ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Τα 7 νέα θαύματα του κόσμου και πρωτότυποι τρόποι για να τα θαυμάσουμε

    Από την αρχαιότητα ως και σήμερα έχουν γραφτεί πολλοί κατάλογοι με ανθρώπινα κατασκευαστικά επιτεύγματα αλλά και αυτά που δημιούργησε η Φύση. Οι άνθρωποι τα ονομάζουν θαύματα και είναι πραγματικά μέρη και κτίρια άξια θαυμασμού. Πολλοί από εμάς ίσως ονειρευόμαστε να τα επισκεφτούμε αλλά ακόμα κι αν δεν καταφέρουμε ποτέ να τα δούμε από κοντά σίγουρα μπορούμε να μάθουμε γι αυτά αφού τίποτα δεν μειώνει το μεγαλείο τους και τον θαυμασμό μας. Πάμε να δούμε παρέα ποια ήταν τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου αλλά και τα 7 νέα θαύματα του κόσμου μας.

    Τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου

    Από αναφορές σε γραπτά του ιστορικού Ηροδότου και του μελετητή Καλλίμαχου από την Κυρήνη γνωρίζουμε πως είχαν δημιούργήσει στο Μουσείο της Αλεξάνδρειας πρώιμους καταλόγους 7 θαυμάτων. Γιατί 7 και όχι 10 θα μου πείτε; ‘Ενα top ten βρε αδερφέ; Γιατί ο αριθμός 7 για τους αρχαίους Έλληνες συμβόλιζε την τελειότητα και την αφθονία!

    Παραθέτω για την ιστορία τα κλασικά επτά θαύματα από τα οποία σήμερα υπάρχει μόνο η Πυραμίδα του Χέοπα.

    • Οι Κρεμαστοί Κήποι της Βαβυλώνας 
    • Το Άγαλμα του Ολυμπίου Διός 
    • Ο Ναός της Αρτέμιδος στην Έφεσο 
    • Το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού 
    • Ο Κολοσσός της Ρόδου 
    • Ο Φάρος της Αλεξάνδρειας
    • Η Πυραμίδα του Χέοπα

    Η Πυραμίδα του Χέοπα (Αίγυπτος)

    Η Πυραμίδα του Χέοπα ή αλλιώς Μεγάλη πυραμίδα της Γκίζας ή Μεγάλη Πυραμίδα είναι η αρχαιότερη και η μεγαλύτερη από τις τρεις πυραμίδες της Νεκρόπολης της Γκίζας στην Αίγυπτο. Πιστεύεται ότι η πυραμίδα χτίστηκε ως τάφος για τον Φαραώ της αρχαίας Αιγύπτου Χέοπα. Το χτίσιμο της πυραμίδας διήρκεσε 20 χρόνια και υπολογίζεται ότι απαιτούσε την τοποθέτηση 800 τόνων πέτρας κάθε μέρα. Θαυμαστό, εκτός από το ύψος της που την κατέτασσε πρώτη μεταξύ των ψηλότερων κτιρίων του κόσμου για 3.800 χρόνια, είναι η ακρίβεια κατασκευής της ως προς τα μήκη των πλευρών, της βάσης, των πλευρών της αλλά και την τέλεια τοποθέτηση των μονόλιθων.

    pyramids, egypt, giza
    Photo by TheDigitalArtist on Pixabay

    Βρείτε εδώ κάποιες από τις επιλογές που έχετε για να θαυμάσετε από κοντά.

    Τα 7 νέα θαύματα του κόσμου

    Κατά καιρούς έχουν δημιουργηθεί πολλοί κατάλογοι με νεότερα θαύματα. Ο πιο πρόσφατος κατάλογος δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Ελβετικής εταιρείας New 7 Wonders Foundation και τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν το 2007. Η επιλογή των 7 νέων θαυμάτων του Κόσμου έγινε μεταξύ 200 υπαρχόντων μέχρι και τότε μνημείων και στα 7 θαύματα προστέθηκε και η Πυραμίδα του Χέοπα ως επίτιμο υποψήφιο θαύμα αφού οι Αιγύπτιοι πίστευαν πως δεν θα μπορούσε να συγκριθεί με τα σύγχρονα αρχιτεκτονικά επιτεύγματα της τελικής 27άδας.

    Πάμε, λοιπόν, να δούμε ποια είναι τα 7 νέα θαύματα του κόσμου (+ την Πυραμίδα) να μάθουμε γι αυτά και να δούμε με ποιον τρόπο μπορούμε να τα επισκεφτούμε. Στις πληροφορίες που σας δίνουμε προτείνουμε και αναρτήσεις φίλων travel blogger που τα επισκέφτηκαν. Τίποτε δεν είναι ακατατόρθωτο φτάνει να το θελήσετε. Εντάξει, ο covid μας πάει λίγο πίσω στην πραγματοποίηση των ταξιδιωτικών ονείρων μας αλλά ποιος μας σταματάει από τα απλά όνειρα και τη γνώση;

    Σινικό τείχος (Κίνα)

    To Σινικό τείχος είναι κινεζική οχύρωση που κατασκευάστηκε σταδιακά, προκειμένου να προστατευθεί η Κίνα από τις επιδρομές μογγολικών και τουρκικών φύλων από τα βόρεια σύνορά της.  Αποτελεί το μεγαλύτερο σε διαστάσεις ανθρώπινο οικοδόμημα και με όλες τις διακλαδώσεις του, έχει συνολικό μήκος 21.196 χλμ.

    Το Σινικό τείχος είναι ορατό από το φεγγάρι. Μύθος ή αλήθεια τελικά;

    Πολλοί αστροναύτες το διαψεύδουν λέγοντας πως το τείχος είναι ανθρωπίνως αδύνατο να γίνει ορατό με γυμνό μάτι από τόσο μεγάλη απόσταση, άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι μπορεί να είναι ορατό από κάποια συγκεκριμένη τροχιά, ενώ άλλοι πως μπορεί τελικά να γίνει ορατό με γυμνό μάτι υπό ορισμένους ευνοϊκούς όρους και εάν κανείς ξέρει ακριβώς πού να κοιτάξει. Μάλλον για να σιγουρευτούμε θα πρέπει να ταξιδέψουμε στο φεγγάρι εμείς οι ίδιοι αλλά επειδή λογικά κάτι τέτοιο είναι απίθανο για την ώρα ας αρκεστούμε σε ένα ταξίδι στην Κίνα.

    Τα 7 νέα θαύματα του κόσμου, το Σινικό Τείχος, Κίνα
    Το Σινικό Τείχος στην Κίνα
    Φωτογραφία από panayota από το Pixabay

    Οι τουρίστες μπορούν να κάνουν κάποιο day trip για να επισκεφτούν το Σινικό Τείχος, όπως συνηθίζεται. Οι περισσότερες ημερήσιες εκδρομές περιλαμβάνουν είσοδο στο Mutianyu Great Wall και περιλαμβάνουν επιλογές όπως πεζοπορία στο μονοπάτι του Τείχους.

    Δείτε κάποιες από τις επιλογές που έχετε που όμως εξαρτώνται και από το σημείο εκκίνησης. Οι περισσότερες εκδρομές περιλαμβάνουν παραλαβή από το κατάλυμά σας, τα μεταφορικά, το εισιτήριο και κάποιες ακόμα και γεύμα.

    Πατήστε στα παρακάτω εικονίδια και βρείτε κι άλλες επιλογές στο getyourguide.com

    (Εάν δεν βλέπετε τα παρακάτω τα εικονίδια με τις προτάσεις μας εξαιρέστε από αποκλεισμό στο adblock σας το anthomeli.com)

    Η ταξιδιάρα φίλη Μαίρη μετάξύ άλλων επισκέφθηκε και το Σινικό τείχος, πραγματοποιώντας ένα όνειρο ζωής για την ίδια.

    Πέτρα της Ιορδανίας (Ιορδανία)

    Αυτή η αρχαία πόλη στην έρημο της Ιορδανίας, που κάποτε κυριάρχησε στις εμπορικές οδούς της αρχαίας Αραβίας, είναι ένα αξιοθέατο που δεν πρέπει να χάσετε! Είναι μία πόλη λαξευμένη στους βράχους που για να την ανακαλύψεις πρέπει να περπατήσεις σχεδόν ένα χιλιόμετρο μέσα στο φαράγγι, δεξιά και αριστερά βλέπεις βράχους σε 18 αποχρώσεις του ροζ χρώματος.

    Τα καλύτερα διατηρημένα κτίρια είναι το Χαζνέ Φαραούν (θησαυροφυλάκιο) με μια πρόσοψη ύψους 40 μέτρων, το μοναστήρι, το ρωμαϊκό θέατρο, τα λουτρά, ο εμπορικός δρόμος, ο βασιλικός τάφος της Υδρίας, τάφος Ρωμαίου στρατιώτη, η πέτρα ΟυμαλΜπιγιάρα που τοποθετούσαν τις προσφορές τους οι Ναβαταίοι για να λατρέψουν την άνοιξη.

    Τα 7 νέα θαύματα του κόσμου . Το θησαυροφυλάκιο στην Πέτρα της Ιορδανίας
    Η Πέτρα έχει κηρυχθεί από την UNESCO Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς
    Φωτογραφία του θησαυροφυλακίου από Heidelbergerin από το Pixabay

    Κι επειδή παντού κολλάει ένας Έλληνας να πούμε πως το όνομά της το οφείλει στους Έλληνες εμπόρους που έβλεπαν στα ταξίδια τους τους κατοίκους της πόλης να γιορτάζουν την εποχή της άνοιξης μια θεότητα στην οποία προσέφεραν διάφορα αγαθά, ως θυσία, πάνω σε μια μεγάλη πέτρα.

    Επιλέξτε μια ημερήσια εκδρομή στην περιοχή ή για να αποφύγετε τα πλήθη, δοκιμάστε μια ολονύκτια περιήγηση για να θα ζήσετε την πόλη λουσμένη σε μια λάμψη από το ηλιοβασίλεμα. Σε αυτή την επιλογή θα μείνετε ένα βράδυ σε παραδοσιακό κατάλυμα και για μια ή δύο διανυκτερεύσεις θα κοιμηθείτε κάτω από τα αστέρια σε ένα camp Βεδουίνων. Η μικρή Petra είναι η αδερφή τοποθεσία της Petra που συχνά παραβλέπεται: τα ερείπια εδώ είναι εξίσου εκπληκτικά, αλλά πολύ λιγότερο γεμάτα από κόσμο.

    Αν θέλετε να κάνετε αυτό το ταξίδι στην Πέτρα, σίγουρα θα βρείτε πολλές πληροφορίες στο travel blog της Χρυσούλας, της Μαίρης αλλά και των non-stop-travelers Όλγα και Δημοσθένη.

    Άγαλμα του Χριστού Λυτρωτή (Ρίο Ντε Τζανέιρο)

    Δεν μπορείτε να επισκεφθείτε το Ρίο χωρίς να κάνετε προσκύνημα στο πιο διάσημο ορόσημο της πόλης, το εντυπωσιακό άγαλμα του Χριστού Λυτρωτή στο βουνό Corcovado. Πρόκειται για έναν Χριστό ύψους 32 μ. και βάρους 1.000 τ., που στέκεται με ανοιχτά χέρια κοιτάζοντας από το γειτονικό βουνό τη ζωή στις φαβέλες (φτωχογειτονιές) αλλά και στις πλούσιες συνοικίες του Ρίο από το 1931.

    Τα 7 νέα θαύματα του κόσμου, Ρίο Ντε Τζανέιρο, Ο Χριστός λυτρωτής
    Ο Βραζιλιάνος μηχανικός Εντόρ Ντα Σίλβα Κόστα ήταν αυτός που επελέγη για να επιβλέψει την κατασκευή, τα σχέδια ήταν του Γάλλου γλύπτη Πολ Λαντοβσκί ενώ γλύπτης ο Λατοβσκί.
    Φωτογραφία από Jose Guertzenstein από το Pixabay

    Οι περισσότεροι ταξιδιώτες παίρνουν το τελεφερίκ στην κορυφή, αλλά γιατί να μην κάνετε σαν εκατομμυριούχος με ιδιωτική περιήγηση με ελικόπτερο; Για μια διαφορετική, αλλά εξίσου εντυπωσιακή θέα στο άγαλμα, κάντε ένα ταξίδι με ιστιοφόρο με οδηγό ηλιοβασίλεμα στον κόλπο Guanabara του Ρίο. Αν είστε τύποι της περιπέτειας δοκιμάστε να πετάξετε στην περιοχή (δείτε εδώ με ποιον τρόπο) ή κάντε αναρρίχηση στο γειτονικό Sugarloaf Mountain: η θέα αξίζει τον κόπο!

    Βρείτε κι άλλες επιλογές εδώ:

    To Ρίο Ντε Τζανέριο επισκέφτηκε λίγο πριν το lockdown η φίλη και travelblogger Χρυσούλα. Δείτε το μοναδικό ταξίδι της εδώ.

    Μάτσου Πίτσου (Περού)

    Βαθιά στην περουβιανή ζούγκλα βρίσκεται ο Μάτσου Πίτσου (=αρχαίο βουνό), η θρυλική χαμένη πόλη Ίνκα όπου τα λάμα βόσκουν σε αρχαίες πέτρινες βεράντες. Ανεξάρτητα από το πώς επιλέγετε να το επισκεφθείτε, το Μάτσου Πίτσου είναι μια μοναδική εμπειρία ζωής. Η πρόσβαση στην πόλη δεν είναι εύκολη καθώς η πορεία, καθότι μέχρι το υψόμετρο των 2.350 μέτρων γίνεται μόνο με τρένο.

    Αλλά, για να πάρετε μια αληθινή γεύση αυτού του θρυλικού τοπίου, γιατί να μην παραλείψετε το τουριστικό λεωφορείο και να περπατήσετε αντ ‘αυτού το μονοπάτι Inca; Σε αυτήν την πολυήμερη πεζοπορία, θα εξερευνήσετε τη ζούγκλα, θα κατασκοπεύσετε την τοπική άγρια ​​ζωή και θα περάσετε από ερείπια που δεν έχετε επισκεφθεί περισσότερο.

    Τα 7 νέα θαύματα του κόσμου, Μάτσου Πίτσου
    Μάτσου Πίτσου στο Περού
    Φωτογραφία από Johnnie Shannon από το Pixabay

    Εάν η πεζοπορία ακούγεται πολύ δύσκολη, δοκιμάστε να φτάσετε στο Hiram Bingham Express. Ο Bingham ήταν ο εξερευνητής που ανακάλυψε την πόλη τον 19ο αιώνα και το Hiram Bingham Express φέρνει την πολυτέλεια της εποχής στον 21ο αιώνα: ένας πρώτης τάξεως τρόπος να βιώσετε αυτά τα ερείπια εκτός του κόσμου. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό – υπάρχουν πολύ περισσότερα σε αυτήν την περιοχή από το Μάτσου Πίτσου. Όταν ολοκληρώσετε την εξερεύνηση των ερειπίων, επισκεφθείτε το Cusco (το βουνό ουράνιο τόξο), τα αλατορυχεία Moray ή την εκπληκτική Ιερή Κοιλάδα.

    Βρείτε κι άλλες επιλογές εδώ:

    Στο Μάτσου Πίτσου πήγαν και το αγαπημένο ταξιδιωτικό ζευγάρι Yaba Travelers. Δείτε το εδώ.

    Τσιτσέν Ιτζά (Μεξικό)

    Το Chichen Itza είναι το πιο διάσημο από τα ερείπια των Μάγια του Μεξικού και βοήθησε τους ερευνητές να αποκρυπτογραφήσουν τα μυστικά της φυλής των Μάγιας. Αυτό το μνημειακό συγκρότημα διατηρείται σχεδόν τέλεια και βρίσκεται στην καταπράσινη χερσόνησο Γιουκατάν!

    Τα 7 νέα θαύματα του κόσμου, η Πυραμίδα Τσιτσέν Ιτζά
    Η πυραμίδα του Κουκουλκάν, χτίστηκε με λογική της ρωσικής μπάμπουσκας. Στο εσωτερικό της έχουν κατασκευαστεί άλλες δυο πυραμίδες, η μια μικρότερη από την άλλη.
    Φωτογραφία από VViktor από το Pixabay

    Οι Μάγιας είναι από τις αρχαιότερες φυλές του κόσμου (γύρω στο 2.700 π.Χ.) που δημιούργησαν έναν από τους σπουδαιότερους πολιτισμούς. Έχτιζαν μεγάλες πόλεις χωρίς μεταλλικά εργαλεία ή τροχό και τα κτίριά τους τα χαρακτήριζαν τα έντονα χρώματα και το ότι ήταν καλυμμένα με κείμενα γραμμένα σε σε ένα σύνθετο είος ιερογλυφικων που οι αρχαιολόγοι έκαναν χρόνια να αποκωδικοποιήσουν.

    Περιηγηθείτε στα εντυπωσιακά αρχαιολογικά ερείπια του Chichén Itzá και ανακαλύψτε ένα τελετουργικό κέντρο του πολιτισμού των Μάγια. Στη συνέχεια, πηγαίνετε στο ιερό Cenote του Hubiku και τελειώστε με ένα γεύμα σε μπουφέ στο εστιατόριο.

    Κολοσσαίο (Ιταλία)

    Εννοείται πως για το Κολοσσαίο επιβάλετε να κλείσετε skip the line εισιτήριο αφού δεν θέλετε να χάσετε όλη τη μέρα σας περιμένοντας σε μια ατελείωτη ουρά ή να μην βρείτε καν εισιτήριο! Οπότε προετοιμαστείτε κατάλληλα πριν το ταξίδι σας τσεκάροντας τις ημερομηνίες και τη διαθεσιμότητα!

    Τα 7 νέα θαύματα του κόσμου, Κολοσσαίο
    Κολοσσαίο, Ρώμη, Φωτογραφία από Małgorzata Duszyńska από το Pixabay

    Εάν θέλετε το Κολοσσαίο για τον εαυτό σας, κάντε κράτηση για μια περιοδεία νωρίς το πρωί. Δεν είστε πρωινοί τύποι; Επιλέξτε μια ρομαντική εμπειρία αργά το βράδυ, απολαμβάνοντας το απεριτίφ σας στα φωτισμένα ερείπια. Μπείτε μέσα από την πύλη του Gladiator και περιηγηθείτε στην αρένα.

    Σχετικά με τη Ρώμη και τα αξιοθέατά της μπορείτε να διαβάσετε τη σχετική ανάρτησή μας εδώ.

    Ταζ Μαχάλ (Ινδία)

    Αχ! Θα σας φανεί αστείο αλλά όταν ήμουν στο Λύκειο είχα τρελαθεί με το το Ταζ Μαχάλ και το είχα αγαπήσει από το επιτραπέζιο Hotel! Δεν ήξερα τη χρήση του αρχικά και ήθελα σαν τρελή να το επισκεφτώ. Ωστόσο θα μπορούσε να πει κανείς πως από όλα τα θαύματα του κόσμου, αυτό μπορεί να είναι το πιο ρομαντικό! Το Taj Mahal χτίστηκε από καθαρό λευκό μάρμαρο από τον αυτοκράτορα Shah Jahan στη μνήμη της αγαπημένης του βασίλισσας, Mumtaz. Είναι επίσης ένας από τα αξιοθέατα με τις περισσότερες επισκέψεις στον κόσμο! Χιλιάδες άνθρωποι περνούν καθημερινά από τις πύλες του. Όμως εσείς, με μερικούς άσσους στο μανίκι σας, μπορείτε να έχετε μια χαλαρή εμπειρία σε αυτό το δημοφιλές κτίριο όταν το αποφασίσετε.

    Ταζ Μαχάλ, Ινδία, ένα από τα 7 νέα θαύματα του κόσμου
    Taj Mahal

    Η ανατολή του ηλίου είναι η καλύτερη στιγμή για επίσκεψη: μια ξενάγηση νωρίς το πρωί διασφαλίζει ότι θα δείτε το Taj Mahal ενώ οι χώροι του είναι σχεδόν άδειοι. Οι ντόπιοι γνωρίζουν ότι η καλύτερη θέα του εντυπωσιακού κτηρίου είναι από τους γαλήνιους γειτονικούς κήπους του Mehtab Bagh. Ό, τι κι αν κάνετε, μην φύγετε χωρίς να επισκεφθείτε το εξίσου εντυπωσιακό και πολύ λιγότερο γεμάτο φρούριο Agra.

    Εσάς ποιο είναι το αγαπημένο σας αρχιτεκτονικό θαύμα που θα θέλατε να επισκεφτείτε κάποια στιγμή τη ζωή σας;

    Κατερίνα

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    Kathy
    Kathyhttps://www.anthomeli.com
    Είμαι η Κατερίνα, μουσικός στο επάγγελμα και ζω με την οικογένειά μου στη Θεσσαλονίκη. Λατρεύω ό,τι έχει να κάνει με τις τέχνες και τα ταξίδια και το Ανθομέλι είναι η μεγάλη μου αδυναμία.

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης