ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    4 παιχνίδια των παιδικών μας χρόνων σε επιτραπέζια

    Πρόσφατα έμαθα πως η εταιρεία Remoundo έχει κάνει μια στροφή στο παραδοσιακό παιχνίδι. Στη συλλογή τους θα βρείτε τα επιτραπέζια που παίζαμε μικροί, πλήρως ανανεωμένα, όμως! Μπορείτε ακόμη, και αυτό είναι το πιο πρωτότυπο, να βρείτε και παιχνίδια εξωτερικού χώρου σε μορφή επιτραπέζιου, όπως τη “Μακριά Γαϊδούρα”! Πάμε να τα δούμε όμως όλα με την σειρά.

    Πριν κάποια χρόνια η αδερφή μου η Κάλη, μικρούλα ακόμα, μαθήτρια του γυμνασίου είχε μια ιδέα: να γράψει ένα βιβλίο με όλα τα παραδοσιακά παιχνίδια που έπαιζαν οι γονείς και οι παππούδες μας, κάποια από τα οποία είχαμε προλάβει κι εμείς. Μάλιστα είχε ξεκινήσει να τα καταγράφει σε ένα τετράδιo κι εγώ, ως μεγαλύτερη, τη βοηθούσα μέσα από τις δικές μου αναμνήσεις! Ναι, από τότε είχαμε ιδέες και ασχολούμασταν με το γράψιμο. Τελικά, δυστυχώς η ιδέα έμεινε στο συρτάρι και μάθαμε ύστερα από λίγα χρόνια πως εκδόθηκε κάποια παρόμοιο βιβλίο, φυσικά από άλλο συγγραφέα! Πάει η ιδέα! Μας έφαγε το νεαρό της ηλικίας μας! Δεν πειράζει όμως γιατί τελικά φτάσαμε εδώ να γράφουμε στο δικό μας blog! 

    Γιατί σας τα λέω όλα αυτά; Μα γιατί απλά το παλιό δεν πεθαίνει ποτέ! Είναι πάντα στις καρδιές μας και είναι στο χέρι μας να το μεταδώσουμε στις επόμενες γενιές με διάφορους τρόπους. Θα μου πείτε τώρα, πώς να τα παίξουν τα παλιά παιχνίδια τα παιδιά μας και πού, αφού πλέον ασχολούνται με παιχνίδια της τεχνολογίας και ειδικά τα παιδιά της πόλης δεν έχουν και μέρη για να παίξουν κάποια από αυτά. Ε, μην ανησυχείτε η εταιρεία Remoundo και τα επιτραπέζια παιχνίδια της είναι εδώ για εμάς!

    Επιτραπέζια παιχνίδια Remoundo

    Μουτζούρης

    Ηλικία: 4+

    Παίχτες: 2-4

    Επιτραπέζια παιχνίδια_remoundo_moutzouris
    Μουτζούρης, ένα αστείο παιχνίδι από τα παλιά σε μορφή σύγχρονου επιτραπέζιου παιχνιδιού!

    Αγαπημένο παιχνίδι των παιδικών μου χρόνων άρρηκτα συνδεδεμένο με τη γιαγιά μου! Εκείνη μας το έμαθε! Όταν πηγαίναμε στην Ξάνθη για διακοπές πάντα ζητούσαμε να το παίξουμε μαζί της! Τι γέλια κάναμε όταν ο χαμένος έπρεπε να μουτζουρωθεί με ένα κάρβουνο στο χέρι (κι αν δεν υπήρχε κάρβουνο με ένα στυλό)! Βέβαια το παιχνίδι τότε δεν υπήρχε σε επιτραπέζιο αλλά παίζονταν με την κλασική τράπουλα αφαιρώντας όλες τις φιγούρες και κρατώντας μόνο έναν παπά. Πλέον το αστείο αυτό παιχνίδι μπορείτε να το βρείτε στα καταστήματα από την εταιρεία Remoundo και σας υπόσχομαι ότι θα το απολαύσετε! Η Μελίτα έχει τρελαθεί να το παίζει με την Κάλη ή τις φίλες της και τους βλέπω σε λίγο να ξεμένουν και από μαρκαδόρο!

    Επιτραπέζια παιχνίδια Remoundo/ Μουτζούρης

    Πώς παίζεται:

    Μοιράζετε τις κάρτες ανάλογα με τους παίχτες και αφού κάνετε ζευγαράκια τις όμοιες κάρτες, αρχίζετε χωρίς να βλέπετε να ανταλλάσετε κάρτες με τους συμπαίχτες σας. Ο παίχτης που θα κατεβάσει όλα του τα ζευγαράκια και δεν θα μείνει με την “κάρτα-μουτζούρη” στο χέρι θα είναι και ο νικητής. Όσο για τον χαμένο; Αυτόν τον αναλαμβάνει ο νικητής και τον μουτζουρώνει για τα καλά με τον ειδικό μαρκαδόρο που υπάρχει μέσα στο κουτί.

    Εμείς το λατρέψαμε (δείτε εδώ στα highlights πιο πολλές εικόνες και βιντεάκια στο instagram) όχι μόνο για την πλοκή του και για το πόσο διασκεδαστικό είναι αλλά και για την εικονογράφηση των καρτών του που του δίνουν μια χαρούμενη και ταυτόχρονα μια μοντέρνα εμφάνιση!


    Πέτρα-Ψαλίδι-Μολύβι-Χαρτί

    Ηλικία: 4+

    Παίχτες: 2-6

    Επιτραπέζια παιχνίδια Remoundo_πέτρα ψαλίδι μόλύβι χαρτί
    Το αγαπημένο μας Πέτρα, Ψαλίδι, Μολύβι, Χαρτί σε επιτραπέζιο!

    Ε, μη μου πείτε πως δεν το ξέρετε! Όλοι το παίζαμε μικροί και είμαι σίγουρη πως το ξέρουν και τα παιδιά σας! Τα δικά μου παιδιά το ήξεραν από πολύ μικρά και το παίζαμε σε οποιαδήποτε στιγμή στο σπίτι ή και όταν βγαίναμε έξω και ήθελα να τους απασχολήσω με κάποιον τρόπο, αλλά δεν είχαμε κανένα παιχνίδι μαζί μας. Ένα παιχνίδι που παίζεται με τα χέρια μας μόνο τώρα υπάρχει και σε επιτραπέζιο!

    Με τον γιο μου τον Θάνο το παίζουμε ακόμα και τώρα και μάλιστα κάνουμε τουρνουά οι δυο μας! Πώς καταφέρνει κάθε φορά όμως να με κερδίζει! Το παίζουμε πολύ γρήγορα, πάρα πολύ γρήγορα και ρίχνουμε πολύ γέλιο. Όταν, λοιπόν, παίξαμε και το αντίστοιχο επιτραπέζιο παιχνίδι… γελάσαμε πάρα πολύ! (δείτε τα highlights μας στο instagram)

    Πώς παίζεται:

    Οι δύο παίχτες έχουν μπροστά του αναποδογυρισμένες δύο στοίβες με τις κάρτες τους. Λένε ταυτόχρονα τη φράση “Πέτρα, Ψαλίδι, Μολύβι, Χαρτί” και ταυτόχρονα αναποδογυρίζουν στο κέντρο του τραπεζιού την πάνω κάρτα της στοίβας τους.

    Επιτραπέζια παιχνίδια Remoundo_πέτρα ψαλίδι μόλύβι χαρτί
    “Πέτρα, Ψαλίδι, Μολύβι, Χαρτί¨τώρα και σε επιτραπέζιο για 2-6 παίχτες!

    Ποια από τις δύο κάρτες θα νικήσει;

    • Η πέτρα σπάει το μολύβι και το ψαλίδι
    • Το ψαλίδι κόβει το μολύβι και το χαρτί
    • Το μολύβι γράφει το χαρτί
    • Το χαρτί τυλίγει την πέτρα

    Τα πράγματα όμως στο επιτραπέζιο δεν είναι τόσο απλά όσο στο παιχνίδι με τα χέρια! Μεταξύ δύο ίδιων καρτών κερδίζει εκείνη με τη μεγαλύτερη δύναμη ανάλογα με τον αριθμό που αναγράφεται στην κάθε μία. Επίσης υπάρχει η κάρτα ΑΤΟΥ, με ένα αστέρι, που τις κερδίζει όλες.

    Το παιχνίδι έχει 3 διαφορετικούς τρόπους παιχνιδιού και παίζεται με 2, 3-6 και με 2-6 παίχτες.


    Διαβάστε επίσης στο Ανθομέλι:

    Τα επιτραπέζια παιχνίδια και τα οφέλη τους


    Μακριά Γαϊδούρα

    Ηλικία: 6+

    Παίχτες: 2-4

    Τι μου θυμίζει αυτό το παιχνίδι; Μου θυμίζει σχολικό διάλειμμα στο δημοτικό σχολείο! Τι παιχνίδι κάναμε! Τι γέλιο που είχαμε! Περιμέναμε πώς και πώς για να χτυπήσει το κουδούνι και να μαζευτούμε να το παίξουμε κορίτσια και αγόρια. Πολλές φορές βέβαια ήταν αγορίστικη υπόθεση περισσότερο αλλά κι εμείς το απολαμβάναμε ακόμα και ως… κοινό! Βέβαια επειδή καταπονούσε αρκετά την πλάτη, τη μέση και τον αυχένα των παιχτών στα μετέπειτα χρόνια έπαψε να παίζεται.

    Πώς παιζόταν παλιά

    Για όσους δεν το ξέρουν θα ήθελα να εξηγήσω λίγο τον τρόπο παιχνιδιού. Ένα παίχτης γινόταν η μάνα ή το μαξιλαράκι και στεκόταν όρθιος με τα πόδια ανοιχτά και με ακουμπισμένη την πλάτη στον τοίχο. Ο επόμενος παίχτης έσκυβε και έβαζε το κεφάλι του κάτω από το καβάλο του παίχτη-μαξιλάρι. Ο δεύτερος παίχτης έκανε το ίδιο αλλά στο καβάλο του σκυμμένου παίχτη. Το ίδιο έκαναν κι άλλοι 5-6 παίχτες δημιουργώντας μια ανθρώπινη γέφυρα (μακριά γαϊδούρα).

    Μια ισάριθμη δεύτερη αλλά αντίπαλη ομάδα παιδιών έπρεπε να πηδήσει και να σταθεί πάνω στις πλάτες των σκυμμένων ο ένας μετά τον άλλον. Για να το καταφέρουν και να χωρέσουν έπρεπε ο πρώτος να φτάσει όσο πιο κοντά γινόταν στην μάνα. Ποια ομάδα θα κέρδιζε; Αφού πηδούσαν και στέκονταν όλοι χωρίς να πέσει και χάσει κανείς ούτε από τους κάτω ούτε από τους πάνω, ο αρχηγός των παιδιών που πηδούσαν ρωτούσε τραγουδιστά τον αρχηγό των βαστάζων με το άσμα : «Τσανταλίνα Μανταλίνα– και στον … σου σωλήνα–πόσα είν’ αυτά;». Αν μάντευαν σωστά πόσα δάχτυλα είχε δείξει άλλαζαν οι ρόλοι, αν όχι, οι από κάτω παρέμεναν εκεί μέχρι να μαντέψουν σωστά.

    Τα παιχνίδια των παιδικών μας χρόνων σε επιτραπέζια
    Η εταιρεία Remoundo μετέτρεψε το παιχνίδι μακριά γαιδούρα σε επιτραπέζιο! Ναι! 

    Πώς παίζεται

    Δύσκολο να σας το περιγράψω εδώ το τρόπο παιχνιδιού γι αυτό σας συμβουλεύω όταν το πάρετε στα χέρια σας να διαβάσετε προσεκτικά τις οδηγίες. Η αλήθεια είναι πως μας παίδεψε αρχικά να καταλάβουμε τη διαδικασία αλλά τελικά είναι πολύ απλό! Αυτό όμως που έχω να πω είναι πως είναι πολύ προσεγμένο και ποιοτικό παιχνίδι. Έχει όμορφα γραφικά, έντονα χρώματα και ποιοτικά υλικά κατασκευής. Περιλαμβάνει ταμπλό, ξύλινα πιόνια-παιδάκια, και κάποιες κάρτες.

    Remoundo επιτραπέζιο Μακριά γαϊδούρα

    Η εταιρεία Remoundo είναι η  πρώτη στην Ελλάδα που ασχολήθηκε αμιγώς με την παραγωγή επιτραπέζιων και εκπαιδευτικών παιχνιδιών. Στόχος ήταν, είναι, και θα είναι η διαρκής βελτίωση της ποιότητας και η αύξηση τόσο της ασφάλειας όσο και της ποικιλίας των προϊόντων της. Τα επιτραπέζια παιχνίδια Remoundo κατασκευάζονται εξ ολοκλήρου από ανακυκλώσιμα υλικά φιλικά προς το περιβάλλον και μη τοξικά υλικά διατηρώντας την σταθερή υψηλή ποιότητα. Η συλλογή παιχνιδιών της εταιρείας Remoundo περιλαμβάνει παιδικά, εκπαιδευτικά αλλά και οικογενειακά παιχνίδια όπως και παζλ. 

    Τυφλόμυγα

    Ηλικία:5+

    Παίχτες: 3-6

    Η αλήθεια είναι ότι την τυφλόμυγα δεν μας άφηναν πολύ συχνά να την παίξουμε όταν ήμασταν μικροί για τον κλασσικό λόγο του … “θα πέσετε και θα χτυπήσετε”. Οπότε δεν έχω πολύ έντονες μνήμες. Αλλά σίγουρα το παιχνίδι είναι γνωστό σε όλα τα παιδιά τα οποία πετάνε τη σκούφια τους να κλείσουν μάτια και να παίξουν ένα είδος κρυφτού και κυνηγητού μαζί.

    Επιτραπέζια παιχνίδια _remoundo_Τυφλόμυγα
    4 παιχνίδια των παιδικών μας χρόνων σε επιτραπέζια 9

    Πώς παίζεται:

    Εδώ η Remoundo έχει απογειώσει το παιχνίδι καθώς έχει δύο version. Η μία πλευρά του ταμπλό είναι για μικρότερα παιδιά και η άλλη για μεγαλύτερα. Η κορδέλα φυσικά υπάρχει και μπορεί να φορεθεί από την τυφλόμυγα αλλά δεν χρειάζεται ούτε να τρέξετε, ούτε να ψάξετε, ούτε να χτυπήσετε, ενδεχομένως. Τις οδηγίες δεν θα σας τις δώσω αναλυτικά γιατί οι κανόνες είναι αρκετοί και θα πρέπει να τις διαβάσετε για να τις καταλάβετε (καλό θα είναι να είστε προετοιμασμένοι πριν καθίσετε να παίξετε για να μην βαρεθούν τα παιδιά περιμένοντας).

    Επιτραπέζια παιχνίδια remoundo_Μουτζούρης_Τυφλόμυγα

    Πώς σας φάνηκαν τα παιχνίδια; Παίζατε κάποιο από αυτά τα παιχνίδια μικροί ή τώρα τα παίζουν τα παιδιά σας ; Τι μνήμες έχετε από κάποιο από αυτά; Περιμένουμε με χαρά τα σχόλιά σας για να ανταλλάξουμε μνήμες!

    Κατερίνα

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    Kathy
    Kathyhttps://www.anthomeli.com
    Είμαι η Κατερίνα, μουσικός στο επάγγελμα και ζω με την οικογένειά μου στη Θεσσαλονίκη. Λατρεύω ό,τι έχει να κάνει με τις τέχνες και τα ταξίδια και το Ανθομέλι είναι η μεγάλη μου αδυναμία.

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης