ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Πώς να διοργανώσετε μια οικογενειακή βραδιά με επιτραπέζια παιχνίδια

    Σήμερα θα σας πω πώς ξεκίνησε η παράδοση με την οικογενειακή βραδιά με επιτραπέζια παιχνίδια στο σπίτι μας. Οι καλύτερες βραδιές των παιδιών! Δεν υπάρχουν βέβαια συγκεκριμένες μέρες που τις διοργανώνουμε αλλά μας βγαίνουν φυσικά. Τώρα μάλιστα που μεγάλωσαν και οι υποχρεώσεις τους είναι πολλές, τις επιδιώκουμε ακόμα πιο συχνά γιατί είναι ένας τρόπος για να περνάμε διασκεδαστικό χρόνο παρέα!

    Αναπολώντας την παιδική μας ηλικία έχουμε πολλές μνήμες με την Κάλη από οικογενειακές συνευρέσεις κατά τη διάρκεια των οποίων παίζαμε επιτραπέζια. Πάντα ένα νέο παιχνίδι, ειδικά αν αυτό μπορούσε να παιχτεί και από τους μεγάλους, μας ενθουσίαζε. Η μαμά μας ήταν άσσος στα επιτραπέζια και απολάμβανε, έτσι τουλάχιστον έδειχνε στα δικά μας μάτια, το παιχνίδι μαζί μας σε αντίθεση με τον μπαμπά μας που δεν ήταν μεγάλος fun! Ωστόσο, υπήρχαν στιγμές που θυμάμαι να παίζουμε με τα ξαδέρφια μας ή με τους θείους και τις θείες μας και ήταν πραγματικά πολύ διασκεδαστικές! Μεγαλώνοντας, και όταν απέκτησα τη δική μου οικογένεια, το έβρισκα ευχάριστο να παίζω με τα παιδιά μου και ενθάρρυνα και τον μπαμπά τους να παίζουμε όλοι μαζί.

    Τα οφέλη των επιτραπέζιων παιχνιδιών

    Τα επιτραπέζια παιχνίδια διδάσκουν τη σημαντικότητα, την επικοινωνία, την επίλυση προβλημάτων, την στρατηγική αλλά και την ομαδική δουλειά. Ωστόσο μπορούν να γίνουν καμιά φορά και λόγος για αντιπαραθέσεις αν μάλιστα τα μέλη της οικογένειας/παρέας είναι ανταγωνιστικά, αλλά στο χέρι μας είναι να θέσουμε από την αρχή τους κανόνες όχι μόνο των ίδιων των παιχνιδιών αλλά και της σωστής συμπεριφοράς όλων.

    Περισσότερα για τα οφέλη των παιχνιδιών μπορείτε να διαβάσετε κι εδώ

    Πώς να διοργανώσετε μια οικογενειακή βραδιά με επιτραπέζια παιχνίδια

    Για να καταφέρουμε να κάνουμε τη βραδιά αυτή κατά κάποιον τρόπο οικογενειακή παράδοση ή μια συνήθεια εβδομαδιαία ή έστω μηνιαία, ανάλογα φυσικά και με τις ηλικίες των παιδιών ή και με τις δουλειές των γονιών, μπορούμε να κάνουμε τα εξής:

    Pause στα social

    Να κλείσουμε τα κινητά και τις τηλεοράσεις. Καλό θα είναι για… workaholic γονείς να κλείσουμε το wi-fi στις συσκευές μας ή έστω να χαμηλώσουμε τον ήχο τους. Δεν δικαιούνται και τα παιδιά μας άλλωστε να τους αφιερωθούμε αποκλειστικά για μία ή δύο ώρες χωρίς διακοπές; Εννοείται πως αν η παρέα περιλαμβάνει και τρελαμένους με τα κινητά εφήβους θα πρέπει κι εκείνοι να κάνουν το ίδιο!

    Διαβάστε επίσης στο Ανθομέλι:

    Επιλογή παιχνιδιών

    Να επιλέξουμε τα κατάλληλα παιχνίδια. Η επιλογή των παιχνιδιών εξαρτάται φυσικά από την ηλικία των παιδιών αλλά και τη θεματολογία τους. Υπάρχουν παιχνίδια στρατηγικής, αυτά που είναι απλά διασκεδαστικά, γνώσεων κ.α. Επιλέξτε δύο με τρία παιχνίδια από κοινού. Ε, να μην φτάσουμε να μαλώνουμε πριν καν ξεκινήσουμε φωνάζοντας ο καθένας μας ποιο παιχνίδι προτιμάει! Μπορεί να έχουμε αγοράσει ένα καινούριο παιχνίδι και να είναι αυτό το παιχνίδι που θέλουμε να παίξουμε. Αλλά για σιγουριά ας υπάρχουν και κάποια ακόμη κοντά μας.

    Tip_1: Μπορούμε αν θέλουμε να γράψουμε σε γλωσσοπίεστρα τα ονόματα των παιχνιδιών που έχουμε και να διαλέξουμε ένα ο καθένας μας. Ή σε χαρτάκι σαν κλήρο.

    Tip_2: Ανάλογα με το παιχνίδι μπορούμε να παίξουμε όλοι μαζί, ανά δύο ή σε ομάδες. Στην “ανά δύο” περίπτωση, ο νικητής θα παίξει με τον επόμενο ενώ οι άλλοι θα παρακολουθούν (είπαμε χωρίς κινητά…).


    Τα τελευταία επιτραπέζια παιχνίδια της συλλογής μας είναι της εταιρείας Giochi Preziosi Hellas. Γελάσαμε απίστευτα με το παιχνίδι Ναι Σεφ!, παίξαμε στρατηγικά με το παιχνίδι Η κορυφή του Έβερεστ και εντυπωσιαστήκαμε με το παιχνίδι Ηφαίστειο η μεγάλη απόδραση. Πριν λίγο καιρό μάλιστα στο προφίλ του Ανθομέλι στο instagram σας είχα ανεβάσει stories με βιντεάκια από τη συναρμολόγησή τους αλλά και από τη διαδικασία των παιχνιδιών (θα τα βρείτε στα highlights).

    Πώς να διοργανώσετε μια οικογενειακή βραδιά με επιτραπέζια παιχνίδια με 3 νέα παιχνίδια της Giochi Preziosi Hellas!
    Νέα επιτραπέζια παιχνίδια από την εταιρεία Giochi Preziosi Hellas.

    Παιχνίδι Νο 1: Ναι Σεφ!

    Αγαπημένο μας αναδείχθηκε το Ναι Σεφ! Ένα διασκεδαστικό παιχνίδι που χρειάζεται ταχύτητα, παρατηρητικότητα και σταθερό χέρι. Με μόνο αρνητικό ότι είναι για 2- 3 άτομα και όχι για 4 μπορεί να παιχτεί από παιδιά 5+ και είναι άκρως απολαυστικό και για εμάς τους μεγάλους.

    Στόχος του κάθε παίχτη είναι να γυρίσει τα πιατάκια του μόνο με τη βοήθεια της σπάτουλας έτσι ώστε να δείχνουν από την πάνω πλευρά τα πιάτα της καρτέλας και να πατήσει πρώτος (μόνο με το χέρι) το κουδουνάκι. Αν τα καταφέρει κερδίζει την κάρτα του γύρου. Στην περίπτωση που τα πιάτα στην καρτέλα είναι ένα ή δύο τότε ο κάθε παίχτης πρέπει να βάλει τα πιάτα του το ένα πάνω στο άλλο χωρίς να πέσουν έτσι ώστε και πάλι να φαίνονται από την πάνω πλευρά τα πιάτα της καρτέλας. Φυσικά, νικητής είναι ο παίχτης που θα έχει κερδίσει τις περισσότερες καρτέλες.

    Πώς να διοργανώσετε μια οικογενειακή βραδιά με επιτραπέζια παιχνίδια με 3 νέα παιχνίδια της Giochi Preziosi Hellas - Ναι σεφ
    Ναι Σεφ!

    Παιχνίδι Νο.2: Η κορυφή του Έβερεστ

    Το παιχνίδι “Η κορυφή του Έβερεστ” είναι ένα παιχνίδι δράσης και στρατηγικής για 2-4 παίχτες ή 2 ομάδες. Στόχος του κάθε παίχτη είναι να ανεβάσει πρώτος τους δύο ορειβάτες του στην κορυφή του βουνού πριν προλάβει να το κάνει ο αντίπαλός του.

    Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά για τους ορειβάτες γιατί παρ’ όλο που μπορούν να μεταβάλλουν το μήκος των χεριών και των ποδιών τους συναντάνε εμπόδια κατά την ανάβαση. Ρισκάρουν κάθε στιγμή με τη ζωή τους ανάλογα με τα σημεία που επιλέγουν να αναρριχηθούν. Σε όσο περισσότερα σημεία στηριχτούν τόσο πιο ασφαλείς θα είναι αλλά θα αργήσουν περισσότερο να ανέβουν στην κορυφή! Η ζώνη ασφαλείας του βουνού βοηθάει τους παίχτες αλλά χρειάζεται και προσοχή γιατί ανά πάσα στιγμή όταν δεν βρίσκονται σε αυτή μπορεί ο αντίπαλος να τους ρίξει κάτω!

    Πώς να διοργανώσετε μια οικογενειακή βραδιά με επιτραπέζια παιχνίδια με 3 νέα παιχνίδια της Giochi Preziosi Hellas - Η κορυφή του Έβερεστ
    “Η κορυφή του Έβερεστ”

    Παιχνίδι Νο 3: Ηφαίστειο, η μεγάλη απόδραση

    Το παιχνίδι “Ηφαίστειο, η μεγάλη απόδραση” έχει εντυπωσιακή κατασκευή. Παίζεται με 2 ως 4 παίχτες και σκοπός του κάθε παίχτη είναι να ρίξει στη βαρκούλα του τα περισσότερα διαμάντια που πέφτουν από τον κρατήρα του ηφαιστείου. Αυτό το καταφέρνει όταν γυρίζει τους δίσκους-ορόφους του ηφαιστείου είτε προσπαθώντας να έρθουν προς την βάρκα του τα διαμάντια μέσα από τα κάθετα “μονοπάτια”, είτε για να εμποδίσει να πάνε τα διαμάντια στους αντιπάλους του.

    Ο γύρος ξεκινάει πατώντας ένα κουμπάκι μέσα στον κρατήρα του ηφαιστείου και ολοκληρώνεται όταν εκραγεί το ηφαίστειο. Η σειρά του κάθε παίχτη έρχεται όταν αναβοσβήνει η λάβα στο πάνω μέρος του ηφαιστείου. Η μουσική καθ’ όλη τη διάρκεια του γύρου γίνεται όλο και πιο γρήγορη όσο πλησιάζει η ώρα της έκρηξης κι αυτό εντείνει την αγωνία των παιχτών!

    Το παιχνίδι είναι πολύ ευχάριστο αλλά το συνιστούμε κυρίως για παιδιά μικρότερα των 8 ετών γιατί τα μεγάλα παιδιά καταφέρνουν να ολοκληρώσουν τον στόχο νωρίτερα της έκρηξης. Ο γιος μου πάντως το λατρεύει γιατί, ως μεγάλο πειραχτήρι, το κρύβει δίπλα σε ανήξερους επισκέπτες για να τρομάξουν με την έκρηξη!

    Πώς να διοργανώσετε μια οικογενειακή βραδιά με επιτραπέζια παιχνίδια με 3 νέα παιχνίδια της Giochi Preziosi Hellas - Ηφαίστειο
    “Ηφαίστειο, η μεγάλη απόδραση”

    Η εταιρεία Giochi Preziosi Hellas είναι μέλος του ομίλου PREZIOSI που αποτελεί τον μεγαλύτερο Ευρωπαϊκό οργανισμό παιχνιδιών και παιδικών προϊόντων. Στόχος και φιλοσοφία της εταιρείας είναι να δημιουργεί καινοτόμα και διασκεδαστικά παιχνίδια που εγγυώνται την ασφάλεια των παιδιών.


    Σνακ και ροφήματα

    Να είμαστε προετοιμασμένοι και οργανωμένοι. Το πιο εκνευριστικό, ειδικά για τη μαμά, είναι να αρχίσουν τα παιδιά τα “μαμά πεινάω” και τα “μαμά διψάω“. Οπότε καλό θα είναι να έχουμε προετοιμαστεί. Λίγα σνακ, μία πίτσα, αν μάλιστα παραγγείλουμε ακόμα καλύτερα, φρούτα, ποπ κορν, τυράκια και αλλαντικά, μια πιτούλα, ζεστή σοκολάτα με μαρσμέλοους για τα παιδιά, μπισκότα, τσάι ή ακόμα κι ένα ποτάκι για μας τους μεγάλους.

    And the winner is…

    Να έχουμε προνοήσει ένα δωράκι/βραβείο. Όλα καλά αλλά τι γίνεται με τον νικητή; Αν και η νίκη δεν είναι αυτοσκοπός και πρέπει ειδικά τα παιδιά να καταλάβουν πως απλά είναι ωραίο να περνάμε όμορφα και ποιοτικά όλοι μαζί σαν οικογένεια… προτείνω κι ένα είδος επιβράβευσης, ειδικά αν το κάνετε σαν τουρνουά! Ο νικητής της βραδιάς ή αυτός με τις περισσότερες νίκες στους γύρους θα κερδίσει κάτι χειροποίητο. Θα μπορούσε να είναι ένα αυτοσχέδιο “κύπελλο” φτιαγμένο από τουβλάκια που θα κρατήσει ως την επόμενη βραδιά επιτραπέζιων παιχνιδιών ή ένα αυτοσχέδιο μετάλλιο (μια απλή κορδέλα από την οποία θα κρέμεται μία σοκολάτα ή ένα σακουλάκι με μπισκότο ή ένα πακέτο μαστίχες ή ακόμα και ένα εκτυπωμένο χάρτινο μετάλλιο).


    Δείτε επίσης στο Ανθομέλι κι άλλες ιδέες με αυτοσχέδια παιχνίδια:


    Δημιουργήστε όμορφες αναμνήσεις παρέα με τα παιδιά! Γίνετε κι εσείς παιδιά μαζί τους και να είστε σίγουροι πως τα παιδιά θα περιμένουν πώς και πως αυτές τις βραδιές (ή πρωινά ή απογεύματα) και κυρίως θα έχουν να το λένε όταν μεγαλώσουν! Όσο για τα μεγάλα παιδιά της οικογένειας; Ναι, ακόμα και τα μεγάλα το έχουν ανάγκη να παίζουν μαζί με τους γονείς κι ας κάποια δεν το παραδέχονται! Μην ξεχνάτε πως υπάρχουν οικογένειες με πολλά παιδιά ή με αδέρφια που έχουν μεγάλη διαφορά ηλικίας! Κάντε μια προσπάθεια για να έρθουν πιο κοντά το ένα στο άλλο. Το παιχνίδι με τα επιτραπέζια παιχνίδια ας γίνει αυτό η αφορμή!

    Το άρθρο έγινε σε συνεργασία με την Giochi Preziosi αλλά οι απόψεις για τα συγκεκριμένα παιχνίδια που αναφέρονται στο άρθρο είναι απόλυτα δικές μας.

    Κατερίνα

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    Kathy
    Kathyhttps://www.anthomeli.com
    Είμαι η Κατερίνα, μουσικός στο επάγγελμα και ζω με την οικογένειά μου στη Θεσσαλονίκη. Λατρεύω ό,τι έχει να κάνει με τις τέχνες και τα ταξίδια και το Ανθομέλι είναι η μεγάλη μου αδυναμία.

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης