Αρχική ΤΑΞΙΔΙΑ Εξωτερικό Λέβοτσα (Levoca), το μεσαιωνικό μαργαριτάρι της Σλοβακίας

Λέβοτσα (Levoca), το μεσαιωνικό μαργαριτάρι της Σλοβακίας

0
Λέβοτσα (Levoca), το μεσαιωνικό μαργαριτάρι της Σλοβακίας

Το ταξίδι μας στη Σλοβακία συνεχίζεται και αυτή τη φορά θα γνωρίσουμε μια όμορφη μικρή πόλη τη Λέβοτσα (Levoca). Βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο της Σλοβακίας και είναι ένα πραγματικά «υπαίθριο μουσείο» με μεσαιωνικά χαρακτηριστικά. Είναι χτισμένη από τον 13ο αι. και ήταν μια ελεύθερη βασιλική πόλη. Η Λέβοτσα, κατά τη χρυσή εποχή του 15ου και 16ου αι., ήταν ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της Κεντρικής Ευρώπης και τα ταμεία της γέμιζαν από χρήματα.

Οι πλούσιοι άρχοντες, έχοντας δύναμη και εξουσία, είχαν στολίσει με εντυπωσιακά δημόσια κτίρια τους δρόμους της πόλης και είχαν χτίσει σπίτια, μέγαρα για εκείνη την εποχή, για να κατοικήσουν οι ίδιοι. Χάρη στα τείχη που τη προφύλασσαν ανά τους αιώνες και την περιβάλλουν ακόμα, αλλά και στα καλά μεσαιωνικά κτίρια που μπόρεσε να διατηρήσει, η Levoča σήμερα είναι μια από τις πιο όμορφες ιστορικές πόλεις της Σλοβακίας.

Από τις 28 Ιουνίου 2009 προστέθηκε στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Λέβοτσα (Levoča), το μεσαιωνικό μαργαριτάρι της Σλοβακίας
Το κέντρο της ιστορικής πλατείας είναι ένα μεγάλο πράσινο πάρκο με ψηλά δέντρα, πολλά λουλούδια, αγάλματα και περιτριγυρίζεται με τα κτίρια του Μεσαίωνα.

Εάν θέλετε να ταξιδέψετε στη Σλοβακία διαβάστε το road trip που κάναμε εμείς γνωρίζοντας σχεδόν όλη τη χώρα: Ένα αξέχαστο road trip στη Σλοβακία

Λέβοτσα (Levoca)  

Στο ταξίδι μας στη Σλοβακία είχαμε προγραμματίσει, εκτός από τις μεγάλες πόλεις της, να επισκεφθούμε και αυτά τα μικρά διαμαντάκια του πολιτισμού και της παράδοσης που διαθέτει η χώρα. Όπως σας είχα γράψει και σε προηγούμενες αναρτήσεις, η Σλοβακία λόγω των πολέμων, του ορεινού όγκου που την περιβάλλει και την πρώην ένωσή της με την Τσεχία, λόγος που δεν την άφησε να εξελιχθεί νωρίτερα, κράτησε πολλά στοιχεία παραδοσιακά, κάστρα και πόλεις ανέγγιχτες από το πέρασμα του χρόνου. Μια από αυτές είναι και η Λέβοτσα (Levoca).

Βέβαια, μια επίσκεψη στη Levoča δεν την συνιστώ μόνο για τους λάτρεις της ιστορίας και των μνημείων, αλλά και σε όλους  τους ταξιδιώτες που θέλουν να εξερευνήσουν μια πόλη αρχοντική και συνάμα ήσυχη και να ζήσουν στιγμές χαλάρωσης μέσα σε ένα απαράμιλλης ομορφιάς φυσικό τοπίο μακριά από τη βαβούρα των μεγαλουπόλεων. 

Λέβοτσα (Levoča), το μεσαιωνικό μαργαριτάρι της Σλοβακίας
Σήμερα η Λέβοτσα (Levoča) είναι μια υπέροχη μικρή πόλη, λίγο απομονωμένη, που μας προσέφερε απλόχερα τη δυνατότητα να την γνωρίσουμε με άνεση.

Διαβάστε την ανάρτηση στο Ανθομέλι: Μπρατισλάβα, η όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας

Φτάσαμε στη Λέβοτσα ένα πρωινό, που το προηγούμενο βράδυ είχε βρέξει κατακλυσμιαία, αν και ήταν μέσα καλοκαιριού. Δεν χάσαμε καθόλου χρόνο προς αναζήτηση θέσης παρκαρίσματος αφού το GPS μας καθοδήγησε κατευθείαν στο πάρκινγκ που βρίσκεται μέσα στο ιστορικό της κέντρο. Αυτό βέβαια ήταν και η μεγάλη μας έκπληξη. Μια μεσαιωνική μικρή πόλη στην καρδιά της Σλοβακίας να διαθέτει ένα χώρο παρκαρίσματος δωρεάν για τους επισκέπτες της, ώστε να μπορέσουν να τη γνωρίσουν και να νοιώσουν ασφαλείς!

Τοποθεσία:  Levoča GPS : N49 ° 1’34 “E20 ° 35’20”

Για καλή μας τύχη η βροχή είχε σταματήσει και έτσι μας δόθηκε η ευκαιρία να την εξερευνήσουμε με άνεση και μάλιστα πριν έρθουν τα πούλμαν με τους τουρίστες να την επισκεφθούν, αφού σήμερα η Λέβοτσα είναι μια από τις πιο δημοφιλείς τουριστικές πόλεις της Σλοβακίας, λόγω της πλούσιας ιστορίας της .

Λέβοτσα (Levoča), το μεσαιωνικό μαργαριτάρι της Σλοβακίας
Το αυτοκινούμενό μας ανάμεσα στα πολλά τουριστικά πούλμαν με τους ταξιδιώτες να έχουν στη στιγμή κατακλύσει τη μικρή ιστορική πόλη.

Η Σλοβακία είναι μια ασφαλής χώρα με μεγάλα πάρκινγκ  φυλασσόμενα, τα περισσότερα δωρεάν ή με ένα μικρό αντίτιμο. Η διανυκτέρευση είναι δωρεάν σε όλα, όπως επίσης από το απόγευμα του Σαββάτου και ολόκληρη την Κυριακή. Η πληρωμή ξεκινάει από τις 8 το πρωί.

Αξιοθέατα στη Λέβοτσα

Μπορεί ο ήλιος να μην είχε βγει, η μέρα να ήταν συννεφιασμένη και μουντή, όμως η δική μας διάθεση ήταν πολύ ανεβασμένη.  Ξεκινήσαμε τη βόλτα μας από το μεγάλο πάρκο που απλωνόταν μπροστά μας. Απέναντι από το πάρκινγκ από τη μια πλευρά της πλατείας μας καλωσόρισε ένα όμορφο κτίριο. Ήταν το Διοικητήριο της πόλης, χτισμένο μεταξύ του 1806-1826. Ήδη από τα πρώτα βήματά μας είχε αρχίσει να διαγράφεται στα μάτια μας η ιστορία της πόλης.

Λέβοτσα (Levoča), το μεσαιωνικό μαργαριτάρι της Σλοβακίας
Λεπτομέρεια του διοικητηρίου της Λέβοτσα στη Σλοβακία

Από την άλλη πλευρά στην αρχή του πάρκου υπήρχε ένα μεγαλοπρεπές άγαλμα που έγραφε Ludovít Štúr. Το άγαλμα απεικονίζει τον Ludovít Štúr τον σημαντικότερο εκπρόσωπο της εθνικής ζωής της Σλοβακίας στα μέσα του 19ου αι.

Ο Ludovít Štúr ήταν ένας από τους συντελεστές της Σλοβακικής επανάστασης, πολιτικός, γλωσσολόγος, δάσκαλος, συγγραφέας και δημοσιογράφος. Και το σημαντικότερο. Κωδικοποίησε το Σλοβάκικο αλφάβητο, περίπου το 1843, με τη σκέψη πως όταν αυτονομηθεί η Σλοβακία να έχει το δικό της αλφάβητο. Χάριν σε αυτήν την διορατικότητά του δημιουργήθηκε η σλοβάκικη διάλεκτος, οδηγώντας την τελικά στη σύγχρονη λογοτεχνική γλώσσα της Σλοβακίας. 

Λέβοτσα (Levoča), το μεσαιωνικό μαργαριτάρι της Σλοβακίας. Ludovít Štúr
Το άγαλμα του Ludovít Štúr

Διαβάστε κι άλλη ταξιδιωτική ανάρτηση για τη Σλοβακία στο Ανθομέλι: Σλοβακία, Τσίτσμανι (Cicmany) το χωριό με τα ζωγραφιστά σπίτια

Το ιστορικό κέντρο της Levoca

Δεκάδες τα αναγεννησιακά και μπαρόκ μέγαρα που διατηρούνται ολόγυρα από την ιστορική πλατεία. Μας εντυπωσίασαν από τη πρώτη ματιά μας.

Λέβοτσα (Levoča), το μεσαιωνικό μαργαριτάρι της Σλοβακίας
Στη βόλτα μας σε αυτή θαυμάσαμε πολλά κτίρια αναμνήσεις της χρυσής εποχής που μαρτυρούν τα πλούτη της πόλης στο Μεσαίωνα.
Λέβοτσα (Levoča), το μεσαιωνικό μαργαριτάρι της Σλοβακίας
Το ιστορικό κέντρο της Λέβοτσα στη Σλοβακία είναι ένα υπαίθριο μουσείο κτιρίων του παρελθόντος
Λέβοτσα (Levoča), το μεσαιωνικό μαργαριτάρι της Σλοβακίας
Τα περισσότερα αναγεννησιακά κτίρια έχουν στη στέγη τους μικρά αγάλματα ή ακροκέραμα
Λέβοτσα (Levoča), το μεσαιωνικό μαργαριτάρι της Σλοβακίας
Οι υπέροχες πόρτες των κτιρίων της Λέβοτσα και τα διακοσμητικά στοιχεία μαρτυρούν τον πλούτο των κατοίκων της κατά την Αναγέννηση.

Όμως, το ενδιαφέρον μας έπεσε αμέσως στα τρία μεγάλα μνημεία του ιστορικού κέντρου. Μας εντυπωσίασαν για το μέγεθός τους και την αρχιτεκτονική τους. Όλα βρίσκονται μέσα στη μακρόστενη μεγάλη πλατεία το ένα δίπλα στο άλλο. Ελάτε και εσείς μαζί μου να τα γνωρίσουμε, να τα φωτογραφήσουμε και να πούμε λίγα λόγια για την ιστορία τους.

Η Βασιλική του Αγίου Ιακώβου

Στην πλατεία της ιστορικής πόλης της Levoča κυριαρχεί η Ρωμαιοκαθολική εκκλησία του Αγίου Ιακώβου. Είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της ιερής τέχνης στη Σλοβακία και λειτουργεί ως ενοριακός ναός για τους πιστούς περισσότερα από 700 χρόνια. Ένα όμορφο λιτό κτίριο εξωτερικά του 14 ου αι. Ο ψηλός πύργος του είναι αυτός που ξεχωρίζει πάνω από όλα τα σπίτια της πόλης.

Λέβοτσα (Levoča), το μεσαιωνικό μαργαριτάρι της Σλοβακίας. Η Βασιλική του Αγίου Ιακώβου
Η εκκλησία του Αγίου Ιακώβου του 14ου αι. στη Λέβοτσα
Λέβοτσα (Levoča), το μεσαιωνικό μαργαριτάρι της Σλοβακίας. Η Βασιλική του Αγίου Ιακώβου
Εάν θέλετε να θαυμάσετε την υπέροχη θέα της πόλης, αλλά και το φυσικό τοπίο που την περιβάλλει από ψηλά, μπορείτε να ανεβείτε τα 216 σκαλοπάτια του πύργου της εκκλησίας, ύψους 70 μ..

Μπήκαμε και εμείς στην ουρά της αναμονής για να δούμε το εσωτερικό του ναού, αλλά δυστυχώς απαγορεύονταν οι φωτογραφίες για να σας δείξω με δικό μας προσωπικό υλικό, τους θησαυρούς και τα μνημεία μεσαιωνικής ιερής τέχνης που είδαμε. Αυτό που μας εντυπωσίασε περισσότερο απ’ όλα ήταν το θαυμάσιο ξυλόγλυπτο βωμό του ναού, έργο του διάσημου ξυλουργού του μεσαίωνα Master Pavol, από τη Λέβοτσα

Μέσα στον ναό υπάρχουν συνολικά 14 διαφορετικοί βωμοί και άλλα αξιοθέατα, όπως  οι υπέροχες τοιχογραφίες, ο καταπληκτικός άμβωνας και το μεγάλο μουσικό όργανο της εκκλησίας. Ένα όμορφο μνημείο του 14ου αι. που άξιζε την επίσκεψή μας.

Λέβοτσα (Levoča), το μεσαιωνικό μαργαριτάρι της Σλοβακίας
Ο  γοτθικός ξύλινος κύριος βωμός του Αγίου Ιακώβου στη Λέβοτσα του Maestro Pavol. Εθνικό Πολιτιστικό μνημείο της UNESCO (Η φωτογραφία είναι από καρτ ποστάλ που αγοράσαμε προς ενθύμιο).

Ο γοτθικός ξύλινος κύριος βωμός του Αγίου Ιακώβου έχει ύψος 18,6 μ. και είναι ο υψηλότερος, του είδους του, στον κόσμο. Κατασκευάστηκε από ξύλο και ασβέστη το 1507-1517 από τον Maestro PavoL. Λέγεται πως ανάμεσα στις μορφές απεικονίζει τον εαυτό του σε ένα από τα αγάλματα των δώδεκα Αποστόλων που βρίσκονται επάνω στο βωμό. Τα δε έργα τέχνης του Jan Szillassy, που φυλάσσονται μέσα στην εκκλησία, όπως τα Άγια δισκοπότηρα και όλα τα ιερά αντικείμενα του ναού είναι σφυρηλατημένα και διακοσμημένα με σμάλτο και πολύτιμους λίθους. Είναι πραγματικά κομψοτεχνήματα!

Από το 1965, η αρχιτεκτονική της εκκλησίας, τα έργα τέχνης του μεσαιωνικού ξυλουργού Master Pavol που βρίσκονται στο εσωτερικό της, όπως και από το 1992 τα έργα του μπαρόκ κοσμηματοπώλη Jan Szillassy προστατεύονται ως Εθνικά Πολιτιστικά Μνημεία.

Levocska Radnica (το παλιό Δημαρχείο)

Δίπλα στον ναό και μέσα στο πάρκο σειρά είχε τώρα να φωτογραφήσουμε ένα από τα πιο όμορφα κτίρια της Βασιλικής πόλης Levoča που μας εντυπωσίασε. Ήταν το ιστορικό δημαρχείο της Levoča με τις χαρακτηριστικές τοξωτές στοές και ένα αναγεννησιακό πύργο ρολογιού που χρονολογούνται από τον 15ο αι..

Λέβοτσα (Levoča), το μεσαιωνικό μαργαριτάρι της Σλοβακίας. Levocska Radnica
Levocska Radnica. Το παλιό Δημαρχείο στη Λέβοτσα κτίριο της Αναγέννησης

Σήμερα το κουκλίστικο παλαιό δημαρχείο που θεωρείται το πιο κομψό αναγεννησιακό μνημείο της Σλοβακίας. Στεγάζει το Spisske museum, το τοπικό μουσείο που είναι αφιερωμένο στην ιστορία της πόλης Levoča από τις αρχές της ίδρυσής της έως και σήμερα.

Διαβάστε στο Ανθομέλι την ανάρτηση για ένα υπαίθριο μουσείο στη Σλοβακία: Σλοβακία, Βλκόλινετς (Vlkolinetc) ένα χωριό υπαίθριο μουσείο

Klietka hanby (το κλουβί της ντροπής)

Φωτογραφίζοντας το ιστορικό κτίριο και κάνοντας βόλτα μέσα στο περιποιημένο κήπο που το περιβάλλει, έπεσε η ματιά μας σε ένα «κλουβί». Τι να ζητούσε ένα κλουβί με τόσες μεγάλες διαστάσεις μέσα στην πλατεία της πόλης; Προσπαθούσαμε και οι δυο να μαντέψουμε λέγοντας διάφορες εκδοχές. Μήπως ήταν χώρος για ζώα, μήπως για παραδείσια πουλιά, μήπως ήταν για ψυχαγωγία που το άφησαν κάποιοι γυρολόγοι μάγοι, μήπως… Πέσαμε σε όλα έξω! 

Λέβοτσα (Levoča), το μεσαιωνικό μαργαριτάρι της Σλοβακίας. Klietka hanb
Klietka hanby (το κλουβί της ντροπής) στο κέντρο της πλατείας

Όταν άνοιξα το βιβλίο μου (explorer) και διάβασα έμεινα με ανοιχτό στόμα. Το ονόμαζε κλουβί της ντροπής και χρησιμοποιούνταν κατά τον 16ο αι. για δημόσια τιμωρία των κακοποιών, των μέθυσων, των μοιχών και άλλων ενόχων κακής ηθικής. Η θέση του κλουβιού μέσα στην πλατεία και ανάμεσα στα κυριότερα κτίρια ήταν η καταλληλότερη, διότι εκεί σύχναζαν όλοι οι κάτοικοι της πόλης. Άρα ήταν βέβαιο πως θα έβλεπαν τον ένοχο και είχαν τη δυνατότητα να τον περιγελάσουν, να τον ταπεινώσουν και ακόμα και να τον φτύσουν! Η τιμωρία αυτή κρατούσε για 24 ώρες.

Ευαγγελική εκκλησία στη Levoča

Στο τέλος του εσωτερικού κέντρου της πλατείας το μεγάλο εντυπωσιακό κτίριο ήταν η Ευαγγελική εκκλησία της Λέβοτσα. Ένα κτίριο πολύ νεότερο που χτίστηκε στις αρχές του 19ου αι. μεταξύ του 1823-1837 επάνω σε μια ξύλινη παλιά εκκλησία. Η εκκλησία στο εσωτερικό της ήταν λιτή είχε όμως τεράστιες αγιογραφίες, δύο υπέροχα εκκλησιαστικά όργανα και μια πολύτιμη εκκλησιαστική βιβλιοθήκη.

Λέβοτσα (Levoča), το μεσαιωνικό μαργαριτάρι της Σλοβακίας. Ευαγγελική εκκλησία στη Levoča
Στο τεράστιο τρούλο της ευαγγελικής εκκλησίας ο μεταλλικός σταυρός ήταν διακριτός από παντού.
Λέβοτσα (Levoča), το μεσαιωνικό μαργαριτάρι της Σλοβακίας
Η πιο εντυπωσιακή αγιογραφία είναι αυτή με τον Χριστό να περπατάει στη θάλασσα που βρίσκεται στον κεντρικό βωμό της εκκλησίας

Η πλατεία με τα μεσαιωνικά κτίρια

Το ιστορικό κέντρο της Λέβοτσα είναι πολύ καλά διατηρημένο. Κοσμείται με μια σειρά από εντυπωσιακά κτίρια, που ήταν τα αρχοντικά των  ισχυρών της πόλης στα τέλη του Μεσαίωνα. Η καρδιά της πόλης ονομάζεται πλατεία Namestie Majstra Pavla. Περιβάλλεται από περισσότερα από 60 εντυπωσιακά σπίτι πολλά από τα οποία είναι γνωστά με το όνομα των πρώην ιδιοκτητών τους, όπως τα αρχοντικά των Thurzo και των Krupek. Είναι αληθινά έργα τέχνης, στολισμένα με πολύχρωμες αναγεννησιακές τοιχογραφίες και αετώματα.

Λέβοτσα (Levoča), το μεσαιωνικό μαργαριτάρι της Σλοβακίας
Η Levoča ήταν ένα από τα κύρια κέντρα της Αναγέννησης και του ανθρωπισμού στην Παλιά Ουγγαρία

Διαβάστε στο Ανθομέλι για μια ενδιαφέρουσα δραστηριότητα που μπορείτε να κάνετε στη Σλοβακία: Σλοβακία Rafting στον ποταμό Dunajec

Thurzo Haus (το σπίτι της οικογένειας Thurzo)

Ένα από τα πιο όμορφα και εντυπωσιακά σπίτια της πλατείας είναι το σπίτι του Thurzo. Προσελκύει το ενδιαφέρον όλων με την υπέροχη καλοδιατηρημένη σοφίτα σε αναγεννησιακό στυλ.

Λέβοτσα (Levoča), το μεσαιωνικό μαργαριτάρι της Σλοβακίας. Thurzo Haus
Thurzo Haus (το σπίτι της οικογένειας Thurzo) στην πλατεία της Λέβοτσα

Η πρόσοψη του σπιτιού έχει μια πλούσια διακόσμηση και χτίστηκε  τον 15ο αι. Ανήκε επί αιώνες σε μια από τις πιο σημαντικές οικογένειες της Levoca, της οικογένειας Thurzo. Σήμερα είναι έδρα κρατικών υπηρεσιών.

Λέβοτσα (Levoča), το μεσαιωνικό μαργαριτάρι της Σλοβακίας. Thurzo Haus
Λεπτομέρειες της τοιχογραφίας από το σπίτι της οικογένειας Thurzo

Krupek’ s house (το σπίτι του Κρούπεκ)

Το σπίτι του Krupek μας τράβηξε αμέσως την προσοχή με την πλούσια διακοσμημένη πρόσοψή του. Εντυπωσιακή είναι και η πόρτα που δείχνει και τον πλούτο του ιδιοκτήτη.

Λέβοτσα (Levoča), το μεσαιωνικό μαργαριτάρι της Σλοβακίας. Krupek’ s house
Krupek’s  house (το σπίτι του Κρούπεκ) του 16ου αι.

Ήταν βαμμένο σε έντονο πράσινο χρώμα με πολύχρωμες ζωγραφιές. Μπορεί ο χρόνος να έχει αφήσει τα σημάδια του, όμως παρόλα αυτά η ομορφιά τους παραμένει εκθαμβωτική. Το σπίτι είναι του 16ου αι. και ανήκε σε έναν σημαντικό έμπορο της Κρακοβίας, τον Sebastian Krupek.

Spillenberg’ s house (το σπίτι του Σπίλνμπεργκ)

Το σπίτι που βρίσκεται δίπλα στο σπίτι του Krupek ονομάζεται Spillenberg’ shouse. Σήμερα είναι ένας όμορφος χώρος διαμονής επισκεπτών της Λέβοτσα. Έχει την πιο όμορφη θέα απέναντι από  τα κυριότερα πολιτιστικά μνημεία της πόλης. Ποια να είναι άραγε η ομορφότερη διαμονή στην πόλη, αν δεν είναι αυτό το σπίτι του Spillenberg; Ιδανική επιλογή για μεγάλες παρέες και τετραμελείς οικογένειες. Για περισσότερες λεπτομέρειες και κράτηση μπορείτε να πατήσετε εδώ.

Λέβοτσα (Levoča), το μεσαιωνικό μαργαριτάρι της Σλοβακίας. Spillenberg’ shouse
Το ψηλότερο κτίριο στη φωτογραφία είναι το σπίτι του Σπίλμπεργκ (Spillenberg’s house) που σήμερα είναι πανσιόν μέσα στην πλατεία της Λέβοτσα. Krupek’s  house και Spillenberg’shouse τα δυο όμορφα σπίτια της πλατείας.

Βρείτε κι άλλα καταλύματα στην πόλη από το παρακάτω χάρτη:



Booking.com


House Master Paul (το σπίτι του δάσκαλου Πωλ)

Το σπίτι της πλατείας με τον αρ. 20 είναι το σπίτι που έζησε ο μεγάλος γλύπτης και χαράκτης Master Paul. Αυτός που δημιούργησε και τον βωμό της εκκλησίας του αγίου Ιακώβου. Το σπίτι έχει διατηρηθεί από τον 15ο και τον 16ο αι. και σήμερα είναι μουσείο αφιερωμένο στον μεγάλο καλλιτέχνη.

Λέβοτσα (Levoča), το μεσαιωνικό μαργαριτάρι της Σλοβακίας
Η Levoča βρίσκεται στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 2009.

Αφού εξερευνήσαμε κάθε γωνιά και γειτονιά του ιστορικού κέντρου της Λέβοτσα περιπλανηθήκαμε και στα οχυρωματικά τείχη της, μέσα σε απόλυτη ησυχία ακούγοντας μόνο τις δικές μας φωνές και ήταν σαν να κάναμε ένα ταξίδι στον χρόνο από τα τέλη του μεσαίωνα έως και την ακμή της αναγέννησης. 

Λέβοτσα (Levoča), το μεσαιωνικό μαργαριτάρι της Σλοβακίας
Η περιτοιχισμένη ιστορική πόλη της Λέβοτσα (Levoca). Σλοβακία

Τα τείχη της μεσαιωνικής πόλης που διασώζονται είναι σε πολύ καλή κατάσταση και μάλιστα έχουν διατηρηθεί και δύο από τις πύλες εισόδους της πόλης. Μετά δε από μια βαθιά τάφρο που μεσολαβεί απλώνεται μέσα στα απέραντα καταπράσινα λιβάδια η νέα πόλη της Λέβοτσα.

Λέβοτσα (Levoča), το μεσαιωνικό μαργαριτάρι της Σλοβακίας
Η πολύχρωμη νέα πόλη της Λέβοτσα που εκτείνεται έξω από το ιστορικό της κέντρο.

The Pilgrimage on the Mariánska hora in Levoča

(Το Προσκύνημα στην Παναγία στη Λέβοτσα)

Στους χαμηλούς λόφους (Marianska hora) που φαίνονταν από τα τείχη διακρίναμε από μακριά ένα μοναστήρι. Το μοναστήρι που έχει ένα υπέροχο άγαλμα της Παναγίας  είναι νέο  σχετικά, χτισμένο στις αρχές του 20ου αι., που ξαναχτίστηκε επάνω σε μια μικρή γοτθική εκκλησία του 1470.

Λέβοτσα (Levoča), το μεσαιωνικό μαργαριτάρι της Σλοβακίας. Mariánska hora
Στον λόφο επάνω δεσπόζει το μοναστήρι της Παναγιάς (The Pilgrimage on the Mariánska hora in Levoča)

Θέλαμε πολύ να πάμε να το επισκεφθούμε και υποσχεθήκαμε την επομένη μέρα να βρεθούμε εκεί. Δυστυχώς όμως ο καιρός δεν βοήθησε. Η βροχή που έπιασε και πάλι το βράδυ και η χαμηλή νέφωση που είχε το επόμενο πρωί έκαναν αδύνατη την ανάβαση στο βουνό. Θα ήταν μια ευκαιρία να πάμε στον τόπο προσκυνήματος της Παναγίας στη Σλοβακία που τελικά τη χάσαμε.  

Η Mariánska hora έχει συμπεριληφθεί ως ένα από τα κέντρα προσκυνήματος παγκοσμίως, όπως είναι της Lourdes στη Γαλλία, της Czenstochowa στην Κρακοβία (που την επισκεφθήκαμε στη συνέχεια του ταξιδιού μας), της Fatima στην Πορτογαλία και της Mariazell της Αυστρίας.

Στη συνέχεια της βόλτας μας και προς το τέλος των τειχών ένα μεγάλο κτιριακό συγκρότημα μας τράβηξε την προσοχή. Τι να ήταν άραγε; Και πάλι ανατρέχοντας στα βιβλία μου που είναι οι ταξιδιωτικοί μου θησαυροί, οι προσωπικοί μου ξεναγοί και χωρίς αυτά δεν μπορώ να ταξιδέψω, διάβασα πως ήταν το Γυμνάσιο Ján Francisci-Rimavský. Ήταν ένα τετραετές γυμνάσιο με γενικές τάξεις και ένα οκταετές κολέγιο με έμφαση στις ξένες γλώσσες που οι μαθητές μπορούσαν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα μόλις τελείωναν την Ε΄ τάξη του δημοτικού σχολείου.

Λέβοτσα (Levoča), το μεσαιωνικό μαργαριτάρι της Σλοβακίας. Γυμνάσιο Ján Francisci-Rimavský
Το κτίριο, που κατασκευάστηκε το 1913, ανήκει και αυτό  στη λίστα των μνημείων της Σλοβακίας.

Στον ίδιο χώρο υπάρχει και η εκκλησία Gymnasial, του 14ου αιώνα, που είναι μια από τις μεγαλύτερες γοτθικές εκκλησίες στη Σλοβακία και λυπάμαι που δεν μπορέσαμε να μπούμε μέσα για να θαυμάσουμε το γοτθικό άγαλμα της Μαντόνας από τον 15ο αι, τα μπαρόκ αγάλματα του βασιλιά της Ουγγαρίας και τις πολύτιμες τοιχογραφίες που προέρχονται από τον 14ο αι. Ο καιρός ,παρά τη βαριά συννεφιά, μας έκανε το κέφι και δεν έβρεξε. Εμείς όμως ως άκρως εξοπλισμένοι τουρίστες είχαμε τις ομπρέλες μας και τα αδιάβροχα στις τσάντες μας για παν ενδεχόμενο.

Λέβοτσα (Levoča), το μεσαιωνικό μαργαριτάρι της Σλοβακίας
Σκεφθείτε πως αυτή ήταν πύλη εισόδου της πόλης κατά τον Μεσαίωνα!

Φύγαμε την επόμενη μέρα από την ιστορική πόλη Levoča, που στα μάτια μας φάνταξε ως ένα πολιτιστικό και ιστορικό κόσμημα, χάρη στα πολλά αρχιτεκτονικά μνημεία που συνδέονται με το ένδοξο παρελθόν της και κατευθυνθήκαμε στην μικρή πόλη Spišské Podhradie (Σπίσκε Ποντχράντε) για να επισκεφθούμε το κάστρο του Σπις που και αυτό έχει ανακηρυχθεί το 1993  μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO. 

Διαβάστε στο Ανθομέλι την ανάρτηση και γνωρίστε κάστρα της Σλοβακίας: 4 Κάστρα στη Σλοβακία που αξίζει να επισκεφθείτε

Λέβοτσα (Levoča), το μεσαιωνικό μαργαριτάρι της Σλοβακίας. Κάστρο Σπις
Η μικρή πόλη Spišské Podhradie με το κάστρο του Σπις (Spis Castle), μνημείο της UNESCO

Χάρτης με όλα τα μέρη που αναφέρουμε στις αναρτήσεις μας για τη Σλοβακία:

Το ταξίδι μας στη Σλοβακία συνεχίζεται. Μείνετε μαζί μας για να μάθετε και να γνωρίσετε ακόμα περισσότερα για αυτήν την όμορφη χώρα των Σλοβάκων.

Με αγάπη

μαμά Μαρία από το Ανθομέλι

Pin it for later

Αξιοθέατα της μεσαιωνικής πόλης Λέβοτσα (Levoča) στη Σλοβακία.  Όσα θέλετε να ξέρετε για την ξενάγηση της παλιάς πόλης. Τι θα δείτε, που θα μείνετε, που θα παρκάρετε.
Προηγούμενο άρθρο Οι λαχανοντολμάδες της μαμάς και τα μυστικά τους
Επόμενο άρθρο Μπαμπάδες του Σαββατοκύριακου
Avatar of mama Maria
Γεια σας! Είμαι η Μαρία, μητέρα της Κατερίνας και της Κάλης Εδώ και και χρόνια ταξιδεύουμε με το σύζυγό μου σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα με το αυτοκινούμενό μας. Έχουμε επισκεφθεί μεγάλες και μικρές πόλεις, χωριά απόμερα και χωριά διάσημα, έχουμε γνωρίσει αξιοθέατα και μνημεία που δεν θα μπορούσαμε να τα γνωρίσουμε με διαφορετικό τρόπο. Τις ταξιδιωτικές αυτές εμπειρίες, πλαισιωμένες με δικές μας φωτογραφίες, ιστορικά στοιχεία και εξτρά πληροφορίες τις γράφω με το όνομα μαμά Μαρία και θα τις βρείτε στην κατηγορία ΤΑΞΙΔΙΑ του blog anthomeli

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ