ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Τι είναι το πελματογράφημα και πότε πρέπει να το κάνετε στα παιδιά σας

    Και είναι και κάτι ιατρικές εξετάσεις, πρωτότυπες να τις πω, παράξενες να τις πω ή μήπως σπάνιες; Εσείς είχατε ακούσει για το πελματογράφημα; Εγώ πάντως όταν ήμουν μικρή και είχα πλατυποδία και κάτι στραβές γαμπούλες και μου φορούσε η μαμά μου ανατομικά μποτάκια μέχρι τον αστράγαλο μέχρι να ισιώσουν (κι όντως ίσιωσαν!). Η τεχνολογία όμως έχει προχωρήσει και το πελματογράφημα είναι μια εξελιγμένη μέθοδος διάγνωσης διάφορων παθήσεων του πέλματος και κατά συνέπεια και του ποδιού που αν δεν παρατηρηθούν και διορθωθούν από νωρίς ενδέχεται να σας ταλαιπωρούν σε όλη σας τη ζωή.

    Παρόλο που ενδεχομένως να μην έχουμε ποτέ συνδέσει τα πέλματα με την υπόλοιπη ευεξία του σώματος μας, στην πραγματικότητα η υγεία των πελμάτων παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητά μας. Η πατούσα μας δέχεται όλη την πίεση της ημέρας, κατά το περπάτημα, το τρέξιμο ακόμα όμως και του καθίσματος σε περίπτωση που έχουμε μια κακή στάση σώματος. Τα οστά που καταλήγουν εκεί, οι τένοντες και οι μύες εργάζονται πολύ σκληρά και χρειάζονται φροντίδα αλλά και συχνή εξέταση, ειδικά στην παιδική ηλικία, ώστε να εντοπιστούν ανωμαλίες στο πέλμα και να αποφευχθούν αργότερα τραυματισμοί, πόνοι και κακώσεις στα πόδια, στη μέση αλλά και στην σπονδυλική στήλη.

    Τι είναι το πελματογράφημα

    Το Πελματογράφημα είναι μια ανώδυνη εξέταση μέσω ενός ειδικού μηχανήματος, του πελματογράφου, ενός δυναμοαπέδου πού εμπεριέχει ειδικούς αισθητήρες πίεσης,  όπου το παιδί με την καθοδήγηση του γιατρού πατάει επάνω στην ειδική βάση του, η οποία συνδέεται με τον υπολογιστή, και μεταφέρει όλα αυτά τα δεδομένα που θα επιτρέψουν στον γιατρό να παρατηρήσει τον τρόπο που πατά το παιδί και τον τρόπο που περπατάει. την μορφολογία του πέλματος και εν συνεχεία να δημιουργήσει ειδικούς πάτους παπουτσιών για το παιδί ώστε να το βοηθήσουν να ξεπεράσει το πρόβλημα που το ταλαιπωρεί και επηρεάζει τη σωστή του ανάπτυξη. Φυσικά η διαδικασία συνδυάζεται με την εξέταση του παιδιού από τον γιατρό στα πέλματα, στα πόδια, στη μέση αλλά και στην σπονδυλική στήλη.

    Πελματογράφημα για παιδιά στο Ortho Rehab Center στην Γλυφάδα
    Πελματογράφημα για παιδιά στο Ortho Rehab Center
    Πελματογράφημα για παιδιά στο Ortho Rehab Center στην Γλυφάδα
    Τελευταίας τεχνολογία μηχανήματα για Πελματογράφημα στο Ortho Rehab Center για ενήλικες και παιδιά

    Μην ξεχνάτε ότι η επίσκεψη στον ορθοπεδικό μπορεί να προλάβει και ένα ενδεχόμενο πρόβλημα σκολίωσης.

    Τι μπορεί να δείξει η συγκεκριμένη εξέταση:

    Το πόρισμα της εξέτασης ποικίλει από παιδί σε παιδί. Μερικές από τις πιο συνηθισμένες παθήσεις είναι η πλατυποδία, η κοιλοποδία, βλαισοπλατυποδία ή στη δική μας περίπτωση τη μειωμένη ελαστικότητα του αχίλλειου τένοντα.


    Για τις εξειδικευμένες ιατρικές πληροφορίες που σας δίνω θέλω να ευχαριστήσω τον προσωπικό μας γιατρό, Δρ. Αθανάσιο Μπαδέκα. Ο Δρ. Μπαδέκας είναι Ορθοπαιδικός Χειρούργος Τραυματιολόγος και είναι εξειδικευμένος στην ορθοπεδική των κάτω άκρων έχοντας επίσης μεγάλη εμπειρία στην αθλητική ιατρική. Μπορείτε να τον βρείτε στο προσωπικό του Ιατρείο, Λαζαράκη 10, Γλυφάδα όπου μαζί με την Φυσίατρο Δρ. Μαρία Τακβοριάν και το εξειδικευμένο τους team αναλαμβάνουν παντός φύσης ορθοπεδικά και μυοσκελετικά προβλήματα με τη χρήση μηχανημάτων εξελιγμένης τεχνολογίας αλλά και φυσιοθεραπείες.

    Μπορείτε να τους βρείτε στο ενημερωμένο site τους orthorehab.gr αλλά και στο Instagram @orthorehabcenter και @podi.gr


    Η αιτία για να πάμε με τη Μελίτα να κάνουμε εξέταση του πελματογραφήματος ήταν η συνήθειά της να περπατάει στις μύτες. Όταν μάλιστα ήταν πιο μικρή το φαινόμενο ήταν πιο έντονο. Χορεύτρια τηνλέγαμε, μπαλαρίνα τη λέγαμε… έλα μου ντε που αυτή η συνήθεια τελικά δεν είχε να κάνει με τη διάθεσή της για χορό. Όσο περνούσαν τα χρόνια, το βάδισμά της μπορεί να μην ήταν τόσο συχνό αλλά από την άλλη βλέπαμε ότι δεν υπήρχε και απόλυτη σταθερότητα στο βάδισμα. Μια στις μύτες, μια να σέρνει, μια αργά, μια γρήγορα, μια να σκουντουφλάει… έπρεπε κάτι να κάνουμε έστω κι αν είχε φτάσει πια δέκα χρονών. Και όντως καλά κάναμε γιατί το πρόβλημα ήταν ανατομικό και ευτυχώς υπάρχει λύση.

    Πελματογράφημα για παιδιά και ενήλικες στο Ortho Rehab Center στην Γλυφάδα
    Πελματογράφημα για παιδιά στο Ortho Rehab Center

    Διαβάστε ακόμα στο Ανθομέλι:

    Πότε πρέπει να γίνεται το Πελματογράφημα

    Το πελματογράφημα κανονικά πρέπει να γίνεται μία φορά τον χρόνο από τη στιγμή που το παιδί θα κλείσει τα 4 χρόνια του και έπειτα. Ωστόσο στην Ελλάδα αυτή η εξέταση δεν μας έχει γίνει ακόμα συνήθεια και πολύ συχνά τη συνδυάζουμε με τους αθλητές και τα σπορ. Στην πραγματικότητα όμως πρέπει να μπει στη λίστα με τις εξετάσεις του ετήσιου τσεκ του παιδιού καθώς ειδικά σε μικρή ηλικία το παιδί αλλάζει νούμερο στο παπούτσι του συχνά κι έτσι θα πρέπει να γίνεται έλεγχος στην εξέλιξη της ανατομίας του πέλματος ή αλλαγή στους πάτους του. Σε περίπτωση που το παιδί κάνει κάποιο άθλημα που συνδέεται άμεσα με τα πέλματα και τα άλματα, όπως ο στίβος, αυτή η εξέταση είναι απαραίτητη.

    Τι είναι το πελματογράφημα και πότε πρέπει να το κάνετε στα παιδιά σας 4
    Πλέον τα νέα μας παπούτσια έχουν ανατομικούς πάτους Comex

    Διαβάστε περισσότερα:

    Ειδικοί ορθοπεδικοί πάτοι

    Όπως σας είπα, τις περισσότερες φορές θα χρειαστεί να δημιουργούν ειδικοί πάτοι που θα διευκολύνουν το παιδί στο βάδισμα, οπότε και θα πρέπει να υπολογίσετε το κόστος τους. Στην περίπτωση μας το πρόβλημα της ανατομίας του πέλματος της Μελίτας είναι μικρό αλλά αποφασίσαμε να φτιάξουμε τους ειδικού πάτους μιας και θεωρούμε ότι το βάδισμα ενός ανθρώπου είναι πολύ βασικό όχι μόνο για αισθητικούς λόγους αλλά και λόγους που αφορούν:

    • την ισορροπία
    • τη μείωση της κούρασης των μυών
    • την εξάλειψη των μυϊκών τραυματισμών
    • την απορρόφηση των κραδασμών
    • τη σωστή στάση του σώματος
    • τη διόρθωση του τρόπου που περπατάμε
    • την ανισοσκελία

    Εννοείται πως οι πάτοι είναι προσωπικοί για το συγκεκριμένο πόδι και την συγκεκριμένη πάθηση που θέλουμε να διορθώσουμε και αυτόματα μετατρέπουν όλα τα υποδήματα σε ανατομικά.

    Σε περίπτωση που έχετε επιπλέον παρατηρήσεις ή ερωτήματα, ο Δρ. Μπαδέκας και η Δρ. Τακβοριάν θα μπορέσουν να σας λύσουν τις απορίες σας. Εσείς αρκεί να κλείσετε ένα ραντεβού μαζί τους.

    Κάλη

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    Callie
    Callie
    Γεια σας! Είμαι η Κάλη και αγαπώ να γεμίζω τη ζωή μου με μικρές όμορφες στιγμές! Και είμαι εδώ για να εμπνεύσω κι εσάς, ως δασκάλα, μαμά, σύζυγος, αδερφή, κόρη και φίλη. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να γκρινιάζουμε οπότε και της χαρίζουμε απλόχερα το χαμόγελό μας. Will you follow me?

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης