ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Ο ρομαντικός δρόμος της Γερμανίας. Ένα αξέχαστο road trip σε 12 μεσαιωνικές πόλεις

    Ταξιδεύοντας στο Ρομαντικό δρόμο της Γερμανίας θα συναντήσετε πολλές πόλεις και χωριά. Όλα είναι πανέμορφα και έχουν το καθένα τους να επιδείξει τις δικές του ομορφιές, είτε αυτές είναι φυσικές, είτε ιστορικές, είτε αρχιτεκτονικές αφού όλα μαρτυρούν πως εκεί υπάρχει μια ιστορία τουλάχιστον 1.000 χρόνων. Ο επίσημος οδηγός της Γερμανίας γράφει πως υπάρχουν 29 προορισμοί επάνω στον ρομαντικό δρόμο που μπορούν να επισκεφθούν οι ταξιδιώτες. Εμείς επισκεφθήκαμε 12 μεσαιωνικές πόλεις και χωριά στον ρομαντικό δρόμο της Γερμανίας.

    Απομένει σε εσάς, ανάλογα και με τον χρόνο που διαθέτετε, να επιλέξετε ποιους από αυτούς θα επισκεφθείτε στο δικό σας ταξίδι. Τη διαδρομή του ρομαντικού δρόμου, που είναι και η πιο διάσημη τουριστική διαδρομή της Γερμανίας, σας την προτείνω ως την πρώτη επιλογή για ένα μαγευτικό ταξίδι που μπορείτε να το πραγματοποιήσετε όλες τις εποχές του χρόνου. Και να θυμάστε! Ο ρομαντικός δρόμος της Γερμανίας είναι γεμάτος με αξιοθέατα και εκπλήξεις!!

    Ο Ρομαντικός Δρόμος της Γερμανίας

    Το οδικό ταξίδι που κάναμε, διασχίζοντας τον ονομαστό ρομαντικό δρόμο (Romantic Road) της Γερμανίας, ήταν για εμάς ένα ταξίδι αξέχαστο. Ένα ταξίδι βουτηγμένο στην ιστορία, σε μια διαδρομή περίπου 350 χλμ. στην πιο γραφική περιοχή της Ν. Βαυαρίας. Διασχίζοντας τον ρομαντικό δρόμο (Romantischen strasse) εντυπωσιαστήκαμε από τις πόλεις του και ξεναγηθήκαμε σε γραφικά κάστρα και στις αυτοκρατορικές κατοικίες. Όμως συνάμα μαγευτήκαμε και από τα ειδυλλιακά τοπία της όμορφης φύσης. Περπατήσαμε μέσα σε απέραντους αμπελώνες και τοπία μαγικά περνώντας δίπλα από ποτάμια φθάνοντας έως τις καταπράσινες πλαγιές των Άλπεων.

    Ξεκινήσαμε από τη όμορφη πόλη Wurzburg από όπου ξεκινάει ο ρομαντικός δρόμος, περάσαμε από το μεσαιωνικό Rothenburg ob der Tauber, το αυτοκρατορικό Augsburg, αλλά και από άλλες μικρές και μεγάλες πόλεις. Καταλήξαμε στην πολύχρωμη πόλη Fussen στις Άλπεις στα σύνορα με την Αυστρία και τελειώσαμε με την επίσκεψή μας στο διάσημο ανάκτορο του Λουδοβίκου Β’, το Neuschwanstein

     Ο ρομαντικός δρόμος της Γερμανίας. Ένα αξέχαστο road trip σε 12 μεσαιωνικές πόλεις
    Ρομαντικός δρόμος. Τοπίο της Γερμανίας

    Στην ανάρτησή μου αυτή θα σας ταξιδέψω στα χνάρια της δικής μας διαδρομής επιλέγοντας να κάνω 12 στάσεις σε μαγευτικές πόλεις και χωριά που μας έκαναν περισσότερο εντύπωση. Οι διανυκτερεύσεις μας ήταν σε 5 πόλεις, στις οποίες κάνω και εκτενέστερη αναφορά, παραλείποντας δυστυχώς για οικονομία χώρου μικρότερα χωριά που επισκεφθήκαμε αν και καθόλου μικρότερα σε ομορφιά.

    Επίσης για να γίνει πιο ευανάγνωστη η συγκεκριμένη ανάρτηση και να μη σας κουράσει το αναλυτικό κείμενο των μεγάλων πόλεων, παραλείπετε εδώ, δίνοντας σας μόνο λίγα στοιχεία για την κάθε πόλη. Εσείς μπορείτε να διαβάσετε την ανάρτηση της πόλης που σας ενδιαφέρει ώστε να μάθετε περισσότερα πατώντας τον σύνδεσμο που θα σας οδηγήσει σε αυτήν.

    Ο ρομαντικός δρόμος της Γερμανίας. Ένα αξέχαστο road trip σε 12 μεσαιωνικές πόλεις
    Εκπληκτικά φυσικά τοπία και γραφικά χωριά θα συναντήσετε σε όλη τη διαδρομή του Ρομαντικού δρόμου.

    Οικονομικές ενοικιάσεις αυτοκινήτων από την Discover Car Hire. (Πατήστε στο παρακάτω banner)

    Ο ρομαντικός δρόμος της Γερμανίας. Ένα αξέχαστο road trip σε 12 μεσαιωνικές πόλεις 3Ο ρομαντικός δρόμος της Γερμανίας. Ένα αξέχαστο road trip σε 12 μεσαιωνικές πόλεις 5


    Road trip σε 12 μεσαιωνικές πόλεις του ρομαντικού δρόμου

    1. Würzburg

    Η πόλη που είχαμε διανυκτερεύσει για να ξεκινήσουμε την επομένη το ταξίδι μας επάνω στον Ρομαντικό Δρόμο της Γερμανίας ήταν η πόλη του Würzburg (Βύρτσμπουργκ), μια πόλη πραγματικό στολίδι. Παρά τους βομβαρδισμούς που υπέστη το 1945 έχει να επιδείξει ακόμα σήμερα πολλούς θησαυρούς. Η πόλη βρίσκεται σε μια όμορφη τοποθεσία και τη διασχίζει ο ποταμός Μάιν. Την περιτριγυρίζουν απέραντες εκτάσεις με αμπέλια και μπορώ να πω με σιγουριά πως είναι μια από τις ομορφότερες πόλεις του ρομαντικού δρόμου.

    Ο ρομαντικός δρόμος της Γερμανίας. Ένα αξέχαστο road trip σε 12 μεσαιωνικές πόλεις
    Ρομαντικός δρόμος. Η πόλη Würzburg  (Βύρτσμπουργκ) από την οποία ξεκινάει ο ρομαντικός δρόμος της Γερμανίας

    Η εκκλησία Marienkapelle που είναι μια από τις παλαιότερες εκκλησίες της Γερμανίας είναι ένα από τα πιο όμορφα αξιοθέατα στο Würzburg, όπως και ο καθεδρικός ναός της πόλης. Εκείνα τα αξιοθέατα όμως που κλέβουν την καρδιά είναι η παλιά γέφυρα Old Main Bridge επάνω από τον ποταμό Μάιν και το κάστρο Marienberg του 13ο αι.

    Διαβάστε όλη την ανάρτηση για την πόλη Wurzburg πατώντας εδώ: Wurzburg (Βίρτσμπουργκ) στον ρομαντικό δρόμο της Γερμανίας

    Ο ρομαντικός δρόμος της Γερμανίας. Ένα αξέχαστο road trip σε 12 μεσαιωνικές πόλεις
    Ρομαντικός δρόμος της Γερμανίας. Ο καθεδρικός ναός του Würzburg χτίστηκε το 1040 και είναι η 4η μεγαλύτερη Ρωμανική εκκλησία της Γερμανίας. Η παλιά γέφυρα Old Main Bridge με τα αγάλματα είναι πάντα γεμάτη κόσμο.

    Στο Würzburg είχαμε διανυκτερεύσει με το αυτοκινούμενο στο Mini camping au canoe δίπλα στον Μάιν ποταμό (GPS  n49,77989   o9,92860)

    Ο ρομαντικός δρόμος της Γερμανίας. Ένα αξέχαστο road trip σε 12 μεσαιωνικές πόλεις
    Ρομαντικός δρόμος της Γερμανίας. Το κάστρο Marienberg στο Würzburg

    Την επόμενη διανυκτέρευσή μας θα την κάναμε στο Rothenburg ob der Tauber και θέλαμε να φτάσουμε στην πόλη έως και το βράδυ. Γι αυτό στα μικρά όμορφα χωριά της υπέροχης κοιλάδας Tauber που περνούσαμε κάναμε μικρές στάσεις για να τα δούμε μόνο και να τα φωτογραφήσουμε. Η διαδρομή δίπλα στον ποταμό Μάιν είναι μαγευτική σε μια περιοχή γεμάτη από αμπελώνες, βοσκοτόπια και οπωροφόρα δένδρα.  

    Ο ρομαντικός δρόμος της Γερμανίας. Ένα αξέχαστο road trip σε 12 μεσαιωνικές πόλεις
    Με εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο ο Ρομαντικός Δρόμος της Γερμανίας, είναι “το πιο διάσημο τουριστικό αξιοθέατο της Γερμανίας”

    2. Tauberbischofsheim

    Πρώτη στάση κάναμε στο Tauberbischofsheim (Τάουμπερμπιρσοφσχάιμ) που είναι διάσημο ως πατρίδα της ξιφομαχίας. Μετά κάναμε στάση μεσημεριανή στην όμορφη λουτρόπολη Bad Mergentheim (Μπαντ Μέργκεντχαιμ) με πλούσια ιστορία από τους ιππότες του Μεσαίωνα και εντυπωσιαστήκαμε από το μεγάλο κάστρο του 15ου αιώνα.

    Ο ρομαντικός δρόμος της Γερμανίας. Ένα αξέχαστο road trip σε 12 μεσαιωνικές πόλεις
    Ρομαντικός δρόμος της Γερμανίας. Στη διαδρομή μας προτιμήσαμε τους μικρότερους δρόμους, γιατί εκεί η φύση μπορεί και μας προσφέρει απλόχερα την ομορφιά της.

    3. Creglingen

    Απογευματάκι φτάσαμε στο Creglingen (Κρέγκλινγκεν). Το χωριό αυτό είναι πολύ όμορφο. Το ιστορικό του κέντρο είναι γεμάτο από παραδοσιακά σπίτια και περιβάλλεται από μεσαιωνικά τείχη. Έχει δε, τόσα μουσεία, μνημεία αλλά και οινοποιεία που μας εντυπωσίασε ο αριθμός τους για ένα τόσο μικρό μέρος.

    Ο ρομαντικός δρόμος της Γερμανίας. Ένα αξέχαστο road trip σε 12 μεσαιωνικές πόλεις
    Η διαδρομή του ρομαντικού δρόμου γίνεται μέσα από απέραντους αμπελώνες αφού η περιοχή θεωρείται μια από τις καλύτερες περιοχές παραγωγής κρασιού.

    Info: Πριν φτάσετε στο Creglingen μπορείτε να κάνετε στάση στο Weikersheim (Βάικερσχαιμ) για να θαυμάσετε ένα αναγεννησιακό κάστρο που έχει έναν από τους ωραιότερους κήπους μπαρόκ όλης της Γερμανίας. Εάν θέλετε μπορείτε να διανυκτερεύσετε στο Creglingen.

    Ο ρομαντικός δρόμος της Γερμανίας. Ένα αξέχαστο road trip σε 12 μεσαιωνικές πόλεις
    Ρομαντικός δρόμος της Γερμανίας. Τα φυτά και τα λουλούδια στολίζουν κάθε γωνιά της πόλης δίνοντας έμφαση και στην αμπελουργία που είναι και η κύρια απασχόλησή τους

    Και τα τρία χωριά μας προσέφεραν εκτός από τις ομορφιές τους και χαλάρωση, αφού ήταν μικρά και δεν είχαμε το άγχος του παρκαρίσματος και της μετακίνησης.

    4. Rothenburg ob der Tauber

    Σε λιγότερο από 20 χλμ. από το Creglingen ο ρομαντικός δρόμος μας επιφύλασσε μια έκπληξη. Ήταν η πόλη του Rothenburg ob der Tauber. Το πρώτο μέλημά μας ήταν να βρούμε τον χώρο στάθμευσης για τη διανυκτέρευσή μας. Είχαμε επιλέξει να μείνουμε τουλάχιστον δύο ημέρες στην πόλη διότι είχαμε διαβάσει πως είναι μια από τις ωραιότερες πόλεις του ρομαντικού δρόμου της Γερμανίας.

    Ο ρομαντικός δρόμος της Γερμανίας. Ένα αξέχαστο road trip σε 12 μεσαιωνικές πόλεις. Το Rothenburg ob der Tauber.
    Ρομαντικός δρόμος της Γερμανίας. Το πολυφωτογραφημένο σημείο του Rothenburg ob der Tauber με τους δυο πύργους – εισόδους της παλιάς πόλης

    Το Rothenburg ob der Tauber, η μεσαιωνική αυτή πόλη διατήρησε έως και τις μέρες μας τον χαρακτήρα της. Τα παραδοσιακά σπίτια, τα πανέμορφα κτίρια, τα στενά δρομάκια, οι πύλες, τα τείχη των 3 χιλιομέτρων με τους 43 πύργους είναι μερικά από αυτά που την κάνουν τόσο θαυμαστή και συναρπάζουν τον κάθε επισκέπτη. Μέσα από τη βόλτα που κάναμε τις μέρες που μείναμε στο Rothenburg ob der Tauber (Ρότενμπουργκ ομπ ντερ Τάουμπερ) ανακαλύψαμε ομορφιές του μεσαίωνα που δεν είχαμε δει έως τότε γιατί είναι από τις πόλεις της Γερμανίας που δεν καταστράφηκε στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο από τους βομβαρδισμούς και έμεινε ανέπαφος ο μεσαιωνικός της χαρακτήρας.

    Ενδιαφέρουσες είναι και οι ημερήσιες εκδρομές που μπορείτε να κλείσετε μέσω του Ανθομέλι και της γνωστής ταξιδιωτικής πλατφόρμας Get Your Guide προς το Rothenburg ob der Tauber (και όχι μόνο) από την Φρανκφούρτη ή το Μόναχο. Ρίξτε μια ματιά και πατώντας τα παρακάτω εικονίδια για να δείτε τι περιλαμβάνουν (κάποιες φορές και lunch box ή εισιτήρια εισόδου σε αξιοθέατα!).

    Ο ρομαντικός δρόμος της Γερμανίας. Ένα αξέχαστο road trip σε 12 μεσαιωνικές πόλεις. Το Rothenburg ob der Tauber.
    Ρομαντικός δρόμος της Γερμανίας. Πολλά από τα καφέ βρίσκονται επάνω στους πεζοδρόμους της πόλης δίνοντας μια όμορφη εικόνα

    Είναι μια γραφική και αυθεντική πόλη! Είναι μια  πόλη που δικαίως κρατάει τα σκήπτρα της πιο διάσημης πόλης του ρομαντικού δρόμου. Σε αυτό το σημείο για οικονομία χώρου δεν θα επεκταθώ περισσότερο στα αξιοθέατά της γιατί για την όμορφη αυτή πόλη έχω κάνει ιδιαίτερη ανάρτηση στο Ανθομέλι που βρίσκετε στην κατηγορία “ταξίδια Ευρώπη”.

    Διαβάστε όλη την ανάρτηση για το Rothenburg ob der Tauber πατώντας εδώ: Ταξίδι στο Rothenburg ob der Tauber, μια πόλη σαν παραμύθι

    Ο ρομαντικός δρόμος της Γερμανίας. Ένα αξέχαστο road trip σε 12 μεσαιωνικές πόλεις. Το Rothenburg ob der Tauber.
    Ρομαντικός δρόμος της Γερμανίας. Βασικός δρόμος με το σιντριβάνι στη μέση του και τα μεσαιωνικά χρωματιστά σπίτια στο κέντρο του Rothenburg ob der Tauber

    Διαμονή στο Rothenburg ob der Tauber

    Η διαμονή για τους αυτοκινούμενους ήταν στο: Parkplatz Nordlinger strasse GPS N 49.37104° Ε 010.18300°

    Για διαμονή στο Rothenburg ob der Tauber δείτε την πρότασή μας πατώντας εδώ.

    Μετά από τις δυο υπέροχες ημέρες που μείναμε στο Rothenburg ob der Tauber το αποχωριστήκαμε με βαριά καρδιά παίρνοντας τον δρόμο για τη συνέχεια του ταξιδιού μας. Η επόμενη διανυκτέρευσή μας θα ήταν στο αυτοκρατορικό Augsburg. Όμως ο ρομαντικός δρόμος δεν μας άφηνε χωρίς να μας μαγεύει σε κάθε στροφή και σε κάθε στάση μας. Στη διαδρομή μας θα βλέπαμε και άλλες τρεις μικρότερες πόλεις του ρομαντικού δρόμου που θα μας άφηναν και αυτές άφωνους από την ομορφιά τους.

    5. Dinkelsbühl

    Σε περίπου 45 χιλιόμετρα και μέσα από μια μαγευτική διαδρομή φτάσαμε στην πρώτη στάση που θα κάναμε και ήταν η παλιά πόλη Dinkelsbühl (Ντίνκελσμπυλ) που είναι χτισμένη σε ένα ειδυλλιακό τοπίο δίπλα στην κοιλάδα του Wornitz. Μπορεί το Rothenburg ob der Tauber να είναι πιο διάσημο και πιο τουριστικό αλλά και το Dinkelsbühl δεν υστερεί σε ομορφιά αφού είναι μια πρώην ελεύθερη αυτοκρατορική πόλη της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και κατάφερε να διατηρήσει τη γοητεία της μέχρι σήμερα. Από την πρώτη ματιά και η πόλη αυτή, ως δια μαγείας, μας συνεπήρε.

    Ο ρομαντικός δρόμος της Γερμανίας. Ένα αξέχαστο road trip σε 12 μεσαιωνικές πόλεις
    Ρομαντικός δρόμος της Γερμανίας. Χαρακτηριστικά σπίτια της Γερμανίας με τις τριγωνικές σκεπές τους

    Ίσως να έφταιγε η παρθένα μεσαιωνική ομορφιά της, ίσως τα υπέροχα κτίρια της ή ίσως το αυθεντικό ιστορικό κέντρο της που περικλείεται από τείχη και πολύχρωμες γιγάντιες πύλες. Πάντως κατάφερε μέσα σε λίγο χρόνο να μας δείξει με την όλη αρχιτεκτονική της πώς ήταν ακριβώς οι πόλεις κατά τον Μεσαίωνα. Ο ρομαντικός δρόμος έκρυβε ακόμα ένα μεσαιωνικό διαμάντι. Η ιστορία της Dinkelsbühl είναι πάνω από 1.000 χρόνια και έχει και αυτή μερίδιο διασημότητας στον ρομαντικό δρόμο. 

    Ο ρομαντικός δρόμος της Γερμανίας. Ένα αξέχαστο road trip σε 12 μεσαιωνικές πόλεις
    Ρομαντικός δρόμος της Γερμανίας. Ο μεσαιωνικός χαρακτήρας της πόλης είναι εμφανής σε όλα τα κτίρια.

    Κάνοντας μια παράκαμψη του ρομαντικού δρόμου μπορείτε να γνωρίσετε και την πόλη της Νυρεμβέργης. Μάθετε για τα αξιοθέατα της πόλης από το Ανθομέλι πατώντας εδώ: Νυρεμβέργη: Ξενάγηση στα αξιοθέατα της γερμανικής πόλης.

    6. Nördlingen

    Ο ρομαντικός δρόμος μας οδήγησε στην επόμενη στάση μας που ήταν η πόλη Nördlingen (Νέρντλινγκεν). Ένα από τα πιο ελκυστικά μέρη του. Μαζί με το Rothenburg ob der Tauber και το Dinkelsbühl σήμερα είναι μία από τις τρεις πόλεις της Γερμανίας που διατηρεί τα μεσαιωνικά της τείχη που την περικλείουν.

    Ο ρομαντικός δρόμος της Γερμανίας. Ένα αξέχαστο road trip σε 12 μεσαιωνικές πόλεις.  Η πόλη Nördlingen
    Ρομαντικός δρόμος της Γερμανίας. Πανοραμική θέα του Nördlingen

    Όταν μπήκαμε μέσα στο ιστορικό της κέντρο μας εντυπωσίασαν δυο εκπληκτικής ομορφιάς σπίτια που είναι και τα ορόσημα της πόλης. Μας εντυπωσίασε όμως και το ότι δεν είχε την πληθώρα των τουριστών που είχαν οι δυο προηγούμενες πόλεις και ειδικά το Rothenburg ob der Tauber παρά την ομορφιά και τη μεσαιωνικότητά της.

    Ο ρομαντικός δρόμος της Γερμανίας. Ένα αξέχαστο road trip σε 12 μεσαιωνικές πόλεις. Η πόλη Nördlingen
    Το ιστορικό κέντρο του Nördlingen (Νέρντλινγκεν) 

    Το Nördlingen εμένα μου άρεσε, γιατί ήταν ήσυχο. Ακόμα και να χανόμασταν μέσα στα στενά δρομάκια του κερδισμένοι θα βγαίναμε γιατί θα είχαμε βιώσει όλη την ιστορία του Μεσαίωνα. Η μεγάλη του εκκλησία είναι ένα κόσμημα της πόλης καθώς και το δημαρχείο που χρονολογείται από τον 13ο αι.

    Ο ρομαντικός δρόμος της Γερμανίας. Ένα αξέχαστο road trip σε 12 μεσαιωνικές πόλεις. Η πόλη Nördlingen
    Ρομαντικός δρόμος της Γερμανίας

    Εάν θέλαμε να θαυμάσουμε τη θέα από ψηλά και είχαμε και τον χρόνο, δεν είχαμε παρά να ανεβούμε στο καμπαναριό της εκκλησίας ύψους 90 μέτρων. Όμως όταν αναπολώ και τις τρεις μεσαιωνικές αυτές πόλεις στην καρδιά μου την καλύτερη θέση την έχει κερδίσει το Rothenburg ob der Tauber.

    Info: Στο Nördlingen υπάρχει και ένα εξαιρετικό μουσείο για την ιστορία των σιδηροδρόμων. Έχει παλιά τρένα και ατμομηχανές από τον 18ο αι. Είναι κατάλληλο και για μικρά παιδιά να μάθουν και να δουν τρένα των περασμένων χρόνων και να κάνουν και μια βόλτα με μια ατμομηχανή. (Παρέχεται δωρεάν με το εισιτήριο εισόδου του μουσείου).

    Ο ρομαντικός δρόμος της Γερμανίας. Ένα αξέχαστο road trip σε 12 μεσαιωνικές πόλεις. Η πόλη Nördlingen
    Μουσείο τρένων στο Nördlingen

    7. Donauwörth

    Ο ρομαντικός δρόμος ήταν για εμάς μια απόλαυση. Ο δρόμος άνετος, χωρίς δυσκολίες και η ομορφιά του απερίγραπτη. Στη συνέχεια της διαδρομής μας επισκεφθήκαμε τo Donauwörth (Ντόναουβερτ), την αρχαία αυτή αυτοκρατορική πόλη που είναι χτισμένη στη συμβολή δυο ποταμών, του Δούναβη (Donau) και του Worrnitz. Λέγεται πως ιδρύθηκε από δύο ψαράδες που μένανε σε ένα νησάκι του ποταμού.

    Ο ρομαντικός δρόμος της Γερμανίας. Ένα αξέχαστο road trip σε 12 μεσαιωνικές πόλεις. Τo Donauwörth
    To Donauwörth (Ντόναουβερτ) όμορφη μικρή πόλη του ρομαντικού δρόμου στη Γερμανία

    Είναι και αυτή ιστορική πόλη, αφού εδώ έγιναν θρησκευτικές συγκρούσεις μεταξύ των καθολικών και των προτεσταντών στον 30ετή πόλεμο που έληξε με τη νίκη των καθολικών. Όλα τα αξιοθέατά της είναι συγκεντρωμένα στον κεντρικό της δρόμο όπως η καθολική εκκλησία που χρονολογείτε από εκείνη την εποχή και άξιζε την επίσκεψή μας γιατί υπήρχαν αγάλματα ήδη από το 1500.

    Ο ρομαντικός δρόμος της Γερμανίας. Ένα αξέχαστο road trip σε 12 μεσαιωνικές πόλεις. Τo Donauwörth
    Ρομαντικός δρόμος της Γερμανίας

    Διαβάστε στο Ανθομέλι δύο ακόμα αναρτήσεις για πόλεις της Γερμανίας:

    Το Πότσνταμ και το Ανάκτορο Σανσουσί

    To WALHALLA στο Regensburg και το μνημείο του Ηρακλή στο Kassel

    Είχε αρχίσει να σουρουπώνει όταν φύγαμε από το Donauwörth με προορισμό το Augsburg. Η μέρα μας ήταν γεμάτη από εικόνες και ξεναγήσεις στις πόλεις και εμείς χορτασμένοι από γραφικά τοπία μέσα στο απέραντο πράσινο και από πόλεις τις γεμάτες με πολιτισμό και ιστορία. Ο ρομαντικός δρόμος ήδη είχε φτάσει στο μέσον αφού η απόσταση μεταξύ των δύο πόλεων ήταν σχετικά μικρή και γρήγορα πηγαίναμε από τη μία πόλη στην άλλη. Τις χώριζαν μόνο 48 χιλιόμετρα.

    Ο ρομαντικός δρόμος της Γερμανίας. Ένα αξέχαστο road trip σε 12 μεσαιωνικές πόλεις
    Ρομαντικός δρόμος της Γερμανίας. Η απόλαυση μιας οδικής διαδρομής είναι να οδηγείς σε τέτοιους δρόμους

    8. Augsburg

    Το Augsburg (Άουγκσμπουργκ) είναι η μεγαλύτερη πόλη που βρίσκεται επάνω στη ρομαντική οδό και η ιστορία της είναι τεράστια. Ιδρύθηκε το 15 π. Χ. από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Αύγουστο, από όπου πήρε και το όνομά της. Το παλιό της όνομα ήταν Αυγούστα. Ήταν ελεύθερη αυτοκρατορική πόλη και λόγω της στρατηγικής και εμπορικής της θέσης στο δρόμο προς την Ιταλία έγινε σημαντικό κέντρο.

    Για διαμονή σε ξενοδοχείο δείτε την πρότασή μας πατώντας εδώ.

    Ο ρομαντικός δρόμος της Γερμανίας. Ένα αξέχαστο road trip σε 12 μεσαιωνικές πόλεις. Το Augsburg
    Η ρωμαϊκή πόλη Αυγούστα ιδρύθηκε 15 χρόνια πριν τη γέννηση του Χριστού

    Μετά από μισή ώρα διαδρομής, το GPS έδειχνε ήδη τη σημαία του τερματισμού στο camper stop του Augsburg. Για να δούμε την πόλη του Augsburg είχαμε στη διάθεσή μας δύο ημέρες που στάθηκαν αρκετές για να την εξερευνήσουμε και να δούμε τα σημαντικότερα αξιοθέατά της.

    Διαμονή για τους αυτοκινούμενους: “Wohnmobilstellplatz Wertach”. Burgemeister Ackermann strasse 1 Augsburg GPS n 48,36944 o 10,87750

    Ξεκινήσαμε την ξενάγησή μας από το ιστορικό κέντρο και το Δημαρχείο της πόλης που είχε καταστραφεί στον πόλεμο, αλλά αντικαταστάθηκε σύμφωνα με το αρχικό του σχέδιο. Λόγω της μεγάλης  ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας που έχει, προστατεύεται από τη Σύμβαση της Χάγης.

    Ο ρομαντικός δρόμος της Γερμανίας.Ένα αξέχαστο road trip σε 12 μεσαιωνικές πόλεις. Το Augsburg
    Το Δημαρχείο του Augsburg χρονολογείται από το 1615

    Info: Μέσα στο Δημαρχείο υπάρχει η Χρυσή αίθουσα, το Golden Hall,  που ονομάζεται έτσι λόγω της χρυσής ξύλινης οροφής της

    Θαυμάσαμε τον Πύργο Perlach, βολτάραμε στην Karolinenstrasse με τα υπέροχα σπίτια με τις αναγεννησιακές προσόψεις τους που κοσμούν τους δρόμους του Augsburg και φυσικά εκπλαγήκαμε από τα πολλά σιντριβάνια τα διάσπαρτα μέσα στους πεζοδρόμους. Στη πλατεία Moritz το ζωγραφισμένο σπίτι Weberhaus καθήλωσε το βλέμμα μας με τις ζωγραφιές του, αλλά και τον όγκο του, για ένα σπίτι εκατοντάδων χρόνων!

    Ο ρομαντικός δρόμος της Γερμανίας. Ένα αξέχαστο road trip σε 12 μεσαιωνικές πόλεις. Το Augsburg
    Το ζωγραφιστό σπίτι Weberhaus στο Augsburg

    Δεν σας λέω όμως περισσότερα για τα αξιοθέατα του Augsburg. Σας αφήνω να τα μάθετε διαβάζοντας την ανάρτησή-αφιέρωμα που έχω κάνει για αυτή τη μοναδική πόλη.

    Διαβάστε όλη την ανάρτηση για την πόλη του Augsburg πατώντας εδώ Augsburg η αυτοκρατορική πόλη στον ρομαντικό δρόμο της Γερμανίας

    Δεν παραλείψαμε βέβαια να επισκεφθούμε και τον οικισμό Fuggerei, μια πόλη μέσα στην πόλη, που ακόμα και σήμερα όσοι μένουν στα σπίτια πληρώνουν ένα συμβολικό ετήσιο ενοίκιο 0,88 του ευρώ και είναι αναγκασμένοι καθημερινά να προσεύχονται στον Θεό για την οικογένεια του ευεργέτη!

    9. Landsberg am Lech

    Την επομένη μέρα αφήσαμε το Augsburg  και ξεκινήσαμε για τον επόμενο προορισμό μας που θα ήταν το Fussen. Περάσαμε και είδαμε όμως και το μικρό αλλά όμορφο Landsberg am Lech που κατάφερε να κρατήσει και αυτό έως σήμερα τον  μεσαιωνικό του χαρακτήρα

    Ο ρομαντικός δρόμος της Γερμανίας. Ένα αξέχαστο road trip σε 12 μεσαιωνικές πόλεις. Το Landsberg am Lech
    Ρομαντικός δρόμος της Γερμανίας. Πύργος στο Landsberg am Lech

    Info: Στην πόλη υπάρχει δωρεάν χώρος στάθμευσης για 2 ώρες. Υπάρχουν επίσης χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων πιο κάτω στο δρόμο και  κοντά στον ποταμό.

    Είναι μια από τις πόλεις του Ρομαντικού Δρόμου και βρίσκεται σε ένα σημαντικό σημείο της επαρχίας της Βαυαρίας. Η πόλη είναι οδικός κόμβος αφού εδώ συναντιούνται ο ρομαντικός δρόμος με τους αυτοκινητόδρομους για το Μόναχο και τη λίμνη Κωνστάνς. Η μικρή πόλη είναι γεμάτη από ιστορία και αξιοθέατα, μεσαιωνικούς πύργους και στενά σοκάκια. Ένα μέρος της παλιάς πόλης είναι δίπλα στο ποτάμι και το άλλο βρίσκεται χτισμένο επάνω στον λόφο και περιστοιχίζεται από τείχη.

    Info: Το Landsberg am Lech είναι η πόλη που είχε συνδεθεί με τον ναζισμό αφού είναι η πόλη που είχε φυλακιστεί ο Χίτλερ και ήταν γνωστή ως πόλη της Νεολαίας του Χίτλερ. Στα περίχωρα αυτής της πόλης υπήρχε το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Γερμανία όπου πάνω από 30.000 άνθρωποι φυλακίστηκαν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες με αποτέλεσμα να πεθάνουν περίπου οι 14.500 από αυτούς. Το στρατόπεδο έκλεισε το 1950.

    Ο ρομαντικός δρόμος της Γερμανίας. Ένα αξέχαστο road trip σε 12 μεσαιωνικές πόλεις. Το Landsberg am Lech
    Ρομαντικός δρόμος της Γερμανίας. Το Landsberg am Lech με το ποτάμι να ρέει σε σχηματισμούς σαν σκαλοπάτια

    Διαβάστε επίσης στο Ανθομέλι:

    10. Schongau

    Μετά και από τη μικρή αυτή στάση που κάναμε, ο προορισμός μας πλέον ήταν το Füssen. Καθ΄ οδόν όμως και ενώ έβαζα στο GPS τον προορισμό μας είδα πως ένα άνετο και δωρεάν πάρκινγκ για τους αυτοκινούμενους υπήρχε και στην μικρή πόλη Schongau, πριν από το Füssen και πάνω στο δρόμο μας. Σκεφτήκαμε πως θα ήταν ένα ιδανικό μέρος για ξεκούραση κάποιων ημερών μετά από την μέχρι τότε διαδρομή μας αλλά και για την μετέπειτα που θα ήταν η πολλή τουριστική πόλη Füssen.

    Ο ρομαντικός δρόμος της Γερμανίας. Ένα αξέχαστο road trip σε 12 μεσαιωνικές πόλεις. Το Schongau
    Από το Schongau ο Ρομαντικός Δρόμος αρχίζει να κατευθύνεται στους  πρόποδες των Άλπεων 

    Η απόφασή μας αποδείχθηκε πολύ καλή γιατί το Schongau μας γοήτευσε για την αυθεντικότητά του αλλά και για τη φυσική ομορφιά του. Παρκάραμε στο κάτω μέρος του λόφου σε ένα δασύλλιο δίπλα στο ποτάμι, όπου υπήρχαν και πολλά άλλα αυτοκινούμενα και διανυκτερεύσαμε. 

    Ο ρομαντικός δρόμος της Γερμανίας. Ένα αξέχαστο road trip σε 12 μεσαιωνικές πόλεις. Το Schongau
    Ρομαντικός δρόμος της Γερμανίας.

    Πάρκινγκ για αυτοκινούμενα που παρέχεται δωρεάν από το δήμο της πόλης Schongau επάνω στον ρομαντικό δρόμο της Γερμανίας. Festplatz, Lechufrstrasse Schongau GPS n47,80906 o10,89815

    Την επομένη ανεβήκαμε τον ανηφορικό λιθόστρωτο δρόμο και φθάσαμε στο κέντρο του χωριού. Η κεντρική πλατεία Marienplatz έχει χρώμα μεσαιωνικό και το γοτθικό κτίσμα, το Ballenhaus, που δεσπόζει στο κέντρο θυμίζει εποχές από τον 15ο αι. Από εκείνη την εποχή διατηρήθηκε και ένα μεγάλο μέρος των τειχών του καθώς και πέντε από τους πύργους του.

    Ο ρομαντικός δρόμος της Γερμανίας. Ένα αξέχαστο road trip σε 12 μεσαιωνικές πόλεις. Το Schongau
    Το  Schongau  είναι διάσημο και για τις πολλές ιστορικές εκκλησίες και μοναστήρια που έχει. Η πόλη είναι μια από τις τελευταίες κύριες στάσεις του ρομαντικού δρόμου πριν από το Füssen 

    11. Füssen, η πολύχρωμη πόλη του ρομαντικού δρόμου

    Μετά από τις μέρες ανάπαυλας και ξεκούρασης που περάσαμε στη μικρή και όμορφη πόλη Schongau φτάσαμε και στην τελευταία πόλη της Romanticsche strasse της Γερμανίας. Ο ρομαντικός δρόμος είχε αλλάξει το τοπίο του από πολλά χιλιόμετρα πριν και τις κοιλάδες και το βοσκοτόπια τα είχαν διαδεχθεί πιο ορεινές και δασώδεις περιοχές. Το Füssen βρίσκεται στους πρόποδες των Άλπεων, σχεδόν στα σύνορα με την Αυστρία και είναι μια ελκυστική πόλη γεμάτη τουρίστες. Το ιστορικό κέντρο της πόλης είναι πεζοδρομημένο και γεμάτο με σιντριβάνια και φυσικά πολύχρωμα κτίρια.

    Ο ρομαντικός δρόμος της Γερμανίας. Ένα αξέχαστο road trip σε 12 μεσαιωνικές πόλεις. Το Füssen
    Ο ρομαντικός δρόμος μας επιφύλασσε πολλές εκπλήξεις. Μια από αυτές ήταν και η γνωριμία μας με την πολύχρωμη πόλη Füssen
    Ο ρομαντικός δρόμος της Γερμανίας. Ένα αξέχαστο road trip σε 12 μεσαιωνικές πόλεις. Το Füssen
    Ρομαντικός δρόμος της Γερμανίας. Στον κεντρικό πεζόδρομο του Füssen

    Στα δρομάκια της παλιάς πόλης

    Όταν περπατήσαμε στα δρομάκια της παλιάς πόλης τα χρωματιστά σπίτια, πολλά από τα οποία ήταν διακοσμημένα και με τοιχογραφίες, μας ενθουσίασαν. Η πόλη έχει τη δική της γοητεία, μια γοητεία 700 ετών που την βλέπαμε σε πολλά παλιά κτίρια και στις πολυάριθμες μπαρόκ εκκλησίες της. Όμως η πόλη δεν έμεινε αναλλοίωτη από τον Μεσαίωνα. Όταν περπατήσαμε εκτός του ιστορικού κέντρου της είδαμε πως το Füssen τώρα είναι πια είναι μια μοντέρνα και νέα πόλη.

    Ο ρομαντικός δρόμος της Γερμανίας. Ένα αξέχαστο road trip σε 12 μεσαιωνικές πόλεις. Το Füssen
    Ρομαντικός δρόμος της Γερμανίας. Το Füssen έχει το δικό του χρώμα!

    Διαβάστε όλη την ανάρτηση που αναφέρετε για την πόλη Füssen πατώντας εδώ: Füssen, η πολύχρωμη πόλη της Βαυαρίας στον ρομαντικό δρόμο

    Ο ρομαντικός δρόμος της Γερμανίας. Ένα αξέχαστο road trip σε 12 μεσαιωνικές πόλεις. Το Füssen
    Ρομαντικός δρόμος της Γερμανίας. Μια ακόμα υπέροχη πλατεία με το σιντριβάνι και τα ζωγραφιστά σπίτια στο Füssen

    Ένα από τα κυριότερα αξιοθέατα του Füssen είναι η εκκλησία Wieskirche, ένα αριστούργημα της εποχής ροκοκό. Χτισμένη στις αρχές του 18ου αι. προσελκύει εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο χάρη στο εσωτερικό της διάκοσμο που θεωρείται έργο τέχνης. Η εκκλησία είναι μια από τις πιο γνωστές στη Βαυαρία και αποτελεί σήμερα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO

    12. Το κάστρο Νοϊσβανστάιν στο τέλος του ρομαντικού δρόμου της Γερμανίας

    Ο ρομαντικός δρόμος κρατάει για τους ταξιδιώτες του το καλύτερο τέλος! Είναι ένα τέλος με κάστρα και βασιλιάδες, όπως εξάλλου του αξίζει.

    Το τελευταίο αξιοθέατο αλλά και το πιο διάσημο που διαθέτει το Füssen είναι το παραμυθένιο κάστρο Neuschwanstein του βασιλιά Λουδοβίκου Β΄της Βαυαρίας. Λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη και μέσα σε ένα υπέροχο μαγευτικό ορεινό τοπίο βρίσκονται τα δύο κάστρα. Το κάστρο Hohenschwangau και το κάστρο Neuschwanstein.

    Ο ρομαντικός δρόμος της Γερμανίας. Ένα αξέχαστο road trip σε 12 μεσαιωνικές πόλεις. Το κάστρο Neuschwanstein
    Ρομαντικός δρόμος της Γερμανίας. Το Κάστρο Νοϊσβανστάιν αποτέλεσε έμπνευση για το κάστρο της ωραίας κοιμωμένης της Ντίσνευλάντ

    Το Neuschwanstein (Νοϊσβανστάιν) το επισκέπτονται 1.300.000 επισκέπτες κάθε χρόνο που το καθιστά ως έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη.

    Το κάστρο χτίστηκε από τον βασιλιά Λουδοβίκο Δ΄όταν ανέβηκε στον θρόνο και ολοκληρώθηκε το 1886. Το όνειρό του το πραγματοποίησε και με χρήματα από την δική του περιουσία χτίζοντας ένα νέο ανάκτορο, το Neuschwanstein.

    Διαβάστε στην κατηγορία “Ταξίδια Ευρώπη” του Ανθομέλι όλη την ανάρτηση για το Νοϊσβανστάιν και θα μάθετε και για τη δική μας μικρή περιπέτεια της βροχής: Το κάστρο Νοισβανστάιν (Neuschwanstein) στη Γερμανία

    Το κάστρο Hohenschwangau ήταν του βασιλιά Μαξιμιλιανού Β΄ της Βαυαρίας, πατέρα του Λουδοβίκου Δ΄

    Ο ρομαντικός δρόμος της Γερμανίας. Ένα αξέχαστο road trip σε 12 μεσαιωνικές πόλεις. Το κάστρο Hohenschwangau
    Ρομαντικός δρόμος της Γερμανίας. Το κάστρο Hohenschwangau

    Κλείστε μια ημερήσια εκδρομή με ξεναγό ή audio guide από το Μόναχο προς το Κάστρο Νοϊσβανστάι και την περιοχή με πούλμαν. Αν είστε παρέα φίλων ή οικογένεια επιλέξτε αυτή την ημερήσια εκδρομή.

    Info:

    1. 1. Το ανάκτορο Νοϊσβανστάιν μπορείτε να το επισκεφθείτε για λόγους ασφαλείας, μόνο με με ξεναγό και δεν επιτρέπονται οι φωτογραφίες.
    2. 2. Από το κάστρο Hohenschwangau για να φτάσετε στο παλάτι Neuschwanstein μπορείτε να περπατήσετε το μονοπάτι που υπάρχει μέσα στο βουνό.
    3. 3. Υπάρχει όμως και μια ακόμα επιλογή. Να ανεβείτε στον αραμπά με τα άλογα, μαζί και με άλλους επισκέπτες και να φτάσετε ξεκούραστα και με ασφάλεια έως την πόρτα του παλατιού.
    4. 4. Για διαμονή στο Fussen προτείνουμε το Hotel Fantasia
    5. 5. Επειδή στην περίοδο του καλοκαιριού έχει πάνω από 6.000 επισκέπτες την ημέρα, ίσως χρειαστεί να περιμένετε αρκετές ώρες για να έρθει η σειρά σας.

    Άλλες πόλεις στον ρομαντικό δρόμο

    Εάν έχετε ως βάση διαμονής σας το Füssen προτείνω να επισκεφθείτε εκτός ρομαντικού δρόμου και δ΄θο ακόμα μικρές πόλεις.

    • 1) Το Oberammergau. Σε απόσταση 45 χλμ. βρίσκεται το ονειρεμένο χωριό που είναι διάσημο για τα ξυλόγλυπτα αλλά και για τα ζωγραφισμένα σπίτια του.
    • 2) Επίσης σε απόσταση 20 χλμ. από Oberammergau μπορείτε να θαυμάσετε τη μικρή παραθεριστική πόλη Garmisch-Partenkirchen,(παλιά ήταν δύο που τώρα είναι ενωμένες). Βρίσκεται στους πρόποδες του ψηλότερου βουνού της Γερμανίας, του Zugspitze (2.962 m.) και ειδικά εάν το επισκεφθείτε τον χειμώνα θα σας ξετρελάνει!   

    Στο Füssen για να επισκεφθείτε τα παγκοσμίου φήμης κάστρα, μπορείτε να κάνετε ημερήσια εκδρομή από το Μόναχο, αφού απέχει μόνο 140 χλμ. αλλά και από το Ίνσμπρουκ της Αυστρίας, που η απόστασή του είναι μικρότερη από 110 χλμ.  

    Μετά από την επίσκεψή μας στο κάστρο Neuschwanstein η οδική διαδρομή μας από το Würzburg μέχρι το Füssen έφτασε στο τέλος της. Ο ρομαντικός δρόμος ήταν για εμάς μια από τις ομορφότερες διαδρομές που κάναμε και μας έμεινε χαραγμένη στο μυαλό μας αλλά και στην καρδιά μας. 

    Αυτός είναι ο μαγευτικός ρομαντικός δρόμος της Γερμανίας ο γεμάτος από δεκάδες πανέμορφα χωριά και πόλεις με μεσαιωνικό χαρακτήρα αλλά και περιτριγυρισμένος από μια υπέροχη φύση. Διαλέξτε τον και εσείς για το επόμενο ταξίδι σας και είναι σίγουρο πως θα σας εντυπωσιάσει και θα είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά οδικά ταξίδια που θα έχετε πραγματοποιήσει.

    Με αγάπη

    μαμά Μαρία από το Ανθομέλι

    Pin it for later

    12 μαγευτικές πόλεις και χωριά στον Ρομαντικό δρόμο της Γερμανίας

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    mama Maria
    mama Maria
    Γεια σας! Είμαι η Μαρία, μητέρα της Κατερίνας και της Κάλης Εδώ και και χρόνια ταξιδεύουμε με το σύζυγό μου σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα με το αυτοκινούμενό μας. Έχουμε επισκεφθεί μεγάλες και μικρές πόλεις, χωριά απόμερα και χωριά διάσημα, έχουμε γνωρίσει αξιοθέατα και μνημεία που δεν θα μπορούσαμε να τα γνωρίσουμε με διαφορετικό τρόπο. Τις ταξιδιωτικές αυτές εμπειρίες, πλαισιωμένες με δικές μας φωτογραφίες, ιστορικά στοιχεία και εξτρά πληροφορίες τις γράφω με το όνομα μαμά Μαρία και θα τις βρείτε στην κατηγορία ΤΑΞΙΔΙΑ του blog anthomeli

    2 ΣΧΟΛΙΑ

    1. Όντως η Γερμανία ως χώρα είναι πολυ οργανωμενη και χαιρεσαι να ταξιδεύεις. Οι δρομοι της είναι τελειοι και φυσικα το καλυτερο δεν εχουν διοδια. Τωρα οσον αφορα τα σπιτια σε αυτες τις πολεις του ρομαντικου δρομου επειδη εχουν ζωη απο τον μεσαιωνα αυτα που ειναι στα ιστορικα κεντρα τους βεβαια εχουν αυτο το στυλ που πραγματικα σε μαγνητιζει και τραβαει το ενδιαφερον σου.

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης