Μντίνα: Γνωρίζοντας την παλιά πρωτεύουσα της Μάλτας

Callie

Όταν πήγαμε στη Μάλτα καλεσμένοι του Malta Tourism Authority και του Visit Malta, η αλήθεια είναι ότι είχα πολύ διαφορετική άποψη για το νησί αυτό (σας έχω γράψει άλλωστε και για τους μύθους που κατέρριψα μετά την επίσκεψή μας εκεί). Μου θύμισε λίγο την πρώτη μας επίσκεψη στη Ναύπακτο, όπου είχα μείνει με το στόμα ανοιχτό από την πλούσια ιστορία που έχει αυτή η πόλη. Ε, το ίδιο συνέβη και με τη Μάλτα. Ένα τόσο μικρό νησί με τόση μακρόχρονη και εξαιρετική ιστορία πίσω του, γεγονός που το οφείλει εν μέρη και στην καίρια γεωγραφική του θέση (να κάτι που μας συνδέει με τους Μαλτέζους). Το ίδιο σοκ έπαθα όταν έμαθα για την Mdina/Μντίνα (προφέρεται Εμντίνα ή Μεντίνα) την παλιά πρωτεύουσα του νησιού, ή αλλιώς Σιωπηλή Πόλη, που εντυπωσιάζει με τις κρυφές ιστορίες, τα κουτσομπολιά αλλά και τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε στην εξέλιξη της Μάλτας. 

Όταν οι Ιππότες αποβιβάστηκαν στο νησί βρήκαν του Ισπανούς αριστοκράτες εγκατεστημένους στην Μντίνα (για αυτό ονομαζόταν και η Πόλη των Ευγενών). Τα κτίρια της ήταν ένα μείγμα μεσαιωνικής και μπαρόκ αρχιτεκτονικής με οχυρωμένα σπίτια και ψηλά τείχη (Μdina στα Αραβικά σημαίνει η Πόλη με τα τείχη) και φυσικά σε μιας στρατηγικής σημασίας τοποθεσία. Ωστόσο οι ίδιοι δεν επιθυμούσαν να έχουν την πρωτεύουσα τους εκεί. Ήταν στρατιώτες και όχι αριστοκράτες όπως οι Ισπανοί κι έτσι συμφώνησαν να παραμείνουν εκεί οι Ισπανοί και αυτοί να δημιουργήσουν τη δική τους πρωτεύουσα στη Βαλέττα, η οποία είχε εξαιρετική θέση όσον αφορά τις πολεμικές και στρατιωτικές τους βλέψεις. Επειδή όμως οι Ισπανοί ήθελαν και το αντάλλαγμά τους, τούς ζήτησαν να τους εκπαιδεύουν τους αετούς τους. Οι ιππότες φυσικά δέχτηκαν (ολόκληρη πρωτεύουσα θα έφτιαχναν άλλωστε) και έτσι είπαν το ναι, στέλνοντας στους Ισπανούς έναν Χρυσό Αετό, τον οποίο σήμερα μπορείτε να βρείτε στον Καθεδρικό Ναό στην Βαλέτα.

Η πόλη της Μdina από μακρυά.
Αν και η Μελίτα δεν συγκινήθηκε ιδιαίτερα με την ιστορία των Ιπποτών,
είμαι σίγουρη πως αν έχετε αγόρια θα δείξουν λίγο μεγαλύτερο ενδιαφέρον
για τους Ιππότες!

Ξενάγηση στην Μντίνα

Όταν μπήκαμε στην Μντίνα εντυπωσιαστήκαμε καθώς τελικά δεν είναι και τόσο Σιωπηλή Πόλη. Είναι μια τουριστική και γεμάτη ζωή πόλη με λίγους μόνιμους κατοίκους (γύρω στους 250-270) που όμως κρατούν τους αυτοκρατορικούς τους τίτλους καθώς και τις περιουσίες τους αλλά και τα ακίνητά τους σαν κόρη οφθαλμού. Είναι μια ξεχωριστή κοινωνική κάστα που χαίρει την εκτίμηση των Μαλτέζων έστω κι αν πλέον ο τίτλος τους ανήκει μόνο στα χαρτιά.

Mdina Gate

Την πόλη μπορείτε να τη γυρίσετε είτε μόνοι σας με τα πόδια (αν και θα σας πρότεινα αν σας ενδιαφέρει η ιστορία να έχετε μαζί σας κάποιον ξεναγό), είτε με κάποια από τις άμαξες που θα βρείτε έξω από την πόλη και που οι οδηγοί τους παίζουν επίσης και τον ρόλο του ξεναγού. Ωστόσο αν είστε low budget treavellers στην είσοδο της πόλης θα βρείτε ένα information center και μπορείτε να προμηθευτείτε χάρτη και οδηγό.

Κάντε like στη σελίδα του Ανθομέλι στο Facebook, follow στο προφίλ μας στο Instagram και ακολουθήστε μας στο Pinterest.

Εμείς είχαμε μαζί μας μια εξαιρετική ξεναγό, την Iolana, που ήταν μαζί μας σχεδόν σε όλο το ταξίδι και θέλω να την ευχαριστήσω ιδιαίτερα για όλα όσα έκανε για εμάς. Ενημερωμένη, μορφωμένη, γελαστή, με χιούμορ και πολλή αγάπη για εμάς αλλά και τη Μελίτα. Μια γνωριμία που δεν ξεχάσω ποτέ.

Και επειδή τα σοκάκια είναι πολλά, είμαι σίγουρη ότι αν δεν είχαμε την ξεναγό μας, δεν θα βλέπαμε αυτή την πόρτα!!!!
Αυτό το υπέροχο αρχοντικό έχει μετατραπεί σε καφέ

To πρώτο πράγμα που σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει όπως καταλαβαίνετε είναι η αρχιτεκτονική της πόλης και αυτό είναι το κυρίαρχο στοιχείο της. Παλάτια, μεγαλοπρεπή κτίρια και επαύλεις με εσωτερικές αυλές και εντυπωσιακές εξώπορτες. Από την πρώτη κιόλας στιγμή που θα δείτε το πρώτο κτίριο στα δεξιά σας, το Palazzo Vilhena, θα μπείτε σε άλλο mood. Το μόνο αρνητικό είναι ότι σαφώς τα περισσότερα σπίτια, καθώς είναι ιδιόκτητα, δεν είναι επισκέψιμα κι έτσι δεν παίρνεις εύκολα ιδέα από το εσωτερικό ενός σπιτιού και από την ομορφιά και τον διάκοσμο της αυλής τους.

Χαρακτηριστικό σπίτι στην Μdina

Info: Εάν είστε φαν του Game of Thrones σίγουρα θα την αγαπήσετε λίγο περισσότερο λόγω των γυρισμάτων που έγιναν εδώ.


Ένα υπέροχο σπίτι (instagrammable) που θα αγαπήσετε
Ακόμα και τα τουριστικά μαγαζιά είναι ενσωματωμένα στην αρχιτεκτονική της πόλης.

Τα χερούλια των πορτών τους ήταν αυτά με τα οποία ξεχώριζε κανείς πόσο πλούσια ήταν η οικογένεια και πόσο καθαρή η νοικοκυρά. Είναι συνήθως μπρούτζινα και μεγάλα και αν είστε κι εσείς φαν τότε σίγουρα θα βρείτε στα μαγαζιά της Μdina να αγοράσετε ένα που να ταιριάζει στη δική σας πόρτα.

H Μελίτα μπροστά σε χαρακτηριστική πόρτα αρχοντικού της Mdina
Οικογενειακό οικόσημο και χερούλι δύο σε ένα!
View this post on Instagram

Σημερα πρώτη μέρα στη Μάλτα κι αν έπρεπε να βάλω στη σειρά όλα όσα είδαμε σίγουρα πρώτη θα έβαζα την ξενάγηση στην υπέροχη Mdina, την παλιά πρωτεύουσα της Μάλτας που παρόλο που λέγεται και Σιωπηλή πόλη εγώ θα την έλεγα Αρχόντισσα της Μαλτας. Βαρονοι και Δουκισσες ππυ ακόμα κρατάνε τιυς τίτλους τους και χερούλια στις πόρτες που όσο πιο μεγάλα και κατά είναι τόσο μεγαλύτερη η αίγλη των ενοικίων. Μια πόλη που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε! Τα κουτσομπολιά θα σας τα γράψω στο blog. … Today was our first day in Malta and if I had to choose the best thing, I would put the old capital of Malta, Mdina, first. The houses are so wonderful and the doors hide secret stories and a lot of gossiping (more on the blog soon). Barons and ladies with titles still leave there and the bigger the doorknob the richer the family. Ohhh we loved the atmosphere. In the list when you visit Malta for sure! @visitmalta #anthomeli #MaltaIsMore #visitmalta #travelbloggersgreece #greektravelblogger #travelgram #travelogram #instatravel #malta #mdina #oldhouses #traditionalhouses #travelbloggergr #travelbloggervibes #travelblogger_gr #travelbloggerslife #travelbloggerslifestyle #momswhotravel #kidswhotravel #colourfulkids #familytravel #familytravelbloggers #familytravelblogger_gr #familyexperience #familyfriendlymalta #maltaforfamilies #maltaforkids

A post shared by Family bloggers/Travelbloggers (@anthomeli) on

Καθεδρικός του Αγίου Παύλου

Σημαντικό κτίριο αποτελεί φυσικά ο Καθεδρικός του Αγίου Παύλου σε μπαρόκ στυλ που χτίστηκε τον 17ο αι. Στη Μάλτα φημολογείται ότι βρέθηκε ο Απόστολος Παύλος μετά το ναυάγιο που παραλίγο να του κοστίσει τη ζωή. Το διπλό καμπαναριό, που φαίνεται από χιλιόμετρα μακρυά, παίζει και ρόλο ρολογιού, τα οποία όμως δείχνουν διαφορετική ώρα και μόνο το ένα πηγαίνει σωστά. Ο λόγος; Να μπερδέψει τον Διάβολο!

Μόνο αρνητικό, ειδικά για όσους αγαπάτε την φωτογράφιση, είναι ότι οι κάτοικοι με έντονες διαμαρτυρίες τελικά έπεισαν τον Δήμο να τους επιτρέπει το παρκάρισμα εντός της πόλης. Όταν έχεις λεφτά και δύναμη… όλα τα καταφέρνεις.

Tip: Στο Ραμπάτ που θεωρείται προάστιο της Μντίνα θα βρείτε και τις χριστιανικές κατακόμβες του Αγίου Παύλου.

Αν θέλετε μια χαρακτηριστική φωτογραφία με τον κόκκινο τηλεφωνικό θάλαμο, θα βρείτε αρκετούς στην Μάλτα. Η Μελίτα πάντως το άχτι της το έβγαλε!
Χαρακτηριστικό των σπιτιών τα ξύλινα (και όχι μόνο) χρωματιστά παράθυρα των πέτρινων σπιτιών.

Η αλήθεια είναι ότι η βόλτα μας στην Μdina είχε περισσότερο ψυχαγωγικό χαρακτήρα. Ηταν η πρώτη μας μέρα στη Μάλτα κι έτσι θέλαμε να τη βιώσουμε όμορφα και χαλαρά. Βγάλαμε τις φωτογραφίες μας, απολαύσαμε τη θέα από τα ψηλά τείχη και φυσικά μάθαμε πολλά πολλά κουτσομπολιά για τους κατοίκους της.

Παρ’ όλη την ζέστη, το αεράκι ανάμεσα από τα στενά σοκάκια θα σας ανακουφίσει
Γιατί αν δεν κάνει την τρέλα σου, το ταξίδι δεν έχει νοστιμάδα!

Στη βόλτα σας στη Μάλτα θα βρείτε σίγουρα πολλές όμορφες γωνιές για φωτογραφίες όπως αυτό το σπίτι, ένα από τα πιο ακριβά πουλημένα σπίτια στη Μάλτα. Και ναι, μπορεί να σας ξεγελάει το εξωτερικό αλλά πιστέψτε με, σύμφωνα με την ξεναγό μας, το εσωτερικό του είναι απαράμιλλης πολυτέλειας και ομορφιάς. Ίσως ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα σπίτια της Μάλτας… εκτός από μοσχοπουλημένα! Φυσικά μπορείτε να μείνετε εκεί και μπορείτε να κάνετε την κράτησή σας από εδώ αν θέλετε διακοπές πολυτελείας και το σηκώνει και η τσέπη σας!

Διαμονή

Χαρακτηριστικό επίσης είναι το γεγονός ότι δεν θα βρείτε πολλούς ξενώνες και ξενοδοχεία μέσα στην Μdina, με εξαίρεση το πολυτελές πεντάστερο ξενοδοχείο (The Xara Palace Relais & Chateaux), όχι απλησίαστο απ’ ότι μας είπε η ξεναγός, όπου πολλά ζευγάρια επιλέγουν για το ταξίδι του Μέλιτος.

Hotel «The Xara Palace Relais & Chateaux»
Γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής ομάδας "Ταξιδεύοντας με το Ανθομέλι" στο Facebook και ακολουθήστε μας στο "greek_travel_family" στο Instagram.

Ανακαλύψτε ξενοδοχεία και άλλα καταλύματα στην Mdina αλλά και στη Μάλτα γενικότερα.Booking.com

Πώς σας φάνηκε η Μντίνα; Όπως και να χει, ταξίδι στη Μάλτα χωρίς Μντίνα δεν γίνεται. Οπότε οργανώστε το ταξίδι σας και και με τις πληροφορίες του Ανθομέλι είστε έτοιμη για απογείωση!

Καλά να περάσετε!

Κάλη