ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Πώς να βοηθήσω το παιδί να μάθει ορθογραφία; Παίζοντας!

    Ξέρετε ότι εμείς εδώ στο Ανθομέλι πιστεύουμε πολύ στη γνώση μέσα από το παιχνίδι αλλά και την εμπειρία. Ξέρουμε, εκ πείρας, ότι τα παιδιά στις μέρες μας έχουν ελάχιστο χρόνο για τον εαυτό τους με τις χρονοβόρες εξωσχολικές δραστηριότητες κι ότι η ώρα για παιχνίδι είναι ελάχιστη. Έτσι, πολλές φορές εμείς οι γονείς, πρέπει να καταφεύγουμε σε ευφάνταστους και διασκεδαστικούς τρόπους για να διδάξουμε στα παιδιά μας κάτι ή να τους βοηθήσουμε να καλύψουν κάποια αδυναμία τους σε ανύποπτο χρόνο χωρίς να έχουμε εκρήξεις ή διαφωνίες. Μια από αυτές τις αδυναμίες που συχνά έχουν και αναγκαζόμαστε να τα βοηθήσουμε είναι η ορθογραφία! Μην ρωτάτε γιατί! Νομίζω ότι ξέρουμε λίγο ή πολύ όλοι μας! Οπότε το θέμα τώρα είναι: Πώς να βοηθήσουμε το παιδί να μάθει ορθογραφία; Μα φυσικά παίζοντας!

    Βοηθάω το παιδί μου να μάθει παίζοντας

    Το παιχνίδι ήταν βασικό στοιχείο της εκπαίδευσης της Μελίτας σε πολλούς τομείς. Είτε πρόκειται για γεωγραφία (δες το παιχνίδι μας Μαθαίνω τον Κόσμο, Παίζοντας), είτε για μαθηματικά (δες το παιχνίδι με τα ζάρια), είτε για ορθογραφία (δες το παιχνίδι με τα καπάκια)! Όταν ήρθαν, λοιπόν, τα παιχνιδοβοηθήματα της Enjoy Learning στο σπίτι μας έπρεπε οπωσδήποτε να τα δοκιμάσω για να δω αν όντως έχουν αποτέλεσμα κι αν η εκμάθηση της ορθογραφίας με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να κρύβει και λίγη διασκέδαση. Έτσι, με τη Μελίτα οργανώσαμε ένα “τηλεπαιχνίδι γνώσεων” παρέα με τη φίλη της, την Ιωάννα.

    Μαθαίνω ορθογραφία παίζοντας

    Τα παιχνίδια που είχα στα χέρια μου ήταν το “Μαθαίνω Ορθογραφία Παίζοντας – Λεξιλόγιο” καθώς και το “Μαθαίνω Ορθογραφία Παίζοντας – Κανόνες”. Τα παιχνίδια ,σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης, έχουν 3 βασικούς τρόπους παιξίματος. Εγώ δημιούργησα το “τηλεπαιχνίδι” μας με βάση τη δική μου φαντασία και με πολλή χαρά θα σας το περιγράψω εν τάχυ. Δεν παρέλειψα, ωστόσο, να χρησιμοποιήσω και τα καρτελάκια επιβράβευσης ΜΠΡΑΒΟ που υπάρχουν μέσα στο παιχνίδι για επιπλέον συλλογή πόντων γιατί εκτός από τον πόντο που παίρνει το παιδί για κάθε σωστή απάντηση παίρνει κι ένα καρτελάκι ανα 3 πόντους.

    Μαθαίνω ορθογραφία παίζοντας από Enjoy Learning . Το παιχνίδι που θα σας διδάξει ορθογραφία
    Μαθαίνω ορθογραφία παίζοντας από Enjoy Learning

    ΠΩΣ ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑΣ

    ΠΡΩΤΟΣ ΓΥΡΟΣ (6 κάρτες ο καθένας εναλλάξ)

    Κάθε παιδί, εναλλάξ, σηκώνει μία κάρτα, διαβάζει την πρόταση και πρέπει να βρει τη σωστή λέξη για να συμπληρώσει το κενό (οι απαντήσεις είναι σε μορφή multiple choice). Για να ολοκληρωθεί η σωστή απάντηση πρέπει να βρει και δύο λέξεις της ίδια οικογενειας. Θα πάρει 1 πόντο για κάθε σωστή κάρτα και 1 καρτελάκι ΜΠΡΑΒΟ ανά 3 σωστές απαντήσεις.

    ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΓΥΡΟΣ (6 κάρτες και για τους δύο ταυτόχρονα)

    Το κάθε παιδί έχει μπροστά του ένα χαρτί ή ένα λευκό πίνακα. Ο παρουσιαστής (δηλαδή εγώ) διαβάζω την ερώτηση και τους δείχνω τις τρεις απαντήσεις. Τα παιδιά επιλέγουν την ερώτηση που θεωρούν σωστή και την γράφουν στο χαρτί τους. 1 πόντος για κάθε σωστή απάντηση και 1 καρτελάκι ΜΠΡΑΒΟ ανα 3 σωστές απαντήσεις.

    ΤΡΙΤΟΣ ΓΥΡΟΣ (6 κάρτες και για τους δύο)

    Σε αυτόν τον γύρο χρησιμοποιούμε την πίσω πλευρά των καρτών. Μοιράζουμε σε κάθε παίχτη από 3 κάρτες. Με τη σειρά λέει δυνατά ο πρώτος παίχτης την λέξη που υπάρχει. Ο αντίπαλος παίχτης πρέπει να βρει τρεις λέξεις της ίδιας οικογένειας. Αυτή την φορά όμως για να πάρει το καρτελάκι ΜΠΡΑΒΟ πρέπει να γράψει σωστά στο πινακάκι ή στο χαρτί του μία από αυτές!

    Στο τέλος κερδίζει όποιος έχει περισσότερους πόντους και καρτελάκια. Εννοείται πως εσείς μπορείτε να το παίξετε μόνο με καρτελάκια ή μόνο με πόντους. Επίσης, μπορείτε να βάλετε στο παιχνίδι όσες κάρτες θέλετε και όσους παίχτες θέλετε. Να τους δώσετε ένα μπάζερ και να κερδίζει πόντο όποιος απαντήσει πρώτος. Υπάρχει πληθώρα επιλογών και ευκαιρία για διασκέδαση! Διάθεση να υπάρχει!

    Μαθαίνω ορθογραφία παίζοντας από Enjoy Learning
    Μαθαίνω ορθογραφία παίζοντας από Enjoy Learning
    Το παιχνίδι Μαθαίνω ορθογραφία παίζοντας από Enjoy Learning
    Μαθαίνω ορθογραφία παίζοντας από Enjoy Learning

    Τα παιχνιδοβοηθήματα Enjoy Learning αποτελούν μια καινοτόμο και αποτελεσματική μέθοδο εκμάθησης και εμπέδωσης της ορθογραφίας που βασίζεται στο παιχνίδι αλλά ταυτόχρονα και στη μελέτη του υλικού. Οι κάρτες των παιχνιδιών μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους μαθητές και τις μαθήτριες σε συνεργασία και με τους γονείς τους ή τους φίλους τους αλλά και από τους εκπαιδευτικούς ώστε να εμπλουτίσουν το μάθημά τους με ευχάριστο τρόπο.

    Για μένα το πιο σημαντικό είναι ότι το υλικό των καρτών βασίζεται στη σχολική ύλη και περιλαμβάνουν λεξιλόγιο (ορθογραφία και οικογένειες λέξεων) και στους κανόνες της γραμματικής σύμφωνα με το βιβλίο της Γλώσσας της κάθε τάξης. Το κάθε παιχνίδι περιέχει υλικό για δύο τάξεις του δημοτικού: Α’ και Β’ Δημοτικού και Γ’ και Δ’ Δημοτικού (για Ε’ και ΣΤ’ σύντομα).

    ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ENJOY LEARNING ΜΕΣΑ ΑΠO ΤΟ SITE ΤΟΥΣ ENJOYLEARNING.GR

    ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΣΕ FACEBOOK ΚΑΙ INSTAGRAM


    Παιχνίδι Μαθαίνω ορθογραφία παίζοντας από Enjoy Learning
    Μαθαίνω ορθογραφία παίζοντας από Enjoy Learning

    Επειδή όμως ένα “τηλεπαιχνίδι” δεν φέρνει την… άνοιξη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα παιχνιδοβοηθήματα και χωρίς παρέα, ως flashcards, επανάληψη, εκμάθηση ή να τις χωρίσετε ανάλογα με τα κεφάλαια του βιβλίου. Για μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση της ορθογραφίας, συνδυάστε το με το παιχνίδι “Μαθαίνω Ορθογραφία Παίζοντας, Κανόνες”, όπου εκεί τα παιδιά θα πρέπει να ανατρέχουν και στον κανόνα που αντιστοιχεί σε κάθε ορθογραφική επιλογή.

    Θα χαρώ να μάθω πώς σας φάνηκε και αν θα σας ενδιέφερε να το προμηθευείτε από επιλεγμένα βιβλιοπωλεία! Καλή διασκέδαση και φυσικά καλή εκμάθηση!

    Κάλη

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    Callie
    Callie
    Γεια σας! Είμαι η Κάλη και αγαπώ να γεμίζω τη ζωή μου με μικρές όμορφες στιγμές! Και είμαι εδώ για να εμπνεύσω κι εσάς, ως δασκάλα, μαμά, σύζυγος, αδερφή, κόρη και φίλη. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να γκρινιάζουμε οπότε και της χαρίζουμε απλόχερα το χαμόγελό μας. Will you follow me?

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης