ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Eφηβική σκολίωση: πως την αντιμετωπίζουμε εμείς

    Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ακούσει για τη σκολίωση. Έχουμε ακούσει γι αυτή την αναπτυξιακή διαταραχή αλλά δεν ξέρουμε πόσο συχνή τελικά είναι στους εφήβους και πόσο ύπουλα εμφανίζεται η εφηβική σκολίωση. Μπορεί ακόμα η επιστήμη να μην έχει ανακαλύψει τις αιτίες εμφάνισης της εφηβικής σκολίωσης αλλά οι ειδικοί ξέρουν να την αντιμετωπίσουν και να τη θεραπεύσουν στο μέγιστο δυνατό. Προβληματίστηκα πολύ αν θα πρέπει να γράψω αυτή την ανάρτηση αλλά τελικά αποφάσισα προς πρέπει να το κάνω. Δεν θα το κάνω φυσικά ως ειδικός, γιατί δεν είμαι ούτε γιατρός ούτε φυσικοθεραπεύτρια, αλλά θα τη γράψω ως μαμά για να σας ενημερώσω για ένα θέμα που με καίει το τελευταίο διάστημα: την εφηβική σκολίωση ή ιδιοπαθή σκολίωση!

    Το μοίρασμα μπορεί να βοηθήσει

    Η 13χρονη κόρη μου διαγνώστηκε πριν λίγους μήνες με σκολίωση και αποφασίσαμε από κοινού πως θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας την εμπειρία μας αυτή και τον τρόπο που ξεκινήσαμε να την αντιμετωπίζουμε για να σας ενημερώσουμε μήπως και το προλάβετε νωρίτερα, αν τυχόν έχει παρουσιαστεί και στα δικά σας παιδιά. Κι αυτό γιατί από τη μία υπάρχουν πολλοί γονείς που δεν γνωρίζουν λεπτομέρειες για τη σκολίωση, αλλά και από την άλλη υπάρχουν γονείς που νιώθετε μόνοι σε όλο αυτό που περνάνε μέσω των παιδιών τους που διαγνώστηκαν με σκολίωση.

    Φυσικά τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη γνώμη των ειδικών! Προσωπικά, οι συζητήσεις με γνωστούς και φίλους με βοήθησαν πολύ και πιστεύω πως, μέσα από αυτή την ανάρτηση, θα βοηθηθείτε κι εσείς. Από τις συζητήσεις αυτές είδα πόσα πολλά παιδιά στο περιβάλλον μας έχουν σκολίωση, αλλά και πόσοι φίλοι μας ενήλικες έχουν σκολίωση που τους παιδεύει και τους πονάει πλέον, όχι γιατί τους εμφανίστηκε στην ενήλικη ζωή τους αλλά γιατί δεν την αντιμετώπισαν σωστά ή και καθόλου όταν εμφανίστηκε σε μικρότερη ηλικία. 

    Τι είναι η σκολίωση

    Η σκολίωση είναι η τρισδιάστατη παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης. Λέγεται τρισδιάστατη γιατί πρόκειται για πλάγια απόκλιση της σπονδυλικής στήλης, περισσότερο από 10 μοίρες, με ταυτόχρονη στροφή των σπονδύλων. Αποτέλεσμα είναι η σπονδυλική στήλη να παίρνει σχήμα S ή C. Μπορεί να είναι ιδιοπαθής, δεν έχει δηλαδή καμιά αιτία, και εξελίσσεται κατά τη σκελετική ανάπτυξη του παιδιού με διάφορες μορφές. Μπορεί να είναι δευτεροπαθής και να δημιουργήθηκε μετά από κάποια βλάβη σπονδύλου που οδηγεί σε παραμόρφωση της αρχιτεκτονικής.

    Κατά τη διάρκεια των εφηβικών ετών, η σκολίωση είναι πιο συχνή στα κορίτσια από ό,τι στα αγόρια. Παρατηρείται με:

    • Ασυμμετρία στους ώμους, με τον ένα ώμο να είναι πιο ψηλά
    • Ασυμμετρία στη λεκάνη, με μετατόπισή της προς το πλάι, αναλόγως με τον τύπο της σκολίωσης
    • Προπέτεια της μίας ωμοπλάτης (προεξέχει η ωμοπλάτη)
    • Χαρακτηριστική καμπούρα από τη μία πλευρά κατά το τεστ επίκυψης

    Αυτές είναι κάποιες ενδείξεις. Για περισσότερη ακρίβεια, ως προς την κλίση και το σημείο που βρίσκεται, πρέπει να γίνει ακτινογραφία.

    Κι αν δεν θεραπευτεί;

    Η καθυστερημένη ή μηδενική αντιμετώπιση της σκολίωσης μπορούν να επιφέρουν:
    1. Επιδείνωση της παραμόρφωσης που παραμένει σταθερή στο μέλλον ή επιδεινώνεται στην ενηλικίωση.
    2. Καρδιοαναπνευστική ανεπάρκεια (στις βαριές θωρακικές σκολιώσεις άνω των 90°).
    3. Πόνος στους μεσηλίκους που δεν την αντιμετώπισαν.
    4. Ψυχολογικά προβλήματα όπως ντροπή, άγχος εσωστρέφεια για την εμφάνιση του σώματος.

    Τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσει αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά

    Εάν δεν διαγνωστεί έγκαιρα και οι μοίρες της παραμόρφωσης είναι πολλές, μπορεί να υπάρξουν συνέπειες στην καρδιακή αλλά και στην αναπνευστική λειτουργία του παιδιού και του μετέπειτα ενήλικα.

    Πώς το ανακαλύψαμε εμείς

    Δυστυχώς για εμάς, ο παιδίατρός μας δεν έκανε ποτέ εξέταση στα παιδιά για τη σκολίωση! Εμείς το ανακαλύψαμε τυχαία το καλοκαίρι, όταν πήγαμε στο camping, αφού δεν προκαλεί πόνο κι αυτό την κάνει πιο ύπουλη. Πιο συγκεκριμένα το είδαν πρώτες οι φίλες τις κόρης μου που είχαν δική τους εμπειρία σκολίωσης και παρατήρησαν την κλίση. Όταν με ενημέρωσε το παιδί η αλήθεια είναι πως πανικοβλήθηκα, γιατί δεν μπορούσα να πιστέψω πώς δεν το είχαμε δει νωρίτερα!

    Κι εκεί επήλθαν οι τύψεις της μάνας! Όμως, μετά από συζητήσεις με ειδικούς αλλά και φίλους, ηρέμησα μαθαίνοντας πως πρέπει να είσαι πολύ ειδικός για να την καταλάβεις στα πρώιμα στάδιά της και συνήθως την καταλαβαίνεις όταν είναι αρκετά προχωρημένη. Γι αυτό, αγαπητοί μου, αν ο γιατρός σας δεν το τσέκαρε ακόμα ζητήστε του να το κάνει κι εσείς από τη μεριά σας έχετε τον νου σας γιατί όσο πιο γρήγορα διαγνωστεί τόσο πιο εύκολη και γρήγορη θα είναι η αντιμετώπισή της.

    Το τεστ της επίκυψης είναι ο πρώτος τρόπος για να το τσεκάρετε κι εσείς οι ίδιοι.

    Τα παιδιά πρέπει να ελέγχονται για σκολίωση από τα έξι τους χρόνια αλλά και στην εφηβεία. Αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό θα πρέπει τα παιδιά να είναι υπό παρακολούθηση.

    Eφηβική σκολίωση: η δική μας ιστορία και αντιμετώπιση
    Εφηβική σκολίωση

    Διαβάστε επίσης στο Ανθομέλι:

    Αντιμετώπιση της σκολίωσης

    Η εφηβική σκολίωση αντιμετωπίζεται με ειδικές τις ασκήσεις schroth σε ειδικό φυσικοθεραπευτή σε περίπτωση που είναι κάτω από 25 μοίρες, ή με συνδυασμό ειδικών ασκήσεων και κηδεμόνα σε περίπτωση που είναι άνω των 25 μοιρών και σε κάποιες πιο δύσκολες περιπτώσεις με χειρουργείο και μετεγχειρητικά με ειδικές ασκήσεις schroth. Πολλές φορές ο τρόπος αντιμετώπισης εξαρτάται κι από τη φάση ανάπτυξης στην οποία βρίσκεται το παιδί ή ο έφηβος. Υπάρχει φυσικά και η παιδική σκολίωση και η σκολίωση ενηλίκων στην οποία όμως δεν θα αναφερθώ.

    Τι κάναμε για να ξεκινήσουμε την αντιμετώπισή της εφηβικής σκολίωσης

    Ήμασταν τυχεροί που στην παρέα μας στο camping μάς μίλησε μια φίλη για την αδερφή της που είχε αντιμετωπίσει και τελικά θεραπεύσει κατά μεγάλο ποσοστό τη σκολίωσή της κατά τη διάρκεια της εφηβείας της. Μας έδωσε τις πρώτες συμβουλές κι εμείς μιλήσαμε με γνωστό μας φυσικοθεραπευτή που μάλιστα έχει εξειδίκευση στην αντιμετώπιση της σκολίωσης.

    Οι κινήσεις μας ήταν άμεσες και αποτελεσματικές. Σε συνεργασία, αρχικά με τον φυσικοθεραπευτή, κάναμε μια ακτινογραφία ολόκληρης της σπονδυλικής στήλης (full spine). Η συγκεκριμένη ακτινογραφία δεν βγαίνει σε όλα τα εξεταστικά κέντρα, οπότε αναζητήστε το σωστό κέντρο. Tο κόστος της είναι γύρω στα 60 ευρώ και την παίρνεις άμεσα. Μάλιστα μπορείτε να ζητήσετε εξτρά και χωρίς κόστος από κάποια διαγνωστικά την αποστολή με μέιλ που μας διευκόλυνε πολύ στην μετέπειτα αποστολή της στον ορθοπεδικό γιατρό. H

    ακτινογραφία αυτή δεν γράφεται από τα ασφαλιστικά ταμεία κάτι που μας έκανε να μην πάμε απευθείας στον ορθοπεδικό. Στον ορθοπεδικό, για την ακρίβεια πήραμε δύο γνώμες, πήγαμε για να κάνει την επίσημη γνωμάτευση και φυσικά να μας γράψει τον κηδεμόνα, αφότου πήραμε την ακτινογραφία. Αλλά αυτά θα σας πω παρακάτω αναλυτικά. 

    Με την ακτινογραφία φαίνεται το ακριβές σημείο (ή σημεία) που είναι η σκολίωση και το κυριότερο γίνονται οι απαραίτητες μετρήσεις για να δούμε πόσες μοίρες είναι η σκολίωση, πόσο δηλαδή είναι το λύγισμα της και πού για να το πω πιο απλά. Η σκολίωση όμως είναι μια τρισδιάστατη δυσμορφία της σπονδυλικής που σημαίνει ότι ταυτόχρονα με την κλήση που παίρνει κάνει και μία στροφή της σπονδυλικής. Γι αυτό και πολλές φορές ο ένας ώμος ή η μία πλευρά του στήθους είναι πιο μπροστά και φαίνεται να είναι πιο πεταχτό κάποιο σημείο στην πλάτη. 

    Οι μοίρες που είχε η σπονδυλική της κόρης μου ήταν 30, αρκετές δηλαδή για να φορέσει κηδεμόνα (το όριο είναι στις 25 μοίρες). Η περίοδος όμως που το ανακαλύψαμε (γύρω στον δεκαπενταύγουστο που όλα υπολειτουργούν), δεν μας επέτρεψε να παραγγείλουμε αμέσως τον κηδεμόνα. Όμως δεν το αφήσαμε έτσι και ξεκινήσαμε αμέσως τις ειδικές ασκήσεις για τη εφηβική σκολίωση σε συνεργασία με τον εξειδικευμένο φυσικοθεραπευτή μας, οι οποίες σε συνδυασμό με τον κηδεμόνα φέρνουν το καλύτερο δυνατό θεραπευτικό αποτέλεσμα.

    Eφηβική σκολίωση: η δική μας ιστορία και αντιμετώπιση. Ασκήσεις schroth από ειδικό φυσικοθεραπευτή
    Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων schroth με τον φυσικοθεραπευτή

    Ασκήσεις Schroth

    Η μέθοδος Schroth αποτελεί επιστημονικά τεκμηριωμένη αντιμετώπιση της σκολίωσης. Πρόκειται για ειδικές φυσικοθεραπευτικές ασκήσεις (PSSE) προσαρμοσμένες στον τύπο της σκολίωσης που βασίζονται στην τρισδιάστατη αυτοδιόρθωση, στην επιμήκυνση της σπονδυλικής στήλης, στη σταθεροποίηση της διορθωμένης στάσης και στην εκπαίδευση διατήρησης των διορθώσεων στις καθημερινές δραστηριότητες. Οι ασκήσεις schroth δεν έχουν καμία σχέση με τις κλασικές ασκήσεις γυμναστικής, ενδυνάμωσης ή διάτασης, οι οποίες δεν ωφελούν στην θεραπεία της σκολίωσης, και συμπεριλαμβάνουν και εξειδικευμένο τρόπο εισπνοών και εκπνοών (στροφική αναπνοή)

    Ασκήσεις Schroth στο σπίτι

    Το πρόγραμμα των ασκήσεων της μεθόδου Schroth διδάσκεται μόνο από πιστοποιημένο στην μέθοδο φυσικοθεραπευτή και μπορεί να εκτελείται εύκολα στο σπίτι του ασθενούς, χωρίς ιδιαίτερο εξοπλισμό, τις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδας. Στις πρώτες συνεδρίες της κόρης μου ο φυσικοθεραπευτής τής έμαθε τις βασικές ασκήσεις schroth για να τις κάνει στο σπίτι καθημερινά. Δύο φορές την εβδομάδα κάνει από μία ωριαία συνεδρία μαζί του για τις πιο δύσκολες, τις νέες ασκήσεις αλλά και τις πιο εξελιγμένες.

    Τον πρώτο καιρό ήμουν κι εγώ μαζί της για να δω πώς γίνονται οι ασκήσεις και να μπορώ να τη βοηθήσω στο σπίτι. Όταν τις έμαθε όμως και μετά της ήταν πολύ εύκολο να τις κάνει και μόνη της. Η ημερήσια διάρκεια ασκήσεων στο σπίτι είναι γύρω στα 40 λεπτά.

    Αυτά που χρειαστήκαμε να προμηθευτούμε για να κάνει τις ασκήσεις στο σπίτι δεν ήταν ακριβά και είναι τα εξής:

    • στρωματάκι γυμναστικής
    • μεγάλη μπάλα pilates
    • μονόζυγο που εφαρμόζει στο κούφωμα της πόρτας
    • κάποια μαξιλαράκια
    • μακρόστενο καθρέφτη

    Tip: Το παιδί για να κάνει τις ασκήσεις του καλό θα είναι να φοράει (αν πρόκειται για κορίτσι) ένα μπουστάκι ώστε να μπορεί να βλέπει τη σωστή θέση της σπονδυλικής ο φυσικοθεραπευτής κατά τη διάρκεια των ασκήσεων και ένα κολάν για περισσότερη άνεση στις κινήσεις.

    Η μέθοδος schroth ανακαλύφθηκε το 1921 από τη Γερμανίδα Katharina Schroth, η οποία έπασχε από σκολίωση. Ξεκίνησε θεραπεία με κηδεμόνα για την σκολίωση της στα 16 της, όμως λίγο αργότερα άρχισε να αναπτύσσει τη δική της μέθοδο στην αντιμετώπισης της σκολίωσής της. Εμπνευσμένη από το φούσκωμα ενός μπαλονιού, προσπάθησε να βελτιώσει την σκολιωτική παραμόρφωση του σώματός της, «φουσκώνοντας» το πιεσμένο από την σκολίωση κοίλο τμήμα της σπονδυλικής της στήλης μπροστά από έναν καθρέπτη.

    Διαπίστωσε ότι προσπαθώντας να κάνει το παραπάνω σε συνδυασμό με κάποιες ειδικές διορθωτικές κινήσεις πάνω στο σώμα της κατάφερνε να βελτιώσει σημαντικά την σκολιωτική της στάση και να κάνει ακόμα και υπερδιόρθωση της σκολίωσης. Η θεωρία της για τη μέθοδο Schroth δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1924 και έγινε η αιτία να γίνει από καθηγήτρια γυμνάστρια, ώστε να μπορεί να εφαρμόσει τη μέθοδο της και σε άλλους ασθενείς.

    Info: Δυστυχώς τα ασφαλιστικά ταμεία δεν καλύπτουν τα έξοδα για τις ασκήσεις schroth! Αυτό είναι πολύ λυπηρό γιατί δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο το ποσό για μία συνεδρία, ενώ η διάρκεια των συνεδριών μπορεί να διαρκέσει και χρόνια.

    Άλλα αθλήματα

    Τα αθλήματα δεν έχουν καμία επίδραση στη σκολίωση, ούτε θετική ούτε αρνητική, οπότε το παιδί μπορεί να επιλέξει να κάνει το αγαπημένο του άθλημα χωρίς περιορισμούς, όχι όμως περιμένοντας πως θα βελτιώσει με αυτό τη σκολίωσή του. Το μάθημα της γυμναστικής στο σχολείο μπορεί να γίνεται κανονικά από το παιδί φτάνει να μην γίνονται υπερβολές σε μονόζυγο και κατακόρυφο.

    Τι είναι ο κηδεμόνας

    Ο ορθοπεδικός κηδεμόνας είναι ένας ειδικός νάρθηκας που εφαρμόζεται στον κορμό. Οι κηδεμόνες χρησιμοποιούνται εδώ και 500 χρόνια αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν διαφορετική μορφή και μεγάλη εξέλιξη.

    Όπως ανέφερα και πιο πάνω, από τη στιγμή που μάθαμε πως η κόρη μας είχε 30 μοίρες κλίση ήταν αναπόφευκτο το να φορέσει κηδεμόνα. Ο φυσικοθεραπευτής μας συνέστησε να επιλέξουμε έναν δυναμικό κηδεμόνα ασύμμετρο cheneau που δεν είναι απλά υποστηρικτικός αλλά τρισδιάστατα διορθωτικός. Ο ορθοπεδικός με τη σειρά του εκτός από τον κηδεμόνα μας συνέστησε και τις ώρες εφαρμογής του. 16 τουλάχιστον ώρες το 24ωρο για αρχή και αφού τον συνήθισε έπρεπε να ξεπεράσει τις 20 ώρες !*

    Δύσκολα τα πράγματα όπως καταλαβαίνετε αλλά μπρος στα κάλλη και την υγεία στο μέλλον, τίποτα δεν είναι δύσκολο. Εξάλλου ο κηδεμόνας δεν είναι κάτι το οποίο πονάει όταν το φοράει απλά είναι μια εξτρά φροντίδα. Τους επόμενους μήνες γίνεται μια καθημερινή συνήθεια!

    *Η κόρη μου έχει πλέον φτάσει να το φοράει και 22-23 ώρες κάποιες μέρες την εβδομάδα!

    Ο κηδεμόνας Cheneau ασκεί πιέσεις στο κυρτό των καμπύλων και εκτονώσεις στο κοίλο. Μπορεί και επεμβαίνει στη στροφή των σπονδύλων και στην ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης.

    Τη δεκαετία του ’70, ο Γάλλος Jacques Cheneau βασισμένος στη θεωρία της τρισδιάστατης διόρθωσης της σκολίωσης δημιούργησε και παρουσίασε για πρώτη φορά τον κηδεμόνα Cheneau. Τη δεκαετία του ’90 έκανε τροποποιήσεις και σήμερα χρησιμοποιείται παγκοσμίως. Σε σχέση με πιο απλούς ή παλιότερους τύπους κηδεμόνα είναι αισθητικά ασύμμετρος, μικρότερος και ελαφρύτερος,(400-600gr), πολύ εύκολος στην εφαρμογή του, χωρίς μεταλλικά πίεστρα, με όλες τις ενισχύσεις εσωτερικά, άνοιγμα-κλείσιμο από μπροστά και προσφέρει απόλυτη αυτονομία στον χρήστη.

    Διαβάστε επίσης στο Ανθομέλι:

    Παραγγελία κηδεμόνα

    Πριν την παραγγελία του κηδεμόνα κάντε μια έρευνα και επιλέξτε το κατάλληλο ορθοπεδικό κέντρο στο οποίο θα τον παραγγείλετε. Στις μέρες μας, τα μέτρα τα παίρνουν με 3D scanner και όχι με γύψο όπως παλιότερα για μεγαλύτερη ακρίβεια και είναι μοναδικός για κάθε σώμα. Η κατασκευή του γίνεται σχετικά γρήγορα (1-10 μέρες περίπου ανάλογα με το ορθοπεδικό κέντρο που θα επιλέξετε). Με την έρευνα που έκανα έμαθα πως το κόστος για έναν cheneau είναι γύρω στα 2.200 ευρώ. Η επιστροφή από το ασφαλιστικό ταμείο είναι γύρω στα 600 ευρώ ΜΟΝΟ!

    Info: Για να γίνει η παραλαβή του κηδεμόνα πρέπει να έχετε το παραπεμπτικό από τον ορθοπεδικό και να έχει περάσει από ελεγκτή γιατρό. Αυτό το διάστημα, λόγω covid, παραλείπεται ο ελεγκτής γιατρός. Ε, να και κάτι καλό με τον κορονοϊό!

    Μόλις είναι έτοιμος ο κηδεμόνας γίνεται η πρώτη πρόβα και οι πρώτες διορθώσεις του. Οι επόμενες διορθώσεις γίνονται συνήθως μετά από έναν μήνα και γίνονται πάντα σε συνεννόηση με τους υπευθύνους του ορθοπεδικού κέντρου.

    Στους τρεις μήνες γίνονται 2 νέες ακτινογραφίες. Η μία χωρίς να φοράει το παιδί κηδεμόνα και άλλη ενώ το φοράει. Την προηγούμενη μέρα πρέπει να μείνει χωρίς κηδεμόνα, έτσι ώστε το σώμα να επανέλθει στη φυσική του θέση χωρίς τη διόρθωση του κηδεμόνα για να είμαστε βέβαιοι για τα αποτελέσματα της ακτινογραφίας. Ανάλογα με τα αποτελέσματα γίνονται κάποιες διορθώσεις στις πιέσεις που ασκεί ο κηδεμόνας.

    Και μετά τι; Η δική μας περίπτωση

    Μετά από έναν μήνα ασκήσεων schroth καθημερινά και εφαρμογή του κηδεμόνα 16-18 ώρες το 24ωρο έχουμε μία μοίρα βελτίωση της στροφής της σπονδυλικής. Αυτό έχει δώσει τεράστια δύναμη στην κόρη μου και ελπίδα για τη βελτίωση της κατάστασής της. Την κάνει να έχει θέληση να τον φορέσει ακόμα περισσότερες ώρες, αλλά και να κάνει αγόγγυστα τις ασκήσεις της.

    2 μήνες μετά και ενώ κάνει τις ασκήσεις της και φοράει τον δυναμικό κηδεμόνα 16-22 ώρες το 24ωρο έχουμε βελτίωση 3 μοίρες στη στροφή της σπονδυλικής στήλης!

    4 μήνες μετά κάναμε την επαναληπτική ακτινογραφία. Η κλίση της είχε μειωθεί από 30 στις 28 μοίρες. Αυτό ήταν ένα υπέροχο και ενθαρρυντικό για όλους μας. Σύμφωνα με τους ειδικούς που την παρακολουθούν αυτό που είχαμε ως στόχο σε αυτή τη φάση είναι να μην αυξηθεί η κλήση. Το γεγονός ότι η κλήση, όχι μόνο δεν αυξήθηκε ή παράμεινε ίδια αλλά μειώθηκε κιόλας! Συνεχίζουμε. λοιπόν, θετικά και δυναμικά!

    Ντύσιμο φορώντας κηδεμόνα

    Πλέον οι κηδεμόνες είναι και πολύ εμφανίσιμοι. Έχουν ανοίγματα στα σημεία που δεν πιέζουν, αφήνουν ελεύθερο το στήθος, για μη νιώθει το παιδί εγκλωβισμένο και υπάρχει η δυνατότητα επιλογής σχεδίων και χρωμάτων της επιφάνειάς του. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται πιο ελκυστικός και ευχάριστος. Η Μαρία επέλεξε ένα σχέδιο σε γαλάζιο που αγάπησε πολύ και ταιριάζει και με τα μάτια της!

    Info: Ωστόσο, θα πρέπει να τονίσω πως για την απορρόφηση του ιδρώτα, για αποφυγή τυχόν αλλεργιών, αν και σπάνια εμφανίζονται λόγω της καλής ποιότητας του υλικού του, αλλά και πληγών στο δέρμα στα σημεία πίεσης από τον κηδεμόνα, που επίσης δεν μας συνέβη κάτι ανάλογο, συνιστάται το παιδί να φοράει, χειμώνα καλοκαίρι, ένα βαμβακερό κοντομάνικο φανελάκι χωρίς πλαϊνές ραφές.

    Μα θα μου πείτε θα κυκλοφορεί με φανελάκι κι από πάνω έναν κηδεμόνα; Αυτό εξαρτάται από το παιδί. Η κόρη μου το φθινόπωρο φορούσε φανελάκι στο σπίτι ενώ όταν ήταν έξω φορούσε ακόμα ένα t-shirt από επάνω και δεν ζεσταινόταν. Μα θα μου πείτε με τόση ζέστη; Ναι, γιατί όχι; Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να νιώθει άνετα το ίδιο το παιδί! Τον χειμώνα τα πράγματα είναι πιο εύκολα αφού επάνω από τον κηδεμόνα μπορεί να φοράει ένα φούτερ που έτσι κι αλλιώς είναι φαρδιά. Γενικά όμως να σας πω πως ο κηδεμόνας μοιάζει με κορσέ και δεν διαγράφεται έντονα μέσα από τα ρούχα.

    Διαβάστε ακόμα στο Ανθομέλι:

    Tips από τη Μαρία

    Η Μαρία μετά από δική της έρευνα αλλά και την προσωπική της εμπειρία ως τώρα έχει να δώσει κάποια tips κυρίως για κορίτσια μιας και δεν μπορεί να μιλήσει για το άλλο φύλο.

    • Για φανελάκι προτείνει βαμβακερά χωρίς πλαϊνές ραφές για να μην κάνει σημάδια η ραφή στο δέρμα αλλά και με κοντό μανίκι για να μην δέχεται πίεση το σημείο με τον κηδεμόνα κάτω από τη μασχάλη που ανασηκώνει τον έναν ώμο.

    Online μπορείτε να τα βρείτε εδώ.

    • Για εκτός σπιτιού εξόδους προτείνει τα μπουστάκια-σουτιέν της sloggi zero χωρίς ραφές και μπανέλα αλλά με μαλακές και αφαιρούμενες ενισχύσεις. Είναι δροσερά, ανάλαφρα και δεν νιώθει πως τα φοράει μέσα από το φανελάκι της και της προσφέρουν σωστή στήριξη του στήθους.

    Onlinε μπορείτε να τα βρείτε εδώ

    • Για τις πιο κρύες μέρες προτείνει μία φούτερ ή πλεκτή ζακέτα ή μπλούζα και ένα τζιν λίγο πιο φαρδύ στη μέση, μία φόρμα ή ακόμα κι ένα κολάν για να χωράει ευκολότερα η μία πλευρά του κηδεμόνα που έρχεται πιο χαμηλά στους γοφούς.
    • Επίσης για το φθινόπωρο και την άνοιξη προτείνει αντί κοντομάνικο φανελάκι ένα μακρυμάνικο βαμβακερό φανελάκι χωρίς ραφές που μπορεί να λειτουργεί και ως μπλούζα και ως πυτζάμα για μέσα στο σπίτι. Για το σχολείο προτείνει εκτός από το μακρυμάνικο ένα φούτερ από πάνω που θα είναι και ζεστό (αν κι εκείνη δεν το φοράει στο σχολείο).
    • Προσοχή στην αγορά ρούχων! Καλό θα είναι να φοριέται ο κηδεμόνας για να μπορείτε να υπολογίσετε καλύτερα το σωστό μέγεθος του ρούχου.
    • Για κηδεμόνα cheneau που ανασηκώνει τον ώμο προτείνει ένα μικρό tip για να καλυφθεί η ασυμμετρία στους ώμους: μαλλιά ριγμένα κάτω και όχι πιασμένα σε κότσο ή αλογοουρά.
    Eφηβική σκολίωση: η δική μας ιστορία και αντιμετώπιση
    Όταν η εφηβική σκολίωση μας χτύπησε την πόρτα…

    Γνωρίζατε ότι…

    • Οι περισσότερες περιπτώσεις σκολίωσης γίνονται κλινικά σημαντικές την περίοδο της μέγιστης ταχύτητας αύξησης του ύψους στην εφηβεία; Η περίοδος αυτή αντιστοιχεί στην ηλικία των 11 έως 13 ετών στα κορίτσια και των 13 έως 15 ετών στα αγόρια.
    • Η σπονδυλική στήλη των κοριτσιών ωριμάζει πλήρως 2,5 έως 3 χρόνια μετά την έναρξη της περιόδου;
    • Η σκελετική ωρίμανση δεν συμβαδίζει με τη χρονολογική ηλικία, δηλαδή ένας έφηβος 14 ετών μπορεί να έχει ωριμάσει σκελετικά ενώ ένας άλλος όχι.

    Ψυχολογία

    Ο κηδεμόνας δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ντρέπονται τα παιδιά. Όπως τα σιδεράκια έγιναν εκτός από ανάγκη και μόδα και στις μέρες μας και τα φοράνε πολλά παιδιά ακόμα και για αισθητική βελτίωση των δοντιών τους, έτσι και ο κηδεμόνας είναι κάτι που θα έρθει στη ζωή κάποιων εφήβων για λίγο καιρό και θα φύγει.

    Η ψυχολογία του παιδιού αλλά και η δική σας είναι πολύ σημαντική! Επειδή η θεραπεία της σκολίωσης μπορεί να διαρκέσει και χρόνια είναι σημαντικό να συζητήσετε με το παιδί πάρα πολύ, να το στηρίξετε και να το ενθαρρύνετε. Στην κόρη μου δεν έκρυψα τίποτα και ήξερε τα πάντα για το πρόβλημα που αντιμετώπιζε από την πρώτη στιγμή. Της εξήγησα πως είναι κάτι αντιμετωπίσιμο και πως όλα όσα θα κάνει είναι για το μέλλον της. Μπορεί να δυσκολευθεί για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά μετά δεν θα παιδευτεί στην ενήλικη ζωή της.

    Δέχθηκε πολύ θετικά αυτό που της συνέβαινε και συνεργάστηκε στα πάντα… στις ακτινογραφίες, στις ασκήσεις με τον φυσικοθεραπευτή αλλά και στην εφαρμογή του κηδεμόνα για τις ώρες που τη συμβούλεψε ο γιατρός.

    Είμαστε πολύ αισιόδοξοι και πιστεύουμε πως όλα θα πάνε καλά. Εκείνη είναι διπλά χαρούμενη κάθε φορά που της λέει ο φυσικοθεραπευτής της για τη βελτίωση που έχει στη στροφή ύστερα από μετρήσεις που της κάνει και ειδικά μετά την δεύτερη ακτινογραφία που είδαμε μείωση της κλίσης της σπονδυλικής.


    Περισσότερα θέματα για την εφηβεία θα βρείτε στην αντίστοιχη κατηγορία του blog Ανθομέλι.


    Θα χαρώ να μας γράψετε και την εμπειρία από τα δικά σας παιδιά ή και από τη δική σας εφηβεία με σκολίωση. Δεκτά όλα τα tips για να τα προσθέσουμε στο δικό μας κείμενο.

    Κατερίνα

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    Kathy
    Kathyhttps://www.anthomeli.com
    Είμαι η Κατερίνα, μουσικός στο επάγγελμα και ζω με την οικογένειά μου στη Θεσσαλονίκη. Λατρεύω ό,τι έχει να κάνει με τις τέχνες και τα ταξίδια και το Ανθομέλι είναι η μεγάλη μου αδυναμία.

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης