ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Επιστροφή στο σχολείο με οικολογική συνείδηση και eco-friendly σχολικά

    Είμαι σίγουρη ότι αυτές τις μέρες θα χορτάσετε από αναρτήσεις για Back to School, ιδέες για το τι μπορείτε να αγοράσετε, σχολικές διαφημίσεις και άλλα τέτοια υπέροχα. Εμείς είπαμε όμως να το πάμε ένα βήμα παρακάτω και να σας προτείνουμε ιδέες και τρόπους ώστε να εμφυσήσετε την οικολογική συνείδηση στα παιδιά σας μέσα από αυτή την διασκεδαστική (και πολυέξοδη!!!) δραστηριότητα της αγοράς σχολικών. Επιστροφή στο σχολείο λοιπόν με eco-friendly σχολικά γίνεται; Γίνεται!

    BACK TO SCHOOL… ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ

    Οργάνωσε τα περσινά σχολικά ώστε να δείτε παρέα με τα παιδιά σας τι έχετε, τι σας λείπει, τι μπορείτε να δωρίσετε ή να χρησιμοποιήσετε ξανά φέτος. Αυτό πρέπει να γίνει οπωσδήποτε πριν την αγορά νέων ώστε να μην χρειαστεί να αγοράσετε δύο φορές τα ίδια πράγματα ή να γίνει σπατάλη πόρων αλλά και χρημάτων. Επίσης αν κάνετε αυτή την διαδικασία με τα παιδιά και γνωρίζουν τι έχουν στα συρτάρια τους είναι σίγουρο ότι θα είναι λιγότερο “απαιτητικά” όταν θα πάτε στα μαγαζιά.

    Περιμένετε τη σχολική λίστα. Ξέρω ότι είναι μεγάλος πειρασμός να πάτε για σχολικά πριν την αρχή της χρονιάς αλλά αν περιμένετε λιγάκι θα αποφύγετε πολλές περιττές αγορές. Άλλωστε ειδικά αν αλλάξει το παιδί σας δάσκαλο δεν είναι σίγουρο ότι θα ζητήσει τα ίδια με τον προηγούμενο. Μπορείτε να ξεγελάσετε το παιδί με κάτι μικρό ή απολύτως απαραίτητο και όλα τα υπόλοιπα να τα αγοράσετε αφού ανοίξουν τα σχολεία.

    Κάντε μια διαδικτυακή έρευνα για το ποια προϊόντα είναι eco-friendly αλλά και μη τοξικά και παραγγείλτε τα από το διαδίκτυο. Γνωρίστε νέα site, βιβλιοπωλεία αλλά και eco-stores για την αγορά των σχολικών ειδών. Άλλωστε δεν κουραστήκατε να ψωνίζετε όλο από τα ίδια και τα ίδια καταστήματα; Δώστε ευκαιρία σε eco-friendly e-shop που είναι πλήρως ενημερωμένα και έτσι θα σας κατευθύνουν στις σωστές και οικολογικές αγορές.

    Προμηθευτείτε σχολικά από 100% βιοδιασπώμενο υλικά, ανακυκλωμένο χαρτί και με όσο το δυνατόν λιγότερη πλαστική επιφάνεια ή λιγότερη συσκευασία. Ξέρω ότι συνήθως τέτοιου είδους αγορές είναι πιο ακριβές αλλά σκεφτείτε ότι αν κάνετε τα προηγούμενα βήματα και οργανωθείτε έχοντας συγκεκριμένο στόχο στο μυαλό σας θα έχετε περιθώριο να πάρετε κάτι πιο σωστό ποιοτικά για το περιβάλλον και για εμάς τους ίδιους.

    Αγοράστε ποιοτικά σχολικά ώστε τουλάχιστον να μην τα πετάξετε μέσα στην πρώτη εβδομάδα. Εμείς σταματήσαμε να αγοράζουμε μολύβια και γόμες με σχεδιάκια και γκλίτερ ή ευωδιές καθώς συνήθως είτε δεν ξύνονται καλά και σπάει η μύτη είτε δεν σβήνουν καλά και μουτζουρώνουν το χαρτί. Το ίδιο ισχύει και για τις ξύστρες που σπάνε τα μολύβια. Λίγο πιο ακριβά αλλά που θα σας βγάλουν για πολλούς μήνες. Τα αγαπημένα μας ποιοτικά μολύβια είναι αυτά και ξύστρες αυτές .

    Μην αγοράσετε καινούργια τσάντα (ομολογώ ότι σε αυτό έχω αποτύχει!). Σκεφτείτε διπλά τους λόγους που θέλει το παιδί να αλλάξει την τσάντα του. Αν έχει χαλάσει, πάρτε του ίσως μια πιο ποιοτική την οποία να έχει για πολλά χρόνια και αν την έχει βαρεθεί ή δεν του αρέσει το σχέδιο, σκεφτείτε να την δώσετε κάπου αλλού και να πάρετε κι εσείς μια μεταχειρισμένη από κάποιον φίλο ή συγγενή.

    Προμηθευτείτε σχολικά και ρούχα από δεύτερο χέρι. Με τα thrift shops να έχουν αυξηθεί αλλά και την γενναιοδωρία φίλων και συγγενών μπορείτε να αποφύγετε την αγορά κάποιων σχολικών ειδών. Γενικά η διαδικασία της ανταλλαγής ή του χαρίσματος δεν είναι ντροπή. Είναι μια εξαιρετική ιδέα ειδικά όταν πρόκειται για τσάντα. Οπότε την επόμενη φορά που θα σας προτείνει κάποιος να σας χαρίσει μία σχολική τσάντα ή ρούχα πείτε ναι!

    Αγοράστε ένα μεταλλικό (ανοξείδωτα) θερμός για το νερό (δες αυτό φτιαγμένο από οικολογικά υλικά) και ένα αντίστοιχης ποιότητας lunch box (δες αυτό εδώ). Ιδανικές για σνακ είναι και οι θήκες σιλικόνης ή τα κερομάντηλα.

    ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ TIPS

    Δώστε το κολατσιό του παιδιού σας με όσο λιγότερη συσκευασία γίνεται. Το περιττό περιτύλιγμα και οι πολλές χαρτοπετσέτες δεν χρειάζονται.

    Στείλτε το παιδί στο σχολείο με τα πόδια ή το ποδήλατο. Είστε σίγουροι ότι χρειάζεται να πάει με το αυτοκίνητο; Είναι όντως τόσο μακρυά; Εντάξει δεν μιλάω φυσικά για τα μικρά αλλά τα παιδιά του γυμνασίου ή των μεγάλων τάξεων του δημοτικού ίσως να μπορούσαν να ξεκινήσουν ένα νέο τρόπο ζωής.

    Προμηθευτείτε έναν κάδο για το δωμάτιο του παιδιού ειδικά για ανακύκλωση χαρτιού. Πείτε του ότι δεν πρέπει να τα σκίζει και ότι το ιδανικό μέγεθος είναι αυτό του Α4. Αν έχει μικρά χαρτάκια μπορεί να τα κάνει μια σφιχτή μπαλίτσα και να τα πετάξει όλα μαζί ως σύνολο.

    Χρησιμοποιήστε υφασμάτινες μάσκες και όχι μίας χρήσης (ιδανικά όσο κρυώνει ο καιρός γιατί η ζέστη στο σχολείο μπορεί να είναι εξαντλητική με πολύ χοντρές υφασμάτινες μάσκες). Εάν ωστόσο το παιδί προτιμάει της μιας χρήσης φροντίστε να του μάθετε να μην τις πετάει κάτω και ιδανικά να κόβει τα λαστιχάκια πριν τις βάλει στον κάδο χωρίς ενδεχομένως να αποτελέσουν αιτία πνιγμού για κάποια ζώα.

    Μην αγοράζετε συνέχεια μικρά μπουκαλάκια αντισηπτικό. Μπορείτε να το ξαναγεμίζετε κάθε φορά που τελειώνουν έχοντας ένα μεγάλο μπουκάλι αντισηπτικό με απλικατέρ στο σπίτι.


    Διαβάστε περισσότερα:

    Eco Project: Ιδέες για οικολογικά δώρα για παιδιά και εφήβους

    #30ideaschallenge: 30 χρήσιμες και έξυπνες ιδέες για το σπίτι και όλη την οικογένεια

    Μικρές οικολογικές συνήθειες που υιοθετήσαμε ως οικογένεια

    Προτάσεις για βιβλία που σχετίζονται με την οικολογία


    Ξέρω ότι είμαστε ακόμα πολύ μακριά ως Έλληνες γονείς να πούμε πολλά όχι στα παιδιά και είμαι σίγουρη ότι θέλουμε κι εμείς κι αυτά εκπαίδευση. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε μικρά βήματα προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

    Αλήθεια εσείς τι θα προσθέτατε σε αυτή τη λίστα; Περιμένω και τις δικές σας ιδέες και tips για μια σχολική χρονιά με μεγαλύτερη οικολογική συνείδηση.

    Κάλη

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    Callie
    Callie
    Γεια σας! Είμαι η Κάλη και αγαπώ να γεμίζω τη ζωή μου με μικρές όμορφες στιγμές! Και είμαι εδώ για να εμπνεύσω κι εσάς, ως δασκάλα, μαμά, σύζυγος, αδερφή, κόρη και φίλη. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να γκρινιάζουμε οπότε και της χαρίζουμε απλόχερα το χαμόγελό μας. Will you follow me?

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης