ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Μεσολόγγι, η πόλη με τα ποδήλατα και τη λιμνοθάλασσα

    Η πρόσκληση που λάβαμε για δεύτερη φορά από το αγαπημένο Go Nafpaktia για να επισκεφτούμε με τους Travel Bloggers Greece την περιοχή της Ναυπακτίας με γέμισε με πολλή χαρά και περηφάνια καθώς φάνηκε ότι την πρώτη φορά είχε γίνει αρκετά καλή δουλειά από μεριάς μας για την προβολή του τόπου τους αλλά από την άλλη άρχισα να σκέφτομαι για το αν θα είχα να προσφέρω και κάτι περισσότερο σε αυτή την πόλη. Μα δεν είχα γράψει τα πάντα για την περιοχή; Ωστόσο, το πολύ καλά οργανωμένο πρόγραμμα των διοργανωτών δεν μου άφησε πολλά περιθώρια να αρνηθώ αυτό το ταξίδι καθώς και family friendly θα ήταν αλλά και καινούργιες περιοχές είχαν προστεθεί στο δρομολόγιό μας. Μία από αυτές ήταν το Μεσολόγγι που δεν είχα επισκεφτεί ποτέ και ήθελα εδώ και χρόνια να δω τη λιμνοθάλασσά του αλλά να μάθω και για την ιστορία του. Το πιο υπέροχο όμως που ανακάλυψα ήταν ότι αυτή η πόλη ενώ είναι μικρή είναι πολύ φιλική προς τον επισκέπτη αλλά και των ίδιων των κατοίκων της και αξίζει την επίσκεψή σας! 

    Μεσολόγγι, η πόλη με τα ποδήλατα και τη λιμνοθάλασσα 1

    Info: Η ομάδα του Go Nafpaktia διοργάνωσε την Εβδομάδα Τουρισμού “Go West” με προσκεκλημένους τους Travel Bloggers Greece αλλά και πολλά τουριστικά γραφεία της Ελλάδας και του εξωτερικού για να γνωρίσουν τα καταλύματα αλλά και τις ομορφιές της Ναυπάκτου αλλά και όλης της γύρω περιοχής. Αυτό το γεγονός και μόνο αξίζει πολλά συγχαρητήρια καθώς οι διοργανωτές έδειξαν για ακόμη μία φορά ότι παρόλο που αγαπάνε τον τόπο τους δεν είναι τοπικιστές και έχουν ως στόχο την ανάδειξη όλων των περιοχών γύρω από την πόλη τους. Τους ευχαριστούμε θερμά για την ζεστή τους φιλοξενία.

    Διαβάστε περισσότερα για την περιοχή:


    Ξενάγηση στο Μεσολόγγι

    Φτάνοντας στο Μεσολόγγι, σε σχεδόν μισή ώρα από τη Ναύπακτο, η έκπληξη μας ήταν μεγάλη καθώς οι οικοδεσπότες μας εκεί θα ήταν η καταπληκτική ομάδα του Discover Messolonghi κι ο Απόλυτος ξεναγός, με το Α κεφαλαίο, ο κος Γιώργος Αποστολάκος, που το πάθος του και η αγάπη του για αυτόν τον τόπο μας παρέσυρε κι εμάς. Τα όσα μάθαμε από το στόμα του μας ανατρίχιασαν, μας έκαναν τόσο περήφανους για αυτό τον τόπο και τους προγόνους μας και σίγουρα μας έκαναν να δούμε αυτή την πόλη με ένα διαφορετικό μάτι. Και μόνο για να ακούσετε όλα όσα συνέβησαν κατά την Επανάσταση σε αυτόν τον τόπο, αξίζει να επισκεφτείτε το Μεσολόγγι! 

    Μεσολόγγι, η πόλη με τα ποδήλατα και τη λιμνοθάλασσα 3
    Εξω απο το φιλόξενο χώρο του Discover Messolonghi

    Info: Το Μεσολόγγι θα έλεγα ότι είναι μια πόλη που μπορεί να σας προσφέρει τα πάντα από άποψη εναλλακτικού τουρισμού και αθλητικού τουρισμού. Το Discover Messolonghi μάλιστα προσφέρει μια τεράστια γκάμα δραστηριοτήτων που μπορείτε να κάνετε μόνοι ή μαζί με τα παιδιά σας και εκτείνονται από τα κλασικά… κωπηλασία, κανό, πεζοπορία έως παραπέντε, ελεύθερη πτώση και καταδύσεις. Φυσικά υπάρχουν προτάσεις για ορνιθοπαρατήρηση, ιππασία, ποδηλασία, ακόμα και για μαθήματα μαγειρικής επάνω στη λίμνη! Την επόμενη φορά που θα πάτε ταξίδι, τολμήστε κάτι διαφορετικό!

    Κήπος των Ηρώων

    Η ξενάγησή μας ξεκίνησε από τον Κήπο των Ηρώων που η αλήθεια είναι ότι αν δεν είστε αρκετά καταρτισμένοι (κοινώς αν δεν έχετε κάνει την έρευνά σας) ή αν δεν έχετε κάποιον ειδικό να σας ξεναγήσει, θα σας φανεί ένας κοινός κήπος με μερικούς σταυρούς και αγάλματα. Ναι, ξέρω ακούγομαι πεζή αλλά έτσι είναι. Ποτέ δεν περίμενα ένας κήπος να κρύβει τόση ιστορία μέσα του! Ποτέ δεν πίστευα ότι ΔΕΝ γνωρίζω τόσα πράγματα. Οπότε να είστε έτοιμοι ώστε, ειδικά αν πάτε με τα παιδιά σας, να τους εξάψετε την περιέργεια αλλά και το πάθος τους για αυτήν την πόλη που έπαιξε τόσο καταλυτικό ρόλο στην απελευθέρωση της χώρας μας! Διαφορετικά στο Discover Messolonghi θα σας λύσουν τα χέρια!

    Μεσολόγγι, η πόλη με τα ποδήλατα και τη λιμνοθάλασσα 5
    Ακούγοντας προσηλωμένοι τον ξεναγό μας

    Info: Η Έξοδος του Μεσολογγίου έλαβε χώρα στις 10 Απριλίου 1826. Η πόλη ωστόσο απελευθερώθηκε τρία χρόνια μετά, στις 11 Μαΐου 1829. Ως Επέτειος των “μαύρων” αυτών γεγονότων έχει οριστεί η Κυριακή των Βαΐων όπου εορτάζεται η Ηρωική Έξοδος της Φρουράς των Ελευθέρων Πολιορκημένων στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου.


    Μεσολόγγι, η πόλη με τα ποδήλατα και τη λιμνοθάλασσα 7
    Μπροστά από τον τάφο των Ελεύθερων Πολιορκημένων στο Μεσολόγγι

    Info: To ότι κατάφεραν οι Μεσολλογίτες να αποτρέψουν τις επιθέσεις των Τούρκων, το χρωστάνε αρκετά στη θέση της πόλης τους, στην λιμνοθάλασσα (σε αυτό χρωστάνε και το γεγονός ότι για αρκετό καιρό, κατά την πολιορκία, υπήρχε τροφή για να ζήσουν) αλλά και στην μηχανική ικανότητα των στρατηγών και των μηχανικών της πόλης καθώς κατάφεραν με τη δημιουργία μιας τεράστιας τάφρου γύρω από τα τείχη να μη επιτρέπουν τη διέλευση του εχθρού. Επίσης έχτιζα ανά διαστήματα νέους πύργους και προτειχίσματα και υπήρχε τεράστια συμβολή ακόμα και από τις γυναίκες και τα παιδιά.


    Μεσολόγγι, η πόλη με τα ποδήλατα και τη λιμνοθάλασσα 9
    Τα παιδιά καθώς μικρά δεν ήταν ακόμα έτοιμα να ακούσουν όλες τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες της Εξόδου οπότε και τους αφήσαμε να παίξουν λίγο μέσα στον κήπο.

    Info: Μετά τη Έξοδο του Μεσολογγίου, η πόλη καταστράφηκε ολοσχερώς. Σήμερα δεν υπάρχει σχεδόν κανένα διασωθέν σπίτι από εκείνη την περίοδο και καθώς σχεδόν οι περισσότεροι Μεσολογγίτες πέθαναν ή πουλήθηκαν ως σκλάβοι (στην καλύτερη των περιπτώσεων δραπέτευσαν ή αγοράστηκαν από πλούσιους Ελληνες για να τους χαριστεί η ελευθερία λίγο αργότερα), η πόλη επαναγκαταστάθηκε από κατοίκους άλλων πόλεων. Σήμερα δυστυχώς ελάχιστοι είναι οι απόγονοι των Μεσολογγιτών που ζούνε στην πόλη.


    Μεσολόγγι, η πόλη με τα ποδήλατα και τη λιμνοθάλασσα 11
    Διονύσιος Σολωμός στον Κήπο των Ηρώων

    Αφού τελειώσαμε την ξενάγησή μας συνεχίσαμε την πορεία μας μέσα από τους δρόμους της πόλης πεζοί, ώστε να δούμε όσο περισσότερες από τις ομορφιές της πόλης. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι το Μεσολόγγι είναι μία επίπεδη (flat) πόλη που κάνει πολύ εύκολο το περπάτημα και την περιήγηση σε αυτή και επίσης ότι το Μεσολόγγι είναι η χαρά του ποδηλάτη! Το ξέρατε εσείς ότι είναι από αυτές τις πόλεις της Ελλάδας που μπορείτε να μεταφερθείτε παντού με το ποδήλατό σας; 4.οοο ποδήλατα υπάρχουν στην πόλη και πολλοί από τους μαθητές πηγαίνουν στο σχολείο με το ποδήλατο! Αυτό κι αν είναι ποιότητα ζωής. Ενθουσιάστηκα σας λέω!

    Μεσολόγγι, η πόλη με τα ποδήλατα και τη λιμνοθάλασσα 13
    Η πόλη των ποδηλάτων, το Μεσολόγγι

    Επόμενη στάση το Δημαρχείο της πόλης που κρύβει μέσα του έναν θησαυρό. Την πινακοθήκη της πόλης, η οποία αξίζει την επίσκεψή σας! Εκτός από σπάνια έγγραφα, αντικείμενα εποχής αλλά και πίνακες, μπορείτε να θαυμάσετε και το ίδιο το κτίριο που είναι εσωτερικά και εξωτερικά ένα καλά διατηρημένο νεοκλασικό κτίριο της δεκαετίας του ’30. 

    Μεσολόγγι, η πόλη με τα ποδήλατα και τη λιμνοθάλασσα 15
    Το Δημαρχείο του Μεσολογγίου
    Μεσολόγγι, η πόλη με τα ποδήλατα και τη λιμνοθάλασσα 17
    Στο εσωτερικό του Δημαρχείου όπου στεγάζεται και η Πινακοθήκη του Μεσολογγίου
    Μεσολόγγι, η πόλη με τα ποδήλατα και τη λιμνοθάλασσα 19
    Ο σημαντικότερος πίνακας στο Δημαρχείο του Μεσολογγίου είναι “Η αυτοθυσία της Μάνας” του Εμίλ ντε Λανσάκ που θα σας ανατριχιάσει. Ζητήστε μάλιστα να σας πουν την ιστορία του αλλά και το τρικ/οφθαλμαπάτη που υπάρχει στον πίνακα και αποτελεί απόρροια της τεχνικής δεξιοτεχνίας τους καλλιτέχνη!

    Αρχαία Πλευρώνα

    Λιγη ακόμα περιήγηση και off we go για νέες μεσολογγίτικες περιπέτειες στην Αρχαία Πλευρώνα. Φυσικά δεν θα πηγαίναμε με τα πόδια αλλά με το δημοτικό λεωφορειάκι που η παλαιότητά του είχε και αυτή την πλάκα του. Σαν σε εκδρομή με την Βουγιουκλάκη στην δεκαετία του ’60! 

    Ιnfo: H Αρχαία Πλευρώνα ήταν μια καλά οχυρωμένη πόλη στον Αράκυνθο που σύμφωνα με τον Ευρυπίδη ήταν ο τόπος καταγωγής της Ωραίας Ελένης. Από εκεί ψηλά μπορείτε να έχετε την ωραιότερη θέα στην λιμνοθάλασσα και στις αλυκές.

    Μεσολόγγι, η πόλη με τα ποδήλατα και τη λιμνοθάλασσα 21
    Η θέα από την Αρχαία Πλευρώνα

    Διαβάστε επίσης στο Ανθομέλι σχετικά με την Περιοχή:

    Μεσολόγγι, η πόλη με τα ποδήλατα και τη λιμνοθάλασσα 23
    Η θέα προς τος Αλυκές
    Μεσολόγγι, η πόλη με τα ποδήλατα και τη λιμνοθάλασσα 25
    Με το κορίτσι μου θαυμάζοντας τη θέα

    Προϊόντα από το Μεσολόγγι

    Στην Αρχαία Πλευρώνα δεν περιηγηθήκαμε αλλά είχαμε τη χαρά να γνωρίσουμε ντόπιους παραγωγούς αλατιού, αυγοτάραχου (που είναι και η σπεσιαλιτέ τους), λαδιού και ούζου. Έγινε ένα όμορφο τσιμπούσι με πολλές συζητήσεις, γέλια και δοκιμές φυσικά! 

    Μεσολόγγι, η πόλη με τα ποδήλατα και τη λιμνοθάλασσα 27
    Δοκιμάζοντας τα προιόντα του Μεσολογγίου
    Μεσολόγγι, η πόλη με τα ποδήλατα και τη λιμνοθάλασσα 29
    Δοκιμάζοντας αυγοτάραχο

    Info: H μονάδα παρασκευής αυγοτάραχου είναι επισκέψιμη και μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά με τη αλιεία του κέφαλου, τη διατήρησή τους αλλά και την παραγωγή του.

    Σαώ: Εταιρεία ιχθυοκαλλιέργειας με μονάδες που βρίσκονται στην περιοχή της Οξειάς, μέρος του ενιαίου οικοσυστήματος του εθνικού πάρκου της Λιμνοθάλασσας. Βρείτε τα προϊόντα Nealis σε επιλεγμένα καταστήματα.

    Μεσολόγγι, η πόλη με τα ποδήλατα και τη λιμνοθάλασσα 31
    Λάτρεψα την καπνιστή τσιπούρα Nealis… την προτείνω ανεπιφύλακτα για μεζέ!

    Xiros: Εταιρεία παραγωγής φυσικού ανεπεξέργαστου αλατιού, του “λευκού χρυσού” όπως χαρακτηριστικά αναφέρονται στο αλάτι

    Μεσολόγγι, η πόλη με τα ποδήλατα και τη λιμνοθάλασσα 33

    Ζω υγιεινά: Εταιρεία παραγωγής φυσικού ανεπεξέργαστου αλατιού από τις αλυκές του Μεσολογγίου.

    Μεσολόγγι, η πόλη με τα ποδήλατα και τη λιμνοθάλασσα 35

    Τρικενέ: Διάσημοι και για το ούζο τους όμως στο Μεσολόγγι με το παραδοσιακό Ούζο Τρικενέ να ξεκινάει τη ζωή του από τις αρχές του 1900.

    Μεσολόγγι, η πόλη με τα ποδήλατα και τη λιμνοθάλασσα 37

    Περιηγηση στη λιμνοθαλασσα του Μεσολογγίου

    Και αφού γευτήκαμε όλες αυτές τις νοστιμιές είχε έρθει η ώρα που περίμενα ακόμα και πριν το ταξίδι. Την περιήγησή μας στην λιμνοθάλασσα. Επιβιβαστήκαμε σε ένα παραδοσιακό σκάφος και καλά αρματωμένοι με τα μπουφάν μας, διότι παρά τον ήλιο το κρύο ήταν τσουχτερό, κατευθυνθήκαμε στο εσωτερικό της λίμνης.

    Μεσολόγγι, η πόλη με τα ποδήλατα και τη λιμνοθάλασσα 39
    Με την Amber και την Έλενα
    Μεσολόγγι, η πόλη με τα ποδήλατα και τη λιμνοθάλασσα 41
    Μιλάμε για κρύο όχι αστεία!

    Καθ’ οδόν θαυμάσαμε τις γαϊτες, τις παραδοσιακές βάρκες της περιοχής, αλλά και τα σπιτάκια, τις πελάδες, που είναι χτισμένα μέσα στη λιμνοθάλασσα και κατοικούνται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες από τους ψαράδες. Ο υδροβιότοπος αυτός αποτελεί μάλιστα και κατοικία μιας μεγάλης οικογένειας φλαμίνγκο.

    Μεσολόγγι, η πόλη με τα ποδήλατα και τη λιμνοθάλασσα 43
    Οι πελάδες
    Μεσολόγγι, η πόλη με τα ποδήλατα και τη λιμνοθάλασσα 45
    Οι πελάδες της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου
    Μεσολόγγι, η πόλη με τα ποδήλατα και τη λιμνοθάλασσα 47
    Οι διάσημες γαϊτες της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου

    Info: Η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου έχει χαρακτηριστεί ως εθνικό πάρκο και φυσικά προστατεύεται. Η βιοποικιότητά της είναι πολύ μεγάλη και μπορείτε να βρείτε περίπου 270 είδη πουλιών, 36 είδη ψαριών και 23 είδη ερπετών. Φυσικά δεν λείπουν και τα θηλαστικά. Επίσης αποτελεί ένα από τα πιο πλούσια ιχθυοπαραγωγικά κέντρα της χώρας μας και εκτείνεται ανάμεσα από τους ποταμούς Αχελώο και Εύηνο.

    Μεσολόγγι, η πόλη με τα ποδήλατα και τη λιμνοθάλασσα 49

    Διαβάστε επίσης στο Ανθομέλι σχετικά με την Περιοχή:

    Μεσολόγγι, η πόλη με τα ποδήλατα και τη λιμνοθάλασσα 51

    Τουρλίδα

    Ο προορισμός μας ήταν η Τουρλίδα (που μπορείτε φυσικά να έρθετε και με το αυτοκίνητο) και το Ραδιομέγαρο, ένα εστιατόριο που μπορείτε να γευτείτε φρέσκο ψάρι αλλά και άλλους θαλασσινούς μεζέδες που θα τους θυμάστε για καιρό! Ο χώρος είναι και αρκετά family friendly καθώς έχει απλωσιά και εξωτερικά μια παιδική χαρά για τα παιδιά. 

    Μεσολόγγι, η πόλη με τα ποδήλατα και τη λιμνοθάλασσα 53
    Νοστιμιές στο Ραδιομέγαρο στην Τουρλίδα
    Μεσολόγγι, η πόλη με τα ποδήλατα και τη λιμνοθάλασσα 55
    Στο Ράδιομέγαρο με την παρέα των Travel Bloggers Greece και όχι μόνο φυσικά!

    Διαμονή

    Και αφού φάγαμε, είχε έρθει η ώρα της επιστροφής καθώς μας περίμενε το Ξενοδοχείο Hotel Nafpaktia στη Ναύπακτο να μας φιλοξενήσει για ακόμα ένα βράδυ. Η μέρα μας στο Μεσολόγγι ήταν ιδιαίτερα συγκινησιακή και πραγματικά αυτή η πόλη θα μου μείνει στο μυαλό για την ηρεμία που εξέπεμπε, για τη βαριά ιστορία που κρύβεται σε κάθε της γωνιά και για την έντονη περιβαλλοντική της αξία.


    Δεν ξέρω αν ποτέ θα επιλέγατε το Μεσολόγγι ως βασικό προορισμό σας, αλλά σας προτείνω, αν βρεθείτε στην περιοχή της Ναυπακτίας, να την συμπεριλάβετε στο πρόγραμμά σας! Τα παιδιά πρέπει να μάθουν την ιστορία, τα λάθη των προγόνων μας αλλά κυρίως το θάρρος τους, την εξυπνάδα τους και το πόσο σημαντικό ρόλο έπαιξαν στην έκβαση της ιστορίας της Χώρας μας.

    Αλήθεια, έχετε πάει ποτέ στο Μεσολόγγι και τι εντύπωσε σας άφησε; Θα περιμένω με χαρά τα σχόλιά σας!

    Κάλη

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    Callie
    Callie
    Γεια σας! Είμαι η Κάλη και αγαπώ να γεμίζω τη ζωή μου με μικρές όμορφες στιγμές! Και είμαι εδώ για να εμπνεύσω κι εσάς, ως δασκάλα, μαμά, σύζυγος, αδερφή, κόρη και φίλη. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να γκρινιάζουμε οπότε και της χαρίζουμε απλόχερα το χαμόγελό μας. Will you follow me?

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης