Αναφιώτικα, βόλτα στη γειτονιά της Πλάκας κάτω από την Ακρόπολη

Μετά από την ξενάγηση που κάναμε στην Ακρόπολη των Αθηνών συνεχίσαμε τη βόλτα μας στα Αναφιώτικα. Την περιοχή αυτή μην την αφήσετε χωρίς να την περπατήσετε. Θα μαγευτείτε από τα στενά όμορφα δρομάκια της, τα μικρά κολλημένα σπιτάκια αλλά και την ησυχία που επικρατεί. Αυτό κάναμε και εμείς φεύγοντας  από την ξενάγησή μας στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης των Αθηνών. Μαγεμένοι ακόμα και γεμάτοι γνώσεις και εικόνες που θα μας μείνουν για πάντα στο μυαλό μας, κατευθυνθήκαμε προς τα Αναφιώτικα. Ήταν η καλύτερη βόλτα που θα μπορούσαμε να κάνουμε στην Αθήνα μετά από την επίσκεψή μας στον Παρθενώνα.

Αναφιώτικα, βόλτα στη γειτονιά της Πλάκας κάτω από την Ακρόπολη
Γραφική γειτονιά στα Αναφιώτικα

Διαβάστε: Μια Κυριακή στης Ακρόπολης τα μέρη

Διαβάστε επίσης: Ξεναγός των παιδιών μου στην Ακρόπολη και στο νέο μουσείο της Ακρόπολης

Αναφιώτικα

Πήραμε το στενό δρομάκι απέναντι από το Μουσείο της Ακρόπολης και ξεκινήσαμε τον περίπατό μας στα Αναφιώτικα, τη γειτονιά των θεών, όπως την ονομάζουν. Ήταν σαν να περπατούσαμε μέσα στα δαιδαλώδη σοκάκια κάποιου νησιού. Τα ασβεστωμένα μικρά σπιτάκια, τα μπλε και κόκκινα παραθυρόφυλλα, οι ανθοστόλιστοι κήποι, οι μπουκαμβίλιες, οι γλάστρες στις αυλές, ο βασιλικός, όλα ήταν μαγευτικά.

Αναφιώτικα, βόλτα στη γειτονιά της Πλάκας κάτω από την Ακρόπολη
Χάνεσαι μέσα στα δρομάκαι και στα πολλά φυτά στη βόλτα σου στα Αναφιώτικα

Μα πως βρέθηκαν αυτά τα σπίτια στην καρδιά της Αθήνας και βρίσκονται ακόμη και γιατί λέγονται Αναφιώτικα;

Μια βόλτα στα Αναφιώτικα της Αθήνας. Λυκαβητός.
Ο Λυκαβητός από τα Αναφιώτικα

Ιστορική αναδρομή για τα Αναφιώτικα

Τη γραφική αυτή μικρή συνοικία κάτω από την Ακρόπολη την δημιούργησαν τον 19ο αιώνα, δύο άστεγοι εργάτες από την Ανάφη από το κυκλαδίτικο αυτό νησί που ήρθαν να δουλέψουν εργάτες στην Αθήνα, για να κτιστούν τα ανάκτορα του βασιλιά Όθωνα. Σε λίγο καιρό φέρανε και τις οικογένειές τους γιατί υπήρχαν πολλές οικοδομικές δουλειές και αναγκάστηκαν να κτίσουν μικρά σπιτάκια για να μείνουν.

Αναφιώτικα, βόλτα στη γειτονιά της Πλάκας κάτω από την Ακρόπολη
Αυλές παλιάς εποχής γεμάτες λουλούδια και ασβεστωμένα πεζούλια. Αυτά είναι τα Αναφιώτικα!

Βρήκαν το χώρο και λαθραία κτίσανε εκεί τα σπίτια τους, μια καμαρούλα και μια κουζινίτσα, σύμφωνα με την κυκλαδίτικη τεχνοτροπία. Την περιοχή τους την ονόμασαν Αναφιώτικα, για να τους θυμίζει το νησί τους. Το ένα σπίτι διαδέχτηκε το άλλο γιατί ο αριθμός των εργατών αυξανόταν και έτσι χτίστηκε αυτή η γραφική γειτονιά με σπιτάκια το ένα κολλημένο στο άλλο και με μικρά δαιδαλώδη δρομάκια, επειδή και ο χώρος ήτανε μικρός.

Αναφιώτικα, βόλτα στη γειτονιά της Πλάκας κάτω από την Ακρόπολη
Ευτυχώς κάποια σπίτια στα Αναφιώτικα ακόμα κρατούν κάτι από την παλιά τους γοητεία.

Όμως το 1922 μετά την καταστροφή της Σμύρνης, πρόσφυγες από την Μικρά Ασία εγκαταστάθηκαν και αυτοί στην περιοχή και έκτισαν και αυτοί τα δικά τους αυθαίρετα σπίτια. Αυτός ο όμορφος και ιδιαίτερος συνοικισμός κατεδαφίστηκε ο περισσότερος δυστυχώς το 1950, λόγω ανασκαφών. Σήμερα σώζονται μόνο 45 σπίτια που έχουν ανακηρυχθεί διατηρητέα. Οι κάτοικοί τους είναι μόνο 65.

Αναφιώτικα, βόλτα στη γειτονιά της Πλάκας κάτω από την Ακρόπολη
Χαρακτηριστικά τα στενά δρομάκια στα Αναφιώτικα

Διαβάστε για τα in στέκια της Αθήνας: Γνωρίζοντας τα in στέκια της Αθήνας με την Athens Urban Adventures

Βόλτα στα Αναφιώτικα

Περπατήσαμε και χαθήκαμε ανάμεσα στα σπιτάκια και στα γραφικά δαιδαλώδη δρομάκια και μετά βίας περνούσαμε ένας-ένας. Πολλές φορές αυτά τα δρομάκια έμοιαζαν πως έβγαζαν σε αδιέξοδο. Σε κάθε γωνιά βλέπαμε γάτες που χουζούρευαν και απολάμβαναν τον απογευματινό ήλιο, ανάμεσα στις μολόχες και τους βασιλικούς.

Αναφιώτικα, βόλτα στη γειτονιά της Πλάκας κάτω από την Ακρόπολη
Αναφιώτικα. Δεν υπάρχει ούτε χώρος για να απλωθεί η μπουγάδα.

Το μυαλό μου πήγε πίσω και ήταν σαν να έβλεπα την κυρά Κατίνα και την κυρά Αργυρώ ακουμπισμένες στα περβάζια των παραθύρων τους με τα ολόλευκα κεντημένα κουρτινάκια τους να λένε τα κουτσομπολιά της ημέρας. Ή να βγαίνουν τα βραδάκια στις κοινές τους αυλές με τα γιασεμιά και να κεντούν ή να σιγοτραγουδούν κάτω από την σκιά της Ακρόπολης. Όμως τώρα κανείς δεν φάνηκε, κανείς δεν ακούστηκε. Τίποτε δεν τάραξε την ήσυχη και όμορφη κυκλαδίτικη γειτονιά και ας βρισκόμασταν στο κέντρο της Αθήνας.

Αναφιώτικα, βόλτα στη γειτονιά της Πλάκας κάτω από την Ακρόπολη
Στενά δρομάκια, σκαλοπάτια και το ένα σπίτι δίπλα στο άλλο. Οι γλάστρες και τα λουλούδια όμως δεν λείπουν. Αυτά είναι τα Αναφιώτικα

Βόλτα στην Αθήνα με ένα λεωφορείο Hop on hop off: Μια ολοήμερη περιήγηση στην Αθήνα

Η συνοικία Πλάκα της Αθήνας

Ήταν ένας περίπατος ξεγνοιασιάς μέσα στις γειτονιές των Αναφιώτικων. Μαγεμένοι και γεμάτοι από όμορφες εικόνες πήραμε το δρόμο της επιστροφής περνώντας από την Πλάκα, την άλλη όμορφη συνοικία της παλιάς Αθήνας. 

Αναφιώτικα, βόλτα στη γειτονιά της Πλάκας κάτω από την Ακρόπολη
Γραφική ταβερνούλα στα Αναφιώτικα
Αναφιώτικα, βόλτα στη γειτονιά της Πλάκας κάτω από την Ακρόπολη
Στα στενά την Πλάκας καθώς κατεβαίνουμε από τα Αναφιώτικα.
Αναφιώτικα, βόλτα στη γειτονιά της Πλάκας κάτω από την Ακρόπολη
Τραπεζάκια έξω στην Πλάκα. Αθήνα

Το μνημείο του Λυσικράτη στην Πλάκα

Περπατώντας στα όμορφα δρομάκια της και ανάμεσα από τα σπίτια παλαιότερης εποχής φτάσαμε στην οδό Λυσικράτους, όπου σώζεται το καλύτερο χορηγικό μνημείο, το μνημείο του Λυσικράτη. Το μνημείο αυτό είχε στηθεί σε ανάμνηση της νίκης του χορηγού Λυσικράτη το 334 π. Χ. Γύρω από το κτίσμα υπάρχουν κίονες με υπέροχα κορινθιακά κιονόκρανα και στην κορυφή του μνημείου την εποχή εκείνη βρισκόταν ένας χάλκινος τρίποδας, που ήταν το βραβείο του χορηγού.

Μια βόλτα στα Αναφιώτικα της Αθήνας. Μνημείο του Λυσικράτη στην Πλάκα
Μνημείο Λυσικράτους στην Πλάκα. Αθήνα

Οι χορηγοί στην αρχαία Αθήνα ήταν ευκατάστατοι πολίτες που αναλάμβαναν τα έξοδα για το ανέβασμα μιας τετραλογίας (τρεις τραγωδίες και ένα σατυρικό δράμα). Οι χορηγοί των έργων που βραβεύονταν σε ανάμνηση της νίκης τους έστηναν ένα μνημείο.

Αποχαιρετίσαμε την περιοχή περνώντας από έναν πεζόδρομο της Πλάκας με τα αναμνηστικά να κρέμονται στις εισόδους των μαγαζιών. Βγάλαμε τις τελευταίες φωτογραφίες και δώσαμε υπόσχεση να περιηγηθούμε την επόμενη φορά στα όμορφα σοκάκια της Πλάκας κα στα διατηρητέα κτίριά της. Θα θέλαμε να κάνουμε μια αναδρομή στο παρελθόν της πόλης και να μεταφερθούμε στην Αθήνα των πριν 100 χρόνων.

Μια βόλτα στα Αναφιώτικα της Αθήνας. Συνοικία Πλάκα
Στην Πλάκα. Αθήνα

Πως να κάνετε διακοπές στην Αθήνα: Διακοπές στην Αθήνα (Μέρος 1ο) και Διακοπές στην Αθήνα (Μέρος 2ο)

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση και θα χαρώ να μάθω εάν πρόσθεσα και με όλες τις άλλες αναρτήσεις που αναφέρονται στην Αθήνα, έστω και ένα μικρό λιθαράκι στις γνώσεις σας. Πρέπει να μαθαίνουμε και να γνωρίζουμε ώστε να μπορούμε να εκτιμούμε όσα μας δόθηκαν ως πολιτιστική κληρονομιά. Η περιήγηση στην αρχαία και σύγχρονη Αθήνα είναι μια εμπειρία μοναδική και πρέπει να τη ζήσει κάποιος για να μπορέσει να διακρίνει πόσο μεγάλο και εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει αυτή η πόλη, η Αθήνα μας, η πρωτεύουσα της Ελλάδας.

μαμά Μαρία

Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook. Βρείτε όλους τους διαγωνισμούς που τρέχουν στο Ανθομέλι εδώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα Άρθρα

Εγγραφείτε στο newsletter!

Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας, τις καινούργιες αναρτήσεις, δωρεάν εκτυπώσιμα και τους τρέχοντες διαγωνισμούς.
Διαβάστε Επίσης