ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Τα γεμιστά της Μαμάς Μαρίας, συνταγή και μυστικά

    Καλοκαιράκι! Αυτές τις μέρες ο καιρός είναι θαυμάσιος, αφού πέρασαν και οι μέρες του καύσωνα. Ο βαρδάρης εδώ στη Θεσσαλονίκη μας έκανε τη χάρη, άνοιξε τους ασκούς του και μας δρόσισε. Σήμερα η μέρα μου ξεκίνησε με χαλαρότητα και με διάθεση και είπα πρωί πρωί να πιάσω δουλίτσα και τουλάχιστον να κάνω το φαγητό μας. Είχαμε βρει πολύ καλά πράσινα πιπέρια για γέμισμα από τη λαϊκή και αποφάσισα να μαγειρέψω γεμιστά. Ορφανά λαδερά γεμιστά βέβαια, γιατί έτσι μας αρέσουν! Βάζω την ποδιά μου και αρχίζω την προετοιμασία μου! Παρακάτω θα βρείτε τη δική μου συνταγή έτσι όπως την έμαθα από την μητέρα μου και φυσικά όλα τα μικρά μυστικά που την κάνουν πάντα πετυχημένη.

    Τα γεμιστά της Μαμάς Μαρίας, συνταγή και μυστικά 1

    Κι ενώ μαγειρεύω θυμάμαι…

    Και ενώ είχα αρχίσει την προετοιμασία του φαγητού, άρχισα να χαμογελάω από μόνη μου και να θυμάμαι τα εγγόνια μου και τις διαφωνίες τους. Δικαίως βέβαια θα αναρωτηθείτε τι σχέση έχουν τα γεμιστά με τις διαφωνίες του Θάνου και της Μαρίας. Θα σας εξηγήσω αμέσως και θα με καταλάβετε. Μήπως και σε εσάς δεν έτυχε να διαφωνήσουν τα παιδιά σας ή τα εγγόνια σας για το ποιο φαγητό  θέλουν να τους μαγειρέψετε; Αυτό συμβαίνει και σε μένα. Όταν έχω τα εγγόνια μου, Θάνο και Μαρία, στο σπίτι μου και τους ρωτάω τι φαγητό θέλουν να τους μαγειρέψω, εκεί ακούγονται δυο δυνατές  φωνές, όμως με διαφορετικά λόγια. Ο ένας θέλει γεμιστά και η άλλη μακαρόνια με κιμά. Ποιο χατίρι να κάνω και πώς να το διαχειριστώ η καημένη;

    Αυτή τη διχογνωμία την έχω διαπιστώσει, πάντα με την καλή έννοια εννοώ, και όταν βρισκόμαστε καλοκαίρι και οι τρεις οικογένειες μαζί και θέλοντας να τους ευχαριστήσω κάνω και πάλι την ίδια ερώτηση. «Τι θέλετε να σας μαγειρέψω;» Τότε πέφτει κλήρος! Ναι! Και μετατρέπετε η διαδικασία σε παιχνίδι, γιατί δεν θέλω να χαλάσω κανενός το  χατίρι και θέλω να είμαι και δημοκρατική! Ποια γνώμη, λοιπόν, θα επικρατήσει και ποιος θα είναι αυτός που θα κρίνει την ψηφοφορία; Σίγουρα η Μελίτα, η Μαρία και ο Κώστας ο γαμπρός μου θα ζητήσουν μακαρόνια με κιμά. Ο Θάνος σιγουρότατα γεμιστά και ο Γιώργος, ο άλλος μου γαμπρός, γεμιστά, για να φάει λαδερό φαγάκι, γιατί δεν θέλει πια άλλο κρέας. Η κρίσιμη όμως απόφαση στο τέλος πέφτει στα θέλω της Κατερίνας και την Κάλης. Τι νομίζετε εσείς πως θα ζητήσουν;

    Γεμιστά βέβαια. Και ο λόγος; Μα γιατί λένε πως τα γεμιστά της μαμάς τους είναι τα καλύτερα! Τι να πω και εγώ, αφού κληρώθηκαν τα γεμιστά, γεμιστά θα μαγειρέψω, αρκεί να τους ευχαριστήσω.

    Τα γεμιστά της Μαμάς Μαρίας, συνταγή και μυστικά 3
    Τα γεμιστά είναι το απόλυτο καλοκαιρινό φαγητό και ταιριάζουν απίστευτα με χωριάτικη σαλάτα και φέτα.

    Σε αυτή τη φάση  έπιασα τον εαυτό μου να γελάει φέρνοντας τις αναμνήσεις μου στο μυαλό μου. Έτσι, τα γεμιστά της σημερινής μέρας τα φτιάχνω και τα αφιερώνω στα παιδιά μου, τους γαμπρούς μου και τα εγγόνια μου. Mε τη διαφορά πως σήμερα θα ανεβάσω τη συνταγή στο Ανθομέλι, να την κοινοποιήσετε κι εσείς αγαπημένοι μας αναγνώστες ώστε να μάθουν τα μυστικά μου οι  φίλοι και οι γνωστοί σας. Και πού ξέρετε, ίσως κάποια στιγμή βρεθούν και στο δικό μου τραπέζι και τα δοκιμάσουν και από τα δικά μου χέρια, που όπως λέει η Μαρία η εγγονή μου, «γιαγιά τα χέρια σου είναι μαγικά!».

    Γεμιστά Λαδερά

    Συνταγή για 6 άτομαΥλικά

    • 6-8 πιπέρια πράσινα
    • 4-5 ντομάτες ώριμες
    • 3  μέτρια κρεμμύδια ξερά
    • Ρύζι Καρολίνα Η ποσότητα είναι: 2 γεμάτες κουταλιές σούπας ρύζι για κάθε γεμιστό
    • 2 μεγάλες φλυτζάνες ελαιόλαδο
    • ½ ματσάκι μαϊντανό
    • 1 ματσάκι δυόσμο ή αρκετό αποξηραμένο δυόσμο, ώστε να αρωματιστεί το μείγμα
    • Αλάτι, πιπέρι
    • Νοστιμιά

    Προετοιμασία φαγητού

    • Καθαρίζω τα πιπέρια από τους σπόρους ανοίγοντας από τη μεριά του κοτσανιού τους ένα καπάκι.
    • Στη συνέχεια καθαρίζω εσωτερικά τις ντομάτες με ένα κουτάλι και όλη τη σάρκα της ντομάτας την ψιλοκόβω και την αφήνω στην άκρη.
    • Ψιλοκόβω τον μαϊντανό και τον δυόσμο.
    • Κόβω πολύ καλά στο multi τα κρεμμύδια.
    Τα γεμιστά της Μαμάς Μαρίας, συνταγή και μυστικά 5
    1- προετοιμαασία πιπεριών και ντοματών
    2- κρεμμύδια
    3- παρασκευή γέμισης

    Παρασκευή μείγματος ρυζιού για λαδερά γεμιστά

    Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζω αρκετό ελαιόλαδο και σοτάρω τα κρεμμύδια έως ότου πάρουν ένα ροζέ χρώμα και μοσχομυρίσουν. Προσοχή να μην καούν. Εν τω μεταξύ, αφού έχω πλύνει καλά το ρύζι  το ρίχνω μέσα στο τηγάνι και το γυρνώ, ώστε να θωρακιστεί και φυσικά να αναμειχθεί με το σοταρισμένο κρεμμύδι. Στη συνέχει ρίχνω τα ¾ από τη σάρκα της ντομάτας που είχα ψιλοκόψει, τον μαϊντανό και τον δυόσμο, όλα ψιλοκομμένα. Στο τέλος τα νοστιμίζω με αλάτι, πιπέρι και νοστιμιά σε σκόνη! Τα αποσύρω από το μάτι της κουζίνας και ρίχνω στο μείγμα 1 ποτήρι νερό για να το απορροφήσουν και το υπόλοιπο λάδι.

    Γέμισμα γεμιστών

    Το μείγμα μου είναι έτοιμο και αρχίζω να γεμίζω τα γεμιστά μου. Προσοχή το μείγμα σε αυτή τη φάση δεν  είναι σφιχτό. Θέλω ένα μείγμα αρκετά χαλαρό και φυσικά λαδερό. Δεν τσιγκουνεύομαι το λάδι. Αφού τα γεμίσω και τα τοποθετήσω στο ταψί μου τα περιχύνω με την υπόλοιπη ντομάτα που είχα κρατήσει, ρίχνω αλατάκι, πιπεράκι, λίγο λαδάκι και περίπου 1 φλιτζάνι νερό. Δεν θέλουν πολύ νερό γιατί ως λαχανικά θα βγάλουν από μόνα τους.

    Τα γεμιστά της Μαμάς Μαρίας, συνταγή και μυστικά 7
    Δεν τσιγουνευόμαστε στο ελαιόλαδο! Γι αυτό άλλωστε και είναι γεμιστά λαδερά!

    Ψήσιμο γεμιστών

    Βάζω το ταψί μου στο φούρνο στη δεύτερη σκάλα και ψήνω στους 200 βαθμούς, έως ότου δω πως έχουν ψηθεί δοκιμάζονταςλίγο από το ρυζάκι τους και βλέποντας πως η πιπεριά έχει ψηθεί.

    Τα γεμιστά της Μαμάς Μαρίας, συνταγή και μυστικά 9
    Στο τελος του ψησίματος προτιμώ πρέπει να έχει ψηθεί η πιπεριά και να έχει μείνει το ζουμί με το λαδάκι του (να μην έχει νερό)
    Τα γεμιστά της Μαμάς Μαρίας, συνταγή και μυστικά 11
    Γεμιστά λαδερά στο πιάτο σας και καλή μας όρεξη!

    Προτεινόμενες συνταγές μου στο Ανθομέλι:


    Τα μυστικά για επιτυχημένα γεμιστά

    Τώρα εκτός συνταγής να σας μεταφέρω και λίγα από τα μυστικά μου για να μαγειρέψετε ορφανά λαδερά γεμιστά που όλοι θα θέλουν να τα ξαναμαγειρέψετε και θα σας ζητούν και την συνταγή σας.

    Μυστικά αγοράς λαχανικών

    1. Να αγοράζετε  πάντα μέτριου μεγέθους πιπέρια λεπτόφλουδα, μικρά ανοικτού πράσινου χρώματος και αν είναι δυνατόν να έχουν τέτοιο σχήμα, ώστε να μπορούν να σταθούν στο ταψί όρθια. Δεν πρέπει  να είναι πλαγιασμένα κατά το ψήσιμο, γιατί θα χυθεί όλο το λάδι. Πρέπει να ψηθούν με το λάδι τους, εξ άλλου λαδερό φαγητό κάνετε.
    2. Οι ντομάτες και αυτές θα είναι μικρές και ώριμες. Δεν χρειάζεται να αγοράσετε τις πιο ακριβές. Μπορείτε να αγοράσετε από το super και ντομάτες που είναι και κάποιων ημερών, άρα και πιο φθηνές, όμως να είναι σαρκώδεις.
    3. Για να κάνετε γεμιστά που θα γλείφετε και τα δάκτυλά σας βάλτε αρκετό το κρεμμύδι. Είναι αυτό που θα δώσει την γλύκα στο φαγητό σας.
    4. Ρύζι για επιτυχημένα γεμιστά είναι το ρύζι  καρολίνα. Το γλασέ θα σας λαπαδιάσει, ενώ το νυχάκι δεν θα μπορέσει κατά το ψήσιμο να κάνει το μείγμα να ενωθεί και να δώσει το τελικό αποτέλεσμα που θα θέλατε. Η ποσότητα του ρυζιού είναι σε αριθμό διπλή από τον αριθμό των γεμιστών. Πάντα να θυμάστε πως χρειάζεστε δύο γεμάτες κουταλιές της σούπας ρύζι για κάθε γεμιστό. Είναι η τέλεια αναλογία και να είστε σίγουρες πως δεν θα σας περισσέψει καθόλου, αρκεί τα γεμιστά σας να είναι μέτριου μεγέθους.
    5. Χρησιμοποιείτε μόνο ελαιόλαδο. Δίνει μια ωραία γεύση και είναι πιο υγιεινό.

    Μυστικά παρασκευής μείγματος

    1. Όταν θα ρίξετε το ρύζι μέσα στο τηγάνι και το αναμείξετε με το σοταρισμένο κρεμμύδι, και αφού ρίξετε την ψιλοκομμένη ντομάτα, ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΑΦΗΣΕΤΕ ΝΑ ΒΡΑΣΕΙ επάνω στη φωτιά καθόλου. Σε αυτό το σημείο δεν θέλουμε να έχουμε ρύζι βρασμένο. Γιατί εάν γίνει αυτό, τότε μέσα στο φούρνο τι θα γίνει; Το ρύζι θα λασπώσει και θα λαπαδιάσει. Αυτό το σημείο είναι πολύ σημαντικό για το τελικό αποτέλεσμα του φαγητού. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και ρίχνετε το νερό αφήνοντας το μείγμα να το απορροφήσει. Προσέξτε  το μείγμα σας να λαδερό και όχι στεγνό.
    2. Πριν αρχίσετε να γεμίζετε τα γεμιστά, σας προτείνω να βάλετε και το μυστικό υλικό μου, όπως λένε τα εγγόνια μου, που είναι η ΝΟΣΤΙΜΙΑ. Προσοχή δεν κάνω διαφήμιση του προϊόντος, αλλά είναι το μυστικό μου υλικό για εύγευστα και νόστιμα φαγητά. Θα το βρείτε σε όλα τα super market και είναι ένα μείγμα λαχανικών που δίνει απίστευτη νοστιμιά στα φαγητά.
    3. Μην παραλείψετε να ρίξετε το αλατάκι ή ακόμη και λίγη νοστιμιά πριν βάλετε το φαγητό στον φούρνο

    Μυστικά ψησίματος

    1. Κατά το ψήσιμο θα βάλετε λίγο νεράκι. Θα τα αφήσετε να ψηθούν με την ντοματούλα, το λαδάκι τους και τα δικά τους υγρά. Διαφορετικά θα βγάλετε ένα νερόβραστο φαγητό. Θα έχουν ψηθεί τα γεμιστά, αλλά θα κολυμπούν στο νερό.
    2. Ξεκινήστε το ψήσιμο βάζοντας το ταψί σας στον πάτο της κουζίνας, ώσπου να αρχίσει ο βρασμός. Έτσι θα αποφύγετε να καούν από πολύ νωρίς τα γεμιστά σας. Κατά το μέσον του ψησίματος βάλτε το ταψί σας στη μεσαία σχάρα, ώστε να ψηθούν τα γεμιστά και από επάνω.
    3. Αφού είναι έτοιμα βγάλτε τα από τον φούρνο και αφήστε τα στον πάγκο της κουζίνας. Μην τα αφήσετε μέσα στον φούρνο ακόμα κι αν τον έχετε κλείσει γιατί ο βρασμός συνεχίζεται και το ρύζι θα λαπαδιάσει.

    Αυτά ήταν τα μικρά μου μυστικά, που εάν τα ακολουθήσετε να είστε σίγουρες για την επιτυχία τους φαγητού σας. Μπορώ να σας επιβεβαιώσω για αυτήν, όπως επιβεβαίωσε και σε εμένα την επιτυχία τους η μικρασιάτισσα μάνα μου, όπως επιβεβαίωσα και εγώ τις κόρες μου. Και όχι πως δεν τα πετυχαίνουν και οι ίδιες τους, αλλά άλλο είναι να τα τρώνε από τα χέρια της μαμάς τους.

    Σας αφήνω να ετοιμάσετε με την ησυχία σας και τα δικά σας γεμιστά και σας περιμένω και πάλι να τα πούμε μαζί και στην επόμενή μας συνταγή στο Ανθομέλι. Όσο για το επιδόρπιο; Σας έχω την λύση και για αυτό:

    Γλυκό του κουταλιού Περγαμόντο

    Γλυκό του κουταλιού κεράσι

    Σιμιγδαλιένος Χαλβάς Συνταγή 1-2-3-4

    Μαμά Μαρία

    Pin it for later

    Τα γεμιστά της Μαμάς Μαρίας, συνταγή και μυστικά 13

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    mama Maria
    mama Maria
    Γεια σας! Είμαι η Μαρία, μητέρα της Κατερίνας και της Κάλης Εδώ και και χρόνια ταξιδεύουμε με το σύζυγό μου σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα με το αυτοκινούμενό μας. Έχουμε επισκεφθεί μεγάλες και μικρές πόλεις, χωριά απόμερα και χωριά διάσημα, έχουμε γνωρίσει αξιοθέατα και μνημεία που δεν θα μπορούσαμε να τα γνωρίσουμε με διαφορετικό τρόπο. Τις ταξιδιωτικές αυτές εμπειρίες, πλαισιωμένες με δικές μας φωτογραφίες, ιστορικά στοιχεία και εξτρά πληροφορίες τις γράφω με το όνομα μαμά Μαρία και θα τις βρείτε στην κατηγορία ΤΑΞΙΔΙΑ του blog anthomeli

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης