ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Χαρίζοντας τα παλιά βιβλία μας! Εκκαθάριση τώρα!

    Τι κάνετε με τα παλιά βιβλία στη βιβλιοθήκη σας; Ο χώρος στα σπίτια μας είναι περιορισμένος και επειδή αγαπάμε τα βιβλία μειώνεται αρκετά όταν συνεχώς αγοράζουμε νέα βιβλία. Τι μπορούμε, λοιπόν, να κάνουμε τα βιβλία τα οποία δεν έχουμε διαβάσει αλλά πιστεύουμε και ότι δεν πρόκειται να τα διαβάσουμε ποτέ; Τι κάνουμε με τα βιβλία που δεν είναι γραμμένα στη δημοτική και τις εγκυκλοπαίδειες που τα τελευταία χρόνια έχουν αντικατασταθεί από την wikipedia ή τα βιβλία που είναι αρκετά παιδικά πλέον για τα παιδιά μας; Και τέλος τι κάνουμε με τα βιβλία που ψιλοδιαβάσαμε αλλά τελικά δεν μας άρεσαν (γούστα είναι αυτά!);

    Εκκαθάριση βιβλίων τώρα!

    Η μητέρα μου έχει μια μεγαλη βιβλιοθήκη στο σπίτι της, η οποία όμως τα τελευταία χρόνια έχει γεμίσει επικίνδυνα αφού της δίνω κι εγώ αρκετά από τα βιβλία που έχω διαβάσει λόγω έλλειψης χώρου στο δικό μου σπίτι, με αποτέλεσμα να μην χωράει πλέον άλλα βιβλία. Ανά μεγάλα χρονικά διαστήματα (μήνες ή και χρόνια) τη βοηθάω να κάνουμε μια εκκαθάριση των βιβλίων. Βιβλία που δεν είναι γραμμένα στη δημοτική, βιβλία από ένθετα εφημερίδων, παιδικά βιβλία της δικής μας παιδικής ηλικίας που είχε κρατήσει κάποια από τα οποία διαβάστηκαν ήδη και από τα δικά μου παιδιά, βγήκαν από τα ράφια για να δώσουν χώρο σε νέα βιβλία που διαβάσαμε πρόσφατα.

    Κάτι ανάλογο έκανα και στην βιβλιοθήκη του σπιτιού μου αλλά και στα δωμάτια των παιδιών με τη διαφορά ότι από εκεί αφαίρεσα κυρίως τα βιβλία που έχω διαβάσει αλλά δεν με ενθουσίασαν αλλά και τα πολύ παιδικά βιβλία. Τις βιβλιοθήκες των παιδιών τις ανανεώνω πολύ συχνά και στέλνω στην ανιψιά μου τα βιβλία που αφορούν σε μικρότερες ηλικίες ή τα χαρίζω στο σχολείο τους. 

    Διαβάστε επίσης στο Ανθομέλι στην κατηγορία βιβλία κριτικές μας από βιβλία που έχουμε διαβάσει για παιδιά αλλά και για ενήλικες. Στην κατηγορία αυτή θα βρείτε επίσης προτάσεις βιβλίων για νέους γονείς αλλά και βιβλία αυτοβελτίωσης (πάντα νέας κυκλοφορίας).

    Τι μπορούμε να κάνουμε τα παλιά βιβλία μας

    Πριν φτάσουμε στην έσχατη λύση της ανακύκλωσης ας αναρωτηθούμε σε ποιον θα μπορούν αυτά τα βιβλία να φανούν χρήσιμα. Υπάρχουν συνάνθρωποί μας που δεν έχουν την οικονομική άνεση να αγοράζουν βιβλία, υπάρχουν πόλεις και χωριά χωρίς δανειστικές βιβλιοθήκες απ’ όπου μπορούν οι πολίτες να δανειστούν βιβλία.

    TIP: Κάνοντας εκκαθάριση χωρίστε τα βιβλία που δεν θέλετε να κρατήσετε σε στοίβες ανάλογα με το πού θέλετε να τα δώσετε  και πιστεύετε πως ο παραλήπτης θα τα εκτιμήσει και θα τα διαβάσει.

    Χαρίζοντας τα παλιά βιβλία μας! Εκκαθάριση τώρα!
    Μια στοίβα παλιών βιβλίων μπορεί για σας να μοιάζει με σκουπίδια αλλά για κάποιους να είναι θησαυρός!

    Πού μπορούμε να χαρίσουμε τα παλιά βιβλία μας.

    • Βιβλιοθήκη της περιοχής μας. Αναζητήστε στην περιοχή σας κάποια βιβλιοθήκη και ρωτήστε αν τους ενδιαφέρει να τους χαρίσετε τα βιβλία σας. (Βρείτε εδώ στοιχεία επικοινωνίας με όλες τις βιβλιοθήκες της Ελλάδας)
    • Σχολική βιβλιοθήκη. Σίγουρα οι δάσκαλοι θα εκτιμήσουν κάποια βιβλία που θα ανανεώσουν τη βιβλιοθήκη του σχολείου. Απλά προσέξετε να δώσετε στο νηπιαγωγείο ή το δημοτικό σχολείο τα βιβλία που αφορούν μικρά παιδιά ενώ στο γυμνάσιο ή στο Λύκειο βιβλία για εφήβους και ενήλικες.
    • Ανοιχτή βιβλιοθήκη. Υπάρχουν περιοχές στην Ελλάδα που έχουν φτιάξει ανοιχτές βιβλιοθήκες σε παραλίες, στάσεις λεωφορείων και αλλού ανοιχτές βιβλιοθήκες απ’ όπου μπορείτε να δανείζονται βιβλία για λίγες ώρες και μετά να τα επιστρέφουν (βρείτε περισσότερες πληροφορίες παρακάτω).
    • Ενορία της περιοχής μας. Ρωτήστε τον ιερέα της ενορίας σας αν έχουν κάποια βιβλιοθήκη ή αν μπορείτε να τους πάτε κάποια βιβλία για να τα χαρίσουν με τη σειρά τους σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.
    • Σε κάποιον πολιτιστικό ή λαογραφικό σύλλογο, Κ.Α.Π.Η ή σύλλογο γυναικών της περιοχής μας. Υπάρχει περίπτωση κάποιος σύλλογος να έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια δημιουργίας δανειστικής βιβλιοθήκης. Τα βιβλία που θα τους χαρίσουμε θα είναι σίγουρα μεγάλο δώρο!
    • Σε κάποιον φιλανθρωπικό οργανισμό.
    • Σε ανταλλακτικό παζάρι. Στο σχολείο των παιδιών μου λίγο πριν τις γιορτές ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων στην Χριστουγεννιάτικη γιορτή έχει μεταξύ άλλων και ένα stand όπου τα παιδιά μπορούν να δώσουν ένα βιβλίο τους και να πάρουν ένα άλλο. Αυτό σημαίνει πως ένα βιβλίο για ηλικίες μικρότερες των μαθητών θα είναι ενδιαφέρον για τους μαθητές των μικρότερων τάξεων.
    • Στις φυλακές. (βρείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες)
    • Σε κάποιον φίλο, συγγενή ή γείτονα. Βιβλία για τον ίδιο ή για τα παιδιά του.
    • Σε παλιατζίδικο Εκεί νομίζω πως μπορείτε να αποτανθείτε αν έχετε πολύ παλιά βιβλία.

    Ανοιχτές βιβλιοθήκες Κιμώλου: Στην Κίμωλο υπάρχουν αρκετές ανοιχτές βιβλιοθήκες (4 βιβλιοθήκες στο χωριό, 4 βάρκες βιβλιοθήκες στις 3 δημοφιλέστερες παραλίες και 1 στο λιμάνι του νησιού). Αν θέλετε να χαρίσετε κάποια από τα παλιά σας λογοτεχνικά ή παιδικά βιβλία για να βοηθήσετε σε αυτή την όμορφη προσπάθεια της Εθελοντική Ομάδας Κιμώλου “ΚΙΜΩΛΙΣΤΕΣ” στείλτε email [email protected] .

    Αν θέλετε να στείλετε μέσω ταχυδρομείου λίγα βιβλία στείλτε εδώ: «Για την Εθελοντική Ομάδα Κιμώλου “ΚΙΜΩΛΙΣΤΕΣ”, Κίμωλος, Κυκλάδες, Τ.Κ. 84004». Για να στείλετε πακέτα με βιβλία μπορείτε να επικοινωνήσετε με τις μεταφορικές εταιρείες που εξυπηρετούν την Κίμωλο: Βασίλης Μωραΐτης/ Πλούτωνος 63, Αιγάλεω / τηλ. 697 4004423 · Νίκος Μουστάκας / Κηφισού 89, Αιγάλεω/ τηλ. 697 7906738. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους Κιμωλίστες στο 6944 66 56 46.

    Χαρίζοντας τα παλιά βιβλία μας! Εκκαθάριση τώρα!-Ανοιχτή βιβλιοθήκη στην Κίμωλο
    Οι ανοιχτές βιβλιοθήκες στην Κίμωλο λειτουργούν όλο το 24ωρο χωρίς καμία δέσμευση. Από το 2016 που λειτουργούν έχουμε πολύ λίγες απώλειες. Μάλιστα μερικοί τουρίστες αφήνουν τα βιβλία τους, χωρίς να πάρουν κάποιο βιβλίο από τις ανοιχτές βιβλιοθήκες !

    Προμηθευτείτε νέα βιβλία από τα online βιβλιοπωλεία Ianos.gr

    Η λύση της ανακύκλωσης

    Αν πιστεύετε ότι δεν καταφέρατε τίποτε από τα παραπάνω τότε καλύτερα να αποφύγετε να τα πετάξετε στα σκουπίδια αλλά να τα ρίξετε σε έναν κάδο ανακύκλωσης. Πολλές φορές βλέπω κοντά στους κάδους απορριμάτων ρούχα ή παιχνίδια ή ακόμα και παπούτσια ή βιβλία. Είστε σίγουροι όμως πως αν τα αφήσετε εκεί θα τα πάρει κάποιος που πραγματικά τα έχει ανάγκη ή μήπως μια ξαφνική βροχή μπορεί να τα καταστρέψει και να πάνε χαμένα; Εξάλλου ακόμα και για παλιά ρούχα υπάρχουν πλέον ειδικοί κάδοι σε όλη την Ελλάδα.

    Χαρίζοντας τα παλιά βιβλία μας! Εκκαθάριση τώρα!-σχολική βιβλιοθήκη
    Χαρίστε τα παλιά σας βιβλία όχι για να μείνουν απλά στα ράφια μιας βιβλιοθήκης αλλά για να διαβαστούν κι από άλλους!

    Διαβάστε επίσης στο Ανθομέλι: Τα χαρίζω ή τα κρατάω;

    Η δική μου εκκαθάριση

    Στην πρόσφατη εκκαθάριση που κάναμε στις βιβλιοθήκες μας κράτησα βιβλία τα οποία ρώτησα καταρχάς αν τα ήθελαν η πεθερά μου και η μητέρα μιας φίλης μου που ξέρω πως αγαπάνε το διάβασμα. Διάλεξαν όσα ήθελαν και τα υπόλοιπα τα έδωσα στον πολιτιστικό σύλλογο της περιοχής μας για να εμπλουτίσουν τη νεοσύστατη βιβλιοθήκη τους. Τα πιο παιδικά βιβλία τα χάρισα στο δημοτικό σχολείο των παιδιών. Κάποια τα έστειλα στην ανιψιά μου ενώ κάποια άλλα τα χάρισα σε μαθητές μου.

    Μου είχε κάνει τόση εντύπωση που μερικέούς μήνες πριν είχαν βγάλει ανακοίνωση ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του δημοτικού σχολείου του γιου μου ζητώντας βιβλία για την ανανέωση της σχολικής βιβλιοθήκης. Μετά λύπης μου έμαθα πως ελάχιστοι γονείς συνεργάστηκαν πηγαίνοντας βιβλία!

    Χαρίζοντας τα παλιά βιβλία μας! Εκκαθάριση τώρα!-σχολική βιβλιοθήκη
    Χαρίστε τα παλιά σας βιβλία στις βιβλιοθήκες των σχολείων των παιδιών σας ή της γειτονιάς σας.

    Μα τι να τα κάνεις τα βιβλία που τα παιδιά σου έχουν ήδη διαβάσει ή τα παιδικά παραμύθια ενώ τα παιδιά σου πηγαίνουν πλέον στο γυμνάσιο; Ξέρω πως ίσως σκέφτεστε αυτή τη στιγμή πως τα αγαπάτε, πως είστε δεμένοι μαζί τους, πως τα ξαναδιαβάζετε, πως σας αρέσει να κοσμούν τις βιβλιοθήκες σας. Αλλά πραγματικά δεν πιστεύω πως δεν υπάρχουν ανάμεσα στα βιβλία που έχετε αγοράσει ή σας έχουν κάνει δώρο και βιβλία που δεν σας ενθουσίασαν ή τα ξεκινήσατε και δεν σας άρεσε η γραφή τους ή τα παιδιά δεν ήθελαν να τους διαβάζετε!

    Ποιος ο λόγος λοιπόν να κρατήσετε τα παλιά βιβλία σας; Κρατήστε κάποια αγαπημένα σας και τα υπόλοιπα χαρίστε τα! Σίγουρα σε κάποιον άλλον μπορεί να αρέσουν.

    Να είστε σίγουροι πως μια τέτοια κίνηση θα σας ξαλαφρώσει όχι μόνο από άποψη χώρου αλλά θα σας κάνει να νιώσετε πως κάνετε κάτι καλό για κάποιος άλλους συνανθρώπους σας. Είμαι σίγουρη πως με κάποιον τρόπο η ζωή θα σας το φέρει πίσω όλο αυτό!

    Αν δώσατε όλα τα παλιά βιβλία σας και δεν έχετε τι να διαβάσετε

    Δωρεάν e-books ή audio books μπορείτε να βρείτε εδώ:

    Αν έχετε κάποιον χώρο που θέλετε να συμπεριλάβουμε στη λίστα μας θα χαρούμε να μας ενημερώσετε! Εσείς αλήθεια τι τα κάνετε τα παλιά σας βιβλία;

    Κατερίνα

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    Kathy
    Kathyhttps://www.anthomeli.com
    Είμαι η Κατερίνα, μουσικός στο επάγγελμα και ζω με την οικογένειά μου στη Θεσσαλονίκη. Λατρεύω ό,τι έχει να κάνει με τις τέχνες και τα ταξίδια και το Ανθομέλι είναι η μεγάλη μου αδυναμία.

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης