ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Ιδέες για να απασχοληθούν τα παιδιά στο σπίτι όταν τα σχολεία είναι κλειστά

    Ακούω συχνά αυτές τις μέρες και πιο έντονα εχθές “Θα κλείσουν/έκλεισαν τα σχολεία, βγάλτε τα playstation!”. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί θα πρέπει να αποχαυνωθούν τα παιδιά μπροστά σε μία οθόνη για 15 μέρες! Δεν υπάρχουν άλλα πράγματα να κάνουν; Πιο δημιουργικά; Ως τώρα έχουμε συνδυάσει το κλείσιμο των σχολείων με εξόδους, ταξίδια και διακοπές. Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά και πρέπει να είμαστε προσεχτικοί με τις μετακινήσεις μας με τα παιδιά. Εχθές, τελευταία μέρα των σχολείων μια έφηβη μαθήτριά μου μού εξέφραζε τη χαρά της για το κλείσιμο των σχολείων και ότι θα είναι όλη μέρα έξω να βολτάρει με τους φίλους (σε όχι πολυσύχναστα μέρη). Δεν ξέρω πώς θα το αντιμετωπίσουν οι γονείς της… δεν ξέρω κι εγώ ακόμα τι ακριβώς θα κάνω με τα παιδιά μου τόσες μέρες, αλλά σίγουρα δεν θα αφήσω τα πράγματα στην τύχη τους και θα περιοριστούμε όσο μπορούμε περισσότερο. Ήδη η κόρη μου είναι πανευτυχής που θα έχει άπλετο χρόνο να ζωγραφίζει ενώ ο γιος μου χαίρεται που θα μπορεί να παίζει με τα lego του. Τι άλλο όμως θα μπορούσαμε να κάνουμε με τα παιδιά στο σπίτι; Παρακάτω θα βρείτε ιδέες για την απασχόληση των παιδιών στο σπίτι τώρα που τα σχολεία είναι κλειστά!

    Ιδέες για να απασχοληθούν τα παιδιά στο σπίτι όταν τα σχολεία είναι κλειστά.

    Απασχόληση των παιδιών στο σπίτι

    Διάβασμα

    Εντάξει είμαι σίγουρη πως τις πρώτες μέρες θα θέλουν να απολαύσουν την ελευθερία τους! Και σίγουρα οι μέρες αυτές θα είναι καλές για να επωφεληθούν να διαβάσουν και κάποια μαθήματα. (τα παιδιά του Λυκείου θα είναι πολύ χαρούμενα γι αυτές τις 15 μέρες “διακοπών”). Δεν θα ήταν όμως μια καλή ευκαιρία για ξάπλες και διάβασμα ενός λογοτεχνικού βιβλίου ή ενός graphic novel? Συνδυάστε το διάβασμα με ένα εκτυπώσιμο- εντυπώσεων βιβλίου όπως αυτό που σας δίνουμε εδώ. Αν τα παιδιά σας είναι μικρούλια τότε διαβάστε τους πολλά παραμύθια ή δραματοποιήστε κάποιο παραμύθι μαζί τους. Μια άλλη ιδέα είναι να παίξετε μαζί τους το παιχνίδι με τις λέξεις. Γίνετε ακόμα πιο δημιουργικοί με τα παιδιά κι αν έχετε διάθεση πάτε ένα βήμα πιο μακριά. Ταξιδέψτε μαζί τους μέσα από το παιχνίδια και μάθετε για τον κόσμο αλλά και για τις μεγάλες προσωπικότητες της ιστορίας.

    Διαβάστε επίσης στο Ανθομέλι:


    Παιχνίδι

    Για παιδιά μιλάμε! Φυσικά και θα παίξουν! Αλλά ας μην παίξουν μόνο με τάμπλετ, κινητά και υπολογιστές. Περιορίστε αυτού του είδους το παιχνίδι σε συγκεκριμένες ώρες την ημέρα για να μην γίνει κατάχρηση. Αφήστε τα να παίξουν με τα παιχνίδια τους που λόγω σχολείου και δραστηριοτήτων δεν έχουν χρόνο να ασχοληθούν. Από κει και πέρα μπορούν να παίξουν επιτραπέζια ή παίξετε εσείς λίγο παραπάνω μαζί τους, ειδικά αν είναι μοναχοπαίδια. Μπορείτε να οργανώσετε οικογενειακές βραδιές ή απογεύματα με πολύ παιχνίδι και να είστε σίγουροι πως θα τις θυμούνται για πολύ καιρό.

    Διαβάστε επίσης στο Ανθομέλι:


    Γίνετε δημιουργικοί

    Βρείτε ευκαιρία για δημιουργίες όλων των ειδών είτε πρόκειται για ζωγραφική, είτε για κατασκευές, είτε για χειροτεχνίες, είτε για ραφτική. Κι αν το youtube είναι απαραίτητο αξεσουάρ σας, δείτε το κανάλι Draw so Cute για να πάρετε ιδέες.

    Πάρτε επίσης ιδέες από το Ανθομέλι και φτιάξτε χειροποίητα δώρα για τη νονά και τον νονό μιας και το Πάσχα πλησιάζει!

    Διαβάστε επίσης στο Ανθομέλι:

    Ακούστε ή παίξτε μουσική

    Αυτές οι μέρες που για τα παιδιά είναι μέρες ξεγνοιασιάς θα είναι μια καλή ευκαιρία να μελετήσουν λίγο παραπάνω το όργανο που μαθαίνουν. Μια ωραία ιδέα για να τους δώσετε και το έναυσμα να το κάνουν (εκτός από το γνωστό πως είναι ευκαιρία να διαβάσεις…) είναι να οργανώσετε μια βραδιά ή ένα πρωινό Κυριακής μία μικρή συναυλία. Σε αυτή μπορούν να σας παρουσιάσουν τα κομμάτια που ήδη ξέρουν ή και αυτά που μαθαίνουν αυτό το διάστημα. Αν μάλιστα ξέρετε κι εσείς μουσική να μια ωραία ευκαιρία για να κάνετε κάτι παρέα, να τραγουδήσετε ή ακόμα και να χορέψετε. Ακόμα όμως κι αν δεν ξέρετε μουσική τότε μπορείτε να γίνετε dj εσείς ή τα παιδιά οργανώνοντας ένα οικογενειακό πάρτυ! Τα παιδιά και κυρίως αν είναι κορίτσια, λατρεύουν να ετοιμάζουν χορευτικά και να τα παρουσιάζουν στους μεγάλους.


    Μαγειρέψτε

    Ε, καλά δεν είπαμε να γίνουμε και 200 κιλά αλλά μπορούμε να φτιάξουμε, ακόμα και παρέα με τα παιδιά, κάποια γλυκά ή φαγητά που να τα ευχαριστηθούμε. Κι αφού τα φτιάξουμε μπορούμε να τα απολαύσουμε σε ένα πιο επίσημο πρωινό ή μεσημεριανό ή δείπνο αφού η καθημερινότητα μας κάνει να μην βρισκόμαστε τόσο συχνά στο ίδιο τραπέζι όλοι μαζί. Τώρα είναι μια καλή ευκαιρία!

    Διαβάστε στο Ανθομέλι:


    Συμμάζεμα/ανανέωση

    Αυτές οι μέρες είναι ίσως και καλές για συμμάζεμα και ανανέωση. Επιλέξτε σε συνεννόηση με τα παιδιά μια μέρα που θα συμμαζέψετε το δωμάτιό τους ή θα οργανώσετε τα παιχνίδια τους. Κι επειδή είμαι σίγουρη πως παιδιά άνω των 10 ετών θα δυσανασχετήσουν τι θα λέγατε να τους δελεάσετε με κάποια αλλαγή στα δωμάτιά τους. Όχι, δεν εννοώ να τα βάψετε αλλά μπορείτε να κάνετε μια αλλαγή στα έπιπλα ή να κάνετε εκκαθάριση σε κάποια βιβλία που δεν θέλουν πια, να πετάξετε φωτοτυπίες του σχολείου που δεν χρειάζονται, να αλλάξτε την διακόσμηση στα ράφια τους ή να τακτοποιήσετε την ντουλάπα. Εμείς αυτό το κάνουμε πολύ συχνά με τα παιδιά και αυτό τους κάνει να αγαπήσουν πολύ το δωμάτιό τους εκείνες τις ημέρες και να περνούν πολύ χρόνο σε αυτό διαβάζοντας, παίζοντας ή απλώς ακούγοντας μουσική. Φέρτε τα πάνω κάτω, μη διστάσετε!

    Διαβάστε επίσης στο Ανθομέλι:


    Γυμναστείτε

    Κι αφού αυτές οι μέρες δεν περιλαμβάνουν γυμναστικό ή χορό στην εξωσχολική δραστηριότητα δείτε πώς μπορείτε να παίξετε με τα παιδιά και ταυτόχρονα να γυμναστείτε με yoga challenge. Από την άλλη υπάρχουν πολλά κανάλια στο youtube με βιντεάκια γυμναστικής.


    Κάντε τα ψώνια σας

    Πάσχα έρχεται και θα κάνετε τα δώρα σας στα βαφτισίμια σας αλλά και στους νονούς. Ίσως θα ήταν μια καλή ιδέα να ψωνίσετε κάποια δώρα online. Και γιατί όχι να κάνετε διαδικτυακά και τα ψώνια για το σπίτι από ένα επώνυμο σούπερ μάρκετ (δείτε εδώ) που θα σας τα φέρει στην πόρτα του σπιτιού σας! Εύκολα και ξεκούραστα ψώνια, έτσι; Παρακάτω σας προτείνουμε κάποια ακόμα από τα online καταστήματα που επιλέγουμε για τις αγορές μας.

    Online καταστήματα για τις αγορές των δώρων σας:

    • pharm24 (online φαρμακείο)
    • pharmagoods (online φαρμακείο)
    • Superpanes (οικονομικές επώνυμε πάνες για μωρά, προσωπική φροντίδα)
    • Mumlabs (υπέροχα είδη βρεφανάπτυξης, εγκυμοσύνη, θηλασμός )
    • mysunshine (είδη για βρέφη και μικρά παιδιά, παιχνίδια, ένδυση, δώρα, εγκυμοσύνη, θηλασμός)
    • Ready for baby (είδη για μωρά, μικρά παιδιά και εγκύους)
    • moustakas (παιχνίδια και λαμπάδες)
    • e-kellys (γυναικεία ρούχα)
    • parabita (γυναικεία ρούχα σε μεγάλα μεγέθη)
    • ianos (online βιβλιοπωλείο)
    • easyu (τα πάντα για το σπίτι, το γραφείο, την οικογένεια)
    • sephora (καλλυντικά)
    • petshop4u (είδη για κατοικίδια)

    Δείτε ταινίες

    Στις χριστουγεννιάτικες διακοπές το απολαύσαμε που παρέα με τα παιδιά βλέπαμε ταινίες και αγαπημένες σειρές όλη η οικογένεια μαζί. Οπότε οργανώστε βραδιές ή μεσημέρια που μπορείτε όλοι μαζί παρέα να δείτε μια ταινία ή ακόμα και κινούμενα σχέδια.

    Προτείνουμε ταινίες εδώ


    Γίνετε Οικολόγοι

    Ώρα για καινούργιες συνήθειες! Τώρα που θα είστε στο σπίτι θα βρείτε τον χρόνο μαζί με τα παιδιά να αποκτήσετε καινούργιες συνήθειες και ψάξετε τι είναι αυτά που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το περιβάλλον. Μπορείτε επίσης να κάνετε και μια online έρευνα αγοράς για να προμηθευτείτε προϊόντα eco friendly, όπως τα καλαμάκια από μπαμπού που αγοράσαμε εμείς.

    Διαβάστε ακόμα στο Ανθομέλι:

    Έφηβοι

    Μικρότεροι ή μεγαλύτεροι έφηβοι είναι ώριμοι για να κατανοήσουν τη σοβαρότητα της κατάστασης αν φυσικά κι εμείς οι ίδιοι κάνουμε το ίδιο. Αν εμείς βγαίνουμε για καφέ με απερισκεψία το ίδιο θα κάνουν και τα παιδιά. Ίντερνετ έχουμε και ας επικοινωνούν με τους φίλους τους με βιντεοκλίσεις. Αυτό άλλωστε δεν ήθελαν τόσο καιρό που είχαν διάβασμα και υποχρεώσεις κι εμείς τους φωνάζαμε; Α και να μην ξεχνάμε και τα βιντεάκια στο Tik Tok!

    Φυσικά και θα υπάρξει και ώρα του κινητού και του ηλεκτρονικού παιχνιδιού αλλά σίγουρα μπορούμε ύστερα από συζήτηση και συνεννόηση να βάλουμε κι ένα πρόγραμμα διαβάσματος. Μπορεί να είναι ξένη γλώσσα, μπορεί μουσική, μπορεί λογοτεχνικό βιβλίο ή ακόμα και μαθήματα του σχολείου (ανάλογα με την τάξη του κάθε παιδιού).

    Η νέα στήλη του Ανθομέλι για την εφηβεία


    Φυσικά και δεν θα κάνετε όλα τα παραπάνω και εννοείται πως δεν υπάρχει απαγόρευση εξόδου μας από το σπίτι. Αλλά αφού θα περιοριστούν που θα περιοριστούν οι μετακινήσεις μας σας δώσαμε ιδέες και προτάσεις για το μπορείτε να κάνετε στο σπίτι με τα παιδιά. Το τι θα επιλέξετε από τα παραπάνω εξαρτάται από την ηλικία των παιδιών, από το αν εσείς δουλεύετε και για πόσες ώρες αλλά και από τις προτιμήσεις του καθενός (αγαπημένα χόμπι). Ας έχουμε θετική σκέψη και υπομονή κι ελπίζουμε όλοι πως όλα αυτά έγιναν για καλό! Λίγη προσοχή, πολύ καλή καθαριότητα ακολουθώντας και τους κανόνες υγιεινής που κάποια στιγμή πρέπει όλοι μας να τους μάθουμε και όλα θα τελειώσουν, εύχομαι, αισίως!

    Καλό κουράγιο σε όλους! Α! Και μην ξεχνάτε, τώρα που κάποιοι από εσάς θα είστε πιο χαλαροί στο σπίτι… διαβάστε Ανθομέλι! Πολύ Ανθομέλι! Πάρτε ιδέες για πολλά θέματα που αφορούν την οικογένεια (βρείτε ακόμα περισσότερες ιδέες στο blog εδώ: diy, παιδί, βιβλία, συνταγές) και ταξιδέψτε, έστω και νοερά, μέσα από τις ταξιδιωτικές μας αναρτήσεις που θα σας προσφέρουν γνώση για προορισμούς στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη.

    Αν σας άρεσε το άρθρο θα χαρούμε να το κοινοποιήσετε και στους φίλους σας!

    Κατερίνα

    If you like it, pin it!

    Ιδέες για να απασχοληθούν τα παιδιά στο σπίτι όταν τα σχολεία είναι κλειστά.

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    Kathy
    Kathyhttps://www.anthomeli.com
    Είμαι η Κατερίνα, μουσικός στο επάγγελμα και ζω με την οικογένειά μου στη Θεσσαλονίκη. Λατρεύω ό,τι έχει να κάνει με τις τέχνες και τα ταξίδια και το Ανθομέλι είναι η μεγάλη μου αδυναμία.

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης