ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Road trip στην Πελοπόννησο από τη Μεθώνη έως την Καλαμάτα

    Το καλοκαιρινό Road trip στην Πελοπόννησο συνεχίζεται με το 2ο μέρος για να ανακαλύψουμε τις ομορφιές του τόπου αυτού. Θα γνωρίσουμε τη Μεθώνη,την Κορώνη, την Φοινικούντα και φυσικά την πρωτεύουσα της Μεσσηνίας την Καλαμάτα. Ελάτε να ταξιδέψουμε μαζί και να γνωρίσετε  τις πόλεις, τα χωριά τις παραλίες, τα κάστρα της περιοχής αυτής και όσα επισκεφθήκαμε εμείς, αλλά και να δείτε και άλλες προτάσεις που μπορεί να αρέσουν σε εσάς.

    Οδική διαδρομή (road trip) από τη Μεθώνη έως και την Καλαμάτα

    Το ταξίδι μας μετά από τις όμορφες μέρες διακοπών που περάσαμε σε όλη τη Δυτική πλευρά της Πελοποννήσου και γνωρίσαμε και την ιστορία της, αλλά και τις σύγχρονες πόλεις της, έβαλε πλώρη για άλλους προορισμούς και μετά από μια όμορφη και μικρή διαδρομή φτάσαμε στη Μεθώνη όπου και αποφασίσαμε να μείνουμε μερικές, μέρες γιατί μας ξετρέλανε με την ομορφιά της από την πρώτη ματιά που την αντικρίσαμε.

    Επιλέξτε σε ποιον προορισμό θέλετε να ταξιδέψετε: Family Travel: Οικογενειακά ταξίδια του Ανθομέλι στην Ελλάδα

    Μεθώνη

    Η πρώτη πόλη στο β΄μέρος του road trip στην Πελοπόννησο ήταν Μεθώνη (Δείτε το α’ μέρος εδώ), η όμορφη αυτή πόλη με το επιβλητικό κάστρο της να κυριαρχεί στο μικρό λιμάνι της είναι από τα ωραιότερα μέρη της Πελοποννήσου και απέχει μόλις 11 χλμ. από την Πύλο. Επομένως ίσαμε που ανεβήκαμε στο αυτοκίνητο και κατεβήκαμε κιόλας, παρκάροντας σε ένα καλό σημείο κάτω από τα δέντρα και δίπλα στη θάλασσα, στο camping Methoni. Το κάστρο της που βρίσκεται μέσα στη θάλασσα και όχι ψηλά σε λόφο, όπως έχουμε συνηθίσει να βρίσκονται τα κάστρα, μας τράβηξε αμέσως την προσοχή, αλλά μας μάγεψε και το όμορφο θαλασσινό τοπίο που απλωνόταν μπροστά μας με τις  δεκάδες χρωματιστές βάρκες να πλέουν στη θάλασσα.

    Road trip στην Πελοπόννησο από τη Μεθώνη έως την Καλαμάτα
    Η καστροπολιτεία της Μεθώνης έλεγχε για αιώνες ένα από τα σπουδαιότερα περάσματα της Μεσογείου. (Road trip στην Πελοπόννησο)

    Τις μέρες που μείναμε στη Μεθώνη ευχαριστηθήκαμε το περπάτημα όλες τις ώρες της μέρας μέσα στα μικρά γραφικά δρομάκια της και μας εντυπωσίασαν τα διώροφα σπίτια με τις καμάρες και τα ωραία σιδερένια μπαλκόνια τους, γιατί η Μεθώνη διατηρεί ακόμα την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της.

    Road trip στην Πελοπόννησο από τη Μεθώνη έως την Καλαμάτα
    Μεθώνη, Road trip στην Πελοπόννησο

    Απολαύσαμε όμως και τα βράδια το καλοκαιρινό αεράκι όταν καθόμασταν στην πλατεία μαζί με Άγγλους, Γάλλους, Γερμανούς που έχουν αγοράσει σπίτια στη Μεθώνη, για ένα δροσερό ποτάκι και φυσικά ακούσαμε από τους χωριανούς την ιστορία για τον «γάμο του Κουτρούλη». Μια ιστορία που έρχεται από τον 14ο αι. και μιλάει για την αγάπη του Κουτρούλη προς μια παντρεμένη που την περίμενε 14 χρόνια να χωρίσει τον άντρα της και να την παντρευτεί.

    Road trip στην Πελοπόννησο από τη Μεθώνη έως την Καλαμάτα
    Παραλία Μεθώνης. Τι πιο όμορφο από αυτό! Να πίνεις το ουζάκι σου δίπλα στο κύμα.

    Δεν παραλείψαμε βέβαια να γευτούμε και τους  θαλασσινούς μεζέδες που  τους συνοδεύσαμε με το ουζάκι μας, στις πολλές και καλές ταβέρνες που έχει το χωριό. Χαλαρώσαμε τα όμορφα γαλήνια βράδια δίπλα στη θάλασσα και μεθύσαμε από το άρωμα των λεμονοανθών που έρχονταν από τους διπλανούς κήπους. Ήταν οι πιο τέλειες και απλές διακοπές μας σε ένα μαγικό τόπο με θέα το πέλαγος!

    Road trip στην Πελοπόννησο από τη Μεθώνη έως την Καλαμάτα
    Από τις διακοπές μας στη Μεθώνη και το road trip στην Πελοπόννησο

    Η ανάρτηση περιέχει θέσεις πάρκινγκ για αυτοκινούμενα σε επιλεγμένες πόλεις της Ελλάδας που έχουμε σταθμεύσει εμείς, με φωτογραφίες των χώρων και συντεταγμένες: 35 Πάρκινγκ για αυτοκινούμενα στην Ελλάδα

    Αφιέρωμα στην Πελοπόννησο

    Στις παρακάτω αναρτήσεις μπορείτε να διαβάσετε ολοκληρωμένο το road trip στην Πελοπόννησο

    Ταξίδι στην Πελοπόννησο, από την Πάτρα έως την Πύλο

    Πελοπόννησος: Οδοιπορικό στη Μάνη

    Road trip σε χωριά και παραλίες στη Λακωνική Μάνη

    Ταξίδι στην Πελοπόννησο – από το Γύθειο έως την Ελαφόνησο

    Road trip στην Πελοπόννησο, από Μονεμβασιά έως τον Πόρο

    Το κάστρο της Μεθώνης

    Η Μεθώνη ήταν επί αιώνες ένα σημαντικό λιμάνι για όλα τα καράβια που ταξίδευαν από και προς την Ανατολή και γι αυτό γινόταν «μήλο της έριδος» ανάμεσα στους ισχυρούς της κάθε εποχής, που την ήθελαν για λιμάνι της. Από παλιά ήταν πολύ καλά οχυρωμένη με ένα κάστρο που πίσω από τα ψηλά του τείχη το υπερασπίζονταν άλλοτε Έλληνες, άλλοτε Ενετοί και άλλοτε Φράγκοι. Όμως ένα βράδυ όταν οι φύλακες πήγαν να κοιμηθούν, γιατί πίστευαν πως το κάστρο ήταν απόρθητο, μπήκαν μέσα οι Τούρκοι και το κατέλαβαν.

    Λένε πως καίγονταν για μια ολόκληρη βδομάδα, ώσπου όλα έγιναν στάχτη. Το κάστρο το ξανάχτισαν στα τέλη του 13ου αι. οι Βενετοί, όπως και της Κορώνης, που ήταν την εποχή εκείνη τα δυο μεγάλα λιμάνια στη θαλάσσια διαδρομή Βενετίας – Ανατολής.

    Road trip στην Πελοπόννησο από τη Μεθώνη έως την Καλαμάτα
    (Road trip στην Πελοπόννησο). Μετά την απελευθέρωση της Μεθώνης το 1827 χτίστηκε και η νέα πόλη έξω από το κάστρο και κατασκευάστηκε η πέτρινη γέφυρα με τα 14 τόξα.

    Χτισμένος επάνω σε μια βραχονησίδα που εισχωρεί στη θάλασσα είναι ένας οκτάπλευρος πύργος, το Μπούρτζι, που βρέχεται ολόγυρα από τη θάλασσα και συνδέεται με το κάστρο με μια γέφυρα. Το Μπούρτζι το είχαν χτίσει οι Τούρκοι όταν κατέλαβαν το κάστρο και το χρησιμοποιούσαν για φυλακή και για τόπο εκτελέσεων. Το κάστρο και το Μπούρτζι είναι το πιο γραφικό σημείο της πόλης και ένας πολύ όμορφος αρχαιολογικός χώρος που η μεγάλη ιστορία του  αποτυπώνεται στο πλήθιος των μνημείων  που σώζονται έως σήμερα.

    Road trip στην Πελοπόννησο από τη Μεθώνη έως την Καλαμάτα
    Τα ψηλά τείχη του κάστρου που ήταν χτισμένα επάνω σε βράχο της θάλασσας το έκαναν απόρθητο. (Road trip στην Πελοπόννησο)

    Το Μπούρτζι στέκει εκεί και αιώνες ως φύλακας. Δείχνει όμορφο αλλά ήταν τόπος εκτελέσεων!

    Παραλίες στη Μεθώνη

    Μπορεί εμείς να μην αλλάξαμε παραλία όσες μέρες βρισκόμασταν στη Μεθώνη, γιατί η ηρεμία και η ξεγνοιασιά του μικρής πόλης μας καθήλωσε, αλλά εσείς μπορείτε να κολυμπήσετε και να χαρείτε τις ομορφιές της θάλασσας με την οικογένειά σας κάνοντας εκδρομές και σε κάποιες άλλες γειτονικές παραλίες, όπως οι Λάμπες, η παραλία Κρητικά και η παραλία Μαυροβούνι.

    Road trip στην Πελοπόννησο από τη Μεθώνη έως την Καλαμάτα
    Όταν όμως χτυπούν τα κύματα τότε έρχονται οι ώρες για ατελείωτο παιχνίδι μέσα σε αυτά

    Διαβάστε στο Ανθομέλι:

    Οικογενειακές διακοπές στην Μονεμβασιά

    Εάν δε, είστε και λάτρεις του windsurfing τότε βρίσκεστε στο πιο κατάλληλο μέρος. Μόλις οι αέρηδες δυναμώσουν η παραλία της Μεθώνης γεμίζει με χρωματιστά πανιά και τα κύματα είναι έτοιμα να σας πετάξουν ψηλά και να αναμετρηθείτε μαζί τους.

    Road trip στην Πελοπόννησο από τη Μεθώνη έως την Καλαμάτα
    (Road trip στην Πελοπόννησο). Ξέγνοιαστες διακοπές μαζί με τα παιδιά σας στις παραλίες της Μεθώνης.

    Εκδρομή στο νησί Σαπιέντζα

    Για να ολοκληρωθεί σε αυτή την περιοχή το road trip στην Πελοπόννησο μπορείτε ακόμα να κάνετε και μια ημερήσια εκδρομή στο νησί Σαπιέντζα που βρίσκεται απέναντι από τη Μεθώνη. Η απόσταση είναι περίπου 20 λεπτά και θα πάτε με ένα καραβάκι μαζί και με άλλους επισκέπτες. Ο καπετάνιος θα σας μεταφέρει στη Σαπιέντζα και εσείς θα γνωρίσετε ένα πανέμορφο και ακατοίκητο νησί, θα κάνετε βουτιές στα γαλαζοπράσινα νερά και θα απολαύσετε τον ήλιο στην αμμουδερή παραλία του. Πάρτε μαζί σας ομπρέλα και νερό αν θέλετε να είστε μπροστά στη θάλασσα, ειδάλλως θα καθίσετε κάτω από τα δέντρα, αλλά λίγο μακρύτερα.

    Road trip στην Πελοπόννησο από τη Μεθώνη έως την Καλαμάτα
    (Road trip στην Πελοπόννησο). Στο νησάκι Σαπιέντζα θα ευχαριστηθείτε το κολύμπι σας στην καθαρή θάλασσα!

    Στο νησί ζουν αγριοπρόβατα μουφλόν, πέρδικες και φασιανοί, αλλά κυρίως κρητικοί αίγαγροι τα οποία περιφέρονται ελεύθερα και ίσως τα δείτε να περνούν  ανάμεσά σας εάν περπατήσετε να πάτε έως και μέχρι τον φάρο του νησιού. Είναι ένα μοναδικό μέρος γεμάτο εκπλήξεις για να ζήσετε μια εξαιρετική εμπειρία!

    Διαβάστε για να πληροφορηθείτε τις παραλίες και όλα τα όμορφα της Ελαφονήσου: Εκδρομή στην Ελαφόνησο και στην παραλία του Σίμου

    Φοινικούντα. Road trip στην Πελοπόννησο

    Φύγαμε από τη Μεθώνη γεμάτοι με όμορφες εικόνες και χορτασμένοι από θάλασσα, θαρρείς δεν θα βλέπαμε πουθενά αλλού. Πόσο γελασμένοι ήμασταν! Γιατί στην Πελοπόννησο οι παραλίες και οι όμορφοι τόποι αφθονούν. Σε πολύ λίγο, περίπου στα 12 χλμ. από τη Μεθώνη βρεθήκαμε να βολτάρουμε σε ένα γραφικό ψαροχώρι, τη Φοινικούντα. Μας εντυπωσίασαν το φυσικό τοπίο της περιοχής και οι καθαρές παραλίες που απλωνόταν κατά μήκος της ακτής. Κόσμος πολύς στην παραλία, άλλοι να κάθονται κάτω από τις πολύχρωμες ομπρέλες και άλλοι να κολυμπούν ακριβώς μπροστά στα σπίτια του χωριού.

    Road trip στην Πελοπόννησο από τη Μεθώνη έως την Καλαμάτα
    (Road trip στην Πελοπόννησο). Στο μικρό λιμανάκι ήταν αραγμένα δεκάδες σκάφη απόδειξη πως είναι ένα μέρος που το προτιμούν πολλοί.

    Περπατήσαμε λίγο στη  μεγάλη βοτσαλωτή παραλία, ήπιαμε το καφεδάκι μας σε ένα από τα πολλά στέκια που έχει, μας άρεσε πολύ, αλλά εν τέλει αποφασίσαμε να φύγουμε γιατί εάν καθόμασταν και εδώ, ο γύρος της Πελοποννήσου δεν θα τελείωνε ποτέ.

    Road trip στην Πελοπόννησο από τη Μεθώνη έως την Καλαμάτα
    Ελλάδα με τα ταβερνάκια σου! (Road trip στην Πελοπόννησο)

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    Ενώ ανεβήκαμε στο αυτοκινούμενο για να συνεχίσουμε το road trip στην Πελοπόννησο και για τον επόμενο προορισμό μας διάβασα πως η Φοινικούντα ως νέο χωριό είναι μόλις 150 χρόνων, αλλά η ιστορία του τόπου είναι πολύ παλιά ήδη από το 3000 π. Χ. Τα σπίτια και τα καλντερίμια της χτίστηκαν επάνω στην άμμο με θαλασσόπετρες που έφερναν από τη θάλασσα. Παλιά η Φοινικούντα ήταν ο παράδεισος του ελεύθερου κάμπινγκ, τώρα όμως  υπάρχουν πλέον οργανωμένα κάμπινγκ, αλλά και διάφορα τουριστικά καταλύματα. Σε απόσταση λίγα μέτρα από το χωριό βρίσκεται η Παραλία της Φοινικούντας, με άμμο και καθαρά γαλαζοπράσινα νερά, ζεστά και ρηχά. Η παραλία είναι τόσο καθαρή που έχει πάρει γαλάζια σημαία.

    Road trip στην Πελοπόννησο από τη Μεθώνη έως την Καλαμάτα
    Από το λιμάνι της Φοινικούντα ξεκινούν καΐκια που εκτελούν δρομολόγια προς Κορώνη και Μεθώνη αλλά και για ημερήσιες εκδρομές στο νησί Σαπιέντζα.

    Πάντως με αυτά που αντικρίσαμε έστω και τις λίγες ώρες που μείναμε, προτείνω ανεπιφύλακτα πως εάν εσείς θέλετε μοναχικές ακρογιαλιές να κολυμπήσετε, φρέσκο ψαράκι να φάτε δίπλα στο κύμα και να κάνετε μαγευτικές οικογενειακές διακοπές, τότε είναι σίγουρο πως είστε στο απόλυτο μέρος για να τις απολαύσετε.

    Road trip στην Πελοπόννησο από τη Μεθώνη έως την Καλαμάτα
    Στο Road trip στην Πελοπόννησο που θα κάνετε το παιχνίδι μέσα στη θάλασσα θα είναι από τις καλύτερες αναμνήσεις των παιδιών σας

    Περιηγηθείτε στους αρχαιολογικούς χώρους της Πελοποννήσου:

    Επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας και στο μουσείο της

    Ξενάγηση στις Μυκήνες: αρχαιολογικός χώρος και μουσείο

    Το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου και το Ασκληπιείο

    Μυστράς: ταξίδι στη βυζαντινή καστροπολιτεία

    Κορώνη. Road trip στην Πελοπόννησο

    Ο προορισμός μας για τη συνέχεια του road trip στην Πελοπόννησο πλέον είχε ξεκαθαρίσει και πως θα ήταν η Κορώνη. Με το που μπήκαμε στο μικρό οικισμό αντικρίσαμε μια νησιώτικη ατμόσφαιρα. Γραφικά στενά δρομάκια, μικρά άσπρα σπίτια με κόκκινες στέγες και παραθυρόφυλλα βαμμένα στο χρώμα του μπλε, αλλά και καλοδιατηρημένα αρχοντικά τα περισσότερα βαμμένα με γήινα χρώματα, αμέσως μας ξετρέλαναν.

    Road trip στην Πελοπόννησο από τη Μεθώνη έως την Καλαμάτα
    (Road trip στην Πελοπόννησο). Το άσπρο και το μπλε των σπιτιών είναι το χαρακτηριστικό χρώμα των νησιώτικων σπιτιών της Ελλάδας.

    Το χαρακτηριστικό της και αυτό που αμέσως έπεσε το μάτι μας ήταν το Βενετσιάνικο κάστρο, μια κληρονομιά από τον 13ο αι. που της άφησαν οι Ενετοί, τότε που η Κορώνη ήταν ένα από τα σπουδαιότερα εμπορικά και ναυτικά κέντρα που ανήκαν στη Βενετία. Βέβαια η Κορώνη δεν ήταν σημαντική μόνο τότε, αλλά και κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα ήταν σημαντικός σταθμός για τα εμπορικά πλοία που ταξίδευαν από Δύση προς Ανατολή και προς τους Αγίους τόπους, γιαυτό δικαίως έχει και το όνομα, Αρχόντισσα του Μεσαίωνα.

    Road trip στην Πελοπόννησο από τη Μεθώνη έως την Καλαμάτα
    Η Αρχόντισσα του Μεσαίωνα, η μαγευτική Κορώνη.Ένα από τα ομορφότερα μέρη στο Road trip στην Πελοπόννησο.

    Κατή τη διαμονή μας στην Κορώνη δεν παραλείψαμε βέβαια να ανεβούμε έως και το κάστρο. Και φυσικά εκπλαγήκαμε γιατί διαπιστώσαμε πως το κάστρο κατοικείται ακόμα! Ναι, ακόμα και σήμερα 4-5 οικογένειες μένουν στα χαμηλά σπιτάκια δίνοντας το ζωή.  Περπατήσαμε στο κάστρο όσο μπορέσαμε, γιατί είναι και μεγάλη η επιφάνειά του και μπήκαμε στην Ιερά μονή του Αγίου Ιωάννη που τη φροντίζουν καλόγριες.

    Μέσα στο κάστρο υπάρχουν και εκκλησίες άλλες ερειπωμένες και άλλες σε ανακατασκευή με ομορφότερη τη μικρή εκκλησία στο άκρο του κάστρου, την Παναγία την Ελεήστρα. Μας εντυπωσίασαν οι περιποιημένοι κήποι της, αλλά και η πανοραμική θέα προς την παραλία Ζάγκα που βρίσκεται από την άλλη πλευρά του κάστρου κάτω από την απόκρημνη πλαγιά, πίσω από την Κορώνη.

    Road trip στην Πελοπόννησο από τη Μεθώνη έως την Καλαμάτα
    Road trip στην Πελοπόννησο. Μπάνιο στα γαλαζοπράσινα και πεντακάθαρα νερά των ακτών της Πελοποννήσου

    Καθώς κατεβαίναμε προς το λιμάνι, τα ουζερί με τα κρεμασμένα χταπόδια, μας άνοιξαν την όρεξη και φυσικά δεν χάσαμε την ευκαιρία για ένα ουζάκι. Τρώγοντας και δοκιμάζοντας τις περίφημες ελιές και το γευστικό λάδι της κορωναικής γης μου ήρθε στο νου η έκφραση «έχεις μπάρμπα στην Κορώνη», αποδίδοντας την έκφραση αυτή, στο ότι οι κάτοικοι έχουν κατά παράδοση μια σχετική ευχέρεια και πλούτο, λόγω των εκλεκτών και πολύτιμων προϊόντων που καλλιεργούν. Βέβαια σας μεταφέρω και μια άλλη εκδοχή της έκφρασης αυτής που διάβασα κάνοντας την ιντερνετική περιήγησή μου.

    Road trip στην Πελοπόννησο από τη Μεθώνη έως την Καλαμάτα
    Road trip στην Πελοπόννησο

      
    Πως βγήκε η φράση «έχω μπάρμπα στην Κορώνη»

    Επί τουρκοκρατίας όσοι θέλανε ρουσφέτι από τον πασά της Τρίπολης πήγαιναν στον θείο του, τον Μπέη της Κορώνης. Αποβιβάζονταν κρυφά από μια σκαλίτσα από τη θάλασσα και κατευθείαν έμπαιναν στο κάστρο χωρίς να τους πάρουν είδηση οι φύλακες. Χωρίς ενδοιασμούς και με συμφέρον δικό του «ο θείος-μπάρμπας» που ήταν πανίσχυρος και επηρέαζε τον πασά της Τρίπολης, τους εξυπηρετούσε.

    Το αποτέλεσμα ήταν πως όσοι είχαν συγγένεια με τους προύχοντες της Κορώνης πετύχαιναν όλα τα ρουσφέτια που ζητούσαν χάριν του μπέη. Αυτός βέβαια είχε και την ανταμοιβή του. Κρατούσε υπό  την ηγεσία του το πιο άτρωτο και πολύπαθο κάστρο του Μοριά. Από τότε, όταν σήμερα ζητάμε μια μετάθεση ή ρύθμιση ή κάποια άλλη χάρη και εξυπηρετούμεθα από κάποιον που έχει υψηλές διασυνδέσεις λέμε τη φράση «έχεις μπάρμπα στην Κορώνη».

    Στην Κορώνη περάσαμε κάποια από τα όμορφα και ήσυχα βράδια του καλοκαιριού. Το επόμενο πρωί φύγαμε από την Κορώνη με ανεβασμένη διάθεση και προβληματισμένοι. Άραγε θα βρούμε και αλλού τόση ομορφιά και ηρεμία; (Να σας πω από τώρα, πως ναι τη βρήκαμε στα ακρογιάλια και τα βουνά της Μανιάτικης γης). Πριν φτάσετε στην περιοχή κλείστε τη διαμονή σας στο υπέροχο ξενοδοχείο “Πέτρα και Φως”

    Διαβάστε στην ανάρτηση για την υπέροχη δική μας διαμονή στο ξενοδοχείο : Ονειρεμένες διακοπές στο “Πέτρα και Φως”

    Καλαμάτα

    Το Road trip στην Πελοπόννησο συνεχίστηκε και μετά και από μια διανυκτέρευση που κάναμε στην παραλία Πεταλίδι, που μας έδωσε την ευκαιρία να ξεκουραστούμε, φτάσαμε στην πρωτεύουσα της Μεσσηνίας, την Καλαμάτα.

    Road trip στην Πελοπόννησο από τη Μεθώνη έως την Καλαμάτα
    Η Καλαμάτα από μακριά! (Road trip στην Πελοπόννησο)

    Η Καλαμάτα είναι πολύ όμορφη πόλη που μας εξέπληξε πολύ θετικά. Είναι μια πόλη σχεδόν επίπεδη και γι αυτό είναι μια από τις ιδανικότερες πόλεις και για ποδήλατο. Έχει φαρδείς δρόμους, πεζοδρόμους, ποδηλατοδρόμους και έτσι μπορέσαμε τις μέρες που μείναμε να την περπατήσουμε με άνεση. Προτεραιότητα στην ξενάγησή μας είχε η ίδια η πόλη με τις όμορφες πλατείες της και τα πολλά αξιοθέατα. Κάθε πλατεία που επισκεπτόμασταν είχε την χάρη της και φυσικά την ιστορία της.

    Ξεκινήσαμε  από την κεντρική πλατεία Βασιλέως Γεωργίου Β΄που ήταν γεμάτη ζωή μια και είναι ένα από τα πιο πολυσύχναστα μέρη της πόλης και φυσικά βολτάραμε και στον κεντρικό πεζόδρομο με τα καφέ και τα εμπορικά καταστήματα. Είναι νέα πλατεία, όμορφη και μοντέρνα που το όνομά της έως σήμερα το άλλαξαν 12 φορές!

    Road trip στην Πελοπόννησο από τη Μεθώνη έως την Καλαμάτα
    Καλαμάτα. Η πλατεία Βασιλέως Γεωργίου. (Road trip στην Πελοπόννησο)

    Εκείνη όμως η πλατεία που μας άρεσε περισσότερο ήταν η  ιστορική πλατεία της 23ης Μαρτίου. Στο κέντρο της δέσποζε και το Ηρώο της πόλης. Από εδώ ξεκίνησε και ο μεγάλος ξεσηκωμός για την επανάσταση, ενώ στο εκκλησάκι  των Αγίων Αποστόλων, του 12ου αι. που βρίσκεται στην πλατεία, κηρύχτηκε η επανάσταση του 1821, σύμφωνα με την παράδοση. Επίσης εδώ έγινε και η πρώτη λειτουργία για τον εορτασμό της απελευθέρωσης.

    Road trip στην Πελοπόννησο από τη Μεθώνη έως την Καλαμάτα
    Η ιστορική πλατεία 23ης Μαρτίου στην Καλαμάτα. Πελοπόννησος. Ελλάδα
    Road trip στην Πελοπόννησο από τη Μεθώνη έως την Καλαμάτα
    Η μικρή βυζαντινή εκκλησία των Αγίων Αποστόλων απεικονίζονταν στην μπροστινή όψη κάτω δεξιά στο χαρτονόμισμα των 5.000 δραχμών (1984) δίπλα στην εικόνα του Θ. Κολοκοτρώνη.(Road trip στην Πελοπόννησο)

    Δεν αφήσαμε παραπονούμενη και την τρίτη μεγάλη πλατεία της πόλης που ήταν η όμορφη πλατεία της Υπαπαντής. Το όνομά της φυσικά το πήρε από τον Ναό της Υπαπαντής του Σωτήρος (1873), που είναι ο Μητροπολιτικός ναός της Καλαμάτας και δεσπόζει μεγαλόπρεπα στην πλατεία. Ενώ περπατούσαμε στα όμορφα δρομάκια της παλιάς πόλης είπαμε να ανέβουμε και έως το θρυλικό κάστρο της.

    Είναι ένα κάστρο που η ιστορία του έρχεται από τον μακρινό 13ο αι. όταν ο Φράγκος Πρίγκηπας Γουλιέλμος Βιλεαρδουίνος το έκτισε και ίδρυσε το Πριγκιπάτου της Αχαΐας. Το κάστρο είναι γνωστό και ως το «κάστρο της Πριγκίπισσας Ιζαμπώ». Η ανηφορίτσα που οδηγούσε στο κάστρο ομολογουμένως ήταν λίγο κουραστική, αλλά στη βόλτα μας μέσα στο χώρο του κάστρου δεν κουραστήκαμε καθόλου, γιατί το κάστρο δεν είναι δαιδαλώδες.

    Road trip στην Πελοπόννησο από τη Μεθώνη έως την Καλαμάτα
    Road trip στην Πελοπόννησο. Καλαμάτα. Ελλάδα

    Από το κάστρο της Καλαμάτας η θέα προς την πόλη και ολόκληρο τον μεσσηνιακό κόλπο ήταν εντυπωσιακή και γιαυτό και μόνο άξιζε τον κόπο η επίσκεψή μας σε αυτό. Μέσα στο κάστρο υπάρχει και η εκκλησία που είναι αφιερωμένη στην Παναγία την Καλομάτα, η οποία πήρε το όνομά της από την εικόνα, στην οποία η Παναγία έχει όμορφα μαύρα μάτια. Κατηφορίζοντας περάσαμε και από το όμορφο θεατράκι που έχουν στήσει οι Καλαματιανοί και πλέον εδώ κάθε Ιούλιο διοργανώνεται το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού και ζωντανεύει ο τόπος από τις θεατρικές παραστάσεις, τις παραστάσεις χορού και τις συναυλίες που δίδονται.

    Road trip στην Πελοπόννησο από τη Μεθώνη έως την Καλαμάτα
    Road trip στην Πελοπόννησο – Ελλάδα

    Η Καλαμάτα ως πόλη διαπιστώσαμε πως έχει πολλά αξιοθέατα που μπορεί να  πάρουν και μέρες έως ότου να τα δει κανείς όλα. Πλατείες, παραλίες, εκκλησίες, αρχοντικά, μουσεία, ψυχαγωγία, διασκέδαση και πάνω από όλα ένα κάστρο με μεγάλη ιστορία και μια φοβερή πανοραμική θέα της πόλης. Έχει όμως και μια ατελείωτη παραλία με πεντακάθαρα νερά.

    Η παραλιακή λεωφόρος Ναυαρίνου με τους φοίνικες είναι από τα ομορφότερα σημεία της πόλης που κάναμε  βόλτα, από τη μια πλευρά της να απλώνεται η παραλία με τους δεκάδες κολυμβητές να απολαμβάνουν το μπανάκι τους και μάλιστα μέσα στην πόλη τους και από την άλλη να βρίσκεται η μαρίνα με δεκάδες σκάφη να είναι αραγμένα και τα καφέ να είναι γεμάτα από κόσμο. Μας άρεσε πολύ που ολόκληρη η λεωφόρος είχε και ποδηλατόδρομο με πολλούς ποδηλάτες να απολαμβάνουν τη βόλτα τους. Καθίσαμε έως αργά το βράδυ απολαμβάνοντας το υπέροχο ηλιοβασίλεμα!

    Road trip στην Πελοπόννησο από τη Μεθώνη έως την Καλαμάτα
    Νοσταλγούμε τα υπέροχα ηλιοβασιλέματα του καλοκαιριού όταν ο ουρανός παίρνει φωτιά! (Road trip στην Πελοπόννησο)

    Σίγουρα η Καλαμάτα η όμορφη πόλη του μεσσηνιακού κόλπου, δεν μας άφησε ασυγκίνητους με τις ομορφιές της και χαράχτηκε στη μνήμη μας, όπως πιστεύω και στις καρδιές όλων των επισκεπτών της. Αξίζει την επίσκεψή σας για να γνωρίσετε τις πολλές κρυφές γωνιές της, τα εντυπωσιακά μνημεία της, τις καθαρές παραλίες της, αλλά και τη μεγάλη ιστορία της. 

    Το Road trip στην Πελοπόννησο συνεχίζετε με προτάσεις για εκδρομές από την Καλαμάτα

    1. Μπορείτε να συνεχίσετε το road trip στην Πελοπόννησο και να πάτε για μπάνιο και σε άλλες κοντινές παραλίες όπως είναι η παραλία Βέργα 8 χλμ από την Καλαμάτα. Είναι ένα πολύ όμορφο μέρος για να το προτιμήσετε, είτε την ημέρα για μπάνιο, είτε βραδάκι για ένα ποτάκι στα πολλά μπαράκια που υπάρχουν.
    2. Εάν συνεχίσετε το δρόμο σας από την παραλία Βέργα θα βρεθείτε και σε άλλες όμορφες παραλίες του μεσσηνιακού κόλπου όπως η Μικρά Μαντίνεια, η Αβία, το Ακρογιάλι και οι Κιτριές.
    3. Επίσης πρότασή μου είναι να επισκεφθείτε και τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Μεσσήνης σε απόσταση 35 χλμ. από την Καλαμάτα. Είναι ένας αξιόλογος αρχαιολογικός χώρος που κλέβει λίγο την παράσταση από τη μεγαλοπρέπεια των Δελφών και λίγο από το φυσικό περιβάλλον της Ολυμπίας.

    Στον παρακάτω χάρτη θα βρείτε όλα τα μέρη στα οποία θα ταξιδέψουμε παρέα στην Πελοπόννησο. Μπορείτε να ζουμάρετε αλλά και να πατήσετε πάνω σε αυτόν, να τον αποθηκεύσετε ή να τον συμβουλεύεστε στο δικό σας ταξίδι στέλνοντάς τον στο email σας.

    Αρχαία Μεσσήνη

    Η Μεσσήνη ως πόλη είχε ακμάσει τον 4ο αι. π. Χ. και δεν καταστράφηκε τελείως ποτέ και γι αυτό έχει μείνει έως σήμερα σχεδόν το ένα τρίτο της αρχαίας πόλης. Έτσι  μπορούμε να δούμε πως ήταν η ζωή και η δομή της πόλης στα αρχαία χρόνια. Αρχαίο θέατρο, ιερά, ναοί, η αγορά, αγάλματα, το γυμνάσιο, οι κατοικίες τους και πολλά άλλα είναι αυτά που μπορείτε να θαυμάσετε στην περιήγησή σας στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Μεσσήνης. Η απόσταση από την Καλαμάτα είναι περίπου 40 χλμ.και βρίσκεται κοντά στο χωριό Μαυρομμάτι.

    Skip the line εισιτήριο (δεν χρειάζονται εκτύπωση και τα δείχνεις και μέσω κινητού και φυσικά δεν περιμένεις στην ουρά του ταμείου) για τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο της Μεσσήνης μπορείτε να αγοράσετε από εδώ. Περισσότερα για τα απλά εισιτήρια (όχι skip the line) μπορείτε να μάθετε εδώ:

    Road trip στην Πελοπόννησο από τη Μεθώνη έως την Καλαμάτα
    Μην χάσετε να επισκεφθείτε το άριστα σωζόμενο στάδιο της Αρχαίας Μεσσήνης σε ένα Road trip στην Πελοπόννησο

    Διαβάστε επίσης στο Ανθομέλι: Ταξίδια με αυτοκινούμενο στην Ελλάδα

    Για τη διαμονή σας περιηγηθείτε σε αυτόν το χάρτη της booking. Πατώντας επάνω στα καταλύματα μπορείτε να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες γι αυτά.



    Booking.com

    Την άλλη μέρα φύγαμε από την Καλαμάτα για τον επόμενο προορισμό και το νέο μας road trip στην Πελοπόννησο. Μας καλούσε η οδική διαδρομή Καρδαμύλη, Μάνη, Γύθειο.

    Διαβάστε τη συνέχεια του γύρου της Πελοποννήσου: Πελοπόννησος: Οδοιπορικό στη Μάνη

    Με αγάπη

    μαμά Μαρία από το Ανθομέλι

    Υ.Γ. Οι αναρτήσεις μου με την ονομασία “Ταξίδι στην Πελοπόννησο” είναι προσωπικές και όχι ένας ταξιδιωτικός οδηγός, οπότε συμπεριλαμβάνει τις τοποθεσίες που επισκεφθήκαμε εμείς, είτε γιατί μας άρεσαν, είτε γιατί μας φάνηκαν όμορφες, είτε γιατί υπήρχε καλός χώρος στάθμευσης για το αυτοκινούμενο μας, χωρίς να αποκλείω πως υπάρχουν και πολλά άλλα μέρη ή και παραλίες που είναι εξ ίσου όμορφες και αξίζουν τη δική σας επίσκεψη. Σε εσάς μένει να τις ανακαλύψετε!

    Pin it for later

    Ταξίδι στην Πελοπόννησο

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    mama Maria
    mama Maria
    Γεια σας! Είμαι η Μαρία, μητέρα της Κατερίνας και της Κάλης Εδώ και και χρόνια ταξιδεύουμε με το σύζυγό μου σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα με το αυτοκινούμενό μας. Έχουμε επισκεφθεί μεγάλες και μικρές πόλεις, χωριά απόμερα και χωριά διάσημα, έχουμε γνωρίσει αξιοθέατα και μνημεία που δεν θα μπορούσαμε να τα γνωρίσουμε με διαφορετικό τρόπο. Τις ταξιδιωτικές αυτές εμπειρίες, πλαισιωμένες με δικές μας φωτογραφίες, ιστορικά στοιχεία και εξτρά πληροφορίες τις γράφω με το όνομα μαμά Μαρία και θα τις βρείτε στην κατηγορία ΤΑΞΙΔΙΑ του blog anthomeli

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης