ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Γιορτινό μπούτι γαλοπούλας με πατάτες

    Κάθε χρόνο που οι γιορτές πλησιάζουν για όλες  τις νοικοκυρές, είτε καθίσουν στο γιορτινό τραπέζι λίγα ή και περισσότερα άτομα, αρχίζει ο πονοκέφαλος του τι θα μαγειρέψουν, ώστε και σε αυτό το τραπέζι να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι και φυσικά χορτάτοι. Η πρώτη συνταγή εμένα που μου ερχόταν στο μυαλό ήταν πάντα η γαλοπούλα με πατάτες, κάστανα και δαμάσκηνα, την οποία τα τελευταία χρόνια μαγείρευα με απόλυτη επιτυχία. Φέτος όμως που θα είμαστε μόνοι στο σπίτι θα κάνω μια πιο απλή συνταγή αλλά το ίδιο νόστιμη και θα είναι μπούτι γαλοπούλας με πατάτες.

    Γιορτινό μπούτι γαλοπούλας με πατάτες
    Μπούτι γαλοπούλας με πατάτες, γλυκοπατάτες και δαμάσκηνα από κυριακάτικο τραπέζι μας.

    Το μπούτι γαλοπούλας με πατάτες στον φούρνο είναι ένα φαγητό και του κυριακάτικου τραπεζιού Για ένα όμως γιορτινό τραπέζι θα σας δώσω και μια ιδέα για γαρνιτούρα που θα το απογειώσει. Κούπες πορτοκαλιού με κάστανα, δαμάσκηνα και βερίκοκα! (Διαβάστε στο τέλος της ανάρτησης)

    Μια συνταγή που θα σας ξετρελάνει από τη νοστιμιά της: Εύκολη συνταγή για γαλοπούλα της επόμενης μέρας

    Συναισθήματα

    Σε όλα αυτά τα χρόνια της ζωής μου συνήθως τις μέρες των εορτών όλη η οικογένειά μας ήταν συγκεντρωμένη στο δικό μου σπίτι εκτός από μερικές, ελάχιστες φορές, που βρέθηκα Πρωτοχρονιά στο σπίτι της κόρης μου στην Αθήνα. Ήθελα το σπίτι μας να είναι γεμάτο αυτές τις μέρες με τα αγαπημένα μου πρόσωπα και οι μυρωδιές από τα φαγητά και τα γλυκά να πλημμυρίζουν όλη την ατμόσφαιρα.

    Να φάμε την παραδοσιακή γαλοπούλα με τις πατάτες στο φούρνο. Να γελάσουμε, να τραγουδήσουμε, να χορέψουμε, να κουραστούμε, να κοιμηθούμε, να ρεμπελέψουμε, να χαλαρώσουμε και να τις περάσουμε ενωμένοι και ευτυχισμένοι. Από τότε, δε, που το σπίτι μας γέμισε και από τις χαρούμενες φωνές των εγγονιών μου αυτές οι μέρες ήταν ακόμη μια ευκαιρία να βρεθούμε όλοι μαζί.

    Γιορτινό μπούτι γαλοπούλας με πατάτες
    Στολίστε το τραπέζι σας απλά και λιτά. Καλό θα ήταν να μην το “μπουκώσετε”

    Πολλά τα φαγητά, πολλά τα μαγειρέματα, που περνούσαν σχεδόν όλα από εμένα, πολλά τα πρωινά, πολλά τα χουχουλιάσματα, πολλά τα όμορφα βράδια. Γιατί όπως καταλαβαίνετε όλο αυτός ο κόσμος έμενε και στο σπίτι μου και δεν ερχόταν μόνο για το γιορτινό τραπέζι. Φέτος όμως τα πράγματα είναι αλλιώς. Θα πρέπει να είμαστε μόνοι στο γιορτινό τραπέζι. Το σπίτι μας δεν θα γεμίσει από τις χαρούμενες φωνές των εγγονών και από τα γέλια όλων μας.

    Μαγειρέψτε νόστιμους λαχανοντολμάδες, ένα φαγητό που αρέσει σε όλους: Οι λαχανοντολμάδες της μαμάς και τα μυστικά τους

    Το γιορτινό τραπέζι θα είναι μόνο για τους δυο μας! Ολόκληρη η γαλοπούλα με τις πατάτες δεν θα μπει στο φούρνο. Δεν θα ακουστούν τα γέλια και τα τρεχάματα των εγγονών μου, ούτε θα ξημερώσουμε χασκογελώντας με τις κόρες μου δίπλα στο τζάκι. Πρέπει όμως να αντέξουμε, πρέπει να προσπαθήσουμε να μη λυγίσουμε, να μη χάσουμε την αισιοδοξία μας και να έχουμε τη φλόγα των Χριστουγέννων αναμμένη μέσα μας, ώστε του χρόνου να μπορέσει να ξανανάψει.

    Σας περιμένουμε και στην σελίδα του Ανθομέλι στο facebook

    Ας μη μεμψιμοιριάζουμε και ας μη γκρινιάζουμε. Γιατί όλα για κάποιο σκοπό γίνονται. Ας προσπαθήσουμε να περάσουμε και μόνοι μας όμορφα, συνδεδεμένοι έστω ιντερνετικά, την ώρα του γιορτινού μεσημεριανού φαγητού με τα παιδιά μας και τους δικούς μας ανθρώπους. Θα είναι και αυτό μια νέα εμπειρία!

    Γιορτινό μπούτι γαλοπούλας με πατάτες Χριστουγεννιάτικο τραπέζι
    Χριστουγεννιάτικο τραπέζι!

    Εδώ σας προτείνω ακόμα μια επιλογή για το γιορτινό σας τραπέζι. Εύκολη και γρήγορη στην παρασκευή της: Γιορτινό χοιρινό ρολό με καραμελωμένα δαμάσκηνα και βερίκοκα

    Άρα τη γεμιστή γαλοπούλα που έλεγα να μαγειρέψω για όλους μας, αυτή τώρα “πάει περίπατο”. Τι να την κάνω ολόκληρη γαλοπούλα κατά το έθιμο; Θα πρέπει να την τρώμε έως την Πρωτοχρονιά. Δυο άνθρωποι θα είμαστε. Αποφάσισα λοιπόν! Θα μαγειρέψω μόνο… μπούτι γαλοπούλας με πατάτες! Ναι! Ναι! Καλά διαβάσατε.

    Αν και εσείς, λοιπόν, έχετε αυτές τις σκέψεις στο μυαλό σας και αν και εσείς θα περάσετε τόσο μοναχικά τις γιορτές, όπως και εμείς, βάλτε στο πρόγραμμα να μαγειρέψετε ένα και μοναχικό γιορτινό μπούτι γαλοπούλας με πατάτες. Και αν δεν έχετε μαγειρέψει έως και τώρα, πάρτε μια ιδέα από τη δική μου συνταγή για μπούτι γαλοπούλας με πατάτες σε συνδυασμό με κάστανα και δαμάσκηνα. Που ξέρετε μπορεί να σας αρέσει και όταν τρώτε τα Χριστούγεννα το νόστιμο γιορτινό φαγητάκι σας με τη γαλοπούλα να θυμηθείτε κι εμάς. Και εμείς το μπουτάκι της γαλοπούλας θα τρώμε!

    Συνταγή μπούτι γαλοπούλας με πατάτες, κάστανα και δαμάσκηνα

    (στο τέλος της ανάρτησης θα βρείτε την εκτυπώσιμη καρτέλα της συνταγής)

    Υλικά για 2 άτομα

    • 1 μεγάλο μπούτι γαλοπούλας
    • 2 σκελίδες σκόρδο
    • Αλάτι –πιπέρι
    • Βούτυρο
    • Χυμό από 2 μεγάλα πορτοκάλια
    • Χυμό από 1 λεμόνι
    • Ελαιόλαδο
    • Πατάτες
    • Γλυκοπατάτες (προαιρετικά)
    • Δαμάσκηνα ξερά χωρίς κουκούτσια(προαιρετικά)

    Κάντε τα ψώνια σας online πατώντας εδώ.

    Εκτέλεση της συνταγής

    Πλένω καλά το μπούτι της γαλοπούλας και εάν δω πως έχει πολλές τρίχες αποφεύγω να το καψαλίσω. Προσπαθώ και βγάζω με το τσιμπιδάκι των φρυδιών όποιες τυχόν φύτρες από τα πούπουλα υπάρχουν μέσα στο κρέας. Κατόπιν βάζω το μπούτι με το αλατάκι του σε μια πλατιά κατσαρόλα και το βράζω. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγω το πολύωρο ψήσιμο στο φούρνο. Αφού έχει βράσει η γαλοπούλα τόσο όσο να “τσιμπιέται αρκετά”  τη βγάζω και την τοποθετώ στο πυρέξ μου. Κόβω τις σκελίδες του σκόρδου σε κομμάτια λεπτά και τα αλατοπιπερώνω. Ανοίγω μικρές χαραγματιές στο κρέας και μπήγω μέσα τα κομμάτια του σκόρδου. Με το σκόρδο χάνεται η κάπως βαριά και ιδιαίτερη μυρωδιά της γαλοπούλας.

    Γιορτινό μπούτι γαλοπούλας με πατάτες
    Το μπούτι γαλοπούλας με πατάτες αλειμμένο με τους χυμούς από πορτοκάλι και λεμόνι είναι έτοιμο για τον φούρνο

    Στύβω τα πορτοκάλια και το λεμόνι και σε ένα μπολ αναμειγνύω τους χυμούς του με το βούτυρο. Με το πινέλο μου αλείφω το μείγμα πολύ καλά όλο το μπουτάκι. Εν τω μεταξύ κόβω κυδωνάτες τις πατάτες και τις περιχύνω με το υπόλοιπο μείγμα του πορτοκαλολέμονου. Τις αλατίζω, τις πιπερώνω και ρίχνω το ζωμό από το βράσιμο της γαλοπούλας, αφού το στραγγίξω για να είναι καθαρό. Εάν πρέπει συμπληρώνω με νερό έως ότου περίπου να μισοκαλύπτονται οι πατάτες αφήνοντας λίγο ζωμό στην άκρη για τα κάστανα. Ρίχνω το τελικό λαδάκι τους.

    Γιορτινό μπούτι γαλοπούλας με πατάτες
    Έτοιμο το χριστουγεννιάτικο φαγητό μας. Μπούτι γαλοπούλας με πατάτες!

    Όλα μαζί, μπούτι γαλοπούλας με πατάτες τα βάζω στο φούρνο και ψήνω το φαγητό  μου, περίπου 40 λεπτά, ώσπου να ροδοκοκκινίσουν και τα δύο. Στο ενδιάμεσο της ώρας γυρίζω και από την άλλη πλευρά τη γαλοπούλα για να ροδίσει και από τις δυο πλευρές και φέρνω και ανακατεύω τις πατάτες. Το μπούτι γαλοπούλας με πατάτες είναι έτοιμο! Λαχταριστό, χριστουγεννιάτικο, νοστιμότατο, αλλά και τόσο εύκολο να γίνει. Ας δώσουμε φέτος την ευκαιρία και λόγω των ειδικών συνθηκών, στον εαυτό μας να περάσει τις μέρες των Χριστουγέννων μοναχικά μεν, αλλά και ξεκούραστα δε.

    Γιορτινό μπούτι γαλοπούλας με πατάτες
    Γιορτινό μπούτι γαλοπούλας με πατάτες, γλυκοπατάτες και δαμάσκηνα από παλαιότερο τραπέζι μας.

    Γαρνιτούρα

    Κούπες πορτοκαλιού με κάστανα και δαμάσκηνα

    Εάν θέλετε κάτι ακόμα για να γίνει ξεχωριστό το τραπέζι και να συνοδέψετε τη γαλοπούλα με γιορτινό τρόπο, σας προτείνω κούπες από πορτοκάλι με κάστανα, δαμάσκηνα και βερίκοκα.

    Υλικά

    • Κάστανα
    • Δαμάσκηνα ξερά χωρίς κουκούτσι
    • Βερίκοκα ξερά
    • “Κούπες” καθαρισμένου πορτοκαλιού
    • Φρέσκο καλό βούτυρο
    • Κονιάκ
    • Ζωμός γαλοπούλας

    Εκτέλεση

    1. Βάλτε τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα να μουσκέψουν σε κονιάκ.
    2. Κόψτε ένα καπάκι από 4-5 στρογγυλά μεγάλα πορτοκάλια. Καθαρίστε τα από τη ψίχα τους δημιουργώντας κουπάκια με τα οποία θα σερβίρετε τη γέμιση.
    3. Βράστε 1 κιλό κάστανα για περίπου ½ ώρα. Για να τα καθαρίσετε εύκολα, μην τα στραγγίξετε. Καθαρίστε τα όταν τα βγάζετε ένα-ένα μέσα από το ζεστό νερό. Έτσι δεν θα κοπιάσετε ιδιαίτερα. Εάν θέλετε μπορείτε να πάρετε και έτοιμα βρασμένα κάστανα.
    4. Σε ένα κατσαρολάκι ρίξτε τα κάστανα με τον ζωμό γαλοπούλας, που είχατε φυλάξει από το βράσιμο προηγουμένως, λίγες φέτες πορτοκαλιού, τα δαμάσκηνα, τα βερίκοκα που προηγουμένως είχατε μουσκέψει και λίγο βούτυρο φρέσκο. Σιγοβράστε τα έως ότου μείνουν με το βούτυρο. Αλατίστε ελαφρά και γεμίστε τις κούπες των πορτοκαλιών.

    Είναι μια πολύ νόστιμη και εντυπωσιακά σερβιρισμένη γαρνιτούρα, που μπορείτε να συνοδεύσετε το φαγητό σας. Ας μην ξεχνάμε πως τα κάστανα συνδυάζονται πολύ καλά με τη γαλοπούλα. Και φυσικά η εικόνα του φαγητού “μπούτι γαλοπούλας με πατάτες” θα απογειωθεί, όπως και η γεύση του!

    Σας εύχομαι καλές γιορτές με υγεία και αν και θα είναι μοναχικές, ας τις περάσουμε με αισιοδοξία περιμένοντας τις καλύτερες μέρες που θα έρθουν. Γιατί θα έρθουν…

    Σας περιμένουμε και στην σελίδα του Ανθομέλι στο facebook.

    Με αγάπη μαμά Μαρία

    Καρτέλα συνταγής

    Γιορτινό μπούτι γαλοπούλας με πατάτες, κάστανα και δαμάσκηνα

    Cook Time 40 minutes
    Total Time 1 hour 10 minutes
    Course Αλμυρά, Χριστούγεννα

    Ingredients
      

    • 1 μεγάλο μπούτι γαλοπούλας
    • 2 σκελίδες σκόρδο
    • Αλάτι –πιπέρι
    • Βούτυρο
    • Χυμό από 2 μεγάλα πορτοκάλια
    • Χυμό από 1 λεμόνι
    • Ελαιόλαδο
    • Πατάτες
    • Γλυκοπατάτες (προαιρετικά)
    • Δαμάσκηνα ξερά χωρίς κουκούτσια(προαιρετικά)

    Instructions
     

    • Πλένω καλά το μπούτι της γαλοπούλα και εάν δω πως έχει πολλές τρίχες αποφεύγω να το καψαλίσω. Προσπαθώ και βγάζω με το τσιμπιδάκι των φρυδιών όποιες τυχόν φύτρες από τα πούπουλα υπάρχουν μέσα στο κρέας. Κατόπιν βάζω το μπούτι με το αλατάκι του σε μια πλατιά κατσαρόλα και το βράζω. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγω το πολύωρο ψήσιμο στο φούρνο.
    • Αφού έχει βράσει η γαλοπούλα τόσο όσο να u0022τσιμπιέται αρκετάu0022  τη βγάζω και την τοποθετώ στο πυρέξ μου. Κόβω τις σκελίδες του σκόρδου σε κομμάτια λεπτά και τα αλατοπιπερώνω. Ανοίγω μικρές χαραγματιές στο κρέας και μπήγω μέσα τα κομμάτια του σκόρδου. Με το σκόρδο χάνεται η κάπως βαριά και ιδιαίτερη μυρωδιά της γαλοπούλας.
    • Στύβω τα πορτοκάλια και το λεμόνι και σε ένα μπολ αναμειγνύω τους χυμούς του με το βούτυρο. Με το πινέλο μου αλείφω το μείγμα πολύ καλά όλο το μπουτάκι.
    • Εν τω μεταξύ κόβω κυδωνάτες τις πατάτες και τις περιχύνω με το υπόλοιπο μείγμα του πορτοκαλολέμονου. Τις αλατίζω, τις πιπερώνω και ρίχνω το ζωμό από το βράσιμο της γαλοπούλας, αφού το στραγγίξω για να είναι καθαρό. Εάν πρέπει συμπληρώνω με νερό έως ότου περίπου να μισοκαλύπτονται οι πατάτες αφήνοντας λίγο ζωμό στην άκρη για τα κάστανα. Ρίχνω το τελικό λαδάκι τους.
    • Όλα μαζί, μπουτάκι γαλοπούλας και πατατούλες τα βάζω στο φούρνο και ψήνω το φαγητό  μου, περίπου 40 λεπτά, ώσπου να ροδοκοκκινίσουν και τα δύο. Στο ενδιάμεσο της ώρας γυρίζω και από την άλλη πλευρά τη γαλοπούλα για να ροδίσει και από τις δυο πλευρές και φέρνω και ανακατεύω τις πατάτες. 

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    mama Maria
    mama Maria
    Γεια σας! Είμαι η Μαρία, μητέρα της Κατερίνας και της Κάλης Εδώ και και χρόνια ταξιδεύουμε με το σύζυγό μου σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα με το αυτοκινούμενό μας. Έχουμε επισκεφθεί μεγάλες και μικρές πόλεις, χωριά απόμερα και χωριά διάσημα, έχουμε γνωρίσει αξιοθέατα και μνημεία που δεν θα μπορούσαμε να τα γνωρίσουμε με διαφορετικό τρόπο. Τις ταξιδιωτικές αυτές εμπειρίες, πλαισιωμένες με δικές μας φωτογραφίες, ιστορικά στοιχεία και εξτρά πληροφορίες τις γράφω με το όνομα μαμά Μαρία και θα τις βρείτε στην κατηγορία ΤΑΞΙΔΙΑ του blog anthomeli

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    Βαθμολογία Συνταγής




    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης