Δρέσδη, η αναγεννημένη πόλη της Γερμανίας

Η Σαξονία είναι μια περιοχή με μεγάλη ιστορία και βρίσκεται στα ανατολικά της Γερμανίας, πολύ κοντά στα σύνορα με την Τσεχία. Πρωτεύουσά της είναι η Δρέσδη, που περιλαμβάνεται μέσα στις ωραιότερες πόλεις της Γερμανίας, αλλά και στις πιο ιστορικές πόλεις της Ευρώπης.  Ανάμεσά της κυλάει ο ποταμός Έλβας και έχει μετονομαστεί για την ομορφιά της και την πολιτιστική της κληρονομιά, ως «η Φλωρεντία του Έλβα». Η Δρέσδη επί σειρά αιώνων ήταν η έδρα των εκλεκτόρων της Σαξονίας και είχε γίνει κέντρο πολιτισμού και μια από τις πλουσιότερες πόλεις της Γερμανίας. Μεγάλοι ζωγράφοι, γλύπτες και μουσικοί  είχαν ως τόπο διαμονής τους τη Δρέσδη και δημιούργησαν μια πόλη-μουσείο με παλάτια, κάστρα, μεγαλειώδεις εκκλησίες και με περισσότερα μπαρόκ κτίρια από οπουδήποτε αλλού.

Δρέσδη, η όμορφη μπαρόκ πόλη της Γερμανίας

Τι είναι αυτό που την κάνει ξεχωριστή;

Η Δρέσδη κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο είχε γίνει το καταφύγιο για χιλιάδες πρόσφυγες, παιδιά και γυναίκες που είχαν μετακινηθεί εκεί, γιατί ως πόλη δεν ήταν στρατιωτικός στόχος και πίστευαν πως δεν θα δεχόταν επίθεση. Όμως η μοίρα της ήταν διαφορετική. Η ίδια η ιστορία τη ζήλεψε και ενώ επί χρόνια ήταν η αγαπημένη της, στο τέλος την τιμώρησε σκληρά και όλη αυτή η θαυμάσια πόλη σε μια νύχτα ισοπεδώθηκε.

Στις 13 και 14 Φεβρουαρίου του 1945 και ενώ ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος ήταν στο τέλος του, έγιναν τρεις αεροπορικές επιθέσεις στη Δρέσδη από αμερικανικά και βρετανικά βομβαρδιστικά που άδειασαν πάνω της τόνους από βόμβες. Οι βόμβες ήταν προγραμματισμένες πριν πέσουν στο έδαφος να εκραγούν περίπου 50 μέτρα πάνω από αυτό. Η έκρηξη σχημάτισε ένα πύρινο σύννεφο και τύλιξε μέσα του ανθρώπους και κτίρια που κάηκαν σε λίγα λεπτά! Η κόλαση είχε ανοίξει τις πύλες της και κατάπιε σχεδόν το 80% της πόλης μαζί με χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι απανθρακώθηκαν λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

Δρέσδη, η αναγεννημένη πόλη της Γερμανίας 1
Το τέλος του πολέμου βρήκε τη Δρέσδη σχεδόν ολοκληρωτικά κατεστραμμένη με σωρούς ερειπίων και κανένας δεν πίστευε τότε πως θα ξαναγίνει πόλη.

Σήμερα όμως μετά από μεγάλες προσπάθειες από μέρους της ίδιας της Γερμανίας, αλλά και με δωρεές πολιτών από όλο τον κόσμου, η Δρέσδη αναγεννήθηκε από τις στάχτες του πολέμου και αναγκάζει κάθε επισκέπτη να σταματήσει το βλέμμα του επάνω στα δεκάδες αξιοθέατά της και να θαυμάσει την πόλη των βασιλιάδων της Σαξονίας, της όπερας και των περισσότερων κτιρίων σε μπαρόκ στυλ.

Χάρτης με όλα τα σημεία ενδιαφέροντος που αναφέρουμε στο άρθρο.

Ταξίδι στη Δρέσδη

Σε ένα μας ταξίδι στη Γερμανία γνωρίσαμε το Βερολίνο (πατήστε εδώ για α’ μέρος και για β’ μέρος), με τα δεκάδες μουσεία και αξιοθέατά του που μπορώ να σας ομολογήσω πως είναι μια από τις συναρπαστικότερες πρωτεύουσες της Ευρώπης, αλλά και το γοητευτικό Πότσνταμ που φημίζεται για το παλάτι  Sansoussi. Αφού χορτάσαμε με το παραπάνω τις δυο υπέροχες αυτές πόλεις της Γερμανίας είπαμε να βάλουμε ως προορισμό μας τη Δρέσδη. Κατά τη διαδρομή μας περάσαμε από υπέροχα τοπία απίστευτης ομορφιάς και αντικρίσαμε μαγευτικά φυσικά τοπία οδηγώντας πολλές φορές παράλληλα στον ποταμό Έλβα. Δικαίως το μέρος αυτό το αποκαλούν και «Σαξονική Ελβετία». Η απόσταση που διανύσαμε από το Βερολίνο έως τη Δρέσδη ήταν περίπου 250 χλμ.

ΞΕΝΑΓΗΣΗ: Εάν θέλετε μια εύκολη ξενάγηση στην πόλη μπορείτε να πάρετε το Hop on Hop off Bus με audio guide (δωρεάν ακουστικά) και να κατέβετε μόνο στα σημεία ενδιαφέροντος που θα επιλέξετε εσείς. Πατήστε εδώ για να κλείσετε και να δείτε την ακριβή διαδρομή. Περιλαμβάνει και 2 ξεναγήσεις με τα πόδια (Fürstenzug, around Frauenkirche, and around Zwinger).


Διαβάστε επίσης στο Ανθομέλι:


Αξιοθέατα της Δρέσδης

Παλιά και νέα πόλης της Δρέσδης

Ο χώρος που είχαμε διανυκτερεύσει ήταν μπροστά στις όχθες του Έλβα ποταμού απέναντι από το ιστορικό κέντρο της Δρέσδης (Altstadt). (Στο τέλος της ανάρτησης καταγράφω τις συντεταγμένες διαμονής μας για τους αυτοκινούμενους). Ξεκινήσαμε τη βόλτα μας το πρωί από τη Νέα πόλη (Neustadt). Αυτή η πλευρά της Νέας πόλης της Δρέσδης έχει μεγάλους και κομψούς δρόμους, κεντρικές πλατείες με συντριβάνια και όμορφα σπίτια. Η βόλτα μας ήταν σύντομη και οι φωτογραφίες μας εξαιρετικές. Βιαζόμασταν όμως να φτάσουμε στην παλιά ιστορική πόλη, θαρρείς και δεν θα προλαβαίναμε. Θέλαμε τόσο πολύ να δούμε την αναγεννημένη Δρέσδη!

Δρέσδη, η αναγεννημένη πόλη της Γερμανίας 3
Η Νέα πόλη ( Neustadt), στη Δρέσδη

Ξενάγηση δυόμιση ωρών στην παλιά πόλη με ξεναγό (στα αγγλικά) μπορείτε να κλείσετε πατώντας εδώ. Ξεναγήση με τα πόδια στην παλιά πόλη της Δρέσδης, περνώντας από τα σημαντικότερα αξιοθέατα όπως ο Τσβινγκερ, η βεράντα του Brühl και η εκκλησία της Παναγίας. Περιλαμβάνει και ξενάγηση στο κτίριο της Οπέρας (Semperoper).

Δρέσδη, η αναγεννημένη πόλη της Γερμανίας 5
Πολλά και ωραία αρχοντικά κοσμούν τη Νέα πόλη της Δρέσδης.

Το χρυσό άγαλμα του Αύγουστου ΙΙ του Iσχυρού (Golden Horseman)

Το πρώτο μνημείο που συναντήσαμε στην αρχή της ξενάγησής μας πριν περάσουμε τη γέφυρα Augustusbrucke, ήταν το χρυσό άγαλμα του εκλέκτορα της Σαξονίας, Αύγουστου II του Ισχυρού (1670-1733), το Golden Horseman. Αυτό που αντικρίζαμε ήταν τόσο μαγικό και συνάμα τόσο  λαμπρό που για μια στιγμή μας ξάφνιασε. Επάνω σε ένα στιβαρό βάθρο έστεκε το χρυσό άγαλμα του Αυγούστου, να ιππεύει το άλογό του. Ένα μνημείο πραγματικά λαμπερό, αστραφτερό και πολύ μεγάλο! Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε πως η αναγέννηση της πόλης θα ήταν τόσο λαμπερή. Οι ακτίνες δε του ήλιου που έπεφταν εκείνη τη στιγμή επάνω του το μεταμόρφωναν και ήταν τόσο παραστατικό όλο το σκηνικό που νομίζαμε πως το άλογο με τον αναβάτη θα καλπάσει και θα φύγει από τη θέση του! Εξ άλλου δεν θα μπορούσε ο ανδριάντας του Αυγούστου του Ισχυρού να μην είναι χρυσός, αφού και τον ίδιο τον ονόμαζαν «Βασιλιά του Ήλιου».

Δρέσδη, η αναγεννημένη πόλη της Γερμανίας 7
Το χρυσό άγαλμα του Αύγουστου Β΄ του Ισχυρού εκλέκτορα της Δρέσδης, το Golden Horseman (Golden Rider). Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου το άγαλμα, που είχε κατασκευαστεί από το 1736, το είχαν απομακρύνει και το τοποθέτησαν και πάλι το 1956.

Ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο της Δρέσδης

Γέφυρα του Αύγουστου του Ισχυρού (Augustusbrucke)

Η πόλη της Δρέσδης απλώνεται δεξιά και αριστερά του ποταμού Έλβα και τα δύο μέρη συνδέονται με πολλές γέφυρες. Όμως μια είναι η γέφυρα που συνδέει ακριβώς τη Νέα Πόλη (Neustadt) με την Παλιά Πόλη (Altstadt) και το ιστορικό κέντρο της Δρέσδης. Είναι η γέφυρα του Αυγούστου (Augustusbrucke).

Δρέσδη, η αναγεννημένη πόλη της Γερμανίας 9
Η γέφυρα είχε χτιστεί στο σημείο αυτό από τον 12ο αι. Η σημερινή όμως γέφυρα κατασκευάστηκε μεταξύ 1907-1910 και έχει 9 θόλους. Είναι απλή και δεν έχει διακοσμητικά στοιχεία επάνω της. Είναι όμως πολύ ασφαλής καθώς δεν έχει ανοίγματα στα πλαϊνά της μέρη.

Καθώς περπατούσαμε επάνω στη γέφυρα, το ιστορικό κέντρο της πόλης που απλωνόταν στα μάτια μας ήταν το ιδανικότερο μέρος για τις πανοραμικές μας φωτογραφίες. Όλα τα αξιοθέατα της πόλης μπροστά μας με τις κορυφές των ναών και των βασιλικών παλατιών να σχίζουν τον ουρανό και τα ποταμόπλοια να περιμένουν τους τουρίστες για μια ρομαντική βόλτα στο ποταμό Έλβα. Μια εικόνα, χίλιες λέξεις! Εκείνη τη στιγμή κατάλαβα πόσο τυχεροί ήμασταν που βρισκόμασταν σε αυτή τη βασιλική πόλη που παρ’ όλες τις καταστροφές που υπέστη ήταν εκεί μπροστά μας και μας δινόταν απλόχερα να τη θαυμάσουμε.

Δρέσδη, η αναγεννημένη πόλη της Γερμανίας 11
Πανοραμική θέα της Δρέσδης από τη γέφυρα Augustusbrucke πάνω από τον Έλβα ποταμό Χρυσά αγάλματα κοσμούν τις κορυφές πολλών κτιρίων της Δρέσδης

Καθεδρικός Ναός της Δρέσδης (Hofkirche)

Περνώντας τη γέφυρα του Αυγούστου μπήκαμε στην πλατεία Schlossplatz και μείναμε έκθαμβοι από τη μεγάλη μπαρόκ εκκλησία που υψωνόταν μπροστά μας. Είναι η μνημειώδης βασιλική εκκλησία Hofkirche, ο καθεδρικός ναός της Δρέσδης, που το καμπαναριό της σκίζει τον ουρανό και ήταν αυτό που βλέπαμε από μακριά.

Δρέσδη, η αναγεννημένη πόλη της Γερμανίας 13
Ο καθεδρικός ναός της Δρέσδης, Hofkirche

Η Hofkirche είναι ένας καθολικός ναός που χτίστηκε από τον Αύγουστο II τον Ισχυρό ανάμεσα στο 1738-51. Ενώ ήταν εκλέκτορας της Σαξονίας ήθελε να γίνει βασιλιάς και να πάρει τον θρόνο της Πολωνίας. Για να πραγματοποιήσει τον σκοπό του αυτό και επειδή οι βασιλείς της Πολωνίας ήταν καθολικοί, ασπάστηκε και ο ίδιος τον καθολικισμό. Τότε ήταν που έχτισε τον καθεδρικό ναό Hofkirche, για να ξεπεράσει την αίγλη του Προτεσταντικού ναού της Παναγίας, την Frauenkirche που ήδη είχε χτιστεί στη Δρέσδη. Ο μεγάλος ναός με το ιδιαίτερο μπαρόκ στυλ του μας τράβηξε αμέσως την προσοχή, τόσο για τη θέση του και το μέγεθός του, αλλά και γιατί την εξωτερική του διακόσμηση τη γεμάτη με αγάλματα Αγίων και Επισκόπων.

Δρέσδη, η αναγεννημένη πόλη της Γερμανίας 15
Hofkirche, ο καθεδρικός ναός της Δρέσδης, ο ναός είχε ισοπεδωθεί από τους βομβαρδισμούς του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά σήμερα έχει ανεγερθεί πλήρως, σύμφωνα με την παλιά του μορφή

Όπερα της Δρέσδης (Semperoper)

Δίπλα από τον Καθεδρικό Ναό της Δρέσδης εκτείνεται μια άλλη μεγάλη πλατεία, η Πλατεία της Όπερας, η Theaterplatz. Εδώ το υπέροχο αναγεννησιακό κτίριο της Όπερας, έχει τον κυρίαρχο λόγο και δικαίως αποτελεί ορόσημο της Δρέσδης, χάριν της οποίας  η Δρέσδη είχε γίνει μουσική μητρόπολη.

Δρέσδη, η αναγεννημένη πόλη της Γερμανίας 17
Η Όπερα της Δρέσδης ( Semperoper

Η Όπερα της Δρέσδης που χτίστηκε το 1841 είναι το σημαντικότερο αξιοθέατο της πλατείας και πραγματικά από τα κτίρια που μας άφησε άφωνους, τόσο για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του που το κάνει και ξεχωρίζει, όσο και για τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του. Μέσα δεν μπήκαμε αλλά φαντάζομαι πως και εσωτερικά θα είναι ένα εξαιρετικό κτίσμα από αρχιτεκτονικής άποψης, με έμφαση στα διακοσμητικά στοιχεία, αλλά και στην ακουστική του χώρου.

Το Μέγαρο της Όπερας είναι εκθαμβωτικό! Μας ενθουσίασε και πηγαίνοντας πιο κοντά διακρίναμε πως αριστερά και δεξιά της εισόδου ήταν τα αγάλματα του Γκαίτε και του Σίλερ. Όπως επίσης μέσα σε μια εσοχή αριστερά του κτιρίου είδαμε τα αγάλματα του Σαίξπηρ και του Σοφοκλή ενώ τη δεξιά πλευρά του κτιρίου την κοσμούσαν τα αγάλματα του Μολιέρου και του Ευριπίδη.

Δρέσδη, η αναγεννημένη πόλη της Γερμανίας 19
Η Όπερα (Semperoper) ανακατασκευάστηκε 40 χρόνια μετά την καταστροφή της από τους βομβαρδισμούς του 1945, ακριβώς όπως ήταν το αρχικό της σχέδιο προπολεμικά, με μοναδικές αλλαγές στο εσωτερικό του κτιρίου για να ακολουθήσουν  τις σύγχρονες  μορφές σκηνικών και ακουστικής που απαιτούν οι παραστάσεις των έργων όπερας.

Νοιώσαμε αμέσως μια υπερηφάνεια βλέποντας πως έχουν δανειστεί πολλά στοιχεία από την αρχαία Ελλάδα και τα έχουν συμπεριλάβει στον δικό τους πολιτισμό. Σε αυτό το εξαίσιο αρχιτεκτονικό δημιούργημα έχουν συμπεριλάβει δίπλα στους δικούς τους μεγάλους συγγραφείς και τους δικούς μας μεγάλους αρχαίους τραγικούς! Βέβαια ένα ακόμα στολίδι της Όπερας που την κάνει ακόμα πιο εντυπωσιακή είναι και το μεγάλο άρμα που το σέρνουν 4 πάνθηρες και βρίσκεται ακριβώς πάνω από την είσοδο.

Δρέσδη, η αναγεννημένη πόλη της Γερμανίας 21
Μπροστά από την Όπερα υπάρχει το άγαλμα του Βασιλιά της Σαξονίας Iohann

Ξενάγηση στην Όπερα της Δρέσδης μπορείτε να κλείσετε από εδώ. Δεν χρειάζεται να έχετε εκτυπωμένο το εισιτήριο αλλά το δείχνετε απευθείας από το κινητό σας!

Παλάτι Τσβίνγκερ (Zwinger)

Στην πλατεία Theaterplatz όμως η ομορφιά δεν σταματάει στην Όπερα, συνεχίζεται και σε άλλα υπέροχα κτίρια. Ένα από αυτά είναι και το παραμυθένιο κτίριο, το πανέμορφο ανάκτορο Τσβίνγκερ (Zwinger), χτισμένο σε στυλ μπαρόκ.

Δρέσδη, η αναγεννημένη πόλη της Γερμανίας 23
Το Παλάτι Τσβίνγκερ (Zwinger) στη Δρέσδη

Παλιότερα στο μέρος αυτό υπήρχε το φρούριο της Δρέσδης. Αργότερα εδώ έκτισε τα διαμερίσματά του ο Αύγουστος ο Ισχυρός. Ως εκλέκτορας της Σαξονίας είχε επισκεφθεί τις Βερσαλίες στη Γαλλία και όταν επέστρεψε στην πατρίδα του μαγεμένος από τη μεγαλοπρέπεια των βασιλικών ανακτόρων της Γαλλίας, θέλησε να κτίσει και αυτός ένα μεγαλοπρεπές παλάτι. Έτσι, έχτισε  το ανάκτορο Zwinger. 

Δρέσδη, η αναγεννημένη πόλη της Γερμανίας 25

Όλο το συγκρότημα των ανακτόρων είναι πολύ επιβλητικό και ενώ σήμερα στεγάζει μουσεία, μπορώ  να πω μετά από την ξενάγηση που κάναμε σε αυτό,  πως είναι ένα μουσείο από μόνο του, αφού είναι γεμάτο με αγάλματα και γλυπτά.

Μπήκαμε στο εσωτερικό της αυλής του παλατιού στο παλάτι από την πύλη που κοσμείται με ένα στέμμα επάνω στο θόλο της, την «Πύλη του Στέμματος» και βρεθήκαμε μέσα σε ένα μεγάλο κυκλωμένο κήπο που σε όλες τις πλευρές του κάτω από τα κτίρια του παλατιού είχε στοές με αψίδες. Νοιώσαμε αμέσως τη βασιλική αύρα!

Δρέσδη, η αναγεννημένη πόλη της Γερμανίας 27
Η «Πύλη του Στέμματος» στο Παλάτι Zwinger

Ειδικά όταν φτάσαμε μπροστά σε ένα εντυπωσιακό κτιριακό αριστούργημα με ένα μεγάλο ρολόι που ακούγεται σε κάποιες ώρες της ημέρας  να παίζει μια μελωδία και που στο τελείωμά του είχε το άγαλμα του Ηρακλή. Μάλλον ο Αύγουστος ο Ισχυρός τον θαύμαζε και ήθελε να φτάσει την ανδρεία και τη γενναιότητα του Ηρακλή!

Δρέσδη, η αναγεννημένη πόλη της Γερμανίας 29

Το  συγκρότημα είναι πολύ μεγάλο και πραγματικά η εσωτερική του αυλή είναι εντυπωσιακή. Αγάλματα, κήποι, όμορφα παρτέρια, συντριβάνια, και κρήνες παντού όπου και να γυρίζαμε τα μάτια μας. Η πιο όμορφη γωνιά της αυλής όμως είναι η κρήνη με τους τρίτωνες και τις νύμφες που είναι πλαισιωμένη με γλυπτά και σπήλαια.

Δρέσδη, η αναγεννημένη πόλη της Γερμανίας 31
Η κρήνη στο παλάτι Zwinger με τους Τρίτωνες και τις νύμφες

Όλα είναι χτισμένα σε στυλ μπαρόκ. Είναι μια αυλή γεμάτη από ιστορία. Και σκεφθείτε πως όλα αυτά που είχαν φτιαχτεί με τόσο κόπο από ανθρώπινα χέρια στη διάρκεια πολλών χρόνων, σχεδόν ισοπεδώθηκαν από τους συμμαχικούς βομβαρδισμούς το 1945. Παρόλο όμως που καταστράφηκε ένα μεγάλο μέρος του παλατιού στον πόλεμο, κατόρθωσαν και το ανακατασκεύασαν και σήμερα είναι και αυτό ένα στολίδι της Δρέσδης.

Δρέσδη, η αναγεννημένη πόλη της Γερμανίας 33

Info: Μέσα στο παλάτι  Τσβίνγκερ (Zwinger), σήμερα στεγάζονται μουσεία, όπως το Σαλόνι Μαθηματικών και Φυσικής, με πολύτιμες συλλογές από διάφορες εποχές επιστημονικών εργαλείων, μεταξύ των οποίων και η αραβική σφαίρα του ουρανού του 13ου αι., η Συλλογή Πορσελάνης, με ιαπωνικές και κινεζικές πορσελάνες αλλά και πορσελάνες της πόλης Μάισεν και η Πινακοθήκη Παλαιών Δασκάλων, με έργα σπουδαίων ζωγράφων από τον 16ο αι , και συγκαταλέγεται ως μια από τις καλύτερες της Ευρώπης.

Εκκλησία της Παναγίας (Frauenkirche)

Στη συνέχεια πήγαμε στην πλατεία Neumarkt όπου δεσπόζει η μεγαλοπρεπής εκκλησία της Παναγίας. Αυτή η θαυμάσια εκκλησία είναι ένας προτεσταντικός ναός και χτίστηκε το 1726-43. Ήταν για πάντα το σύμβολο της πόλης για το μέγεθός της, το λιτό ύφος της και τον τεράστιο τρούλο. Αυτό το καμάρι της Δρέσδης, αυτή η σπουδαία εκκλησία, τη νύχτα των βομβαρδισμών του 1945 ήταν από τα πρώτα κτίρια που χτυπήθηκαν και κάηκε από τις εμπρηστικές βόμβες των συμμάχων. Ο σκελετός της είχε φανεί προς στιγμή πως θα σωζόταν, όμως μετά από δύο ημέρες δυστυχώς είχε καταρρεύσει ολοκληρωτικά, αφήνοντας μόνο μια κολόνα να στέκει επάνω στον σωρό ερειπίων. Και ενώ η Δρέσδη μετά τα χρόνια του πολέμου είχε αρχίσει να αναγεννιέται και να αποκτάει την προηγούμενη ομορφιά της, τα ερείπια της Fraouenkirche παρέμεναν στο κέντρο της πόλης, ως σύμβολο, για να θυμίζει σε όλους τον παραλογισμό του πολέμου.

Δρέσδη, η αναγεννημένη πόλη της Γερμανίας 35
Η Εκκλησία της Παναγίας στη Δρέσδη  (Frauenkircke), είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Δρέσδης

H Frauenkirche  έχει πολλές εισόδους-εξόδους και η κάθε μια διακρίνεται  και από ένα λατινικό γράμμα. Στην Πύλη με το γράμμα Ε μετά την ανακατασκευή της και προς ανάμνηση των βομβαρδισμών της 13ης Φεβρουαρίου 1945 έχουν αφήσει ένα κομμάτι μαυρισμένου τοίχους, το μόνο που είχε μείνει όρθιο από όλη την εκκλησία, για να θυμούνται οι παλιοί και να μην ξεχνούν οι νεώτεροι. Εξ άλλου με την ανακατασκευή της εκκλησίας κατάφεραν και πάλι ο θόλος της Frauenkirche να είναι αυτός που ξεχωρίζει πάνω από τον ορίζοντα της πόλης και να είναι ορατός από παντού.

Δρέσδη, η αναγεννημένη πόλη της Γερμανίας 37
Στη φωτογραφία μπορείτε να δείτε στα αριστερά της εκκλησίας το μαυρισμένο κομμάτι που έχουν αφήσει προς ανάμνηση των βομβαρδισμών

Τα ερείπια της εκκλησίας έμειναν στην πλατεία έως και το 1993 ώσπου με πρωτοβουλία μιας ομάδας πολιτών αποφάσισαν να την ανοικοδομήσουν με δωρεές από όλο τον κόσμο. Οι δωρεές άρχισαν να έρχονται και άμεσα άρχισαν οι εργασίες ανακατασκευής της. Σήμερα έχει αναστηλωθεί πλήρως σύμφωνα με τα σχέδια του 18ου αι. και η UNESCO την ανακήρυξε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. 

Δρέσδη, η αναγεννημένη πόλη της Γερμανίας 39
Ανάμεσα στις δωρεές ήταν και η δωρεά της Βρετανίας που έγινε για τη μεγάλη καμπάνα της εκκλησίας. Κατασκευάστηκε από τον γιο ενός από τους Άγγλους πιλότους που έκαψαν τη Δρέσδη το 1945. Από τότε η δωρεά αυτή έγινε το σύμβολο φιλίας μεταξύ Γερμανίας και Βρετανίας.
Δρέσδη, η αναγεννημένη πόλη της Γερμανίας 41
Οι διακοσμητικές λεπτομέρειες στο εσωτερικό του ναού είναι εκπληκτικές.

Πλατεία Neumarkt

Η Neumarkt είναι μια μεγάλη πλατεία και είναι πάντα γεμάτη από ζωή! Κόσμος περπατά και χαζεύει τα όμορφα κτίρια της πλατείας, τα καφέ είναι γεμάτα, τα παιδιά παίζουν αμέριμνα και από παντού ακούγονται μουσικές!  Έχει και αυτή ανακατασκευαστεί και τα κτίρια που την περιβάλλουν μας έδωσαν μια εικόνα ιστορίας παλαιότερων χρόνων σε συνδυασμό με σύγχρονα στοιχεία και αν δεν γνωρίζαμε την ιστορία της θα δυσκολευόμασταν να κατανοήσουμε πως πριν χρόνια η πλατεία αυτή είχε ισοπεδωθεί παίρνοντας μαζί της και χιλιάδες ψυχές αθώων ανθρώπων, γιατί κάποιοι άλλοι  άνθρωποι και χάριν του πολέμου είχαν αποφασίσει ερήμην της για την τύχη της.

Δρέσδη, η αναγεννημένη πόλη της Γερμανίας 43
Η πλατεία Neumarkt στη Δρέσδη. Η Δρέσδη προσελκύει μεγάλο αριθμό τουριστών και σήμερα είναι μια από τις ομορφότερες πόλεις της Ευρώπης.
Δρέσδη, η αναγεννημένη πόλη της Γερμανίας 45
Στην πλατεία Neumarkt περιμένουν άμαξες με άλογα που μπορείτε να ανεβείτε σε ένα από αυτά και οι αμαξάδες να σας ξεναγήσουν κάνοντας τον γύρο του ιστορικού κέντρου της Δρέσδης.

Info: Κάτω από την πλατεία υπάρχει τεράστιος υπόγειος χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων. Με το ασανσέρ που υπάρχει στην πλατεία μπορείτε να κατεβείτε και να πάρετε το παρκαρισμένο αυτοκίνητό σας.


Πομπή των Πριγκίπων (Furstenzug)

Μετά από τόσες όμορφες παραστάσεις που είδαν τα μάτια μας κατά την ξενάγησή μας στη Δρέσδη αναρωτιόμασταν τι θα μπορούσαμε να δούμε στη συνέχεια που θα μας έκανε περισσότερη εντύπωση; Θέλαμε να φτάσουμε στο μπαλκόνι της Δρέσδης, ώστε να απολαύσουμε τη θέα του ποταμού Έλβα και να περπατήσουμε μπροστά από τα υπέροχα κτίρια που βρίσκονται στις όχθες του. Είχαμε όμως κάτι ακόμα να δούμε, όπως έλεγε και ο οδηγός που είχα στα χέρια μου, έπρεπε να φωτογραφήσουμε την Πομπή των Πριγκίπων (Furstenzug).

Δρέσδη, η αναγεννημένη πόλη της Γερμανίας 47
Πομπή των Πριγκίπων (Furstenzug) στην οδό Augustusstrasse στο ιστορικό κέντρο της Δρέσδης

Επάνω σε ένα μακρύ κτίριο που είναι τοίχος του Βασιλικού παλατιού στην οδό Augustusstrasse υπάρχει η μεγαλύτερη πορσελάνινη τοιχογραφία του κόσμου! 24.000 πλακάκια πορσελάνης από το Meissen καλύπτουν ένα τοίχο 102 μέτρων! Φανταστικό! Είναι μια παρέλαση βασιλιάδων και δουκών και κάτω από τον καθένα αναγράφεται ποιος είναι και ποια  χρόνια κυβέρνησε τη Σαξονία. Μια υπέροχη τοιχογραφία με πορσελάνινα πλακάκια χρώματος μαύρου άσπρου και κίτρινου που στολίζει ένα μαγευτικό βασιλικό παλάτι που υπήρξε κατοικία όλων των ηγεμόνων της Σαξονίας από το 1485.

Βασιλικό Παλάτι (Residenzschloss)

Από την πομπή των Πριγκίπων βρεθήκαμε γρήγορα στην οδό Sophienstrasse και στο Βασιλικό Παλάτι (Residenzschloss) ή αλλιώς στο Κάστρο της Δρέσδης. Δυστυχώς όμως το Βασιλικό Παλάτι με τις 500 αίθουσες. μαζί και τα πολύτιμα έπιπλά του. κάηκαν στους βομβαρδισμούς της πόλης. Έτσι, μετά  την ανακατασκευή του οι αίθουσες πλέον είναι κενές και σήμερα φιλοξενούν αποκλειστικά Μουσεία.

Δρέσδη, η αναγεννημένη πόλη της Γερμανίας 49
Βασιλικό Παλάτι (Residenzschloss) ή αλλιώς στο Κάστρο της Δρέσδης.

Info: Εάν θέλετε και σας βαστούν τα πόδια σας  μπορείτε να φτάσετε στην κορυφή του Πύργου του Βασιλικού Παλατιού ανεβαίνοντας  μόνο… 327 σκαλιά!  Η υπέροχη θέα της παλιάς Πόλης που θα αντικρίσετε από εκεί, σίγουρα θα σας αποζημιώσει. Βέβαια εννοείτε πως θα έχετε επιλέξει για το ανέβασμα στην κορυφή μια ημέρα χωρίς σύννεφα!

Δρέσδη, η αναγεννημένη πόλη της Γερμανίας 51
Η στεγασμένη γέφυρα που διακρίνεται στο μέσον της φωτογραφίας ενώνει το Ανάκτορο με την εκκλησία Hofkirche, τον καθεδρικό ναό της πόλης και από εδώ περνούσε όλη η βασιλική οικογένεια για να εκκλησιαστεί.

Μπαλκόνι της Δρέσδης (Bruhlsche Terrasse)

Επιτέλους μετά από μια υπέροχη, αλλά μπορώ να πω και κουραστική ξενάγηση και περνώντας ανάμεσα από τα στενά δρομάκια με τα όμορφα μαγαζάκια της παλιάς πόλης, φτάσαμε στο περίφημο Μπαλκόνι της Δρέσδης που το αποκαλούν και «Μπαλκόνι της Ευρώπης». Ήταν το πιο κατάλληλο μέρος για να χαλαρώσουμε, αλλά και να απολαύσουμε τη θαυμάσια θέα του ποταμού Έλβα. Δεν θα σας κουράσω για το πώς δημιουργήθηκε το Μπαλκόνι και πότε. Ένα όμως έχω να σας πω: Πως όποτε επισκεφθείτε τη Δρέσδη μην παραλείψετε να περάσετε από αυτό το σημείο! Και μόνο για τη θέα που θα σας δοθεί απλόχερα, θα αποζημιωθείτε.

Δρέσδη, η αναγεννημένη πόλη της Γερμανίας 53
Αριστερά η Δεξιά η μεγάλη εκκλησία της Δρέσδης η Fraouenkirchen

Και μην ξεχνάτε πως εδώ θα θαυμάσετε και υπέροχα κλασικά κτίρια που θα σας μαγέψουν. Πολύ όμορφο κτίριο είναι η Ακαδημία Καλών Τεχνών, που στεγάζεται η Πινακοθήκη Νέων Δασκάλων με έργα μεγάλων ζωγράφων της νεότερης τέχνης, που ξεχωρίζει και από μακριά με τον γυάλινο θόλο, αλλά και τα χρυσά αγάλματα που κοσμούν την κορυφή του κτιρίου. Πραγματικά πολύ εντυπωσιακό κτίριο!

Δρέσδη, η αναγεννημένη πόλη της Γερμανίας 55
Λεπτομέρεια από την Ακαδημία Καλών Τεχνών με τον ιδιαίτερο τρούλο και το χρυσό άγαλμα στην κορυφή του.

Η διαγραφή της Δρέσδης από τα μνημεία της Unesco

Ήδη είχε σουρουπώσει όταν περάσαμε και πάλι πάνω από τον ποταμό Έλβα, αφήνοντας την παλαιά πόλη, για να πάμε προς τη νέα πόλη, όπου θα διανυκτερεύαμε. Στον δρόμο σκεφτόμασταν πόσα μουσεία πόσα παλάτια, πόσα υπέροχα μπαρόκ κτίρια, πόσα αξιοθέατα υπάρχουν στη Δρέσδη, που ο κάθε επισκέπτης θα έπρεπε να καθίσει με τις μέρες για να τα δει όλα. Ένας πλούτος γνώσεων και εμπειριών ανεπανάληπτος. Σκεφτόμασταν ακόμα πόσο δύσκολο έργο ήταν αυτό που κατάφεραν όλοι μαζί, μετά την επανένωση των δυο Γερμανιών, αυτή η πόλη να αναγεννηθεί από τις στάχτες της και να μπορεί και πάλι να δείχνει το παλιό της όμορφο πρόσωπο και όχι ερείπια πολέμου και καταστροφής. Ήταν σίγουρα ένας αρχιτεκτονικός εφιάλτης για τους Γερμανούς όλο αυτό το εγχείρημα να αναδομήσουν μια ολόκληρη πόλη στη μορφή που είχε πριν τον πόλεμο, αλλά τα κατάφεραν και δικαίως η UNESCO είχε κηρύξει το 2004 τη Δρέσδη και ένα τμήμα της κοιλάδας του Έλβα, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Δρέσδη, η αναγεννημένη πόλη της Γερμανίας 57
Η μαγευτική Δρέσδη όταν ανάβουν τα φώτα

Όμως οι άνθρωποι του σήμερα, χάριν του εκσυγχρονισμού, θέλησαν να αλλάξουν τον ρου της ιστορίας. Ενώ η προσπάθειά τους και το αποτέλεσμα για την πόλη τους ήταν μεγάλο, κατασκεύασαν μια νέα σύγχρονη γέφυρα πάνω από τον ποταμό Έλβα, πολύ κοντά στο ιστορικό κέντρο της πόλης με τη δικαιολογία πως έπρεπε να μειώσουν την κυκλοφοριακή συμφόρηση της πόλης. Και ενώ δαπάνησαν τόσα χρήματα για την ανοικοδόμηση της πόλης τους τσιγκουνεύτηκαν να κάνουν μια υπόγεια γέφυρα, όπως τους είχε διαμηνύσει η UNESCO, ώστε να κρατήσουν τον ιστορικό χαρακτήρα της πόλης.

Αυτό έγινε η αιτία που το 2009, η Δρέσδη να διαγραφεί από τον κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και παρέμειναν σε αυτή μόνο τα μνημεία που βρίσκονται στην κοιλάδα του Έλβα. Δυστυχώς η διαγραφή αυτή ήταν ένα μεγάλο πλήγμα για τη Γερμανία, καθώς είναι η πρώτη χώρα της Ευρώπης από την οποία διαγράφεται μνημείο της από την UNESCO και η δεύτερη στον κόσμο μετά το Ομάν. Πολύ κρίμα για αυτήν τη θαυμάσια πόλη!

Δρέσδη, η αναγεννημένη πόλη της Γερμανίας 59

Το γεγονός όμως αυτό για εμάς που την επισκεφθήκαμε έως τώρα και για όσους θα την επισκεφθούν στο μέλλον, ίσως δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία. Αυτό είναι μόνο στα χαρτιά. Το αποτέλεσμα της αναγέννησης μετράει και αυτό είναι αξιέπαινο και αξιόλογο. Σημασία έχει πως η Δρέσδη, μια από τις μεγαλύτερες και παλαιότερες μπαρόκ πόλεις της Ευρώπης, σήμερα έχει αναγεννηθεί από τις στάχτες του πολέμου και πλέον έχει πάψει να μετράει σημάδια από τραύματα που της άνοιξε ο  εικοστός αιώνας.

Εξτρά  πληροφορίες για την πόλη και εκδρομές στα περίχωρά της.

Διαμονή

Για τους αυτοκινούμενους υπάρχει:

 • το Parkplatz Grosse Meissner στην οδό Wiesentor strasse, στις όχθες του Έλβα ποταμού και θα μετακινηθείτε με τα πόδια (GPS N   51,05639   O  13,74306)
 • το Werner Knopf στην οδό Meissner Landstrasse, αρκετά μακριά από το ιστορικό κέντρο, οπότε θα μετακινηθείτε με συγκοινωνία (GPS    N  51,08131    O  13,65563)

Όμως υπάρχουν και άλλα μέρη πάρκινγκ που μπορείτε να διανυκτερεύσετε. Τις συντεταγμένες και τα  πάρκινγκ θα τα βρείτε στο βιβλίο Camper Stop Europe, ένα απαραίτητο βιβλίο για όσους ταξιδεύουν με αυτοκινούμενο στην Ευρώπη, για χώρους διαμονής. Υπάρχει και μια αντίστοιχη εφαρμογή εδώ.

Για τη διαμονή σας σε ξενοδοχείο επιλέξτε μέσω της πλατφόρμας του Booking κάνοντας αναζήτηση από τον παρακάτω χάρτη:Booking.com

Μετακίνηση

Τα βασικά αξιοθέατα της Δρέσδης βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο και μπορείτε όλα να τα ανακαλύψετε περπατώντας. Η Δρέσδη λόγω του ότι είναι μικρή πόλη δεν έχει μετρό. Όμως υπάρχουν και αξιοθέατα που αν θέλετε να τα δείτε χρησιμοποιείστε λεωφορείο ή το τρένο S-Bahn κόβοντας ενιαίο εισιτήριο.

Εάν όμως θέλετε να ζήσετε μια διαφορετική ταξιδιωτική εμπειρία, σας προτείνω να πάτε στην περιοχή Loschwitz κατά μήκος του Έλβα ποταμού και να πάρετε το τρενάκι που ανεβαίνει 274 μέτρα για να καλύψει μια υψομετρική διαφορά 84 μέτρων μεταξύ δύο συνοικιών. Κατασκευάστηκε το 1901 και το 2007 βραβεύτηκε ως Ιστορικό Ορόσημο Πολιτικών Μηχανικών στη Γερμανία. 

Εκδρομές στην περιοχή γύρω από τη Δρέσδη

Πόλη Meissen

Την πόλη Μάισεν (Meissen), την πόλη της πορσελάνης, πρέπει οπωσδήποτε να τη βάλετε στο πρόγραμμά σας και να την επισκεφθείτε. Εκτός του ότι είναι μια πόλη που διατηρεί μεγάλο μέρος της παλιάς της γοητείας, σας προτείνω να μην παραλείψετε να επισκεφθείτε και το πρώτο εργοστάσιο πορσελάνης της Γερμανίας του 18ου αι., όπου θα παρακολουθήσετε από τους ειδικούς τεχνίτες να φτιάχνουν μπροστά σας διάφορα σχέδια από πορσελάνη. Ένα δωράκι από εκεί για εσάς θα ήταν η καλύτερη ανάμνηση από το ταξίδι σας αυτό, αφού τα είδη από πορσελάνη Μάισεν είναι παγκοσμίως γνωστά και περιζήτητα.

Κλείστε εκδρομή με καράβι από τη Δρέσδη προς την πόλη Meissen πατώντας εδώ.

Εισιτήρια με ακουστική ξενάγηση για το workshop και το μουσείο του εργοστασίου πορσελάνης στο Meissen μπορείτε να κλείσετε από εδώ. Τα εισιτήρια μπορείτε να τα έχετε εκτυπωμένα ή να τα δείξετε από το κινητό σας!

Ανάκτορα Moritzburg

Μια άλλη εκδρομή που μπορείτε να κάνετε  στην περιοχή της Σαξονίας, μισή ώρα από τη Δρέσδη  είναι στα Ανάκτορα Moritzburg. Τα θερινά ανάκτορα του Αύγουστου του Ισχυρού βρίσκονται επάνω σε ένα τεχνητό νησί μέσα σε λίμνη και περιστοιχίζονται από υπέροχους κήπους. Το κάστρο και η τοποθεσία είναι παραμυθένια και γι’ αυτό εδώ γυρίστηκαν τρεις ταινίες με το παραμύθι της Σταχτοπούτας. Στα σκαλιά του πύργου θα βρείτε και το γοβάκι της να σας περιμένει να το δοκιμάσετε! Ποιος ξέρει μπορεί να είστε εσείς η Σταχτοπούτα του παραμυθιού! (Δείτε εδώ φώτο)

Μπορείτε να κλείσετε μια ημερήσια εκδρομή από τη Δρέσδη προς την Πόλης Meissen και τα Ανάκτορα Moritzburg με ξεναγό πατώντας εδώ. Επισκευτείτε τον εργοστάσιο πορσελάνης, τον γοτθικό καθεδρικό ναό και τα ανάκτορα (extra εισιτήρια στο εργοστάσιο (9 €) και στα ανάκτορά (7€)).

Φαγητό

Για το φαγητό δεν μπορώ να σας δώσω πληροφορίες για τον λόγο του ότι ως αυτοκινούμενοι, τρώμε στο… σπίτι μας. Όμως στη βόλτα μας μέσα στην πόλη της Δρέσδης, διέκρινα πως υπάρχουν δεκάδες μαγαζιά με ντονέρ και κεμπάπ, ένδειξη πως υπάρχουν πολλοί Τούρκοι μετανάστες στην περιοχή. Φυσικά καθότι βρίσκεστε στη Γερμανία ένα λουκάνικο με κάρυ και ένα ποτήρι μπύρα παραδοσιακά επιβάλλεται ή ακόμη και ένα πιάτο με σνίτσελ. Βέβαια μην παραλείψετε να πιείτε και ένα ποτηράκι λευκό κρασί, καθώς η περιοχή της Σαξονίας φημίζεται για τα λευκά κρασιά της.

Απαραίτητα στοιχεία για το ταξίδι σας.

 1. Για το ταξίδι σας στη Δρέσδη χρειάζεστε Διαβατήριο ή Αστυνομική Ταυτότητα νέου τύπου, όπου τα στοιχεία σας αναγράφονται με λατινικούς χαρακτήρες.
 2. Στη Δρέσδη η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι φυσικά τα γερμανικά. Μπορείτε όμως άνετα να συνεννοηθείτε και στα αγγλικά.
 3. Το νόμισμα της χώρας είναι το Ευρώ.
 4. Η Δρέσδη είναι μια ώρα πίσω από την Ελλάδα
 5. Το γραφείο τουριστικών πληροφοριών (i), απ’ όπου μπορείτε να πάρετε πληροφορίες για την πόλη αλλά και τον τοπικό χάρτη της πόλης με τα αξιοθέατα, βρίσκεται στην οδό Prager strasse
 6. Εάν θέλετε δροσιά και δεν αντέχετε την κάψα του καλοκαιριού στην Ελλάδα, όπως εγώ, η ιδανικότερη περίοδος για να ταξιδέψετε στη Δρέσδη είναι το καλοκαίρι, αφού φανταστείτε πως και αυτή την εποχή το μπουφανάκι σας θα το θελήσετε.
 7. Τουριστικό οδηγό για τα ταξίδια σας στη Γερμανία θα βρείτε εδώ.

Όποτε όμως και να επιλέξετε να πάτε ταξίδι στη μαγευτική και αναγεννημένη Δρέσδη, εμείς σας ευχόμαστε ‘Καλό ταξίδι’ και να γυρίσετε με νέες εμπειρίες ταξιδιωτικές. Γιατί τι είναι ένα ταξίδι; Είναι ακόμα μια εμπειρία γνώσεων, γνωριμιών, ξενοιασιάς, παρέας και ευχαρίστησης.

Τελειώνοντας, θέλω να ευχαριστήσω τον φίλο μας Κώστα ο οποίος ύστερα από το ταξίδι του στη Δρέσδη με το αυτοκινούμενό του, παραχώρησε στο Ανθομέλι αρκετές φωτογραφίες από το προσωπικό του αρχείο.

Μαμά Μαρία

Για να μάθετε περισσότερα για το Πότσνταμ  και ποιο ρόλο έπαιξε ως πόλη και στην πρόσφατη ιστορία μας, διαβάστε στο Ανθομέλι εδώ:

Το Ποτσνταμ και το ανάκτορο Σανσουσί

Διαβάστε και ξεναγηθείτε στο Βερολίνο διαβάζοντας τις δυο παρακάτω αναρτήσεις:

Βερολίνο (α μέρος)

Βερολίνο (β’ μέρος)

If you like it, PIN IT!

Δρέσδη, η αναγεννημένη πόλη της Γερμανίας 61

Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook. Βρείτε όλους τους διαγωνισμούς που τρέχουν στο Ανθομέλι εδώ.

4 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Hi maria,
  Thanks for sharing such a knowledgable and informaive details about Dresden i have taken all your detailed so that it would help me while i go there on my next vacations the way you introduced the city Dresden iam really really excited to make a plan for next vacation thanks once again. And i would suggest you to make a plan to London for your next vacations, we are taxi service providers In London bourough of Croydon if you or your freinds relatives are coming to London ask them call us for cab service on 02086864000, or logon to our website:www.croydoncar.co.uk

 2. Εξαιρετικές πληροφορίες για τη πόλη. Το blog σας αποτελεί ένα φανταστικό οδηγό που μπορεί να αντλήσει κάποιος αρκετές λεπτομέρειες για το ταξίδι του.
  Σας ευχαριστώ θερμά

  • Εμείς ευχαριστούμε για το σχόλιό σου. Χαιρόμαστε απίστευτα πολύ που η δουλειά που κάνουμε μετά τα ταξίδια μας φαίνεται χρήσιμη και σε άλλους ταξιδιώτες! Καλά ταξίδια!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα Άρθρα

Anthomeli Newsletter

Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας, τις καινούργιες αναρτήσεις, δωρεάν εκτυπώσιμα και τους τρέχοντες διαγωνισμούς.

[revue_subscribe]
Διαβάστε Επίσης