ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Τσισμάνι, το χωριό με τα ζωγραφιστά σπίτια

    Αγαπημένοι μας φίλοι και αναγνώστες με την έναρξη της φθινοπωρινής σεζόν σας καλωσορίζω και πάλι στο Ανθομέλι, με μια σειρά αναρτήσεων αφιερωμένες στη Σλοβακία. Θα γνωρίσετε μερικά από τα ταξιδιωτικά διαμάντια της υπέροχης χώρας των Σλοβάκων. Εμείς τα γνωρίσαμε όταν την επισκεφθήκαμε σε ένα σχετικά πρόσφατο ταξίδι μας. Μερικά από αυτά βρίσκονται κρυμμένα μέσα στα δάση των βουνών Φάτρα, όπως το Τσισμάνι και το Βλκόλινετς. Άλλα επάνω στη διαδρομή του καινούργιου αυτοκινητόδρομου, όπως η μεσαιωνική πόλη Λέβοτσα και η πόλη Πρεσόβ και άλλα διάσπαρτα μέσα στην όμορφη χώρα της Σλοβακίας. Βέβαια σύντομα θα ταξιδέψουμε μαζί για να πάρετε και μια ταξιδιωτική γεύση από την όμορφη πρωτεύουσά της, τη Μπρατισλάβα.

    
Τσισμάνι, το χωριό με τα ζωγραφιστά σπίτια
    Το Τσισμάνι στη Σλοβακία είναι ένα υπαίθριο μουσείο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής

    Ταξίδι στη Σλοβακία

    Η Σλοβακία είναι μια χώρα που εμάς τουλάχιστον μας άφησε άφωνους από τη φυσική της ομορφιά, αλλά και από την πολιτιστική και ιστορική της κληρονομιά. Τα παραμυθένια κάστρα της, που σας έχω μιλήσει στην ανάρτησή μου (4 κάστρα στη Σλοβακία), οι ιστορικές πόλεις που είναι σαν υπαίθρια μουσεία, οι μικροί διατηρητέοι οικισμοί που ήταν χαμένοι βαθιά μέσα στα δάση για πολλά χρόνια, αλλά και οι φυσιολατρικές εξορμήσεις, όπως η περιήγηση στο μαγικό φαράγγι του ποταμού Ντουνάγιετς με τις τοπικές σχεδίες τους (δείτε την εμπειρία μας με rafting εδώ), είναι κάποια από τα πολλά αξιοθέατα που πρέπει οπωσδήποτε να δείτε εάν κάποτε ταξιδέψετε στη Σλοβακία.

    Διαβάστε για το ταξίδι μας στη Σλοβακία και σημειώστε ποιες πόλεις και κάστρα πρέπει να επισκεφθείτε οπωσδήποτε: Ένα αξέχαστο road trip στη Σλοβακία

    Το παραδοσιακό χωριό Τσισμάνι στη Σλοβακία

    Φύγαμε από το μεσαιωνικό κάστρο Bojnice (Μπόνιτσε). Γράψαμε στο GPS του αυτοκινούμενου το μικρό δασικό χωριό Τσισμάνι να είναι ο επόμενος προορισμός μας. Ακολουθήσαμε τη διαδρομή και μπήκαμε σε έναν ανώνυμο ορεινό δρόμο. Ίσως έναν από τους πιο όμορφους και γραφικούς δρόμους που είδαμε στη Σλοβακία, επάνω στα βουνά Φάτρα. Η διαδρομή  διήρκεσε 45 λεπτά από το κάστρο έως τον οικισμό. Εμείς κυριολεκτικά βρεθήκαμε στη μέση του πουθενά, μέσα στους δασικούς δρόμους, αφού και κάποια στιγμή μας έχασε και το GPS. Παρ’ όλη όμως την αγωνία για τον άγνωστο προορισμό μας μέσα στα βουνά η διαδρομή ήταν ασφαλής και το οδόστρωμα του δρόμου πολύ καλό.

    Τσισμάνι, το χωριό με τα ζωγραφιστά σπίτια
    Οδηγώντας μέσα στα δάση της οροσειράς Φάτρα στη Σλοβακία φτάσαμε στον διατηρητέο οικισμό του Τσισμάνι

    Γνωρίστε τη Μπρατισλάβα μέσα από το Ανθομέλι : Μπρατισλάβα, η όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας

    Στο τέλος όλες οι αγωνίες μας εξαφανίστηκαν. Γιατί όταν  μπήκαμε στην κοιλάδα ξεπρόβαλε μπροστά στα μάτια μας ένα χωριό που δεν πιστεύαμε πως βλέπαμε. Ήταν το χωριό Τσισμάνι το κρυμμένο ανάμεσα στα κατάφυτα από δάση βουνά Φάτρα. Ένα χωριό κυριολεκτικά παραμυθένιο, με ζωγραφισμένα ξύλινα σπίτια. Ένα χωριό που για αιώνες ήταν ένα φτωχό χωριό ξεχασμένο από τον θεό, αλλά και από τους ίδιους τους ανθρώπους. Αυτή η απομόνωσή του ήταν και η αιτία που διατηρήθηκε σε αυτή την κατάσταση και έμεινε ανέγγιχτο από το πέρασμα των χρόνων.

    Τσισμάνι, το χωριό με τα ζωγραφιστά  σπίτια
    Ένα όμορφο ιστορικό χωριό, με παλιά σπίτια, τα οποία είναι ζωγραφισμένα με σχέδια και γεωμετρικές γραμμές σε συγκεκριμένα μοτίβα κατ΄επιλογή του ιδιοκτήτη.

    Τσισμάνι το ζωγραφισμένο χωριό της Σλοβακίας

    Αξιοθέατα

    Το παραδοσιακό χωριό είναι χτισμένο μέσα σε ένα καταπράσινο ειδυλλιακό τοπίο. Μας έκλεψε τις εντυπώσεις με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του από την πρώτη ματιά. Το χωριό χρονολογείται από τον 13ο αι. (1272). Τα ξύλινα σπίτια του με τις επικλινείς στέγες, περίπου 20 στον αριθμό, είναι ζωγραφισμένα με λευκή μπογιά με επαναλαμβανόμενα γεωμετρικά σχέδια, πτηνά, βέλη, σταυρούς, καρδιές, λουλούδια  και αρχαία σύμβολα.

    Στο Ανθομέλι θα γνωρίσετε και τα κάστρα της Σλοβακίας: 4 κάστρα στη Σλοβακία που αξίζει να επισκεφθείτε

    Οι κάτοικοι του χωριού έψαχναν να βρουν ένα τρόπο να καλύψουν τα κατεστραμμένα σημεία του ξύλου πάνω στα σπίτια τους και αποφάσισαν να τα καλύψουν με ασβέστη. Με τον χρόνο, αφού τους άρεσε η τεχνική τους, άρχισαν να τα διακοσμούν με περισσότερα  σχέδια. Η αντίθεση του καφέ ξύλου που ήταν επενδεδυμένα τα σπίτια, με το λευκό της μπογιάς των σχεδίων δημιούργησαν ένα μοναδικό αποτέλεσμα που συνεχίζεται έως τις μέρες μας πλέον τώρα για τουριστικούς λόγους.

    Τσισμάνι, το χωριό με τα ζωγραφιστά σπίτια
    Το  όνομα του χωριού σημαίνει στα σλοβάκικα «ο ξυλοκόπος που κάνει θόρυβο κατά τη διάρκεια της δουλειάς του»

    Σήμερα το παραδοσιακό χωριό έχει μόνο 200 κατοίκους. Όμως για την παραδοσιακή λαϊκή αρχιτεκτονική, που τη διατήρησαν οι κάτοικοι με τη βοήθεια του κράτους, έχει χαρακτηριστεί από το 1977, ο πρώτος διατηρητέος οικισμός στον κόσμο. Οι τουρίστες που το επισκέπτονται κάθε χρόνο είναι χιλιάδες, αφού έχει γίνει πλέον ένα από τα πιο πολυσυζητημένα χωριά της Σλοβακίας.

    Τσισμάνι, το χωριό με τα ζωγραφιστά σπίτια
    Η τεχνολογία βέβαια απαραίτητη και σε ένα παραδοσιακό χωριό!

    Μπορείτε από τη Σλοβακία να επισκεφθείτε και τη Βουδαπέστη: Ταξίδι στη Βουδαπέστη μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου μου

    Τσισμάνι, το χωριό με τα ζωγραφιστά σπίτια
    Τα σχέδια είναι πάντα σε ακριβείς οριζόντιες γραμμές

    Αυτή η τεχνική να διακοσμούν τα σπίτια τους ζωγραφίζοντάς τα με ασβέστη χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά πριν από περίπου 200 χρόνια.

     Τσισμάνι, το χωριό με τα ζωγραφιστά  σπίτια
    Στο μικρό πάρκο στο κέντρο του χωριού μπορείτε να καθίσετε για να ξεκουραστείτε. Τα ξυλόγλυπτα διακοσμητικά που υπάρχουν ακολουθούν και αυτά τα ίδια σχέδια των σπιτιών.

    Το χωριό σχεδόν χωρίζεται στη μέση από ένα ποταμάκι. Με τις μικρές ξύλινες γεφυρούλες μπορούσαμε να περάσουμε και στην απέναντι πλευρά του χωριού. Εκεί βρίσκονται τα νέα σπίτια χτισμένα με τούβλα που έχτισαν οι κάτοικοι μετά  από μια μεγάλη πυρκαγιά στις αρχές του 20ου αι., όταν κάηκαν πολλά παλιά σπίτια. Γιαυτό και τα παμπάλαια ζωγραφισμένα ξύλινα σπίτια που διασώθηκαν είναι πολύ λίγα.

     Τσισμάνι, το χωριό με τα ζωγραφιστά σπίτια
    Πυκνά δάση περιτριγυρίζουν το παραδοσιακό χωριό της Σλοβακίας που είναι κρυμμένο σε μια κοιλάδα των βουνών Φάτρα απομονωμένο και ήσυχο κρατώντας παραδόσεις 200 χρόνων.
    Τσισμάνι, το χωριό με τα ζωγραφιστά σπίτια
    Μπορείτε να περπατήσετε και γύρω από το χωριό, στα περιπατικά μονοπάτια του δάσους και να απολαύσετε την όμορφη φύση. Το χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο 535 μ.

    Μπορείτε από τη Σλοβακία να περάσετε στην Πολωνία και να γνωρίσετε και την Κρακοβία: Ταξίδι 4 ημερών στην Κρακοβία

    Το χωριό Τσισμάνι μπορεί να είναι ένα μικρό χωριό, αλλά έχει μια πολύ μεγάλη κληρονομιά. Οι συνήθειες των κατοίκων παρά τους πολλούς τουρίστες, δεν έχουν αλλάξει. Ίσως θα δείτε και ανθρώπους να κόβουν τα ξύλα τους στις αυλές τους για τον χειμώνα, αλλά και να εξακολουθούν να βάφουν τα σπίτια τους με τον ασβέστη καλύπτοντας κάποια ρωγμή.

    Τσισμάνι, το χωριό με τα ζωγραφιστά σπίτια
    Το παραδοσιακό χωριό Τσισμάνι είναι διάσημο για τα ξύλινα σπίτια διακοσμημένα με λευκά γεωμετρικά σχήματα

    Γνωρίστε ακόμα ένα χωριό της Σλοβακίας που πρέπει να επισκεφθείτε στο ταξίδι σας: Το Βλκόλινετς στη Σλοβακία, ένα χωριό υπαίθριο μουσείο

    Τσισμάνι, το χωριό με τα ζωγραφιστά σπίτια
    Σχεδόν στα περισσότερα σπίτια ανάμεσα στα παράθυρά τους κρέμεται και ένα μικρό εικονοστάσι.
    Τσισμάνι, το χωριό με τα ζωγραφιστά σπίτια
    Ένα από τα όμορφα ξύλινα σπίτια του χωριού

    Κρυφοκοιτάζοντας στο εσωτερικό των σπιτιών τους μπορείτε να δείτε τις γυναίκες ακόμα και σήμερα να κεντούν εργόχειρα, που μοσχοπωλιούνται στις αγορές, αφού θεωρούνται μοναδικά στη Σλοβακία. Έχουν και αυτά τα γεωμετρικά σχήματα των σπιτιών τους και είναι κεντημένα με κλωστές σε έντονο κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα.

    Τσισμάνι, το χωριό με τα ζωγραφιστά σπίτια
    Κοιτάζοντας από τα παράθυρα διακρίναμε τις κεντημένες φορεσιές τους που με μεράκι κεντούν οι γυναίκες του χωριού
    Τσισμάνι, το χωριό με τα ζωγραφιστά σπίτια
    Μικρά παραθυράκια απαραίτητα για την προστασία του κρύου τον χειμώνα.
    Τσισμάνι, το χωριό με τα ζωγραφιστά σπίτια
    Φωτογραφίζοντας!!

    Δύο παραδοσιακά μουσεία στο Τσισμάνι

    Το σπίτι-μουσείο Radenov Dom και το μουσείο στο σπίτι Νο 42

    Το διάσημο σπίτι Radenov Dom και το σπίτι με τον αριθμό 42 έχουν μετατραπεί σε μουσεία. Σε αυτά μπορείτε να δείτε τον παραδοσιακό τρόπο της ζωής τους και γενικά πώς ήταν τα σπίτια τους στο εσωτερικό, τα σκεύη τους και τον ρουχισμό τους.

    Τσισμάνι, το χωριό με τα ζωγραφιστά σπίτια
    Το σπίτι Radenov Dom που έχει μετατραπεί σε μουσείο. Είναι το μεγαλύτερο σπίτι του χωριού που περιτριγυρίζεται και με μπαλκόνι
    Τσισμάνι, το χωριό με τα ζωγραφιστά σπίτια
    Στο σπίτι-μουσείο με τον αριθμό 42 θα βρείτε πολλά εργόχειρα και πουκαμίσες κεντημένες με τα γεωμετρικά σχέδια των σπιτιών.

    Ένα μαργαριτάρι της Σλοβακίας στο Ανθομέλι: Λέβοτσα ( Levoca) το μεσαιωνικό μαργαριτάρι της Σλοβακίας

    Επίσης δίπλα στο μουσείο ακόμα ένα παραδοσιακό σπίτι μετατράπηκε σε κατάστημα. Πουλάει παραδοσιακά είδη του χωριού για να πάρετε εάν θέλετε τα αναμνηστικά σας σουβενίρ. Ακόμα και για να δροσιστείτε με ένα καφεδάκι ή και αναψυκτικό.

    Τσισμάνι, το χωριό με τα ζωγραφιστά σπίτια
    Παίρνοντας μια ανάσα δροσιάς μπροστά στο κατάστημα που πουλάει παραδοσιακά σουβενίρ.

    Βέβαια στο ταξίδι σας δεν θα μπορούσατε να μη γευτείτε και τις παραδοσιακές σούπες των Σλοβάκων. Σε κάποιες μικρές ταβερνούλες που διαθέτει τις σερβίρουν μέσα σε στρογγυλά ψωμιά που πρώτα έχουν αφαιρέσει την ψίχα τους. Ακόμα υπάρχουν και πανσιόν, εάν θελήσετε να μείνετε για κάποιες μέρες ξεκούρασης μέσα στη φύση. Σίγουρα με κάποιους βαθμούς θερμοκρασίας χαμηλότερους απ’ ότι σε μια πόλη! Τι πιο ωραίο από το να αισθανθείτε τη δροσιά κατακαλόκαιρο σε ένα  χωριό χωμένο μέσα στα δάση της Σλοβακίας!

    Τσισμάνι, το χωριό με τα ζωγραφιστά σπίτια
    Ένα  εκπληκτικό παραδοσιακό χωριό σε μια ήσυχη ορεινή περιοχή της Σλοβακίας

    Το μικρό χωριό Τσισμάνι με τα διατηρητέα ζωγραφισμένα παραδοσιακά σπίτια ουσιαστικά από μόνο του είναι ένα υπαίθριο μουσείο. Αν και βρίσκεται κυριολεκτικά στη μέση της εξελισσόμενης Ευρώπης, ο χρόνος έχει σταματήσει να κυλάει σε αυτό. Παραμένει στην παράδοση με τα μοναδικά διακοσμημένα ξύλινα σπίτια του.

    Τσισμάνι, το χωριό με τα ζωγραφιστά σπίτια
    Οι κάτοικοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν μόνο κάποια από τα ανωτέρω σχήματα για να ζωγραφίσουν τα σπίτια τους

    Τα σχέδια που χρησιμοποιούν για να βάφουν τα σπίτια τους είναι συγκεκριμένα σε μέγεθος και σχήμα. Τοποθετούνται δε αυστηρά σε οριζόντιες γραμμές. Τη μοναδικότητά των διακοσμητικών στοιχείων των σπιτιών του Τσίτσμανι, οι Σλοβάκοι την έχουν καμάρι. Γιαυτό και την χρησιμοποίησε η Ολυμπιακή ομάδα της Σλοβακίας βάζοντας τα μοτίβα επάνω  στα ρούχα της στην Ολυμπιάδα του 2014.

    Τσισμάνι, το χωριό με τα ζωγραφιστά σπίτια
    Δεν είναι υπέροχα τα σχέδια αυτού του ιδιαίτερου σπιτιού;

    Αυτή ήταν η γνωριμία μας με το μικρό διαμαντάκι της Σλοβακίας το παραδοσιακό Τσισμάνι. Το χωριό που είναι κρυμμένο μέσα στα δάση της οροσειράς Φάτρα, που αξίζει την επίσκεψή σας εάν κάποτε ταξιδέψτε στη Σλοβακία. Εμείς θα συνεχίσουμε το αφιέρωμα στη χώρα των Σλοβάκων. Στην επόμενη ανάρτηση θα γνωρίσουμε ένα ήσυχο και πολύχρωμο χωριουδάκι που η Unesco το συμπεριέλαβε στον κατάλογό της, ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς.

    Χάρτης με όλα τα μέρη που αναφέρουμε στις αναρτήσεις μας για τη Σλοβακία:

    Το Τσισμάνι απέχει από την πόλη Prievidza, όπου βρίσκεται και το κάστρο Bojnice, 35 χλμ. Από την πόλη Zilina 40 χλμ και από την πρωτεύουσα Bratislava 175 χλμ. Μην ξεχάσετε να προμηθευτείτε στα σύνορα τη βινιέτα για να οδηγείτε στους αυτοκινητόδρομους. Το νόμισμα της Σλοβακίας είναι το ευρώ. Στα βενζινάδικα προτιμότερο είναι να πληρώνετε με την πιστωτική ή τη χρεωστική κάρτα σας.

    Τσισμάνι, το χωριό με τα ζωγραφιστά σπίτια
    Ο δρόμος προς το Τσισμάνι περνάει από μια υπέροχη δασωμένη περιοχή

    Μάθετε για μια δραστηριότητα που μπορείτε να κάνετε στο ταξίδι σας στη Σλοβακία: Σλοβακία, Rafting στον ποταμό Dunajec

    Εσείς μη σταματάτε να ονειρεύεστε ταξιδιωτικούς προορισμούς. Τα όνειρα, μας δίνουν φτερά και με αυτά πετάμε. Μπορεί σήμερα οι συνθήκες για ταξίδια να είναι δύσκολες, αλλά οι δυσκολίες σύντομα θα περάσουν και σίγουρα θα έρθουν καλύτερες μέρες. Έως τότε σας καλώ με τις νέες μου αναρτήσεις να ονειρευτείτε και να πετάξετε έστω και νοερά μαζί μας και πού ξέρετε ίσως κάποια μέρα τα όνειρά σας να γίνουν πραγματικότητα.

    Με αγάπη

    μαμά Μαρία από το Ανθομέλι


    Pin it for later

    Τσισμάνι, το χωριό με τα ζωγραφιστά σπίτια 23

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    mama Maria
    mama Maria
    Γεια σας! Είμαι η Μαρία, μητέρα της Κατερίνας και της Κάλης Εδώ και και χρόνια ταξιδεύουμε με το σύζυγό μου σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα με το αυτοκινούμενό μας. Έχουμε επισκεφθεί μεγάλες και μικρές πόλεις, χωριά απόμερα και χωριά διάσημα, έχουμε γνωρίσει αξιοθέατα και μνημεία που δεν θα μπορούσαμε να τα γνωρίσουμε με διαφορετικό τρόπο. Τις ταξιδιωτικές αυτές εμπειρίες, πλαισιωμένες με δικές μας φωτογραφίες, ιστορικά στοιχεία και εξτρά πληροφορίες τις γράφω με το όνομα μαμά Μαρία και θα τις βρείτε στην κατηγορία ΤΑΞΙΔΙΑ του blog anthomeli

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης