Αρχική ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ Σχολείο Πως να βελτιώσει το παιδί τα γράμματά του σε 5 Εasy βήματα

Πως να βελτιώσει το παιδί τα γράμματά του σε 5 Εasy βήματα

2
Πως να βελτιώσει το παιδί τα γράμματά του σε 5 Εasy βήματα

5 τρόποι να βελτιώσει το παιδί των πρώτων τάξεων του σχολείου τα γράμματά του με τη βοήθεια της σειράς προϊόντων γραφής STABILO Easy Start και τα καινοτόμα προϊόντα της STABILO.

Από μικρή είχα τη “ρετσινιά” ότι δεν κάνω καλά γράμματα. Δεν τα έλεγες και ορνιθοσκαλίσματα αλλά σίγουρα ακόμα και σήμερα μοιάζουν λες και γράφει παιδί. Είχα βλέπετε και την αδερφή μου, την καλλιγράφο, που όλοι οι άλλοι ωχριούσαν μπροστά της και η σύγκριση ήταν αναπόφευκτη. Με τα χρόνια έκανα κάποιες προσπάθειες να αλλάξω γραφικό χαρακτήρα και να βελτιώσω τα γράμματά μου αλλά σε γενικές γραμμές η “βαθμολογία” μου ήταν κάτω από τη βάση. Άσε μετά που γνώρισα τον Κώστα… άλλος καλλιγράφος! Ήμουν περικυκλωμένη ακόμα και από μαθητές που έγραφαν καλύτερα από μένα.

Όταν, λοιπόν, η Μελίτα ξεκίνησε την πρώτη δημοτικού σκέφτηκα ότι θα ήταν μια καλή ευκαιρία να πάρω την εκδίκησή μου μέσα από αυτήν! Θα τη βοηθούσα να μάθει να γράφει τέλεια! Αμ δε! Το παιδί μου τα είχε πάρει όλα από μένα! Δύο χρόνια πέρασαν και παρόλο που όταν γράφει συγκεντρωμένα τα γράμματα της είναι αξιοπρεπή τις περισσότερες φορές γράφει σαν να την κυνηγάνε. Έτσι, αποφάσισα να βάλω μπροστά τα μεγάλα μέσα. Κάτι που έπρεπε να είχα κάνει από καιρό αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ! Επιστράτευσα τα προϊόντα γραφής της STABILO και τη σειρά STABILO Easy Start και θα σας πω αμέσως το γιατί.

Γιατί να κάνω καλά γράμματα;

Οι λόγοι για τους οποίους κάποιος πρέπει να κάνει καλά γράμματα είναι παραπάνω από αισθητικοί. Καταρχάς η σωστή εκμάθηση της γραφής βοηθάει στην απομνημόνευση των λέξεων και άρα στην καλύτερη εκμάθηση της ορθογραφίας. Επιπλέον συμβάλει στην ανάπτυξη των γνωστικών ικανοτήτων και βοηθά στη συγκέντρωση του παιδιού στο μάθημα. Και τέλος, το παιδί βελτιώνει τις οργανωτικές του ικανότητες, μαθαίνει να λειτουργεί έχοντας τα πράγματά του σε τάξη και νιώθει και το ίδιο μεγαλύτερο το αίσθημα της αυτοικανοποίησης.

Διαβάστε ακόμα στο Ανθομέλι:

5 συμβουλές για το πως να βελτιώσει το παιδί τα γράμματά του

Αν και το δικό σας παιδί ανήκει στις πρώτες τάξεις του δημοτικού, τώρα που θα μπουν οι σωστές βάσεις της γραφής, ακολουθήστε τις 5 απλές συμβουλές μου και βοηθήστε το παιδί σας να βελτιώσει τα γράμματά του. Και μην νομίζετε, κάποια από αυτά θα τα κάνω πάλι κι εγώ!

Η σωστή θέση του χεριού

Βεβαιωθείτε ότι το παιδί έχει το δικό του χώρο διαβάσματος και δεν αλλάζει συνέχεια γραφείο. Το σωστό ύψος του χεριού και η σωστή αναλογία ύψους καρέκλας και γραφείου παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Από την εμπειρία μου ως δασκάλα κατ’οίκον βλέπω πολλά παιδιά που συνήθως κάθονται πολύ χαμηλά, παρόλο που τα περισσότερα έχουν τις καρέκλες που ανεβοκατεβαίνουν. Tο χέρι τους παλεύει να φτάσει σωστά στο τετράδιο λόγω του λάθους ύψους. Η σωστή θέση είναι να βρίσκεται ο αγκώνας σχεδόν σε όρθια γωνία.

Πως να βελτιώσει το παιδί τα γράμματά του σε 5 Εasy βήματα
Η σωστή θέση είναι να βρίσκεται ο αγκώνας σχεδόν σε όρθια γωνία.

Τετράδιο καλλιγραφίας

Ακόμα κι αν ο δάσκαλος/α δεν το ζητήσει, προμηθευτείτε ένα τετράδιο καλλιγραφίας ώστε να γράφει εντός των ειδικών γραμμών κι έτσι να αντιληφθεί το μέγεθος των γραμμάτων. Εγώ συνηθίζω να ονομάζω τα ψηλά γράμματα (αυτά που έχουν διπλάσιο μέγεθος από τα υπόλοιπα, όπως το ζ “ψιλολελέκια” και τα παιδιά σκάνε στα γέλια. Γενικά βοηθάει να παρομοιάσετε τα γράμματα με αντικείμενα ή να τους δώσετε παράξενα και αστεία ονόματα όπως π.χ. ότι το ωμέγα μοιάζει με έναν καθισμένο ποπό. Ας κάνουμε τα γράμματα μέρος του παιχνιδιού!

Τα κατάλληλα μολυβια-στυλό-μπογιές

STABILO EasyStart

Προμηθευτείτε τη σειρά προϊόντων STABILO EasyStart με τη μοναδική σχεδίαση και καινοτομία ώστε να μετατρέψετε την εκμάθηση των γραμμάτων σε ένα συναρπαστικό ταξίδι. Τα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας θα τη λατρέψουν και θα τους βοηθήσει ιδιαίτερα στα πρώτα βήματά τους.

Πως να βελτιώσει το παιδί τα γράμματά του σε 5 Εasy βήματα
Σειρά προϊόντων STABILO EasyStart με τη μοναδική σχεδίαση και καινοτομία

Info: H εταιρεία STABILO περιλαμβάνει μερικούς από τους κορυφαίους σχεδιαστές προϊόντων γραφής στον κόσμο και έχουν εισάγει μερικά από τα πιο καινοτόμα προϊόντα για παιδιά και ενηλίκους.

Μάθετε περισσότερα στο www.stabilo.com/gr


STABILO Easygraph

Το STABILO Easygraph είναι το εργονομικό μολύβι γραφίτη που υποστηρίζει και διευκολύνει την εκμάθηση της γραφής από τα πρώτα κιόλας στάδια καθώς το παιδί βρίσκει διαισθητικά το σωστό κράτημα χωρίς να πιέζει ή να κουράζει το χέρι του καθώς γράφει.

Πως να βελτιώσει το παιδί τα γράμματά του σε 5 Εasy βήματα
Το εργονομικό μολύβι γραφίτη που υποστηρίζει και διευκολύνει την εκμάθηση της γραφής

Το μολύβι STABILO Easygraph μπορείτε να το βρείτε και εδώ σε πολλά χρώματα για δεξιόχειρες αλλά και αριστερόχειρες.

STABILO Easyergo

Το STABILO Easyergo 1.4 είναι ένα μηχανικό μολύβι ανατομικά σχεδιασμένο για παιδιά από 8 ετών που επιθυμούν να βελτιώσουν τα γράμματά τους. Θα το βρείτε για αριστερόχειρες και δεξιόχειρες όπως και το μολύβι Easyergo 3.15 που είναι για μικρότερα παιδιά, σε μοντέρνα χρώματα και με θέση να γράψει το όνομά του ώστε να μην μπερδευτεί με των συμμαθητών του. Πρέπει να σας πω ότι έχω εναποθέσει τις ελπίδες μου σε αυτό!

Πως να βελτιώσει το παιδί τα γράμματά του σε 5 Εasy βήματα
Το STABILO Easyergo 1.4 είναι ένα μηχανικό μολύβι ανατομικά σχεδιασμένο

Τα μηχανικά ανατομικά σχεδιασμένα μολύβια STABILO μπορείτε να τα βρείτε εδώ για δεξιόχειρες και αριστερόχειρες σε πολλούς χρωματικούς συνδυασμούς.

STABILO EASYoriginal

Το STABILO EASYoriginal είναι ένα στυλό rollerball με εργονομικό σχεδιασμό και προκαθορισμένες θέσεις για τα δάχτυλα. Παρόλο που είναι φυσικά με μελάνη, προσφέρει γραφή χωρίς στίγματα και μουτζούρες. Ιδανικό για παιδιά που μόλις ξεκινάνε τη χρήση στυλό.

Πως να βελτιώσει το παιδί τα γράμματά του σε 5 Εasy βήματα
Το STABILO EASYoriginal είναι ένα στυλό rollerball με εργονομικό σχεδιασμό και προκαθορισμένες θέσεις για τα δάχτυλα.

Τα στυλό STABILO easy original μπορείτε να τα βρείτε εδώ για δεξιόχειρες και αριστερόχειρες σε πολλούς χρωματικούς συνδυασμούς.

STABILO EASYColors

Έστω κι αν εμείς δεν τις έχουμε χρησιμοποιήσει ακόμα, να σας πω ότι υπάρχει και η σειρά STABILO EASYColors για παιδιά προσχολικής ηλικίας που βοηθάνε τους μικρούς καλλιτέχνες να βρουν διαισθητικά τη σωστή θέση κρατήματος.

Πως να βελτιώσει το παιδί τα γράμματά του σε 5 Εasy βήματα
Σειρά STABILO EASYColors για παιδιά προσχολικής ηλικίας

Τις ξυλομπογιές STABILO Easycolours μπορείτε να τις βρείτε και εδώ σε πακέτα των 6 ή των 12.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει:

Σωστός φωτισμός

Ο φωτισμός παίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Εμείς σε αυτό δεν τα καταφέραμε σωστά από την αρχή με αποτέλεσμα να πέφτει σκιά πάνω στον σημείο που έπεφτε και να μην βλέπει σωστά τη γράφει. Ένα σωστό φωτιστικό γραφείου θα βοηθήσει αρκετά ακόμα κι όταν υπάρχει φως στο δωμάτιο από το παράθυρο. Επίσης ο προσανατολισμός του γραφείου θα πρέπει να είναι τέτοιος ώστε το φως από το παράθυρο ή την μπαλκονόπορτα να έρχεται από την αντίθετη πλευρά του χεριού που γράφει το παιδί ώστε να μην σκιάζει το χέρι επάνω στο χαρτί. Βεβαιωθείτε ότι βλέπει καλά τα γράμματα.

Λίγη εξτρά έμπνευση

Και επειδή η τεχνολογία έχει μπει στη ζωή μας, τι θα λέγατε να του βάζατε βιντεάκια καλλιγραφίας στο youtube και να το εμπνεύσετε να φτιάξει ενδεχομένως το δικό του bullet journal ή τα δικά του poster για το δωμάτιο του. Αγοράστε ειδικά χρώματα και μαρκαδοράκια υπογράμμισης και αφήστε το να πειραματιστεί με τα γράμματα και όμορφες λέξεις.

Πως να βελτιώσει το παιδί τα γράμματά του σε 5 Εasy βήματα
Αγοράστε ειδικά χρώματα και φωσφοριζέ μαρκαδοράκια και αφήστε το να πειραματιστεί με γραμματοσειρές και όμορφες λέξεις.

Θα μπορούσα να σας δώσω κι άλλες πολλές πρακτικές συμβουλές για τα γράμματα όπως το να το βάζετε να κάνει έξτρα ασκήσεις γραφής ή να επενδύσετε περισσότερο χρόνο (πόσο πια!) αλλά δεν θα το κάνω γιατί σε έμενα δεν έπιασαν. Αυτό που θα σας πρότεινα όμως σίγουρα είναι δύο πολύ σημαντικά πράγματα. Πρώτον, όσο κι αν μπείτε στον πειρασμό, εγώ το λάθος αυτό το έχω κάνει αρκετές φορές, μην κατακρίνετε το παιδί για τα γράμματά του. Δείξτε υπομονή στις προσπάθειές του αλλά επιμείνετε και σε αυτά που θεωρείτε σημαντικά όπως ας πούμε να έχουν κοινή φορά τα γράμματά του, συνήθως από τα αριστερά προς τα δεξιά για τους δεξιόχειρες, να σβήνει σωστά και να μην κάνει μουτζούρες.


Διαβάστε επίσης:


Α, και να μην ξεχάσω, όπως σας λέω πάντα, επειδή εγώ δεν είμαι ειδικός, σε περίπτωση που πραγματικά δείτε ότι παιδί δυσκολεύεται παραπάνω από το φυσιολογικό να γράψει, αργεί πολύ να ολοκληρώσει αυτό που πρέπει ή δεν είναι κατανοητά τα γράμματά του συμβουλευτείτε τη δασκάλα του και εν συνεχεία επισκεφτείτε, αν χρειαστεί, το ΚΕΔΔΥ, το Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Εκπαιδευτικών Αναγκών. Με ανοιχτό μυαλό βρίσκονται λύσεις και διευκολύνουμε τη ζωή του παιδιού μας.

Πως να βελτιώσει το παιδί τα γράμματά του σε 5 Εasy βήματα

Να σας ευχηθούμε καλό μήνα και μια εύκολη σχολική χρονιά, easy like STABILOEasy!

Callie


Ευχαριστούμε την εταιρεία STABILO για τα υπέροχα μολύβια. Τα υπόλοιπα προϊόντα που χρησιμοποιήσαμε στην φωτογράφιση τα προμηθευτήκαμε από το αγαπημένο μας Public και μπορείτε κι εσείς να τα αγοράσετε online πατώντας εδώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ