ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Οι λαχανοντολμάδες της μαμάς και τα μυστικά τους

    Πάντα μου άρεζε αυτό το νόστιμο φαγητό. Λαχανοντολμάδες! Τους έφτιαχνε η μάνα μου με τη δική της παραδοσιακή συνταγή την οποία ακολούθησα πιστά και την έμαθα και στις κόρες μου. Δεν ξέρω εάν έχει τις ρίζες της στη Σμύρνη από όπου κατάγονταν η μαμά μου ή από τη Θράκη που γεννήθηκα εγώ ή από τη Μακεδονία όπου μεγάλωσα. Εγώ ξέρω πως η συνταγή είναι η δικιά μας συνταγή, η συνταγή για λαχανοντολμάδες της μαμάς και αποφάσισα να τη μοιραστώ μαζί σας δίνοντας και σε εσάς και τα μικρά της μυστικά για να δημιουργήσετε ένα καλομαγειρεμένο φαγητό για τους αγαπημένους σας.

    Συνήθως στην Ελλάδα τους λαχανοντολμάδες τους μαγείρευαν οι νοικοκυρές Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά. Τους σερβίριζαν στο γιορτινό τραπέζι πάντα ως πρώτο πιάτο και μετά ακολουθούσαν τα κρεατικά. Γιατί άραγε έπρεπε οι λαχανοντολμάδες να είναι ένα γιορτινό φαγητό σύμφωνα με την παράδοση; Προσωπικά δεν έχω απάντηση ακόμα. Ίσως γιατί το φαγητό αυτό χρειάζεται κόπο; Ήθελαν απλά να ευχαριστήσουν τους καλεσμένους τους, αλλά και την οικογένειά τους; Ή ήταν και είναι ακόμα ένα έθιμο;

    Κάποτε διάβασα πως οι λαχανοντολμάδες είναι ένα χριστουγεννιάτικο γιορτινό φαγητό που έχει συμβολική αξία  καθώς τα φύλλα του λάχανου που τυλίγονται ως ρολό συμβολίζουν τα σπάργανα του μικρού Χριστού με τα οποία ήταν τυλιγμένος. Ευτυχώς αυτό το έθιμο που μαγείρευαν τους λαχανοντολμάδες μόνο στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι ξέφτισε και έτσι στα χρόνια μας εκτός από γιορτινό φαγητό έχει γίνει και καθημερινό ή κυριακάτικο φαγητό φτιαγμένο από τη νοικοκυρά μόνο για την οικογένειά της.

    Εξ άλλου σήμερα έχει συμπεριληφθεί στην Ελληνική κουζίνα ως ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα της.

    Διαβάστε στο Ανθομέλι τις προτάσεις μας για τα γιορτινά τραπέζια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς:

    Συνταγή για λαχανοντολμάδες

    Στο τέλος θα βρείτε και την εκτυπώσιμη εκδοχή της συνταγής. Μην ξεχάσετε όμως να διαβάσετε όλα τα μυστικά για να πετύχετε το τέλειο αποτέλεσμα!

    Υλικά για λαχανοντολμάδες

    • 1 λάχανο
    • ½ κιμά μοσχαρίσιο
    • ελαιόλαδο
    • Βούτυρο
    • 1 μεγάλο κρεμμύδι
    • 1 φλιτζάνι ρύζι Καρολίνα
    • Αλάτι- Πιπέρι
    • Άνηθο-Δυόσμο (προαιρετικά)
    • 1 αυγό
    • 1 μεγάλο λεμόνι

    Κάντε τα ψώνια σας online πατώντας εδώ.

    Εκτέλεση συνταγής για λαχανοντολμάδες

    Κόβω το κοτσάνι του λάχανου, βγάζω με προσοχή  τα φύλλα  και τα ζεματάω  1-2 λεπτά μέσα σε αλατισμένο νερό. Δεν πρέπει να πολυβράσουν, πρέπει να “βαστάνε” (να κρατάνε). Τα βγάζω προσεκτικά με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνω στο στραγγιστήρι να κρυώσουν.

    Εναλλακτικά, εγώ χρησιμοποιώ την πρώτη επιλογή, μπορείτε να βράσετε το λάχανο και με άλλο τρόπο. Αφού βγάλετε το κοτσάνι του λάχανου αρκετά βαθιά με ένα μαχαίρι, το βάζετε στην κατσαρόλα με την τρύπα που ανοίξατε προς τα κάτω και το βράζετε για 10 λεπτά περίπου. Μετά το γυρίζετε και από την άλλη, ώστε να μαλακώσει και η πάνω πλευρά.

    Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και λαχανίδα αντί για λάχανο γιατί τα φύλλα της ξεχωρίζουν πιο εύκολα και έχουν πιο έντονη γεύση.

    Έως ότου κρυώσουν τα φύλλα του λάχανου, αρχίζω να κάνω το μείγμα της γέμισης. Σ’ ένα μεγάλο μπολ βάζω τον κιμά και το κρεμμύδι που έχω τρίψει σε ρεντέ και όχι στο μπλεντεράκι, ώστε να μπορέσει να αναμειχθεί πλήρως με τον κιμά και να μην διακρίνεται. Κατόπιν προσθέτω το ρύζι το οποίο έχω πλύνει κάτω από τη βρύση με άφθονο νερό, τον άνηθο και τον δυόσμο που έχω ψιλοκόψει (προαιρετικά υλικά), αλάτι, πιπέρι και στο τέλος το ελαιόλαδο. Ζυμώνω το μείγμα και εάν νομίζω πως είναι σφιχτό προσθέτω λίγο νερό βρέχοντας τα χέρια μου.

    Μέχρις εδώ νομίζω τα πράγματα είναι πολύ απλά. Τώρα όμως αρχίζουν τα δύσκολα, όπως λέει και το τραγούδι, που είναι το τύλιγμα των λαχανοντολμάδων. Ομολογώ πως θέλει λίγη μαεστρία, αλλά μετά από 3-4 ντολμάδες νομίζω πως και εσείς που θα δοκιμάσετε για πρώτη φορά, θα τα καταφέρετε.

    Σας περιμένουμε και στην σελίδα του Ανθομέλι στο facebook

    Διαβάστε παρακάτω στα μικρά μυστικά πώς θα επιλέξετε τα φύλλα και προσοχή μην τους τυλίξετε πολύ σφιχτά.

    Παίρνω ένα μεγάλο φύλλο και αφού το κόψω στη μέση και βγάλω το κοτσάνι βάζω μια μεγάλη κουταλιά σούπας από το μείγμα του κιμά. Σκεπάζω με την άκρη του φύλλου λίγο το μείγμα και μετά αναδιπλώνω προς τα μέσα τις άκρες του φύλλου για να κλείσω τη γέμιση. Στη συνέχεια ρολάρω το φύλλο και ο λαχανοντολμάς είναι έτοιμος.

    Δημιουργούμε στην κατσαρόλα ένα υπόστρωμα μυρωδάτο βάζοντας από κάτω εκτός από τα φύλλα του λάχανου και τα κοτσάνια των αρωματικών μυρωδικών (άνηθο-δυόσμο). Αυτό το κάνουμε πρώτον για να πάρουν οι ντολμάδες μας όλες τις μυρωδιές αλλά και για να μην τυχόν καούν κατά το βράσιμο.

    Επάνω στο αρωματισμένο στρωματάκι που έχω δημιουργήσει με τα μυρωδικά μου και με τα χοντρά φύλλα του λάχανου αρχίζω να τοποθετώ τους λαχανοντολμάδες στην κατσαρόλα, αφήνοντας κάποιο “αέρα” μεταξύ τους. Προσθέτω νερό, τόσο όσο να τους καλύπτει, το βούτυρο, αλατάκι και τους σκεπάζω µε ένα πιάτο. Αφήνω τους λαχανοντολμάδες για περίπου 40 λεπτά  να μαγειρευτούν σε σιγανή φωτιά, μέχρις ότου μαλακώσει το φύλλο αλλά και το ρύζι.

    Οι λαχανοντολμάδες της μαμάς και τα μυστικά τους
    Οι λαχανοντολμάδες δεν πρέπει να τοποθετούνται στην κατσαρόλα σφιχτά μεταξύ τους.

    Διαβάστε επίσης στο Ανθομέλι:

    Παίρνω την κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας, ώστε να αρχίζει να κρυώνει λίγο το ζουμάκι του φαγητού μου και ετοιμάζω το αυγολέμονο. Χτυπάω το ασπράδι του αυγού σε μαρέγκα, προσθέτω τον κρόκο και τον χυμό ενός λεμονιού. Το αφράτο αυγολέμονο είναι έτοιμο να δεχτεί το ζεστό ζουμί και κουταλιά- κουταλιά τα αναμιγνύω. Προσοχή όμως να μην είναι βραστό γιατί θα κόψει το αυγολέμονο. Κατόπιν το ρίχνω στο φαγητό μου και κουνάω την κατσαρόλα με κυκλικές κινήσεις και κλειστό το καπάκι, ώστε να ανακατευθεί με τους λαχανοντολμάδες.

    Οι λαχανοντολμάδες  είναι έτοιμοι για σερβίρισμα. Για μια καθημερινή μέρα το νόστιμο αυτό φαγητό δεν θέλει πολλά συνοδευτικά. Τυρί φέτα και φρέσκο ψωμάκι είναι η απόλυτη συνοδεία τους. Εάν πάλι είναι πιάτο γιορτινού τραπεζιού νομίζω πως το πιάτο αυτό που θα σερβίρετε θα είναι η αρχή ενός γευστικού και καλομαγειρεμένου γεύματος για να ευχαριστηθούν όλοι οι καλεσμένοι σας.

    Διαβάστε παρακάτω τα δικά μου μικρά μυστικά για μια πιο επιτυχημένη συνταγή.

    Οι λαχανοντολμάδες της μαμάς και τα μυστικά τους, ένα γιορτινό φαγητό
    Φωτογραφία από γιορτινό τραπέζι στο σπίτι μας

    Κάντε τις αγορές για τα ψώνια σας online πατώντας εδώ! Δες το καλαθι του νοικοκυριού.

    Τα μικρά μυστικά για λαχανοντολμάδες

    • Το καλό τύλιγμα των λαχανοντολμάδων ξεκινάει από την αγορά του λάχανου. Πρέπει να διαλέξετε ένα λάχανο αφράτο και μαλακό. Εάν είναι σκληρό και απόλυτα στρογγυλό μην το επιλέξετε.
    • Εάν βράσετε όλο το λάχανο στην κατσαρόλα σας το νερό θα φτάνει ίσαμε τα 2/3 του λάχανου
    • Αφήνουμε ανοιχτή την κατσαρόλα, όσο ζεματίζονται τα φύλλα, για να μη μαυρίσει το λάχανο και βάλτε και αλατάκι.
    • Όταν θα τυλίξουμε τους λαχανοντολμάδες πάντα το φύλλο του λάχανου το βάζουμε από την κυρτή πλευρά για να μη σπάσει καθώς θα το γυρίζουμε.
    • Βγάζουμε πάντα το χοντρό μεσαίο κοτσάνι του φύλλου του λάχανου και έτσι τυλίγουμε όταν έχουμε μεγάλα φύλλα δύο λαχανοντολμάδες. Εάν είναι μικρά αφού βγάλουμε το κοτσάνι ενώνουμε τα φύλλα και τυλίγουμε ένα λαχανοντολμά.
    • Στρώνουμε τους λαχανοντολμάδες μέσα στην πλατιά κατσαρόλα χωρίς να τους στριμώχνουμε ώστε να μπορέσει το νερό να κυκλοφορεί άνετα για να βράσουν σωστά.
    • Στο τέλος προσθέτουμε κρύο νερό τόσο που να τους σκεπάζει όλους.
    • Οπωσδήποτε στο τέλος τους σκεπάζουμε με περισσέματα φύλλων λάχανου και τους καλύπτουμε με ένα πιάτο για να μην “χοροπηδούν” κατά το μαγείρεμα και ανοίξουν.
    • Η θερμοκρασία βρασίματος πρέπει να είναι πολύ χαμηλή, ώστε να σιγοβράσουν και να μην “αρπάξουν”.
    • Η συμβουλή μου είναι να μη βράσετε τους λαχανοντολμάδες σας σε χύτρα ταχύτητας.
    Οι λαχανοντολμάδες και τα μυστικά τους
    Η Κάλη και η οικογένειά της έχουν αγαπήσει το φαγητό αυτό πολύ!

    Συνταγές για το επιδόρπιο:

    1-2-3-4 και φτιάξαμε σιμιγδαλένιο χαλβά

    Να σας κεράσουμε γλυκό του κουταλιού περγαμόντο;

    Αναμνήσεις σαν το γλυκό κεράσι (+συνταγή)

    Οι λαχανοντολμάδες της μαμάς και τα μυστικά τους 4

    Οι λαχανοντολμάδες και τα μυστικά τους

    Prep Time 40 minutes
    Cook Time 40 minutes
    Total Time 1 hour 10 minutes
    Course Tips για την κουζίνα, Αλμυρά, Χριστούγεννα
    Servings 4 servings

    Ingredients
      

    • 1 λάχανο
    • ½ κιμά μοσχαρίσιο
    • ελαιόλαδο
    • βούτυρο
    • 1 μεγάλο κρεμμύδι
    • 1 φλιτζάνι ρύζι Καρολίνα
    • αλάτι πιπέρι
    • άνηθο-Δυόσμο (προαιρετικά)
    • 1 αυγό
    • 1 μεγάλο λεμόνι

    Instructions
     

    • Κόβω το κοτσάνι του λάχανου, βγάζω με προσοχή  τα φύλλα  και τα ζεματάω  1-2 λεπτά μέσα σε αλατισμένο νερό. Δεν πρέπει να πολυβράσουν, πρέπει να u0022βαστάνεu0022 (να κρατάνε). Τα βγάζω προσεκτικά με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνω στο στραγγιστήρι να κρυώσουν.
    • Έως ότου κρυώσουν τα φύλλα του λάχανου, αρχίζω να κάνω το μίγμα της γέμισης. Σ’ ένα μεγάλο μπολ βάζω τον κιμά και το κρεμμύδι που έχω τρίψει σε ρεντέ και όχι στο μπλεντεράκι, ώστε να μπορέσει να αναμειχθεί πλήρως με τον κιμά και να μην διακρίνεται. Κατόπιν προσθέτω το ρύζι το οποίο έχω πλύνει κάτω από τη βρύση με άφθονο νερό, τον άνηθο και τον δυόσμο που έχω ψιλοκόψει (προαιρετικά υλικά), αλάτι, πιπέρι και στο τέλος το ελαιόλαδο. Ζυμώνω το μείγμα και εάν νομίζω πως είναι σφιχτό προσθέτω λίγο νερό βρέχοντας τα χέρια μου.
    • Παίρνω ένα μεγάλο φύλλο και αφού το κόψω στη μέση και βγάλω το κοτσάνι βάζω μια μεγάλη κουταλιά σούπας από το μίγμα του κιμά. Σκεπάζω με την άκρη του φύλλου λίγο το μίγμα και μετά αναδιπλώνω προς τα μέσα τις άκρες του φύλλου για να κλείσω τη γέμιση. Στη συνέχεια  ρολάρω το φύλλο και ο λαχανοντολμάς είναι έτοιμος.
    • Δημιουργούμε στην κατσαρόλα ένα υπόστρωμα μυρωδάτο βάζοντας από κάτω εκτός από τα φύλλα του λάχανου και τα κοτσάνια των αρωματικών μυρωδικών (άνηθο-δυόσμο). Αυτό το κάνουμε πρώτον για να πάρουν οι ντολμάδες μας όλες τις μυρωδιές αλλά και για να μην τυχόν καούν κατά το βράσιμο.
    • Επάνω στο αρωματισμένο στρωματάκι που έχω δημιουργήσει με τα μυρωδικά μου και με τα χοντρά φύλλα του λάχανου αρχίζω να τοποθετώ τους λαχανοντολμάδες στην κατσαρόλα, αφήνοντας κάποιο u0022αέραu0022 μεταξύ τους. Τους σκεπάζουμε με περισσέματα φύλλων λάχανου. Προσθέτω νερό, τόσο όσο να τους καλύπτει, το βούτυρο, αλατάκι και τους σκεπάζω µε ένα πιάτο.
    • Αφήνω τους λαχανοντολμάδες για περίπου 40 λεπτά  να μαγειρευτούν σε σιγανή φωτιά, μέχρις ότου μαλακώσει το φύλλο αλλά και το ρύζι.
    • Παίρνω την κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας, ώστε να αρχίζει να κρυώνει λίγο το ζουμάκι του φαγητού μου και ετοιμάζω το αυγολέμονο. Χτυπάω το ασπράδι του αυγού σε μαρέγκα, προσθέτω τον κρόκο και τον χυμό ενός λεμονιού. Το αφράτο αυγολέμονο είναι έτοιμο να δεχτεί το ζεστό ζουμί, προσοχή όμως να μην είναι βραστό γιατί θα κόψει το αυγολέμονο και κουταλιά- κουταλιά τα αναμιγνύω. Κατόπιν το ρίχνω στο φαγητό μου και κουνάω την κατσαρόλα με κυκλικές κινήσεις και κλειστό το καπάκι, ώστε να ανακατευθεί με τους λαχανοντολμάδες.

    Notes

    u003cliu003eΤο καλό τύλιγμα των λαχανοντολμάδων ξεκινάει από την αγορά του λάχανου. Πρέπει να διαλέξετε ένα λάχανο αφράτο και μαλακό. Εάν είναι σκληρό και απόλυτα στρογγυλό μην το επιλέξετε.u003c/liu003eu003cliu003eΑφήνουμε ανοιχτή την κατσαρόλα, όσο ζεματίζονται τα φύλλα, για να μη μαυρίσει το λάχανο και βάλτε και αλατάκι.u003c/liu003eu003cliu003eΌταν θα τυλίξουμε τους λαχανοντολμάδες πάντα το φύλλο του λάχανου το βάζουμε από την κυρτή πλευρά για να μη σπάσει καθώς θα το γυρίζουμε.u003c/liu003eu003cliu003eΗ θερμοκρασία βρασίματος πρέπει να είναι πολύ χαμηλή, ώστε να σιγοβράσουν και να μην u0022αρπάξουνu0022.u003c/liu003e

    Καλή επιτυχία!!

    Μαμά Μαρία

    Pin in for later

    Οι λαχανοντολμάδες της μαμάς και τα μυστικά τους 6

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    mama Maria
    mama Maria
    Γεια σας! Είμαι η Μαρία, μητέρα της Κατερίνας και της Κάλης Εδώ και και χρόνια ταξιδεύουμε με το σύζυγό μου σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα με το αυτοκινούμενό μας. Έχουμε επισκεφθεί μεγάλες και μικρές πόλεις, χωριά απόμερα και χωριά διάσημα, έχουμε γνωρίσει αξιοθέατα και μνημεία που δεν θα μπορούσαμε να τα γνωρίσουμε με διαφορετικό τρόπο. Τις ταξιδιωτικές αυτές εμπειρίες, πλαισιωμένες με δικές μας φωτογραφίες, ιστορικά στοιχεία και εξτρά πληροφορίες τις γράφω με το όνομα μαμά Μαρία και θα τις βρείτε στην κατηγορία ΤΑΞΙΔΙΑ του blog anthomeli

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    Βαθμολογία Συνταγής




    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης