολοκληρώθηκε με τη δεντροφύτευση που δίνει μια άλλη αίσθηση στον επισκέπτη.

    Οικογενειακό ταξίδι: Ναύπακτος, Δελφοί, Μεσολόγγι, Πάτρα - Μεσολόγγι, Κήπος Ηρώων
    Κήπος των ηρώων, Μεσολόγγι

    Επισκεφτείτε κάποιο μουσείο της πόλης

    Μουσείο Ιστορίας Και Τέχνης Δήμου Ι Π Μεσολογγίου

    Μουσεία στην πόλη υπάρχουν πολλά. Εμείς επισκεφτήκαμε το Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης Δήμου Ι Π Μεσολογγίου γιατί ήθελε πολύ ο γιος μας να δει από κοντά κάποιους συγκεκριμένους πίνακες. Ναι, μπορεί να σας φαίνεται παράξενο που ένα παιδί 13 χρονών είχε επιμονή να δει ένα τέτοιο μουσείο αλλά καμιά φορά και οι δάσκαλοι βάζουν το χεράκι τους. Στο δημοτικό, στα μαθήματα για την ελληνική επανάσταση η δασκάλα τούς είχε κάνει ανάλυση κάποιων πινάκων και ο Θάνος ήξερε πολλές λεπτομέρειες γι αυτούς. Κι από τη στιγμή που δεν είχαμε ξεναγό γι αλλη μια φορά ο Θάνος ήταν ο δικός μας ξεναγός (όπως τότε στην Αγιά Σοφιά) και μας ανέλυσε πολλούς από τους πίνακες που βρίσκονται στο μουσείο. Δεν σας κρύβω πως ένιωσα περήφανη και συγκινημένη!

    Οικογενειακό ταξίδι: Ναύπακτος, Δελφοί, Μεσολόγγι, Πάτρα - Μεσολόγγι, Μουσείο Ιστορία και Τέχνης
    Μουσείο Ιστορίας Και Τέχνης Δήμου Ι Π Μεσολογγίου (παλιό Δημαρχείο), Μεσολόγγι

    Διέξοδος

    Ένα άλλο μουσείο στο οποίο θα ήθελα να πάω αλλά δεν προλάβαμε είναι η Διέξοδος. Στο ιστορικό κέντρο του Μεσολογγίου, στον κεντρικό πεζόδρομο, βρίσκεται ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα προεπαναστατικά κτίρια. Πρόκειται για το πατρογονικό σπίτι του Αρχηγού της Φρουράς της Εξόδου, Αθανασίου Ραζή-Κότσικα. Σήμερα αποτελεί μια εστία πολιτισμού. Είναι ένας χώρος για ενημέρωση, για μόρφωση και για να απολαμβάνει κανείς την τέχνη.

    Μουσείο Άλατος

    Η μεγάλη έκληξη για μας ήταν όμως το μουσείο Άλατος στη περιοχή Τουρλίδα στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου. Για την επίσκεψή μας εκεί και τα όλα όσα είδαμε μπορείτε να διαβάσετε σε ξεχωριστό αφιέρωμα που κάναμε.

    Διάβάστε περισσότερα εδώ: Μουσείο Άλατος, στο Μεσολόγγι

    Οικογενειακό ταξίδι: Ναύπακτος, Δελφοί, Μεσολόγγι, Πάτρα - Μεσολόγγι, Μουσείο Άλατος
    Το ξέρετε πως το αλάτι δεν είναι μόνο λευκό; Διαβάστε την ανάρτησή μας για το μουσείο Άλατος στο Μεσολόγγι και θα εκπλαγείτε από τα όσα θα μάθετε.

    Βαρκάδα στη λιμνοθάλασσα

    Σε κάθε ταξίδι μας προσπαθώ να βρω κάθε φορά κάτι ξεχωριστό να κάνουμε με τα παιδιά το οποίο θα σηματοδοτεί και το ταξίδι μας. Άλλες φορές είναι μία πεζοπορία, άλλες φορές ιππασία, κάποιο ιδιαίτερο μουσείο ή αρχαιολογικός χώρος. Αυτή τη φορά το ξεχωριστό ήταν η βαρκάδα στη λιμνοθάλασσα με ξεναγό, μια δραστηριότητα που οργάνωσαν για εμας οι Messolonghi by locals.

    Οικογενειακό ταξίδι: Ναύπακτος, Δελφοί, Μεσολόγγι, Πάτρα - Μεσολόγγι, βαρκάδα στη λιμνοθάλασσα
    Κατά την ξενάγηση δανείζονται στους συμμετέχοντες κυάλια για παρατήρηση. Βαρκάδα στη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου

    Η δύση του ηλίου ήταν η τέλεια ώρα για τη βόλτα μας αλλά δυστυχώς ο αέρας εκείνη τη μέρα και ώρα αλλά και το πιο ελαφρύ ντύσιμό μας δεν μας επέτρεψε να ευχαριστηθούμε όσο θέλαμε τη βαρκάδα μας. Κι ενώ οδηγός μας ήταν ένας ντόπιος ψαράς την ξενάγηση μας έκανε μία περιβαντολόγος που μας έμαθε πολλά για την περιοχή, την πανίδα και τη χλωρίδα και γενικά τη λιμνοθάλασσα. Περάσαμε πολυ κοντά κι από το νησάκι της Κλείσωβας όπου έγινε μάχη της Κλείσοβας το 1825 κατά τη διάρκεια της ελληνικής Επανάστασης.

    Οικογενειακό ταξίδι: Ναύπακτος, Δελφοί, Μεσολόγγι, Πάτρα - Μεσολόγγι, βαρκάδα στη λιμνοθάλασσα, νησάκι Κλείσωβας
    Το νησάκι της Κλείσωβας στη Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου όπου έγινε μάχη της Κλείσοβας το 1825 κατά τη διάρκεια της ελληνικής Επανάστασης. Βαρκάδα στη λιμνοθάλασσα

    Toν Δεκέμβριο του 1825, oι Τούρκοι πολιορκούσαν το Μεσολόγγι χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Προκειμένου να γίνει ευκολότερη η κατάκτηση του Μεσολογγίου, έπρεπε η Κλείσοβα να καταληφθεί για να κοπεί ο ανεφοδιασμός της πόλης. Η νησίδα φρουρούνταν από 130 άνδρες όλοι από την φρουρά του Μεσολογγίου. Ο Κιουταχής, για να αιφνιδιάσει την Κλείσοβα ώστε να μπορέσει να την κυριεύσει ευκολότερα, αποφάσισε να κάνει έναν αντιπερισπασμό. Προσποιήθηκε ότι θα επιτεθεί στο Μεσολόγγι, όμως άλλαξε απότομα πορεία και στράφηκε προς την Κλείσοβα. Πραγματοποίησε έξι επιθέσεις χωρίς επιτυχία, έχοντας χάσει πολύ στρατό και αναγκάστηκε να υποχωρήσει. Μπορεί η μάχη της Κλείσοβας να κερδήθηκε από τους Έλληνες όμως αυτό δεν άλλαξε τη τύχη του Μεσολογγίου.

    Οικογενειακό ταξίδι: Ναύπακτος, Δελφοί, Μεσολόγγι, Πάτρα - Μεσολόγγι βαρκάδα στη λιμνοθάλασσα
    Στη Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου με τα παιδιά

    Γευσιγνωσία παρέα με τους ψαράδες της περιοχής

    Μετά τη βαρκάδα επισκεφτήκαμε τα παραδοσιακά ιβάρια, όπου οι ψαράδες μας υποδέχτηκαν και μας κέρασαν το ΠΟΠ προιόν της περιοχής, το αυγοτάραχο, τοπικό ουζο, και παστό φιλέτο ψαριού.

    Οικογενειακό ταξίδι: Ναύπακτος, Δελφοί, Μεσολόγγι, Πάτρα - Μεσολόγγι Τουρλίδα γευσιγνσία με τα παιδιά
    Περιοχή Τουρλίδα στο Μεσολόγγι
    Οικογενειακό ταξίδι: Ναύπακτος, Δελφοί, Μεσολόγγι, Πάτρα - Μεσολόγγι Τουρλίδα λιμνοθάλασσα
    Τουρλίδα Μεσολογγίου

    Μας δόθηκε η ευκαιρία να μάθουμε από πρώτο χέρι, από τους ίδιους τους ψαράδες, που εκείνη την ώρα εργάζονταν στην ουσία, πως ψαρεύουν στη λιμνοθάλασσα, είδαμε τα φρέσκα ψάρια που μόλις είχαν πιάσει και μας έμαθαν για τη διαδικασία παστώματος των ψαριών αλλά και συντήρησης του αυγοτάραχου.

    Οικογενειακό ταξίδι: Ναύπακτος, Δελφοί, Μεσολόγγι, Πάτρα - Μεσολόγγι, λιμνοθάλασσα, τουρλίδα
    Μεζέδες για ούζο και αυγοτάραχο Μεσολογγίου και ούζο Τρικερνέ προσφορά των ψαράδων. Μία γευσιγνωσία με τα όλα της!

    Αυγοτάραχο Μεσολογγίου: Το χαβιάρι της Ελλάδας και ο χρυσός της λιμνοθάλασσας! Αυγοτάραχο είναι τα αυγά του θηλυκού κέφαλου, της «μπάφας» όπως την αποκαλούν στην περιοχή, τα οποία οι ντόπιοι επεξεργάζονται με αλάτι και στη συνέχεια τα εμβαπτίζουν μέσα σε κερί, για να διατηρηθούν για πολύ καιρό.

    Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα Messolonghi by locals είτε μεσω της ιστοσελίδας τους είτε μέσω των social media (facebook, instagram. Μη διστάσετε να συμπληρώσετε στο site τους τη φόρμα με το τι θέλετε να κάνετε για να σχεδιάσουν μια εμπειρία για σας στο Μεσολλόγγι με βάση τις δικές ανάγκες αλλά και το δικό σας badget. Ακόμα όμως κι αν δεν επικοινωνήσετε μαζί τους πριν το ταξίδι σας μπορείτε, αν βρεθείτε στην πόλη, επισκεφτείτε τον χώρο τους, γνωρίστε τους από κοντά και να προμηθευτείτε τους χάρτες που έχουν φτιάξει (δωρεάν) ώστε να κάνετε τη δική σας ξενάγηση στην πόλη και τη γύρω περιοχή ανάλογα με τα ενδιαφέροντά σας.

    Η δική μας ημερήσια εκδρομή στο Μεσολόγγι έκλεισε με φαγητό με θέα τη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου στην περιοχή τουρλίδα. Η ώρα του ηλιοβασιλέματος έκανε την εικόνα μοναδική!

    Οικογενειακό ταξίδι: Ναύπακτος, Δελφοί, Μεσολόγγι, Πάτρα - Μεσολόγγι λιμνοθάλασσα, Τουρλίδα
    Τουρλίδα Μεσολλογγίου

    Αυτή ήταν η εκδρομή μας και ελπίζουμε να σας εμπνεύσαμε για να οργάνωσετε κι εσείς μια παρόμοια εξερεύνηση στην περιοχή η οποία αν μη τι άλλο αξίζει την επίσκεψή σας!

    Οικογενειακό ταξίδι στη Ναύπακτο με ημερήσιες εκδρομές στους Δελφούς, την Πάτρα και το Μεσολλόγγι με δραστηριότητες για όλη την οικογένεια.
    Οικογενειακό ταξίδι: Ναύπακτος, Δελφοί, Μεσολόγγι, Πάτρα 40
    Οικογενειακό ταξίδι: Ναύπακτος, Δελφοί, Μεσολόγγι, Πάτρα 38
    Οικογενειακό ταξίδι: Ναύπακτος, Δελφοί, Μεσολόγγι, Πάτρα 41

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    Kathy
    Kathyhttps://www.anthomeli.com
    Είμαι η Κατερίνα, μουσικός στο επάγγελμα και ζω με την οικογένειά μου στη Θεσσαλονίκη. Λατρεύω ό,τι έχει να κάνει με τις τέχνες και τα ταξίδια και το Ανθομέλι είναι η μεγάλη μου αδυναμία.

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης